ÚTIKRITIKA.HU / Valencia


Valencia

Valencia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Közbiztonság | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.


b.d. fotója

A Ryanair Budapest és Valencia közötti járatainak repülési ideje: oda 3 óra, vissza 2 óra 50 perc.

Valencia dióhéjban

 • A kb. 837 ezres (2022-es becslés) Valencia Spanyolország középkeleti partján helyezkedik el, a Földközi-tenger partján. Spanyolország harmadik legnagyobb városa. A város a gazdasági fellendülésének éveiben ultramodern épületek sokaságával gyarapodott.
 • Valenciánál van Spanyolország egyik legjelentősebb Földközi-tengeri kikötője.
 • Aki strandolni akar, annak érdemes a városból kimenni a szép El Saler strandra.
 • Jóllehet van olyan, hogy valenciai nyelv (valenciano), a városban mindenki spanyolul (castellano) beszél.
 • Valencia közúton 357 kilométerre van Madridtól, délkeleti irányban. Valencia Barcelonától délre fekszik, közúton 350 kilométer távolságban.
 • Innen származik a paella
 • Havi nettó átlagbér (2022-ben): 1400 euró (pont a spanyol átlaggal egyenlő)


Fö látnivalók:

 • A Művészetek és Tudományok városa (Ciudad de las Artes y de las Ciencas) Valencia déli részén
 • A főtér, azaz a Plaza de Ayuntamiento
 • A Plaza de la Reina a katedrálissal
 • A gótikus városkapu (Torres de Serranos)
 • A kikötő
 • A Selyembörze, az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne
 • A Jadrín del Túria, hatalmas városi park

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A szuper modern metró, a praktikus buszközlekedés
 2. A szép épületek a pálmafás, friss levegőjű környezetben, a viszonylagos nyugalom, főleg estefelé
 3. A fedett piac, a Mercado Central a zöldséges és gyümölcsös strandjaival és főleg halfelhozatalával
 4. A városban irigylésre méltóan nagy a tisztaság
 5. A Playa de les Arenas parti sétánya a pálmafákkal
 6. Az Almudin-múzeum a katedrálishoz közel
 7. L´ Hemisferic Valencia, ami egy IMAX mozi és planetárium
 8. Az óváros a hidakkal
 9. Az El Carmen negyed bárjai
 10. A Ruzafa negyed vendéglői
 11. Túria negyed, amelyik a Túria folyó elterelése után a folyómederben épült fel. Roppant kellemes. 

Nem tetszett

 1. A Művészetek és Tudományok városában jelentős summává nőnek a belépőjegyek, ha igazán körül akarunk nézni
 2. Angollal nehéz boldogulni, mert a helyiek vonakodnak azt megérteni
 3. Engedték a cigizést a hotelünkben
 4. Valencia városi strandjainál a part és a víz szemetes
 5. A katedrális bejáratánál a koldusokban felismerni a régiónkat...
 6. A központban az egy pohár sangriáért kifizetett 10 euró

Vélemények

,, Szállásunk ideális helyen volt: az óváros északi részén pár percre a katedrálistól és a város képét meghatározó Jardín del Turia-tól (Turia park). Valenciát alapvetően három részre lehet osztani: a turisták által frekventált történelmi óvárosra, a külső lakókerületekre és a tengerpartra.

Az óvárosba érdemes 'belevetni' magunkat: a szűk, macskaköves utcák számtalan érdekes dolgot rejtenek. Ha megéhezünk, megszomjazunk, bármelyik sarkon találhatunk egy kávézót, éttermet vagy tapas bárt. A spanyol életritmust követve, akkor járunk legjobban, ha ebédre csak valami kisebb dolgot eszünk, és estére tartogatjuk az éhségünket. (Számoljunk vele, hogy a legtöbb étterem csak fél 9-9-kor nyit ki vacsorára).

Az óváros legérdekesebb része a bohém hangulatú El Carmen negyed, ami a graffiti művészek mekkája.

A katedrális mellett a vásárcsarnok az óváros másik nagy látványossága. Ez építészetileg nagyon hasonló a budapestihez, a termékkínálat azonban erősen eltér. Jót lehet itt nézelődni, és kötelező megkóstolni a mézédes epret, aminek olyan az íze mintha napfénybe harapnánk. (Tényleg.)

Az óváros felfedezése után, érdemes bejárni a már említett Turia parkot, ahol annyi a látnivaló, hogy az ember azt sem tudja, merren nézzen. A Turia park Spanyolország egyik legnagyobb városi parkja. A Turia folyó kiszáradt medrében alakították ki, amelyet a gyakori áradások miatt eltérítettek a városból. A park 9 kilométer hosszú, és rengeteg sportolási lehetőséget kínál a futástól kezdve, a biciklizésen át a fociig. Játszóterek, szobrok, narancsligetek, szökőkutak teszik érdekessé. A gyerekek kedvence volt a Gulliver park nevű játszótér, ahol az óriás, fekvő Gulliver testén lehet csúszni-mászni.

A park egyik végében található az állatkert, a másikban pedig a Ciudad de las Artes y las Ciencias, a művészetek és tudományok városa. A hipermodern, futurisztikus épületegyüttes helyet ad többek között az operának, a természettudományi múzeumnak és egy vizi állatkertnek is. (A fényképezés szerelmesei számára kihagyhatatlan!)

Mindezek után a három napba még éppen belefért a tengerpart meglátogatása, ahova legegyszerűbben villamossal lehet eljutni. Igaz, hogy február volt, de így is nagyon jól esett magunkba szívni egy kis D vitamint a fárasztó városnézés után. Az éttermek közül ugyan csak néhány volt nyitva, de végül találtunk egy beach bárt, ahol mi mást is ehettünk volna, mint a híres valenciai paellát. (2017)" forrás

g.o. fotója

,, A valenciai látnivalók között egyaránt találhatunk lenyűgöző középkori és elképesztően látványos ultramodern épületeket, de a régi és az új rész nagyon határozottan el van különítve a városon belül, így egyik sem zavar be a másik látképébe. Sőt, olyan távol vannak egymástól, hogyha át akarunk menni egyikből a másikba, akkor nem árt ha buszra szállunk. A látnivalók mellett pedig ott van még a hatalmas tengerpart is, úgyhogy néhány napot mindenképpen érdemes eltölteni a városban.

A valenciai tengerpart hatalmas, de tényleg. Fantasztikus méretekkel rendelkezik. 3,5-4 km hosszú, a tenger és a parti sétány közötti homokos strand legalább 100 méter széles. Nem is csoda, hogy a melegebb nyári napokon akár 80-100 ezer ember is sütteti magát a napon.

A tengerpartig nem megy le közvetlenül a metró, az utolsó megállótól villamossal vagy busszal lehet leérni a kikötőbe és a mellette kezdődő strandra. A hatalmas méretek miatt viszont érdemes inkább biciklit bérelni a metró környékén valamelyik biciklikölcsönzőből, illetve van a Bubihoz hasonló rendszer is, ahol nem vagyunk a kölcsönzőhöz kötve, hanem a felvételi ponttól eltérő helyen is otthagyhatjuk a biciklit, ahol van tároló, akár az óvárosban is. (2019)" forrás

s.j. fotója

,, A város gyönyörű szép, az utcái rendezettek és tiszták. Az utcák szélesek és a járdák közevése mindenhol hibátlan és csillogó tiszta, az autóvezetők pedig, nagyon udvariasak. Ha azt észlelik, hogy az ember átkelne egy úton, azonnal megállnak, még akkor is, ha messzebb vagyunk még a lelépéstől. Nem dudálnak, nem türelmetlenek. Nagyon kellemes érzés volt Valenciában lenni, már a legelső pillanattól fogva.

A város felfedezését úgy osztottam be, hogy az első fele az óváros bejárásáról szóljon, a másik része pedig a Turia medrében kialakított park felfedezésével, úgy, hogy a vége a Művészetek és tudomány városánál - Ciudad de las Artes y las Ciencias - legyen. Még egy épített örökséget kerestem fel, mert pont az óvárosi rész és Turia parkjának határán áll. A Torres de Serranos az egykori városfal része volt, és egyes vélemények szerint az ország legszebb, ma is látható gótikus városkapuja. Ez a masszív és igen magas torony szintén külön díj megfizetése nélkül járható be a Valencia Tourist Card-dal. A torony felső szintjeiről jó kilátás nyílik az óvárosra, a parkra és a zöld sávon túli városrészre is. (2019)" forrás

Szállásválasztás

Ajánlott hotel:

Más valenciai szállodák foglalása itt - hotelscombined.com

Közlekedés

Valenciában sűrű és jól működő buszhálózat létezik. A buszhálózatot jól kiegészítik a metró- és villamosvonalak. A várost környező kis településeket is könnyen, gyorsan el lehet érni. A több napig valenciában időző turistáknak érdemes Bonobus nevű, 10 menetre szóló jegytömböt venni. Ez 7 euróba kerül, tehát egy utazás mindössze 70 eurócentet kóstál.

Városon kívüli kirándulásokhoz érdemes autót bérelni, a helyi buszközlekedés elfogadható ugyan, de az autós közlekedés kellemesebb. 

,, Valencia repülőtere nincs messze a belvárostól és metróvonal köti össze vele, így gyorsan és kényelmesen juthatunk be érkezés után. A metrómegálló a repülőtér épületéből közvetlenül elérhető. Jegyet a bajárat előtti automatákból vagy a pénztárból vehetünk, de lehetőség van a Valencia Tourist Card (VTCard) megvásárlására is, amellyel utazhatunk a város valamennyi közlekedési eszközén. A városi turisztikai hivatalnak van irodája a repülőtéren, de automatából is megvehetjük a kártyát. A kártya chippel van ellátva és úgy kell érvényesíteni, hogy az első utazás előtt hozzáérintjük az erre szolgáló szerkezethez (ez a metróban egyszerű, mert beengedő kapuk vannak, és a kártyával vagy a jegyünkkel tudjuk kinyitni, de a villamosmegállókban a peronon van a szerkezet, azaz csak felszállás előtt tudjuk rajta érvényesíteni a jegyünket vagy bérletünket). (2019)" forrás

Étkezés

 • MIndenképpen meg kell Valenciaban kóstolni a valenciai paellát, aminek az ad egyediséget, hogy nincsenek benne tenger gyümölcsei, hanem nyúl- és/vagy csirkehús. Általában egyféle hús van benne egyszerre, nem keverik. Nagyon büszkék arra, hogy a rizs is helyi termelés, a város melletii mocsaras vidéken valóban kitűnő rizstermés szokott lenni.
 • Érdemesebb a szakadtabb, nem turistás tapas bárokba, étkezőhelyekre betérni, mert ezekben jobb az ennivaló.
 • 2022: Az éttermekben szinte mindenhol menüvel készülnek kb.15-22€ /fő áron, ami 2 vagy 3 fogásból áll, valahol üdítőt és kávét is tartalmaz ez az ár.

b.d. fotója

Vásárlás

El Mercat - b.d. fotója

l. j. fotója

Szórakozás

A L'Umbracie a legjobb klub szórakozásra Valenciában. Hatalmas, igazán látványos.

Közbiztonság

Valenciában nem rossz a közbiztonság. Az utcákon a turista nagy biztonsággal járhat. A főszezoni hónapokban (március, valamint júniustól augusztus végégig) azonban ébernek kell lenni, mert a turisták sokasága vonzza a zsebeseket is. Főleg ott kell vigyázni értékeinkre ahol tolongás van, embertömeg. Jobb ha a táskánkat nem oldalt, hanem magunk előtt hordjuk. A hátizsák nem praktikus, mert ahhoz a tolvajok könnyebben hozzáférnek. Olyan is előfordul, hogy az emberforgatagban kikapják az ember kezéből a mobiltelefont és elillannak a tömegben.

Egyéb hasznos információk

1. TISZTELETBELI MAGYAR KONZULÁTUS - Tiszteletbeli konzul: Dr. GOERLICH, Andrés
cím: 46010 Valencia, c/Álvaro de Bazán 3 - telefon: 00-34-963-933-631 - e-mail: hungria@grupoland.com

Látnivalók

,, A városi látnivalók elhelyezkedése nagyon egyszerű. Fel vannak fűzve a Turia folyó hajdani medrének a környékére. A Turia folyót egyébként azért kellett elterelni, mert gyakran kiöntött. Ha végig akarnánk járni a látnivalókat kezdve a Botanikus kerttel, sorban jönnek: Történeti Múzeum, Művészetek hídja, Modern Művészetek Képtára, Városkapu, Szépművészeti Múzeum, Állatkert, Természettudományi Múzeum, Királyi híd, Calatrava híd, Kiállítási Palota, Palau de la Musica, Gulliver, Operaház, Hemispheric, Tudományok Múzeuma, az Óceonographic, mind-mind a betemetett folyómeder vonalán vannak. Úgy is hívják a valenciaiak ezt az útvonalat, hogy a kultúra folyója. (2012)" forrás

A Művészetek és Tudományok városa

Ultramodern komplexum a Túria völgyében. A szokatlan formájú épületekben múzeumok, ocesan park és opera is található. Rengeteg spanyol keresi fel évente, Valencia nagyon büszke ezekre a létesítményekre. Döntően a 90-es években épültek.

Bioparc Valencia a negyed másik nagy látványossága. Afrikai szavannát imitáló állatkertről van szó, nagyon népszerű a helyiek körében.

Adott a város tengerpartja minden kikapcsolódásra vágyó utazónak. Érdemes télen is kilátogatni, melegebb napokon fürdőzőket is lehet látni. Nyáron a város életének döntő része a parton történik, nagyon kellemes hely mindenféle szempontból.

A másik nagy látnivaló az Óváros. A Torres de Serranoson keresztül érdemes bemenni az Óvárosba. Állítólag ez Európa legnagyobb gótikus kapuja, de ezt valójában csak a helyiek mondják. A központ természetesen a Katedrális.

A katedrális

Itt őrzik a kelyhet, amiből Jézus az utolsó vacsorán ivott. Hosszan és részletesen bemutatják, miért  ez az igazi és egyetlen ilyen kehely. Az útikritikus kicsit szkeptikus a dolog eredetiségét illetően, de a város annyira szép, a helyiek annyira büszkék erre, hogy egyszerűbb ezt  így itt elfogadni.

b.a. fotója

Szent Miklós templom - Érdemes meglátogatni csak a pompázatos mennyzeti frskók megtekintése miatt is. 

Lonja de la Seda (Selyembörze) - 1996 óta a világörökség része, manapság inkább Tőzsdepalotaként ismert.  A XV. században épül és nagyon szépen rendben van tartva. Akit közelebbről érdekel a selyem gyártása, annak a selyem múzeum meglátogatását javasoljuk.

f.m. fotója

Plaza de la Virgen - Az Óváros legszebb tere.

r. t. fotója

Vásárcsarnok - Nagyon érdemes megnézni a szemet gyönyörködtető épületet már csak azért  is, mert kívülről könnyedén templomnak nézheti bárki. Aki szeret piacozni, annak ez kötelező program.

n.a. fotója

Las Fallas - A lángok fesztiválja. kicsit a busójáráshoz hasonlító ijesztegetős fesztivál, melynek csúcspontja mindig a bábuk elégatése, innen származik a neve is. ma már a hagyományos tüzelésen túl kicsit túltengenek az egyéb pirotechnikai eszközök, petárdák és társaik. 2018-ban március 15 és 18 között lesz megtartva.

Olvasmányos linkek

"Ha a turistának nevezett emberfajta Valenciában jár, első útja, akár vallásos keresztény, akár nem, általában a katedrális felé vezet. Ez a kitaposott turistaösvény első állomása. Nem kisebb festőgéniusz, mint az spanyol expresszionizmus előfutárának is tartott Francisco de Goya két festménye csodálható itt meg, amelyeket a mester különös, úgynevezett fekete korszakában festett." forrás


"Valenciában van minden amit egy város adhat. A régi és az ultramodern keveréke, tenger, mediterrán hangulat, Calatrava és a gótika békés egymás mellett élése. Nem is tudják az itt élő emberek, hogy milyen szerencsések, nekik ez a természetes, de én aki a kontinentális éghajlatra születtem jelen életemben, minden napért hálás vagyok amit itt tölthetek. Lenyűgözőnek tartom például ,hogy a város egyik részében gyönyörű állapotban meg tudták őrizni a történelmi belváros épületeit a másik felében pedig olyan ultramodern épületek vannak mintha egy sci-fi szereplői lennénk.

A tengerpart egyébként nagyon szép és a tenger döbbenetesen meleg itt. Lassan mélyül a víz és így fantasztikusan jól fel tudja melegíteni a nap. Eddig a városi strandokon voltunk a Playa la Mallvarosan, de holnap tervezzük, hogy elmegyünk a Saler és Devasa strandokra.Ide csak kocsival vagy busszal lehet menni. Ezek az Albufera Nemzeti Park közelében találhatóak és ezek a legjobb minőségű, kékzászlós partok, fehér homok, dűnék és azúrkék víz jellemzi őket. A Devasa teljesen kiépítetlen, éttermek, bárok sem találhatóak a partján. Valószínűleg ezt célozzuk meg. Nagyon szeretem a csendes, tiszta ,érintetlen partokat ahol alig van ember és hosszan be lehet úszni a tengerbe. (2015)" forrás


,, A pár órás városnézés alatt megcsodáltuk a Művészetek városa elnevezésű részt, ahol olyasmi épületek vannak, mint Budapesten a Bálna, csak ezek úgy kb 120x nagyobbak. Mintha egy scifi filmbe csöppenne az ember.

Emellett elsétáltunk a Valencia katedrálishoz, ami a 13-15 század között épült, s ez a város másik híres nevezetessége. Tervben volt a Central Market meglátogatása is, de a nagy központi piac délután bezár, úgyhogy ez kimaradt nekünk. Aki teheti, ne hagyja ki, mert egyébként képeken érdekesnek tűnt.

Valencia is szimpatikus város, különösen azért, mert a központjában van egy kb 100-200 méter széles több kilométer hosszú zöld park, amit úgy kell elképzelni, mintha a Margitsziget zöldje végigmenne a körút teljes hosszán Budapesten. Itt sokan futottak, fociztak, bicikliztek. Kicsit sajnáltuk, hogy nálunk Budapesten a belvárosban szinte csak az autók között lehet kerékpározni, ahhoz, hogy A-ból B-be eljusson az ember. (2018, Lilkaland.hu)

Fotóegyveleg

Óváros - b.d. fotója

b.d. fotói

Művészetek palotája - g.o. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS