ÚTIKRITIKA.HU / Figueres


hirdetes

útikritikák


Figueres

Figueresről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Egyéb hasznos információk| Dalí színházi múzeum| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

K-T Gy. fotója

Ennek az aloldalnak a tartalommal történő feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Figueresről dióhéjban

Figueres egy kb.40 ezres katalán város, ami a turizmusban elsősorban az ottani Dalí múzeum miatt vált közismertté. Barcelonától északkeletre fekszik, autóúton 138 kilométerre. Figueresben született Salvador Dalí 1904-ben. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A hangulatos, egybefüggő óváros

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Ez egy 50 perces vonatút Barcelonából, főleg ha az ember nem igazán tudja értelmezni a helyi MÁV(ejtsd, renfe) oldalát, és lazán bekattintja előre az első jegyet amit lát, majd a vasútállomáson, kicsit eleve késésben szembesül azzal, hogy az ő vágányához át kell menni egy reptéri jellegű biztonsági ellenőrzésen. De pont mivel láthatóan mi voltunk az utolsó emberek akik szerencsétlenkedve próbáltak a vonatra kerülni, nem szívoztak, 1 perc alatt átmentünk mindenen. A jegy oda-vissza fejenként 35 euró volt, itt el tudom képzelni hogy ha nem a párizsi gyorsat válasszuk, akkor lehetett volna olcsóbb.

Figueresben a séta a vasútállomástól a múzeumig, hogy is fejezzem ki... más, mint Barcelona közepén sétálni. Minden magyar város szép, de más az élmény Győr belvárosa és Ózd széle között, akármennyire is próbál befogadó lenni az ember. De a város közepe, a múzeum környéke szép, relatíve tiszta, tele turistás és normális kajáldákkal.

Ami tudok ott ajánlani, az a Lizarran nevű hely, tele van mindenféle pintxoval (a katalánban ahogy értem az x a cs, szóval én Kováx vagyok nekik), a pici szendviccsel, mindegyik átszúrva fogpiszkálóval és a végén a pincér az asztalon talált pálcikák számából mondja meg, mennyit kell fizetni. Kint ez elég gyakori, itthon valamiért nem hinném, hogy sok hely bevállalná, szerintem van vendég, aki a fogpiszkálót is inkább megenné, csak fizetni ne kelljen...

Maga a Dali múzeum egyedi élmény, az egész helyet maga a mester alakítatta át és rendezte be, tele van gyönyörű és groteszk dolgokkal (egy-egy alkotás néha mindkettő kategóriát hozza simán), olyan 2-3 óra alatt be lehet járni, megéri. (2022)


Nyitásra mentünk (pontosabban már 1 órával előtte ott voltunk, nehogy elvigyék a helyéről 😃 ), a jegyet a múzeum oldalán előre megvettük, csak időpontra foglalható. (Ami jó ötletnek bizonyult, ugyanis a legkorábbi időpontokra már nem maradt helyszíni jegy.) Dalí rajongójaként én nyilván imádtam, és életre szóló élmény volt, de párom beszámolója alapján azok számára is érdekes lehet, akik nem ismerik annyira a munkásságát. 🙂 Konzervatívabb ízlésűek persze óvatosabban menjenek be. A múzeum kialakításában maga Dalí is részt vett, úgyhogy már-már egy levegőt lehet szívni a mesterrel. (2022)

K-T Gy. fotója

Odajutás

Autóval

A Barcelona és Figueres közötti 138 kilométeres távolságot autóval kb. 1 óra 40 perc alatt lehet megtenni (126 kiloméeren autópályán közlekedhetünk)

Vonattal

Barcelonából indulva a Figueres Vilafant vasútállomáson kell leszállnunk. Onnan busszal megyünk a városközpontba, amitől a Dalí múzeum csupán 200 méterre van. Buszjegy: 1,25 euró. A busz 25-30 percenként közlekedik.

Szállás

MIvel közel van Girona, praktikus lehet ott megszállni, mivel sokkal több szálláslehetőség van, mit Figueresben.

Étkezés

Ha Figueresben egy olyan helyet keresel, amely nem turistás és autentikus katalán ételeket kínál, akkor az alábbi éttermek közül választhatsz:

El Celler de la Font: Ez a családi étterem a város központjában található és katalán konyhát kínál. Friss és minőségi helyi alapanyagokból készült ételeket kínálnak, például tenger gyümölcsei és húsételek, valamint egy kiváló borkínálat is rendelkezésre áll.

Cal Tronc: Ez a hagyományos étterem Figueres belvárosában található, és katalán ételeket kínál. Az étlap a szezonális és helyi alapanyagokra épül, például a grill zöldségekre, steakre, valamint tenger gyümölcseire.

L'Ou com balla: Ez egy szintén családi étterem, a város déli részén, amelyet a helyiek nagyon szeretnek. Az étlap katalán specialitásokkal rendelkezik, például a csigával és a híres katalán töltött paprikával.

Egyéb hasznos információk

A turista információs iroda Figueresben a Plaça de l'Ajuntament 1. szám alatt található. Ez az iroda a városközpontban található, közel a Salvador Dalí Múzeumhoz.

A turista információs iroda nyitvatartása a következő:

Hétfőtől csütörtökig: 9:00-14:00 és 16:00-19:00 között
Pénteken: 9:00-20:00 között
Szombaton: 10:00-20:00 között
Vasárnap és ünnepnapokon: 10:00-14:00 között

Az iroda szakértő munkatársai készséggel segítenek a város és a környékbeli látnivalók, szolgáltatások és programok tekintetében. Az irodában turisztikai térképek, prospektusok, ajánlások és egyéb információk állnak rendelkezésre a látogatók számára.

K-T Gy. fotója

Dalí színházi múzeum

15 euró a belépőjegy. 11 euró diákoknak és nyúgdíjasoknak (igazolni kell).

Hétfőnként többnyire zárva tart.

A Dalí Színházi Múzeum Figueresben Salvador Dalí, a legendás spanyol festő és szobrász (1904-1989) művészi örökségének egyik legfontosabb része.

A múzeum épülete eredetileg egy elhagyott színház volt, amelyet Dalí újjáépített, átépített, hogy bemutathassa műveit. A múzeum építészeti stílusa rendkívül egyedi, tele szimbolikus, jellegzetesen Dali-s elemekkel.

A múzeumban láthatók festmények, szobrok, installációk és grafikák. Az épületben több mint 1,500 műalkotást állítotak ki, köztük Dalí olyan ikonikus alkotásait, például a "A nagy maszturbátor " és az "Emlékezet állandósága".

A múzeum egyik érdekessége a Torna de la Punta, amely egy hatalmas, hajózás tematikájú terem, ahol a látogatók számos installációt találnak, mint például egy óriási, mozgó szobrot, amelyet egy virágokkal borított elefánt testesít meg.

K-T Gy. fotói

Olvasmányos linkek

K-T Gyuri fotója

Fotóegyveleg

K-T Gy. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes