ÚTIKRITIKA.HU / Valencia


hirdetes


útikritikák


Valencia

Valencia

Valencia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Közbiztonság |Egyéb hasznos információk|Látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.


Kriszta fotója

A Ryanair Budapest és Valencia közötti járatainak repülési ideje: oda 3 óra, vissza 2 óra 50 perc.

A Wizzair 2024. június 17-től október 25-ig hetente háromszor közlekedik Budapest és Valencia között.

Valencia dióhéjban

 • A kb. 840 ezres (2024-es becslés) Valencia Spanyolország középkeleti partján helyezkedik el, a Földközi-tenger partján. Spanyolország harmadik legnagyobb városa. A város a gazdasági fellendülésének éveiben ultramodern épületek sokaságával gyarapodott.
 • A város lakosságának közel 13 százaléka külföldi állampolgár. Sok a román, az olasz, a kínai, a pakisztáni és a dél-amerikai. 142 ezren nem itt születtek, de az utóbbi években spanyol állampolgárságot kaptak. Más spanyol nagyvároshoz képest kevés fekete-afrikait és marokkóit, általában (eltekintve a strandsétányt) kevés illegálisan érkezett migránst lehet látni az utcákon.  
 • Valenciánál van Spanyolország egyik legjelentősebb Földközi-tengeri kikötője.
 • Aki strandolni akar, annak érdemes a városból kimenni a szép El Saler strandra.
 • Jóllehet van olyan, hogy valenciai nyelv (valenciano), a városban mindenki spanyolul (castellano) beszél.
 • A helyiek büszkék a valenciai nyelvre, és tagadják hasonlóságát a katalánhoz. Pedig, csaknem ugyanaz. Ha helyivel beszélgetünk, még véletlenül se tegyünk bármiféle megjegyzést az azonosságra. Valenciaiul a nyelvüket így írják: valencià. Büszkeség ide-oda, a városban a helyiek többnyire nem is használják ezt a nyelvet. Legalábbis nekünk nem sikerült hallani (felismertük volna a spanyolhoz képest). Az utcanevek, hivatalos kiírások gyakran vannak ezen a nyelven. 
 • Valencia közúton 357 kilométerre van Madridtól, délkeleti irányban. Valencia Barcelonától délre fekszik, közúton 350 kilométer távolságban.
 • Innen származik a paella (szerintük)
 • A valenciaiak egyértelműen elhatárolódnak a katalán függetlenségi törekvésektől. Nincs önálló vágyuk sem a Spanyolországból való kiválásra.
 • A helyiek inkább igazodnak, érzelmileg simulnak a város folyójához, a Turiához. A turisták vannak jobban oda a beachekért.
 • A külföldi turistát úgy nevezik, hogy : guiris.
 • Havi nettó átlagbér (2024-ben): 2040 euró (spanyol átlag: 1750 euró)
 • Valencia megnézhető három nap alatt, de simán itt lehet tölteni egy/két egész hetet.
 • A spanyolországi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Fö látnivalók:

 • A Művészetek és Tudományok városa (Ciudad de las Artes y de las Ciencas) Valencia déli részén
 • A főtér, azaz a Plaza de Ayuntamiento
 • A Plaza de la Reina a katedrálissal
 • A gótikus városkapu (Torres de Serranos)
 • A kikötő
 • A Selyembörze, az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne
 • A Jadrín del Túria, hatalmas városi park

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Olcsó  a taxizás (magyarországgal összehasonlítva is) és jól használható a metró.
 2. A szép épületek a pálmafás, friss levegőjű környezetben, a viszonylagos nyugalom, főleg estefelé
 3. A fedett piac, a Mercado Central a zöldséges és gyümölcsös strandjaival és főleg halfelhozatalával
 4. A városban irigylésre méltóan nagy a tisztaság
 5. November második vasárnapján a strandon és a sétányán a sok boldog ember, a röplabdásók, a néhány fürdöző is.
 6. Az Almudin-múzeum a katedrálishoz közel
 7. L´ Hemisferic Valencia, ami egy IMAX mozi és planetárium
 8. Az óváros a hidakkal
 9. Az El Carmen negyed bárjai, és az ottani elefántos graffiti
 10. A Ruzafa negyed nagyon rokonszenves és imádtuk a színes lakóházakat, a kávézók hangulatát
 11. Túria negyed, amelyik a Túria folyó elterelése után a folyómederben épült fel. Roppant kellemes. 
 12. Nem dimbes-dombos, ami megkönnyíti a sétákat. 
 13. A gyümölcsök és a zöldségek olcsóbbak mint nálunk (itt viszont kb. 60 százalékkal magasabbak a bérek)

Nem tetszett

 1. A Művészetek és Tudományok városában jelentős summává nőnek a belépőjegyek, ha igazán körül akarunk nézni
 2. Angollal nehéz boldogulni, mert a helyiek vonakodnak azt megérteni.
 3. A városközponton, az óvároson kívül sok a járdákon a szemét, a kutyakaki, rengeteg falat borít csúnya graffiti, a helyiek rendetlenebbek mint a spanyol átlag.
 4. Valencia városi strandjainál a part és a víz szemetes
 5. A katedrális bejáratánál a koldusokban felismerni a régiónkat...
 6. A Selymbörze vécéje zárva volt, és a pénztáros közölte, hogy nem is fog a jövőben működni - ciki
 7. A szieszta kb. 14 órától szabályosan félbeszakítja a szolgáltatásokat, otthagynak csapot, papot. A turisták számára nem praktikus ehhez kényszerűen igazodni. Eltart a szieszta legalább 3 órán át. 
 8. Tragikomikus a vendéglátóhelyek rövid nyitvatartása. Egy az airbnb lakásunkhoz közeli közeli pizzéria naponta este fél kilenctől három órányit tart nyitva. Ennyi. Délután 3 és este nyolc között kétszer is ráfanyalodtunk egy nemzetközi gyorskajáldára. 
 9. A nagypolgári, elegáns központon kívüli negyedekben rengeteg a végleg bezárt bolt, eladó tábla, ami arról tanúskodik, hogy vannak gazdasági problémák. És minden bezárt bolt tele van graffitizve.
 10. Az Oceanographic 33 euró belépőjegy ára kb. 10 euróval túlárazott a reális ár-érték arányhoz képest, (amúgy persze nagyon látványos.)
 11. Sok az utcákon a narancsfa, de termésükből nem érdemes leszedni, mert speciel nem annyira kívánatosan kinéző, nem finom, túl keserű, olyannyira, hogy egy részüket haszonállatoknak készített takarmányokba adagolják, vagy parfümök készítésénél használják fel. (Amúgy szerencsére terem a térségben sok finom narancs is.).

Kriszta fotója

Vélemények

"Rengeteg a narancsfa az utcákon. Nagyon menő, amikor jön az itteni valamilyen szerv autója, kihúz egy kerek ponyvát a fa törzse körül, a traktor- féle alaposan megrázza/lökdösi  a fát és potyog le a narancs minden mennyiségben. Kr"

" Nekem Valenciában adatott meg életemben először az, hogy az utca fölé teregessem a száradó ruhát. Hát, amennyire fotogén a dolog, annyira ijesztő is. Nem is annyira egyszerű. Az airbnb az ötödiken volt, a teregető pedig a konyha ablak előtt, az utca felett. Négy sor madzag, kicsike csörlő a mozgatáshoz és egy doboz csipesz. Nagy volt a szám, de végül csak az első két sor telt meg mosott ruhával. A kihajolok az ablakon, kezemben a ruha és a csipesz és elrendezem, csipeszelem, rángatom, na ez a terv nekem annyira nem volt kivitelezhető. Kriszta"

Valenciának nagyon jó az atmoszférája, barátságos, biztonságos, nagyon tiszta, karbantartott, rendezett, színes, még a külvárosok is, amiken kifelé menet a városból áthaladtunk. Különlegessé teszik Valenciát a mindenhol megtalálható narancsfák, pálmafák, és az egészen izgalmasan kinéző hatalmas, öreg fikuszfák is. (2019) forrás


Hat napot voltunk Valenciába szeptember közepén…Az időjárás nagyon jó volt…A tenger nam a legszebb de mi jol éreztük magunkat és turistákkal nem is nagyon találkoztunk aki egy kis csendes helyet keres az itt megtalálja;.itt megtalálható Spanyolország szépsége és az igazi Barcelonával ellentétbe “Barcelona igazi turista hely és ez ellenben “Valencia “ egy igazi gyöngyszem!


,, Szállásunk ideális helyen volt: az óváros északi részén pár percre a katedrálistól és a város képét meghatározó Jardín del Turia-tól (Turia park). Valenciát alapvetően három részre lehet osztani: a turisták által frekventált történelmi óvárosra, a külső lakókerületekre és a tengerpartra.

Az óvárosba érdemes 'belevetni' magunkat: a szűk, macskaköves utcák számtalan érdekes dolgot rejtenek. Ha megéhezünk, megszomjazunk, bármelyik sarkon találhatunk egy kávézót, éttermet vagy tapas bárt. A spanyol életritmust követve, akkor járunk legjobban, ha ebédre csak valami kisebb dolgot eszünk, és estére tartogatjuk az éhségünket. (Számoljunk vele, hogy a legtöbb étterem csak fél 9-9-kor nyit ki vacsorára).

Az óváros legérdekesebb része a bohém hangulatú El Carmen negyed, ami a graffiti művészek mekkája.

A katedrális mellett a vásárcsarnok az óváros másik nagy látványossága. Ez építészetileg nagyon hasonló a budapestihez, a termékkínálat azonban erősen eltér. Jót lehet itt nézelődni, és kötelező megkóstolni a mézédes epret, aminek olyan az íze mintha napfénybe harapnánk. (Tényleg.)

Az óváros felfedezése után, érdemes bejárni a már említett Turia parkot, ahol annyi a látnivaló, hogy az ember azt sem tudja, merren nézzen. A Turia park Spanyolország egyik legnagyobb városi parkja. A Turia folyó kiszáradt medrében alakították ki, amelyet a gyakori áradások miatt eltérítettek a városból. A park 9 kilométer hosszú, és rengeteg sportolási lehetőséget kínál a futástól kezdve, a biciklizésen át a fociig. Játszóterek, szobrok, narancsligetek, szökőkutak teszik érdekessé. A gyerekek kedvence volt a Gulliver park nevű játszótér, ahol az óriás, fekvő Gulliver testén lehet csúszni-mászni.

A park egyik végében található az állatkert, a másikban pedig a Ciudad de las Artes y las Ciencias, a művészetek és tudományok városa. A hipermodern, futurisztikus épületegyüttes helyet ad többek között az operának, a természettudományi múzeumnak és egy vizi állatkertnek is. (A fényképezés szerelmesei számára kihagyhatatlan!)

Mindezek után a három napba még éppen belefért a tengerpart meglátogatása, ahova legegyszerűbben villamossal lehet eljutni. Igaz, hogy február volt, de így is nagyon jól esett magunkba szívni egy kis D vitamint a fárasztó városnézés után. Az éttermek közül ugyan csak néhány volt nyitva, de végül találtunk egy beach bárt, ahol mi mást is ehettünk volna, mint a híres valenciai paellát. (2017)" forrás

A felső középosztály lakónegyedeiben lehet inkább látni így spanyol zászlót. - Kriszta fotója


,, A valenciai látnivalók között egyaránt találhatunk lenyűgöző középkori és elképesztően látványos ultramodern épületeket, de a régi és az új rész nagyon határozottan el van különítve a városon belül, így egyik sem zavar be a másik látképébe. Sőt, olyan távol vannak egymástól, hogyha át akarunk menni egyikből a másikba, akkor nem árt ha buszra szállunk. A látnivalók mellett pedig ott van még a hatalmas tengerpart is, úgyhogy néhány napot mindenképpen érdemes eltölteni a városban.

A valenciai tengerpart hatalmas, de tényleg. Fantasztikus méretekkel rendelkezik. 3,5-4 km hosszú, a tenger és a parti sétány közötti homokos strand legalább 100 méter széles. Nem is csoda, hogy a melegebb nyári napokon akár 80-100 ezer ember is sütteti magát a napon.

A tengerpartig nem megy le közvetlenül a metró, az utolsó megállótól villamossal vagy busszal lehet leérni a kikötőbe és a mellette kezdődő strandra. A hatalmas méretek miatt viszont érdemes inkább biciklit bérelni a metró környékén valamelyik biciklikölcsönzőből, illetve van a Bubihoz hasonló rendszer is, ahol nem vagyunk a kölcsönzőhöz kötve, hanem a felvételi ponttól eltérő helyen is otthagyhatjuk a biciklit, ahol van tároló, akár az óvárosban is. (2019)" forrás

Gyönyörű lakóházak százai - Kriszta fotói

,, A város gyönyörű szép, az utcái rendezettek és tiszták. Az utcák szélesek és a járdák közevése mindenhol hibátlan és csillogó tiszta, az autóvezetők pedig, nagyon udvariasak. Ha azt észlelik, hogy az ember átkelne egy úton, azonnal megállnak, még akkor is, ha messzebb vagyunk még a lelépéstől. Nem dudálnak, nem türelmetlenek. Nagyon kellemes érzés volt Valenciában lenni, már a legelső pillanattól fogva.

A város felfedezését úgy osztottam be, hogy az első fele az óváros bejárásáról szóljon, a másik része pedig a Turia medrében kialakított park felfedezésével, úgy, hogy a vége a Művészetek és tudomány városánál - Ciudad de las Artes y las Ciencias - legyen. Még egy épített örökséget kerestem fel, mert pont az óvárosi rész és Turia parkjának határán áll. A Torres de Serranos az egykori városfal része volt, és egyes vélemények szerint az ország legszebb, ma is látható gótikus városkapuja. Ez a masszív és igen magas torony szintén külön díj megfizetése nélkül járható be a Valencia Tourist Card-dal. A torony felső szintjeiről jó kilátás nyílik az óvárosra, a parkra és a zöld sávon túli városrészre is. (2019)" forrás


Valencia óvárosának bevételére indultunk szigorúan egy kávé elfogyasztása után, ami nem mellesleg életem egyik, ha nem a legfinomabb fahéjas cappuccinója volt hatalmas tejszínhabbal a tetején borospohárban. Először a kávé mögül méricskéltük a pont előttünk magasodó Torre de Serranos méreteit, aztán némi belépő megfizetése után felvágtattunk, hogy a városra nyíló kilátásban gyönyörködjünk.

Az újra felbukkanó tériszonyom leküzdését követően újult erővel koncentráltunk a hangulatos, színes házak között nézelődni, bóklászni, élvezni a szombat délutáni kellemes időjárást miközben emlékezetünkben próbáltuk előhívni a térképet, legyen segítségül, hogy melyik nevezetességet merre találjuk. Annyira nem erőltettük, hogy kéznél legyen, élvezni akartuk, amit Valencia nyújt; amit spontán döntésekkel megélhetünk. Mivel nem egy nagy kiterjedésű az óvárosi rész, minden út jó irányba vezetett minket, jókat súgtak az ösztöneink.

Szépen sorban déli irányban, a központi részként említhető Estació del Norte vasútállomásig és a közvetlenül mellette található bikaviadal arénáig, mindent érintettünk, amit első alkalommal látni kell Valenciában. (2019) forrás

Ha végigolvasta ezt a gyakolati információs oldalt, akkor mindenképpen nézze meg a látnivalókkal foglalkozó, fotókban nagyon gazdag aloldalunkat!!!!

Szállásválasztás

Rengeteg szállás közül választhatunk. Persze mindenki az olcsó, de a legjobb helyen lévő és tiszta, szuperszállásra hajt. A jó hír az, hogy ilyen van. Mindig csak egy jellemzőtől kell elbúcsúzni. Vagy csodás lesz, de marha drága, stb. Amire érdemes felkészülni: Valencia hangos hely. Az utcák szűkek, a házak elég magasak. A szembe szomszéd klímája fog felébreszteni minden alkalommal, amikor éppen bekapcsol. Amit a szemközti teraszon megvitatnak, mindenki tudja. Persze ebből a szempontból a magyar nyelv nyilván előny. A magas házak akusztikája remek. Sajnos.

Annak, aki 3 nap alatt szeretné mgnézni Valenciát, mindenképpen az Óvároshoz közeli szállás javasolt. Valencia nem kisváros, közlekedéssel sok értékes időt el lehet tölteni.

Ajánlott hotel:

Közlekedés

A Castellon reptérrre érkező, de Valenciába igyekvőknek: Elvileg minden fapados erkezesekor inditanak buszt a repterrol be Castellon varosaba, ahonnan vonat megy Valenciaba. De en pl amikor a vonat menetrendjet neztem, akkor a megfelelo idopontban meg mar online elovetelben elfogytak a jegyek Valenciaba, szoval meg ott a palyaudvaron kellett volna dekkolni a kovetkezo vonatig. Sztem ti is nezzetek most ki a vonat menetrendet. Castellon-Valencia. (2022)

Valenciában sűrű és jól működő buszhálózat létezik. A buszhálózatot jól kiegészítik a metró- és villamosvonalak. A várost környező kis településeket is könnyen, gyorsan el lehet érni. A több napig Valenciában időző turistáknak érdemes Bonobus nevű, 10 menetre szóló jegytömböt venni. Ez 7 euróba kerül, tehát egy utazás mindössze 70 eurócentet kóstál. Első alkalommal meg kell venni 2.--ért a kártyát hozzá. Egy kártyát egy ember használhat.

Kriszta fotója

A reptérre kimegy az 5-ös számú, zöld színű metró. Összesen 10 metróvonal van Valenciában. És 700000 lakos. Az első adandó alkalommal meg kell venni a 10 alkalmas jegyet. 10,4 eur/fő. Ebből a 2.-eur a kártya. A város metro szempontból A,B,C zónákra osztották. A belváros az A, a turisták nagy tömege ezt használja. A 10 alkalom az A-ra 5.60.- eur plusz a kártya. Az A,B 8,40.- plusz a kártya, ami újratölthető az automatákban. Viszont az automata csak az eredeti feltöltést fogja újry felajánlani. De egy kasszás ezt a problémát simán megoldja.

Kedvenc metro megállónk: Alameda. A legszebb talan és a legjobb helyen van.

Taxiból rengeteg van. Szieszta idején jóval kevesebb. A taxi olcsóbb, mint Pesten, A sofőrök használják az órát, nincs nagyon vita, átverés. Működik az uber és a helyi pidetaxi alkalmazás.

A város eléggé lapos, a nagyobb utak mentés és a strandon szinte végig vannak bicikliutak. Vállalkozó kedvűeknek érdemes bicajt bérelni egy-egy napra. Sokan használják a biciklit és a rollert is közlekedésre.

Kriszta fotója

A reptéren van metró. Papíralapú kártyát ad az automata melynek ára €1 , amire egyből ráteheted a sima jegyet be a városba ami €3.9. Ezt a papíralapú kártyát megtartod, és erre tölthetsz napi jegyet is, €4 egy napra, €6.7 két napra és €9.7 három napra. Van műanyagalapú kártya is, annak €2 az ára. A napijegyek mindenre jók, és sokkal jobban jössz ki azokkal, mert egy sima jegy amúgy €1.5. Vigyázz mert ezek a napijegyek nem jók a reptérre! Oda drágább kell vagy sima jegy. (2022)

Kötelező a maszkviselése - 2022. november - Kriszta fotója (Colon):

Városon kívüli kirándulásokhoz érdemes autót bérelni, a helyi buszközlekedés elfogadható ugyan, de az autós közlekedés kellemesebb. 

,, Valencia repülőtere nincs messze a belvárostól és metróvonal köti össze vele, így gyorsan és kényelmesen juthatunk be érkezés után. A metrómegálló a repülőtér épületéből közvetlenül elérhető. Jegyet a bajárat előtti automatákból vagy a pénztárból vehetünk, de lehetőség van a Valencia Tourist Card (VTCard) megvásárlására is, amellyel utazhatunk a város valamennyi közlekedési eszközén. A városi turisztikai hivatalnak van irodája a repülőtéren, de automatából is megvehetjük a kártyát. A kártya chippel van ellátva és úgy kell érvényesíteni, hogy az első utazás előtt hozzáérintjük az erre szolgáló szerkezethez (ez a metróban egyszerű, mert beengedő kapuk vannak, és a kártyával vagy a jegyünkkel tudjuk kinyitni, de a villamosmegállókban a peronon van a szerkezet, azaz csak felszállás előtt tudjuk rajta érvényesíteni a jegyünket vagy bérletünket). (2019)" forrás


Voltam már pár városban, használtam már mindenféle közlekedési- és jegyrendszert, ezért nyugodtan állítom, hogy a valenciai egy kretén rendszer. A városban vannak metró-metró vonalak, melyek jól nevelt metrókhoz illően életük nagy részét a föld alatt töltik, aztán vannak metró-villamosvonalak, melyek felsővezetékes villamosok, csak néha lemennek a föld alá. Ezen kívül vannak buszok is. Eddig egyszerű lenne, csak éppen ezeket különböző cégek üzemeltetik összehangolt jegyrendszer nélkül, ami azt jelenti, hogy nem minden jegyfajta érvényes mindenhova, de hogy miért nem és melyik érvényes hova, az nem derült ki három nap alatt. Ezen kívül van papír- és műanyag alapú jegy is, előbbire csak az egyszerűbb jegyeket lehet feltölteni. Viszont amíg az érvényes vagy nem lett elhasználva, nem lehet másikat mellétenni. Tehát ha van egy vonaljegyünk rajta és napijegyet szeretnénk, először el kell használni a vonaljegyet, mert addig nem engedi megvenni a másik jegyfajtát. (2022) forrás

Valencia erősen kerékpárosbarát - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Oktatják, hogy kiknek kell átadni az ülőhelyet - Kriszta fotója 

Étkezés

 • MIndenképpen meg kell Valenciaban kóstolni a valenciai paellát, aminek az ad egyediséget, hogy nincsenek benne tenger gyümölcsei, hanem nyúl- és/vagy csirkehús. Általában egyféle hús van benne egyszerre, nem keverik. Nagyon büszkék arra, hogy a rizs is helyi termelés, a város melletii mocsaras vidéken valóban kitűnő rizstermés szokott lenni.
 • Érdemesebb a szakadtabb, nem turistás tapas bárokba, étkezőhelyekre betérni, mert ezekben jobb az ennivaló.
 • 2022: Az éttermekben szinte mindenhol menüvel készülnek kb.15-22€ /fő áron, ami 2 vagy 3 fogásból áll, valahol üdítőt és kávét is tartalmaz ez az ár.
 • Bevásárlás: mindenhol van supermercado, reggelire-vacsorára érdemes ezekben vásárolni. A csapvíz iható, az íze pocsék, így árványvízből eléggé sok fogy. Minden kapható, ami itthon is. Az árak sokszor olcsóbbak, mint Pesten. (2022 október)
 • Bőven találhatóak élelmiszerek a különleges diétákhoz is. Sin azúcar vagy a jelölésben s/azúcar vagy 0%. Kapható a teljes kiőrlésű kenyér (integral) és tönkölybúzás (espelta) is.

Kriszta fotója

Mercado Colon, luxus gourmet hely a felső középosztály Eixample negyedében - Kriszta fotói

A parton közvetlenül nem sok büfé van, ha enni vagy inni akarunk, elég sokat kell gyalogolni. Jó hír, hogy a part menti utcákban számos étterem van és az áruk is normális. Mi itt próbáltuk ki a Agua de Valencia nevű koktélt, ami vodka, gin, narancslé és szóda keveréke. Ízre kicsit olyan, mintha a napon megerjedt és már pezsgő narancslevet innánk. Én inkább maradtam a sangria és a tinto de verano ivásnál.

Étel fronton a híres paellát kell kiemelni, ami valenciai eredetű. Ennek eredeti változata csirkével és nyúllal készül, manapság már mindenféle tengeri vackokkal is elrontják készítik. Fontos tudni, hogy az igazi helyek kizárólag délben szolgálnak fel paellát, így ne tervezzünk vacsorát. Helyette próbáljuk ki a tapast, melynek kisebb adagjaiból magunknak válogathatjuk össze a fogásokat. Minél több ember vesz részt, annál többféle fogást tudunk kipróbálni. A katedrális közelében jártunk olyan étteremben, ahol a pultra kitett falatok közül lehet válogatni, majd a fogpiszkálók alapján darabra fizetni. Készüljünk fel, hogy a spanyolok igen későn, 9-10 óra körül vacsoráznak, így akinek 7-kor már korog a gyomra, valamilyen áthidaló megoldást kell találnia. (2022) forrás

"Ezzel vitatkoznék. Playa MalvaRosa szinte végig egyetlen nagy étterem-kioszk sor. és még a villamos is odamegy. Kriszta"


Kerülve az esti evéseket, mindig 12 és 14 óra között ettünk, de a legtöbb étteremben inkább csak menűket kínáltak, és onnan egyszer sem sikerült igazán emlékezetesen nekem megfelelőt választani. Gyermekkorom óta nem szeretem a rizst, így aztán a paella nekem eleve kieső étel. Visszakívántam a franciaországi és olaszországi evéseket.  (aji, 2022)

Kriszta fotója

Vásárlás

A bolti élelmiszervásárlásaink magyarországi összehasonlításban mindig kb. 15-20 százalékkal olcsóbbaknak bizonyultak. A legnagyobb különbségek a gyümölcsök és a zöldségek vonatkozásában vannak. Itt olcsóbbak és jobb minőségűek. Budapesten az utóbbi egy-két hónapban nem sikerült olyan ringlót vennem, ami nem volt belül rohadó. Itt ilyen nem fordulhat elő.

Kötelező hozzátennem, hogy itt átlagosan 60 százalékkal magasabbak a fizetések. (aji, 2022)

Kriszta fotója

A központi piac

Mercado Central
A piac hétfőtől szombatig 7:00-15:00-ig tart nyitva. A városközpontban, a Selyembörze közvetlen közelében található.

Nagyon érdemes megnézni a szemet gyönyörködtető épületet. Aki szeret piacozni, annak ez kötelező program.

Kriszta fotója

A központi piac épületének hatalmas szerkezete és tágas tere már önmagában látványosság, persze a standokat is érdemes végignézni. Itt aztán minden kapható: hús-hentesárun, zöldségeken és gyümölcsökön túl tengeri herkentyűk, sajtok, kézműves kolbászok és füstölt húsok, olivabogyók és egyéb savanyított dolgok. A turistákra gondolva sok standon van kóstoló illetve vásárolhatók kis adag sajt- vagy kolbász tálak, olivabogyók, facsart gyümölcs-és zöldséglevek. A Colón metrómegállóhoz közel is található egy piac, melynek szintén érdekes épülete van, de ott a piac nagy részét éttermek, kávézók és bárok alkotják. (2022) forrás

Kriszta fotói

Ruzafa negyed minőségi piaca - Kriszta fotója

Szórakozás

A L'Umbracie a legjobb klub szórakozásra Valenciában. Hatalmas, igazán látványos.

El Carmen: Ez az egyik legnépszerűbb környék a városban, amely számos kávézóval, bárral és étteremmel rendelkezik. Itt található a Plaza del Negrito, ahol élő zenei előadásokra, DJ-kre és más kulturális eseményekre lehet számítani.

Ruzafa: Ez egy másik trendi környék, amely számos bárral és étteremmel büszkélkedhet. A terület sokféle kínálatot kínál a szórakozáshoz, beleértve a hip-hop, reggae, techno és egyéb zenei stílusokat.

El Cedro: Ez a terület egyre népszerűbb a fiatalabb generáció körében, de ideális választás lehet az 30-45 éves korosztály számára is. A területen számos kávézó, bár és étterem található, és a hangulat éjjel fokozódik.

Canovas: Ez a terület a fiatalabb generáció körében is népszerű, de számos olyan bár található, amelyek ideálisak lehetnek a 30-45 éves korosztálynak. A területen számos étterem is található, és éjszaka a hangulat fokozódik.

Marina Beach Club: Ha valami egyedülállót és luxusosat keresel, akkor érdemes meglátogatni a Marina Beach Clubot. Ez a tengerparti helyszín koktélokat, ételeket és élőzenei előadásokat kínál a látogatóknak. A helyszín ideális azoknak, akik élvezni szeretnék a tengerparti hangulatot.

Szombat délelótti szülinapi buli a Ruzafa negyedben - Kriszta fotója

,,Bátorító" üzenet a szülinaposnak: Millán, már nem vagy fiatal (40. szülinap)- Kriszta fotója

Közbiztonság

Valenciában nem rossz a közbiztonság. Az utcákon a turista nagy biztonsággal járhat. A főszezoni hónapokban (március, valamint júniustól augusztus végégig) azonban ébernek kell lenni, mert a turisták sokasága vonzza a zsebeseket is. Főleg ott kell vigyázni értékeinkre ahol tolongás van, embertömeg. Jobb ha a táskánkat nem oldalt, hanem magunk előtt hordjuk. A hátizsák nem praktikus, mert ahhoz a tolvajok könnyebben hozzáférnek. Olyan is előfordul, hogy az emberforgatagban kikapják az ember kezéből a mobiltelefont és elillannak a tömegben.

Kriszta fotói

Ezek a negyedek, amelyeket széles ívben kell kerülni. Mindegyiket különböző okokból:  La Coma, Barrio del Ccristo, Malvarrosa, Velluters és a Fuensanta. Malvarrosa nem kifejezetten veszélyes, csak van több csúnya utcája, és már régóta sok cigány telepedett oda, oszt nem feltétlenül kellemesek. Éjszaka veszélyes az El Cabanyal negyed, ahol sok nem integrálódott, marginális migráns lakik s közülük a suhancok hajlamosak a randalirozásra, bandázásra.  

Egyéb hasznos információk

1. TISZTELETBELI MAGYAR KONZULÁTUS - Tiszteletbeli főkonzul: Dr. GOERLICH, Andrés
cím: 46010 Valencia, c/Álvaro de Bazán 3 - telefon: 00-34-963-933-631 - e-mail: hungria@grupoland.com

2. Legyen világos!: Valencia soha nem volt része Katalóniának. Amikor Valencia királyság volt az aragóniai korona uralma idején,  Katalónia egy megye volt és ugyanúgy az aragóniai király uralta, mint Valenciát. Sőt: akkor, a 15. században éppenséggel de facto Valencia volt az Aragóniai királyság fővárosa, és fontosabb volt Barcelonánál. 

Valenciát soha nem uralta Barcelona, vagy Katalónia.

Látnivalók

Valencia látnivalóiról és a strandolásról külön aloldalnon írunk - itt

Olvasmányos linkek

"Ha a turistának nevezett emberfajta Valenciában jár, első útja, akár vallásos keresztény, akár nem, általában a katedrális felé vezet. Ez a kitaposott turistaösvény első állomása. Nem kisebb festőgéniusz, mint az spanyol expresszionizmus előfutárának is tartott Francisco de Goya két festménye csodálható itt meg, amelyeket a mester különös, úgynevezett fekete korszakában festett." forrás


"Valenciában van minden amit egy város adhat. A régi és az ultramodern keveréke, tenger, mediterrán hangulat, Calatrava és a gótika békés egymás mellett élése. Nem is tudják az itt élő emberek, hogy milyen szerencsések, nekik ez a természetes, de én aki a kontinentális éghajlatra születtem jelen életemben, minden napért hálás vagyok amit itt tölthetek. Lenyűgözőnek tartom például ,hogy a város egyik részében gyönyörű állapotban meg tudták őrizni a történelmi belváros épületeit a másik felében pedig olyan ultramodern épületek vannak mintha egy sci-fi szereplői lennénk.

A tengerpart egyébként nagyon szép és a tenger döbbenetesen meleg itt. Lassan mélyül a víz és így fantasztikusan jól fel tudja melegíteni a nap. Eddig a városi strandokon voltunk a Playa la Mallvarosan, de holnap tervezzük, hogy elmegyünk a Saler és Devasa strandokra.Ide csak kocsival vagy busszal lehet menni. Ezek az Albufera Nemzeti Park közelében találhatóak és ezek a legjobb minőségű, kékzászlós partok, fehér homok, dűnék és azúrkék víz jellemzi őket. A Devasa teljesen kiépítetlen, éttermek, bárok sem találhatóak a partján. Valószínűleg ezt célozzuk meg. Nagyon szeretem a csendes, tiszta ,érintetlen partokat ahol alig van ember és hosszan be lehet úszni a tengerbe. " forrás

Idős pár a Gran Vián - 83,5 az átlagéletkor a világ egyik legegészségesebbnek mondott városában - Kriszta fotója

,, A pár órás városnézés alatt megcsodáltuk a Művészetek városa elnevezésű részt, ahol olyasmi épületek vannak, mint Budapesten a Bálna, csak ezek úgy kb 120x nagyobbak. Mintha egy scifi filmbe csöppenne az ember.

Emellett elsétáltunk a Valencia katedrálishoz, ami a 13-15 század között épült, s ez a város másik híres nevezetessége. Tervben volt a Central Market meglátogatása is, de a nagy központi piac délután bezár, úgyhogy ez kimaradt nekünk. Aki teheti, ne hagyja ki, mert egyébként képeken érdekesnek tűnt.

Valencia is szimpatikus város, különösen azért, mert a központjában van egy kb 100-200 méter széles több kilométer hosszú zöld park, amit úgy kell elképzelni, mintha a Margitsziget zöldje végigmenne a körút teljes hosszán Budapesten. Itt sokan futottak, fociztak, bicikliztek. Kicsit sajnáltuk, hogy nálunk Budapesten a belvárosban szinte csak az autók között lehet kerékpározni, ahhoz, hogy A-ból B-be eljusson az ember. (2018, Lilkaland.hu)


Óvárosi sétánk során az idegenvezetőtől megtudtuk, hogy Valenciát a rómaiak alapították, majd később a mórok alatt virágzott fel. Az évszázadok során pedig minden egyes nemzet, népcsoport nyomot hagyott a városon. A Plaza de la Reinán, Valencia vallási központjában például a XIII. században a főmecset helyén építettek székesegyházat. Úgy tartják, hogy a Szent Grál – vagyis a kehely, amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott – ötszáz évig a valenciai katedrálisban volt.

Érdemes megnézni a katedrálist, hiszen különösen szép. Messziről látni, ahogyan kimagaslik az épületek közül a különleges harangtorony, az El Micalet – amely Valencia egyik jelképe, sok ajándéktárgyon és képeslapon is látható.

A székesegyház mellett található a római fórum romjaira épült, XVII. századi Basilica de la Virgen de los Desamparados, ami ingyenesen megnézhető. S ha már a székesegyház környékén járunk, mindenképp érdemes sétát tenni a Casco Antiguo és a Barrio del Carmen városrészben: szűk, kanyargós, labirintusszerű utcákban, hangulatos, régi épületekben gyönyörködhetünk. forrás

Fotóegyveleg

Belváros - Kriszta fotói

Központi piac - Kriszta fotója

Alameda-híd - Kriszta fotója

Átlagkeresetűek egyik lakónegyede (itt speciel nincsenek migráns hátterűek) - Kriszta fotója

Nem a házaknak vannak kukái, hanem egy-egy kisebb tömbnek ilyen nagyok - Kriszta fotója 

Torres de Quart - Kriszta fotója

Ötye - Kriszta fotója

k. e. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes