ÚTIKRITIKA.HU / Andalúzia / Málaga


hirdetes


útikritikák


Andalúzia / Málaga

Málaga dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Városnézés | Történelmi központ | La Alcazaba | Picasso háza |Picasso múzeum| Katedrális |Gibralfaro-vár| Egyéb látnivalók| Figyelemre méltó negyedek |Strandok| Malaga környéki látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotójaMálaga dióhéjban

(spanyol kiejtés: mállágá - hangsúly az első szótagon)

Málaga (2023-as becslés szerint)kb. 593 ezres lakosságú andalúziai nagyváros a Costa del Sol-nak nevezett partszakaszon. Légvonalban 130 kilométerre fekszik Afrika északi partjaitól. Malaga légvonalban 413 kilométerre van Madridtól déli irányban (6 óra 15 perc autóval).

Málaga Európa legdélebbre fekvő nagyvárosa. 128 kilométerre fekszik az észak-afrikai partoktól. Januárban a nappali hőmérséklet gyakran éri el a 17 fokot.

A várost az ókorban (i.e. 770) alapított föníciaiak nevezték Malakának, azaz ,,üzemnek" és innen származik a Malaga név.

A római birodalom bukását követően a város 800 évig iszlám (mór) uralom alatt állt. 1487-ben hódították vissza (Reconquista) a keresztények.

Ma a Földközi-tenger egyik legjelentősebb kikötője van itt. A spanyol gazdasági életben Málaga a 4. legjelentősebb város (Madrid, Barcelona és Valencia után). Főleg a turizmusból, az építőiparból és komolyabb technológiai cégek jelenlétéből él.  Málaga egykori polgármestere, Julián Munoz a hőse az egyik legnagyobb spanyol korrupciós ügynek. A bácsit a Caso Malaya ügyként elhíresült ügyben többször letartóztatták, összesen hat évet ült is. Nem ő a malagaiak büszkesége, hanem a  Málagában született Pablo Picasso és  Antonio Banderas is. A nagy lokálpatrióta filmsztárnak van egy pompás penthouse lakása az óvárosban, hatalmas terasszal (egy 6 emeletes ház az Alcazabilla utcában, egy - amúgy kiváló - La Pimpi nevű étteremnél). Gyakran időzik itt, szóval esetleg meresszük a szemünket a terasz felé.  Óriási lokálpatrióta, imádja a szülővárosát és rengeteget tesz is érte. Természetesen a málagaiak imádják Antoniót, meg is tudjuk őket érteni.

Már csak ezért is, mert az ő rendezésében mutatták be a Chorus Line című musicalt .

A legfelső egy vagy két emelet és az Alcazabára néző hatalmas terasz - Banderas nem volt otthon este (sem) - Kriszta fotója

Fő látnivalók:

 • La Alcazaba
 • Castillo de Gibralfaro
 • Római színház
 • Picasso háza
 • A katedrális és a kertje
 • Calle Marqués de Larios
 • Centre Pompidou Malaga

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az óváros, a tenger közelsége, a szép színek, a sok napfény, fentről a kilátás lefelé (Castillo de Gibralfaro felől), és lentről a kilátás felfelé
 2. Az Alcazaba mór erődítmény (11. századból!)
 3. A botanikus kertben gyönyörködni a mediterrán növényvilág csodáiban és sétálni a trópusi dzsungelt idéző részében is
 4. A sok jó vendéglő és tapas bár, hatalmas élet esténként a városban
 5. A kikötő igazi lüktetése, a promenádja, a boltok és a bárok
 6. Szimplán az emberek nézésre a Plaza de la Merced-en
 7. A Picasso múzeum termeinek tágassága és főleg a rengeteg izgalmas festmény (tessék késő délután menni, mert délelőtt túl sokan vannak)
 8. A katedrális (Spanyolországban az egyik legszebb)
 9. Késő délután sétálgatni a malagaiakkal együtt a Calle Larios-on
 10. A város fő strandja, a Malagueta meglepően tiszta, gondozott, és gyakran nem is vészes a zsúfoltság 

Nem tetszett

 1. Nyáron a tömegnyomor, a nagyüzemi turizmus
 2. A közlekedési dugók
 3. Egynapi program, max.
 4. Kevesen tudnak angolul
 5. Óvakodni kell a zsebtolvajoktól (a táskákra hajtanak), rablás viszont nincs
 6. Azért a Malagueta strand homokja durva, szürkés, szóval az annyira nem szép
 7. A szerencsétlen turista gyerekek, akiket a szüleik felrángatnak a magasan lévő Gibralfaro-várba, ami a kicsiknek unalmas és fáradtságos lehet
 8. A város folyója jórészt kiszáradt és ez így csúnya:

Kriszta fotója

Vélemények

,, Az én Tetszett&Nem tetszett listám:

Tetszett

1. Az ahogy jó mediterrán módra az emberek élvezik a dumálgatást az utcákon, tereken

kr

2. A Plaza de la Constitución (Az alkotmány tere) délután és a sötétedés után este 

kr

3. Hogy voltunk olyan okosak és Alcazaba&Gibralfaro kombinált jegyet vettünk és így Alcazaba meglátogatása után nem kellett iszonyoatosan hosszú sorba beállni a Gibralfaro-vár pénztára előtt

Nem tetszett

1. Sok helyen az utcákon a csatornaszag

(aji, 2019)


,, Ugródeszkaként tekintettem erre a városra, mert előzetesen olyan nagy dolgokra nem számítottam, de a belváros hangulata azért nagyon ott van a szeren. A célintézmények megtalálása nem okozott problémát, az Alcazaba jól látható eleme a városnak. A parkolás az, ami körülményes, szerencsére a parkolóházak itt is népszerűek.

Az andalúz városokra jellemző, hogy rengeteg bennük a kultúra-keveredés. A belvárosban található egy római színház, közvetlen mellette az Alcazaba van, ami egy mór erődítmény. Ezektől pár száz méterre található a katedrális, mely egyértelműen keresztény emlék. És nem zavaró, tökéletesen kiegészítik egymást, nem dózerolták le a régi kultúrák emlékeit (lásd Split), nagyon helyesen, megőrizték azokat. " forrás


,, A régió talán „legturistásabb” városa. Nyüzsgő, fiatalos, pezsgő sétálóutcás. Itt már most is tömeg volt esténként. Az Alcazabán kívül érdemes a Gibralfaroba is felsétálni. Érdekesség: 1. Vasárnap reggel piac van a kikötőben, sok kézműves dologgal, ruhákkal 2. A hatalmas tengerpart melletti kertek tele vannak szabadon élő hangos zöld papagájokkal. Spanyolország eddig legfinomabb és leghatalmasabb pizzáját a kikötőben ettük (O Mamma Mia), a legjobb malacpofát pedig a központi Los Gatosban (itt fehér sangriát is lehet kapni…isteni :D ).

A június elejei időpontnak köszönhetően szinte sehol nem volt tömeg, kirándulásra városnézésre tökéletes idő. A nyári hőségben én tuti nem bírnám (Sevillában a csúcs pl. elérte szezonban a 47,5 C-t). Cserébe a víz hideg volt, de a napon már így is szépen meg lehet pörkölődni.
Előre csak a kötelező Caminitora és Alhambrára vettünk jegyet. Minden másra helyben. A legdurvább sor sem volt 30 perc, bár feltételezem ez júli/augban hosszabb lehet. (b.é., 2018)

Kriszta fotója

,, Délben lesétáljunk Malaga hatalmas homokos tengerpartjára áztatni habtestünket és süttetni magunkat a meleg napocskán. A város híres strandja a Malagueta, ami közvetlenül az óceánjárók és Afrikába induló kompok kikötője mellett fekszik, így kedvünkre gyönyörködhetünk az elhaladó hajóóriásokban. A strandon rengeteg halsütő működik, ahonnan füstős-ínycsiklandó halszag lengi be a tengerparti korzót, és a hullámok morajlását vidáman egészítik ki a törpepapagájok imádni való trillái. :)

Az első strandolós napot a Malaguetán töltöttük, de valahogy nem volt az igazi, a vízben a parthoz közel bizonytalan zöldes-sárga trutyi úszkált, a víz pedig szinte azonnal mélyült, ráadásul a peremén először egy egy méter széles kagylótörmelék és kavics sávon kellett átverekednünk magunkat. Másnap így feltaláltuk magunkat és inkább kicsit félreesőbb strandot, a Playa de la Caletát választottunk, ahol alig voltak néhányan, sekély és kagylómentes volt a part és ÓRIÁSI hullámok jöttek lankadatlanul. A trutyinak pedig nyoma sem volt. :)

Malagában a strandolás mellett a látnivalók is megérnek néhány órát, így az elutazásunk délelőttjén még bejártuk a zsibongó belvárost (ahol este már egyszer megfordultunk), a fellegvárat és a Mini-Alhambrának is nevezett palotát. Van itt minden: helyi piac, menő boltok, katedrális, bikaviadal-aréna és parkok, amíg csak a szem ellát. Kedvenc látványosságunk a színváltós szökőkút lett, amit párocskám középkori tárgyak iránti olthatatlan unalmát kifejezendő, "ez megint egy bazi nagy köcsög" jelzővel írt be kapcsolatunk történelmébe. :D (2017)" forrás

Odajutás

A Wizzair hetente kétszer repül oda, az út háromórás, a gépek általában tömve vannak. A repülőtér, ami egyébként Spanyolország negyedik legnagyobb forgalmú reptere,  kellemes és modern, a metró - kb HÉV, tren de cercanías a pontos neve- pedig szerencsére a Belvárosból oda visz. Természetesen lehet - sőt érdemes - úgy bejárni Andalúziát, hogy az ember az egyik városba érkezik, autót bérel, mindent megnéz, ami csak érdekli, majd egy másik városban leadja kocsit és onnan repül vissza. Pl. Sevilla és Málaga. Szerencsére Budapestről sok fapados közlekedik Spanyolországba, érdemes kombinálni.

,, 20:10 helyett 20:45 körül szállt le a gép, a csomagokat felszedtük, indultunk a reptéri buszhoz (’A’ jelzésű). Ami este már nem jár annyira sűrűn sajnos, de elmentünk még vettük ételt addig, míg a buszra vártunk. 3 euróba került a buszjegy, mi majdnem végig mentünk. Az utolsó előtti megállónál szálltunk le. 20-25 perc a menet ideje. (2017)" forrás

A repülési lehetőségek közül érdemes megnézni a még bécsi indulásokat is.

Érdemes előre kibérelni az autót, Andalúzia bejárásában sokat fog segíteni.

Vonattal is lehet közlekedni, különösen ajánlott az AVE használata. Az AVE a szupervonat, gyors és pontos, a spanyolok imádják. Apró hátránya az ára. Egy családnak általában kellemesebb és olcsóbb is az autóbérlés.  Érdekesség, hogy a pályaudvar Maria Zambrano nevét viseli, aki egy malagai születésű spanyol esszéista és filozófus volt.

Szállás

Sokféle, sokféle áron. Annak, aki strandolni szeretne és közben a városban lakni, kicsit mélyebben a pénztárcájába kell nyúlnia, mint annak, aki "csak" várost szeretne nézni és hajlandó elszakadni a belvárostól is. Jó opció az airbnb, bár árban sokszor már a hotelek jobbat tudnak kínálni. Sok az építkezés a belvárosban, érdemes előre tájékozódni.

Ajánlott szállodák jó ár-érték alapján

2 csillagos: Hotel Sur, Hotel Ibis Centro

3 csillagos: Hotel Venecia, Hotel Zenit Malaga

4 csillagos: Hotel Monte Málaga, Hotel Guadalmedina

Más malagai szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com

Közlekedés

Tömegközlekedés:

buszok és metró. A malagai buszok szépen, nagyok, a pontosságukról nyilván nem tudunk előre nyilatkozni.

kr

A metró 2014-ben nyílt meg, inkább funkciójában a HÉVhez hasonló, a déli vonal a Centro Alamedától egyenesen Fuengiroláig visz 2,70- euróért. A Centro Alameda a jelenlegi végállomás, kb 8 perc sétányira a belvárostól. De már épül a centro históricóba álmodott megálló és a La Malaguita strandra tervezik a végállomást.. Maga a Centro Alameda nem túl szép, cserébe viszonylag tiszta és teljesen jól használható.

Autóbérlés

A repülőtéren kívül még a Renfe pályaudvaron (María Zambrano) is elérhető, ami a városközponttól kb. tízpercnyi sétára esik. Autót fel venni és leadni is lehet ott is. 

,, Vigyázat, csalnak! Ha az ember a nyaralásra autót akar bérelni, s mondjuk nem mindegy neki, hogy mennyibe kerül a 9 napos bérlés, akkor már jó előre lefoglal az igényeinek megfelelő Renault Megant. Ez négy felnőttnek elegendő, s Spanyolországban, Malagában az ára 42.000, azaz alig több mint napi négy és fél ezer Ft. De ha valaki a Rentalcaron keresztül, mondjuk a Firefly autókölcsönzőnél foglalna kocsit, akkor biztos lehet abban, hogy hiába fizeti ki ezt az összeget jó előre, a bérautó minimum a duplájába, de legalább napi 11 000 Ft-ba fog kerülni.
Az átverési módszer a következő: a kulcsátadó alkalmazott először egy nagy kocsit ajánl, mondván, sokkal kényelmesebb 4 utasnak, mint a KIA, amit a megrendelt Renault Megan helyett kínálnak. Csak napi tíz euró a különbség. Ha nem kell, jön a következő: Egy másik kocsiban van automata GPS navigáció csupán napi 7 euróért. Ha ekkor sem akad horogra a kliens, akkor jön az igazi csali. Csak 150 eurót zárolnának számlán a 850 Euró helyett, ha a közvetítő Rentalcar helyett a Firefly kölcsönző biztosítását választjuk.
Ki ne örülne az ilyen ajánlatnak, fizetnénk a letétért a 150 Eurót, de az alkalmazott azonnal zárolja is a számlán a, na nem 150, hanem 448 eurót azzal a magyarázattal: náluk ennyibe kerül a biztosítás. Egyébként az interneten kötött full biztosítás semmire nem jó! Bezzeg a Firefly-é! Az, szinte mindent fedez. A zárolás után – nem előtte - hozzák a szerződést, amelyen előre ki van töltve, az a hozzájárás is, hogy számlán zárolhatnak ekkora összeget.
Az utazást követően a tele tankkal visszaadott autó után 228 euró visszajár, de a 42000 Ft-os foglalási díj és a 220 eurós – kb.72.000 Ft - biztosítás nyoma bottal üthető. Reklamálni lehet: Tejút 77, Szt, Péter irodája." (G.L., 2019)


,, Az utazás előtt a legnagyobb fejtörést az autóbérlés okozta, mivel nincs dombornyomott hitelkártyám. Ez pedig elengedhetetlen szinte minden kölcsönzőnél. Szerencsére sikerült találni egyet, ahol a legmagasabb biztosítást választva, megkaptam az autót normál debit kártya használatával (naponta 10.000 Ft). Amikor megérkeztem a repülőtérre, a malagacar.com kollégája a repülőtéren várt rám, azaz kicsit én vártam rá, majd elnavigált az autó átvételi pontra. Egy Suzuki Vitartát kaptam, ami a használat során meglehetősen lomhának bizonyolt (bocs a Suzuki rajongóknak). (2019)" forrás

Étkezés

Spanyolországban vagyunk, az étkezés egyszerű, általában az utcán zajlik. Az ételek finomak, az adagok mérsékeltek, az árak nem olcsók. Nincs is sok elhízott spanyol az utcákon. Ami nagyon irigylésre méltó az az, hogy esténként kimennek, korzóznak, letelepednek egy bárba, beszélgetnek, zajlik az élet. Minden este tízkor még gyerekek ugrálnak a sétálók lába között, a vacsora valahol 8 és 9 között kezdődik. Nem nagyon lehet elkerülni a belvárosban a turistás éttermeket, csak úgy, ha nem ott eszünk.  

Kriszta fotója

Ajánlott étkezőhelyek:  La Plaza Alcazabilla (a Római színház - Teatro Romano de Malaga- közelében)

Vásárlás

A legdrágább boltok (főleg nemzetközi brand-ek) a Calle Larios-on vannak. Úgy hallottuk, hogy itt a bérleti díjak elképesztően magasak. A mellékutcáiban találhatóak a valamivel olcsóbb üzletek.

,, Este bevásároltunk az El Corte Inglés-ben, ami Európa legnagyobb áruházlánca, világviszonylatban pedig a negyedik. Számos részlege van: élelmiszer, ruházat, utazási iroda stb. (2017)" forrás

Anikó málagai szuvenírboltja kokárdával - Kriszta fotója

Mercado de Atarazanas

,, Ezen a piacon leginkább húsok, zöldségek, gyümölcsök találhatóak. Itt jegyezném meg, hogy sokan mondták, hogy mennyire barátságosak, kedvesek a spanyolok. Ha spanyolul beszélsz hozzájuk, akkor lehet. De miközben járkáltunk a piacon az egyik helyi eladó odaszólt a vevőnek angolul, hogy beszéljen spanyolul, mert nem értik az angolt- mindezt nem túl kedvesen. És mi van, ha nem beszélek spanyolul? Nem vehetek tőle szőlőt? Ilyen kijelentés után mondjuk, lehet nem is vennék. Hozzátenném, hogy a többi boltban valóban azt tapasztaltuk, hogy nagyon kedvesek. Kivételek mindig vannak. Az utca embereiről csak annyit, hogy lökdösnek, ki nem kerülnek inkább neked mennek, hangosak. (2017)" forrás


Kriszta fotója


,, A Vásárcsarnok unalmas is lehet azoknak, akik minden héten oda járnak vásárolni, de egy új városban a helyi piac feltérképezése szinte kötelező számomra. Mindig lehet valami érdekes zöldséget, gyümölcsöt vagy halat találni és valahogy tükrözi is a környék kínálatát. A Mercado Central de Atarazanas hangulatát még reggel sikerült elkapni, amikor a halas pultok is tömve voltak. Andalúziában leginkább El Ejido környékén város nagyságú fólia építményekben termelik a zöldségeket, de gyümölcsökből sem volt itt szűk a kínálat: gránátalma, mangó, sárkánygyümölcs, khaki és ki tudja még milyen felismerhetetlen fajták, a halakról és kagylóról nem is beszélve." forrás

Kriszta fotói

Szórakozás

Mitjana tér és környéke a bulizás epicentruma Málagában.

Hangulatos borozó - Kriszta fotói 

Bikaviadal

Plaza de Toros

Közbiztonság

Rossz hír, hogy Málaga az egyik legrosszabb közbiztonságú város Spanyolrszágban. Az utazók számára azonban némileg megnyugtató tény az, hogy a bűnesetek kicsi része érinti a turistákat. Az erőszakos cselekmények többnyire a drogkereskedelemhez és a prostitucióhoz, azaz az alvilághoz kötödnek. A helyi hatóságok az utóbbi években komolyabb erőfeszítéseket tettek a bűnözés csökkentése érdekében. A bűnözés valamenniyre összefügg egyébként azzal is, hogy Malagában spanyol viszonylatban elég nagy a szegénység, ami meglepő annak tükrében, hogy a város rengeteg pénzt profitál a turizmusból. A turisták keveset látnak a szegénységből, mert nem járnak Málaga azon külvárosaiban, ahol spanyol viszonylatban nyomor is tapasztalható. Ezekbe a szegény városrészekbe a turisták nem látogatnak el, mert nem ott vannak a nevezetességek és a szálláshelyek. 

A lovasrendőrség (caballería) busza - Kriszta fotója

A turistáknak Málagában fokozottan be kell tartaniuk az óvatossági szabályokat. Az értékeinket bizony hagyjuk a szállodai széfben. A napi programjainkhoz szükséges pénzt tartsuk biztonságos, rejtettebb helyeken a felső testünk elején. A hasitasi vagy az oldaltáska nem annyira biztonságos.  

Ha mégis lopás, rablás áldozatává válunk, akkor a a Cuerpo Nacional de Policía-hoz (röviden: Policia National) kelle fordulnunk. A másik biztonsági szervezetük, a Guardia Civil - úgymond - komolyabb feladatokkal (pl. a terrorizmus elleni küzdelem) van elfoglalva. 

Egyéb hasznos információk

Magyarország Madridi Nagykövetségének van egy irodája Malagában:

Cím: c/Huéscar 2 3G, 29007 Málaga Málaga

E-mail cím: consulate.mal@mfa.gov.hu
Telefonszám: +34951271672
Konzul: Vidáts Réka

Városnézés


Ha Malaga legjelentősebb nevezetességeit, köztük fontosabb múzeumait időtakarékosan akarja meglátogatni, akkor érdemes Malaga Pass-t venni. Főleg a sorban állásokat tudjuk ezzel a bérlettel megúszni. A Malaga Pass több mint 20 helyre biztosít ingyenes belépést. Amúgy hotelek, különböző turista szolgáltatások vonatkozásában is kedvezményekhez juthatunk. 24 órás időtertamra a felnőtt bérlet ára 24 euró. Ez bizonyosan megtérül ha egy napon belül három nevezetességnél használjuk, hiszen több múzeum belépődíja 7 euró körül mozog, és akkor még nem beszéltünk a gyorsabb belépés előnyéről.    

Ezen a honlapon lehet előre megvenni a bérletet.  

Kriszta fotója

Történelmi központ

Kriszta fotója

Calle Larios

Nem érdemes kihagyni a sétálást ezen a bevásárlóutcán. Hangulatos, mozgalmas, tiszta, roppant elegáns, csodásak a házak homlokzatai. A gyalogos utca a Plaza de la Constitucion és a Plaza de la Marina (kikötő) között húzódik. A nagy nemzetközi márkák elegáns üzletei olyanok, mint bárhol máshol a világon ilyen menő utcákon. E tekintetben nem különleges. Az jó, hogy végig vannak padok, szóval le lehet csüccsenni.

La Alcazaba

Erős cipő ajánlott és tele kulacs vagy nagy adag hideg ásványvíz. Javaslat: felfelé lifttel, lefelé gyalog. Érdemes nyáron előre jegyet venni, mert helyben hosszú a sor. A jegyet a liftnél is meg lehet venni. A probléma az összes bejáratnál ugyanaz: egy, azaz egy darab automatából lehet a jegyet megvenni. Így gyakorlatilag az óriás sorok kialakulása kivédhetetlen. Vasárnap 15 óra után ingyenes a belépés. Az egyszeri belépés 3 euró, az Alcazaba- Gibralfaro kombinált jegy 5.50.- (2019 október). Először az Alcazaba meglátogatása ajánlott, majd onnan, az előre megváltott jeggyel a Gibralfaro. Annak, aki bírja a hosszú kaptatót felfelé.   Az Alcazaba szépen rendben tartott, a kiállítás különösebben nem érdekfeszítő, viszont a vár maga és onnan a kilátás csodásak. Érdemes este is megnézni, kivilágítva pontosan olyan szép, mint a képeken.

Kriszta fotói

,, A 11. században épült vár egy föníciai palota alapjaira épült, legelső írásos nyomok a 8. századig vezethetők vissza, amikor is börtönként szolgált. Arab “al-qasba” - citadella. Miután a város egy magaslati pontján áll, messziről is jól látható eme jelképe.
Az orientális jegyek, színek az árnyas kertek elrendezettsége, a csobogók formái, vízelvezetők, a rózsák, citrusfélék és egyéb növények illatai teszik az épületegyüttest varázslatossá és feledhetetlenné, melyhez később a kilátás a városra, tengerre teszi pompássá. Talán mindezekért is hívják "kis Alhambra-nak". A vár egyedül látogatható és az olcsó belépő több, mint megéri esete (korábban ingyenes volt). Belépő: 2,20 euró (kombi-jegy a Gibralfaro várral együtt 3,55 euró - 2018)
Mindjárt a bejárat lábainál egy római amfiteátrum félköríves kő lépcsői fogadnak. (2018)" forrás

Kriszta fotói

Picasso szülőháza

(Fundacion Picasso - Museo Natal)

A szülőház nem igazán tartalmas, de a múzeum látogatása ellé ,,jól elfér". Akiket nagyon érdekel Pucasso művészete, azok számára érdekes lehet, hogy a zseniális alkotó életének indulása is. MIvel az épületben van a Picasso Alapítvány is, így azért itt is láthatók Picasso alkotások. ! euró a belépő, vasárnap ingyenes. A ház bejárása az audio guide nélkül nem izgalmas. 

Picasso múzeum

(Museo Picasso Malaga)

Szép, jól szervezett múzeum. Ha el akarjuk kerülni a sorban állást, akkor érdemes a 10 órai nyitásra odamenni. Az óceánjárók turistáinak hordái ugyanis inkább 11 után érkeznek. Igazság szerint Picassonak csupán a ,,második vonalas" alkotásait vonultatják itt fel, a komolyabbak a viág más képtáraiban láthatók. Az viszont jó, hogy Picasso életét kronológikus sorrendben követve rendeződik a kis múzeum anyaga.  

8 euró a belépő audio guide-dal. Táskát, hátizsákot le kell adni a ruhatárba, fotózni nem lehet.

A kínai turista nőci ugyan - láttuk - nem ment be a múzeumba, de legalább pózolt egyet a felirat alatt - Kriszta fotója

Ha nem akarunk 2 órát várakozni, akkor:

Picasso múzeum online foglalás itt

Katedrális (La Manquita)

Érdemes kifizetni a belépődíjat. Belül (is) hatalmas, lenyűgöző a sok kápolnával. Ügyesen megvilágítják, így nagyon szépen van a látogatóknak tálalva.

Kriszta fotója

,, A Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación, e monumentális épület 1528-ban egy mór mecsetnek készült, 254 évig épült, eredetileg két toronnyal, melyből egy valósult meg és ezt az épületet is a keresztény spanyolok fejezték be maguknak. Ezért is hívják a spanyolok La Manquita-nak (egykarú kis hölgy).
Nos, hogy mennyire “kicsi” azzal szembeszállnék - gondolom nem a méretére vonatkoztattak - nem emlékszem, hogy valaha is jártam már ekkora katedrálisban. Belépő: 6 euró, melyhez kaphatunk egy audioguide-ot, segítségével több nyelven hallgatható és önállóan, a saját tempónkban körbejárhatjuk az épület belsejét. Minden látnivaló számokkal ellátva, melyek segítségével könnyen a hozzá tartozó történetet, információt állíthatjuk be magunknak és hallgathatjuk meg.

Szeretem ezt a fajta szabadságot, gördülékenyebben haladhattunk. A reneszánsz, gótikus, barokk és neoklasszicista stílusjegyek keverékével, a rengeteg márvány, a nehéz korinthoszi oszlopok, a számtalan díszes kupola, aranyozott minták, figurák, festmények kápolnákként sorakoznak egymás után körbe-körbe. Szédítő a látvány odabentről! (2018)" forrás

Kriszta fotói

Gibralfaro vár (Castillo de Gibralfaro)

Az Alcazaba melletti utcából juthatunk fel gyalogosan. Csak annak érdemes erre mennie, akinek a szervezete bírja a napon való felfelé caplatást.  Kardio edzésnek is kiváló. Tornacipő, sok víz legyen mindenkinél, útközben nem árulnak. A kilátás egyre szebb felfelé. Mozgássérülteknek nem ajánlott, kisgyerekeseknek csak akkor, ha úgy indulunk neki, hogy bizony a kölyköt végig cipelni kell. Az út meredek, szép simára koptatott kövekkel van kirakva, így még csúszik is. Főleg lefelé jövet. Viszont a látvány miatt megéri felkapaszkodni. Körbe lehet az egyik részét járni a várfalon, eléggé megkapó. A kiállítás nem igazán izgalmas.

,, Elindultunk fel a várba a 35-ös busszal. A vonaljegy 1,30 euró. 10-15 perc alatt fel is értünk.
Érdemes tudni, hogy van a vár, a Castillo de Gibralfaro (14. században épült, az Alcazaba fölött 130 méter magas dombon magasodik) és az erődítmény, az Alcazaba (egyike a Spanyolországban fennmaradt legnagyobb mór katonai létesítményeknek). Az előbbinél meg lehet venni a kombinált jegyet a kettőre (3,55 euró), ha valakinek van ereje végigmenni :) Csak a Gibralfaroba 2 euró körül van a jegy. Fontos, hogy a kettő között nincs átjárható út. Tehát, miután végigmentünk a Gibralfarón, ki kell jönnünk ugyan ott, ahol bementünk és el kell indulni lefelé. Nem mondom, hogy rövid az út, de a látványért megéri. A Gibralfaro-ból látni lehet az egész várost, a kikötőt, a bikaviadal arénát. (2017)" forrás


,, Kellemes sétával közelítettük meg a várat. De lehetőség van a domb túloldaláról autóval vagy busszal (35-ös) is feljutni, sőt a mozgássérült, babakocsis látogatókra is gondoltak. A városháza mögötti lifttel ők is könnyedén lehetnek részesei az itteni látnivalóknak. A szerelmesekre is vár egy lehetőség, mert akár hintóval is romantikázhatunk fel és le. (2018)" forrás


Kriszta fotója


,, Első utam a Gibralfaro-hoz vezetett. Kényelmesen leparkoltam és máris bent találtam magam a várban (persze előtte kifizettem a 7 EUR belépőt). Több blog is azt írja, hogy nem érdemes bemenni, mert a kilátás már a felvezető útról is csodálatos. Én ezt vitatom. A kilátást nem, de azt igen, hogy ne kellene bemenni. Először is mert körbejárva szebbnél szebb kilátásban lesz részünk, másrészt mert az egyik leghangulatosabb büfét találjátok bent ha bementek, valamint innen tudjátok megnézni a malagai arénát, ahol a bikavidalokat tartják (La Malagueta). Ha jókor érkeztek, láthatjátok ahogy gyakorolnak az előadásra. A vár egyébként 929-ben épült. Reggel 9-től van nyitva, nyáron este 8-ig, télen délután 6-ig. (2019)" forrás

.

A kikötő a Gibralfaro-ról

Egyéb látnivalók

Római szinház

Valójában a Calle Alcazabillán van. Hétfőnként zárva, de ez nem nagy gond, kivülről is jól látható. Kivilágítva gyönyörű látványt nyújt.


Kriszta fotója

Thyssen múzeum

A múzeum gyűjteménye különleges hangsúlyt fektet a spanyol művészetre, különösen a 19. és 20. századra, és jelentős gyűjteményt tartalmaz a spanyol modernista és avantgárd művészeti irányzatokból. A múzeum gyűjteménye azonban nem korlátozódik kizárólag spanyol művészetre, hanem számos nemzetközi művészeti alkotást is tartalmaz, amelyeket az 1400-as évek óta terjedő időszakból válogattak össze.

A múzeum állandó kiállításai között találhatók olyan alkotások, mint például El Greco, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Claude Monet, Vincent van Gogh és Henri Matisse művei. A múzeum által szervezett ideiglenes kiállítások rendszeresen bemutatják az újabb és kortárs művészeti alkotásokat, és lehetőséget adnak az új művészeti irányzatok megismerésére.

A Thyssen Múzeum Malagában egy modern múzeum, amely a technológiai innovációkat és az interaktív programokat használja fel a látogatók szórakoztatására és oktatására. A múzeum által szervezett oktatási programok és workshopok szintén kiváló lehetőséget kínálnak a művészet iránt érdeklődőknek, hogy elmélyítsék tudásukat és kreativitásukat.

Paseo del Parque

A Paseo del Parque egy festői sétány, amely a Malaga belvárosában található. Ez egy nagyon szép és csendes hely, amely lehetővé teszi, hogy élvezze a sétát és a kikapcsolódást a város zajától távol.

A Paseo del Parque több mint 800 méter hosszú, és az alapvetően tágas, faültetéssel körülvett terület különböző részeit érdemes megfigyelni. A parkban találhatók szökőkutak, tavak és dísznövények, valamint padok, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik a friss levegőt. A parkban sétálva találkozni lehet a város történelmi épületeivel, mint például a Carmen Thyssen Múzeum, amely a park egyik szélén található.

A park látványos bejárata a Plaza del General Torrijos területén található, ahol egy hatalmas szökőkút található. A sétányon sétálva meg lehet csodálni a parkban található növények különböző fajtáit, köztük pálmafákat, fenyőfákat, tölgyfákat és ciprusfákat.

A park az egész évben látogatható és ingyenesen látogatható. A turisták mellett a helyiek is gyakran felkeresik a Paseo del Parque-ot, hogy kikapcsolódjanak és élvezzék a természet közelségét a városközpontban.

Kriszta fotója

Paseo del Parque  a Gibralfaro magasságából - Kriszta fotója

Városháza

Malaga városháza épülete egy impozáns épület, amely a város történelmi központjában található. Az épület stílusa a 19. századi spanyol reneszánsz és a mór építészet elemeit egyesíti, ami egy igazán lenyűgöző megjelenést kölcsönöz neki.

Az épület homlokzata egy nagy főbejáratból áll, amelyet széles oszlopok és díszes ablakok díszítenek. Az épület homlokzatán található egy óra is, amely hagyományosan a város lakóinak fontos találkozási pontja. Az épület belsejében a városi tanács ülésterme és a városi tisztviselők irodái találhatók.

A Malaga városháza épülete a Plaza de la Constitución területén található, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb tér a városban. Az épület a város többi nevezetességével, mint például a Katedrális vagy a Carmen Thyssen Múzeum is közel van, így könnyen elérhető a turisták és a helyiek számára.

Az épület külső megjelenése mellett az épületen belüli díszítések és művészeti alkotások is lenyűgözőek. Az épület belső terei gazdagon díszítettek, számos értékes műalkotással, amelyek a város történelmi és kulturális örökségét jelképezik.

Kriszta fotója

Jezsuita templom  (Iglesia del Sagrado Corazón)

Az Iglesia del Sagrado Corazón vagy a Szentséges Szív Jézus templom egy szép és impozáns épület, amely Malaga városának egyik fő látványossága. Az épület a 20. század elején épült, és az Art Deco és a Neo-Gótikus stílusokat ötvözi, amelyek egyedülálló megjelenést kölcsönöznek neki.

Az épület homlokzata szép aranyozott részletekkel díszített, és egy nagy, impozáns harangtorony is tartozik hozzá. Az épület belseje lenyűgöző, és gazdagon díszített, különböző művészeti alkotásokkal. Az oltár és a falak freskói nagyon szépek és részletesek, amelyek a katolikus vallás számos szentjét és történetét ábrázolják.

Az épületben található egy szép kápolna is, amelyben az egyik fő látványosság a hatalmas Szent József-szobor, amelyet feltehetően Juan Martinez Cerrillo készített 1946-ban.

Az Iglesia del Sagrado Corazón templom a Malaga belvárosában található, és közel van más fontos nevezetességekhez, mint például a Larios utca vagy a Katedrális. Az épület könnyen megközelíthető a város bármely részéről, és a látogatók általában ajánlják, hogy érdemes felkeresni ezt a szép és kulturális értékekkel teli helyet Malagában.

Elég kívülről megcsodálni - Kriszta fotója


Centre Pompidou Málaga

1977-ben nyílt meg, mára kicsit elhanyagolt benyomást kelt. Remek helyen, a kikötő és a strand közötti részen van, döntően a föld alatt. Egy jó modern múzeum és összművészeti tér, könyvtár, mozi és mindenféle, művészetekkel kapcsolatos performance helye. A Muelleuno bevásárlóközpont kicsit mintha elnyomná, de mindenképpen javasolt a meglátogatása.  

,, Kimentünk a kikötőbe. Itt található a Centre Pompidou Málaga, ami egy úgynevezett pop-up múzeum 20. századi műremekekkel. Könnyen meg lehet találni, ugyanis egy hatalmas, színes üvegkocka jelzi a helyet. A múzeumban többek között Pablo Picasso, Frida Kahlo és Max Ernst művei is láthatóak. 7 euró a belépőjegy. (2017)" forrás

.

Kriszta fotói

Figyelemre méltó negyedek

El Perchel

Ha nem turistás negyedet akarunk látni, akkor ez ilyen. sajátos miliő. A történelmi központon kvül van, de nagyon is tele van történelemmel, a kifejezetten lokálissal. Ez a város egyik legrégebbi negyede.

Soho

Az alternatív kultúra fészke ez a negyed. Graffiti-s street art és építkezés minden mennyiségben.

Muelle Uno (Pier 1) - kikötői promenád

A lepukkant kikötői területeket dzsentrifikáltak. Menő hely, lényegében bevásárlóközpont és kikötői éttermek sora.

Kriszta fotói

Teatinos

Yuppie negyed

Teatinos egy modern és dinamikus városrész Malaga délnyugati részén, amely egyre népszerűbbé válik a város lakosai és látogatói körében. A környék különösen az elmúlt évtizedben fejlődött és modernizálódott, és ma már Malaga egyik legjobb helye a lakások és szállodák számára.

Teatinos környéke könnyen megközelíthető a városközpontból többféle tömegközlekedési eszközzel, például busszal, metróval vagy taxival. A városrész központjában található a Plaza de la Merced, amely számos éttermet, bárt, kávézót és üzletet kínál. Az itt található sétálóutcák és teraszok kiváló lehetőséget kínálnak a látogatóknak, hogy élvezzék a környék életét.

Teatinos környéke tele van zöld területekkel, parkokkal és játszóterekkel, amelyek kiválóak a kikapcsolódáshoz és a pihenéshez. Az egyik legnépszerűbb park a Parque de la Alegría, amelynek nagyszerű játszótere van, valamint sportpályák és piknik területek is találhatók itt.

Teatinos környékén számos kulturális és szórakoztató program is található. A városrészben található az egyik legnagyobb mozi a városban, valamint a Picasso Múzeum egyik fiókmúzeuma, amely kiállításokat szervez a művészeti alkotásokról.

El Palo

El Palo egy kellemes és nyugodt városrész Malaga keleti részén, amely egy hagyományos halászfalu hangulatát idézi. Az itt található öböl nagyszerű lehetőségeket kínál a fürdőzésre, és a városrész nyugodt atmoszférája tökéletes a pihenésre és a kikapcsolódásra.

Az El Palo tengerpartja gyönyörű homokos strandokkal és kristálytiszta vízzel rendelkezik, ami ideális helyszín a fürdőzésre, a napozásra és a vízi sportokra. A tengerparton találhatók bárok, éttermek és kávézók is, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a látogatóknak, hogy élvezzék a helyi konyhát és italokat.

A városrész tele van hagyományos és autentikus éttermekkel, ahol a látogatók élvezhetik a friss tengeri ételeket, például a fritura malagueña-t, amely a hagyományos andalúz halászati ​​ételek egyik specialitása.

El Palo közelében található a Pedregalejo városrész, amely ismert a hagyományos malagai házakról, a chiringuitos (parti bárok) és az éttermekről. Itt a látogatók élvezhetik a finom halételeket és a kiváló minőségű tapas ételeket a tengerre néző kilátásban.

El Palo könnyen megközelíthető a Malaga belvárosából tömegközlekedéssel vagy taxival. A városrész csendes és barátságos atmoszférája lehetővé teszi a látogatók számára, hogy élvezzék a spanyol életstílust és pihenjenek a város zajától távol.

Strandok

A strandok változatosak, az apró, homokos öblöktől a hatalmas, homokos partszakaszokig. Itt van néhány példa a legnépszerűbb strandok közül:

Malagueta strand: Malaga legismertebb és legnépszerűbb strandja, amely a városközponttól keletre, a Malagueta negyedben található. A homokos strand kristálytiszta vízzel és számos szolgáltatással rendelkezik, például napozóágyak és napernyők bérlésével, strandbárokkal, zuhanyzókkal, illetve sportpályákkal.

Playa del Palo: Az El Palo városrészben található homokos strand a város keleti részén. Ez egy kellemes hely, ahol a látogatók élvezhetik a tengerparti életstílust, és élvezhetik a finom tengeri ételeket az éttermekben és bárokban.

Playa de la Misericordia: Ez a nagy, homokos strand a város nyugati részén, a Guadalhorce folyó torkolatánál található. A strand hosszú partszakaszt kínál a látogatóknak, és számos szolgáltatással rendelkezik, mint például sportpályák, napernyők, zuhanyzók és strandbárok.

Playa de Burriana: A Burriana strand egy hosszú, homokos strand, amely Nerjában található, Malagától kb. 60 km-re keletre. A tengerpart gyönyörű környezetben található, és számos szolgáltatással rendelkezik, például napernyők, zuhanyzók, sportpályák, bárok és éttermek.

Playa de Maro: Ez a kisebb, homokos strand a Playa de Burriana közelében található, és egy lenyűgöző környezetben található a sziklás partokkal és a kristálytiszta vízzel. Ez egy csendes és nyugodt hely a látogatók számára, akik élvezni akarják a természetes környezetet.

Playa Malagueta - Kriszta fotója

Playa San Andres - Irén fotója

Málaga környéki látnivalók

Setenil de las Bodegas - szintén egy a fehér falvak közül. Érdemes meglátogatni akkor, ha valaki olyan faluba szeretne autózni, aminek központi része valóban a sziklák közé épült fel. A mórok szokása volt, hogy sziklába vájták a házakat annak érdekében, hogy azok jobban védhetőek legyenek. Innen a hagyomány. Egész napos kirándulásként érdemes oda menni, a Sierra de las Nieves parkkal kombinálva. 


Pedragalejo

Pedregalejo egy tengerparti negyed Malaga városában, Spanyolország déli részén, amely híres a homokos strandjairól és a tradicionális halászkikötőjéről. A területen számos étterem, bár és üzlet található, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat.

Pedregalejo a városközponttól mintegy 15 perces autóútra vagy busszal kb. 30 percre található. A környék nagyon népszerű a turisták és a helyiek körében egyaránt, különösen nyáron, amikor a strandok zsúfoltak és a teraszok és bárok teltek.

A környéken található látnivalók közé tartozik a San Andrés és San Juan de la Cruz kápolnák, valamint a Gibralfaro vár, amelynek csodálatos kilátása van a városra és a tengerre.

Érdekességek

Miként a pesti bulinegyedben, itt is van konfliktus a belvárosi lakosok és a bulivilág között:

Kriszta fotója

A lakos által kitett molinó szövege magyarul ilyesmi: ,, Kérjük legyen csend, hiszen jogunk van a pihenéshez. Nem kérünk a seggrészegekből!"

Olvasmányos linkek

"Nekem minden óváros egy ékszerdobozhoz hasonlít. Nem kivétel ez alól Malaga sem, sőt ha lehet ilyet mondani ez a kedvencem. Szeretem a kis utcácskákat, a színes csempékkel kirakott házfalakat. Ehhez még hozzájárul a színpompás virágok, melyek minden házfalon ott virítanak és üde illatukkal megtöltik és balzsamossá teszik a levegőt. Számomra igazán pihentető egy óvárosi kávézóban ülni, inni a finom spanyol kávét figyelni az embereket miközben élvezem a mindig szikrázó andalúz napsütést. Ha Malagában járunk ne hagyjuk ki a piacot sem. Vagyis a Mercado de Ataranzast se. Ez a legnagyobb piac a környéken és megtalálható itt minden mi szem-szájnak ingere. Friss húsok, halak a helyi termelők portékái. Azt is mondhatnánk, hogy ez egy falat Andalúzia. (2016) forrás


A spanyol kikötőváros központját falakra és ajtókra ragasztott matricák lepték el, amelyekkel a helyiek kifejezik a véleményüket a látogatókról. Az üzenetek az egészen enyhe „ez volt az én otthonom" " (antes esta era mi casa) és "ez volt a városközpont" (antes esto era el centro) feliratoktól a legkevésbé sem visszafogott mondatokig terjed, mint például a "bűzlik a turistáktól" (apestando a turista) feliratokig.

A „matricás" kezdeményezés Dani Drunko, a helyi Drunkorama bár tulajdonosa indította el: törzsvendégeitől hallott turizmusellenes mondatokat nyomtatott ki és helyezett el a városban. A bártulajdonos elmondta, akkor lett elege, amikor kidobták a lakásából, ahol egy évtizede élt, mivel rövid távú kiadásra fogják használni az ingatlant.

Dani Pérez helyi politikus a Facebookon szintén elégedetlenségét fejezte ki: "Málaga utcáit járva gyakorlatilag lehetetlen olyan lakóházat találni, ahol nincs lakatszekrény" – utalva ezzel a kis szekrényekre amit a turistáknak történő kulcsátadáshoz használnak. (2024) forrás


Kriszta fotója


,, Végig sétáltunk a park (Paseo del Parque) egyik oldalán. Gyönyörű, tele van pálma- és banánfákkal. A park elején található Hans Christian Andersen szobra, továbbmenve láthatunk még jó pár szökőkutat, szobrokat illetve a park oldalánál található a spanyol bank és egy csodálatos kert (Jardín Pedro Luis Alonso). Érdemes megnézni! (2017)" forrás


,, Lesétálva a két vár hegyéről az első amibe botlottunk a Pedro Luis Alonso mediterrán kertje. A 6.500 m2 területű főleg rózsa-kert spanyol, iszlám, francia jegyeket is visel, közvetlen a városháza mellett terül el. A színek és a szimmetria, hozzá a rózsaillat egy kellemes (pihenő) hely az itt lakóknak vagy a megpihenő turistáknak. Azulejoval színesített tavirózsás kutak frissítik itt is a kert levegőjét. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

A bikaviadalok arénája (Plaza de toros de La Malagueta) - ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes