ÚTIKRITIKA.HU / Andalúzia / Córdoba


hirdetes


útikritikák


Andalúzia / Córdoba

Córdobáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szállás |Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Mesquita| Történelmi központ| Alcazar de los Reyes| Terek| Pátiók| Egyéb látnivalók|Medina Azahara| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.


                                                                                Mezquita - r.i. fotója

Córdobáról dióhéjban

Cordoba kb. 321 ezres lakosságú nagyváros Andalúziában. A harmadik legnagyobb város Andalúziában.

Nyáron gyakran 40 fokot meghaladó a hőség.

,, A környező területek kellemes szubalpin klímájától eltérően, Cordoba a leírt elhelyezkedésénél fogva – egy katlanban fekszik -, hőmérséklete gyakran trópusinak mondható. " forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az óvárosi szűk utcák, a csodás terek és a jellegzetes belső udvarok (patio)

2. A Puente Romano (Római híd), egy szép híd a Guadalquivir-folyó felett, plusz séta a folyó északi partján, a híd közelében 

Elter Karcsi fotója

3. Meglepően érdekes az Andalúzia történetével foglalkozó múzeum a Torre de la Calahorra-ban

4. Tanulságos volt egyre többet megtudni arról, hogy a 9. és 13. század között itt Córdobában milyen békésen együtt tudtak élni mozlim mórok és arabok, keresztények és zsidók

5. A Palacio de Viana tipikus andalúziai udvarház 12 patioval, azaz belső kerttel i

Nem tetszett

1. A helyi Alcázar de los Reyes Christianos nem olyan látványos, mint a Granada-i Alhambra vvagy akár a Sevilla-i Alkazar

Vélemények

,, Cordoba a 3 kultúra városa: az arab, a zsidó és a keresztény ötvözete. Neve a föníciaiaktól ered=jelentős város. Itt született Seneca.

756-tól az emirátus fővárosa, de már a római korban is fővárosként működött.

Nem volt független emirátus? Damaszkusztól és Baghdadtól függött, majd később önálló kalifátussá alakult. Cordoba történetének legdicsőbb időszaka volt ez (929-1031): egymillióan lakták, többen, mint az akkori Londont vagy Párizst. Európa legnagyobb városa volt abban az időben. A városban volt közvilágítás, 400 nyilvános fürdő, téglaházakat építettek, írtak és olvastak, könyvtárba jártak és a szemüveg viselése is elterjedt. A kalifa könyvtára ötszázezer kötetet számlált.

A hölgyek úgy jártak a fürdőbe, mint manapság mi a szépségszalonokba: festették a hajukat hennával, szőrtelenítettek és krémeket vásároltak a fürdőkben.

A férfiak pedig előszeretettel kötöttek üzleteket a fürdőkben, tehát a társasági élet központjának számított a fürdő.

A kalifátus ideje aztán leáldozott: nem tudtak két frontos háborút viselni a mórok és az Ibériai-fsz-et visszafoglalni szándékozó helyiek ellen, így a kalifátus összeomlott és a kulturális fejlődés is megállt.

1236-ban szabadították fel Cordobát, ekkor visszaköltöztek a zsidók a városba, majd a 15. században újra kiűzték őket.

A város kerámiáinak jellegzetes színe a fehér alapon zöld motívum. Innen származik a Cordobán bőr: ez egy különleges bőrdíszműves eljárás, mellyel faliképeket és használati tárgyakat is készítenek. Itt készültek nem egy Loire-menti kastély faliképei.

Ott jártunkkor Feriát (ünnepet) tartottak Cordobában: a tízévestől a 90 évesig a hölgyek beöltöztek hosszú, színes, fodros ruhákba és felvonultak, táncoltak. Szívvel élik meg az ünnepeiket. (Andi, 2016)

a.f. fotója

,, E sorok szerzője vállalja a felelősséget azon véleményéért, hogy Córdoba bizonyosan a világ egyik legszebb városa. Maga a nagymecset is egy világcsoda, mert a mór építészet gyöngyszemét nem rombolták le, hanem egy gyönyörű, keresztény katedrálist alkottak benne. Így a látogatót az a szemkápráztató kulturális élmény éri, hogy egymás mellett csodálhatja a mór építészet stílusjegyeit, miközben pár méter múlva a keresztény templomépítők keze munkáján ámuldozhat. A helyiek nagyon találóan a mecset és a katedrális szót egyben használják, így jelölik a páratlan épületegyüttest, magyarra talán „mecsetkatedrálisnak” lehetne lefordítani.)" forrás


,, Vannak gyönyörű mór emlékek, igazán hangulatos belváros. Córdoba nem csak élmény, életérzés.

A belvárosba be lehet kocsival hajtani, de tulajdonképpen nem ajánlott. Ez is úgy működik, mint Segovia, ha van belvárosi szállásod, akkor lehet furikázni belül, de olyan keskenyek az utcák, hogy nyugodt szívvel nem raliznék ott. Inkább leraktuk a kocsit egy félreeső helyen, majd a szállodatulajdonos ajánlására átvittük a belvárossal szembeni partra. Ahonnét vissza a római hídon lehet visszajutni, ami pláne este különösen szép látvány." forrás

,, Cordóba belvárosa egy mesekönyv. Tele van pici, szűk, macsaköves utcákkal, és bár maguk ezek az utcácskák is elég varázslatosak szerintem, de a sztori ott lesz igazán érdekes, mikor belépsz az egyes épületekbe (szinte minden házba be lehet menni), és kilyukadsz a kis belső udvarukon. Minden kis étterem, kávézó, bár, minden épület azon verseng tavasszal, hogy melyiknek van több cserép virág a falán, melyiküknek díszesebb a kis terasza (és a díszek alatt virágok virágok virágok garmadája értendő). Borzasztó szívesen visszamennék egyszer tavasszal is a városba, bár októberben is egy csoda volt. (2020)" forrás

Odajutás

Madridból vonattal 1 óra 45 perc a leggyorsabb. Az ára 63.- eur/fő/ úttól indul. A vonatok nap közben általában óránként követik egymást. Bérelt autóval kb. 4 óra, ha többen utaznak együtt , talán jobban megéri, mert nagyobb rugalmassággal bír, mint a Renfe.

Szállás

Ajánlott szállodák, mert jó az ár-érték arány:

2 csillagos: Hosteria Lineros 38

3 csillagos: Hotel NH Córdoba Califa

4 csillagos: Exe Conqistador

5 csillagos: Hotel Eurostars Palace

Más cordobai hotelek foglalása itt - hotelscombined.com

Egy hostal az Óvárosban - v. jancsi fotója

Közlekedés

A parkolás az egész városban fizetős, nagyon kell figyelni a járdk felfestérére. 

1. Van egy új központi parkoló, aminek a neve ez. Mesquita Garage.

2. A távolsági buszok pályaudvarának ez a neve: Estación de Autobuses an der Glorieta de las Tres Culturas

Étkezés

Ajánlott vendéglők:

A Mesquita közelében a Casa Pepe de la Juderia (Calle Romero, 3)

Íme néhány Cordoba-i ételspecialitás, amit érdemes megkóstolni:

Salmorejo: Ez a hűsítő, hideg leves egy különleges cordobai specialitás, amelyet főleg a nyári hónapokban fogyasztanak. A Salmorejo egy zöldségleves, amelyet paradicsomból, zöld paprikából, fokhagymából és kenyerből készítenek. A leves tetejére általában kemény tojást és sonkát tesznek.

Rabo de toro: Ez egy ragu, amelyet általában bárányból vagy marhából készítenek, és hosszú ideig főzik együtt zöldségekkel és fűszerekkel. A hús nagyon puha, és olyan finom, hogy szinte szétolvad a szájban.

Flamenquín: Ez a Cordoba-i változata a híres spanyol étel, a Cordoba-iban készült sonka és sajt tekercs. A sonka és a sajt tekercs tetejére zsemlemorzsát szórják, majd bő olajban sütik. Általában előételként tálalják.

Berenjenas con miel: A Cordoba-i édes és sós ételek keverékének tökéletes példája. A főtt padlizsánt mézzel és cukorral karamellizálják, és általában tejföllel és apróra vágott sonkával tálalják. Ez az étele tökéletes példa arra, hogy a sós és az édes ízek tökéletesen együtt működnek.

Fritura cordobesa: Ez egy tengeri herkentyűkből készült fritta, amelyet általában fokhagymás tejföllel vagy zöld mártással tálalnak. A fritta általában garnélarákot, tintahalat és egyéb tengeri herkentyűket tartalmaz.

Kisebb ebéd a Juderiában - m.m. fotója

Vásárlás

A legnépszerűbb bevásárlóhelyek Cordoba-ban a Calle Cruz Conde és a Gran Capitan sugárút, ahol a látogatók számos divatos üzletben és szállítók standjaiban vásárolhatnak.

A hagyományos piacok közül kiemelkedik az élelmiszerpiac, a Plaza de la Corredera, amely az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság a városban. Itt különféle helyi ételek, italok és tapasok vásárolhatók meg. Emellett a látogatók találkozhatnak a helyiekkel, és ízelítőt kaphatnak a cordobai kultúrából és életmódból.

A városban számos bőráru bolt is található, ahol a látogatók magas minőségű bőrárukat vásárolhatnak, amelyek híresek a régióban. A bőráru boltok a Calleja de las Flores és a Calleja de la Hoguera utcákon találhatók.

Cordoba városa emellett híres kerámiaiparáról is. A látogatók számos kerámia boltban találhatnak maguknak gyönyörű kerámiatárgyakat, amelyek a városban készülnek és különleges mintázatokkal és színekkel rendelkeznek.

Boltokkal teli utca a Juderiában - c.m. fotója

Szórakozás

Plaza de la Corredera - bárokkal, kávézókkal tli nagy tér - r.j. fotója

Egyéb hasznos információk

Córdoba hop on hop off buszra online foglalás itt (olcsóbb, mint a helyszínen)

Mesquita

(kiejtés: mészkitá)

Ez az egész világon a legnagyobb mecset, és egyben a világ legnagyobb temploma.

Amikor V. Károly spanyol király 1526-ban Córdobába látogatott és meglátta a hatalmas mecsetből átalakított kaotilikus templomot, akkor azt mondta: nem engedélyezte volna az átalakítást, ha tudott volna róla. Sajnálta, hogy a mecsetet kárt szenvedett az átalakítás miatt. Azt, mondta, hogy katolikus templomból ilyesmi sok van, de a mecset páratlan volt a maga nemében.  

A Mesquita-Catedral belépődíja változó, az árak függnek az időszaktól és az életkortól. Általánosságban elmondható, hogy a felnőtt belépők ára a nyitvatartási időszaktól függően általában 10-15 euró körül van. A diák és nyugdíjas kedvezmények általában elérhetőek, azonban ezek az árak is változóak lehetnek.

Elter Karcsi fotója

k.l. fotója

s.m. fotója

1 óra 25 perces, angol nyelvű vezetett túrára itt lehet online foglalni. E-mailen küldik a jegyeket.  22 euró/felnőtt.

Történelmi központ

Spanyol nevén, a Casco Viejo. Ez Spanyolország legnagyobb óvárosa.

Cordoba történelmi központja az óváros, amely a Guadalquivir folyó keleti partján fekszik. Az óváros számos kulturális és történelmi látnivalót kínál, és a város egyik legfontosabb vonzereje. Az óváros kanyargós utcái, a virágokkal teli teraszok és az ókori műemlékek gazdag kulturális élményt kínálnak a látogatóknak.

Az óváros középpontjában található a Mesquita-Catedral, a város egyik legfontosabb látnivalója, amely a középkori korban az iszlám kultúra és az ősi keresztény vallás találkozását jelképezte. A Mesquita-Catedral épületét eredetileg a rómaiak alapították, majd a mór hódítók alakították át mecsetté, majd a keresztény hódítók szentélyként használták.

Az óvárosban található másik fontos műemlék az Alcazar de los Reyes Cristianos, amely a középkori korban az andalúz kultúra székhelye volt. Az Alcazar épületét a XII. században építették, és később a keresztény királyok a székhelyükként használták.

Az óváros más érdekes látnivalói közé tartozik a Calleja de las Flores, amelynek neve virágokkal borított kis utat jelent, és a Plaza de la Corredera, amely egy nagy és szép tér, ahol éttermek, bárok és üzletek találhatóak.

Az óvárosban számos múzeum, galéria és műemlék található, amelyek mindegyike kiváló lehetőséget nyújtanak a város történelmi és kulturális örökségének megismerésére. Az óvárosban sétálva, a színes utcákon és a virágokkal borított terek között sétálva, a látogatók élvezhetik a Cordoba varázslatos hangulatát és egyedülálló atmoszféráját.

v. jancsi fotói

Zsidó negyed (Juderia)

(kiejtés: hudérijá)

A Zsidó negyed, vagy Juderia, Cordoba egyik legérdekesebb része, amely a város híres mór és zsidó kultúrájának keveréke. A Juderia  csodálatos labirintusszerű utcákkal és szűk sikátorokkal rendelkező régió, amelyben számos érdekes látványosság található.

A Juderia fő látnivalója az óváros területén található Zsinagóga, amely egyike Spanyolország legjelentősebb zsidó emlékhelyeinek. A Zsinagóga gazdag díszítése és a zsidó kultúra jellegzetességei jól láthatóak az épületen.

A Juderia másik fontos látványossága a Calleja de las Flores, vagyis a Virágok utcája. Ez az utcácska egy gyönyörű virágokkal díszített átjáró, amely a közeli Mezquita-Catedral és az Alcázar között található. A virágokkal díszített falak és az utcácska nyugodt hangulata tökéletes helyszíne a pihenésnek, a fotózásnak vagy csak egy kellemes séta közbeni pihenésnek.

A Juderia különleges hangulata és az óváros történelmi jelentősége miatt sokan kedvelik ezt a városrészt. Az utcák tele vannak érdekes boltokkal, kávézókkal és éttermekkel, ahol a látogatók élvezhetik az itt kapható finom falatokat és italokat.

n.b. fotója

Alcazar de los Reyes

álkászár de losz réhesz)

A város egyik legismertebb épülete, a mór és a keresztény kultúra egyedülálló keveréke. Az Alcázar épületegyüttese egy várból és kertekből áll, és a Guadalquivir folyó partján található.

Az épület eredetileg a mór uralkodók rezidenciája volt, de később a keresztény uralkodók által is használták, és számos fontos történelmi eseménynek volt a helyszíne.

Az Alcázar falai között számos érdekes látványosság található. Az épület belsejében találhatók a mór fürdők, amelyek csodálatos állapotban maradtak fenn az elmúlt évszázadok során. Az Alcázarban találhatók a keresztény uralkodók lakosztályai is, amelyekben számos művészeti alkotás és díszítés található.

Az Alcázarhoz tartozó kertek különösen szépek és lenyűgözőek. A kerteket különböző stílusokban alakították ki, beleértve a mór, a reneszánsz és a barokk stílust. A kertekben számos vízesés, medence és szökőkút található, valamint egy lenyűgöző szépségű sziklakert is.

Felnőttek: 5,50 euró
Nyugdíjasok: 2,75 euró
Diákok: 2,75 euró
14 év alatti gyermekek: ingyenes

A belépőjegy ára tartalmazza az Alcázar épületének és kertjeinek látogatását is. Az Alcázar nyitvatartási ideje változó lehet, így érdemes ellenőrizni az aktuális nyitvatartási időket a látogatás előtt.

Az Alcázar de los Reyes Cristianos belépőjegyeit online is lehet megvásárolni a hivatalos honlapon, amely a következő: https://entradas.patrimoniocordoba.com/. A honlapon keresztül előre kell foglalni a belépőjegyeket, és lehetőség van azok kinyomtatására vagy mobiltelefonon történő tárolására. A honlapon elérhetőek továbbá más jegyek és túrák is, amelyek az Alcázarhoz és más Cordoba-i látnivalókhoz kapcsolódnak.

s.j. fotója

Terek

Plaza de la Corredera: A Plaza de la Corredera Cordoba városának egyik legismertebb és leggyönyörűbb tere. Nagyon nagy és tágas, és egykor a város arénája volt. A mában a tér éttermekkel, üzletekkel és bárokkal van tele.

V. Jancsi fotója

Plaza del Potro: Ez is egy hangulatos terecske. Itt található a városi múzeum is. 

m. f. fotója

Plaza de la Trinidad: Ez egy gyönyörű és nyuaglmas tér Cordoba belvárosában. A tér közepén egy szép kis kápolna áll.

Plaza de las Tendillas:  A tér közepén egy szép szökőkút áll, és körülötte sok üzlet, étterem és kávézó található.

Egy szép tér a modern városrészben - m.m. fotója

Pátiók

,, Ha bekukkantunk a kapukon, elénk tárul a híres patiók csodás világa, ahol gyakorlatilag az itt élők élete folyik. A forró időjárás alakította ki ezeket a “túlélési” formákat, amit szintén az arabok hoztak magukkal, még a sivatagból. Belső udvaraikat oázis formára funkcionálták át, sok zöld növénnyel, az udvar közepén megnyugtatóan csobogó, és hűsítő szökőkúttal, s többnyire a pation belül egy-egy árkádos részt is kialakítanak. A vastag és az udvar méretéhez képest magas falak szintén a hőség kiszorítását szolgálják. S felettük pedig esténként, amikor már jól esik kiülni ide, a csillagos ég!" forrás

r.j. fotója

Egyéb látnivalók

Római híd a Guadalquivir (gvádálkivír) -folyó felett  - v. jancsi fotói

Római kapu - L. András fotója

Medina Azahara

Palotarom Córdobától nyolc kilométerre nyugatra.

Medina Azahara egy régészeti lelőhely és az egykori iszlám kori spanyol főváros maradványa, amely Cordoba városától délnyugatra található. Az ősi város az ősi Arab-Andalúzia legfontosabb és legnagyobb építészeti műemléke, és az egyik legjelentősebb iszlám műemlék Spanyolországban. Az alapokat az ősi Ummajjád-kalifátus építette az ősi hispániai tartományok központjában, Cordoba közelében.

Medina Azahara történelme az 8. századra nyúlik vissza, amikor az Andalúziát irányító emír, Abd ar-Rahman II elrendelte az építkezést. A város építése évtizedekig tartott, és több kalifa is felváltotta egymást, hogy tovább bővítsék. A Medina Azahara aránytalanul nagy volt a korához képest, az akkori lakosság körülbelül 15 ezer főt számlált. A város azonban nem maradt fenn sokáig, mivel az 11. században a várost pusztító polgárháború után elhagyották és a romok eltűntek.

A Medina Azahara romjai ma is láthatók és felkereshetők. A helyszín nagy része feltárt, a látogatók körbejárhatják a területet, ahol megcsodálhatják a múlt szépségét. Az építészeti elemek, amelyek láthatók a romokon, magukban foglalják a díszes kapukat, a mozaikokat, a csodálatos freskókat és az épületek alapjait.

A Medina Azahara látnivalói közé tartoznak a Károly király palotájának alapjai, a kertek és a kávézók, amelyek a város körül voltak. Az egyik legismertebb látványosság a központi területen található palota, amelynek falai és oszlopai nagyon részletes díszítéssel rendelkeznek, amelyek a cordobai és az iszlám kultúra keverékét tükrözik.

a.c. fotója

Córdobából kiindula kirándulás angol nyelvű idegenvezetővel - online foglalás itt

Érdekességek

Córdobának több mint két évezredes történelme van. Időszámításunk előtt 169-ben alapították a rómaiak.

Volt idő, amikor Córdoba volt a világ legnépesebb városa, egy millió lakossal.

A városnak hosszú ideig három különböző kultúra (mozlim, zsidó és keresztény) békés egymás mellett élése adta a fő karaktert. 

Córdobának ilyen elnevezései is voltak: ,, a nyugat Konstantinápolya", A mór Spanyolország gyöngye". 

A város mindig is híres volt a bör és az eszüst kézművességről. 

Itt született a híres római filozófus, Seneca.

Córdoba környékén hatalmas olívaültetvények láthatók.

Spanyolországban szokás állítani, hogy az országban a legszebb nők Córdobában vannak. Ezt az állítást persze a leglelkesebben maguk a heliyek szokták emlegetni.

Olvasmányos linkek

d.v. fotója

Fotóegyveleg

d.v. fotói

v. jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes