ÚTIKRITIKA.HU / Lakásvásárlás Spanyolországban


hirdetes

útikritikák


Lakásvásárlás Spanyolországban

lakásvásárlás Spanyolországban

Teljesen szubjektív napló 2023-ból

Miért és miért most?

Már sok, éve időről időre felmerült bennünk az utazásaink alatt, hogy itt vagy ott, vagy esetleg amott szeretnénk eltölteni egy-két-öt-sok hetet , hónapot. Azért, mert az adott helyen boldogan élnek a helyiek. Vagy legalább boldogabban, mint mi, Magyaroszágon. Mert "látod, mennyire jó, csak kijön a házból, ott a strand" és mert "autó ide nem jöhet, mennyire jó ez a kikölyköknek, családoknak" és mert "otthon esik a hó, itt pedig kint kávéznak a teraszon és 20 fok van".

Mindig volt egy olyan körülmény, főleg a gyerekek és a család, ami miatt ez sokáig álom volt csak. Közben szerencsére a gyerekek megnőttek, így a mi utazásaink is alakultak, többször töltöttünk egy-egy helyen 1-2 hetet. Általában mediterrán helyeken, egyszerűen azt szeretjük. Az első nagy kedvencünk Las Palmas volt, ott nagyon jól el tudtuk képzelni magunkat. Anyagilag is nagyon szépen kijöttek a számok. Egy airbnbt képzeltünk Las Canterason, ahol télen mi lakunk, tavasztól őszig pedig az airbnbs bérlők. Az adók és a lakáskezelők kifizetése után is maradt volna annyi, hogy a bankhitelt havonta abból rendezni tudjuk. De egy gyors változás a körülményeinkben percek alatt átrendezte a prioritásokat, ez a terv parkolópályára került. Évekre.

Most, 2023-ban érezzük úgy, hogy idén eljött ennek is az ideje. 

Kezdés

A legegyszerűbb módon. Fb csoportok és kint élő ismeretlenek tanácsai alapján informálódok. Sokat olvasok erről, jót is rosszat is. Mivel azt tudtuk, hogy az ingatlan befektetésnek  egyik oldala az anyagi, a másik, egyszerűbb oldallal, a helyszín kiválasztásával kezdtünk neki. Először azt tisztáztuk, hová is mennénk letelepedési / befektetési szándékkal? Spanyolországba. Mert beszéljük a nyelvet. Mert eddig is évente egyszer eljöttünk ide. Volt, hogy többször is. Mert szeretünk itt lenni. Mert jó fejek a helyiek. Mert imádom nézni a kisöregeket a kávézókban. Mert így szeretném tölteni majd a nyugdíjas éveimet. Kézen fogva, emberek között, nem egydül a nappaliban a tv előtt. Mert nem szeretjük a hideget. Mert Európában van, nem hátrány, ha később, idősebben nem kell jetlaggel, 10-14 órás repülésekel bajlódni.

És, ha már választhatok, tenger közelébe szeretnék menni. Pálmafa is legyen az ablak alatt. Vagy a városban az út szélén. 

Ezért Spanyolország. Vagy a Spanyolországhoz tartozó Kanári -szigetek.

Ingatlanos

Igen, kell. És hasznos, segít. Tudom, hogy sokan ódzkodnak az ingatlanos segítségének igénybe vételétől, de én mégis azt tanácsolom, kérjünk segítséget egy helyi ingatlanostól. Én a magyarokat választottam, egyszerűen azért, mert értik, amit mondok. Szó szerint és a szónak abban az értelmében is, hogy tudják, mire gondlok vagy gondolhatok. Ugyanazt az iskolát látogattuk. Pont ezért , szerencsére én is fontosabb vagyok nekik, mint a spanyol kollégáiknak. Ráadásul a lakások 90%-át ingatlanos hirdeti, a nyaralóknak pedig gyakorlatilag a 100%-át. A spanyol ingatlanosok közös vonása, hogy e-mailre nem válaszolnak. Tehetünk köröket, de ez az általános tapasztalat. A helyi ingatlanos nagyon nagy segítség lehet, ha a lakást ki akarod adni. Minden távon. Vannak olyanok, akik üzemeltetenek, vállalják a téli karban tartás levezénylését, stb.  De ő is pénzért dolgozik, ezzel számolni kell. Te sem tennél másként.

Ok, Spanyolország, de azon belül hol?

Costa Blancán, Villajoyosától Alicantén át Torreviejáig. Miért nem tértünk vissza a Las Canterashoz? Mert a közelebbi családunk rámutatott, hogy a szigeten való életmód nem igazán nekünk való. Beláttuk, hogy jogos, váltottunk.

Maradtak a kritériumok, a tengerpart, pálmafa, stb. Északon egyszerűen hideg van télen. Costa Brava sem elég meleg télen, Barcelona túlpörgött turisztikai szempontból, befektetési szempontból pedig simán lehetetlen. Málagát nagyon szerettük, szóba került az is , Sevilla pedig a világ egyik legjobb városa. De mégsem. Eltöltöttünk nem olyan régen két hetet Valenciában is, nagyon tetszett, de kicsit nagy volt nekünk. Voltunk már Alicantéban pár éve, akkor nagyon megszerettük, úgy döntöttünk, itt kezdünk keresgéni. Nagyon vonzó volt az is, hogy több helyi fb csoport is működik, kimondottan rokonszenvesen. Bár , ha az ember sok időt tölt ezeket olvasgatva, az az érzése támad könnyen, hogy Magyarország fele ide szeretne vándorolni.

Így vettünk két olcsó jegyet Bécsből Alicantéba, kibéreltünk egy lakást a városban és elmentünk körülnézni.

Első lépések: Alicantétól délre, lényegében Torrevieja

A kapcsolatok építését úgy kezdtem, hogy sok-sok olvasgatás után egy-egy hirdetésre rákérdeztem a kinti magyar ingatlanosoknál. Nagyon egyszerű és működik. Így kerültem kapcsolatba R.Veronikával, aki nagyon kedvesen, profi módon szervezett nekünk lakásnézéseket Torreviejában és a környékén. Egy nap alatt különböző negyedekben megnéztünk 7 lakást, nem a tengerre néző teraszos fajtából. Azok az általunk megadott árkategória feletti árban helyezkednek el. Simán tudott olyat mutatni, kettőt is, amit el tudunk képzelni magunkak. Árak: 90.000.- euróig, lakások állapota: egy eléggé új, a többihez azért hozzá kellett volna nyúlni. Távolság a tengertől : a legközelebbi 200 méter, a legtávolabbi 950 méterre volt. Nem bemondásra, google maps. 1-2 hálós lakásokat néztünk. Általános jellemzőjük volt, hogy valamiért a konyha egy külön kis helység, a nappali nem nagy, de egy jó nagy ülőgarnitura terpeszkedik a közepén. A hálók kicsik, viszont minden hálóban van egy nagy, egész falat elfoglaló gardrób. Klíma alap, anélkül nyáron megfőne a turista ezekben a lakásokban.

Ezek a lakások valójában csak airbnbre valók, télen nem nagyon lakottak. Parkolóhely is volt mindig az utcán, látszott, hogy március van. Errefelé a part kicsit szélesebb, hosszú, kényelmes strandok sorakoznak egymás után. A települések kevésbé kúsznak fel a hegyekre. Sok az urbanización, a kimondottan nyaraló célzattal épített település, de mellette van több igazi falu és kisváros is. Általában ezek drágábbak, de nagyon alkalmasak hosszabb távú ott tartózkodásra.

Kedvencünk La Mata, kb.Torrevieja elővárosa. Aranyos kisváros, lakás a főtéren, főtér végében a part. Második kedvencünk Torrevieja közepén, de a zsúfoltságtól kicsit messzebb, egy nagy parkhoz közeli lakás. Nagyon tetszett a Playa del Cura, de jó sokan voltak már márciusban, mi lehet itt júliusban? Nagyon tetszett még Santa Pola és Guardamar, aminek a strandja remekül kiépített, hosszú, gyönyörű. De két éve nem adtak ki itt turisztikai hasznosításra engedélyt, így az airbnb nem lehetőség, csak , ha engedéllyel már rendelkező lakást veszünk.

Alicante

Alicantéban is volt saját ingatlanosunk, Zsuzsi. Őt nem hirdetésből találtam, nagyon régen ismerem, csak eddig azt nem tudtam, hogy ingatlanokkal is foglalkozik. Fő területe Villajoyosa, de az ő egyik partnerével, Alex-szel tudtunk nézni alicantei ingatlanokat a belvárosban. Azért a belvárosban, mert mi a belvárosban szeretünk élni, különösen akkor, ha 5 villamosmegállónyira van a strand.

Lakás szempontból két választási lehetőségünk van Alicantéban. Vagy bent veszünk a városban, vagy valamelyik, a városhoz tartozó playan, például San Juanban. San Juan nagyon tetszett, remek a strand, jók a szolgáltatások, éttermek, még iskolák is vannak. Sokan laknak ott állandóan, ezért annyira nem örülnek a turisztikai hasznosítású lakásoknak. De azért megoldható állítólag. Az árak itt nem az olcsó kategóriában mozognak, pont ezért. A kínálat elég nagy, de nem az első vonalban és még így sem olcsón.

Alicantéban a belvárosban is sok eladó lakást lehet látni. Épülete válogatja, hogy a rövidtávú bérbeadást engedélyezik-e? A főutak melletiek nyilván zajosabbak. Meglepő módon a belvárosi szűk utcácskákban eléggé nyugisan, csendben lehet élni. Mindegyik utca egyirányú ugyanis. Alicantéban a legnagyobb probléma a parkolás, ami finoman szólva is nagyon nehéz a központban. A saját garázs nagy áldás és könnyedén bérbe is adható.

Több lakást láttunk, volt, amelyik nagyon tetszett. Könnyebben bérbe adhatóak hosszú távra is, nem csak az airbnb létezik. A hosszú távnak törvényi megkötései léteznek, ezekkel előre tisztában kell lennie annak, aki ebbe fektet. Az airbnb engedélyköteles, lakóháza válogatja, hogy megkahatja-e a befektető.

Benidorm és Alicante között

Más jellegű kicsit a part, sziklásabb, nem a hosszan elnyúló strandok jellemzik. Erre kicsit magasabbak az árak, 100000.-ért felújítandó, kéthálós lakásokat lehet találni. Nagyon jó a közlekedése, a Villamos , átszállással ugyan, de Deniáig jár.

Kevés az igazi település, sok az urbanización. Közöttük is sok, ami csak kocsival vagy gyaloglással érhető el. Ezek nyilván az olcsóbbak.  A parthoz közelebbi helyek a drágák, viszont a lakóparkok általában modernek és kényelmesek, medencések. És airbnb barátok. De ezt mindig előre az adott helyen tisztázni kell. Nagyon népszerű - és nagy település - Villajoyosa, onnan Benidormig szinte egybe folyik az egész part. Benidorm nekünk nagyon nagy volt, márciusban már legénybúcsúztak az angolok a parton. Így inkább Cala Finestrat vagy Villajoyosa maradtak a lehetőségeink. Szép és nagyon jó állapotú lakásokat láttunk lakóparkokban, a faluban néztünk felújításra váról és felújítottat is. Érezhetően sokkal drágábban.

A felújításra váró lakást könnyen ejtettük, bár az eladó néni nagyon bizonygatta, hogy "turistáknak jó az úgy is, ahogy van". Szerintünk meg nem. Ugyanez a lakás felújítva , ugyanabban a házban 40000.- euróval került többe, így az sem a mi választásunk. 

Összesítés az első keresés után:

Nem láttunk romos társasházat, de láttunk romos lakást, amit részben felújítottként hirdettek. Sok a lakás a piacon, sok olyan közöttük, amiből láthatóan kihalt a néni vagy a bácsi. És a lakás ott áll elhagyatottan. Ennek az az oka, hogy a spanyol örökösödési illetékek nagyon magasak. Arra egyenes választ nem kaptam senkitől, hogy ez mennyire városi legenda vagy valóság.

Ami meglepő és nagyon pozitív, hogy a házak közös terei tiszták és szépen karban tartottak. Nem láttunk lelakott, graffitis lépcsőházakat. A közös költség mérettől függően havi 20-40-50.- EUR is lehet, ezzel számolni kell. Lelakott, graffitis lépcsőház nyilván van sok, de mi az átlagos lakónegyedekben keresgéltünk, spanyol szomszédok között.

Nagyon jó a tömegközlekedés a környéken, Benidorm és Torrevieja között. Nyárig Alicantéban a 10 alkalmas bérlet 4.35.- EUR, ez bizony verhetetlen. Villamosra és buszra a városi zónában, ami El Campelloig tart.

Elég nyomasztó az admnisztráció. Gyakorlatilag gestorokon keresztül lehet csak NIE számot intézni.  Simán a rendőrség nem ad időpontot, bár meg lehet próbálni. A gestor az időpontért cserébe 50-100.- eurót kér, szerintem érdemes kifizetni. Az nyithat spanyol bankszámlát, vehet Spanyolországban lakást, akinek NIE száma van. Elméletileg a budapesti spanyol nagykövetségen is el lehet intézni, mi nem próbáltuk.

Lakás rövid távú kiadásához helyi turisztikai szám szükséges. Ezt is érdemes pénzért a kinti lakáskezelővel intéztetni, hatékonyabb. Hosszú távú kiadásnál nincsnek megkötések, de sokkal alacsonyabb bérleti díjra lehet számítani. Adókat természetesen itt is fizetni kell. Az szja eus állampolgároknak spanyol residencia - állandó lahóhely - nélkül 19%. Negyedévente be kell adni a bevallást és be kell fizetni az adót. A könyvelő, aki a bevallást beadja 40.-50.- eur/alkalomért teszi ezt meg. Ezen kívül fizetendő a helyi ingatlanadó, a helyi földhivatali nyilvántartás alapján. Egy 60 nm-es lakásra ez évi 100-200.- EUR között van.

Praktikus, de nem kötelező spanyol bankszámla nyitása. Nem egyszerű. Illetve nagyon frusztráló, hogy , előzetesen megnézi az ember, lehet-e online nyitni? Hát persze, ez van a weboldalon. Majd, amikor szükség lesz rá, kiderül, hogy "ja, magyaroknak nem". Nagyon frusztráló volt, hogy az utolsó napokban rohangáltam banktól bankig, ahol rosszabbnál rosszabb feltételekkel álltak szóba velem. Nem esett jól, na. És drága is, általában három hónapra 40.- euró, amiben minden benne van. Ehhez kérnek egy biztosítást, ami a sima lenyúlás beceneve. És kérnek még mindenféle papírt az itthoni viszonyaidról. Nyilván a fekete és szürke gazdaság visszaszorítása érdekében. Amiben azért volna mit ügyködniük a saját portájukon is bőven, maradjunk ennyiben. Nálunk még függőben maradt a számlanyitás.


Kommentek

úti kritikus, 2023. 11. 05. 05:56
Péternek:

Keresd a Facebook-on Rakita Veronikát.


Dr.Bajáky Péter, 2023. 11. 01. 17:10
Nagyon-nagyon jó beszámoló. Hogy lehetne az említett magyar ingatlanosok elérhetőségéhez hozzájutni? Nagy segítség lenne sokunknak!


Soós Sándor, 2023. 10. 15. 11:45
Szeretnénk vásárolni ingatlant. A leírás kivâló volt, segített tisztábban látni. Ha lehet, örömmel vennénk a magyar ingatlanosok elérhetôségét. Köszönettel: Soós Sándor


Ilcsi, 2023. 09. 09. 22:10
Köszönöm a leírást! Ha van lehetőséged kérlek küld át a magyar ingatlanos hölgy, hölgyek elérhetőségeit. Akivel korábban felvettem a kapcsolatot nem elérhető már.
Köszönöm!!


Emese, 2023. 07. 07. 15:09
Koszonom a szines beszamolot … mi is visszakoltozunk Amerikabol Del
Spanyolba … ezert keresek kutatok, a valtozasok miatt … de ugy tapasztalom , h. az elmult 10,13 ev alatt nem valtozott semmi . Orommel olvastam.
Jo egeszseget mindannyiotoknak 😍


Balogh Márta, 2023. 06. 15. 10:06
Üdv mindenkinek! Esetemben a fiam a spanyol barátnőjével vannak lakásvásárlásban benne. Kicsit aggódom hogy minden rendben lesz - e? Annyira nem vagyok hasraesve a kiválasztott lakastol. Fel kell kicsit tuningolni hogy lakható legyen. Szűk a lépcsőház, 4. emelet lift nélkül, igaz fiatalok, de szeretnének családot es gyerekkel felcühölni nem lesz könnyű. Sajat megnyugtatásomra csatlakoztam ehhez a csoporthoz.


Kriszta, 2023. 05. 22. 00:47
Köszi a beszamolot,hasznos infokat,kaphatnek Torreviejai magyar ingatlanos elerhetéseget
?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes