ÚTIKRITIKA.HU / Burgos


hirdetes

útikritikák


Burgos

Burgos-bevezető|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb praktikus információk|Óváros|Katedrális| Más látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

t. a. fotója

A tartalomfeltöltés még folytatódik.

Burgos-bevezető

Lakosság (2024): 175,300

Burgos Spanyolország északi részén, a Castilla és León régióban található. A város Spanyolország egyik legfontosabb történelmi és kulturális központja. Itt található a híres Burgos-i székesegyház, amely a középkori építészet mesterműve, és az UNESCO Világörökség része. A székesegyház az aranykor egyik legkiemelkedőbb példája, és a gótikus stílusú építészet remeke.

Burgos a középkorban jelentős szerepet játszott a keresztény spanyol államok történetében, és a spanyol királyok koronázási helyszíne is volt itt. A városban számos más történelmi és kulturális látnivaló is megtalálható, például a Santa María ív alatti híd, a városmag régi része, valamint múzeumok és galériák.

Burgos fontos útvonal az El Camino de Santiago, azaz a Szent Jakab zarándokút mentén is, így sok zarándok és turista látogatja évente. Összességében Burgos egy gazdag történelemmel és kultúrával rendelkező város, amelyet érdemes felfedezni az utazóknak.

A burgosi gasztronómia is híres, különösen a húsételek és a helyi sajtok, például a queso de Burgos miatt. A város híres a fesztiválokról és rendezvényekről is, például a San Lesmes ünnepségekről, amelyeket minden évben megrendeznek júliusban.

Havi nettó átlagfizetés: 1780 EUR - (spanyolországi átlag: 1730 EUR)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Ömagáért a katedrális meglátogatásért is érdemes volt kitérőt tennünk és eljutnunk Burgosba.

2. A város tele van parkokkal, zöld területekkel

3. Paseo de Espolon a legszebb promenád, amit Spanyolország intenzív felfedezése során eddig találtunk.

Nem tetszett

1. A vár, azaz a Castillo nem igazán érdekes. Ez Napoleon bűne, mert az ő hadserege rombolta le.

Vélemények

Burgosba beleszerettem. Gyönyörű, hangulatos, rengeteg székesegyház, bárok, vár, hegyek - minden, amit szeretek. Bort inni, vermutot, sonkát enni, éjszakáig sétálni, a várhegyen ülni, és nézni mindezt. (kata)


A buszjáratok nagy előnye, hogy sok esetben a városközponthoz egészen közel van a megállójuk, például Burgos és Salamanca esetében is. Burgos városközpontjában, az autóbusz-pályaudvarhoz közel lehet találni megfizethető színvonalas szállást. Ezzel az úti tervvel két célt szerettem volna elérni. Az egyik az érkezés és a hazaindulás napjának a lehetőség szerinti legjobb kihasználása, a másik pedig az, hogy ezekbe a gyönyörű városokban legalább egy éjszakát el is töltsünk, mert semmi sem hangulatosabb, mint egy esti séta az ódon falak között. A spanyol városoknak igen jól felépített turisztikai oldalai vannak - érdemes az adott város nevére a visit szóval rákeresni, például visit burgos, vagy a turismo szóval a spanyoloknál, mert erre jellemzően a hivatalos turisztikai oldal jön fel az első találatok között -, ahonnan minden fontos információ beszerezhető a felkeresésre érdemes látványosságokról. Térképeket tölthetünk le innen és sok esetben nagyon jó sétaútvonalakat is ajánlanak a város műemlékeinek felfedezéséhez.

Ha van városkártya, amellyel ingyenes a tömegközlekedés és a legtöbb múzeuma a belépés, azt is megtaláljuk itt (és azt is el tudjuk dönteni, hogy megéri nekünk kiváltani, de általában igen, ha több látványosságot is fel akarunk keresni). Azonban ott, ahol a tartománynak ugyanaz a neve, mint a városnak - és Burgos esetében így van -, fogunk találni egy tartományi turisztikai oldalt, és külön kell rá keresnünk a városéra. A tartományi oldal akkor hasznos, ha a felkeresendő város környezetében is szeretnék körbenézni.

Burgos látványosságai - élükön a katedrálissal - a városközpontban koncentrálódnak, bejárásuk így nem igényli hosszabb távolságok megtételét. A betervezett egy nap Burgos felfedezésre elégnek bizonyult. És érdemes előre összegyűjteni a helyszínek nyitva tartását, mert például a városi múzeumok délután előszeretettel zárnak be úgy két óra hosszára, igaz, utána este későig, általában nyolc óráig nyitva tartanak. Ezt a szieszta időszakot még Burgos legmodernebb múzeuma, a Museo de la Evolución Humana is megtartja, igaz, csak hétköznapokon. A hétvégéken és ünnepnapokon folyamatos a nyitva tartásuk.

Burgos-t a Arlanzón folyó választja ketté. Ahol a busz megáll - azaz ahol a Burgos-i buszpályaudvar van -, azon az oldalon van két fontos múzeum (a már említett Musoe de la Evolución és a Museo de Burgos). Ha a repülőtérről érkezünk, ami azt jelenti, hogy kora délután kezdjük meg a városnézésünket - és esetleg ebben a városrészben foglaltunk szállást -, akkor érdemes a két múzeum felkeresésével indítani a város megismerését. A Museo de Burgos - régi útikönyvekben Tartományi Régészeti Múzeum - színvonalas kiállítása két, egymás melletti reneszánsz palotában talált otthonra. Nyári időszakban sokáig világos van - június elején például 21.45-kor kezd csak besötétedni -, így az esti sétáig még bőven van időnk, illetve a múzeumok megtekintése után is napfénynél érünk be az óvárosba. Ide a San Pablo hídon átkelve érkezhetünk meg. A híd túloldalán, ha balra fordulunk, akkor pár lépés után már is a város főterén, azaz a Plaza Mayor-on vagyunk. A Plaza Mayor után pedig hamarosan megérkezünk a csodálatos katedrálishoz, Burgos világhírű műemlékéhez. A Szűz Mária-katedrális - Catedral de Santa Maria - belső tereinek megtekintését érdemes a következő napra hagyni, most csak járjuk körbe és folytassuk a sétánkat a folyóparti sétányon. A városközpontban egy hosszú szakaszon nagyon szép vízparti sétány vezet. Ha még bírjuk erővel és megvártuk a napnyugtát, akkor tehetünk még egy esti sétát a történelmi városközpont utcáin, utána pedig jöhet a jól megérdemelt pihenés. forrás

Odajutás

Madridból:
Vonattal: Az AVE magas sebességű vonattal kb. 2-2,5 óra alatt lehet eljutni Madridból Burgosba.
Autóval: Az autóval való utazás időtartama átlagosan kb. 2,5-3 óra között van, attól függően, hogy milyen útvonalat választasz és az aktuális forgalmi helyzetet.
Busszal: A buszút átlagosan 3,5-4 órát vesz igénybe Madridból Burgosba.

Barcelonából:
Vonattal: Az AVE magas sebességű vonattal kb. 2,5-3 óra alatt lehet eljutni Barcelonából Burgosba.
Autóval: Az autóval való utazás időtartama átlagosan kb. 5-6 óra között van, attól függően, hogy milyen útvonalat választasz és az aktuális forgalmi helyzetet.
Busszal: A buszút átlagosan 6-7 órát vesz igénybe Barcelonából Burgosba.

Ezek az időtartamok átlagosak és változhatnak a forgalomtól, az időjárási viszonyoktól és a választott közlekedési eszköztől függően. A leggyorsabb és legkényelmesebb lehetőség általában az AVE vonat Madridból és Barcelonából Burgosba.

Időjárás

Burgos klímája mérsékelten kontinentális jellegű, jellemzően melegebb nyarakkal és hidegebb téli hónapokkal. Itt vannak a Burgos klímájára vonatkozó általános jellemzők:

Legkellemesebb időjárás: Általában a legkellemesebb időjárás áprilistól júniusig és szeptembertől októberig tart, amikor a hőmérséklet enyhe, és kevesebb csapadékra lehet számítani.

Legmelegebb hónap: A legmelegebb hónapok július és augusztus, amikor a nappali hőmérséklet gyakran eléri vagy meghaladja a 30 Celsius fokot.

Leghidegebb hónap: A legnagyobb hideg januárban és februárban tapasztalható, amikor a hőmérséklet gyakran lecsökken 0 Celsius fok alá, és havazás is előfordulhat.

Legcsapadékosabb hónap: A legtöbb csapadék általában májusban és júniusban esik, de az őszi hónapokban, szeptember és október is lehet esős idő.

Legszárazabb hónap: A legkevesebb csapadék általában a nyári hónapokban, július és augusztus, amikor általában kevés vagy egyáltalán nincs eső.

Összességében a legkellemesebb időjárás általában a tavasz és az ősz, amikor a hőmérséklet enyhe és az esőzések ritkábbak. Ha a városnézésre vagy más szabadtéri tevékenységekre tervezel, ezek a hónapok lehetnek a legjobbak Burgos meglátogatására.

Van egy burgosi közmondás az időjárásról, amely így hangzik: „9 meses de invierno y 3 de infierno”, ami lefordítva annyit jelent: „9 hónap tél és 3 hónap pokol”. A mondás ritmusa abból fakad, hogy a spanyolban a „tél” és a „pokol” szavak csak egy betűben különböznek.

Szállásválasztás

Burgos szálláshely kiválasztásakor érdemes figyelembe venni néhány fontos szempontot:

Elhelyezkedés: Ideális, ha olyan szálláshelyet választasz, ami közel van a főbb látnivalókhoz és közlekedési lehetőségekhez. Burgos központi része könnyen bejárható gyalogosan, így olyan helyen érdemes szállást keresni, amely közel van a főbb nevezetességekhez.

Zajszint: Ha csendes környéket keresel, kerüld az olyan területeket, ahol éjszaka zajos lehet. Olyan szálláshelyet érdemes választani, amely elég távol van a zajos utakról és éjszakai élet helyszíneiről, hogy nyugodtan pihenhess.

Szolgáltatások és kényelem: Fontolj meg olyan szálláshelyet, amely megfelelő szolgáltatásokat és kényelmi szolgáltatásokat kínál, mint például ingyenes wifi, reggeli lehetőség, légkondicionáló vagy parkolási lehetőség.

Ár-érték arány: Figyelj arra, hogy az ár-érték arány megfelelő legyen. Nézd meg az elérhető szálláshelyek árait és szolgáltatásait, hogy olyan lehetőséget választhass, ami megfelel az igényeidnek és költségvetésednek.

Ami a negyedeket illeti, a Burgos központi része általában a legélénkebb és a legjobban felszerelt a turisták számára. Olyan negyedeket keresel, amelyek közel vannak a főbb látnivalókhoz, de mégis csendesek és nyugodtak. Néhány ilyen negyed lehet például a San Esteban, La Vega vagy Gamonal. Ezek a területek közel vannak a belvároshoz, de általában csendesebbek és nyugodtabbak, így ideálisak lehetnek a szállás keresésére.

Helyi közlekedés

Parkolás

A burgosi városháza több ingyenes parkolási zónát is kijelölt a városközpontban. Az egyik legnépszerűbb a Katedrális Zóna, amely a Burgos-i székesegyház mellett található. Ezenkívül hétvégén csak szombaton reggel van ORA szolgáltatás, így vasárnap egész nap ingyenesen parkolhatsz. Másik lehetőség, hogy keresel egy helyet a szabályozott területen (kék zóna), ami kb. 10 perces sétára van a székesegyháztól.

Ha inkább egy étteremben parkolnál, néhány ingyenes parkolási lehetőség is van Burgosban. Például a Quinta de Cavia étterem ingyenes parkolást biztosít vendégeinek. Tehát ha egy helyet keresel, ahol enni és parkolni is tudsz, ez egy jó lehetőség lehet számodra. Összefoglalva, több ingyenes parkolási lehetőség is van Burgosban, mind a városközpontban, mind néhány étteremnél. Ne habozz kihasználni ezeket!

A Régi Állomás Ingyenes Parkolója (Disuasorio Antigua Estación) kiváló választás azoknak, akik Burgosban szeretnének parkolni, anélkül, hogy fizetniük kellene érte. Ez a parkoló a Francisco Grandmontagne utca s/n szám alatt található, 09007 Burgos városában, és több mint 500 ingyenes parkolóhellyel rendelkezik.

Ez a parkoló kiváló választás azoknak, akik biztonságos és jól őrzött helyen szeretnék hagyni autójukat. Ráadásul közel található a városközponthoz, így gyalog könnyen elérheted a legtöbb turisztikai látnivalót.

Zona Azul, azaz a Kék zóna

Ha Burgosban az utcán szeretnél parkolni, egy lehetőség, amit fontolóra vehetsz, az a Zona Azul. Ez egy szabályozott parkolási övezet, ahol egy időkorlátozott időre parkolhatsz, cserébe egy díjért. Íme, minden, amit tudnod kell a Zona Azulról Burgosban.

A Zona Azul nyitvatartási ideje Burgosban hétfőtől péntekig 9:00 és 14:00 között, valamint 16:00 és 20:00 között van. Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon nincsenek időbeli korlátozások, így korlátlanul parkolhatsz.

A Burgosi Zona Azul parkolásáért fizetni a mobilalkalmazás, az ElParking segítségével is tudsz. Emellett lehetőséged van a helyszínen, az utcán található parkolóautomatáknál is fizetni. A Zona Azul parkolásáért fizetendő ár 0,65 euró egy teljes órára. A megengedett maximális parkolási idő két óra.

Ne felejtsd el, hogy a Zona Azul lakóhellyel rendelkezők, az ún. lakoskártyával korlátlanul parkolhatnak az övezetben. Ezenkívül, ha kapnál egy büntetést a Zona Azul parkolásának nem fizetése miatt, a büntetés összege 60 euró, de ha 20 naptári napon belül kifizeted, csökkenthető 30 euróra.

Busz

t. a. fotója

Kerékpár

A kerékpár jó lehetőség a város összes látnivalójának meglátogatására. Burgosban nagyon jó kerékpárút hálózat van, amely több pontot is összeköt a városban. Emellett van egy bicibur nevű közösségi kerékpárkölcsönző szolgáltatás is. A terep viszonylag sík, és a folyók mentén vagy a Fuentes Blancasban való biciklizés könnyű módja a látnivalók megtekintésének.

Étkezés

Burgos helyi specialitásai közül az egyik legnépszerűbb a Morcilla de Burgos, ami ízletes véres hurka (ez is rizses és fűszeres).

Néhány olyan burgosi vendéglő, amelyek inkább a helyiek körében népszerűek és kevésbé turistásak:

Mesón Los Herreros: Ez egy hagyományos stílusú vendéglő az óvárosban, közel a Plaza Mayorhoz. Kiváló helyi ételeket, például sült húst és tapasokat kínál, és kedvelt a helyiek körében.

Restaurante Casa Pancho: Ez a hangulatos étterem a belvárosban található, és híres kreatív tapas ételeiről és tradicionális konyhájáról. A helyiek gyakran ide járnak barátaikkal vagy családjukkal egy jó étkezésre.

Mesón del Cid: Ez a vendéglő a Mesón del Cid szálloda része, és a hagyományos burgosi konyhát kínálja. A helyiek gyakran ide jönnek, hogy élvezzenek egy jó ebédet vagy vacsorát a városközpontban.

Restaurante Cuchara de Palo: Ez a modern étterem a belvárosban található, és különleges ételeket kínál a spanyol konyha modern interpretációjával. A helyiek körében népszerű, de általában kevésbé turistás, mint néhány más étterem.

Restaurante El Fogón de Jesusón: Ez a hely egy kicsit távolabb van a belvárostól, de érdemes felkeresni a helyi ízek kedvelőinek. Kínál tradicionális burgosi ételeket, például lecsókat és grilleket, és kedvelt a helyiek körében.

A legjobb söröző: a Cerveceria Morito

Szalonnás lencseleves, kolbászos bableves, hurka - sz. t. fotója

Burgosban a tapasok fogyasztása igazi élvezet, hiszen ez a történelmi város egy ízletes választékkal rendelkezik kis, ízes fogásokból, amelyek tökéletesen kiegészítik a helyi bort és az élénk hangulatot. A tapa kultúra fontos része a spanyol gasztronómiának, és Burgos büszkén őrzi ezt a hagyományt. Íme öt népszerű tapas étterem Burgosban, amelyeket mindenképpen érdemes felfedezni:

Mesón Los Templarios: A jellegzetes Burgos-i székesegyház közelében található, a Mesón Los Templarios híres a hagyományos kastíliai konyhájáról és bőséges tapasairól. A vendégek ízlelhetik a klasszikus ételeket, mint például a morcilla (véres kolbász) vagy a sült bárány, miközben élvezik a meleg és rusztikus hangulatot.

Casa Pancho: Ez a hangulatos étterem kedvelt a helyiek és a látogatók körében egyaránt. A Casa Pancho híres a kreatív tapas menüjéről, amely a hagyományos ízeket modern megközelítésben kínálja. A barátságos személyzet és az étterem bájos belsője hozzájárul az összesített étkezési élményhez.

La Favorita: A La Favorita egy népszerű tapas bár, amelyet a kis tányérok változatossága miatt ünneplünk. Itt mindent élvezhet Iberico sonkától és helyi sajtoktól az ötletes tapas készítményekig. A kiterjedt borlista tökéletes kísérője lehet az étkezésnek.

La Cantina de Burgos: Ha lazítani és széles választékú tapasokat keresel, a La Cantina de Burgos kiváló választás. Ismert a nagy adagokról és barátságos kiszolgálásról, ez egy remek hely a város kulináris ajánlatainak élvezésére.

Taberna Los Herreros: Az óváros szívében, a Taberna Los Herreros egy tipikus tapas bár gazdag történelmi múlttal. Itt hagyományos és innovatív tapasokat is megkóstolhatsz, miközben belemerülsz a történelmi hangulatba.

Burgos tapas világa nemcsak az ételről szól, hanem az élményről is, amikor barátokkal és ismeretlenekkel egyaránt megosztjuk és élvezzük ezeket az ínycsiklandó falatokat. Mindegyik hely egyedülálló ízeket kínál Burgosból, így a tapas kalandod felejthetetlen részévé teszi látogatásodat ebbe a varázslatos spanyol városba.

Vásárlás

Burgos-nak három bevásárlóközpontja van: El Mirador Burgos», «Camino de la Plata» (Alcampo) és a «Parque Burgos» (Hipercor).

Szórakozás

A hétköznapokon nincs igazán éjszakai élet, de hétvégén érdemes ellátogatni a „Casco Viejo”-ba (az óváros), a Katedrális környékére, valamint Las Bernardas-ra és a Puebla és a San Juan utca környékére.

Burgosban néhány igazán fantasztikus bár van. Az egyik egy 60-as évek stílusú bár a San Juan utcán, a másik pedig egy furcsa belső erkélyt tartalmazó bár az Llana de Afuera utcán.

A nyári hónapokban különösen kedvelt ital a Tinto de Verano, ami citromlé és bor keveréke, jéggel hűtve.

Közbiztonság

Burgos közbiztonsága teljesen jó. Erőszakos bűncselekmények nagyon ritkán fordulnak elő.

Egyéb praktikus információk

1. Burgosban kiváló minőségű vízinfrastruktúra van. A csapvíz tökéletesen biztonságos, folyamatosan ellenőrzött, és mentes a káros baktériumoktól. Nemcsak higiénikus, hanem az európai vízszabványoknak való megfelelés azt is jelenti, hogy egészséges. Sok helyi fogyaszt csapvizet, és a vendéglátóhelyek gyakran ingyenesen szolgálják fel.

Óváros

A burgosi óváros felfedezése olyan, mintha egy élő történelemkönyvbe lépnénk. A keskeny, kanyargós macskaköves utcák és az jól megőrzött építészet visszarepítik a látogatókat a középkorba, amikor ez a város virágzó kereskedelmi és kulturális központ volt. Az óváros szívében az elbűvölő Burgos-i székesegyház uralkodik, egy gótikus mestermű, amely az időtlen nagyság érzetét árasztja.

Ahogy kószálunk az ősi utcákon, szembe találjuk magunkat bájos terekkel, mint a Plaza Mayor, ahol a helyiek kávézókban gyűlnek össze, és a Plaza de San Juan, amely ismert a vibráló piacáról és kézműves üzleteiről.

Az ember nem tudja ellenállni a középkori negyedet ékesítő építészeti csodáknak. Bonyolult kőfaragványok, középkori városházak faerkélyekkel, és rejtett belső udvarok mind hozzájárulnak a terület elbűvölő atmoszférájához. Fedezzük fel az elrejtett kincseket, mint a Casa del Cordón, egy lenyűgöző 15. századi kúria, amelynek homlokzatát faragott zsinórral díszítették, vagy a Casa Miranda, egy pompás gótikus palota, amely a város fényűző múltjának tanúja. Az óvárosban számos templom, múzeum és történelmi helyszín is megtalálható, amelyek mélyebb betekintést nyújtanak Burgos gazdag örökségébe, így ideális úti cél történelem kedvelők és kíváncsi utazók számára egyaránt.

Katedrális

Catedral de Santa Maria de Burgos

A nyitvatartási ideje március 19-től október 31-ig 9:30-tól 19:30-ig tart (bejárat zárása 18:30-kor). November 1-től március 18-ig pedig 10:00-tól 19:00-ig nyitva van (bejárat zárása 18:00-kor).

Belépődíj: 7 EUR, de diákoknak és 65 év felettieknek csak 4,50 EUT, valamint 2 EUR a 7 és 14 év közöttieknek.

A Plaza del Rey San Fernando-n, azaz Szent Ferdinánd (13. századi) király terén áll.

Ez az első gótikus templom, amit a mai Spanyolország területén építettek, a párizsi Notre-Dame és az ugyancsak párizsi Saint-Denis bazilika stilusjegyei által inspirálva.

Ez a látogatás biztos, hogy hosszabb időt igényel, de az sem kérdéses, hogy Burgos-t ezért a műemlékért keresik fel elsősorban a turisták (de található néhány igen szép gótikus templom is még a városban). Utána felmehetünk a Castillo-ba, a város fölé magasodó, korabeli ábrázolások szerint igencsak monumentális egykori vár (várkastély) maradványaihoz, amely 75 méterrel magasodik a városközpont fölé, amelyre így igazán jó panoráma kilátást nyújt (és itt érdemes megjegyezni, hogy maga a város is közel 900 méterrel a tengerszint fölött fekszik). forrás

K. G. fotója

t. a. fotói

Capilla de Los Condestables

(Kasztília vezéreinek kápolnája)

Ez egy gyönyörű kápolna, amely a Burgos-i székesegyház (Catedral de Burgos) része. A kápolna az ún. Condestables de Castilla (Castília vezérei) temetkezési helye. A kápolnát a 15. százdban építették, és a gótikus stílus jegyeit viseli magán. A kápolna díszítése lenyűgöző, gazdag szobrok és faragványok találhatók benne, amelyek a középkori művészet remekei.

Paseo del Espolon

Ez egy gyönyörű jelentős multú sétány, ami a város központjában található. A Paseo del Espolón a város tüdeje, egy teljesen zöld terület az Arlanzón folyó partján. A folyóparton fut végig, és kiváló helya sétálásra, pihenésre.

A sétány fái, zöld területe kellemes környezetet teremt. Jó a padokon üldögélni.

A Paseo del Espolón népszerű a helyiek és a turisták körében. 

Mirador del Castillo

Cartuja de Miraflores

Az emberi fejlődés múzeuma

Museo de la Evolucion Humana

Monasterio de las Huelgas

Arco de Santa Maria

A város 12 középkori kapujának az egyike.

Ez az egyik legjellegzetesebb hely a városban. A 16. századból származik, és I. Károly császár tiszteletére épült. Emellett a Santa María-kapu volt Burgos első városháza. A kapu összeköti a Santa María hídat a Plaza del Rey San Fernando-val, ahol a székesegyház található. A kapu, avagy ív belső részét ingyenesen lehet látogatni, és élvezhetjük  a környezetet a teraszáról, ami egy alterbatív nézőpontot nyújt a Santa María hídra.

t. a. fotója

Más látnivalók

Iglesia de San Nicolas de Bari

Iglesias de San Gil y San Nicolas

Cascada de Orbaneja

Bodegas Lecea

Parque de la Isla

Közeli nevezetességek

Monastery of Santo Domingo de Silos

Lerma falu

Lerma Burgos városához az egyik legközelebbi falu. Érdemes meglátogatni az utazás során. Lerma 849 méteres tengerszint feletti magasságban található, és fontos történelmi örökséggel rendelkezik. Ez a falu tele van nagyszerű látnivalókkal, és lenyűgöző kilátást kínál az Arlanza régióra. Lerma-ban, Burgosban található legjellegzetesebb épületek között szerepel a hercegi palota, a San Pedro kolostor és az Urunk Mennybemenetele kolostor.

Aranda de Duero

Covarrubias

Érdekességek

1. Burgos a legendás El Cid szülővárosa. A középkori lovag nemzeti hősnek számít Spanyolországban.

El Cid, eredeti nevén Rodrigo Díaz de Vivar, középkori spanyol hős és katonai vezető volt, aki a 11. században élt. El Cid nagy szerepet játszott a spanyol reconquista (visszahódítás) időszakában, amikor a keresztény spanyol királyságok visszafoglalták a muszlimoktól elfoglalt területeket.

Rodrigo Díaz de Vivar - El Cid - hírnevét katonai képességei és bátorsága alapján szerezte. Ő a keresztény királyok szolgálatában harcolt, de a muszlimokkal való küzdelemben is jeleskedett. Leghíresebb győzelmei közé tartozik Valencia visszafoglalása a muszlimoktól. El Cidot legendák övezték, amelyek részben valós történelmi eseményekre épültek, részben pedig mítoszokká váltak az idők során.

El Cid élete és tettei olyan legendák forrását jelentik, amelyek sok spanyol irodalmi és kulturális alkotásban megjelentek, például a híres "Cantar de Mio Cid" (Az én Cidem dalai) című eposzban. El Cid alakja a spanyol kultúra fontos részét képezi, és az ország történelmének egyik legismertebb alakja.

Burgos a város ahonnan El Cid elindult a spanyol „reconquista” (visszahódítás) harcába a mór uralom ellen. Ő és felesége, Jimena, a katedrálisban vannak eltemetve, és ezért állítottak neki és minden katonájának, valamint feleségének egy-egy szobrot az egyik hídon.

2. Burgos az Arlanzón és a Vena folyók mentén terü el. A domb, ahol a vár van, nagyon közel van a folyóhoz, így a város körülötte nőtt fel.

A városban gyönyörű sétányokat találsz, mint például a Paseo de la Quinta, amely összeköttetésben áll a Fuentes Blancas-szal, a város egyik nagy parkjával, annak keleti részén. És ott van még a Paseo de la Isla is, amely nyugatra vezet, és egyfajta botanikus kert és sétány keveréke.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

t. a. fotói

R. A. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes