ÚTIKRITIKA.HU / Montserrat (kolostor)


hirdetes

útikritikák


Montserrat (kolostor)

Montserratról (Katalónia) dióhéjban| Tetszett&Nem Tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Praktikus tanácsok| A kolostorról|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

b. m. fotója

A tartalomfeltöltés folyamatban van.

Montserratról (Katalónia) dióhéjban

A Montserrat egy többcsúcsos hegy Katalóniában. A szokatlan sziklahegyen magasan található a Santa Maria de Montserrat kolostor, ami  nagyon népszerű a katalánok körében, de messziről jönnek ide katolikus zarándokok, hogy lássák a Fekete Madonnát.

A kolostor 46 kilométerre van Barcelonától (északra). Járművel 54 perc megtenni ezt a távolságot, ha nincsenek közlekedési dugók.

h. m. fotója

Tetszett&Nem Tetszett

Tetszett

1.

n. s. fotója

Nem tetszett

1.

Vélemények

A jó hír, hogy a templomba már ingyen bejuthatunk, pedig igencsak komoly ereklyét őriznek itt. A "Fekete Madonnát", amit a legenda szerint, Lukács evangélista faragott, és maga Szent Péter hozta el a sziklákhoz 0050-ben. (Na persze!) Az biztos, hogy évente több mint egymillió ember zarándokol ide, és kéri a szűz közbenjárását ügyeinek pozitív fordulatára. Az oltár felett álló Mária szobor a kis Jézussal közvetlen közelről is megtekinthető, ha kivártuk a sorunkat. Említésre méltó még a bazilika falát és mennyezetét díszítő mozaikalkotások. Kifelé menet gyújthatunk gyertyát halottaink emlékére vagy egyéb célból, és nem hivatkozhatunk arra, hogy nincs választék vagy, hogy elfogyott az aprónk.

A hatalmas kolostornak csupán 17 szerzetes és egy gyermekkórus a lakója. Elvileg látogatható az épület, de ezt a nyitva tartás tábla szerint mi már lekéstük. Nem úgy a múzeumot, ami még éppen nyitva volt. Már csörtettünk volna be, amikor a szuvenír üzletből (!) ránk szóltak, hogy belépőjegyet kell váltanunk, nem számít, hogy hamarosan zárnak. A „rejtett kassza”, és az írásos tájékoztatás hiánya miatt, egy kissé csőbehúzásnak értékeltem az esetet, ezért elköszöntem tőlük: cső! És, hogy milyen jól tettem... Így az utolsó pillanatban engedtek be minket a parkolóhoz közel eső látogatóközpont aljában kialakított önkiszolgáló étterembe. Festmények és régészeti leletek helyett be kellett érnünk egy svédasztal nyújtotta vizuális (és kulináris) élménnyel, 17 euróért panorámás ablak mellett fogyaszthattuk el szerény estebédünket, és korlátlanul vedelhettünk hozzá üdítőt, sört, bort, kinek mit enged meg a jogszabály. (2022) forrás

Odajutás

Miután egy körutazás keretében, Madrid felől, autóval közelítettük meg a négy és félmilliós nagyvárost, természetesnek mondható, hogy először a Montserrat kolostort ejtettük útba, ami csupán egy órányira van Barcelonától északnyugati irányban.

Továbbúton Barcelona felé: Leereszkedtem a szerpentinen és a legrövidebb útvonalon, a hegyeken át közelítettem meg Barcelona külvárosát. (Legközelebb nem követem el ezt a hibát. Ha visszamentem volna az ingyenes A2-es autópályára, majdnem ugyanannyi idő alatt értem volna el a várost, míg erre több alagútnál is lehúztak egy-két euróval.)  forrás

n. s. fotója

Szállásválasztás

Ajánlunk néhány hangulatos és megfizethető szálláshelyet a Montserrat kolostor közelében:

Hotel Abat Cisneros: Ez a szálloda azonos épületben található, mint a kolostor, és egy történelmi és gyönyörű épületben helyezkedik el. A szobák kényelmesek és tágasak, és számos szobatípus közül lehet választani. A szálloda étterme tradicionális katalán ételeket kínál.

Apartamentos Montserrat Abat Marcet: Ez a szálláshely apartmanokat kínál, amelyek nagyon közel találhatók a kolostorhoz. Az apartmanok jól felszereltek, modernek és tágasak. A szálláshely közvetlenül a gyönyörű hegyek lábánál található, és remek kilátást nyújt a környékre.

Hostal Guilleumes: Ez a hangulatos és megfizethető szálláshely Montserrat közelében található, és egy nagyszerű lehetőséget kínál azoknak, akik szeretnének pénzt takarítani az utazásukon. A szobák egyszerűek, de kényelmesek és tiszták. A szálláshely egy kis faluban található, és egy kis piac és étterem is található a közelben.

Can Misse: Ez a hangulatos és romantikus szálláshely Montserrat közelében található, és egy régi, felújított épületben helyezkedik el. A szobák egyedi és stílusos bútorokkal berendezettek, és egy nagyszerű kilátást nyújtanak a hegyekre. A szálláshelyen reggelit is kínálnak, és a kertben pihenhetünk.

Praktikus tanácsok

1. A IX. században, még nyilván csak körülményes módon lehetett megközelíteni a sziklák rejtekében fekvő bencés kolostort, ma már kényelmes aszfaltút vezet szinte az oltárig, de feljuthatunk lanovkával is 12 euróért, ha nincs kedvünk a parkolóért 6,50-et kifizetni. (2022) forrás

n.s. fotója

A kolostorról

2023. május: A Montserrat-i Santa Maria de Montserrat kolostor a külföldi turisták számára belépődíj-kötelessé vált Az árak 6 és 23 euró között mozognak, attól függően, melyik területre szeretnénk belépni a kolostorban.

Melyek ezek a területek? a bazilika,  a Camarín de la Mare de Déu, a Canto de la Salve vagy a Virolai meghallgatását, vagy a teljes túrát. Továbbá, mindegyik esetben tartalmaz egy audio idegenvezetőt.

A kolostor mögött/fölött a mészkőképződmények - m. j. fotója

n.s. fotói

n. s. fotóji

a. a. fotója

Olvasmányos linkek

"Ráérősen indultunk neki a napnak, ugyanis semmi mást nem terveztünk, kizárólag azt, hogy ellátogatunk Montserratba. Megoszlik a közvélemény erről, van aki szerint kötelező és kihagyhatatlan már csak az elhelyezkedése miatt is, van aki pedig azt mondja, hogy ha először járunk Barcelonában, felesleges rá áldozni az időt, ugyanis szinte egy teljes napot elvisz a kirándulás. Mi azért is szavaztunk rá, mert már csak a gyerekek miatt is fontosnak tartottam, hogy egy kicsit elmenjünk a városból, ne csak az utcákon kutyagoljunk, hanem kiránduljunk is, a vonatozás pedig nekik mindig felejthetetlen élményt nyújt. Montserrat (jelentése különálló hegy) Katalónia legszentebb helye, a legmagasabb hegycsúcs 1236 méter, az itt lévő kolostort a 11. században alapították, bár azóta már volt lerombolás és újjáépítés is, ahogy az lenni szokott. Itt lakik a La Moreneta, a Fekete Szűz, ami egy kis fa szobrocska, egyébként Katalónia védőszentje, és nagyon sok ezer ember miatta zarándokol el montserrati bazilikába.

A Pl. Espanyáról induló vonattal (inkább hévnek mondanám amúgy) lehet eljutni oda, illetve a településig, ahonnan két választásunk is van: felvonóval és fogaskerekűvel is fel lehet jutni a hegyre, de ezt már a Pl. Espanyán, a vonatjegy vásárlásakor el kell döntenünk, hogy melyik megoldást választjuk. Mi a létszám, az időjárási körülmények és a babakocsi miatt a fogaskerekűre szavaztunk, de ahogy láttuk, a felvonó nem is üzemelt (bár ha lett volna utas, biztosan beindítják). A jegy 17 euróba kerül (17,85 asszem') fejenként, a gyerekeknek (nem tudom hány éves korig) ingyenes. Ez tartalmazza a vonat és a fogaskerekű menetjegyét, a kolostorba pedig ingyenes a belépés.

A Pl. Espanyáról délelőtt félóránként (délután óránként) indul a vonat, bő 1 órás az út. Élvezetes volt, ahogy a városban még alagútban ment a vonatunk, majd ahogy kijjebb értünk, kezdett előttünk kinyílni a táj, és volt egy olyan érzésem, hogy végre "kijöttünk" Spanyolországba egy kicsit - ami igazából Katalónia ugye, de ez most ebből a szempontból legyen mellékes. Az útikönyvekből már ismerős kopasz sziklacsúcsok úgy háromnegyed óra múltán tűntek fel, és ahogy sejtettem, tényleg hasonlított a görögországi Meteórákhoz, csak az itteni "egyben van", amaz pedig egy-egy különálló tömb.

A felvonóval való feljutáshoz a Montserrat Aeri állomásnál kell leszállni, a fogaskerekűs megoldásnál pedig a következőnél. A fogas össze van hangolva a vonattal, a vonat érkezése után pár perccel indul. Hihetetlenül meredek úton araszol a hegyre, és közben egyre távolabb lehet látni mindent, talán egészen Andorráig...

Mire felértünk, majdhogynem húsz fokosnak tűnt az idő, és ragyogó napsütés fogadott. Először betértünk az egyetlen (nyitva lévő) önkiszolgáló étterembe, ahol a felnőttek kávét, a gyerekek forró csokit kaptak, majd elindultunk a nagy sétára: először a kolostor kőfala mentén sétáltunk fel, a kőfal aljában pedig sajtárusok portékáit kóstoltuk végig. Miután kigyönyörködtük magunkat "kint" úgy döntöttünk jöhet a "bent", és elindultunk a házfalak közé. A múzeum, a gótikus kolostor és a többi épület közé van elrejtve maga a katedrális, egy kicsi és hangulatos belső udvaron elidőzve máris elcsodálkozhatunk a különleges, gazdagon díszített homlokzaton.

A bazilika hangulata magával ragadott, annak ellenére, hogy (ahogy már többször említettem) nem vagyok vallásos. Sötét és meghitt, valami egészen egyedi illattal, régi és ódon talán, vagy nem is tudom. kellemes volt elidőzni és nézelődni, miután kijöttünk, az oldalsó árkádokon át útnak indultunk, hogy megkeressük a La Morenetát. Egészen különleges utunk volt az oltár mögötti részig, ahol maga a Szűz tekint körül, és persze különleges érzés volt ebből a szemszögből látni magát a templomot is. A látogatás után még sétáltunk egy kicsit a szabadban, majd egy késői ebédre betértünk az étterembe, hogy együnk valami tartalmasabbat is a sajtok után. Mindenféle dolog került az asztalra, bár nyugtáztuk, hogy amikor kávézni voltunk bent (pont ebédidőben), jóval nagyobb volt a kínálat, de nem volt rossz így sem, jól laktunk.

Késő délutánra járt már és hűlt a levegő, így szomorúan vettük tudomásul, hogy épp az orrunk előtt ment el a fogaskerekű, ami a vonathoz vitt volna minket... nem maradt más hátra, mint még jó sokáig nézelődni, így az ajándékboltba is bementünk, bár elsősorban melegedni. Mire végre a fogaskerekűre, majd a városba menő vonatra szálltunk, mindannyian jól elfáradtunk, a gyerekek majdhogynem el is aludtak - hosszú volt ez a nap. Este 7 óra is elmúlt, mire a szállásra értünk, persze közben pékárut és minden egyebet vásároltunk, végül pedig a gyerekek részéről korai, a magunk részéről nem túl késői fekvéssel zártuk a napot. Most először az út során megfogalmazódott bennem az is, hogy ha gyerekek nélkül mentünk volna, akkor sem raktunk volna több programot ebbe a napba, esetleg talán annyit, hogy beültünk volna valahová vacsorázni. :) (2013)" forrás

Fotóegyveleg

s. g. fotója

v. i. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes