ÚTIKRITIKA.HU / Andalúzia / Córdoba


hirdetes


útikritikák


Andalúzia / Córdoba

Córdoba

Córdobáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szállás |Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

                                                                                              Kriszta fotója

                                                                            

Córdobáról dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 346,000

Cordoba a harmadik legnagyobb város Andalúziában.

Nyáron gyakran 40 fokot meghaladó a hőség.

A Cordobát meglátogató turisták nagy része napközbeni látogató és Sevillából, valamint tengerparti városokból jönnek ide.

,, A környező területek kellemes szubalpin klímájától eltérően, Cordoba egy katlanban fekszik -, hőmérséklete gyakran trópusinak mondható. " forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az óvárosi szűk utcák, a csodás terek és a jellegzetes belső udvarok (patio)

2. A Puente Romano (Római híd), szép híd a Guadalquivir-folyó felett, plusz séta a folyó északi partján, a híd közelében 

3. Meglepően érdekes az Andalúzia történetével foglalkozó múzeum a Torre de la Calahorra-ban

4. Tanulságos volt egyre többet megtudni arról, hogy a 9. és 13. század között itt Córdobában milyen békésen együtt tudtak élni mozlim mórok és arabok, keresztények és zsidók

5. A Palacio de Viana tipikus andalúziai udvarház 12 patioval, azaz belső kerttel

6. A Mesquita kb. 850 díszes oszlopa között járni csodás, felejthetetlen élmény.

Kriszta fotója

7. Az óvárosban bekukkantani a lakóházak patiok-ba

8. A középkori zsidó negyedben (Juderia) kicsi, de kiváló, érdekes látnivaló a Casa de Sefarad, ami a hajdan itt élt szefárd zsidókról szól

9. Miként a legtöbb spanyol városban, itt is imádnak késő délutánonként korzózni a helyiek, mégpedig minden korosztály, a koktélbárok elötti pultok tele vannak hangosan vigadó társaságokal. Jó látni ezt a polgári életvidámságot.

Kriszta fotója

Nem tetszett

1. A helyi Alcázar de los Reyes Christianos nem olyan látványos, mint a Granada-i Alhambra vagy akár a Sevilla-i Alcazar

2. Tényleg túl nagy a turistatömeg. Fárasztóvá válhat.

Kriszta fotója

3. Córdoba belső területei annyira rendben vannak hozva, hogy - szerintünk - az időutazásos jellege elhalványult.  

4. Az óvárosi Calleja de las Flores amúgy is nagyon keskeny köz, az odatóduló tömegben alíg lehet előremozdulni. Nem is volt kedvünk bemenni. 

Kriszta fotója

4. Córdoba folyójának, a Guadalquivir-nek nem szép a vize. 

5. A Juderia jelentős részén a zsidó örökségi jellege egészen halvány. A fotón a cégér halal (muzulmánoknak megfelelő) ételt jelez, a taverna pedig, házias ételeket, azaz sok disznóságot. Kóserség nincs.

Kriszta fotója

6. Az Alcazarban a toronyba felmenetelhez a sűrű sor (elsőre) ijesztő volt.

Kriszta fotója

7. Zavaró, hogy a Mesquitáról készült fotóink szelektált sokaságával sem vagyunk képesek kellően érzékeltetni a dimenziókat, az ellépesztő szépséget azok számára, akik még nem jártak itt. Aki csak teheti, élje át valamikor ezt a frenetikus élményt.

Kriszta fotója

" Ok, a Mezquita a number one. Ide is előre kell/érdemes jegyet venni. Persze hét végén voltunk, persze háromra vettünk jegyet, ami a szieszta utáni nyitás időpontja. Hatalmas sor volt, három előtt értünk oda, de nem sokkal. Volt némi elégedetlenkedés, főleg a franciák oldaláról. Háromkor beengedték a tömeget, kb. 3.10-re bent voltunk és a hatalmas tömeg a még annál is hatalmasabb térben egyszerűen eloszlott. Sokan voltunk, de még kellemetlen sem volt. Kr"

"Lenyűgöző, ahogy mindenki ráépített az előző templomra. Két csíkos árkád között egy megfeszített Krisztus. Vagy ennyire toleránsak voltak vagy simán rájöttek, hogy a statikája a mecsetnek annyira csodás, hogy nem szabad hozzányúlni. A"

" Érdemes a hely és a város történetével több időt eltölteni. "

.


Ha csak a látnivalókra vagy kíváncsi, akkor lépj át erre a linkre: https://utikritika.hu/spanyolorszag/cordoba_andaluzia_latnivaloi


Vélemények

,, Córdoba a 3 kultúra városa: az arab, a zsidó és a keresztény ötvözete. Neve a föníciaiaktól ered=jelentős város. Itt született Seneca.

756-tól az emirátus fővárosa, de már a római korban is fővárosként működött.

Nem volt független emirátus? Damaszkusztól és Baghdadtól függött, majd később önálló kalifátussá alakult. Córdoba történetének legdicsőbb időszaka volt ez (929-1031): egymillióan lakták, többen, mint az akkori Londont vagy Párizst. Európa legnagyobb városa volt abban az időben. A városban volt közvilágítás, 400 nyilvános fürdő, téglaházakat építettek, írtak és olvastak, könyvtárba jártak és a szemüveg viselése is elterjedt. A kalifa könyvtára ötszázezer kötetet számlált.

A hölgyek úgy jártak a fürdőbe, mint manapság mi a szépségszalonokba: festették a hajukat hennával, szőrtelenítettek és krémeket vásároltak a fürdőkben.

A férfiak pedig előszeretettel kötöttek üzleteket a fürdőkben, tehát a társasági élet központjának számított a fürdő.

A kalifátus ideje aztán leáldozott: nem tudtak kétfrontos háborút viselni a mórok és az Ibériai-fsz-et visszafoglalni szándékozó helyiek ellen, így a kalifátus összeomlott és a kulturális fejlődés is megállt.

1236-ban szabadították fel Córdobát, ekkor visszaköltöztek a zsidók a városba, majd a 15. században újra kiűzték őket.

A város kerámiáinak jellegzetes színe a fehér alapon zöld motívum. Innen származik a Córdobán bőr: ez egy különleges bőrdíszműves eljárás, mellyel faliképeket és használati tárgyakat is készítenek. Itt készültek nem egy Loire-menti kastély faliképei.

Ottjártunkkor Feriát (ünnepet) tartottak Córdobában: a tízévestől a 90 évesig a hölgyek beöltöztek hosszú, színes, fodros ruhákba és felvonultak, táncoltak. Szívvel élik meg az ünnepeiket. (Andi, 2016)

Kriszta fotója


,, E sorok szerzője vállalja a felelősséget azon véleményéért, hogy Córdoba bizonyosan a világ egyik legszebb városa. Maga a nagymecset is világcsoda, mert a mór építészet gyöngyszemét nem rombolták le, hanem egy gyönyörű, keresztény katedrálist alkottak benne. Így a látogatót az a szemkápráztató kulturális élmény éri, hogy egymás mellett csodálhatja a mór építészet stílusjegyeit, miközben pár méter múlva a keresztény templomépítők keze munkáján ámuldozhat. A helyiek nagyon találóan a mecset és a katedrális szót egyben használják, így jelölik a páratlan épületegyüttest, magyarra talán „mecsetkatedrálisnak” lehetne lefordítani.)" forrás


,, Vannak gyönyörű mór emlékek, igazán hangulatos belváros. Córdoba nem csak élmény, életérzés.

A belvárosba be lehet kocsival hajtani, de tulajdonképpen nem ajánlott. Ez is úgy működik, mint Segovia, ha van belvárosi szállásod, akkor lehet furikázni belül, de olyan keskenyek az utcák, hogy nyugodt szívvel nem raliznék ott. Inkább leraktuk a kocsit egy félreeső helyen, majd a szállodatulajdonos ajánlására átvittük a belvárossal szembeni partra. Ahonnét vissza a római hídon lehet visszajutni, ami pláne este különösen szép látvány." forrás

Kriszta fotója

,, Cordóba belvárosa egy mesekönyv. Tele van pici, szűk, macsaköves utcákkal, és bár maguk ezek az utcácskák is elég varázslatosak szerintem, de a sztori ott lesz igazán érdekes, mikor belépsz az egyes épületekbe (szinte minden házba be lehet menni), és kilyukadsz a kis belső udvarukon. Minden kis étterem, kávézó, bár, minden épület azon verseng tavasszal, hogy melyiknek van több cserép virág a falán, melyiküknek díszesebb a kis terasza (és a díszek alatt virágok virágok virágok garmadája értendő). Borzasztó szívesen visszamennék egyszer tavasszal is a városba, bár októberben is egy csoda volt. (2020)" forrás

Odajutás

Madridból vonattal 1 óra 45 perc a leggyorsabb. Az ára 12.- eur/fő/ úttól indul. AVE, nem hagyományos vonat. A vonatok nap közben általában óránként követik egymást.

Bérelt autóval kb. 4 óra Madridból, ha többen utaznak együtt , talán jobban megéri, mert nagyobb rugalmassággal bír, mint a Renfe. Sevillából bő másfél óra autóval.

Szállás

Ajánlott szállodák, mert jó az ár-érték arány:

2 csillagos: Hosteria Lineros 38

3 csillagos: Hotel NH Córdoba Califa

4 csillagos: Exe Conqistador

5 csillagos: Hotel Eurostars Palace

Működik az airbnb, booking remekül. Autós turistának érdemes parkolós szállást választania, még akkor is, ha a parkoló plusz 15.- euró/nap. Mert a belvárosban különben nem lehet sehol letenni a kocsit. Árban - szezonban - az airbnb nem lesz olcsóbb, max.kényelmesebb, mint egy hotel. A belvárosban kevés a közért, de az alapvető élelmiszerek könnyen elérhetőek.

"Remek helyen laktunk, volt parkolója is. Egyetlen kellemetlen meglepetés ért az airbnb-ben, 140X180-as volt a franciaágy. Elfértünk, ok, de a lábunk lelógott kicsit. Viszont volt konyha, patio és nappali, három napig jó körülmények között laktunk. A régi házak sajátossága, hogy vastagok a falak, elég jól tartják a hideget egy ideig. Viszont pont emiatt a telefonok lefedettsége a földszinten elég gyenge. Kr"

Egy hostal az Óvárosban - v. jancsi fotója

Közlekedés

Kriszta fotója

A parkolás az egész városban fizetős, nagyon kell figyelni a járdák felfestérére. A fehér, az a tuti, ott mindent szabad, ráadásul ingyen. A sárga a helyieké, a kék a fizetős, ezekkel mindig vigyázni kell.  Az ajánlott közlekedési mód: gyalog.

Aki mégis autózik a belvárosban, számítson rá, hogy minden utca egyirányú, szűk és mindenhol, a legkisebb helyen is áll egy autó. Elég idegesítő. Ennél már csak az az idegesítőbb, amikor az ember talál egy helyet, erre azonnal megjelenik a helyi "parkolóőr" és elkezd dirigálni némi baksis reményében.

1. Van egy új központi parkoló, aminek a neve ez. Mesquita Garage.

2. A távolsági buszok pályaudvarának ez a neve: Estación de Autobuses an der Glorieta de las Tres Culturas

3. Akinek kevesebb ideje van körül nézni, próbálja ki a hop on hop off buszokat, azok közül is válassza a minibuszos vonalat, mert az bevisz a szűk utcákba, ahol a nagybusz nem fér el.

Étkezés

Tekintettel a turista tömegre, a szieszta itt nincs kőbe vésve. De olyan helyet nem nagyon fogunk találni, ami helyi, olcsó és nem tartja a szisztát. Viszont annak, aki délután ötkor éhezik meg, szabad a pálya, sok az étterem. Az árak is kb 15-20%-kal magasabbak a turistamentes áraknál, de ez általános.

Tipikus ital itt is tinto de verano, az itteni vbk. Egy deci vörösbor és limonádé a jobb helyeken, seven7 a kevésbé jó helyen és előre kevert itóka az egészen pocsék helyen. Ez utóbbit inkább ki kell hagyni.

Ajánlott vendéglő:

A Mesquita közelében a Casa Pepe de la Juderia (Calle Romero, 3)

Íme néhány Cordoba-i ételspecialitás, amit érdemes megkóstolni:

Salmorejo: Ez a hűsítő, hideg leves egy különleges cordobai specialitás, amelyet főleg a nyári hónapokban fogyasztanak. A Salmorejo egy zöldségleves, amelyet paradicsomból, zöld paprikából, fokhagymából és kenyerből készítenek. A leves tetejére általában kemény tojást és sonkát tesznek.

Gazpacho: Tálalják pohárban, gazpacho en vaso, üresen kortyolgatható sűrű italként. Remek frissítő. Gazpacho con guarnición , apró zöldségdarabokkal, tányérban tálalva. 

cs. m.

Rabo de toro: Ez egy ragu, amelyet általában bárányból vagy marhából (bikafarok?) készítenek, és hosszú ideig főzik együtt zöldségekkel és fűszerekkel. A hús nagyon puha, és olyan finom, hogy szinte szétolvad a szájban.

p. f.

Flamenquín: Ez a Cordoba-i változata a híres spanyol étel, a Cordoba-iban készült sonka és sajt tekercs. A sonka és a sajt tekercs tetejére zsemlemorzsát szórják, majd bő olajban sütik. Általában előételként tálalják.

c.h.

Berenjenas con miel: A Cordoba-i édes és sós ételek keverékének tökéletes példája. A főtt padlizsánt mézzel és cukorral karamellizálják, és általában tejföllel és apróra vágott sonkával tálalják. Ez az étele tökéletes példa arra, hogy a sós és az édes ízek tökéletesen együtt működnek.

m. t.

Fritura cordobesa: Ez egy tengeri herkentyűkből készült fritta, amelyet általában fokhagymás tejföllel vagy zöld mártással tálalnak. A fritta általában garnélarákot, tintahalat és egyéb tengeri herkentyűket tartalmaz.

m. p.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kisebb ebéd a Juderiában - m. m. fotója

Aranyos taverna - Aji fotója

Kriszta fotója

Étterem keskeny vendégek számára - Kriszta fotója

Mercado Victoria

Nem az alábbi, vásárlás téma alatt írunk róla, mert - bár - nevében piac, valójában, egy gasztronómiai létesítmény több büfével. Ínyenceknek való hely. Nem az óvárosban van, hanem a modern városrészben, a Plaza de la Victoriánál. Spanyol vonatkozásban rendkívül nagyvonalú a nyitvatartása, ugyanis (hihetetlen!): minden nap 8:30-tól 0.30-ig. Igaz, nincs mindegyik pult mindig nyitva.

Nem egy olcsó étkezőhely, de a kifinomult, vonzó minőség ott van.

Kriszta fotója 

Vásárlás

A legnépszerűbb bevásárlóhelyek Cordoba-ban a Calle Cruz Conde és a Gran Capitan sugárút. Tele van divatos butikokkal.

A hagyományos piacok közül kiemelkedik az élelmiszerpiac, a Plaza de la Corredera, amely az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság a városban. Itt különféle helyi ételek, italok és tapasok vásárolhatóak meg. A tapasoknak és pinchóknak figyelmet kellszentelni, Borozgatni például néhány helyi falattal érdemes.

A városban sok bőráru bolt is található, ahol a látogatók magas minőségű bőrárukat vásárolhatnak, amelyek híresek a régióban. A bőráru boltok a Calleja de las Flores és a Calleja de la Hoguera utcákon találhatók. Könnyű felismerni őket, jellegzetes a szaguk.

Cordoba városa emellett híres kerámiaiparáról is. A látogatók számos kerámiaboltban találhatnak maguknak gyönyörű kerámiatárgyakat, amelyek a városban készülnek és különleges mintázatokkal és színekkel rendelkeznek. A gyönyörű és a giccses között minden kapható.

Boltokkal teli utca a Juderiában - c.m. fotója

Szórakozás

Bárok, éttermek minden mennyiségben. A helyi és a vallásos ünnepekett is bőven megtartják, bár ezekből szinte semmisem esik a nyári főszezonra.

Plaza de la Corredera - kávézókkal teli nagy tér - Kriszta fotója

Flamengo show - V. Jancsi fotója

Egyéb hasznos információk

Turisták vagyunk, turistás helyen lakunk, akként viselkedünk. Így turistás árak kell fizetnünk mindenért, ezen ne akadjunk fenn.

Az augusztus elviselhetetnenül meleg a városban, ezért ez a szezon gyenge hónapja.

Érdekességek

Córdobának több mint két évezredes történelme van. Időszámításunk előtt 169-ben alapították a rómaiak.

Volt idő, amikor Córdoba volt a világ legnépesebb városa, egy millió lakossal.

A városnak hosszú ideig három különböző kultúra (mozlim, zsidó és keresztény) békés egymás mellett élése adta a fő karaktert. 

Córdobának ilyen elnevezései is voltak: ,, a nyugat Konstantinápolya", A mór Spanyolország gyöngye". 

A város mindig is híres volt a bör és az ezüst kézművességről. 

Itt született a híres római sztoikus filozófus, drámaíró és államférfi , Lucius Annaeus Seneca (időszámítás előtt kb. 55-ben), Előkelő hispániai családból származott. Rómába tanulmányok folytatása miatt került. Bár Seneca Rómában élt és tevékenykedett, továbbra is kötődött Cordobához, és gyakran visszatért szülővárosába. Szeretett időt tölteni a környéken, és írásaiban gyakran emlékezett vissza cordobai gyermekkorára. Cordoba mindig is fontos hely maradt számára.

Seneca szobra. Bocsánat, előlről nem volt jó a kép. - Kriszta fotója

Córdoba környékén hatalmas olívaültetvények láthatók.

Spanyolországban szokás állítani, hogy az országban a legszebb nők Córdobában vannak. Ezt az állítást persze a leglelkesebben maguk a helyiek szokták emlegetni.

Olvasmányos linkek

Cordoba: itt is sikerült ingyenesen parkolnunk a Avenida Fray Albino sugárúton. Cordobaban minden gyalogtávolságra van, nem használtunk semmi tömegközlekedést. Mi itt a cordobai mecsetet néztük meg, a helyszínen vettük meg a belépőt, ami €10 volt, nagyon megérte bemenni, nem volt tömeg.

Ebédelni a Mercado Victoriaba mentünk, amit a cordobai származású szállásadónk ajánlott. Szuper hely volt, teljesen helyi lakosnak éreztük magunkat, egy jó hangulatú piac volt, jobbnál jobb kajákkal.(2019) forrás

Fotóegyveleg

Sorbanállás fagyiért (helado) - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Palacio de Orive - Kriszta fotója

Dicséretes, hogy Córdobában a hintók lovai szobatiszták, azaz utcatiszták - Kriszta fotója

A fő fotótéma - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes