ÚTIKRITIKA.HU / Zamora


hirdetes

útikritikák


Zamora

Zamora-bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Más praktikus információk|Óváros| Katedrális|Vár|Más látnivalók|Érdekességek|Fotóegyveleg

Tartalomfeltöltés folyamatban

Zamora-bevezető

Lakosság (2024-ben): 62,000

Zamora egy város Spanyolország északnyugati részén, Kasztília és León autonóm közösségben. A Duero folyó partján fekszik. Az ugyancsak Zamora envű tartomány központi városa.

Nincs olyan európai város, ahol annyi román stílusú temlom - nevezetesen 24 - található, mint Zamorában. Mind a 24 templom a 12. és 13. század tájékán épült.

A Duero folyó partján sétálva gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező tájra. A folyó partján található sétányok és hidak kedvelt helyek a helyiek és a turisták számára egyaránt.

Zamora gazdasága hagyományosan a mezőgazdaságra, az állattenyésztésre és a borászatra épül. Az utóbbi években a turizmus is jelentős szerepet kapott, köszönhetően a város történelmi és kulturális örökségének.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A katalán modernista építészet (a 19. század utolsó harmadának és a 20. század első évtizedeinek időszakából) remekei (19, tán több is, van a városban)

2. Nem túl turistás, autentikus spanyol kisváros, nyugis

3. Tiszta, gondozott városka

4. Nagyon profi a turista információs irodájuk

Nem tetszett

1. Nincsenek szenzációs, kiemelkedő nevezetességei

2. Bocsi, de a román építészeti stílust én nem annyira komálom, mint a gótikát.

3.  Mint máshol a spanyoloknál, itt is kénytelenek voltunk este  fél nyolcig várni, hogy a vacsorára kinyissanak az éttermek.

Vélemények

A kasztíliai tartományi fővárosok, mint Ávila, Segovia, León és Salamanca mellett Zamora a kisebb, elfeledettebb, de talán éppen ezért különlegesebb és meglepőbb kistestvér.

A Duero folyó magas partján gyönyörűen elhelyezkedve, a nyugodt és nagyon szépen rendben tartott kisváros 23 román stílusú templommal és kápolnával büszkélkedhet, amelyek közül sok ingyenesen látogatható. Emellett a Plaza Mayor, a modernista épületek, a katedrális, a történelmi palota (ma Parador) és számos festői sarok és kilátópont a Duero-völgyre mind felfedezésre várnak.

Az AVE-vel mindössze egy óra alatt elérhető Madridból, így egy napi kirándulásra vagy egy spanyolországi utazás megállójaként is ajánlott.

Gasztronómiai szempontból számos hangulatos tapasbár található itt, ahol az idő mintha megállt volna, valamint tipikus vendéglők, ahol megkóstolhatjuk a kiadós, de ízletes zamorai konyhát és a közeli Toro-borvidék borait.

Mi túl nagy elvárások nélkül érkeztünk, és annál lelkesebben távoztunk, azzal az érzéssel, hogy túl rövid ideig tartózkodtunk a városban, és szívesen maradtunk volna még egy napot.

Titkos tippem: a történelmi, felújított vízimalmok a folyónál és a San Cipriano templom! (2024)


Nagy elvárások nélkül érkeztünk Zamorába. Annál inkább lenyűgözött bennünket a középkori városközpont. A kultúra és a régi, felújított építészet örömet okozott. Minden fantasztikusan rendben volt tartva. Szép régi homlokzatok, sikátorok és falak. A gólyák jellegzetességnek számítanak, szinte minden torony tetején van egy fészek. Teljesen el voltunk ragadtatva, és meghosszabbítottuk tartózkodásunkat egy nappal. Érdemes ellátogatni Zamorába. (2023)


Zamora egy nyugodt város, kedves emberekkel. Nagyon tiszta, és nincsenek zaklató emberek, koldusok vagy utcai árusok. Negatívumként említhető az autóbusz állomás tisztaságának és információinak hiánya. A húsvéti hét (Semana Santa) nem az én ízlésem szerint való, a képek groteszkek, és a bűnbánók közül néhányan rendezetlenül és felöltözetlenül jelennek meg. (2023)

Odajutás

Madridból az AVE gyorsvasúttal egy őra alattel lehet jutni Zamorába.

Szállás

A városban 18 szálloda található. Közülük négy az 4 csillagos.

Helyi közlekedés

A kisváros sziklás dombra épült. Azért a nevezetességek gyalog bejárhatók.

Étkezés

Zamora híres a kiváló ételeiről és borairól. A helyi konyha jellemzően húsételekben gazdag, mint a lechazo (bárány) és a chorizo. A régió borai, különösen a Toro borvidék borai, nagyon népszerűek.

arroz a la zamoran (hússal, sonkával főzött és kemencében elkészített rizsétel)

A helyi konyhában használt kiváló alapanyagok igazán kiemelkedőek. Az alapvető hozzávalók közé tartoznak a hüvelyesek, a híres Fuentesaúco-i csicseriborsó vagy 'garbanzos', a finom juhsajtok, a sanabriai méz, a Guareñából származó spárga, a benaventei paprika, az alistei steak, a gombák, a vadételek, a hideg húsok, a sütemények és édességek. A finom sültek mellett érdemes megkóstolni a zamorai rizsételeket is. A hagyományos ételek közé tartozik a bacalao a la tranca (tőkehal étel), a pulpo a la sanabresa (polip étel), a dos y pingada (két tükörtojás sült sonkával, amit általában húsvétkor szolgálnak fel) és a "presas de ternera" (borjú étel). Desszertként a rebojo zamorano, egy nagyon ízletes, bár kemény típusú péksütemény, valamint a "natillas almendradas" (spanyol stílusú puding mandulával) ajánlott.

Általában borravalót nem mindig várnak el, de mindig értékelik. Nincs fix összeg, csak hagyj aprópénzt vagy néhány eurót, attól függően, hol étkezel.

Vásárlás

Ahogy a helyi mondás tartja: "Zamorát nem egy óra alatt hódították meg" , ezért felejtsd el az autódat, és sétálj egyet Zamorában. A bevásárlóterületek főként a Tres Cruces sugárúton, a Santa Clara utcában és a párhuzamosan futó San Torcuato utcában találhatók. Ha jobban kedveled a bevásárlóközpontokat, a legnagyobb a Centro Comercial Valderaduey, amelyet az egyik helyi folyóról neveztek el, de a helyiek csak Eroskiként ismerik. A másik bevásárlóközpont a 'Vía de la Plata'. Szinte minden üzlet elfogadja a főbb hitelkártyákat (Visa, MasterCard, Spanish 4-B és 6000). A városban számos ATM (Cajeros Automáticos) található.

A legtöbb ATM lehetővé teszi, hogy hitelkártyával pénzt vegyél fel, de ehhez ismerned kell a kártyád PIN-kódját. Sok üzlet kérni fogja az útleveled, jogosítványod vagy személyi igazolványod, mielőtt elfogadnák a hitelkártyádat. Bár ez kissé kényelmetlen lehet az olyan eurózóna országokból érkezők számára, ahol nincs személyi igazolvány, ez az intézkedés segít elkerülni a hitelkártya-lopást és csalást.

A tipikus szuvenírek közé tartoznak a Semana Santa vagy Húsvét elemeit tartalmazó tárgyak. A helyi borok és sajtok, valamint a Fuentesaúco-i csicseriborsó mindig jó vásárnak bizonyulnak. Ha inkább a vintage stílusú vásárlásokat kedveled, nézd meg a heti mercadillót, egy utcai piacot, amelyet minden kedden reggel tartanak a Calle Alto de los Curas utcában, a vasútállomástól keletre (2020-tól).

Ha június végén látogatsz Zamorába, a kerámia is kiváló szuvenír lehet, mivel a Viriathus tér tele van standokkal az ország minden tájáról, ahol a készítményeiket árulják. Találhatsz mindennapi használatra és kiállításra szánt tárgyakat is. A San Pedro ünnep nagy napja június 29. Ezeket a termékeket és más szuveníreket, sajtokat vagy borokat megvásárolhatod az Aperos y Viandas boltban (ami szó szerint "Mezőgazdasági eszközök és élelmiszerek"), amely a katedrálishoz vezető úton található, vagy a Ramos Carrión tér környéki üzletekben. Ezek kifejezetten a turistáknak kínálnak termékeket, de sok helyi terméket, különösen bort találhatsz bármelyik szupermarketben is (Mercadona, El Arbol, Eroski stb.).

Szórakozás

Más praktikus információk

Zamora Spanyolország egyik legcsendesebb és legbiztonságosabb helye. Ne sétálj egyedül rosszul megvilágított területeken, parkokban vagy a Valorio erdő közelében éjszaka.

Az egészségügyi ellátás terén Zamorát két jól felszerelt állami kórház szolgálja ki: a Hospital Virgen de la Concha, amit a helyiek "El Clínico"-nak hívnak, és a kisebbik kórház, a Hospital Rodríguez Chamorro, vagy ahogy a helyiek nevezik, "El Provincial". Elsősegélyért a legközelebbi Centro de Saludba vagy klinikára is mehetsz, ahol jól felszerelt és professzionális személyzet áll rendelkezésre. Ha EU-s állampolgár vagy, mindig szerezd be az E-111-es nyomtatványt mielőtt elindulsz. Légy tiszteletteljes és türelmes a sorban állásnál, mivel a legtöbb spanyol kórház alulfinanszírozott.

A csapvíz biztonságosan iható, de tartalmaz ásványi anyagokat, például kalciumot. Ezért kemény víznek vagy "agua dura"-nak tekintik, így ha nem szereted az ízét, mindig vásárolhatsz palackozott vizet. Népszerű palackozott vízmárkák közé tartozik a Lanjarón és a Font Vella. Az időnként előforduló aszályok és az ezekből következő vízkorlátozások ritkán érintik a fővárost.

Vészhelyzet esetén tárcsázd a 112-es számot, amely mentőszolgálatokat, tűzoltóságot és rendőrséget hív.

Spanyolország többi részéhez hasonlóan, a gyógyszereket (még az aszpirint sem) nem árusítják szupermarketekben, hanem "farmacias" (gyógyszertárak) értékesítik, amelyeket zöld kereszt vagy Hygieia kehely jelez. A nyitvatartási idők általában 09:00-14:00 és 17:30-20:30 között vannak. Ha az adott gyógyszertár zárva van, keress egy táblát, amely a legközelebbi "farmacia de guardia"-t (ügyeletes gyógyszertárat) jelzi. A személyzet jól képzett szakemberekből áll, és megfelelő tanácsokat adnak kisebb betegségek esetén. Ha speciális kezelésre van szükséged, mindig menj a legközelebbi kórházba.

Óváros

v. gy. fotója

Plaza Mayor

Katedrális

A román stílusú katedrális 1151 és 1174 között épült. A város egyik legfontosabb látnivalója. Jellegzetes kupolája és díszes belső tere lenyűgöző látványt nyújt.

Gyönyörű katedrális román stílusban, bár később különféle módosításokat végeztek rajta. Figyelemre méltó az abakos  kupola (laterna?), ami a maga idejében építészeti újdonság volt.

Vár

(Castillo de Zamora): A város központjában található középkori vár egykori katonai erődítmény, amely ma múzeumként és kilátóként szolgál, csodálatos panorámát nyújtva a városra és a Duero folyóra.

Román stílusú templomok

San Juan de Puerta Nueva

b. j. fotója

Santa María la Nueva

g. j. fotója

Más látnivalók

A püspök kapuja (Puerta del Obispo)

Museo de la Semana Santa

Érdekességek

1. Zamorai Szent Attila volt a város - és a régió - első püspöke (San Atilano). Attila előkelő vizigót családban született Aragónia tartomány területén. A nyugati gótok a hunok támadásai elől menekültek a mai Spanyolország területére, ugyanakkor nagy tiszteletben tartották a hun uralkodó emlékét. (Az Attila keresztnév is germán - gót - eredetű; a hun király "valódi" nevének eredetét, ill. nevének írását sajnos az idők homálya fedi.)

2. Zamora területe már az őskorban is lakott volt, és a rómaiak idején fontos településként szolgált. A város nevét valószínűleg a római időkből származó "Ocellum Durii" névből kapta, ami a Duero folyóra utal.

Középkor: A középkorban Zamora stratégiai fontosságú város volt, különösen a reconquista (visszahódítás) idején. A város híres a középkori váráról és számos román stílusú templomáról. Zamora fontos szerepet játszott a spanyol történelemben, és sok csata helyszíne volt.

Modern Időszak: A 19. és 20. században Zamora gazdasága és infrastruktúrája jelentős fejlődésen ment keresztül, bár a város megőrizte történelmi jellegét.

3. Semana Santa (Nagyhét): Zamora híres a nagyszabású és látványos húsvéti ünnepségeiről, amelyek Spanyolország egyik legjelentősebb és leghíresebb húsvéti fesztiváljaként ismertek. A procesiones (körmenetek) és a vallási ceremóniák különleges élményt nyújtanak.

Fiestas de San Pedro: Június végén Zamora a Szent Péter ünnepét (Fiestas de San Pedro) ünnepli, amely során különféle kulturális és vallási események, koncertek és népi mulatságok zajlanak.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes