ÚTIKRITIKA.HU / Kantabria / Santander


hirdetes

útikritikák


Kantabria / Santander

Santanderről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények |Odajutás |Szállásválasztás |Étkezés| Vásárlás |Szórakozás |Közbiztonság |Egyéb hasznos információk |Strandok| Látnivalók |Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Santanderről dióhéjban

Kantabria északspanyolországi autonóm terület fővárosa. Kantábriának 581 ezer, Santandernek ebből 172 ezres a lakossága (2021-es adat). Egy félszigeten terül el. A város viszonylag kicsi. Az egyik végéből a másikig a távolság kb. 6 kilométer. Annak ellenére, hogy kikötő - és iparváros is, remek kiránduló célpont lehet.

Nyáron kedvelt strandolós üdülőhely, ahová Spanyolország sok vidékéről érkeznek nyaralók. Földrajzi elhelyezkedése miatt a nyarak hűvösebbek , esősebbek a déli területeknél, ezért a spanyolok kifejezetten szeretnek ide feljönni nyaralni. Az időjárás az oka annak is, hogy a növényzet zöld, döntően erdős hegyoldalak és homokos strandok találhatóak egymáshoz nagyon közel. A strandokon csak nyáron van vízimentő szolálat és nem mindegyiken.

Santander 101 kilométerre van a baszk fővárostól, Bilbaotól.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A hangulatos, domboldali óváros

2. A párizsi jellegű sugárutak, a Paseo de Pereda y Calle Castelar; valamint a Plaza de José Antonio, a hangulatos főtér

3. A La Galoffa nevű pékség kínálata

4. Sok spanyol tájhoz képest a város és környéke meglepőően zöld, rengeteg a hangulatos, kellemes park

5. Kifejezetten vendégszerető emberek lakják

6. Két-három emeletes lakóházak hangulatos homlokzatai (virágok, street art, színek stb.)

7. Három kilométeres séta a központi kikötőtől a Parque de la Magdalena-ig  - mert csodás az öböl

8. Kirándulás a közeli Santillana del Mar nevű középkorias faluba (30 km-re Santandertől)

9. A Centro Botin új művészeti központ, mert építészetileg remek, látványos

10. A rengeteg tapas bár  

11. A Plaza de Cañadío (tér) késő délután

Nem tetszett

1. A kikötő térségében lévő halas éttermek túlárazottak (a helyiek nem is járnak oda) 

2. Nagyon esős város (különösen áprilisban és novemberben)

3. Sajnos az óvárosban alig van eredeti régi épület, mert itt 1941-ben hatalmas tűzbész pusztított

4. A parti sétányon küszködni a viharos széllel 

Vélemények

,, Santander egy teljesen meseszerű kisváros, a maga tengerbe nyúló apró félszigetével, amin csupán egy kastély található, gyönyörű zöld környezetben. A part folytatása egyik irányban sem okoz csalódást, mivel hihetetlenül szép és különlegesebbnél-különlegesebb homokos és sziklás partszakaszok váltogatják egymást. Az időjárás azonban nem kedvez a strandolóknak, az esetek csupán 60%-a alkalmas strandolásra, és természetesen ilyenkor sincs meleged a napon fekve, így senki sem keresi az árnyékos
helyeket. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 28 oC között mozog, és sokszor kifejezetten esős és hűvös az időjárás. (2015)" forrás


,, Santander kisváros, nem rendelkezik sok látnivalóval. Legfőbb látványossága a tengerpartja, ami valóban szép és a Magdalena félszigeten elhelyezkedő királyi palota.
Ettől eltekintve van még néhány múzeuma, de nem életed nagy élményeit fogod a városban átélni, kivéve a tengerparton, mert az tényleg szép. Ha sietősre vennéd a figurát, akkor néhány óra alatt megnézhető minden fontos és kevésbé fontos is a városban. A santanderi utazás hatalmas előnye viszont – ha oda vennél olcsó repjegyet – hogy onnan könnyen és olcsón eljuthatsz valóban sok látnivalót tartogató helyekre, például Bilbaóba másfél óra alatt, de Santanderben tényleg a tengerpart a lényeg és a látványosság.

Nyaralás Santanderben? Sokan szeretik Santanderben tölteni a nyarat mivel nincs akkora hőség, mint az Ibériai félsziget más pontjain. Ha az időjárás mégsem lenne teljesen tökéletes a strandolásra, és az ember inkább kirándulni szeretne, a környéken remek lehetőségek vannak a túrázásra is és az érdekes helyek, falvak felkeresésére is alkalmas hely Cantabria.
Santander időjárása

Fontos leszögeznem, hogy Santanderben egész más időjárás és klíma uralkodik, mint Spanyolország többi részén. Santanderre nem jellemző a “gatyarohasztó hőség” sőt, ha jobban megnézzük, esélyesebb, hogy Budapesten jobb, “nyaralósabb” az idő, mint itt. Santander klímája óceáni, minek köszönhetően elég kiegyenlített a hőmérséklet egész évben és ezt sokan szeretik. Spanyolországban vannak, de mégsem kell hőgutát kapni a tengerparton. (2018)" forrás


A történelmi belvárosban varázslatos épületek tornyosulnak a háttérként szolgáló tenger és a hegyláncok előtt. De a város főattrakciója mégis az El Sardienro Beach, ami előtt ott fut a város promenádja, mellette a Gran Casino hófehér kivilágított belle époque épületével és a Plaza Italia, melynek elegáns nyári teraszai mindig tele vannak élettel. De a két pazar építmény mellett sok kicsi étterem is található errefelé, ahol esténként mindig jó a hangulat és két üres széket mindig találni. forrás

Odajutás

A repülőtéren érdemes autót bérelni, így könnyedén, pár nap alatt bejárható a környék.

A repülőtér a várostól keletre, kb. 5 kilométerre fekszik.

Az Alsa nevű városi busszal 2.50 euróért jutunk be a buszpályaudvarra (Estación de autobuses). A városi tömegközlekedés ennél olcsóbb, viszonylag jó útvonal hálózattal rendelkezik. Érdemes kipróbálni.

Taxival kb. 20 euróért lehet bejutni a városba.

,, A városba bejutás olcsó dolog, csak 2 euró, viszont a busz eléggé ritkán jár és azt is úgy kellett levadászni, hogy honnan indul. Be a városba kb. 15 perc az út. Igazából csak át kell menni egy folyón, aminek egyik partján a repülőtér, másik partján a város áll. (2009)" forrás

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek:

2 csllagos: Hotel Hospedaje Magallanes

3 csilagos: Hotel Art Santander

4 csillagos: Hotel Bahia

Egyéb Santander-i hotelek foglalása itt - hotelscombined.com

Étkezés

Nagyon változatos. Mivel tartanak marhát, szabadon ráadásul, annak a húsát is fogyasztják, és köszönhetően a tenger közelségének , mindenféle tenger gyümölcseit is. Az időjárás és a domborzat miatt bőven terem a zöldség, gyümölcs, igazán , minden megtalálható, amit az ember szeretne enni. Frisuelo a palacsintájuk neve, majdnem pontosan olyan, mint a magyar palacsinta.

Ajánlott vendéglők: Marucho, Bodegas La Conveniente, Asubio Gastrobar

Ata fotója

Vásárlás

Látogatásra érdemes szombat reggel és délelőtt ez a piac: Mercado el Esperanza.

Szórakozás

Foci rajongóknak az El Sardinero stadion meglátogatása, szörfösöknek egy-két nap a Playa de Somon.

Santanderben elképszető mennyiségű bár, tapas bár és klub kínálkozik, főleg a városközpontban (Plaza de Cañadío). 

Kaszinó

Maga az épület gyönyörű, érdemes benne sétálni egy nagyot. Az éttermét sokan szidják, hogy kommersz és drága. 

Közbiztonság

Santanderben kitűnő a közbiztonság. Még este is nyugodtan lehet sétálni az utcákon.

Egyéb hasznos információk

Imádják a fesztiválokat és felvonulásokat. Érdemes tájékozódni, mikorra esik a következő helyi szent (vagy pogány istenség) ünnepe, mert igazán remek hangulatban tudnak felvonulni és ünnepelni.

Érdemes a kikötőben sétálgatni, az úszó és ugráló gyerekek szobrait fényképezgetni és lazulni.

Ajánlott még: Jardines de Pereda

Szeles időben szörfözni, nyugodt időben biciklizni a tengerparton.

Strandok

,, Mit találsz a Sardinero tengerpartokon?

Tiszta vizet, sárga homokot, rengeteg apró csigát és kagylót a dagály elvonultával 🙂 Vannak életmentők is nyáron a parton, illetve tisztálkodási lehetőségről is gondoskodtak.

A tengerpartot egy magasabban fekvő sétányról is megcsodálhatod, ahol nagyobb kávézók, bárok és éttermek kaptak helyet, mindnek jó a kilátása, viszont egyik sem kifejezetten olcsó.

A Sardinero partok a helyiek körében is nagyon népszerűek, reggelente arra sétáltatják – az amúgy teljesen jól nevelt – kutyáikat. (2018)" forrás

Ata fotója

Playa de Somo - h.v. fotója

El Sardinero

A legjobb, legkedveltebb santanderi strandok. Ugyanis valójában ez két strandot takar. Két nagy előnyük van: finom homok és elég sok büfé és étterem is található itt a sétányon. Nagyon fontos, hogy két helyen is találunk mosdókat és zuhanyt is. Érthető, hogy ide jönnek ki a legtöbben.

Magdalena Beach
Állatkerttel, természeti látnivalókkal ideális kiránduló hely az egész családnak. Itt található a Palacio de Magdalena, sétálni, piknikezni lehet a parkban, fürödni a strandon. Két strandja van: Playa de la Magdalena és Playa de los Bikinis. A jópofa nevet azoknak az angolszáz egyetemistáknak köszönheti a strand, akik a hatvanas években a közeli egyetemen nyári spanyolnyelv kurzusokon  vettek részt és , bizony bikiniben fürdőztek a közeli strandon a roppant katolikus spanyolok legnagyobb örömére.

A Palacio de La Magdalenat kifejezetten helyi kezdeményezésre építettek kb. angol stílusban, hogy a királyi családnak legyen itt egy nyári palotája, ahová csaldpostól nyaralni jöhetnek. Kár, hogy Fülöp király és családja inkább Mallorcára jár vitorlázni nyaranta.

Odajutás: gyalog kb egy óra a városközponttól vagy kisvonattal. A kisvonat körbe is visz a félszigeten.

Playa del Camello

Isla Virgen del Mar

(iszlá virhen del már)

Szép félsziget Santander külvárosában stranddal.

Látnivalók

Óváros

Az Óváros inkább Belváros, ugyanis az eredeti a nagy 1941-es tűzben leégett. Viszont Santander belvárosa egy okos város, rengeteg szenzort építettek be mindenhová. Úttestbe, buszokra, még a kukákba is állítólag. Óriási EU-s projectje volt ez a helyi egyetemnek. Több applikációhoz is eljutnak a szenzorok adatai, állítólag mindent egy központból vezényelnek. 

Katedrális

A nyolcadik század óta építik, többször megsérült súlyosan, csoda, hogy ennyi fennmaradt egyáltalán belőle.

,, A város egyetlen lényegesebb látnivalója a katedrális, de ilyet még nem láttam. Inkább hasonlított egy bunkerre a belseje, mint egy katedrálisra. Nagyon vastagak voltak a falai és kicsi volt a belmagassága is ahhoz képest, amilyennek kívülről tűnt. (2009)" forrás

Városháza

Szintén emblematikus épülete Santandernek, érdemes este is fotózni.

Funicular del Río de la Pila

Felvonó, ami csak nap közben közlekedik, valójában a helyiek közlekedési eszköze. Érdemes felmenni és lenézni a városra. Gyerekeknek jópofa program. Calle Río de la Pila és a Mirador Río de la Plia között közlekedik és ingyenes. 

Museo de Prehistoria

Kb . őskortörténeti Múzeum. A környék nagyon gazdag prehistorikus leletekben. Rajongóknak ajánlott.
Világítótorony

Csodás naplementékben gyönyörködhetünk innen. Busszal vagy taxival ajánlott a megközelítése, a belvárostól bizony nagyot kell idáig sétálni. A természeti környezete lenyűgöző.  Legjobban akkor láthatő, ha felmegyünk a toronyba. Remek kirándulóhely is a Parque de Cabo Mayor.

Mercado del Este

Szép épület, remek alkalom néhány tapas elfogyasztására.

Centro Botín

Santander modern építészeti büszkesége. Magánkiállításokat lehet benne nézni, ennek a programját érdemes előre megtudni. Az épület egyébként gyönyörű, 2017-ben adták át.

Edificio de Banco Santander

A Paseo Peredán található, különösen esti kivilágításban nagyon szép. A Santander Bank székhelye, a 20-as évek remeke az épület.

Museo Marítimo del Cantábrico

Gyerekeknek ideális program, egyébként kevésbé érdekes. 

Programlehetőségek

Altamira-i barlangok

Igen, ezek azok a barlangok és barlangrajzok, amikkel mindenki találkozott az általános iskolai tankönyveiben. Santillana del Marba kell elutazni a megnézésükhöz. Santillana del Mar is egy gyönyörű kisváros, érdemes rá idt szánni. A barlangok a várostól kb. 2 kilóméterre vann, kb. egy-másfél óra alatt megtekinthetőek. Általában nagy a tömeg, érdemes nyitásra érkezni (9h) és megnézni a festményeket. Kerülendőek az iskolai szünetek, a déli órákban tervezett látogatás. Egynapos autós kirándulás Santanderből.  Vigyázat: hétfőn és ünnepnapokon zárva tart. Reggel 9-től délután 6-ig van nyitva. 

Comillas

Az El Capricho de Gaudí ház miatt érdemes benézni ide. Egynapos kirándulás ez is Santanderből autóval. A városkában egyetem is működik, azt  is és a városközpontot is érdemes megnézni. Nagyon kellemes strandja is van. Palacio de Sobrellano is nagyon népszerű a látogatók körében.

Santillana del Mar

Olvasmányos linkek

,, Magdalena félsziget Santanderben: A Sardinero partoktól egy kellemes sétával megközelíthető ez a sok látnivalóval szolgáló félsziget, ami valóban megéri a fáradságot.
Itt találod a királyi palotát, egy pici állatkertet, játszóteret, világítótornyot, focipályát és még egyéb, kikapcsolódásra alkalmas helyet.
Egy kapun kell bemenni, amit ráadásul őriznek is, és ha bementél egy hatalmas területre jutsz. Bártan sétálj be a kapun!

a királyi palota

Santander látnivalói közül a második legfontosabb a királyi vár.

– Santander városa ajándékozta XIII. Alfonz királynak, tehát nem a király építtette oda magának.
– Közadakozásból épült, a helyi mesteremberek bevonásával 1909 és 1911 között.

Az 1900 -as évek elején a hullámfürdőzés egyre népszerűbb lett. Akkoriban mindenféle fájdalmak ellen ajánlották a doktorok, így mivel Santanderben egyrészt igen szép a tengerpart, másrészt hatalmas hullámok vannak, harmadrászt pedig elviselhetőbb az időjárás, ideális hely volt erre a célra.
A helyiek tudták, hogy a város gazdasága felpezsdülne, ha a király rendszeresen itt töltené a nyarakat az udvarával együtt – rengeteg emberről van szó – így ötletbörzét tartottak és két fiatal helyi építész ötlete nyert, miszerint építsenek egy királyhoz méltó kastélyt a félszigetre.
Pénze a városnak nem volt, de mindenki tudta, hogy hosszabb távon anyagilag jól járna azzal, ha valamilyen módon a királyt a nyarakra oda tudnák csábítani a teljes udvartartásával, így közadakozásból felépítették a palotát a korra jellemző angol stílusban.
A számításuk bevált, Santander gazdasága felvirágzott, mindenki megkapta amit akart 🙂

A kastély egy domb tetején épült fel amit egy kisebb erdő vesz körül. A domb aljában pedig régen az istállók álltak, ma vendégházak és éttermek, kávézók vannak az épületekben.

Ha besétáltok a nagy kapun, egy kisvonattal is körbemehettek negyed óra alatt a félszigeten.

(2018)" forrás

Fotóegyveleg

Ata fotója

h.v. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes