ÚTIKRITIKA.HU / Costa de la Luz


hirdetes

útikritikák


Costa de la Luz

Costa de la Luzról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Tarifa|Vejer de la Frontera| Jerez de la Frontera|Medina SidoniaArcosConil de la Frontera|Barbate| Ayamonte| Strandolás| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg .

Costa de la Luzról dióhéjban

Magyarul ,,a Fény partja". Lényegében a Gibraltártól, de más változat szerint Tarifától a spanyol-portugál határig húzódó partvonalról van szó. Ez az Atlanti-óceán Cádizi-öbölnek nevezett vízterülete mentén húzódik.

Legnagyobb városa Cádíz, amelyről külön oldalon írunk.

Itt nincsenek a Costa del Sol nagy üdülővárosaiban emelkedő magas épületek, a turizmus nem annyira fejlett, mégis - vagy talán ezért is - a spanyolok körében roppan népszerű. Azért sok német és brit turista, nyaraló választja ezt a kevésbé felkapott partvonalat. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Élvezni e partvidék viszonylagos felfedezetlenségét, a nyugis(abb) strandokat  

2. Bár nem tengerparti, de nagy kedvencünk: Arcos de la Frontera - semmiképpen sem szabad kihagyni!  (fotók lent)

3.

Nem tetszett

1.

2.

Vélemények

Étkezés

Vendéglő Tarifában - K.-T. Gyuri fotója

Tarifa

Lakosság (2022-ben): 17,800

K.-T. Gyuri fotója

,, Ez egy jellegzetes Dél-spanyol kisváros, viszonylagosan épségben megmaradt várral, kikötővel. De különlegességét mégis az adja, hogy két partszakasza van. Egy a Földközi-tengerrel érintkezik, egy meg az Atlanti óceánnal.

A városból óránkénti indulással viszik át a turistákat az Afrikai kontinensre. 50 euróba kerül egy retúr jegy, az átjutás 45 percig tart. Sajnos nekünk az időnk nem engedte meg ezt a lehetőséget.

A városon átsétálva egy 200 méteres gáthoz érkezünk, amely egy kisebb erőddel rendelkező félszigetre vezet. Tulajdonképp ez a gát választja el a két nagy vizet egymástól." forrás

Vejer de la Frontera

(veher de lá frontérá)

A fehér falvak egyikének számít, pedig valójában egy, közel 13 ezres lakosságú város. A fehér az teljesen stimmel. Békés, szűk utcák, vakítóan fehér házak. Nem szabad kihagyni!

Kriszta fotói

Autóval 45 percre van Cádiztól.

Főtere: a Plaza de España. A városkának van egy temploma, ami vegyesen gótikus és mudejár (arab) stílusú. Eredetileg mecset volt. Van a városkának ill. térségének három szélmalma is.

Kriszta fotója

Vejerben sok étterem található. Ajánljuk a Califa Express-t és még inkább a paraszt konyhás Valvatida-t (Calle de Juan Relinque 3). Süti ügyben: Pastelería Galván (Calle Altozano, 1)

Az ,,átmenő" turisták számára két nagy parkoló javasolt. Mindkettő ingyenes. Érdemesebb a feljebb lévő választani, mert így megspórolható némi lépcsőzés. Vejer ugyanis egy magaslaton (platón) helyezkedik el.

Az egyik a kettő közül (?) ez: Parking La Corredera (calle Corredera, 17)

Ráadásul a városnak két, egymással szemben lévő fele van, s mindkettő egy-egy magaslaton, szóval számítani kell többszőr is lejtős úton caplatni felfelé és lefelé is. Az egyik domboldalon terül el a 2  kilométer hosszú városfallal körülvett történelmi központ. Ez lényegében a turisták számára a fő nevezetesség.  Itt érdemes sétálgatni. A városfalnak 4 kapuja és 3 tornya van.

Kriszta fotói

Jerez de la Frontera

(herez de lá frontérá)

Kriszta fotói

213 ezres a lakossága (2019-es becslés)

Kötelező látnivalók: Óváros, Alcázar, Catedral del Salvador, Calle Larga (sétálóutca),

Szép terek: Plaza San Dionisio (egy 15. századi templommal), Plaza Arroyo (!), Plaza Plateros

Parkolásra ezt az óvároshoz közvetlen közel eső  parkolóházat ajánljuk: Parking  Plaza del Arenal (? Calle San Agustín, 5)

Ezeken a belvárosi helyeken érdemes még parkolóhelyet keresni: Plaza Mamelon, 2. Calle Larga a Rotonda de los Casinos közelében, Calle Lanceria,  Calle San Agustin, Calle Corredera, Calle Puerto.

Kriszta fotója

,, A városban tehetős bortermelő, lótenyésztő családok élnek, a város hangulatát tradíció és az elegancia határozza meg.

Számos mór, iszlám emléket is felfedezhetünk Jerezben, érdemes túránkat az Óvárosban kezdeni. Mindenképpen nézzük meg az Alcázart, a 11.-12. századból származó iszlám erődítményt, az arab fürdőt (Baños Arabes), a Palacio Villavicencio-t, amely csodálatos kerttel büszkélkedhet.

A városban lépten-nyomon egyházi emlékekbe, templomba botlunk, ezek közé tartozik a katedrális (ingyenes ide a belépés), Jerez egyik legszebb temploma a 16. századi Iglesia de San Miguel – csodálatos ólomüveg ablakai vannak." forrás

Kriszta fotói

Medina Sidonia

Kriszta fotói

Arcos de la Frontera

Kriszta fotója

Konkoly-Thege Gyuri fotója

Ez is ,,fehér falu", amúgy 31 ezres város (2022-es becslés).  

Furcsa, hogy a fehér falvak felfedezéseközben a legjobban Arcos de la Fronterát szerettük meg, pedig egyáltalán nem egy tipikus fehér falu. Annál több és különben is kisvároska. Imádtuk. Csodálatos a fekvése, festőiek a kis utcák és figyelemre méltóak a templomok (főleg a San Pedro). Persze itt is az óváros a lényeg.

Kriszta fotói

Csókolj meg ennél boltívnél - kr

Fotózás szempontjából a legszebb képeket a városon kívülről lehet lőni, mert úgy látható leginkább milyen csodás Arcos fekvése, fent a sziklás magaslaton.

Kriszta fotója

A turista információs irodánál felfelé kell menni és találunk egy príma panorámás helyet (vécével). Van egy harangtornyos templom és fentről pöpec a kilátás. Érdemes benézni a kis házak belső udvaraiba (ott ahol lehet). A kilátóhelyeket (mirador), kell keresni (pl. a Besame nevűt), mert fentről szuper élmény bámulni nagy messzeségben is a tájakat.

A központban van egy 2 szintes mélygarázs (Paseo de Andalucia). ! A nagyon szűk utcák miatt nem könnyű megközelíteni. Meg kell fontolni (!) egy központon kívüli, a város bejáratánál lévő parkolást is (ahol a turistabuszok várakoznak).

Napközben is sok bolt zárva van, náha van Arcosnak valami turisták által megtöltött szellemvárosi jellege. Gyakran (a látogató szerencséjére) a turistákból sincs sok (mindenképpen kevesebb, mint Rondában).

Kriszta fotója

Conil de la Frontera

Ez is fehér falu. Népszerű a turisták körében.

Megnézni: az óváros, a Santa Catalina templom, a Guzman-torony, Janinak vörös tonhal (atún rojo) evés (snack bar Francisco La Fontanilla), a Fontanilla strand , a Cala del Aceite strand,  a Rosa de los Vientos Street utván egy termelői (nagybani?) piac,  Atalaya park

El Palmar

Barbate

Ayamonte

Sanlúcar de Barrameda

Strandolás

Punta Paloma

Bolonia Beach

El Palmar

La Fontanilla (Conil de la Frontera)

Playa de la Victoria

Playa de Mazagón

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vejer de la Frontera - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes