ÚTIKRITIKA.HU / Costa Blanca/Villajoyosa


hirdetes

útikritikák


Costa Blanca/Villajoyosa

Villajoyosa

Villajoyosáról röviden| Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb praktikus tanácsok| Strandok|Óváros|A kikötő| Vila Museu| Egyéb látnivalók| Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Villajoyosáról röviden

spanyol kiejtés: vijjáhojoszá

katalán neve: La Vila Joiosa (annyit jelent, hogy ,,Örömteli város"

Lakosság (2024-ben): 36,100

A Costa Blancának északi végén, az Alicante tartományban található Villajoyosa (La Villa Joiosa) a Marina Baixa körzet központi városa.  A városka hosszan elnyúlik egy gyönyörű, széles, homokos part mentén. A városka hegyekkel van körülvéve.

Viillayosa kb. 26 kilométerre fekszik Alicantétól (északkeletre). És 5 km-re Benidormtól délre. Nagy előnye, hogy nyugalomban lehet nyaralni, élni, de tényleg elérhető közelben van egy nagyváros, ha az ember kultúrára vágyik. És egy köpésre vannak a bevásárlóközpontok, az éjszakai élet Benidormban. A strand és a vízparti sáv nyüzsgő és hangos, két utcával feljebb nyugalom van és kisvárosias légkör.

A nyaralási főszezon: június-augusztus

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Persze: a színes házak (,,szivárvány házak") a Carrer Arsenal-on

2. Sétálni az esplanade-on, római hidak

3. A Carrer Costera del Mar felől bámulni az óváros falait, amiket a 16. században építettek, hogy megvédjék a városkát a kalózoktól. 

4. A Santa Maria de la Vila Joiosa templom tornyába felmenni

Nem tetszett

1. Parkolás

Vélemények

Nagy kedvenc, mert nagyon kellemes, nem túlzsúfolt - ez persze nézőpont kérdése- és aranyos kisváros. Három villamosmegállója is van, a megközelítése így eléggé egyszerű. Gyerekes családoknak a strandon kívül nagyon jó program a Valor csokigyár múzeuma, persze a kötelező kóstolóval. Ugyanitt cukorbetegeknek hosszú tengeri séta ajánlott. (kr, 2024)


A folyó torkolatánál fordulj balra és meglátod a színes halászházakat, amelyek Villajoyosa fő turista attrakciójának számítanak.  Önmagában ezért a látványért is érdemes Villajoyoát meglátogatni.

Az egyik mendemonda szerint hajdan a halászoknak világos házakra volt szükségük, hogy sötétebb időben hazataláljanak. Egy másik, ugyancsak alig hihető verzió szerint a halászoknak valamikor megmaradt egy csomó hajófesték, és a házak befestésére használták fel.  (aji, 2024)

Kriszta fotója

Odajutás

Az Alicante-i repülőtérről kb. 40 perc alatt el lehet jutni a városkába taxival vagy autóval. Az autóbérlés a repülőtéren könnyű, a taxival viszont vigyázni kell. A viteldíjak 70 és 200 euró közöttiek is lehetnek. Olcsóbb megoldás a busz, ami holjár, hol nem, benidormi buszokat kell keresni.

Az 1-es villamossal (L1) kb. 52 perc alatt lehet eljutni Villajoyosába Alicantéból. (Creueta állomás a központ). Benidormból 10 perc ugyanezzel a villamossal.

Szállásválasztás

Nem az óriási hotelkomplexumok faluja/városa Villajoyosa. 2-3 kicsi hotel, általában 3 csillagosok. Minden más airbnbn vagy bookingon található lakások. Bőven választék, nyilván nyáron drága, szezonon kívül olcsó.

Ajánlott hotel: Hotel Censal.

"Remek helyen van, három perc gyalog a strand. Picike hotel, picike szobákkal, ez a nagy hátránya. Hosszabb tartózkodásra kényelmetlen , pár éjszakára kellemes. A szobák az alap kategóriába tartoznak, kávéfőző például nincs bennük. A medencéhez a hetedikre inkább a kilátás miatt érdemes felmenni. Szemben a Valor csokizója az ajánlott reggelizőhely. Itt kell churrost enni reggelire csokival, isteni. Kr"

Helyi közlekedés

Gyalogosan a legegyszerűbb. Jó a tömegközlekedés, ami idehoz. A villamoson kívül számos busz köti össze Alicantét Villajoyosával, Benidormmal és Valenciával. Ugyanez a villamos visz Calpéba és Alteába is.

Hajóval kicsit komplikáltabb. A komp Barcelona és Villajoyosa és Palma és Villajoyosa között közlekedik. De a hajókat naponta kell ellenőrizni, járnak-e még. Renegeteg hajókirándulásra lehet befizetni, ami innen vagy ide indul, érdemes is kipróbálni a nem szárazföldi közlekedést.

A helyiek gylogolnak, buszoznak és bicikliznek. Divat az elektromos roller, de a meredek kaptatót nem bírja. És persze sokan ülnek autóba, aminek alap problémája a parkolás.

Parkolás

Mindenképpen figyelni kell a felfestére. A legnagyobb csapda a helyiek parkolóhelye. Általában elmondható, hogy a fehér festésű járdák mellett lehet parkolni. De nem könnyű.

A városközpontban van egy ingyenes parkoló a Relleu utca mentén. Van egy ingyenes parkoló a strand végén a jobb oldalon, ha a tenger felé nézel. (2024)

Kriszta fotója

Étkezés

Tenger gyümölcsi minden mennyisében kaphatóak. Annak, aki már unná, könnyen találhatóak nemzetiségi éttermek.

K. K. bánatára két indiai étterem: Restaurante The Maharaja és Restaurante Taj Tandoori

K. K. örömére: Italian Twist Bar Bistro és a La Tana

A tengerparton turistás éttermek, átlagos, normális ennivalóval. Érdemes belemenni a menüzésbe, 12-14 euróért néhol 4 fogást is adnak. A felső részen - 5-6 percre felfelé - már vannak helyi bárok, sőt néhány eldugott kifőzde s, rendkívül kellemes árakkal. Annak, aki hosszabb távra jön nyaralni megéri ezeket megkeresni.

Az airbnben lakóknak reális opció a főzés, halat grillezni nem egy nagy kaland itt sem. Félkész és kész ételeket nem nehéz találni a Mercadonában vagy valamelyik Alcampoban a bevásárlóközpontokban. Gyerekeknek churros csokivan, de ezzel tilos otthon vesződni.

Kriszta fotója 

Vásárlás

Villajoyosa két Mercadona szupermarkettel van megáldva:1. Carrer Pati Fosc, 10 és  Carrer Cervantes, 75

De van több Spar, kisbolt és nagyon jó kínai is.

-------------------

Központi Piac

A Calle Canalejas utcában található, ez az épület, egy vár utánzata állítólag. A beltéri piacon 21 pultról árulnak. Ez az új építmény 2003-ban váltotta fel a közel 100 éves eredeti piacot. Körülötte bárok, üldögélős helyek.

Szórakozás

Alapvetően nem egy bulizós kisáros. Inkább sportok, biciklizés, futás a jellemző. Évente persze rendeznek fesztiválokat, felvonulásokat, de a közeli Benidorm éjszakai életben többet kínál jóval. Hátrány: éjszaka nem jár a villamos.

Kriszta fotója

Egyéb praktikus tanácsok

1. Información turística de Villajoyosa, Carrer Colón, 40 (vasárnap zárva)

2. Spanyolul beszélő helyi emberek, akiknek spanyoljuk azonban teljesen más hangzású, mint a tipikus Castellano. A "¿Cuánto vale?", azaz "mennyibe kerül?" "Quant val?"-á válik, és az "Adiós" "Adéu"-vá. Ez a Valenciai régió nyelve, amelyet a régióban hivatalos nyelvként ismernek el. Ennek ellenére a Villajoyosa lakói kedves mosollyal válaszolnak a Castellano-ra, ha például a strandon spanyol turistával találkoznak, aki csak a ,,fő spanyollal" van tisztában.

Strandok

Villajoyosa valamennyi strandja kék zászlós.

Kriszta fotói (március végén)

Kriszta fotói (május közepén, hétköznap)

Playa de Villajoyosa (Playa Centro)

A központi strand. A helyiek is imádják. A városból lefelé könnyen megközelíthető, széles, nagy, kiépített promenád.

Playa del Bol Nou Beach

Playa El Paraiso Beach

Kavicsos strand, mezítláb picit fájdalmas lépni rajta.

Raco del Conill Beach

Playa El Torres

Hosszú homokos part, játszóterekkel, sportlehetőségekkel. A víz tiszta, nagyon jól éreztük magunkat strandolás során. Biztonságos. A mínusz egy pont azért, mert tele van csikkel a homok nagy része. Néztük, hogy póráz nélküli kutyasétáltatás több száz eurós büntetéssel jár. Bevezethetnék, hogy a cigi csikk eldobás is hasonló magas összeggel legyen büntetve, mert hamarosan nem homokos, hanem csikkes lesz a part. Ezt leszámítva tényleg szuper. (2021)

Óváros

Kicsi, de érdekes.

Carrer Vallet

Plaça de Sant Cristòfol

A kikötő

Nagyon fotogén, főleg a yachtkikötő.

Vila Museu

Csodásan kitalált épület, benne a kiállítások minősége változó. A belépőjegy 3.- euró, ezért egy szépen felépített múzeumi épületet kapunk, amit a megőrzött eredeti homlokzat mögé hútak fel. A központi Calle Colonon van, könnyű megtalálni. Állandó és időszakos kiállításuk is van, az egészet meg lehet nézni fél óra alatt.

Kriszta fotói

Egyéb látnivalók

Torre el Aguilo, Torre de Sant Josep

Az összes torony valójában egy komplett védelmi rendszert alkot, amit a XVI században a kalózok támadásait kivédendó húztak fel. Végig a parton, pár kilométerenként van 1-1 vagy a hűlt helye.  Katonai létesítményként a XIX században még használták őket.

Casas colgadas

A patakparti (Rio Amadorio), a szemközti partról jól látható és fotózható házak. Színesek, szépek.

Római kori hidak

Szintén a patakon átívelő hidak.

Valor Csokoládé Múzeum és üzem

Avinguda Pianista Gonzalo

Nyitvatartás: 10:00 AM - 1:00 PM és 4:00 PM - 7:00 PM (csak hétköznap) - a belépés ingyenes. Az idegenvezetés kizárólag spanyolul zajlik. Sokak szerint a látogatás fénypontja a csokivásárlás. 

Aki nem akar elmenni gyárlátogatásra, van egy Valor csokizó az N-322a-n, bent a központban. Xocolateria Valor a neve, príma hely télen is. Remek a kilátása, érdemes bent a boltban leülni.

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes