ÚTIKRITIKA.HU / Girona


hirdetes

útikritikák


Girona

Gironáról röviden| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb praktikus információk|Óváros|Katedrális|Sant Pere de Galligants kolostor és múzeum| Arab fürdők| Más látnivalók| Érdekességek| Fotóegyveleg

.

Óváros - Vörös Jancsi fotója

Gironáról röviden

Spanyol kiejtés: hironá - Katalán kiejtés: zsironá

A város a Costa Brava régióban található, a mediterrán partvidéken, mintegy 100 km-re északra Barcelonától., a Pirineusok lábánál fekszik.

Lakosság (2023-ban): 100,600

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

Nem tetszett

1.

Vélemények

Odajutás

A Barcelonai repülőtérről Gironába az utazási idő és távolság függ a használt közlekedési eszköztől, valamint az adott forgalmi körülményektől.

Busszal: A Barcelona El Prat repülőtér és Girona között közvetlen busszal is lehet utazni, amelynek menetideje általában kb. 1,5 óra, de lehet tovább is tartani, ha a forgalom sűrű. A távolság a két város között mintegy 100 km.

Autóval: Ha autóval szeretne utazni, akkor a repülőtérről indulva az A7 autópályán kb. 1 óra alatt lehet eljutni Gironába, ha nincsenek forgalmi dugók. A távolság hasonlóan mintegy 100 km.

Távolság: kb. 100 km - Menetidő: Busszal: kb. 1,5 óra, Autóval: kb. 1 óra (a forgalomtól függően), Taxival: kb. 1 óra (a forgalomtól függően)

Helyi közlekedés

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

V. Jancsi fotói

Közbiztonság

Egyéb praktikus információk

1. Gironában több turista információs iroda is található, amelyek segítséget nyújtanak a látogatóknak a város felfedezésében. Az egyik legfontosabb információs iroda a Girona Turisme irodája, amely az alábbi címen található:

Adreça: Bonastruc de Porta, 17 (Baixos) 17001 Girona

Nyitvatartási idő:

Január 7. - június 23.:

Hétfő - szombat: 10:00 - 17:00 óra
Vasárnap és ünnepnapokon: 10:00 - 14:00 óra

Június 24. - szeptember 12.:

Hétfő - szombat: 10:00 - 19:00 óra
Vasárnap és ünnepnapokon: 10:00 - 14:00 óra

Szeptember 13. - december 31.:

Hétfő - szombat: 10:00 - 17:00 óra
Vasárnap és ünnepnapokon: 10:00 - 14:00 óra

Az iroda segítséget nyújt a látogatóknak a városban található látnivalók, programok, szálláshelyek és éttermek tekintetében. Térképekkel, útmutatókkal és hasznos anyagokkal segítik a turistákat, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki az utazásukból. Az iroda munkatársai több nyelven beszélnek, így a turisták könnyen kommunikálhatnak velük.

Óváros

A város óvárosa egy hatalmas erődítményfalakkal és tornyokkal rendelkezik, amelyek a középkorban az egész várost védték. Az óváros magában foglalja a Girona-i katedrálist, amely egy gyönyörű gótikus épület, és a Call, a zsidó negyed, amely Spanyolország egyik legjobb állapotban fennmaradt zsidó negyede.

Az óváros szűk, kanyargós utcái és macskaköves sikátorai a középkori időket idézik, és a város falainak hatalmas részei történelmi díszítésekkel és faragványokkal díszítettek.

Az óvárosban számos hangulatos történelmi épület található, köztük a városháza, amely egy hatalmas gótikus épület, és a Girona Múzeum, amelyben az egykori római alapítás emlékeit őrzik. Az óvárosban a látogatók megtalálják a régi zsinagógát, amely az egyik legjobb állapotban fennmaradt zsidó imahely Spanyolországban.

A fő terek közé tartozik a Plaça de la Independència és a Plaça del Vi, amelyek tele vannak hangulatos éttermekkel és kávézókkal, ahol a látogatók élvezhetik a katalán konyhát és a helyi italokat.

V. Jancsi fotói

D. András fotója

Katedrális

Girona-i katedrális, amely katalánul Catedral de Santa Maria de Girona néven ismert, a Girona városának központjában található. A katedrális a gótikus építészet remekműve, amely az 14. és 15. században épült.

A katedrális hatalmas, hosszú épület, melynek homlokzata széles lépcsőn vezet fel a bejáratához. A homlokzat díszítése között található a szépen faragott szentek és apostolok figurái. A homlokzat közepén található egy nagy rózsaablak, amely szépségével és bonyolult kivitelével lenyűgöző látványt nyújt.

Az épület belseje lenyűgözően díszített. A szentély és a főoltár része a legrégebbi, és számos szépen faragott fa díszítéssel rendelkezik. Az egyik legnevezetesebb elem a katedrálisban a kripta, amelyben számos szentet temettek el, és amely lenyűgöző kőfaragványokkal és freskókkal van díszítve.

A katedrális egyik különlegessége az óramű, amely a bejárat előtti homlokzatban található. Az óra jelzője naponta egyszer, délben működik, és egy hosszú hajót érő fényjelzést küld ki. A hajó felett a "pokol ajtaja" látható, melynek alatt azt tartják, hogy a pokol tüze lobog.

V. Jancsi fotói

Sant Pere de Galligants kolostor és múzeum

A Sant Pere de Galligants kolostor és múzeum Girona városában, Katalóniában található. A kolostor a román stílusú építészet egyik remekműve, amelyet az 11. században építettek.

A kolostor jelenleg múzeumként működik, amely bemutatja a középkori Girona város történelmét és kultúráját. A múzeum gyűjteménye több mint 20 000 műtárgyat tartalmaz, amelyek a középkor és a reneszánsz korából származnak. A gyűjteményben megtalálhatóak régészeti leletek, festmények, szobrok és sok más történelmi tárgy.

Az épületben található a román stílusú egyházi épületek egyik legjelentősebb példánya. A kolostor egyedi része az előcsarnok, amelyet a mennyezet csillagos égboltja és a falak faragványai díszítenek.

A kolostorban található kiállítások közé tartozik a régészeti kiállítás, amely bemutatja a katalán történelem legrégebbi korszakait, és az Aranykori művészet kiállítás, amely a román művészet és építészet legjobb példáit mutatja be.

A múzeum megtekintése során a látogatók felfedezhetik Girona városának történelmét és kultúráját, valamint megismerhetik a kolostor román építészetének és díszítésének szépségét és egyediségét.

V. Jancsi fotói

Arab fürdők

A Girona arab fürdői a város óvárosában találhatóak, és az egyik legérdekesebb és legjellegzetesebb látványosságok közé tartoznak. Az arab fürdők, amelyeket a helyiek Banys Àrabs-nak neveznek, az 1194 és 1212 közötti időszakból származnak, és a középkori muzulmán fürdők építészetének klasszikus példái.

A fürdőkben megtalálhatóak a hagyományos elemek, mint a melegvizes medencék, a hidegvizes medencék, az öltözők, a konyha és az alapvető fürdőszobai eszközök. Az épületek gótikus és román stílusúak, és tökéletesen illeszkednek a középkori Girona városának építészeti stílusába.

A fürdők az arab fürdők hagyományos megjelenését és funkcióját őrzik, de ma már mint turistalátványosság szolgálnak. A látogatók a fürdőkben felfedezhetik a középkori fürdők kultúráját és életmódját, és élvezhetik a fürdők által nyújtott relaxációt és frissítést.

Az arab fürdők belső részei impozánsak, és díszítik őket a kövekkel és a csempékkel borított falak, amelyek meghatározzák a fürdők hangulatát és stílusát. Az épületek belső terei meghitt és bensőséges légkört sugároznak, és a látogatók úgy érezhetik, mintha visszarepülnének az időben a középkori muzulmán kultúra idejébe.

V. Jancsi fotói

Más látnivalók

Girona zsidónegyede

Girona zsidónegyede (Call jueu) a város óvárosában található, és a legjobb állapotban megmaradt középkori zsidó negyedek közé tartozik Európában. A negyed a 9. században kezdődően lett lakott terület, és a zsidó közösség otthonául szolgált a középkor során.

A zsidónegyed labirintus szerű utcái számos érdekes és gyönyörű látnivalót kínálnak a látogatóknak, köztük számos zsinagógát, a középkori zsidó életre emlékeztető homlokzatokat és az idők során megmaradt zsidó kulturális és vallási emlékműveket.

Az egyik legfontosabb látványosság a Girona zsidónegyedében a Bonastruc ça Porta Könyvtár, amely a zsidó élet és kultúra egyik legnagyobb gyűjteményét tartalmazza. A könyvtárban megtalálhatóak a középkori zsidó élet legjelentősebb művei, köztük a Talmud és a zsidó filozófiai és kabbalisztikus írások.

A negyedben találhatóak továbbá a zsinagógák közül a legnevezetesebb a 15. századi zsinagóga, amelyet a spanyol inkvizíció idején lezártak, majd 1987-ben restauráltak és újra megnyitottak.

A zsidónegyedben sok étterem és kávézó található, ahol az érdeklődők a helyi konyha finomságait kóstolhatják meg.

Egyetem tér

A város centrumában található, és fontos kulturális és szórakoztató központ. A tér körül sok étterem, kávézó és üzlet sorakozik.

Szűz Mária Székesegyház

A Szűz Mária Székesegyház (Catedral de Santa Maria) Girona városában található, és a város egyik legkiemelkedőbb látnivalója. Az épület gótikus stílusú, és a város szimbólumaként is szolgál.

Az eredeti épület már az 5. században állt, de a mai székesegyház az 11. és 18. század közötti időszakban épült. Az épület impozáns homlokzata és belső terei a gótikus építészet remekei közé tartoznak, és a látogatók számos kincset találnak benne.

Az épület hatalmas aranyozott oltára és az északkeleti oldalon található, gyönyörűen faragott szószék az épület legkülönlegesebb látnivalói közé tartoznak. A székesegyházban található továbbá a világ legnagyobb gótikus széles ágú hajójának címet viselő hajó, amely 22,98 méter széles, és a látogatók számára rendkívül impozáns látványt nyújt.

A székesegyház egyik legérdekesebb és legnevezetesebb része azonban a Girona kincstára (Tresor de la Catedral de Girona), amely a középkori kincsek, relikviák és műalkotások otthona. A kincstárban találhatóak az arany- és ezüstfegyverek, a festmények, a szobrok és az ékszerek, amelyek az évszázadok során összegyűltek a székesegyházban.

Érdekességek

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

D. András fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes