ÚTIKRITIKA.HU / Costa Dorada


Costa Dorada

Costa Dorada-ról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás| Szállás| Hasznos tanácsok| Strandok|Salou|Tarragona|Cambrils|Calafell|Vilafranca del Penedès| Vilanova i la Geltrú|Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Costa Dorada dióhéjban

Katalánul: Costa Daurada!

A Costa Dorada partszakasz Katalóniában található, kb. 200 kilométer hosszú. Északi végpontja Vilanova i la Geltrú, a déli pedig, Alcanar. Ez tulajdonképpen Tarragona tartomány teljes partvidéke. 

Stradjai jellemzően hosszabbak mint a Costa Brava strandjai. A legobb strandok Tarragona és Salou térségében vannak.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Szent Tekla katedrális Tarragonában (főleg az oltár és a kerengője) 

2. Ugyancsak Tarragonában a ,Mediterrán balkonja" és a Rambla Nova késő délutáni hangulatossága

3. Cambrilsból a 3 órás szuper katamarános hajókirándulás

4. Salou kis öblei

Nem tetszett

1. A medúzák miatti para

Vélemények

Odajutás

Az El Prat barcelonai nemzetközi reptérről Salou városa 100 kilométerre van, autóval kb. 1 óra 40perc.

Szállás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: 4R Playa Park,

4 csillagos:

Hasznos tanácsok

Strandok

Cunit Beach (Tarragona)

Calafell Beach

,, Calafell tengerpartja a legtöbbször nyugodt és csendes - az idei nyaralásom alatt viszont olyan erős szelek uralták a partot, hogy az 50 cm-es vízből is hatalmas hullámok keletkeznek. Talán ennek köszönhető, hogy a körülöttem strandolókat többször is megcsípték a parthoz sodrott medúzák - az utolsó két napomon épp ezért be sem mertem menni a vízbe. A strand egyébként széles és finom homokos (tehát tökéletes), a medúzák és a nagy hullámok miatt viszont mégsem tudtam annyira élvezni a fürdőzést, mint tavaly. (2017)" forrás

Salou

,,  Aki nem szereti a nyüzsgést, annak tudnia kell, hogy Salou éjjel ÉL és PÖRÖG. A night clubok miatt a 20-as 30-as korosztály túlnyomó többségben van, viszont itt közel sincs akkora lármázás és bulizás, mint a Mallorcán lévő Magaluf-ban. Ha a lármázást hozzám hasonlóan te sem szereted, akkor is érdemes meglátogatnod ezt a mesés tengerparti várost, mert a csodálatos és hatalmas tengerparti sétánya garantáltan megkoronázza a nyaralásodat!

A csodás karibi hangulatot árasztó pálmák mindenhol jelen vannak, én még is azt ajánlom, hogy ha pihenésre vágysz, ne a sétány mögött elhelyezkedő fő strandot válaszd, hanem a kis szökőkút és a kikötő mögötti beach-et. Meg fogod ismerni, mert itt egy tündéri játszótér, ingyenes WIFI, egy elsősegély stand és zuhannyal felszerelt ingyenes mosdók is a strandolók rendlekezésére állnak - mondanom sem kell, hogy minden nagyon tiszta. Mondjuk abból a sok pénzből, amit a nyaralók ide hoznak, ennyi minimum elvárható.

Szemét és kosz tehát sehol sincs, nagyon tiszta és kultúrált minden, szeretik a turistákat, még sincs az az érzésed, hogy minden rólad, a turistáról szól. A strand szuper, szerintem Barcelona tág környékén az egyik legjobb, a pár héttel ezelőtti Salou-élményem alapján viszont a hely erősen medúza veszélyes: sorra csípték-marták meg a körülöttem strandolókat - szerencsére én kimaradtam belőle.

Az igazság az, hogy itt nappal mindenki alszik – kevesen strandolnak, az éttermek szinte üresek és Európa legszebb tegnerparti sétánya (a híres fénylő szökőkúttal, az Illuminated Fountainnel) is csak önmagában díszeleg. Naplementekor viszont feléled a város és egyre többen lesznek az utcákon: minden este 10 órakor például órán át csodálhatjuk Salou zenés-színjátékos szökőkútját, ami hatalmas attrakciónak számít az egész környéken. (2018)" forrás

Tarragona

,, Legkönnyebben egy 50 perces vonatúttal lehet eljutni Tarragonaba Barcelona-ból, ami kb. 7-8 euróba kerül. Ha kocsit béreltek, számoljatok az autópályadíjjal, vagy kerülhettek a tengerparti úton is, ami ingyenes - bár jóval hosszabb és kanyargósabb.

Érdemes fontolóra venni azt is, hogy a város központjában szinte lehetetlen ingyenes parkolóhelyet találni - egy-két óra parkolás pedig legalább annyiba fog kerülni, mintha vonattal utaztál volna le Barcelonából. Ezeket figyelembe véve én még is azt ajánlom, hogy ha bérelt autóval fedezitek fel a környéket, tegyetek egy próbát a parkolással - napközben, a nagy melegben úgysem akarjátok majd végigsétálni az egész várost, inkább egy strand felé veszitek majd az irányt, pár óra pedig bőven elég Tarragonara!

A város az UNESCO Világörökség helyszíne, ókori római Amfiteátrum és a Pont Del Diable vízvezeték, de egyik sem különösen jó program a nagy nyári melegben.

A pesti Váci utcához hasonló Rambla Nova sétálóutcán a luxusboltok és a fast fashion üzletek mellett látható a Mászók szobra (Monument als Castellers), amit percekig el lehet nézegetni a részletes és mozgalmas kidolgozása miatt. A hatalmas szobor a minden október első hétvégéjén megrendezett, katalán Concurs de Castells "embertorony-építő" verseny előtt tiszteleg, amit Tarragona már többször is megnyert.

A beach itt nem a legszebb, elég szemetes és főként a helyi srácok élvezik a szabadon használható edzőgépeket, tehát külföldieknek nem nagyon ajánlom - ha jót szeretnétek strandolni, menjetek kicsit északra (pl. a La Móra vagy Tamarit strandok), vagy a néhány kilométerre fekvő Saloura! (2018)" forrás

Cambrils

Calafell

,, Félúton fekszik Barcelona és Tarragona között. Az útszakaszonként fizetős autópálya (AP7 - Calafellig kb. 15 euró), valamint a tengerparti út (C-32) egyenesen bevisz a városkába - eltévedni sem lehet, mert minden aprólékosan ki van táblázva.

Túl sok nevezetesség itt nincs: főként azoknak érdemes ide jönni, akik családi időtöltésre, strandolásra és pihenni vágynak. A helyiek alig beszélnek angolul - egy kis spanyol tudás és egy útiszótár tehát nem árt! A bárokban, éttermekben is ajánlott spanyolul rendelni, mert ha angolul teszed, nem biztos, hogy azt kapod, amit kérsz. Én a stranddal szemben lévő Bar Calafell-ben jártam így, de végül semmilyen kellemetlenség nem ért, mert fantasztikus dolgokat lehet itt fogyasztani: hatalmas adag fagylaltkelyhek, édességtálak, krémes palacsinták, milk shakek és persze az alkoholos koktélok tömkelege várja a vendégeket.

A bár mellett található egy fantasztikus gofrizós hely, ahová egész Calafell jár: a délutáni óráktól kezdve hatalmas sorok kígyózak az ici-pici kis hely előtt, ahol a világ legjobb gofrijait készítik frissen, helyben sütve. Igen, még a belga waffeleket is lekörözi ez a kis talponálló, tehát semmiképpen se hagyjátok ki!

Calafell több kilométeres tegnerparti sétánnyal is rendelkezik, ami esténként rendszeres programot szolgáltat a helyieknek: a spanyol öregek itt beszélik ki a napi történéseket, a szerelmesek ilyenkor adalognak, a kiskutyákat is ilyenkor sétáltatják, sőt: a gyerekekkel teli játszótér is csak éjjel 11 után pezseg igazán. Valami lehet abban a délutáni sziesztában, mert a város csak hajnali 1-2 órakor csendesedik el; a boltok pedig másnap reggel 9-10-kor nyitnak ki a legkorábban. Nem is kérdés, hogy pillanatok alatt átálltam én is a spanyol időszámításra. (2017)" forrás

Vilafranca del Penedès

,, Calafelltől fél órás autóútra fekszik ez a tündéri kisváros, aminek a szombat délelőtti piacát nem szabad kihagyni, ha a környéken jársz! A finom spanyol különlegességeken túl sok helyi bortermelő is kínálja a portékáit, melyek pincészete rendszerint 10-15 perces autózással elérhető. Én a városnézést össze is kötöttem egy kis bortúrával, mert az idő nem volt alkalmas a napozáshoz.

Tavaly és idén is a Torres borászatot látogattam meg, ami egyszerűen fantasztikus – majdnem olyan hangulata van, mint a nagy Mallorcás kedvencemnek, a binissalemi José L. Ferrer bodegának. Természetesen bortúrákra is be lehet fizetni (ha jól emlékszem 9 eurótól kezdődnek), de vezetett túra nélkül is szuper élményt nyújt a hely. (2017)" forrás

Vilanova i la Geltrú

Programlehetőségek

Port Aventura

Ferrari Land

Reus város

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS