ÚTIKRITIKA.HU / Zaragoza

Zaragoza

Zaragozáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Plaza del PilarOszlopos Miasszonyunk Székesegyház|Katedrális|Palacio de la Aljaferia|Templomok| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

A katedrális és a Plaza de la Seo - m. a. fotója

Előkészületben

Zaragozáról dióhéjban

szárágoszá

Lakosság (2023-ban): 674,33, a vonzáskörzetet is hozzáadva, 739,300

Spanyolország negyedk legnépesebb városa. Zaragoza az északkelet-spanyolországi Aragónia régió (autonóm közösség) központi városa. 

Zaragoza csaknem egyenlő távoságra van Madridtól és Barcelonától, kb. 300 kilométerre mindkettőtől.

Zaragoza meglátogatásának ideális időzítése a tavasz (áprilistól június közepéig) és az ősz (szeptember, október). Június második fele és július napközben túl meleg, s ezért a heliyek inkább csak este mennek az utcára. Augusztusban a város szinte üres. mert lakói elmennek vakációzni vagy a hegyekbe, vagy a tengerpartokra.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A méltóságteljes bazilika a látványosan sok kupolájával, és ahogy naplementekor halvány pirossá válnak homokkő falai  

2. Lenyűgöző a főtér, a Plaza de Pilar hatalmas mérete, és ahogy este csodásan kivilágítják

3. A Pasaje del Ciclon (egy passzázs) hangulatossága

4. Az Aljaferia palota eleganciája és kellemes kertje

5. Este kószálni az óvároson belüli El Tubo környék keskeny utcácskáiban, és bámulni ahogy a helyiekkel megtelik a rengeteg tapas bár.

6. Jóllehet elég nagy város, van mégis némi kisvárosi légköre

Nem tetszett

1. Tilos volt fotózni a bazilikában.

2. Más spanyol nagyvárosokhoz képest az éttermek ár-érték aránya nem elég jó. Több étterem túl drága a minőséghez képest. 

3. A városközpontban eléggé szennyezettnek éreztük a levegőt. A nagy közlekedési forgalom a bűnös.

Vélemények

Odajutás

Ha autóval szeretnél eljutni Madridból Zaragozába, az utazás időtartama körülbelül 3 óra, attól függően, hogy melyik útvonalat választod és milyen a forgalom az úton. Az A-2-es autópálya az optimális útvonal a két város között, és az út kb. 320 km hosszú.

Ha inkább vonattal utaznál, akkor több lehetőség is van. Az AVE (Alta Velocidad Española) gyorsvasút Zaragozába közvetlenül kapcsolódik Madridból, és az utazás időtartama körülbelül 1 óra és 20 perc. A gyorsvonatok kényelmesek és modernek, és az ülőhelyek kényelmesek. Emellett van több más vonat, például a Talgo és az Intercity is, amelyek közvetlen kapcsolatot biztosítanak Madrid és Zaragoza között.

Az utazás időtartama és költsége függ a vonattípustól és az időponttól, ezért ajánlott előre tervezni az utazást és lefoglalni a jegyeket.

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

Az óvárosi nevezetességek gyalogtávolságra vannak egymástól.

Zaragozában a tömegközlekedés jól kiépített és sokféle lehetőség áll rendelkezésre. A városban van metró, villamos és buszok, amelyekkel könnyen el lehet jutni az összes fontosabb látnivalóhoz és a város bármely pontjához.

A parkolás lehetőségei azonban változóak és korlátozottak lehetnek a belvárosban, ahol a legtöbb turisztikai látnivaló található. Az autóval érkezőknek ajánlott a közeli parkolóházak használata, amelyek általában elérhetőek és biztonságosak. Ezen kívül lehetőség van a város szélén ingyenes parkolóhelyeket találni, de itt figyelni kell az időszakos korlátozásokra.

Étkezés

Zaragozában számos kiváló étterem és bár található, ahol ízletes és autentikus spanyol ételeket lehet kóstolni. A város kulináris kínálata gazdag és változatos, így mindenki találhat kedvére való ételeket és italokat. Az itt élők különösen büszkék a helyi ételekre és specialitásokra.

Az egyik legismertebb zaragozai étel az "arroz a la aragonesa", azaz a spanyolosított nevén "arroz con pollo", vagyis csirkehúsos rizs. Ez egy klasszikus spanyol étel, amelynek különféle változatai léteznek, de a zaragozai változat különlegessége, hogy az ízesítése jellegzetesen helyi fűszerekből és zöldségekből áll.

Ezen kívül érdemes megkóstolni a "migas" nevű ételt, amely egy spanyolosított változata az olasz "panzanella" salátának. Ez egy olyan étel, amelyet általában reggelire vagy uzsonnára fogyasztanak, és olyan összetevőket tartalmaz, mint a kenyér, a fokhagyma, a paprika, a szalonna és a tojás.

A zaragozai konyhában fontos szerepet játszanak a húsok, így érdemes kipróbálni a "ternasco", azaz a bárányhúsos ételeket is. A városban található éttermekben nagy választék van ebből az ételből, amelyeket különböző módon fűszereznek és készítenek el.

Ha édességre vágysz, akkor ne hagyd ki a "frutas de Aragón" nevű helyi édességet sem, amely egy ízletes, gyümölcsös desszert, amely mandulával van díszítve.

Zaragozában a tapas ételek is nagyon népszerűek, ezeket pedig szinte mindenhol lehet kapni. A tapasok különböző ízletes és egyszerű ételek, amelyek általában szendvicsek, tortillák, zöldségek és olajbogyók, amelyeket általában bárokban és éttermekben szolgálnak fel.

Sült polip - s. b. fotója

Vásárlás

A fő bevásárlási övezet a Residencial Paraiso (Sagasta) és a Plaza de España között húzódik.

Egy ajándékboltba betérve vettünk speciális zaragozai édességet, ami kocsonyásra áztatott gyümölcs, csokoládéval bevonva. Nem volt rossz.

Szórakozás

Zaragoza városa éjjel is élettel teli, és számos lehetőséget kínál az éjszakai szórakozásra. Az itt élők szeretnek éjszaka is kint lenni, és élvezni az éjszakai életet a városban.

Az egyik legnépszerűbb helyszín az éjszakai szórakozásra a "El Tubo" negyed, ahol a bárok, éttermek és kávézók széles választéka található. Ez a negyed a központban található, és könnyen megközelíthető gyalog vagy tömegközlekedéssel. Itt a legjobb lehetőséget kínálják a tapasok és az italok élvezetére, és itt található a város legjobb bárai és klubjai is.

Ha szereted a koncerteket és a zenei eseményeket, akkor látogass el a "Las Armas" nevű helyre, ahol számos élőzenei esemény és DJ buli vár rád.

Ha szereted a kaszinókat és a szerencsejátékot, akkor ellátogathatsz a Zaragoza Casino nevű helyre is, ahol az asztali játékok és a nyerőgépek széles választékát kínálják.

Közbiztonság

Zaragoza jó közbiztonságú spanyol nagyváros, főleg Barcelonához és Madridhoz képest. Nappal teljesen biztonságos járkálni bárhol, az éjszaka közepén tanácsos a jól megvilágított helyekre korlátozni a mozgásunkat.

Vannak olyan negyedek, amelyekben az éjszakai órákban fokozott figyelemre van szükség. Az egyik ilyen negyed a Delicias negyed, amelynek egyes részei éjszaka kicsit veszélyesebbek lehetnek. Ezen kívül a Romareda és a Las Fuentes negyedekben is előfordulhatnak biztonsági kockázatok.

Azonban az El Tubo negyed, ahol a legtöbb étterem, bár és szórakozóhely található, általában biztonságosnak számít, és a turisták számára a legnépszerűbb helyek közé tartozik.

Egyéb hasznos információk

Plaza del Pilar

Ez egy gigantikus tér, ahol nem csak az Oszlopos Szűz temploma van, hanem a La Seo, vagy Megváltó Katedrális, de itt van a tőzsde, a városháza, a Hispanidad kút - ez egy vízesés, ahol Dél-Amerika sziluettjén folyik a víz - a világlabdával, ami szintén a spanyol gyarmat birodalomnak állít emléket, valamint az egykori római fórum maradványai, a városi múzeum, Goya emlékmű. forrás

Katedrális

Az aragóniai Zaragoza főbb nevezetességei közé tartozik a Basílica del Pilar, vagyis a Pilar-bazilika, amely a legfontosabb zarándokhely és az egyik legismertebb látnivaló a városban.

Azonban a város másik jelentős épülete is a Seo de Zaragoza, vagyis a Zaragozai Katedrális, amely a középkori Aragónia építészeti gyöngyszeme. Az épület számos stílusjegyet ötvöz, a román és a gótikus építészet elemei mellett barokk és reneszánsz hatások is tetten érhetők rajta.

A katedrális építése a 12. században kezdődött, majd folyamatosan bővítették és átalakították egészen a 18. századig. A homlokzatát számos szobor díszíti, köztük a Szent Jakab és Szent Péter apostolokat ábrázoló művek.

Az épület belső része is rendkívül gazdag, számos freskóval és domborművel díszítették. Az egyik legjelentősebb műalkotása a katedrálisban a Keresztelő Szent János oltárképe, amelyet Diego Velázquez festett.

A Zaragozai Katedrális nem csak építészeti és művészeti szempontból jelentős, hanem vallási értelemben is, hiszen itt található a Pilar-bazilikához hasonlóan a Szűz Mária tiszteletére emelt szentély, amelyben található a híres La Seo del Salvador nevű, egyedülálló freskóképekkel díszített kapu.

Aji fotója

Oszlopos Miasszonyunk Székesegyház

Az Oszlopos Miasszonyunk Székesegyház, más néven Nuestra Señora del Pilar, a legjelentősebb zarándokhely és turisztikai látványosság Zaragozában, Spanyolországban. Az épület neve a hagyomány szerint arra utal, hogy a Szűz Mária az itt található oszlopra állt meg, amikor a Szent Jakab apostolnak jelent meg.

Az épület külső megjelenése már messziről lenyűgöző, a homlokzata számos stíluselemet ötvöz, beleértve a barokk, a gótikus és a reneszánsz elemeket. A homlokzat közepén magasan kiemelkedik az oszlop, amelyen az egyik legrégebbi szobor található a Szűz Máriáról. A székesegyház többi homlokzatát díszítő szobrok a Szent Péter és Szent Jakab apostolok életének jeleneteit ábrázolják.

Az épület belső terét is csodálatos műalkotások díszítik. A templom egyik legfontosabb műalkotása a Keresztelő Szent János oltárképe, amelyet Diego Velázquez festett. Az oltárkép mellett további freskók, domborművek és aranyozott faragványok is találhatók az épületben.

Az Oszlopos Miasszonyunk Székesegyházban lévő Szűz Mária-oszlop előtt gyakran találhatók zarándokok, akik imádkoznak és hódolnak a Szűz Máriának. A székesegyház mellett sétálva a látogatók élvezhetik a csodálatos építészeti és művészeti látnivalókat, valamint bepillantást nyerhetnek a spanyol vallási és kulturális hagyományokba.

d. p. fotója

Ez egy hatalmas zarándoktemplom. Az Ebro partján magasodó Nuestra Señora del Pilar, vagyis az Oszlopos Miasszonyunk Székesegyház a nevét, egy a létét is megmagyarázó legendáról kapta, mely szerint Szűz Mária egy alabástrom oszlopon állva jelent meg Szent Jakabnak az 1. században elrendelve a templom építését, melyért cserébe védelmet ígért egész Hispániának, különös tekintettel Zaragozára, és hátrahagyott egy jáspis oszlopot, amely megjelölte a helyet.

Szűz Mária egy kis szobrot is ott hagyott, ami őt magát ábrázolta a jáspis oszlop tetején ülve, karjában a gyermek Jézussal. Jakab azonnal összegyűjtötte néhány új követőjét és elkezdte a kápolna építését a megjelölt helyen.

Ez volt a legelső Mária jelenés, és a kápolna a legelső templom, amit valaha is Máriának szenteltek. Később a kápolna köré épült egy román stílusú templom, ami leégett. A rekonstrukció gótikus stílusban folytatódott a 15. században, amit a 17. században felváltott a barokk stílus.
A barokk épületet színes kupolák fedik, a négy sarkán négy toronnyal, benne Szűz Mária szentélye és Goya freskói láthatók. Ez a templom a város jelképe. forrás

Palacio de la Aljaferia

(Aljafería palota)

A Palacio de la Aljaferia egy impozáns középkori erődítmény és palota Zaragozában, Spanyolországban. Az épületet a XI. században építették, és eredetileg egy muszlim főnemesi család birtokaként szolgált. Az épület különlegessége, hogy a történelem során sok kultúra és hatalom birtokolta, ezért az épület különböző építészeti stílusokat ötvöz.

Az Aljaferia Palota külseje a középkori spanyol építészet legszebb példái közé tartozik, és magában hordozza a mór építészet, a gótikus és a barokk stílusjegyeit is. Az épületben a látogatók megcsodálhatják a hatalmas belső udvart, a díszes freskókat, a domborműveket, a faragott falakat és a gyönyörű kerteket.

Az Aljaferia Palota számos szerepet betöltött a történelem során, így volt királyi rezidencia, kormányzati székhely, börtön, katonai bázis, sőt még mozgókép stúdió is volt egy időben. Az épület látogatása során a látogatók bepillanthatnak a spanyol történelem és kultúra sokszínűségébe, és megismerhetik az épület rejtett történeteit is.

Az Aljaferia Palota ma az Aragóniai Parlament székhelye, és a látogatók megtekinthetik a parlament üléstermét és a történelmi épület számos részletét. A Palacio de la Aljaferia egyike Zaragoza legszebb és legjelentősebb látnivalóinak, és egyedülálló lehetőséget kínál a látogatók számára, hogy bepillanthassanak a spanyol történelem egy fontos és lenyűgöző szakaszába.

Templomok

Panetesi Szent János-templom

(Iglesia de San Juan de los Panetes)

A Panetesi Szent János-templom, más néven San Juan de los Panetes a 12. században épült és a román stílusú építészet egyik jellegzetes alkotása Spanyolországban. Az épület homlokzatát csodálatos díszítőelemek ékesítik, mint például a mészkőből faragott két oroszlán, valamint a neoromán stílusban kialakított kapuzat és a portál fölötti timpanon. A templom belseje is csodálatos, és érdemes megnézni a szép falfestményeket és a szentélyben található oltárt.

J. E. fotója

s. b. fotója

Múzeumok

Prado Negreiro Múzeum - A múzeumban a modern művészet különböző alkotásait találjuk, ideértve a szobrászatot, a festészetet és a videók művészetét is.

Pilar Bazilika Kincstára - A Pilar Bazilika Kincstárában a Pilar Bazilikához és a Szent Jakab zarándoklatához kapcsolódó művészeti tárgyak találhatók.

Caesaraugusta Múzeum - A múzeumban a római kori Caesaraugusta városának ásatási leleteit találhatjuk, ideértve a színházakat, a fürdőket, a templomokat és a lakóházakat.

Pablo Gargallo Múzeum - A múzeumban a világhírű spanyol szobrász, Pablo Gargallo életműve látható.

Goya Múzeum - A múzeumban a híres spanyol festő, Francisco de Goya alkotásait tekinthetjük meg, akinek a szülővárosa Zaragoza.

Fénymásolási Múzeum - A múzeumban az egyik legnagyobb fénymásolási gyűjtemény található a világon, amely bemutatja a fénymásolás történetét és fejlődését.

Egyházművészeti Múzeum - A múzeumban a középkori és reneszánsz egyházművészeti alkotásokat találhatjuk meg, többek között oltárokat, festményeket és szobrokat.

Más látnivalók

Olvasmányos linkek

Zaragoza az egykori Aragóniai Királyság fővárosa, és koronázó helye volt. Az Ebro folyó partján fekszik. A története hasonló a többi spanyol városéhoz, az ibériai kelták alapították Salduba néven.
Kr. e. 45-ben Caesar földúlta, de Kr. e. 27-ben már római gyarmat volt, 255-ben pedig püspöki székhely lett. 409-ben a vandálok, 452-ben a svédek, 475-ben a nyugati gótok foglalták el.
Mostani nagyságát a mórok uralma alatt érte el, akik 715-ben hódították meg a várost, majd 1017-ben Zaragoszta fejedelemség székhelyévé tették.
1118-ben I. Alfonz vette birtokba és Aragónia fővárosává tette. Zaragoza a keresztény spanyol területek legjelentékenyebb városa lett. 1317-ben a püspökség helyett érsekségre emelkedett. Aragónia és Kasztília egyesítése után viszont megszűnt az udvartartás székhelye lenni, megkezdődött hanyatlásának kora. forrás

Fotóegyveleg

U. L. fotói

S. A. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS