ÚTIKRITIKA.HU / Costa Brava / Blanes


hirdetes


útikritikák


Costa Brava / Blanes

Blanes dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

i. l. fotója

.

Blanes dióhéjban

Blanes a Costa Brava déli kapuja, első települése. Nem egy nagyváros, alig 40 ezres a lakossága (persze a nyaralókat nem bele számolva). A mesterséges turista településnek tekinthető Lloret de Marhoz képest Blanes igazi történelmi, kulturális örökséggel bíró városka. Mindazonáltal Blanes mai élete nagyon is a turizmus körül forog. A helyi látnivalók közül ki kell emelni két botanikus kertet. Blanesból kiindulva Barcelona meglátogatásán kívül nagyon javasolt a Montserrat-i kolostor is. Figueres (Dali múzeum) 80 kilométerre van.

i. l. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Nagyon kellemes késő délután, este sétálgatni Blanes kulturált promenádján
  2. A központi strand olyan hosszú, nagy, hogy a főszezon kellős közepén sincs elviselhetetlen tömeg
  3. Nincs úgy tele angol kocsmákkal, mint az északabbra fekvő turistás helyeken, és emiatt is Blanes egy hitelesebben katalán hely, a parti kávézók, bárok hangulatosak
  4. Van egy-két jó seafood-os vendéglő (Marisqueria El Port)
  5. A zölség- és gyümölcspiacok, valamint a parton árult halas (szardínia) szendvicsek
  6. Kevesebb a bulizós fiatal

Nem tetszett

  1. A szuvenírboltok unalmasan egyforma, és többnyire silány minőségű választéka (ez nem vonatkozik a nyári kézműves piacra)

Vélemények

Jön!

i.l. fotója

Odajutás

Barcelona repülőteréről (El Prad) 1,5-2 óra alatt lehet eljutni autópályán Blanesba, függően a forgalmi helyzettől. Barcelonából óránként megy vonat Blanesba. Barcelonából az utolsó vonat 23 óra előtt indul. 90 perces az út. Blanesből Barcelonába egyszerűen bemehetünk busszal. Félóránként mennek buszok és a nagyváros kellős közepén, a Placa de Catalunya-nál ki is szállhatunk. Kb. egyórás a buszozás. Lloret de Marba 10 perc alatt át lehet menni busszal. A viteldíj mindössze 2 euró.

"Ha vonattal mentek, akkor valóban az Estació Sants-on kell átszállni, mégpedig majd az R2-ről a R1-es helyi vonatra (Rodalies a neve, nálunk kb. ez a HÉV). A vonatok csak a Terminál 2-vel vannak összekötve, így ha a T1-re érkeztek (a fapadosok általában oda érkeznek), akkor számoljatok azzal, hogy át kell sétálni vagy helyi reptéri transzfer busszal átmenni a T2-re. Blanes elég messze van, így a 6-os zónás jegyet kell megvenni, picivel több, mint 6 EUR/fő/út lesz. Kb. 2 óra 15 perc alatt ott vagytok. Van egy úgynevezett Bonotren típusú jegy, ami 10 utazásra jogosít és egyszerre többen is használhatjátok. Ezt érdemes megnézni, ha többször jönnétek még Barcelonába a tengerpartról.

Szerintem nagyon fáradtak lesztek egy ilyen korai indulásnál, nem biztos, hogy gyerkőcökkel nekivágnék így rögtön a nagyváros felfedezésének. Még hogyha nem is tudjátok olyan korán elfoglalni a szobátokat a szállodában, szinte mindig van lehetőség arra, hogy letegyétek a csomagot és ott helyben, a városban vagy a tengerparton körbenézzetek, amíg nem lesz kész a szoba. Ha mégis városnézéssel kezdenétek Barcelonában, akkor én vonat helyett a buszt ajánlanám, könnyebben megtaláljátok, mint a vonatot. (de persze attól függ, hogy melyik termálra érkeztek.)

Kétféle busz van: az egyik lehetőség a sima tömegközlekedéses TMB buszok, amik a T1 és T2-ről is mennek. Olcsóbbak, viszont ritkábban is közlekednek. A másik az Aerobús, a kimondottan turistákra specializálódott reptéri busz, ami mindkét terminálnál (El Prat T1, T2) megáll, a végállomás pedig a Placa Catalunya. A menetidő kb. 35 perc és 5 percenként indulnak. Jegyet a buszon lehet venni, az egyirányú kb. 6 EUR. http://www.aerobusbcn.com

A Sants állomáson a csomagmegőrző reggel 5:30-tól egészen este 23:00-ig tart nyitva. A napi díjak: közepes 3,60 EUR, nagy: 5,20 EUR. A méreteket nem említik, de majd meglátjátok ott, attól is függ, az is lehet, hogy egybe befértek mindannyian. Nagyon sokan használják és még nem hallottam semmilyen káreseményről. A visszaútnál elég necces ez a reggeli indulás, nem érdemes sakkozni a tömegközlekedéssel, mert ha lekésitek a gépet, akkor annyi. Szóval én mindenképpen a reptéri shuttle busztranszfert ajánlom, vagy esetleg privát transzfert. A Vista irodáiban lehetőség van csak transzfert is foglalni, Blanesből az El Prat repülőtérre kb. 22 000 Ft lenne az egész családnak, de mivel nem tudok pontos dátumot, így pontos árat se merek mondani. A privát reptéri transzfer kb. 50 ezer Ft lenne a 4 főnek. Én úgy gondolom az 1 hétbe nem feltétlenül kellene beleszorítani Montserrat-ot. Inkább a gyerekek és a pihenés miatt mondom, bár tényleg gyönyörű hely, de kár lenne elvenni Barcelonától az időt… " (László Orsi, Vista Utazásszervezés, 2016, mások számára is hasznos válasz egy olvasó kérdéseire orsolya.laszlo@vista.hu)

Szállás

Ajánlott hotelek (2021):

  • 3 csillagos: Stella Maris ,
  • 4. csillagos: Blaucel ,

Szerintünk kockázatos választani: a 3 csillagos Hotel Esplendid , a 3 csillagos Hotel Boix-Mar, Pimar&Spa ,

Más Blanes-i szálláshelyek foglalása itt

Helyi közlekedés

Blanes vasúti pályaudvara nincs a városközpontban. Onnan busszal kell beközlekedni a centrumba. Taxival 10 perc a távolság. Tudomásunk szerint Blanesban nincs egyetlenegy kerékpár kölcsönző sem. A szállodákban és a kempingekben azonban jellemző az ilyen szolgáltatás. Bérelt autóval a legkönnyebb természetesen, bár a parkolás nehézségekbe ütközhet.

Étkezés

Van vagy 100 étterem Blanes-ben.

Vásárlás

Komolyabb vásárlási lehetőségek nincsenek Blanesben. Aki ilyesmire vágyik, annak persze ott van Barcelona.

Szórakozás

A Discoteca Arena a legismertebb helyi szórakozóhely. 

---------------------------------------------------------------

i. l. fotói

Egyéb hasznos információk

  1. Éttermek, bárok nem szolgálhatnak fel alkoholt 18 éven aluliaknak. Ha megszegik ezt a törvényt, akár el is veszthetik a működési engedélyüket.

Strandok

A strandokon a napozóágyak, napernyők bérlési díja jellemzően 5 euró/darab.

Blanes központi strand

Attól központi, hogy ez van a városka központjában, a kikötő mellett, a Sa Palomera jobboldali részén. Lényegében itt kezdődik délről észak felé a Costa Brava.

S'Abanell

Ez Blanes strandjai közül a leghosszabb. A Sa Palomera szikláinak baloldalától a Tordera folyó torkolatáig terpeszkedik el ez a strand. E strand mentén van Blanes legturistásabb része, ami egyben azt is jelenti, hogy itt van a legnagybb szolgáltatási választék.

Santa Anna

Ez egy kicsi strand a kikötő mögött. Csaknem fölötte magasodik a Blanes-i kolostor.

Sant Francesc

MIvel nincs a zajosabb központban így nyugis hely, nincs tömegnyomor. E strand szépségét főleg az adja, hogy fenyőfák ölelik. Családi strandolásra jó ez a strand a terjedelme és a felszereltsége alapján (kék zászlós), valamint sekély. Szép kék a tenger vize. . Cala Bona néven is van a helyi köztudatban. A Marimutra botanikus kert meglátogatásával lehet kombinálni e strand felfedezését.

Treumal

Cala Treumal

Ez Blanes legkisebb strandja. A település északi szélén fekszik. Nagyon szép a természeti környezete.

Látnivalók és programok

Óváros

A Santa Maria templomhoz vezető lépcső (és annak tükörképe) - i. l. fotója

Botanikus kert (Járdin Botanic Marimutra)


“Water World” vizi vidámpark

“Marineland” vizi vidámpark

Olvasmányos linkek

"Blanes egy nagyobbacska , tipikus ,turistáknak szánt üdülőhely, olyan turistákra épít, akik kevésbé a katalán életmódra kíváncsiak, inkább csak lazítani, pihenni érkeztek. A szálláshelyünkön is ezt éreztük, sajnáltuk, hogy nem a vonatablakból látott valamelyik hangulatos településen foglaltunk szállást. Éjszakai mulatós zene, nappal sok bazár stb. Ami feledtette ezeket: a strandok, a tengerpart, valamint Blanes két csodás arborétuma. Ezekhez a Placa Catalunya-ról induló külön kisbusz visz, a 10 euro-s ár a két botanikus kerti belépőt is tartalmazza. Fantasztikus mediterrán növények, kaktuszok és csend, nyugalom fogadott bennünket a túránk során, hazafele pedig , ahogy a nyitott kisbusz a szűk kis utcákon, a lejtőn lefele kanyargott, miközben meleg eső szemerkélt, igazi mediterrán érzés fogott el bennünket. (2011)" forrás

Fotóegyveleg

i. l. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon