ÚTIKRITIKA.HU / Kasztília és León


hirdetes

útikritikák


Kasztília és León

Kasztília és Leónról - bevezető| Vélemények|Astorga|

Tartalomfeltöltés előkészületben

Kasztília és Leónról - bevezető

spanyolul: Castilla y León

Vélemények


Kasztília és León egy hercegnő és egy herceg neve is lehetne, a valóságban azonban egy spanyol autonóm közösség megnevezése. Városai, tájai viszont valóban mesés látnivalókat kínálnak, így érdemes egy madridi utazásunkat kiegészíteni Burgos, Salamanca, Ávila, Segovia, Leon vagy Valladolid felkeresésével.

Kasztília elnevezése az óspanyol Castiella kifejezésből ered és a jelentése: erődítmények földje. Egykor a mór hódítók ellen védték ezen a tájon masszív falakkal a városokat és emeltek várakat a sík vidéken. Napjainkban a turisták özönlik el ezeket a csodálatos településeket és a várak kapuját boldogan nyitják meg előttük, belépődíjért.

Az a rész, amiről most mesélek a Castilla la Vieja, azaz a régi Kasztília (Ó-Kasztília). Az utazásra ez alkalommal rendelkezésre álló hat napba három település felkeresése fért bele, és Burgos, Segovia és Salamanca került kiválasztásra. Közülük Segovia van a legközelebb Madridhoz, ide fél óra alatt lehet eljutni vonattal a Chamartin pályaudvarról, Burgos és Salamanca van a legtávolabb, az előbbibe két és fél óra, a másikba másfél óra az utazás.

Abszolút jogos a kérdés, hogy nem érdemes-e csillagtúra szerűen bejárni ezeket a városokat. Van erre lehetőség, érdemes is elgondolkodni rajta, bár ebben az esetben nehezebb jó menetrendet összeállítani. Amit én megoldásként választottam - és ezt már le is utazta az, aki kérte tőlem az úti tervet -, az egy olyan konstrukció lett, ahol a madridi repülőtérről egyből Burgosba utazunk el, egy éjszakát töltünk ott, majd visszatérve Madridba, a párnapos ott tartózkodás alatt beiktatunk egy egynapos kirándulást Segoviába. A program végén pedig, egy éjszakát alszunk Salamancába, ahonnan már egyből a madridi repülőtérre megyünk. forrás

Astorga

Astorga Spanyolország északi részén található, Kastília és León autonóm közösségében. Ez egy kisváros, amely történelmi és kulturális érdekességeiről ismert. Astorga gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, beleértve a római kori romokat és a középkori építészeti emlékeket is.

Az egyik legjelentősebb látványossága az Astorga várához hasonló kastély, amelyet Antoni Gaudí, a híres katalán modernista építész tervezett. Ez az épület az építészeti stílusának egyik legjelentősebb példája, amelyet északnyugat-spanyolországi tervei közül találhatunk. Astorga híres még a római ősi út, az Via de la Plata (Ezüst Út) egyik fontos megállóhelyeként is.

A város kulturális élete is élénk, rendszeresen rendeznek különböző fesztiválokat és eseményeket. A környező vidék gyönyörű és hegyes, így ideális hely a természetjárók és túrázók számára is. Astorga tehát egy kis, de izgalmas város Spanyolország északi részén.

 A fő nevezetességek közt van a 8. századi Mária-katedrális és a Gaudí-féle neogótikus Püspöki Palota, mely ma a Museo de los Caminos – „Az Utak Múzeuma”. A városháza XVII. századi egy órával, mely körül a tetőkorlátokon maragató-népviseletű pár látható. Astorga nagy cukorútvonalon fekszik, ezért több édesipari nevezettsége született, ezek többek között:
Hojaldres, különféle édes leveles-tészták,
A Mantecado vajas fánk és a különféle astorgai csokoládék, melyek a múzeumban ki is próbálhatók. (béká)

Villafranca del Bierzo

A Castilla y León tartományban található Villafranca del Bierzo-t keskeny utcák és sávok keresztezik, templomokkal, kolostorokkal, és csodálatos régi épületekkel tele. Itt található a 12. századi Iglesia de Santiago, a Szent Jakab-templom, amely különleges jelentőséggel bír a zarándokok számára. Itt található a Puerta del Perdón , a megbocsátás kapuja Ez az egyetlen templom a Camino de Santiago mentén, a Santiago-székesegyház mellett, ahol a zarándokok megbocsátást kaphatnak, és még mindig kaphatnak. Az ajtó, akárcsak a Santiago-székesegyházban található Szent Ajtó, csak Szentévek (vagy jakobeai évek , amikor július 25. vasárnapra esik) időszakában van nyitva. Ez a városnak a "kis Compostela" becenevet is adja.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes