ÚTIKRITIKA.HU / Toledo


hirdetes

útikritikák


Toledo

Toledo dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Vendéglátás | Látnivalók | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Szlifka Ádám fotója

Toledo dióhéjban

 • Madridtól 68 kilométerre délnyugatra. kb. 85 ezres város.
 • Csak egyórás vonatozásnyi távolságra van Madridtól és így egynapos kirándulásként kombinálni lehet a spanyol főváros meglátogatásával.
 • 2 nap kell Toledo alaposabb megismeréséhez, 3 nap tán túl sok rá
 • Jó túracipő kell Toledo meglátogatásához!

a.s. fotója

Fő látnivalók:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Gyalog könnyen bejárható a turista számára, kompakt
 2. A katedrális és az El Greco múzeum
 3. Középkorról szóló történelemkönyv élőben (templomok, mecsetek, zsinagógák), minden kő valami régmúltat idéz
 4. Consuegra - szélmalmok
 5. Az El Transito zsinagóga és a szefárdokról szóló múzeum
 6. A Zocodover főtér és az ottani Santo Tome cukrászda a marcipános csodákkal
 7. Ha Toledoban éjszakázunk is, akkor meg kell nézni az ibolyaszínű naplementét
 8. A marcipán kínálatuk

Nem tetszett

 1. Nyáron a rettenetes, száraz hőségben nagyon megterhelő feladat a város felfedezése, pláne, hogy Toledo dimbes-dombos és sokszor kell felfelé gyalogolni az utcákon
 2. A turistatömeg tolongása a szűk utcákon
 3. Este nincs mindenhol jól kivilágítva, az utcák nem mindenhol kellően tiszták
 4. Vasárnap szinte minden be van zárva
 5. A helyi lakosok biztos unhatják a sok turistát, mert vagy ezért vagy zárkózottságból elég mogorva tekinteteket vágnak a külföldiekre
 6. Segovia sokkal hangulatosabb, mint Toledo, ha a kettő közül csak az egyikre van idő, akkor érdemesebb Segoviát választani, igaz Toledo kulturális turizmus vonatkozásában többet tud kínálni
 7. Könnyű eltévedni a kis utcák labirintusában
 8. Spanyol viszonylatban drágaság a turistás övezetekben, már-már túl sok a bolt
 9. Nem könnyű kora este nyitva tartó éttermet találni, nem könnyű jó ár-érték arányú vendéglőt találni

Vélemények

Toledo, jaj, hát azt imádtam, kóborolni a középkori utcácskákon, érezni a lüktető történelmet, egy olyan helyen, ahol találsz pár fontos és szép épületet, de ami rám igazán nagy hatást gyakorolt, az a hangulat. No meg a marcipán! Ó, Istenem, az a marcipán, ma is a számban van az íze, amit azóta se ehettem sehol, mert az csak ott van. (2023) forrás,, Kötelező látnivaló a régi főváros, ha Madrid környékének felfedezése a cél! Mindenképpen javaslom csak madridi városlátogatás mellé is. Számomra a Madrid és környéke látnivalók versenyében a győztes! Amit gyerekkorában tanul az ember középkori város címén, az itt tetten érhető.

Madridból gyorsvonattal (ez a fogalom ott egy drága, de minőségi szolgáltatást nyújtó, tényleg nagysebességű vonatot jelent) érhető el Toledo a legegyszerűbben. Abszolút hektikus az árazás, érdemes akár egy hónappal előre foglalni a legjobb árakért. A toledoi pályaudvar már önmagában építészeti remekmű, látványos napindító. Innen több száz méter hosszú séta vár az emberre illatos leanderek mentén, míg elérünk a Tajo folyó kanyarulatáig, és átkelhetünk az Alcántara hídon. A város a folyóval, a folyó a hídról, a folyó a városfalról visszanézve gyönyörű látvány. Érdemes korán elindulni Toledo meglátogatására (kényelmes cipővel), mert iszonyatos tömeg tud rászabadulni a déli óráktól. Ez a tömeg aztán fel is hajtja az árakat. Spanyol viszonylatban magasaknak találtam az itteni étkezési és szuvenír költségeket. Toledoban a Don Quijote és szélmalom tematika nyerte el tetszésem, mint ajándék ötletek.

Jó tanács: autóval érkezők mindenképpen hagyják a folyó túloldalán, vagyis az új oldalon a járművet. Erre a célra egy igen méretes parkoló áll rendelkezésre, rövid sétára az óvárostól, ahol úgysem lehet boldogulni autóval, bár sokan megpróbálták. Aki pedig vonattal van, szánjon legalább 45 percet a visszaérkezésre, mivel a jegyet még az indulás előtt le kell kezeltetni, illetve néhány percet úgyis elbambulunk a pályaudvar lenyűgözőségén. Mindkét közlekedési módot választóknak tanács: hiába fotóztunk odafelé, visszafelé ugyanúgy fotózzuk majd a panorámát a folyó feletti várossal, olyan megnyerő. Ezzel ismét hosszú perceket időzünk.

Toledoban a tömeg nagyon időszakos, mivel lényegében fél napra látogatnak ki az utazók Madrid bázisról. 12 és 17 óra között jellemző a legnagyobb tömeg, amely már sok is egy ekkora városban. Nem tetszett, hogy nehéz volt szabad étkezőhelyet találni ebédidőben. Mentségükre szól viszont, hogy a legfinomabb gazpacho-t itt fogyasztottuk el." (Ádám, 2017) 

fotó V. J.

,, Igazi pezsgő város ez, egy újabb spanyol gyöngyszem, Segovia és Córdoba méltó párja.

Toledónak két monumentális épülete van, az egyik az Alcázar, valamint a toledói katedrális. Az Alcazar X. századi mór emlék, mely a XVI. században palotává lett átalakítva. Ehhez képest ma katonai múzeumnak ad otthont, nem is mentünk be, de meg kell hagyni, jól néz ki.

A toledói katedrális viszont kötelező elem. Ha már Spanyolország összes katedrálisát láttuk, akkor sok újat a toledói sem tud már nyújtani. Amiben mégis, az egyrészt a kincstár - bár éppen restaurálták a leghíresebb darabokat, amikor ott jártunk –, a másik a kórus, mely hihetetlenül szép fafaragásaival igazi kuriózum. A faragások Granada ostromát mutatják be elég nagy részletességgel.

Ami egyből feltűnik a turistának, hogy rengeteg itt a fémmegmunkálással foglalkozó szuvenírbolt. Toledói acél, ugye. És lehet mindent kapni a bicskától a konyhakésen keresztül a Trónok harca és a Gyűrűk ura sorozatok leghíresebb kardjáig mindent. Még talán páncélt is. Minden az acélról szól. Én egy konyhakést néztem ki magamnak úgy 75.000 forint értékben, de egyrészt sem pénzem nem volt rá, másrészt a kézipoggyászban nem hagyhattam, a bőröndből meg gondoltam, hogy kilopják – mint ahogy később a kisollót kivették a spanyolok, hogy miért nem tudom." forrás

Odajutás

,, Toledoba vonattal indulva Madridban számoljatok azzal, hogy nem elegendő 5-10 perccel a vonat indulása előtt kiérni a pályaudvarra, ugyanis hasonló az ellenőrzés, mint a repülőtéren: a csomagokat futószalagra kell helyezni és átvilágítják őket, ez gyakran hosszú tömött sorokat eredményez. Ajánlott minimum 20 percel a vonat indulása előtt kiérni, Atocha amúgy is hatalmas. Toledóban is érdemes kicsit hamarabb menni a vonathoz, ott is van átvilágítás, de lényegesen gyorsabb a procedúra, mert csak Madridba mennek a vonatok. A toledói vasútállomás pedig olyan szép, mint egy palota! (2018)" forrás

Szállás

Ajánlott szállodák a jó ár-érték alapján:

Más Toledo-i szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com - több mint a booking.com

Vendéglátás

Toledo gasztronomiai kínálata gazdag és változatos. Például a Toledói Leves (Cocido Toledano) és a lebbencs leves (Sopa de ajo) nagyon népszerűek.

Toledo tartománya híres boraival, különösen a D.O. La Mancha borokkal. Érdemes kipróbálni a helyi szőlőfajtákból készült bort, például a Garnacha vagy a Tempranillo borokat.

Toledo környéke híres a juhokról és a marhákról, és kiváló minőségű marhahúst kínálnak a helyi éttermekben. Az egyik legnépszerűbb marhahúsétel a Toledói steak (Filete a la Toledana), amely különféle ízesítőkkel és szószokkal tálalható.

Toledo gazdag sajttermelő terület, és számos különleges helyi sajt található itt. A két legismertebb sajt a queso manchego és a queso de cabra, amelyeket általában kenyerre, salátára vagy tapasra szolgálnak fel.

Toledo híres édességei közé tartozik a marcipán, amelyet mandulából és cukorból készítenek, és különösen népszerű a karácsonyi időszakban. A helyi cukrászdákban számos más édes finomság is kapható, például a pestinos és a buñuelos.

Toledo sok étterme és bárja kínál tradicionális spanyol tapasokat, amelyek kis adagokban kaphatóak, és ideálisak az ízek kipróbálásához. A legnépszerűbb tapasok közé tartozik a tortilla, a gazpacho, a serano sonka és a churros.

fotó by V. J.

snack - a.s. fotója

Vásárlás

A városban található üzletek közé tartoznak a hagyományos spanyol édességeket, süteményeket és marcipánt kínáló boltok, a bőr- és kőműves termékeket kínáló boltok, a helyi kókuszvirág-bőr termékeket, a kerámia és porcelán termékeket kínáló boltok, a bort és a sajtokat kínáló boltok, valamint a középkori fegyverek, páncélok és díszítések kereskedői.

A városi piacok is nagyon fontosak Toledóban, különösen a Zocodover tér körül található piacok, ahol helyi kézműves termékeket, ételeket és italokat lehet kapni.

Ha bővíteni szeretné vásárlási lehetőségeit, Toledo közelében található az Olivar de los Pozos bevásárlóközpont, ahol számos üzlet és áruház található, beleértve a divat, az élelmiszer, az elektronikai cikkek, a háztartási eszközök és a kozmetikumok üzleteit.

Az ajándékboltokban kardok minden mennyiségben vásárolhatók. Csak kézipoggyásszal utazók szíves figyelmébe... - a.s. fotója  

Közbiztonság

Toledo városa általában biztonságosnak számít, és a látogatóknak nincs nagyobb kockázatuk bűncselekmények áldozatává válni, mint bármely más spanyol nagyvárosban. A városközpontban és a főbb turisztikai területeken, mint például a középkori óváros, a Székesegyház és az Alcázar, általában több rendőr és biztonsági személyzet van jelen, ami hozzájárul a biztonságosabb környezethez.

Természetesen, mint minden városban, itt is érdemes vigyázni a személyes tárgyakra és figyelni a környezetet, különösen a zsúfolt helyeken és a tömegközlekedési eszközökön. Érdemes figyelmesnek lenni az éjszakai életben, és kerülni a kockázatos helyeket.

a.s. fotója

Gótikus katedrális

Az UNESCO kulturális világörökségének része. 

A toledói katedrális (Catedral de Toledo) Spanyolország egyik legfontosabb és legszebb gótikus épülete. A 13. században épült, és későbbi évszázadokban is bővítették és átalakították. A katedrális magassága 44 méter, a tornyok magassága pedig eléri a 90 métert. A katedrális külső falai lenyűgözően díszítettek, főleg a főhomlokzat és a déli oldal díszítései kiemelkedőek.

A belső tér is nagyon díszes és impozáns, magas mennyezetei, nagy ablakai és gazdag díszítései miatt. A katedrálisban számos kincset őriznek, többek között a híres El Greco festmények közül is többet, valamint a Toledói Művészeti Iskola alkotásait és az aranyozott fém dolgokat, különösen a főoltáron és a relikviatartókban.

A katedrális területén találhatók a katedrális múzeumai, melyekben további értékes műtárgyak, ikonok, aranyozott szobrok és más tárgyak láthatók. A látogatók feljuthatnak a tornyokba is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező vidékre.

Jezsuita templom és múzeum

A Jezsuita Templom és Múzeum (Iglesia de los Jesuitas y Museo) a város egyik legfontosabb barokk műemléke. Az épület a 17. században épült, és egykor a jezsuita rendi kolostor része volt.

A templom belső terét a barokk stílus jellemzi, melyet gazdag díszítések, aranyozott faragások és freskók tesznek különlegessé. Az egyik leglátványosabb része a mennyezet, amelyet Antonio Palomino és Francisco Ricci terveztek, és freskókkal és aranyozott faragásokkal díszítettek. A templom legértékesebb műalkotása a Juan de Borgoña festménye, mely Szent Ildefonz püspök ábrázolását mutatja.

A templom mellett található múzeumot is érdemes meglátogatni, ahol a jezsuita rend történetének kiállítása látható, valamint jelentős műalkotások, köztük a jezsuita rendi szerzetesek által készített aranyozott rézből készült tárgyak is megtekinthetők.

A Jezsuita Templom és Múzeum a város központjában található, és könnyen megközelíthető gyalog vagy autóval.

Felnőttek számára a belépőjegy ára 5-10 euró között változik, a diák- és nyugdíjas jegyek ára általában 2-5 euró között mozog, míg a gyerekeknek általában ingyenes a belépés.

Más látnivalók

fotó v.j.

Alcazar

,, A toledoi Alcázar (vasárnap ez is ingyenes) a helyi Hadtörténeti Múzeum, modern és interaktív tárlatokkal négy szinten, illetve nagyszerű panorámával a Tajo folyó felett. Az Alcázar Toledo elsőszámú látnivalója, nem szabad kihagyni, ha eddig eljutottunk. Látványosan, gazdag kollekcióval mutatja be kronológiai sorrendben Ibéria történetét. Nem találtam arányosnak a látnivalók tálalását az egyes időszakok alapján, mivel az aranykorszakot a gyarmatbirodalommal igen hangsúlyosan tárgyalták, ellenben a XVIII. századtól hanyatló Spanyolország történetét igen röviden mutatták be. Úgy éreztem, hogy domborítják történelmüket a külföldiek felé a fényes korszakok kiemelésével. Számomra a legjobban tetsző tárlat a spanyol polgárháborút bemutató szoba volt, amely egy lebombázott állapotában bemutatott lakóházat mutat abszolút a nyers valóság szerint. Négy órát érdemes legalább az Alcázar tárlatokra szánni. Az épület tetejéről pedig a legjobb szögből lehet fotózni a városi látképet véleményem szerint. " (Szlifka Ádám)

Katedrális

,, A Katedrális a másik kiemelt látnivaló a városban, azonban mivel nem dombon fekszik, illetve nincs körülötte kellő tér, nem emelkedik ki annyira látnivalóként környezetéből. Emiatt kevesebbnek érezhetjük, pedig pompás építményről van szó. Kár, hogy nem lehet teljesen körbejárni, mint például a segoviait. Erőszakos japán és kínai csoportok még több helyet vesznek el, megfosztva attól, hogy a legjobb szemszögből merüljünk el az épület látványában. (Ádám, 2017)

Egyéb hasznos információk

Jön!

Olvasmányos linkek

"Ha költő volnék se tudnék jelzőket találni a városra! Abszolút magával ragadott, azt kell mondjam. Persze az, hogy nekem Toledo ennyire bejön, nem jelenti azt, hogy mindenkinek, aki oda látogat egyaránt tetszeni fog, de számomra pont úgy néz ki, mint az ideális városka. Toledo óvárosa egy dombtetőre épült, melyet a Tajo folyó kanyarog körbe. Régen több kisebb hídon is be lehetett jutni a városba, de mára már jó néhány híd csak romosan áll a folyóban. Érdemes sétálni a vasútállomástól az óvárosig, mert egyfajta ráhangolódásban lehet részünk. Nem kell színes házakra készülni, vagy zöldellő domboldalakra. A hangulat abszolút mediterrán, persze itt-ott azért zöld foltokkal, virágzó leanderekkel és egyéb mediterrán növényekkel. Az épületek nagy része vöröses sárgás homokkőből, vagy ehhez hasonló anyagokból készült. A város építészetileg és kinézetre nagyon homogén, ami igen egységessé és látványossá teszi. Legalábbis bennem ezt az érzetet alakította ki." forrás


"Toledo az 1750-as évekig Spanyolország központja, fővárosa. Itt minden régi és szemet kápráztató. Nincsenek romok, minden teljes pompájában díszíti a várost.

Látnivalói:

 • hatalmas erődrendszer az óváros körül, benne a régi Palacio Real (régi királyi palota)

 • a Cathedral de Toledo, (az amerikai arany érkezésének kezdetén (1500 körül) építették, van benne minden, mi szemnek ingere : 70-80 El Greco, Van Dyck,stb festmény és arany hegyekben - szó szerint a plafonig ami vagy 30m magas).

 • Jezsuita múzeum/templom melynek tornyából a teljes környék belátható €2.30.-ért)

 • Minaret és Zsinagóga mely békésen elfér egymás mellett. (A régi Mór birodalomnak köszönhetően, akik azt mondták, hogy minden vallás elfér, de a keresztények és zsidók adót kell hogy fizessenek, viszont cserébe nem bántottak senkit, nem volt bűnözés)

Toledo tényleg szép, megéri 1 napot rááldozni, igaz többet nem. Vonattal az Atocha állomásról Madridból lehet utazni €15 returjegyes áron. (30perc). A vonat tiszta, kulturált, ezer szögben állítható ülésekkel, ja és hangtalan és gyors." forrás


"A szinte érintetlen Toledóra a Tajo túlsó partjáról nyílik a legszebb kilátás: egy dombtetőn kápolnaszerű, de ma már kutyatenyészetnek használt épület mellől nézünk át a tavaszi napfényben sárgálló óvárosra. A látvány ugyanaz, mint El Greco festményein, aki gyakran használta Toledo látképét háttérnek. Egy szomszédos udvarból kakas kukorékol, a völgyben odalent japán turisták szállnak ki a buszokból, de idefent nem jár senki. Az épp virágozni kezdő fák illata összemosódik a kutyahúgy szagával, ami szerencsésen csökkenti a helyzet giccsfaktorát." forrás


Toledo felfedezésére is jutott időm. Madridból az AVE gyorsvonattal érdemes ide utazni, ez ugyanis 250 km/órás sebességgel repeszt végig a 70 kilométernyi úton. Oda-vissza 20 euró (6180 Ft) a jegy, ez ugyan
háromszor drágább a magyar díjszabásnál, de a minőség ég és föld.
Arra kell egyedül vigyázni, hogy csak helyjegyek vannak, ezért érdemes időben jegyet foglalni, különben nem jutunk fel a vonatra.

Toledót úgy kell elképzelni, mint a budai várat: egymást tapossák a középkori utcákban a turisták, de valahogy ez sem tudja az ember kedvét szegni. A japán és kínai csoportok kedvéért még két mozgólépcsőt is építettek a középkori városkába, ami azért túlzásnak tűnik. De hát mindent a turistákért, hiszen belőlük él a város.

A kardkészítéséről híres Toledóban sokan vásárolnak kardot szuvenírként. A vasútállomáson tábla jelzi, hogy a biztonsági előírások ellenére ezeket fel lehet vinni a vonatra. Egyébként csak a kabátok és csomagok átvilágítása után lehet felszállni. (2016)" forrás


,, 30 perc vonatozás után már meg is érkeztünk ebbe a gyönyörű városkába. Az állomásról először a Mirador del Valle kilátóhelyre szerettünk volna menni, mert olvastam, hogy onnan lehet a legjobban rálátni az egész városra. A turista információs irodában nem javasolták, hogy gyalog menjünk fel oda, ha csak egy napra jöttünk, mert hosszú és fárasztó az út. Két lehetőséget javasoltak: vagy a Hop On Hop Off busszal megyünk vagy turista taxival. Mi ez utóbbit választottuk és nem bántuk meg. Kocsinként 15 euróban kerül (max. 4 főt szállít), a taxis felvisz a kilátóba, közben mesél a városról és még képeket is készít rólatok, ha kéritek. Mirador del Valle tényleg a lehető legjobb hely a Toledóban való gyönyörködésre, ne hagyjátok ki! (2018)" forrás

Fotóegyveleg

fotó by V. J.

k.l. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes