ÚTIKRITIKA.HU / Costa Brava


hirdetes


útikritikák


Costa Brava

Costa Brava dióhéjban | Costa Brava vagy Costa del Sol? | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Közbiztonság | Közlekedés | Szállás | Étkezés, vásárlás és árak | Szórakozás | Strandok | Helyiekről | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Tossa de Mar - d.v. fotója

Costa Brava dióhéjban

 • A Costa Brava (azaz vad, avagy szaggatott part) Katalóniában van, Spanyolország északkeleti részén. A partvonalon vannak sziklaszirtes szakaszok, valamint vegyesen kavicsos és homokos strandok. 153 kilométeres partszakaszról van szó, amelynek déli vége a Barcelona közeli Blanes, az északi pedig a spanyol-francia határ.
 • A májust, júniust és a szeptembert, októbert ajánljuk az ottani nyaralásra, mert júliusban és augusztusban nagy a tömegnyomor, teltház van mindenhol. Júniusban és augusztus végétől jóval olcsóbbak a szálláshelyek.
 • A halászfalvakból menő tengerparti üdülővárosok közül talán a legvonzóbb Tossa de Mar. Lloret de Mar még ismertebb, de túlfejlesztett és kommerszebb, mint Tossa de Mar.
 • LLORET DE MAR (részletes tartalomhoz ide kattintani)
  MALGRAT DE MAR (ugyanígy)
  SANTA SUSANA (ugyanígy)
  TOSSA DE MAR (ugyanígy)


Kirándulás Barcelonából Észak-Katalónia két nagyvárosába, Girona-ba és Figueres-be. Girona-ban foglal helyet Európa egyik legjobban megőrzött zsidónegyede, ráadásul igazi nagyvárosként élvezheted a települést a zavaró tömegek nélkül. Figueres-ben - a híres festő, Salvador Dalí szülővárosában - pedig élvezheted a különleges művészetet a Teatre-Museu Dalí-ban és a Dalí Joies-ben. A túra során végig egy idegenvezető lesz segítségedre.

Figueres a Dali  múzeum miatt vált méltán híressé. Az egykori színházból kialakított múzeumot ő maga tervezte és rendezte be saját művészete előtt tisztelegve. Egyik kedvenc múzeuma az  útikritikusnak, nem kis  részben azért, mert ez az a múzeum, amit gyerekekkel is nyugodtan felkereshetünk. Másoknak is tetszik ez a múzeum, így érdemes reggel, a tömeg előtt érkezni. Rengeteg buszos túrát szereveznek ide, de saját vagy bérelt autóval kellemesebb. Ha a család/barátok/együtt utazók bevállalják, Figueres után még érdemes átugrani a határ francia oldalán lévő Perpignanba egy pár órás sétára. Igazi Dali rajongóknak ajánlott Portlligat(tengerparti) és Púbol (hegyes) felkeresése is, mivel mindkét faluban rendelkezett Dali vagy Gala egy egy házzal.  


Costa Brava vagy Costa del Sol?

Costa Brava mellett szól, hogy - bár északabbra fekszik - némileg melegebb a tengervíz (!), ugyanis a Costa del Sol-nál az Atlanti-óceánból hűvös víz áramlik be. Costa Brava strandjai, partszakaszai változatosabbak, mint a Costa del Sol-nál. Costa Brava partszakaszain felfedezhetők még romlatlan, természetes partszakaszok, Costa del Sol-nak ebből kevesebb van. Ugyanakkor a Costa Brava nevében lévő vad szó csak részben utal a szárazföldi domborzatra, a tenger is képes megvadulni, míg a Costa del Sol-nál a víz viszonylag nyugisabb. Sokak szerint azért a Costa Brava-i tenger szebb, mint a Costa del Sol-i. A szárazföld természeti adottságai tekintetében az andalúziai háttér izgalmasabb, mint a Costa Brava mögötti. Összességében többen mondják szebbnek a Costa Brava-t, mint a Costa del Sol-t. Costa Brava-hoz képest Costa del Sol sokkal inkább túlzsúfolt szállodákkal és lakóházakkal. Malagától nyugatra alig van szabad természeti terület, még Marbella környéke mondható valamennyire "szellősen" beépítettnek.

Costa del Sol mellett szól, hogy délebbre van, tehát a levegő hőmérséklet jellemzően melegebb (800 kilométer délebbre azért számít, Costa Brava valahol Róma vonalában van, a Costa del Sol pedig Tunézia északi részével egy vonalban). Májusban például ki lehet fogni zord időjárást a Costa Brava-n, mikor a Costa del Sol-on már szuper nyári meleg élvezhető. A Costa del Sol szinte egész évben működőképes nyaralás szempontjából, Costa Brava erősen szezonális. Costa del Sol-on októberben még vígan lehet nyaralni, a Costa Brava pedig már csaknem kiüresedik. A Costa Brava júniusban már stabil meleget és szárazságot nyújt. A Costa del Sol-on az év nagyobb részében van száraz idő.

Costa Brava-hoz képest Costa del Sol többet nyújt az éjszakai élet tekintetében. A Costa del Sol-on a távolsági közlekedés némileg könnyebben, praktikusabban használható, mint a Costa Brava-n. Costa Brava-n nehezebb meglenni autó nélkül, mint a Costa del Sol-on. A környező turista látványosságok tekintetében akár döntetlent is lehet ítélni kettőjük között, hiszen Costa Brava közelében van a világ egyik leghangulatosabb városa, Barcelona, és nincs messze a fantasztikus Dali-múzeum Figueres-ben, no itt van Cadaques a Costa Brava talán legszebb falva. Costa del Sol közelében van a csodás Granada, és az egyedi Gibraltár, és Andalúzia hangulatos tradicionális falvai (Ronda, ami szép), nem beszélve Malaga kulturális látnivalóiról. Odébb van Sevilla és Cordoba, de kellő időkeretben az is kombinálható a Costa del Sol-i nyaralással.

Egyesek szerint a Costa del Sol jobb kisgyermekes családoknak, mint a Costa Brava. Costa Brava nyaraló települései romantikusabbak, mert nincsenek olyan betonkolosszusok, magas épületek (nyugat-európaiak mediterrán lakásai), mint Costa del Sol-on. Pároknak talán idillibb hely a Costa Brava, persze nem a nyári főszezonban. Costa del Sol nem annyira romantikus, viszont Andalúzia belső részei azok.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Costa Brava déli részének legszebbje, Tossa del Mar, a fehér város kellemessége a tömegturistás Lloret de Mar-hoz képest
 2. Viszont diszkók választéka dolgában Lloret de Mar európai bajnok
 3. Platja d`Aro aranysárga strandja a nyári turista invázión kívüli hónapokban
 4. Sant Feliu de Gixols elegáns, csodás parti sétánya
 5. Blanes óvárosának egyedi, markáns hangulata, és Girona középkorias óvárosa
 6. Begur, a Costa Brava egyik legaranyosabb kisvárosa
 7. Hogy elérhető távolságban van az imádni való, szórakoztató Dali múzeum Figueres-ben, kihagyhatatlan!
 8. A művészek által mindig is szeretett, szuper Cadaques bámulatos öble
 9. A világ egyik legszuperebb városa, Barcelona nincs túl messze
 10. A Costa Brava-i partszakaszon a sziklák és a növényzet

Nem tetszett

 1. Lloret de Mar strandjai nyáron, délután, amikor már elárasztották az előző éjszaka buli után felébredt fiatalok tömegei
 2. A menő településeken a túl sűrű beépítettség
 3. Egyes helyi kereskedők, szolgáltatók mohósága és a vevővel szembeni ellenszenves viselkedése (a katalánok kimértsége)
 4. Hozzá kell szokni ahhoz, hogy a strandok nagy többsége kavicsos
 5. Irigylésre méltó, hogy a helyiek ráérősen élnek, de ezt a szolgáltatások terén nem mindig tudja díjazni a nyaraló 
 6. A zajosság: egyes vendéglőkben, bárokban túl hangosan bömböltettik a zenét, a katalánok egyms közti is nagyon hangosan beszélnek  
 7. Egyes strandokon a családok által használt részekhez zavaróan túl közel vannak a nudisták (pl. Platja de Pals) 
 8. Parkolóhelyet találni szinte mindenhol problémás
 9. Hétvégéken a Costa Brava északi részén lévő nagyon kanyargós partközeli utakon veszélyes autózni
 10. Hotelekben, éttermekben, bárokban nagyon spórolnak a munkaerővel s ezért a túlterhelt személyzet sok helyen figyelmetlen, mogorva, fásult (főleg a nyári főszezon idején)

Vélemények

"A Costa Brava teljes partszakaszát kis faluk-városok tagolják, végig szabad és kiépített strandhelyekkel. Ahhoz képest, hogy ezek kis települések mégis mindegyik visszaad egy falat Spanyolországot, egy kis helyi hangulatot! Az emberek kedvesek, közvetlenek és szívesen látják a külföldieket. Szuper, hogy augusztusban minden héten más és más városkában tartanak fesztivált, mely igazi nagy spanyol Fiesta, ételekkel, zenével és sok jó kedvvel. Tulajdonképpen minden megvan itt , ami egy tökéletes nyaraláshoz kell; csodás tengerpartok, finom ételek, temperamentumos kedves helyiek, sok napsütés és szép környezet.

Aki ragaszkodik a homokos partokhoz, annak lehet probléma, hogy a legtöbb part apró-kavicsos és nem finom-homokos. A Costa Brava számos szórakozási lehetőséget nyújt, és sokat kedvelik, mert a közlekedés kiváló és egyszerű a bejutás akár Barcelonába is. A kulturális és természeti látnivalók épp úgy jelen vannak, mint a változatos spanyol konyha remekei, bárok és vásárlási lehetőségek is. Ami talán problémát jelenthet, hogy a helyiek nem nagyon beszélnek angolul, de ez nem csak erre a spanyol területre jellemző, hanem a nagyvárosok kivételével országszerte megfigyelhető. A nyelvtudás hiánya nem csak a helyieket hozza hátrányos helyzetbe, hanem az ide érkezőket is. Esett már panasz az autóbérléssel kapcsolatban arra, hogy az ideérkező, és spanyolul nem beszélő turistára "rátukmálnak" mindenféle extrát, amitől az autóbérlés ára irreálisan magas lesz, hiszen a turisták nem tudják ellenőrizni a részleteket spanyol nyelven írt leírás alapján. Továbbá azok, akik előzetes tájékozódás nélkül szervezik meg utazásukat nem biztos, hogy tudják, hogy melyik városka mit nyújt, így a családos utazók meglepődnek Lloret de Mar városában a fiatal nyaralótömegeken és az éjszakai élet színfoltjain." (Bori, 2015)


,, Santa Susanna jó hely, szép a tengerpart, bár gyorsan mélyülő homokos part. A közlekedés vasútvonalon Barcelonába egyszerű. A hely tiszta, rendezett, kulturált. Angol és német nyelven is meg tudtak szólalni a környékbeliek ( vendéglátós, boltos, gyógyszerész... stb.) Mivel üdülőváros, ezért az étkezés, vásárlás drága." (2015)

Girona - g.e. fotója

Közbiztonság

A Costa Brava-n a közbiztonsági helyzet normális. Az utazásoknál, nyaralásoknál szokásos elővigyázatossági alapszabályok érvényesek itt is. Az útleveleket, fontos okmányokat ne hordjuk magunknál (persze bérautózásnál ez nem vonatkozik a jogsira). A tengeri fürdésnél vigyázzunk arra, hogy váratlanul nagy hullámok is jöhetnek. Veszélyesek lehetnek a víz alatti áramlatok is. Inkább ott ússzunk be a tengerbe, ahol mások is vannak.

"A közbiztonság nappal teljesen jó, estére ugyanakkor vannak területek, amikor a vad bulizókat érdemes inkább elkerülni. 3 év alatt egyszer sem volt gondom zsebtolvajokkal, de aki nagyobb és zsúfoltabb helyre meg az legyen éber a biztonság kedvéért." (Bori, 2013)

Közlekedés

 • Egyértelműen az autóbérlés biztosítja a leginkább a mobilitást, a környékek könnyebb felfedezését. Persze van távolsági buszforgalom, de azzal nem lehet rugalmasan, tetszés szerint programokat csinálni.
 • Napi 25 eurótól felfelé vannak az autóbérlési árak.
 • A településeken belül a sebességhatár jellemzően 50 km/óra.
 • Busszal (Sarfa a társaság neve) a Costa Brava csaknem valamennyi települése elérhető Barcelonából, Figuereből vagy Gironából.
 • Portbou-ból Figueresen és Gironán keresztül óránként közlekedik az állami vasút.

A közlekedés szuper! Barcelonától Blanesig a helyiek többsége a kiváló minőségű, pontos és légkondicionált vonattal utazik, mely közvetlen összeköttetést garantál a nyaralóvárosok és Barcelona között. Az ára egy hétre 30 euro körül mozog, mely korlátlan utazásra biztosít, ezzel bejárhatjuk a legtöbb Costa Brava-i települést. Blanestől északabbra a parton helyi buszok mennek óránként többször is, így egyszerű az eljutás Blanesből akár a mesés Tossa de Marba. A buszjegyek ára 1-5 euro körül van, iránytól és távolságtól függően. A helyiek többnyire motorral közlekednek akár települések között is. Vannak részek, ahol 1-1 partszakasz között a busz és a vonat mellett hajóval is utazhatunk. A buszokról is csodás látképet kapunk a Costa Brava-ra, de hajóval távolabbról tekinthetjük meg a cikk-cakkos partszakaszokat és a hely szélén épült lakóházakat is! A hajó ára típusonként változó, mivel van olyan, amelyik üvegfenekű, így a víz alatti világra is ad betekintést.

Szállásválasztás

"A szállodák többsége 3-4 csillagos kategóriánál már megfelelő, de azért nem árt, ha előtte képeket is nézünk róla. Vannak part menti szállodák és távolabbiak is, de a legtöbb helyen a partot és a szállodát egy kis út választja el. Bátran válasszunk távolabbi szálláshelyet, mert a partközeliek drágábbak, ami nem azt jelenti, hogy a minősége is jobb. Szerencsésebb egy kisebb, városszéli vagy a parttól távolabbi szálláshely is, mert a belvárosi nagy szállodákat ellepik a külföldi fiatalok, akik éjjelente zajosabbak lehetnek. Tipp: Aki Barcelonába látogatna nyáron, válasszon inkább tengerparti szállodát a Costa Brava településeinek egyikén (Mataró, Calella, Blanes, Santa Suzanna, Malgrat de Mar), mert így olcsóbban, jobb minőségű szállodát kap és vonattal alig 1 óra alatt Barcelona belvárosában lehet és még a tengerpartot is élvezheti." (Bori)

Ajánlott szállások (2023)

 • 2 csillagos: Medplaya Aparthotel Sant Eloi Tossa de Mar
 • 3 csillagos: Hotel Windsor (Tossa de Mar)
 • 4 csillagos: L'Azure Hotel 4* Sup (Lloret de Mar), Hotel Alegria Mar Mediterrania (Santa Susana) , Hotel GHT Maritim (erős 3 csillagos inkább)
 • 5 csillagos: Sant Pere del Bosc Hotel & Spa (Lloret de Mar)

-----------------------

Nem ajánlott hotelek: Terramar (Callela) , Mar Blau (Calella) , Pineda Splash (Pineda de Mar) , Hotel Catalonia (Calella), Hotel Riviera (Santa Susana), Hotel Papi (Malgrat de Mar), 

Étkezés, vásárlás és árak

 • A boltok jellemzően 9-től 13.30-ig, majd 17-től 20 óráig tartanak nyitva.
 • A Costa Brava éttermeiben a borravaló nincs a számlaösszegben. Ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással és/vagy az étkekkel, akkor adjunk 5-10 százalékot.
 • Szokásos árak:
  • 1 csésze kávé jellemzően 1,70 eurót kóstál
  • 1 pohár bor: 1,50 euró
  • 20 darabos cigarettadoboz 2,20 euró
  • 1 liter szuper benzin: 1,50 euró

"Étkezés szempontjából vannak tipikus gyorsételek, mint a pizza, gyros vagy hot-dog, de ha már az ember Spanyolországban van, érdemes megkóstolnia a főbb helyi ételeket is. Számos „Tapas” bárnak nevezett kis helyi vendéglő van, ahol kínálnak kedvező áron spanyol ételeket. Továbbá a legtöbb étterem kínál napi menüt, ami 10-15 euro körül mozog és egy elég bőséges (van benne egy fő étel, van amikor egy kisebb adag előétel is, kenyér és ital is) Lévén, hogy a Costa Brava legtöbb városa régen halászatból élt, így a helyi ételek többsége tengeri herkenytű és hal. A tintahalat és a lepényhalat különböző formákban nagyon különlegesen készítik el, érdemes megkóstolni. Gondoljunk csak bele: helyi Tapast, Calamarest vagy akár Paellát csipegetni, frissítő Sangriával kísérni egy helyi zenés étteremben és máris a spanyol kultúra tagjaként érezzük magunkat! (Bori, 2013)

Szórakozás

A Costa Brava-n a szórakozási lehetőségek dolgában Lloret de Mar-ban a legnagyobb a választék. Calella-ban is rengeteg a bulihely. Június és szeptember között van persze a legnagyobb tömeg. Azért a Costa Brava szinte minden településén van egy-két diszkó, bár.

Strandok

 • A strand katalán neve platja, és ez szerepel is szinte minden strand nevében, szóval nem árt tudni, hogy a helyiek hogy ejtik ki: pládzse (vagy plátye). A kis öblök neve előtt szereplő Cala öblöt jelent. 
 • Finomhomokos és fokozatosan mélyülő strandok pl. errefelé: Rosas, Ampuriabrava, L'Estartit, S1 Agaro és Playa de Pals.
 • Strand szempontjából Tossa de Mar nem rossz, de a homokfövenye durva szemcsés és a víz hirtelen mélyülő.

"A Costa Brava kiváló partokat, kirándulási és szabadidő programokat kínál minden korosztály számára. Ahogy azt a neve is mutatja- Costa Brava- spanyolul Vad Partot jelent, a teljes partszakaszt egyenetlen, szikla-csipkés partvonal alkotja, mely természetes külsőt ad a régiónak. Amellett, hogy sziklás partok vannak, találhatunk apró kavicsos, már-már homokos partokat is. Ne feltétlenül menjünk a nagy nyaralóövezetek partjaira, bátran keressünk a kisebb, eldugottabb öblöket is, mert páratlan élményt nyújthat. A víz augusztusra melegszik fel jobban, addig hűvös lehet, de ez nem tűnik zavarónak a levegő forrósága mellett, kifejezetten jól esik lehűtenünk magunkat a langyos tengervízben. Általában a legtöbb szabad strandot gondozzák, minden nap szedik a szemetet, és szakaszonként vannak zuhanyzók, öltözők is. A tenger mélysége a partoknál változó, de a legtöbb helyen gyorsabban mélyül mint gondolnánk." (Bori, 2013)


"Strandok terén szerzett tapasztalataink:

Platja de Sa Boadella: kicsi, homokos strand, szép természeti környezet (sziklák, erdős szegély), van "textiles" és nudista része is. Gyermekes családoknak, prűdeknek nem való, mert a nudizós spanyolok fegyelmezetlenül néha átjönnek a textiles részre, és hát ez nem mindig megy élményszámba. Amúgy pompás a légkör. Van egy beach bár, ahol lehet enni, inni. Lehet sznorkelezni is.

Platja de Callela: Santa Susanna-ból szépen átgyalogoltunk ide. Igazán szép strand, egy promenáddal. Hogy mit keresnek itt a vietnámi nőcik, akik masszázst kínálnak, félóránként zaklatva a napozókat?

(V. E. 2012)

Helyiekről

"A helyi emberek kiemelkedően kedvesek és segítőkészek - még ha nem is beszélnek angolul. Napközben leginkább a padon ücsörgő beszélgető idősebb korosztályt lehet látni, de a délutáni és az esti órákban a nyugodtabb helyeken már a családosak és a fiatalok is előbújnak. Hihetetlenül hangzik, de nyáron a gyerekek még éjjel 2kor is a játszótéren, tengerparton, játszanak a szülők pedig, ráérősen beszélgetnek a padon. Ez teljesen normálisnak számít, hozzátartozik a helyi kultúrához. Az is hétköznapinak számít, hogy a helyiek este 10kor mennek étterembe ebédelni és ez éjjelig elhúzódik. A Costa Brava Spanyolország része ugyan, de Katalán autonóm terület, így nagyon érzékenyek a helyiek arra, hogy ők nem spanyoloknak, hanem katalánoknak mondják magukat, ezt sose felejtsük el és hamar jó barátságba kerülhetünk a helyiekkel!" (Bori, 2013)

Egyéb hasznos információk

A bankok hétköznap 9:00 és 13:30 között tartanak nyitva.

Tossa del Mar

Tossa de Marról külön tartalom olvashatóide kattintva

Olvasmányos linkek

"Talán furcsa lesz elsőre amit leírok, de a helyieknek a nyár valóságos rémálom. Miért is? Itt júliusban és augusztusban van a főszezon, amikor annyian vannak, hogy egy gombostűt sem lehet leejteni. És ez olyan dolgokkal jár, amihez a helyiek nincsenek hozzászokva, úgy mint: forgalmi dugók, elterelések, tömegek, nem lehet egy jót sétálni a parton, és a kutyát sem lehet elengedni szaladgálni, zsúfolt üzletek, parkolóhely hiánya, hangoskodás, különösen hétvégeken" forrás


"Cadaqués egy kis tengerparti falu a Costa Brava tetején. Arról híres, hogy úgy tartják, hogy ez egy tökéletes katalán falu, így úgy döntöttünk, hogy elmegyünk és megnézzük, hogy igaz-e ez az állítás. Alighogy leszálltunk a hajóról, egyből elindultunk, hogy felfedezzük a helyet. Nagyon tetszett a sok fehérre festett ház a kék ablakkeretekkel és piros cseréptetőkkel. Ez egy nagyon szép kis falu, ahol rengeteg mindent lehet csinálni, kirándulni, úszni, búvárkodni vagy lovagolni, a teljesség igénye nélkül. Ez egy tökéletes nyaralóhely rengeteg tengerparti kávézóval és nagyon jó étteremmel." forrás


"Girona város: Be kell vallanunk, nagyon kellemesen meglepődtünk. Sokan mondták, hogy a város szép, de nem voltuk rá felkészülve, hogy az óváros ennyi szépséget rejt. A középkori városrész minden épülete egyben maradt és fantasztikus élményt nyújtott a macskaköves utcákon felfedező útra indulni. Az óváros gyönyörű, nagyon bájos és autentikus. Tátott szájjal sétáltunk a középkori házak között csodálkozva, hogy az épületek ennyire jó állapotban vannak. Minden sarkon volt valami meglepetés, sok sarok, pici tér vagy emelet várt felfedezésre." forrás


,, Szóval Girona zseniális. Lenyűgöző, egyedi, különleges. Szuper hely. Kisváros, a gyönyörű katedrális köré épült, történelmi városmag pár óra kóborlással bejárható, és utána nincs más dolgunk, mint kiülni az egyik sétálóutca közepére egy jó cerveza-val és éjjel kettőig élvezni a spanyolok temperamentumát. (2017)" forrás


Fotóegyveleg

Girona - i. n. fotója

Girona - D. András fotói


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon