ÚTIKRITIKA.HU / Ronda






hirdetes

útikritikák


Ronda

Rondáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Vásárlás|Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

.

Rondáról dióhéjban


37 ezres város Malaga tartományban, a Rio Guadalevin torkolatánál, a Serranía de Ronda nevű andalúziai hegyvonulatnál.
Fő látnivalók: Az Új híd, a Santa Maria la Mayor katedrális, az óvárosi negyed
Az egész városka csodaszép, végtelenül hangulatos.

Rondát a Gudalevin- folyó fölé ,,magasodó" El Tajo szurdok (120 méter mély szakadék) két részre osztja: a mór óváros (La Cuidad) az egyik oldalon, a másokon a 15.századi El Mercadillo, az Új város (bizony errefelé az új jelzőnek sajátos jelentése is lehet). Három híd köti össze a város két oldalát: a legrégebb és a legkisebb a mór Római-híd, aztán van egy 16. századi Puente Viejo (régi híd) és végül a 18. századi Puente Nuevo, vagy új híd, ami a leghíresebb és a legfotogénebb.

Rondát könnyű bejárni, mert a fő látványosságok 5 perc gyalogátvolságon belül vannak. Az Új város felöl nyílnak a látványosabb kilátások. Hangsúlyozzik, hogy Ronda nem az a város, ahol a turistának múzeumokra és templomok meglátogatására kell összpontosítani. Lazán ténfereghetünk ide-oda, legfeljebb a kilátópontok (mirador) megtalálását kell komolyabban venni.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A várost kettészelő Új híd lenyűgöző látványa

2. Hogy ott maradtunk éjszakára és a turistatömegektől mentes utcákon sétáltunk, valamint megcsodáltuk a kivilágított várost és a hídat

3. Az Alameda del Tajo parkból a panorámák

4. Egy szuperen gitározó utcai zenész Plaza Duquesa de Parcent-en

5. A városképnek jót tesz, hogy itt nincsenek modern épületek és magasak se

6. A kilátás innen is: Paseo de Ernest Hemingway felöl és az El Balcón del Coño kilátópontról

7. Mennyei gambas al ajillo azaz fokhagymás garnélarák rotyogó olajban, kis cserépedényben és hozzá friss, ropogós parasztkenyér (pan de pueblo) a kicsi, hangulatos Santa Maria vendéglőben (Calle ARMIÑAN, 40 | Esq. c/ González Campos 1)

8. A Daver cukrászdákban egy-két nagyon finom süti

9. Plaza del Socorro 18-20 óra között a helyiek sokaságával (a tristák már elmentek)

Nem tetszett

1. ,, Mivel a kisváros közel van a felkapott nyaralóhelyekhez, turistabuszok százai szállítják ide az érdeklődőket, hogy fakultatív program keretében megtekintsék a várost, emiatt az 1m2-re jutó emberek száma jóval meghaladta a tűrőképességemet. Mondhatom úgy is, hogy folyamatosan cikázva, ide-oda ugrálva kellett közlekednem, hogy ne legyek kéretlen szereplője egy-egy családi fotónak." forrás

2. Drága az utcai parkolás

3. Ronda új része nem annyira érdekes, de azért nem ronda (úúúú, ezt kihagyhattam volna..)

4. A Tetszett-ben említett Santa Maria vendéglőben fárasztó és hosszas küzdelem árán lehetett csak asztalhoz jutni - baromi népszerű

5. A tengerpartról az odavezető út látvánonyos,de ezt jobbára csak a Mitfahrer tudta élvezni

6. A főtéri pizzériában az ahogy a pincér simlisen felszámolta a kenyérkosár tartalmát, amihez hozzá sem értünk - mikor lebuktattuk, akkor ócska szöveget nyomott

Vélemények


,, Tetszett Ronda, de nem volt letaglózó élmény. A szurdok az nagy durranás, de maga a város, olyan mint sok más spanyol város. Napközben rengeteg turista, viszont este az utcákat, tereket ,,visszahódítják" a helyiek. A tengerpartról kétszer 1 órát szerpentínezni tán túl nagy áldozat. Mi aludtunk egy éjszakát,s így okés volt. Tényleg egy fél nap alatt meg lehet nézni minden érdekesebbet. Ajánlom az óvárosba (az nem a városközpont) való átmenetelt, mert érdekes módon ott nincs nagy turistatömeg. Marbellából jöttünk ide, s talán azért nem esett le az állunk Rondától. Marbella óvárosa baromi szép. " (aji, 2019)


,, Sokak szerint egész Spanyolország legszebb fekvésű települése az andalúziai Ronda városkája, amelynek nevével a magyarok szívesen elviccelődnek. Mert Ronda éppenséggel gyönyörű, különlegessége pedig abban rejlik, hogy egy hatalmas sziklára épült. Pontosabban kettőre, mert a város két nagy szikláját a Guadalevín folyó szédítő szakadéka, a Tajo szurdok választja el. A mélység fölé először az arabok építettek hidat, jelenlegit a 18. században húzták fel az andalúz építőmesterek.

Bár Andalúzia köztudomásúan nincs híján a szépséges, világhírű helyeknek, Sevilla, Malaga, Córdoba, Granada, Marbella sokak bakancslistáján szerepel, és évente több millió turista érkezik ezekbe a városokba, ám Ronda még ebben a pompás névsorban is különlegesnek számít.

Amikor megérkeztem a városkába, olyan érzésem volt, mintha a világi Meteórákat látnám. Ismeretes, a Görögország Thesszália tartományának északnyugati-részén lévő gigantikus, torony alakú sziklákon elhelyezkedő kolostorok találhatóak, ahol a mai napig ortodox szerzetesek élnek, és elképedt turisták találgatják, vajon miképp volt képes az emberi kéz a szédítő magasságban létrehozni az épületeket. (Az égben lebegő kolostorokról itt olvasható írás a www.dravuczpeter.hu oldalon.)

Ronda városkája szikla nélkül is igen kellemes jelenség, jól esett csak úgy járkálni az utcákon, nézegetni a házakat, üzleteket, megszagolgatni az eladásra kínált helyi kolbászokat, sonkákat, azért itt jegyzem meg, a magyar téliszalámi illatával semmilyen külföldi hústermék nem veszi fel a versenyt.

750 méter magasan vagyunk Serrania de Ronda sziklafennsíkján, így bármerre fordul az ember, csodálatos a panoráma. Erről jut eszembe, ha valaki netán szereti az olajfaligeteket, bízvást jöjjön Andalúziába, se vége, se hossza a több tízmillió olajfa kavalkádjának, az ember húsz-harminc-negyven kilométert is autózhat úgy, hogy zöldül tőlük az egész táj.

A sziklák magassága „csak” 120 méter, de el lehet képzelni, micsoda bevehetetlen erődítmény volt évszázadokon keresztül, a 15. században a katolikus uralkodók, Ferdinánd és Izabella is csak nagy nehezen, az utolsó városok egyikeként foglalták vissza a móroktól.

Ronda szimbóluma a Tajó-szurdokot, a Guadalevín folyó szédítő szakadékát átívelő híd, amelynek Új Híd a neve, Puente Nuevo, ám annyira nem új, mert a 18. század első felében építették. Az öreg hidat egyébként az arabok építették még a mór uralom alatt, én már csak a spanyol nevét tudtam kideríteni, San Miguel volt.

Elmentem még a város főtemplomába, a Santa María la Mayorba, amely azért érdekes, mert oldalról úgy néz ki, mint egy lakóház. Megnéztem még a bikaviadalok helyszínéül szolgáló híres városi arénát, amelynek egész Spanyolországban egyetlenként, kőtribünnel büszkélkedik. (2018)" forrás


Kriszta fotója


,, Szépségét elsősorban természeti adottságainak köszönheti, mivel a 30 ezer lakosú városkát kettévágja a Guadalevin patak, amely a sziklába az évezredek alatt egy 160 méter mélységű szurdokot vájt ki.

Autónkat egy mélygarázsban hagyva nekivágtunk a hosszú, emberekkel és kirakatokkal zsúfolt sétálóutcán a látnivalók felderítésére. Az utca végén rögtön megnyílt a tér, és megpillantottuk Ronda talán leghíresebb épületét, a Plaza del Toros bikaviadal aréna hófehér falait. Az arénában még napjainkban is tartanak bikaviadalokat, de némi belépőjegyért az bármikor látogatható.

Hiába vonzott olyan hírességeket a bikaviadal Rondába, mint Hemingway vagy Orson Welles, engem, állatvédő lévén nem nyűgözött le a gondolat, hogy belülről is megnézzem az épületet, de férjemet annál inkább. Így amíg ő a küzdőtéren és a nézőtéren, illetve a múzeumban nézelődött, addig én az arénától pár méterre található kanyon szélén sétálgattam, és irigykedve néztem azokat a merészebb turistákat, akiknek volt idejük arra, hogy leereszkedjenek a szakadék legaljára.

A kanyon két szélén, olykor a sziklába vájva, takaros hófehér házak, kávéházak és panziók sorakoznak. A hídon átkelve az óváros szűk utcáin, és a kétszintes, szakadék szélére épült több száz éves palotákkal körbevett parkokban érdemes sétálni. (2019)" forrás


,, A szűk utcákon sétálgatva gyorsan telik az idő, a kilátóteraszokon pedig valósággal ott ragad az ember, nehezen lehet otthagyni a látványt. Ronda nem tartozik a legolcsóbb városok közé, sőt kifejezetten drágának mondható, de nem érdemes kihagyni." forrás

Odajutás

A városhoz vezető út szerpentínes, kanyargós, szóval jóval többnek érződik a távolság, mint az kilométerek száma alapján feltételeznénk. 

,, Hiába csak 750-800 m tengerszint feletti magasságban fekszik Ronda, az út visszafelé még kanyargósabbnak tűnt, sehogyan sem akart véget érni. Nagy erőfeszítés volt részemről, hogy kordában tartsam magam, hogy a bennem rejlő házisárkány ne szabaduljon ki belőlem, mert tudom, hogy egy sofőrnek piszkosul idegesítő dolog, ha a „vigyázz", „fékezz" vagy „lassabban!" bekiabálásokat kell hallgatnia kilométereken át. Csak akkor nyugodtam meg, mikor a mélyben és messzeségben felcsillant a tenger kékje." forrás

Málagából autóval: 102 kilométer, 1 óra 40 perc, autópálya szakasz csak 23 kilométeren

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel San Francsico ,

3 csillagos: Hotel Molino ,

4 csillagos: Parador de Ronda ,

Étkezés

Ajánlott vendéglátóhelyek:  Restaurante Doña Pepa (Plaza del Socorro, 10),

Kriszta fotója

Vásárlás

Ronda fő bevásárló utcája a Carrera Espinel, más néven Calle La Bola.

Kriszta fotója

Vasárnap délelőtt piacot tartanak (mercadillo).

Egyéb hasznos információk

Városnézés

Van egy városnéző jármű, ami az arénához közeli turista információs irodától indul és néhány órás időtartamban körbemegy a fő nevezetességek mentén. Arra nem ad időt, hogy az épületekbe be is menjünk, de levisz a szurdok mindkét oldalához, ami gyalog megerölelető lenne. 11 euró ez a városnézés.

A turista irodában szép, színes, egész jól használható bossúrát szedhetünk fel.

Kriszta fotója

Parkolás

A központban van egy fedett garázs ( Plaza del Socorro-nál) és van egy szabadtéri, a La Concepción a buszpályaudvarál.

Látnivalók

A városnak roppant gazdag a történelme. Megtalálhatjuk itt megtalálhatók itt a főniciai, a görög, a pun, a római, a vizigót, az arab és a berber múlt nyomait. 

Óváros

Kriszta fotói

Új híd

A város jelképének számít, a 18. század végefelé épült.

,, A legszebb panoráma a kanyonra a régi és új városrészt összekötő kőhídról, a Ponte Nuevóról nyílik, de nagyon nehéz nyugodtan nézelődni, hiszen a keskeny hídon személygépkocsi közlekedés is van. A Tajo-szurdokon egykoron az arabkori öreg híd vezetett át, az új híd, a Puente Nuevó, amely Spanyolország talán legtöbbet fényképezett hídja címet is kiérdemelte. " forrás

Kriszta fotói 


,, A két oldalon szinte teljesen függőleges sziklafal, amelynek peremén két-három emeletes, hófehér házak épültek. A legtöbb ablakból félelmetes kilátás nyílik a szurdokra, nem mindenki olyan bátor, hogy kihajol a tátongó mélység fölé. Hasonló a helyzet a hídon is, könnyen kiszúrhatók a mélységgel kicsit hadilábon álló turisták, akik óvatosan lépnek a mellvédszerű korláthoz.

A környéken több kilátóterasz épült, ahonnan jól szemügyre vehetők a 300 évvel ezelőtt épült híd bravúros mérnöki megoldásai. Az északi oldalon egy lépcső vezet a híd alá, innen lehet bejutni az egyik pillérbe, ahol egy hangulatos, ám nem túl gazdag kiállítást rendeztek be a híd és a város múltjáról. Pár percet érdemes rászánni. Az ablakokból pedig egészen különleges perspektívából nézhetjük meg a szurdokot.

Ha nem csak a hangulatos utcákban akarunk flangálni, hanem egy jót túrázni, akkor sétáljunk át a déli oldalra, ahonnan meredek ösvények indulnak a szurdok mélyére. Pár kanyar után kiérünk a hangulatos óvárosból és elindulhatunk lefelé, a folyóhoz. Érdemes a programot délelőttre, vagy késődélutánra időzíteni, mivel a mediterrán kánikulában pillanatok alatt pokollá válhat a túra. A terep nem könnyű, és oda kell figyelni az elágazásokra, különben tévúton találjuk magunkat. Néhány perces ereszkedés után már úgy kell feltekinteni a fölénk tornyosuló városra, szemben pedig feltűnik egy keskeny vízesés a zöld tájban. Ha sikeresen lejutunk, igazán vadregényes táj fogad minket, a kellemes, árnyékos, hűvös folyómederben pedig szinte érzi az ember a 120 méterrel feljebb épült város súlyát. A híd látványa lentről is lélegzetelállító. (2016) " forrás

Mór Király Háza

6 euró a belépő.

,, Jellegzetes épület a mór király háza, ami minden bizonnyal egy iszlám palota helyén épült a 18. században, jelenleg a renoválása zajlik. Figyelemre méltó a kertje, ami a párizsi Bois de Boulogne tervezőjének, Jean Claude Forestier-nek az alkotása. A hagyományos arab stílusban kialakított parkban megpihenhet a látogató, s ha ereje engedi, egy alagúton keresztül leereszkedhet a szakadékba is." forrás

Bikavidal Aréna

,, Ronda város neve azóta szinte összefonódott híres stadionjával, mely a természeti szépségek és az építészeti emlékek mellett a település egyik legfőbb látványossága és ma a turisták egyik legfőbb célpontja. Ha leszurkoljuk a belépőért a hat eurót, és besétálunk a nemrég felújított arénába, rögtön a friss sárga homokkal borított küzdőtéren találjuk magunkat, s csak innen körbepillantva tűnik fel az építmény monumentalitása: a 66 méter átmérőjű ringet kétszintes fedett, boltíves nézőtér öleli körül, s a 68 boltívet 136 toszkánai oszlop tartja szintenként." forrás


Kriszta fotója


,, A Plaza del Toros folyamatosan nyitva áll, érdemes rászánni egy-két órát. Az arénában és a mellette álló labirintusszerű kiszolgáló épületekben szabadon flangálhat a turista, saját maga fedezheti fel a zegzugos folyosókat, a nézőtérre vezető lépcsőket, a hátsó karámokat, vagy éppenséggel a mindig gondozott, sárga homokkal borított küzdőteret. Sokkal nagyobb élmény volt itt barangolni, mint például a sevillai arénában, ahová csak szervezett csoportokkal lehetett bemenni, és ahol igencsak unalmas előadásokat produkáltak a túravezetők. (Sevillában 16 euróért először egy kapu mögött toporoghatsz kb. 15 percet, amíg a szakvezető a csoportra ömleszti a legérdektelenebb adatokat az arénáról. Aztán 5 percre kinyitja a kaput, hogy felengedje a látogatókat a nézőtérre fotózni, de már le is terel mindenkit, mert menni kell tovább. Az aréna nagyjából ennyi volt, a 45 perces program hátralévő részében két sötét teremben lehet fegyvereket, katonai ruhákat és torreádor felszereléseket nézegetni, miközben szintén érdektelen adatokat bombázzák a nagyérdeműt. Ez is lehet izgalmas, de alapvetően nem emiatt jön az ember ide. Sevilla ebből a szempontból csalódás volt.)

A rondai aréna azért is izgalmas hely, mivel itt működik a Spanyol Lovasiskola egyik központja. A hátsó épületekben nem csak a viadalra hozott bikáknak van hely, rengeteg gyönyörű lovat lehet látni. Ha szerencsénk van, akár egy látványos edzésre is bepillanthatunk. " forrás

Mondragon palota

Ez a palota a mór királyok, majd a keresztény hódítók székhelye volt. A 13-14- századi arab épitészet nyomait láthatjuk egy szikla belsejében, ahol egy, a város alatti arab fürdő rejtőzik.

Iglesia de Santa Maria la Mayor (templom)

Egy mór mecset romjaira épült a templom, amely Tetőtéri teraszáról szép a kilátás az óvárosra és a város környékére is. A templom stílust tekintve a górika és a reneszánsz keveréke. 

Kriszta fotói

A tornya - Kriszta fotója

Kilátás a tetejéről - Kriszta fotói 

Alameda del Tajo Park

Ez egy kis park, aminek a meglátogatását ajánljuk. Innen is csodás a kilátás a város környékére, a végtelen földekre.

Centrum

Kriszta fotói

Plaza del Socorro (főtér)

Kriszta fotója

Iglesia del Socorro

Kriszta fotója

Közeli látnivalók

Grazalema

Rondától 31 kilométerre, 37 perc. Ez is egy fehér falu. Fő ok, ami miatt odalátogathatunk az egy kilátópontja, azaz miradorja.

Setenil de las Bodegas falu

Ez egy elképesztő barlangváros. 16 kilométerre van Rondától.

,, Ez a település abban tér el a többitől, hogy az összes ház egy szurdokvölgyet határoló sziklatető alá épült, fecskefészek módjára. Ezzel a módszerrel a háztulajdonosok megtakarították a mennyezet és a hátsó fal építésének költségét, és ezáltal egy érdekes faluképet hoztak létre. A hely hírét növeli, hogy állítólag innen származik a tapas, azaz a kenyérből és feltétből álló híres spanyol borkorcsolya." forrás

Olvera

,, A mára nagyon elturistásodott Ronda után a teljesen kihalt Olverába érkeztünk. Valószínűleg délutáni szieszta lehetett, mert alig pár lélek mozgott az utcákon, és nemhogy étterem, de még egy pékség sem volt nyitva. A kisváros fő vonzereje a fehér háztömegből kiemelkedő hatalmas barokk templom és mellette a mór erődítmény maradványa. " forrás

Érdekességek

1. Ernest Hemingway itt írta a spanyol polgárháború idejét játszodó, Akiért a harang szól című regényének 10. fejezetét. Az amerikai író szeretett a helyi Bikaviadal arénában időzni. Rondát a legromantikusabb spanyol városnak nevezte.  Itt töltötte utolsó születésnapját 1960-ban.  

Olvasmányos linkek

,, Az egész látvány olyan, mintha egy J.R.R. Tolkien regényből készült díszlet lenne. A spanyolországi Ronda úgy áll az magas El Tajo szurdok tetején, mintha kettényílt volna a föld és a város közepe belezuhant volna a mélységbe.

A Guadalevin folyó a város közepén zúdul keresztül. A folyó pedig az idők során kivájta ezt a hatalmas kanyont, ami mostanra teljesen kettéválasztotta a két történelmi városrészt. A kanyon falai 100 méteres mélységig nyúlnak le. A mélyben lent zubog a folyó, a szakadék szélén pedig fehér spanyol házak sora épült meg." forrás

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

úti kritikus, 2023. 09. 11. 11:55
Kedves Róbert!

Sajnos nem tudom a zenész nevét, elérhetőségét. 2-3 évvel ezelőtti élményre utaltam a honlapon. A feltehetően amerikai utcazenész az egyik kedvenc filmzenei dalt játszotta, amikor megálltam. Az Éjféli cowboy című film (Dustin Hoffman, Jon Voight) meghatározó dala ez: Harry Nilsson - Everybody's Talkin' - https://www.youtube.com/watch?v=5zHVFXorF38
Majdnem megkönnyeztem azt a Ronda-i egyszerű élményt. Csodásan énekelt az utcazenész.


Róbert, 2023. 09. 10. 08:09
Kedves Olvasók!
Először is elnézést kérek, hogy ezen a felületen szólitom meg az olvasókat. Csak itt találtam utalást a Plaza Duquesa de Parcent-en gitározó utcai zenészről. Az Ő nevét, ha estleg megvan az elérhetősége valakinek, azt szeretném elkérni. Szeretném a CD-jét megvásárolni. Nagyon hálás lennék, ha azt a gyönyörű zenét ismét hallhatnám. Köszönettel Róbert (damona@t-online.hu)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a Vistánál



SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes