ÚTIKRITIKA.HU / Tarragona (Costa Dorada)


hirdetes

útikritikák


Tarragona (Costa Dorada)

Tarragonáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás |Helyi közlekedés |Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb praktikus információk|Óváros| Katedrális| La Rambla Nova|Ponte del Diable|Amfiteátrum| Várfalak|Akvadukt|El Poblet|Strandok|Érdekességek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg 

m. j. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Tarragonáról dióhéjban

Lakosság (2024-ben): közel 129,000

Tarragona Spanyolország északkeleti részén, Katalónia autonóm közösségben található. Barcelonától délre, 87 kilométer távolságban.

Ez a város a Costa Daurada partvidékén helyezkedik el, a közeli és a történelmi környezet pedig gazdag kulturális és turisztikai élményeket kínál.

Tarragonában 13 római kori maradvány tartozik az UNESCO kulturális világörökségi helyszínhez. (A nagy nyári hőségben nem kellemes végigjárni e szabadtéri, árnyák nélküli nevezetességeket.). Tarragona az ókori római provincia, a Tarraconensis fővárosa volt. 

A római kori maradványok mellett a város ókori városfalai is az UNESCO Világörökség részei.

Tarragona a Costa Daurada nevű arany parton fekszik, amely a mediterrán életérzést kínálja, gyönyörű strandokkal és tengerparti üdülőhelyekkel.

Tarragona könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel (vonat, autóbusz) és autóval is, hiszen közel helyezkedik el a Barcelonától, ami Katalónia egyik fővárosa.

Tarragonában katalánul beszélnek, de itt is a katalán nyelv mellett a spanyol is hivatalos.

Néhány óra elegendő Tarragona lényegesebb látnivalóinak felfedezéséhez.Tarragona inkább a kulturális turizmusra koncentráló pároknak való, kevésbé fiatalok társaságának, vagy kisgyermekes családoknak (igaz az van azért a kicsik számára a környéken vízi vidámpark és támapark). 

Városháza a Plaça de la Font-on - m. j. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.A katedrális hatalmas kapuja és a rózsaablakok

2. Nagy a jó éttermek választék, főleg a kikötő közelében. 

3. Torredembarra aranyos kisváros korrekt vendéglőkkel, csaknem határos Tarragonával.

Nem tetszett

1.

Vélemények

Időjárás

Tarragona városában a tengerparti mediterrán éghajlat jellemző, ami általában enyhe, nedves téli időszakkal és forró, száraz nyári hónapokkal jár.

Jellemzően a január és a február a leghidegebb hónapok Tarragonában. Az átlagos hőmérséklet ebben az időszakban 10-15 Celsius-fok között mozog.

A legmelegebb hónapok:  július és augusztus. Ezekben a hónapokban átlagosan 28-32 Celsius-fok körül alakulnak a hőmérsékletek, de gyakran előfordulhatnak még magasabb hőmérsékletek is.

A legkevesebb csapadék általában a nyári hónapokban fordul elő, különösen június és július környékén. Ezeken a hónapokban a csapadékmennyiség minimális lehet.

 A legcsapadékosabb hónapok általában ősszel és télen, különösen október és november körül. Ezekben a hónapokban gyakran előfordulhatnak esős időszakok és viharok.

Odajutás

Barcelonából l Legkönnyebben kb. 50 perces vonatozással lehet ide eljutni. A vonatjegy 7-8 EUR-t kóstál.

Aki bérautóval jön, annak számolni kell autópályadíjjal. Lehet ingyenesen, kerülővel is jönni a tengerparti úton. de így többet kell vezetni és kanyargós utakon.

Szállásválasztás

Tarragona nem nagy város, tehát nincs nagy tétje, hogy a szálláshlyünk hol van a városon belül. De ha nagyon közel akarunk lenne a nyüzyihez, akkor a a Rambla Nova vagy a Rambla Vella a jó környék.

Ajánlott hotelek:

2 csiilagos: Ona Jardines Paraisol

3 csillagos: Hotel Nuria , Hotel SB Express Tarragona,  

4 csillagos: Hotel AC Tarragona , Hotel Tarraco Park , Hotel Ciutat de Tarragona ,

Helyi közlekedés

Jó, hogy van 2-3 utcai lift, hogy ne kellejn megterhelően menni a nagyon meredek terepeken.

Tarragonában nincs sem Uber sem Bolt. Csak a hagyományos taxik vannak.

Parkolás

Érdemes fontolóra venni azt is, hogy a város központjában szinte lehetetlen ingyenes parkolóhelyet találni - egy-két óra parkolás pedig legalább annyiba fog kerülni, mintha vonattal utaztál volna le Barcelonából. Ezeket figyelembe véve én még is azt ajánlom, hogy ha bérelt autóval fedezitek fel a környéket, tegyetek egy próbát a parkolással - napközben, a nagy melegben úgysem akarjátok majd végigsétálni az egész várost, inkább egy strand felé veszitek majd az irányt. forrás

Étkezés

A főtéren (Plaça de la Font) több étterem is kínál tengeri herkenytyűket (seafood).

Vásárlás

A Rambla Nova főutcán koncentrálódik a legtöbb üzlet.

Mercat Central (a központi piac)

m. j. fotója

Szórakozás

Tarragona kifejezetten nem egy bulizós fiataloknak való hely.

Ajánlott bár, ami nem túl drága: Noriaa főtéren, ami a Plaça de la Font.

Közbiztonság

Tarragonában teljesen jó a közbiztonság. Sötétedés után is nyugdtan lehet sétálni az utcákon.

Egyéb praktikus információk

1. A Rambla Nova-n van egy nagyobb turista információs iroda.

Óváros

kanyargós utcákkal és macskaköves tereivel a középkori idők atmoszféráját idézi. Sok történelmi épület, mint például a katedrális, a városfalak és a templomok is megtalálhatók itt.

Katedrális

10-től 19-ig van nyitva.

A Tarragona-i katedrális, vagy más néven a Santa Maria székesegyház jelentős vallási és építészeti látnivaló.  Építése a 12. században kezdődött, és a 13. században fejeződött be. Az épületet különböző stílusokban alakították át az évszázadok során, így láthatók benne román, gótikus és barokk stílusjegyek is.

A katedrális Tarragona óvárosában, a városközpontban található, közel az egykori római fórumhoz és az ókori városfalakhoz.

Fő homlokzata impresszív, és többféle stíluselemet ötvöz. A belső térben a gótikus kápolnák, oszlopok és boltívek dominálnak.

A katedrálisban számos művészeti kincs található. Ezek között szerepelnek középkori ikonok és reneszánsz műalkotások is.

m. a. fotói

La Rambla Nova

A pesti Váci utcához hasonló Rambla Nova sétálóutcán a luxusboltok és a fast fashion üzletek mellett látható a Mászók szobra (Monument als Castellers), amit percekig el lehet nézegetni a részletes és mozgalmas kidolgozása miatt. A hatalmas szobor a minden október első hétvégéjén megrendezett, katalán Concurs de Castells "embertorony-építő" verseny előtt tiszteleg, amit Tarragona már többször is megnyert. forrás

a.m. fotója

Ponte del Diable

A "Ponte del Diable" (azaz az Ördög Hídja) híres római vízmérnöki műemlék. Pontosabban ez a híd a római akvadukt része.

A Ponte del Diable az ókori római építészet kiemelkedő példája, és a város egyik legjelentősebb műszaki emléke. A híd négy nagy íve jelentős méretű.

 A híd a városközponttól délre található, az óváros közelében. A környéken gyönyörű tájak és erdei területek vannak, amelyeket érdemes felfedezni.

 A látogatók megcsodálják az ókori római mérnöki zsenialitást és tanulmányozzák a múltat. A híd építészeti kialakítása nagyon impozáns, és jól mutatja az akvaduktusokra jellemző római mérnöki technikát és esztétikát.

A híd emlékeztet minket a római birodalom hatalmára és technológiai fejlettségére.

Amfiteátrum

A Tarragona-i amfiteátrum a város egyik legjelentősebb ókori római műemléke,  az UNESCO Világörökség része.

Az amfiteátrumot az időszámításunk utáni 2. században építették, és az ókori római város, Tarraco szórakoztató és kulturális központjaként szolgált. Az amfiteátrum fontos szerepet játszott az ókori római lakosság szórakoztatásában és az arénában megrendezett gladiátori játékokban.

Az amfiteátrum a városközpontban, a Part Alta negyedben található, közel más jelentős római emlékekhez és a tengerparthoz.

Az amfiteátrum kör alakú épülete impresszív méreteivel és az ókori római építészet jellegzetes jegyeivel rendelkezik. A színpad és a lelátók közötti központi aréna területe a látogatók számára lehetővé teszi, hogy megcsodálják az épület monumentális kialakítását.

Az amfiteátrum időnként különböző rendezvényeknek és kulturális eseményeknek ad otthont, mint például koncertek vagy színházi előadások, amelyek az épület különleges hangulatát kihasználva vonzzák a közönséget.

v. s. fotója

Várfalak

Tarragona várfalai a középkorban, a város védelmét szolgálták. Az építésüket az arab uralom idején, a 8. században kezdték el, majd a keresztény hódítások során továbbfejlesztették és megerősítették azokat.

 A várfalak körbeölelik Tarragona óvárosát, és részben a tengerpart mentén húzódnak. Az óváros és a várfalak közötti kapcsolat kiemeli a város középkori hangulatát és atmoszféráját.

A várfalak nagy része jól megőrizte eredeti középkori jellegét. A falak többsége kőből épült, és számos bástya, kapu és kilátó található rajtuk. Ezek az építmények nemcsak védelmi célt szolgáltak, hanem a város őrségének elhelyezésére és figyelésére is.

A várfalak ma is fontos turisztikai látnivalót jelentenek Tarragona városában. A látogatók sétálhatnak a falak mentén, és élvezhetik a gyönyörű kilátást a városra és a tengerre.

A várfalakat az évek során többször felújították és restaurálták annak érdekében, hogy megőrizzék történelmi értéküket és hogy szavatolják a látogatók biztonságát.

m. j. fotója

Akvadukt

csatornaív (aquaduct)

A római vízvezetékrendszer, avagy akvadukt, fontos műemléke az ókori római építészetnek és vízgazdálkodá fontos műemléke.

A rómaiak az időszámításunk utáni első században építették, hogy vizet szállítsanak a városba. Ez volt az egyik módja annak, hogy biztosítsák a város és lakossága számára a vízhozamot a mindennapi élethez, a fürdéshez, a mezőgazdasági öntözéshez és egyéb célokra.

Jelentős része még ma is megtekinthető a városban. Egyes részei a város belső részein keresztül húzódnak, míg más részei a környező vidéken találhatók.

Jellemzően magas kőoszlopokból és ívekből állt, amelyek segítettek a víz szállításában a városba. Ezek az oszlopok és ívek rendkívül impresszív látványt nyújtanak, és mutatják az ókori rómaiak építészeti és mérnöki zsenialitását.

Az akvadukt ma  fontos turisztikai látványosság Tarragonában. A látogatók megcsodálhatják az építmény maradványait, és megismerhetik az ókori rómaiak vízvezetékrendszerének működését és jelentőségét.

Az akvadukt megőrzése érdekében számos felújítási és restaurációs munka történt az évek során. Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően ma is lehetőség van megtekinteni és tanulmányozni az ókori vízvezetékrendszer maradványait.


El Poblet

Az "El Poblet" kolostor valójában nem Tarragonában, hanem a közeli Poblet faluban található. A kolostort 1150-ben alapították, és az évszázadok során fontos szerepet játszott a katalán történelemben és kultúrában. A kolostor jelentős szerepet vállalt a ciszterci rend terjeszkedésében és befolyásának növelésében a térségben.

Az épületegyüttes gazdag gótikus és román stílusú építészeti részleteket tartalmaz. A központi templom és az apátsági épületek bemutatják a középkori építészet remekeit és a ciszterci művészet stílusát.

A Poblet-i kolostor az UNESCO Világörökség része, a ciszterci építészet és a középkori katalán történelemjelentős példájaként.

A kolostor területén számos látnivaló található, beleértve a központi templomot, a kolostorokat, a kápolnákat és a kerteket. A látogatók szabadon bejárhatják a területet, vagy vezetett túrákon vehetnek részt.

A Poblet-i kolostor még mindig aktív kolostor, ahol ciszterci szerzetesek élnek és imádkoznak. A látogatók számára lehetőség van részt venni az istentiszteleteken és megismerkedni a kolostori életmóddal.

Mediterrán-terasz

Katalánul: Balcó del Mediterrani

A "Balcó del Mediterrani" vagy "Mediterrán terasz" az egyik legismertebb és leglátogatottabb turisztikai látnivaló a városban. A város központjában, a Part Alta negyedben található, amely Tarragona óvárosának része. A terasz magasságából gyönyörű a kilátá a városra és a Földközi-tengerre.

Az építmény részei között találhatók díszes kőfaragások és jellegzetes spanyol stílusú elemek, amelyek a régi Tarragona városának hangulatát idézik.

 A Balcó del Mediterrani gyönyörű kilátást kínál a városra és a tengerre. A látogatók megcsodálhatják a tengerpartot, a kikötőt és a környező hegyeket, miközben élvezik a friss tengeri levegőt és a panorámát.

Ez az egyik leglátogatottabb turisztikai látnivaló Tarragonában.

g. a. fotói

Más látnivalók

Strandok

A beach itt nem a legszebb, elég szemetes és főként a helyi srácok élvezik a szabadon használható edzőgépeket, tehát külföldieknek nem nagyon ajánlom - ha jót szeretnétek strandolni, menjetek kicsit északra (pl. a La Móra vagy Tamarit strandok), vagy a néhány kilométerre fekvő Saloura! (2018)" forrás


Playa El Milagro

Az El Miraglo csodát jelent, de ez a strand nem az....

Ez a városi strand. Nagyon hosszú, de keskeny. Nem annyira kellemes, az itteni HÉV vasúti síneinek közelsége. A tengervíz viszonylag jó minőségű, de gyakran hűvös. 

Ez a strand nem hangulatos. Kihagyható. Amúgy a homokföveny finom, nem süppedős. Nincsenek alapvető szolgáltatások. 

Júliusban és augusztusban a hétvégéken borzasztó a strandon a tömegnyomor.

Playa Gorda

avagy Platja Llarga

Szép strand, ezt tudjuk ajánlani.

Inkább helyiek és belföldi turisták kultiválják. Jókat és hosszasan lehet a víz mentén sétálni. Nagy a strand területe, s így nem telik meg, ritkán van tömeg. Csodás a tenger színe.

Playa La Savinosa

Tiszta, nyugis strand. Nem túl meredeken mélyül, azaz nem nehéz kijönni az amúgy kristálytiszta vízből. Még itt-ott halacskák is úszkálnk körülöttünk.

Csodás a pannoráma. Van egy elég jó beach bárja.

Cala Waikiki

Az elnevezése sokat ígér, de a valóság csalódást kelthet. Eleve probléma, hogy nehézkes a megközelítése. A nudisták szeretik. Azt tán ők sem, hogy a föveny szemetes.

Playa de Arrabassada

Ez a strand közel van a városhoz, de kellően távol ahhoz, hogy ne legyen embertömeg, ne legyen városi strad jellege. Nagyon tiszta, jől gondozott strand. Többekszerint ez a legjobb strand Tarragona közvetlen térségében.

Érdekességek

1. Egy katalán legenda szerint Tarragona nevét Tarraho, Tubal legidősebb fia után nevezték el kb. Kr. e. 2407-ben. Egy másik verzió) szerint a  egy Kr. e. 7. században élt, Tearconegy nevű etióp fáraóra utalva kapta. Ez a fáraó hódítási szándékkal került spanyol földre. 

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

m. j. fotói

m. a. fotója

k. e. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes