ÚTIKRITIKA.HU / Zaragoza


hirdetes

útikritikák


Zaragoza

Zaragozáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Plaza del PilarOszlopos Miasszonyunk Székesegyház|Katedrális|Palacio de la Aljaferia|Templomok| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

A katedrális és a Plaza de la Seo - m. a. fotója

Zaragozáról dióhéjban

szárágoszá

Lakosság (2023-ban): 674,33, a vonzáskörzetet is hozzáadva, 739,300

Spanyolország negyedk legnépesebb városa. Zaragoza az északkelet-spanyolországi Aragónia régió (autonóm közösség) központi városa. 

Zaragoza csaknem egyenlő távoságra van Madridtól és Barcelonától, kb. 300 kilométerre mindkettőtől.

Zaragoza meglátogatásának ideális időzítése a tavasz (áprilistól június közepéig) és az ősz (szeptember, október). Június második fele és július napközben túl meleg, s ezért a helyiek inkább csak este mennek az utcára. Augusztusban a város szinte üres, mert lakói elmennek vakációzni vagy a hegyekbe, vagy a tengerpartokra.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A méltóságteljes bazilika a látványosan sok kupolájával, és ahogy naplementekor halvány pirossá válnak homokkő falai  

2. Lenyűgöző a főtér, a Plaza de Pilar hatalmas mérete, és ahogy este csodásan kivilágítják

3. A Pasaje del Ciclon (egy passzázs) hangulatossága

4. Az Aljaferia palota eleganciája és kellemes kertje

5. Este kószálni az óvároson belüli El Tubo környék keskeny utcácskáiban, és bámulni ahogy a helyiekkel megtelik a rengeteg tapas bár.

6. Jóllehet elég nagy város, van mégis némi kisvárosi légköre

Nem tetszett

1. Tilos volt fotózni a bazilikában.

2. Más spanyol nagyvárosokhoz képest az éttermek ár-érték aránya nem elég jó. Több étterem túl drága a minőséghez képest. 

3. A városközpontban eléggé szennyezettnek éreztük a levegőt. A nagy közlekedési forgalom a bűnös.

Vélemények

Odajutás

Ha autóval szeretnél eljutni Madridból Zaragozába, az utazás időtartama körülbelül 3 óra, attól függően, hogy melyik útvonalat választod és milyen a forgalom az úton. Az A-2-es autópálya az optimális útvonal a két város között, és az út kb. 320 km hosszú.

Ha inkább vonattal utaznál, akkor több lehetőség is van. Az AVE (Alta Velocidad Española) gyorsvasút Zaragozába közvetlenül kapcsolódik Madridból, és az utazás időtartama körülbelül 1 óra és 20 perc. A gyorsvonatok kényelmesek és modernek, és az ülőhelyek kényelmesek. Emellett van több más vonat, például a Talgo és az Intercity is, amelyek közvetlen kapcsolatot biztosítanak Madrid és Zaragoza között.

Az utazás időtartama és költsége persze függ a vonattípustól és a napszaktól.

Szállásválasztás

Zaragoza viszonylag nagy város, de ha a szálláshely vonatkozásában  kerülni szeretnétek a nagy forgalmi zajokat, akkor érdemes olyan negyedeket keresni, amelyek nem a fő forgalmi útvonalak mentén helyezkednek el. Az alábbi negyedeket érdemes megfontolni:

Casco Histórico: Ez az óváros a városközpontban. Általában csendesebb, mivel az utcák többnyire egyirányúak, azaz szűrtebb a forgalom.

Delicias: Ez a nyugodt kertvárosi negyed a város déli részén található. Itt található az Ave (gyorsvasút) egy állomása, s onnan könnyen elérhető a városközpont és más városok.

Romareda: Ez a negyed a város északi részén található, és itt található a város egyik fő látványossága, a La Romareda Stadion. A környék csendesebb, és tele van zöldterületekkel.

Helyi közlekedés

Az óvárosi nevezetességek gyalogtávolságra vannak egymástól.

Zaragozában a tömegközlekedés jól kiépített és sokféle lehetőség áll rendelkezésre. A városban van metró, villamos és buszok, amelyekkel könnyen el lehet jutni az összes fontosabb látnivalóhoz és a város bármely pontjához.

A parkolás lehetőségei azonban változóak és korlátozottak lehetnek a belvárosban, ahol a legtöbb turisztikai látnivaló található. Az autóval érkezőknek ajánlott a közeli parkolóházak használata. Ezen kívül lehetőség van a város szélén ingyenes parkolóhelyeket találni, de itt figyelni kell az időszakos korlátozásokra.

Étkezés

Zaragozában sok kiváló étterem és bár található, ahol ízletes és autentikus spanyol ételeket lehet kóstolni. A város kulináris kínálata gazdag és változatos, így mindenki találhat kedvére való ételeket és italokat. Az itt élők különösen büszkék a helyi ételekre és specialitásokra.

Az egyik legismertebb zaragozai étel az "arroz a la aragonesa", azaz a spanyolosított nevén "arroz con pollo", vagyis csirkehúsos rizs. Ez egy klasszikus spanyol étel, amelynek különféle változatai léteznek, de a zaragozai változat különlegessége, hogy az ízesítése jellegzetesen helyi fűszerekből és zöldségekből áll.

Ezen kívül érdemes megkóstolni a "migas" nevű ételt, amely egy spanyolosított változata az olasz "panzanella" salátának. Ez egy olyan étel, amit általában reggelire vagy uzsonnára fogyasztanak. Összetevői: kenyér, fokhagyma, paprika, szalonna és tojás.

Érdemes kipróbálni a "ternasco"-t, azaz a bárányhúsos ételeket is. A városban található éttermekben gyakran található az étlapon.

Ha édességre vágysz, akkor ne hagyd ki a "frutas de Aragón" nevű helyi édességet sem. Ez egy ízletes, gyümölcsös desszert, ami mandulával van díszítve.

Zaragozában a tapas ételek is nagyon népszerűek, ezeket pedig szinte minden étteremben és bárban lehet kapni.

Sült polip - s. b. fotója

Vásárlás

A fő bevásárlási övezet a Residencial Paraiso (Sagasta) és a Plaza de España között húzódik.

Mercado Central de Zaragoza - Ez a város egyik legismertebb élelmiszerpiaca, amelynek a története az 1800-as évekig nyúlik vissza.  Nyitvatartási idő: Hétfőtől szombatig 7:30-tól 14:30-ig.

Mercado de San Vicente de Paul - Ez a piac a város északkeleti részén található. Itt az élelmiszereken kívül kézműves termékeket is árusítanak. Nyitvatartási idő: Hétfőtől szombatig 7:00-tól 14:30-ig.

Mercado de Las Delicias - Ez a piac a város déli részén található, és az élelmiszereken kívül árulnak ruhákat és cipőket. Hétfőtől szombatig 9:00-től 14:00-ig és 17:00-től 20:00-ig.

Mercado Medieval de las Tres Culturas - Ez a piac a városközpontban, a Basílica del Pilar környékén kerül megrendezésre évente egyszer, általában májusban. A piac célja a középkori idők életét és kultúráját bemutatni. Különféle kézműves termékek, ételek és italok vásárolhatók itt.

Egy ajándékboltba betérve vettünk speciális zaragozai édességet, ami kocsonyásra áztatott gyümölcs, csokoládéval bevonva. Nem volt rossz.

Szórakozás

Zaragoza városa éjjel is élettel teli, és sok lehetőséget kínál az éjszakai szórakozásra. Az itt élők szeretnek éjszaka is kint lenni, és élvezni az éjszakai életet.

Az egyik legnépszerűbb helyszín az éjszakai szórakozásra a "El Tubo" negyed, ahol a bárok, éttermek és kávézók széles választéka található. Ez a negyed a központban található, és könnyen megközelíthető gyalog vagy tömegközlekedéssel. Itt találhatók a város legjobb bárai és klubjai is.

Ha szereted a koncerteket és a zenei eseményeket, akkor látogass el a "Las Armas" nevű helyre, ahol számos élőzenei esemény és DJ buli vár rád.

Ha szereted a kaszinókat és a szerencsejátékot, akkor ott van a Zaragoza Casino.

Közbiztonság

Zaragoza jó közbiztonságú spanyol nagyváros, főleg Barcelonához és Madridhoz képest. Nappal teljesen biztonságos járkálni bárhol, az éjszaka közepén tanácsos a jól megvilágított helyekre korlátozni a mozgásunkat.

Vannak olyan negyedek, amelyekben az éjszakai órákban fokozott figyelemre van szükség. Az egyik ilyen negyed a Delicias negyed, amelynek egyes részei éjszaka kicsit veszélyesebbek lehetnek. Ezen kívül a Romareda és a Las Fuentes negyedekben is előfordulhatnak biztonsági kockázatok.

Azonban az El Tubo negyed, ahol a legtöbb étterem, bár és szórakozóhely található, általában biztonságosnak számít, és a turisták számára a legnépszerűbb helynek száímit.

Egyéb hasznos információk

1. Tourinform

Oficina de Turismo del Ayuntamiento de Zaragoza: Ez a turista információs iroda a városközpontban található, a Plaza del Pilar közelében, a Basílica del Pilar mellett. Itt lehet kapni térképeket, útmutatókat és turisztikai ajánlatokat a városra vonatkozóan. Címe: Plaza del Pilar, s/n, 50003 Zaragoza.

Oficina de Turismo de la Estación Delicias: Ez a turista információs iroda a Delicias vasútállomáson található, a város déli részén. Itt lehet kapni turisztikai információkat a városra és az Aragon régióra vonatkozóan. Címe: Av. Navarra, 80, 50013 Zaragoza.

Oficina de Turismo del Aeropuerto de Zaragoza: Ez a turista információs iroda a Zaragoza nemzetközi repülőtéren található, és segítséget nyújt a városra és környékére vonatkozó turisztikai információkban. Címe: Carretera del Aeropuerto, s/n, 50190 Zaragoza.

Plaza del Pilar

Ez egy gigantikus tér, ahol nemcsak az Oszlopos Szűz temploma van, hanem a La Seo, vagy Megváltó Katedrális, de itt van a tőzsde, a városháza, a Hispanidad kút - ez egy vízesés, ahol Dél-Amerika sziluettjén folyik a víz - a világlabdával, ami szintén a spanyol gyarmat birodalomnak állít emléket, valamint az egykori római fórum maradványai, a városi múzeum, Goya emlékmű. forrás

Katedrális

Jóllehet sokan Zaragoza fő nevezetésségének a Basílica del Pilar-t, vagyis a Pilar-bazilikát tartják, azért nem kevésbé jelentős a Seo de Zaragoza, vagyis a Zaragozai Katedrális, amely a középkori Aragónia építészeti gyöngyszeme. Az épület számos stílusjegyet ötvöz, a román és a gótikus építészet elemei mellett barokk és reneszánsz hatások is tetten érhetők rajta.

A katedrális építése a 12. században kezdődött, majd folyamatosan bővítették és átalakították egészen a 18. századig. A homlokzatát sok szobor díszíti, köztük a Szent Jakab és a Szent Péter apostolokat ábrázoló művek.

Az épület belső része is freskókban, domborművekben rendkívül gazdag. Az egyik legjelentősebb műalkotás a Keresztelő Szent János oltárképe, amit Diego Velázquez (1599-1660) festett.

A Zaragozai Katedrálisban - a Pilar-bazilikához hasonlóan -  egy, a Szűz Mária tiszteletére emelt szentély, ahol láthatjuk a híres La Seo del Salvador nevű, egyedülálló freskóképekkel díszített kapu.

Aji fotója

Oszlopos Miasszonyunk Székesegyház

Az Oszlopos Miasszonyunk Székesegyház, más néven Nuestra Señora del Pilar, a legjelentősebb zarándokhely és turisztikai látványosság Zaragozában. Az épület neve a hagyomány szerint arra utal, hogy a Szűz Mária az itt található oszlopon állt  amikor a Szent Jakab apostolnak megjelent.

Az épület külső megjelenése már messziről lenyűgöző, a homlokzata sokféle stíluselemet ötvöz: barokk, gótika, reneszánsz. A homlokzat közepén magasan emelkedik ki az a bizonyos oszlop, amelyen az egyik legrégebbi Szűz Mária-szobor látható. A székesegyház többi homlokzatát díszítő szobrok a Szent Péter és Szent Jakab apostolok életének jeleneteit ábrázolják.

Az épület belső terét is csodálatos műalkotások díszítik. A templom egyik legfontosabb műalkotása a Keresztelő Szent János oltárképe, amit Diego Velázquez festett.

Az Oszlopos Miasszonyunk Székesegyházban lévő Szűz Mária-oszlop előtt gyakran láthatók zarándokok, akik imádkoznak és hódolnak a Szűz Máriának.

d. p. fotója

Ez egy hatalmas zarándoktemplom. Az Ebro partján magasodó Nuestra Señora del Pilar, vagyis az Oszlopos Miasszonyunk Székesegyház a nevét, egy a létét is megmagyarázó legendáról kapta, mely szerint Szűz Mária egy alabástrom oszlopon állva jelent meg Szent Jakabnak az 1. században elrendelve a templom építését, melyért cserébe védelmet ígért egész Hispániának, különös tekintettel Zaragozára, és hátrahagyott egy jáspis oszlopot, amely megjelölte a helyet.

Szűz Mária egy kis szobrot is ott hagyott, ami őt magát ábrázolta a jáspis oszlop tetején ülve, karjában a gyermek Jézussal. Jakab azonnal összegyűjtötte néhány új követőjét és elkezdte a kápolna építését a megjelölt helyen.

Ez volt a legelső Mária jelenés, és a kápolna a legelső templom, amit valaha is Máriának szenteltek. Később a kápolna köré épült egy román stílusú templom, ami leégett. A rekonstrukció gótikus stílusban folytatódott a 15. században, amit a 17. században felváltott a barokk stílus.
A barokk épületet színes kupolák fedik, a négy sarkán négy toronnyal, benne Szűz Mária szentélye és Goya freskói láthatók. Ez a templom a város jelképe. forrás

Palacio de la Aljaferia

(pálászio de lá álfáhérijá)

(Aljafería palota)

A Palacio de la Aljaferia egy impozáns középkori erődítmény és palota Zaragozában. A 11. században építették, és eredetileg egy mozlim főnemesi család birtokaként szolgált. A palota különlegessége, hogy a történelem során többféle kulturális hatás érte, különböző hatalom birtokolta, ezért különböző építészeti stílusokat vegyít, mór építészet, a különleges mudejar, gótika, barokk. 

A látogatók megcsodálhatják a hatalmas belső udvart, a díszes freskókat, a domborműveket, a faragott falakat és a gyönyörű kerteket.

sz. a. fotója

Az Aljaferia Palota többféle szerepet is betöltött a történelem során, így volt királyi rezidencia, kormányzati székhely, börtön, katonai bázis, sőt még mozgókép stúdió is volt egy időben.

Az Aljaferia Palota ma az Aragóniai Parlament székhelye, és a látogatók megtekinthetik a parlament üléstermét és a történelmi épület több részét. A Palacio de la Aljaferia egyike Zaragoza legszebb és legjelentősebb látnivalóinak.

Ha az Óvárosból gyalog közelítjük meg, számítsunk arra, hogy az út környéke megleheősen ingerszegény. Inkább szálljunk fel a 36-os buszra, mert az praktikusabb, és az időnket is jobban kíméli.

Templomok

Panetesi Szent János-templom

(Iglesia de San Juan de los Panetes)

A Panetesi Szent János-templom, más néven San Juan de los Panetes a 12. században épült és a román stílusú építészet egyik jellegzetes alkotása. Az épület homlokzatát csodálatos díszítőelemek ékesítik, mint például két, mészkőből faragott oroszlán, valamint a neoromán stílusban kialakított kapuzat és a portál fölötti timpanon. A templom belseje is csodálatos, és érdemes megnézni a szép falfestményeket és a szentélyben található oltárt.

J. E. fotója

s. b. fotója

Múzeumok

Prado Negreiro Múzeum - A múzeumban a modern művészet különböző alkotásait találjuk:  szobrászatot, festészetet és videókat is.

Pilar Bazilika Kincstára - A Pilar Bazilika Kincstárában a Pilar Bazilikához és a Szent Jakab zarándoklatához kapcsolódó művészeti tárgyak tekinthetők meg.

Caesaraugusta Múzeum - A múzeumban a római kori Caesaraugusta városának ásatási leleteit láthatjuk: színházakat, fürdők,  templomok és a lakóházak maradványait..

Pablo Gargallo Múzeum - A múzeumban a világhírű spanyol (aragón) szobrász, Pablo Gargallo (1881-1934) életműve látható.

Goya Múzeum - A múzeumban a Zaragoza tartományban született Francisco de Goya (1746-1828) alkotásait tekinthetjük meg.

Fénymásolási Múzeum - A múzeumban a világ egyik legnagyobb fénymásolási gyűjteménye található. Bemutatja a fénymásolás történetét és fejlődését.

Egyházművészeti Múzeum - A múzeumban a középkori és reneszánsz egyházművészeti alkotásokat találhatjuk meg, többek között oltárokat, festményeket és szobrokat.

Más látnivalók

Olvasmányos linkek

Zaragoza az egykori Aragóniai Királyság fővárosa, és koronázó helye volt. Az Ebro folyó partján fekszik. A története hasonló a többi spanyol városéhoz, az ibériai kelták alapították Salduba néven.
Kr. e. 45-ben Caesar földúlta, de Kr. e. 27-ben már római gyarmat volt, 255-ben pedig püspöki székhely lett. 409-ben a vandálok, 452-ben a svédek, 475-ben a nyugati gótok foglalták el.

Mostani nagyságát a mórok uralma alatt érte el, akik 715-ben hódították meg a várost, majd 1017-ben Zaragoszta fejedelemség székhelyévé tették.

1118-ben I. Alfonz vette birtokba és Aragónia fővárosává tette. Zaragoza a keresztény spanyol területek legjelentékenyebb városa lett. 1317-ben a püspökség helyett érsekségre emelkedett. Aragónia és Kasztília egyesítése után viszont megszűnt az udvartartás székhelye lenni, megkezdődött hanyatlásának kora. forrás

Fotóegyveleg

U. L. fotói

S. A. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes