ÚTIKRITIKA.HU / La Manga


hirdetes

útikritikák


La Manga

La Manga, Cabo de Palos

La Mangáról dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás| Helyi közlekedés| Étkezés|Strandolás|Látnivalók|Cartagena| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

La Mangáról dióhéjban

La Manga egy hosszú, keskeny, homokos-fövenyes nyelv Spanyolország déli részén, a Murcia tartományban. A nyelv két oldalán a Földközi-tenger, a La Manga lagúnája pedig a nyelv és a spanyol szárazföld közötti természetes védőlebenyként szolgál.

La Manga földnyelv hossza kb. 21 kilométer, így ez az egyik legnagyobb földnyelv Európában. A földnyelv nagy része homokos-fövenyes strandokkal rendelkezik, és a Földközi-tenger egyik oldalán helyezkedik el, míg a másik oldalán a Mar Menor (La Manga lagúnája) található, amely egy sekély, meleg és sós vizű lagúna. A földnyelv vékony, csak néhány méter széles helyeken, és helyenkénti szélessége 100-200 méter is lehet.

A földnyelv kiváló üdülőhelynek számít, és rengeteg szálloda, apartman és nyaraló található itt, amelyek különféle árkategóriában érhetők el.

La Manga híres kristálytiszta vízéről és homokos-fövenyes strandjairól, amelyek közül sok az Európai Unió kék zászlójával rendelkezik.

A nyelv kiváló hely a vízi sportok szerelmeseinek, például a szörfözés, vitorlázás, kajakozás és jet ski szerelmeseinek.

A lagúnánál lehetőség van horgászatra, valamint a természet szerelmesei számos madárfajt és állatot figyelhetnek meg a helyi védett területeken.

A nyelv mentén számos étterem, bár és klub található, és a spanyol ételek és italok széles választékát kínálják.

A környéken rengeteg látnivaló található, például a Murcia városában található katedrális és múzeumok, valamint a közeli Sierra de Espuna Nemzeti Park, amely számos túraútvonallal és természeti látnivalóval várja a látogatókat.

La Manga nem a Costa Blanca része. A félsziget a Costa Cálida része, ami egy kb. 250 km hosszú tengerparti sáv a Murcia tartományban, amely délről határos az Andalúziai autonóm közösséggel, északról pedig a Valenciai autonóm közösséggel. (A Costa Blanca pedig a Valenciai autonóm közösség egy másik tengerparti sávját jelöli, amely az északi Alicante-tól déli Orihuela-Costa területeig terjed.)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Puerto Tomás Maestre, egy csinos jachtkikötő, érdemes 15-20 percre itt megállni

2. Élvezni, hogy nem hullámos a víz

3. Egyik kedvenc: Playa de Calafría, egy kis, cuki öböl.

4. Cabo de Palos ex-halászfalus negyede szuper aranyos!

5. A La Manga-i kiránulásunkhoz csatolt Cartagena város kellemes meglepetés volt. A vasárnapi nyüzsgésével nagyobb élmény volt, mint La Manga.

6. A tenger színei káprázatosan szépek

Kriszta fotója

7. A földnyelven egymást követő, térképes kilométerkövek nagyon dekoratívak és informatívak

Kriszta fotója

Nem tetszett

1. La Mangától nem voltunk elalélva. Kellemes, de semmi különös. 18 kilométer hosszan rengeteg apartmanház, és ez elég unalmas látvány az autóból, egy kilátóból (ahonnan ez a kép készült) legalább érdekes

Kriszta fotója

2. Jónéhány (tán végleg) félbeszakadt építkezés szomorú látványa

 

Kriszta fotója

3. A közeli Cartagena óvárosában sok a kibelezett és csak a homlokzatot megőrző ház, ami mellett elmenve kicsit tart a látogató, hogy ráesik a puszta fal (nyilván a leendő modern építmény létrehozását csak az eredeti homokzat fenntartásával engedélyezték.)

Kriszta fotója

Vélemények

A La Manga, mint földnyelv természetileg alapvetően szép, de a sűrű beépítettsége csaknem teljesen elrontja az összképet. Nekünk vicces lett, hogy az Alicante-i bázisból kiindulva a bérautós kirándulásunk fő célja La Manga volt, de valójában a tervünkben ,,mellékszereplőnek" szánt Cartagena város lett számunkra a fő sztár. Pesze lehet, hogy Cartagena a vasárnap délutáni nagy mozgalmasság miatt lett nyerő. Nem kizárt, hogy Cartagena hétköznap kevésbé látványos. (Aji, 2023. március)

Cartagena kikötő felé vezető korzója egy március végi vasárnap - Kriszta fotója


Ha Alicante-tól délre indulunk el, másfél-két órás utazással La Manga-ra érünk, mely nagyon különleges hely egész Európában. La Manga egy földnyelv, mely egy kis belső tengert (Mar Menor) leválaszt a Földközi-tengerből. Ez a földnyelv 22 km hosszú, és a legszélesebb pontján is csak 500 méter széles. Hosszú partszakasszal rendelkezik mindkét oldalon, a strandok ingyenesek, így a nyaralók két tenger közül is választhatnak, melyikben szeretnének fürdeni: a hullámzó Földközi-tengerben, vagy a nyugodt, sekély és melegvízű Mar Menorban. A Mar Menor egyetlen hátránya annak ellenére, hogy kisgyerekkel a legideálisabb sekélysége miatt, hogy már túl meleg, a tengerfenék pedig emiatt algás-hínáros, és tele van kagylótörmelékkel. Ezért inkább javasolt fürdőcipőt venni. Viszont búvárkodás szempontjából egy igazi gyöngyszem, ugyanis változatos vízalatti képződményeinek köszönhetően sok hajó elsüllyedt itt a környéken az évszázadok folyamán, melyek többnyire épségben fennmaradtak. Így nem csak az élővilágban gyönyörködhetnek a búvárok, hanem a történelmi jelentőségű hajók roncsaiban. Májusban a szerencsések pedig bálnákkal is találkozhatnak nem messze a partoktól.

La Manga, mint település nagyon nyugodt, főleg több emeletes apartmanházak találhatóak itt, az utcák tiszták, rendben vannak tartva. Aki bulizni szeretne, és nyüzsgő életre vágyik a nyaralás során, az inkább Benidormot válassza, ugyanis La Mangán inkább csak a központban van pár étterem és bolt, de többnyire ez a földnyelv a nyugalmat, pihenést keresők helye. Szállást a központ környékén érdemes keresni, ugyanis a központtól távolabb (már 7-8 km távolságban is) kevés bolt található. Június elején még olyan érzés volt az utcákon sétálni, mintha aludna a város: helyi lakosok alig vannak, főszezonban van csak élet itt, amikor a turisták népesítik be a települést. A pihenést és nyugalmat egyedül a gyakorlatozó katonai repülőgépek zavarhatják meg, ugyanis a La Mangánál található Murcia-San Javier reptér egyszerre szolgál ki katonai és charter járatokat." (V. G., 2015)


"Akitől idegen a nyüzsgés, és inkább szereti nyugalomban, csendben, ámde gyönyörű tengerpart közelében tölteni a vakációt, annak ajánlható la Manga. Ez a 22 kilométer hosszú, két sós víz által övezett félszigeten a két oldalt lévőtengervízben akár naponta felváltva is lehet fürdőzni." (Turizmus Trend, 2015)

Odajutás

Alicantéból La Mangára autóval kb. 100 km-es távolságot kell megtenni, és az út időtartama általában 1,5-2 óra között van, attól függően, hogy milyen forgalom van az adott időszakban. Az út az AP-7 autópályán vezet, és általában jó minőségű, aszfaltozott útviszonyok vannak.

Az AP-7 autópálya a La Manga földnyelvet körbeöleli, így egyszerűen követhető a földnyelvre vezető út. Az autópálya fizetős, személyautóra 2,45.- eur/szakasz. 2-3 fizetős szakasz van. Ami nics: benzinkút talán csak egy van mellette.

Az út a városokon, falvakon és dombokon keresztül vezet, de általában jól jelölt, és az út vezetése egyszerű. Néhol szűk, kanyargós szakaszokat is tartalmaz, így érdemes figyelni a sebességre és az útviszonyokra. 120 km/ ótával szabad menni, több helyen is mérnek.

Helyi közlekedés

La Manga földnyelvén az úthálózat általában jól karbantartott és kielégítő. Az AP-7 autópálya fut végig a földnyelv mentén, és lehetővé teszi a könnyű és gyors közlekedést a környéken. A La Mangán végigfutó úton megfordulni csak bizonyos helyeken lehet, de mindig lámpára.

Az autózás a földnyelven általában egyszerű, de a nyári időszakban, amikor a turisták száma nagyobb, általános, hogy az úton torlódások és forgalmi dugók alakulnak ki.

Parkolóhelyek széles választéka áll rendelkezésre La Mangán, de a nyáron nehéz parkolóhelyet találni, különösen a tengerparti helyeken és a forgalmasabb területeken. Általában a szállodák, éttermek és strandok rendelkeznek saját parkolóval. A parkolási díjak változóak , attól függően, hogy hol magán vagy önkormányzati a parkoló.

Azonban a földnyelven a legtöbb hely könnyen gyalogosan vagy kerékpárral is megközelíthető, így lehetőség van arra is, hogy az autó nélkül fedezzük fel a környéket.

Étkezés

A földnyelv két oldalán a Földközi-tenger, a Mar Menor is annak tekintendő, így a tenger gyümölcsei, például a garnélarák és a tintahal a helyi ételek alapjai közé tartoznak. Érdemes kipróbálni az alapvető spanyol ételeket, mint például a paellát, amely Murcia tartomány egyik specialitása.

A környéken számos helyi élelmiszerbolt és piac is található, ahol friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat és egyéb élelmiszereket lehet vásárolni. Persze van Mercadona is.

Ha éttermekről van szó, La Manga számos lehetőséget kínál az olcsóbb kávézóktól a luxus éttermekig. A Manga del Mar Menor városközpontban és Cabo de Palos-ban találhatóak az éttermek lnagyrésze. Minden kapható, beleértve a tengeri ételeket, a pizzákat és a hamburgereket. Az árak széles skáláját kínálják, és általában mérsékeltek az egyszerűbb ételektől az elegánsabb helyekig.

Cabo Palosban érdemes étteremben rendelni rizses halas ételt, arroz caldero, ez egy helyi specialitás, és erősen ajánlott.

Strandolás

La Manga egy nagyszerű helyszín a strandoláshoz. A földnyelv mentén hosszú homokos strandok találhatók, amelyek nagyon népszerűek a turisták körében. A homok barnás-szürkés fehér és finom, a víz pedig kristálytiszta és meleg, így ideálisak a fürdőzésre, a napozásra és a vízi sportokra.

Costa Blanca-i strandokhoz képest a homokföveny fehérnek nem nevezhető - Kriszta fotója

A La Manga földnyelv két oldalán található partok között a Mar Menor sekély, meleg vize található, amely tökéletes a családok és a kezdő úszók számára. A sekély víz számos vízi sportra is alkalmas, például kajakozásra, szörfözésre és vitorlázásra.

A La Manga földnyelv Földközi-tengerrel szomszédos oldala a nagyobb hullámokkal és a szél által szaggatott tengerrel rendelkezik, és ideális hely a szörfözés, a vízisízés, a jetski és más vízi sportok szerelmeseinek.

A földnyelv strandjainak egyik előnye az is, hogy a legtöbb strand nagyon tiszta és jól karbantartott. A strandokon a látogatók számos szolgáltatás közül választhatnak, beleértve a zuhanyzókat, a mosdókat, a napernyőket és a napozóágyakat is. Emellett a strandok közelében számos étterem, bár és bolt is található, ahol friss tengeri ételeket és italokat kínálnak.

Egy Mar Menor-i strand március végefelé - Kriszta fotója

Látnivalók

Calblanque Nemzeti Park:

Calblanque Nemzeti Park a La Manga földnyelv déli végén található, és az egyik legkedveltebb természeti látnivaló a környéken. A park egy nagy, természetvédelmi terület, amely a homokos-fövenyes partjairól, a kristálytiszta tengeréről, a sziklás kanyonjairól és az itt élő vadon élő állatokról ismert.

A parkban számos strand található, amelyek mindegyike csodálatos természeti környezetben fekszik. A legnépszerűbbek közé tartozik a Calblanque strand, amely hosszú, aranyszínű homokos parttal és türkizkék tengerrel rendelkezik, a látogatók itt kipróbálhatják a szörfözést és a búvárkodást is.

A parkban található kanyonokban számos különleges növény- és állatfaj található, köztük kaktuszok, endemikus fajok, sündisznók, nyulak és teknősök. A parkon belüli túrázás és a madármegfigyelés is nagyszerű élmény lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a Calblanque Nemzeti Park egy természetvédelmi terület, és az ökoszisztémát és a természeti környezetet meg kell óvni. Ezért a parkban nincsenek szolgáltatások, mint például zuhanyzók, mosdók vagy boltok, érdemes előre felkészülni és saját ellátmánnyal érkezni.

A park látogatása ingyenes, és könnyen megközelíthető autóval vagy kerékpárral La Manga földnyelvéről. Azonban a parkban csak korlátozott számú autó parkolhat, így korán kell érkezni, hogy találjunk parkolóhelyet.

Mar Menor:

Mar Menor egy tengeri lagúna a La Manga földnyelv és a szárazföld között. Ez a természeti képződmény Európa legnagyobb sekély tengeri lagúnája, amely a Földközi-tenger partján található, és Murcia tartomány déli részén helyezkedik el.

A Mar Menor meleg és sós vize, valamint a sekély mélysége miatt ideális környezetet biztosít a vitorlázás, a kajakozás, a szörfözés és más vízi sportok számára. A környéken számos vízi sportokra specializálódott üzlet és iskola található, ahol lehetőség van oktatásra és felszerelés bérlésére.

Kriszta fotói

A Mar Menor környékén található strandok is kedvelt turisztikai célpontok, és sokan szeretik az itt található tengervizet, mert magasabb százalékban tartalmaz sót, így gyógyító erőt tulajdonítanak neki. Az egyik legnépszerűbb strand a La Manga földnyelv déli csücskén található, amely a Mar Menor és a Földközi-tenger találkozásánál található, és csodálatos kilátást nyújt mindkét oldalra.

A Mar Menor környékén található kisvárosok is nagyon népszerűek, különösen a La Manga Club Resort és a Cabo de Palos halászfalu. Mindkét hely kiváló éttermeket, bárokat és üzleteket kínál, és lehetőséget nyújt a környék felfedezésére.

Kriszta fotói

Cabo de Palos:

Cabo de Palos egy kis halászfalu a földnyelv déli csúcsánál, és számos étteremmel és bárral várja a látogatókat. Nagyon kedves hely, élő, nyüzsgő kikötővel. 

Kriszta fotója

A falu melletti öbölbe járnak ki a búvárok még télen is. Elég gazdag az élővilága.

Kriszta fotója

Az igazi élmény az Islas Hormigas meglátogatása. Ha lehet helyi vezetővel, hiszen ez a szigetcsoport persze nemzeti park is.

Ami itt van és La Mangán nincs: óvárosias hangulat - Kriszta fotója

Sup - Kriszta fotója

Faro de Cabo de Palos:

A Cabo de Palos kikötője a halászfaluban található, ahol a látogatók számos étterem és bár közül választhatnak, ahol szinte csak a helyben fogott halakból készült éteeket kínálnak. Természetesen nyáron a kikötőben lehetőség van hajókázásra és vitorlázásra is.

Cabo de Palos-ban található a Világítótorony is, amely fantasztikus kilátást nyújt a földnyelvre és a környező tengerre. Érdemes felmászni a toronyba, hogy élvezd a kilátást. Vigyázni kell, a torony hétvégi, ünnepnapi nyitva tartása sokszor eltér a megszokottól. Parkolni igen nehézkes mellette, érdemes sétálni.

Kriszta fotója

Azonban Cabo de Palos nem csak a vízi sportok és a halászat miatt népszerű, hanem azért is, mert tökéletes helyszíne a kikapcsolódásra és a pihenésre. A falu békés hangulata és a tengeri környezet biztosítja, hogy mindenki élvezhesse az itt eltöltött időt. Aki nem fél a nyagy nyári rohamtól.

Cartagena

Lakosság (2023-ban): 2204,000

Ha La Manga bekerül az utazási programunkba, akkor feltétlenül érdemes meglátogatni a közeli Cartagena várost! Valójában sokkal érdekesebb, és főleg hangulatosabb, mint maga La Manga, és bizony sok a látnivaló.

A La Manga és Cartagena közötti távolság autóval körülbelül 50 kilométer. Az út időtartama körülbelül 40 perc lehet attól függően, hogy milyen útvonalat választasz és a forgalmi körülményektől.

Kriszta fotói

Palacio Consistorial - a polgármesteri hivatal - Kriszta fotója

Római színház

A Cartagenában található római színház a város egyik legfontosabb történelmi és kulturális látnivalója. Az eredeti épületet a 1. században építették és körülbelül 6 ezer ember befogadására volt képes. Azonban az évszázadok során a színház jelentős része megsemmisült, és csak a 20. században kezdték el helyreállítani és rekonstruálni.

A színház ma is használatban van, és a városban rendezett kulturális események és fesztiválok egyik fontos helyszíne. A látogatók a színház falai között sétálva megcsodálhatják a hatalmas színpadot, az amfiteátrumot és a római építészet jellegzetes jegyeit, például a boltíveket és a dór oszlopokat.

Kriszta fotói

A képen baloldalt az Iglesia de Santa Maria Vieja. A templom a 13. században épült, és számos átépítésen és felújításon ment keresztül az évszázadok során. A templom különlegességei közé tartozik a gótikus stílusú homlokzata, a barokk és reneszánsz műalkotásai és a hatalmas harangtornya. - Kriszta fotója

Iglesia de Santa Maria Vieja - Kriszta fotói

Fotóegyveleg

Dali és Frida Kahlo vegyítve egy La Manga-i kiállítást hírdető plakáton - Kriszta fotója

Cabo de Palos - Kriszta fotói

,,Menő" bár Cartagenában, ahol fellép: Lennon, Freddy Mercury, Elvis és Amy Winehouse is - Kriszta fotója 

Cartagena - Kriszta fotói

Cartagena - Szellős lakásbelső... - Kriszta fotója 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes