ÚTIKRITIKA.HU / Zaragoza

Zaragoza

Zaragozáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Plaza del PilarOszlopos Miasszonyunk Székesegyház|Katedrális|Palacio de la Aljaferia|Templomok| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

A katedrális és a Plaza de la Seo - m. a. fotója

Előkészületben

Zaragozáról dióhéjban

szárágoszá

Lakosság (2022-ben): 674,33, a vonzáskörzetet is hozzáadva, 736,300

Zaragoza meglátogatásának ideális időzítése a tavasz (áprilistól június közepéig) és az ősz (szeptember, október). Június második fele és július napközben túl meleg, s ezért a heliyek inkább csak este mennek az utcára. Augusztusban a város szinte üres. mert lakói elmennek vakációzni vagy a hegyekbe, vagy a tengerpartokra.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

Odajutás

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

Az óvárosi nevezetességek gyalogtávolságra vannak egymástól.

Étkezés

Sült polip - s. b. fotója

Vásárlás

A fő bevásárlási övezet a Residencial Paraiso (Sagasta) és a Plaza de España között húzódik.

Egy ajándékboltba betérve vettünk speciális zaragozai édességet, ami kocsonyásra áztatott gyümölcs, csokoládéval bevonva. Nem volt rossz.

Szórakozás

Közbiztonság

Zaragoza jó közbiztonságú spanyol nagyváros, főleg Barcelonához és Madridhoz képest. Nappal teljesen biztonságos járkálni bárhol, az éjszaka közepén tanácsos a jól megvilágított helyekre korlátozni a mozgásunkat.

Egyéb hasznos információk

Plaza del Pilar

Ez egy gigantikus tér, ahol nem csak az Oszlopos Szűz temploma van, hanem a La Seo, vagy Megváltó Katedrális, de itt van a tőzsde, a városháza, a Hispanidad kút - ez egy vízesés, ahol Dél-Amerika sziluettjén folyik a víz - a világlabdával, ami szintén a spanyol gyarmat birodalomnak állít emléket, valamint az egykori római fórum maradványai, a városi múzeum, Goya emlékmű. forrás

Katedrális

Aji fotója

Oszlopos Miasszonyunk Székesegyház

d. p. fotója

Ez egy hatalmas zarándoktemplom. Az Ebro partján magasodó Nuestra Señora del Pilar, vagyis az Oszlopos Miasszonyunk Székesegyház a nevét, egy a létét is megmagyarázó legendáról kapta, mely szerint Szűz Mária egy alabástrom oszlopon állva jelent meg Szent Jakabnak az 1. században elrendelve a templom építését, melyért cserébe védelmet ígért egész Hispániának, különös tekintettel Zaragozára, és hátrahagyott egy jáspis oszlopot, amely megjelölte a helyet.

Szűz Mária egy kis szobrot is ott hagyott, ami őt magát ábrázolta a jáspis oszlop tetején ülve, karjában a gyermek Jézussal. Jakab azonnal összegyűjtötte néhány új követőjét és elkezdte a kápolna építését a megjelölt helyen.

Ez volt a legelső Mária jelenés, és a kápolna a legelső templom, amit valaha is Máriának szenteltek. Később a kápolna köré épült egy román stílusú templom, ami leégett. A rekonstrukció gótikus stílusban folytatódott a 15. században, amit a 17. században felváltott a barokk stílus.
A barokk épületet színes kupolák fedik, a négy sarkán négy toronnyal, benne Szűz Mária szentélye és Goya freskói láthatók. Ez a templom a város jelképe. forrás

Palacio de la Aljaferia

(Aljafería palota)

Templomok

Panetesi Szent János-templom

(Iglesia de San Juan de los Panetes)

J. E. fotója

s. b. fotója

Múzeumok

Más látnivalók

Olvasmányos linkek

Zaragoza az egykori Aragóniai Királyság fővárosa, és koronázó helye volt. Az Ebro folyó partján fekszik. A története hasonló a többi spanyol városéhoz, az ibériai kelták alapították Salduba néven.
Kr. e. 45-ben Caesar földúlta, de Kr. e. 27-ben már római gyarmat volt, 255-ben pedig püspöki székhely lett. 409-ben a vandálok, 452-ben a svédek, 475-ben a nyugati gótok foglalták el.
Mostani nagyságát a mórok uralma alatt érte el, akik 715-ben hódították meg a várost, majd 1017-ben Zaragoszta fejedelemség székhelyévé tették.
1118-ben I. Alfonz vette birtokba és Aragónia fővárosává tette. Zaragoza a keresztény spanyol területek legjelentékenyebb városa lett. 1317-ben a püspökség helyett érsekségre emelkedett. Aragónia és Kasztília egyesítése után viszont megszűnt az udvartartás székhelye lenni, megkezdődött hanyatlásának kora. forrás

Fotóegyveleg

U. L. fotói

S. A. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS