ÚTIKRITIKA.HU / Elche


hirdetes

útikritikák


Elche

Elche és a pálmalgetek

Elchéről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Pálmaliget| Óváros|Basílica de Santa Maria| Más látnivalók| Fotóegyveleg

Elche - A polgármesteri hivatal (a 15. századból) a Plaça de Baix-on- Kriszta fotója

Elchéről dióhéjban

kiejtés: elcse

Valenciai katalán nyelven (valenciana): Elx (kiejtés: ejcs

Lakosság (2023-ban):215,200

Elche városának történelme az ókori időkre nyúlik vissza, amikor a város fontos római kereskedelmi központ volt. A város középkori történelme a muszlim hódítás alatt alakult ki, amelynek következtében az arab kultúra nagy hatással volt a város fejlődésére. Az óváros számos emléket őriz ebből az időszakból, például az arab fürdőket és a Santa Maria templomot.

Elchében az éves pálmalevél-szüret  hatalmas ünnepet jelent, amit évszázadok óta minden évben megrendeznek. A pálmaleveleket a húsvéti ünnepekhez használják fel, amikor a helyiek a templomokba vonulnak, és a pálmaleveleket mutatják fel az istentiszteleten. A pálmalevél szüretelését hagyományosan nők végzik. A szüret az egyik legfontosabb események közé tartozik a város életében.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A hatalmas Pálmaliget szuper élmény volt. A kaktuszokat is nagyon megcsodáltuk.

Kriszta fotója

2. A város építészetileg egy izgalmas mix: mór uralom öröksége, gótika és Art Deco, na meg az ultamodern (főleg a Congresos de Elche, azaz a Kongresszusi Központjuk)

3. A Parque Municipal de Elche (városi park) nagyon cuki.

4. A hangulatos Plaça Glorieta (La Plaza de la Glorieta)

Kriszta fotója

5. Az óvárosi nagy nyüzsgés, még hétköznap déltájban is

6. Felmászni a Bazlka tornyába nagyon megérte

Kriszta fotója

Nem tetszett

1. A bazilika tornyába persze fel kellett mennünk, de a lépcsőtér legfelső egy negyede kényelmetlenül szűk

2. Az arab fürdői messze nem olyan parádésak, mint amilyenek Granadában vagy Rondában láthatóak.

3. A (a nyolcvanas-kilencvenes évek) modern városrészek nem érdekesek

4. 13 kilométerre van a tenger, mégis tengerparti városként hivatkoznak Elchére mindenhol.

Vélemények

,, Elche (vagy Elx) a régió harmadik legnagyobb, és egyik leglátogatottabb városa. A mórok által alapított városban, és környékén több mint 200 ezer pálmafa található, amelyek nagyon egzotikus légkört kölcsönöznek Elchének. Ez Európa legnagyobb, és a világ egyik legnagyobb pálmafa ligete. Elképesztő élmény ennyi pálmafa közt sétálni a városban, mely ilyen téren teljesen egyedülálló Európában, és emiatt az UNESCO Világörökség része. A pálmafákat a 10. század végén, Elche muszlim uralma idején ültették. A Santa Maria bazilika tetejéről elvileg gyönyörű kilátás nyílik az óriás pálmaligetre, de sajnos a csigalépcső miatt ezt inkább kihagytam. Aki fent volt azt mondta olyan a tengernyi pálma mintha egy kicsit Afrikában lennénk, ezt mondjuk aznap a hőmérsékletről is el lehetett mondani. Május elején 30 fokos hőség volt. (2017)" forrás

Mi bezzeg felmentünk - Kriszta fotója


A városban bárhová mentek, mindenhol pálmafák vannak.


Időjárás

Elche városa az ország déli részén, a Costa Blanca régiójában található. Az éghajlata mediterrán, a város térségében az időjárás jellemzően enyhe és napos.

A legmelegebb hónapok júniustól szeptemberig tartanak, amikor a nappali hőmérséklet általában 30-35 Celsius fok között van, és az éjszakai hőmérséklet is melegebb, mint 20 Celsius fok. Az ilyen forró nyári időszakban a légkondicionáló rendszerek nagyon fontosak.

A legcsapadékosabb hónapok októbertől áprilisig tartanak, és ilyenkor az eső gyakori, általában rövid, de heves záporok formájában. Az átlagos hőmérséklet ilyenkor 15-20 Celsius fok között van.

Az április és június közötti időszak az egyik legideálisabb az Elche-i látogatáshoz, amikor a hőmérséklet már kellemes, és az időjárás napos és enyhe. Azonban a tengerparti helyekkel ellentétben Elche-ben a nyári hónapokban is élvezhető az időjárás, különösen a délutáni órákban a hűvösebb tengeri szellő miatt.

Odajutás

Alicantéból Elche-be vonattal/busszal való utazás általában nagyon gyors és egyszerű, mivel a két város közötti távolság viszonylag rövid. Autót bérelni egy elchei kirándulás miatt nem érdemes, egyszerűbb a tömegközlekedés.

Az AVE (Alta Velocidad Española) vonatok közlekednek Alicantéból Elche-be, és az utazás általában csak 20-25 percig tart. Az AVE vonatok nagy sebességgel közlekednek, így nagyon rövid idő alatt lehet eljutni Elche-be. Amikor az AVE nem közlekedik, sima helyi vasúttal lehet menni. Az út a helyiérdekűvel kb 30 percig tart, a távolság nagyon kicsi. A jegy ára 5.5.- eur/fő. 

Az utasoknak ajánlott előre lefoglalniuk a jegyüket az AVE vonatra, különösen a szezonális időszakban és a hétvégéken, mivel az AVE vonatok nagyon népszerűek és a jegyek gyorsan elkelnek. Az AVE változó árazással dolgozik, nagyobb igény magasabb árat hoz magával. Elcében a pályaudvarról gyakorlatilag a pálmaligetbe lehet kilépni, ami egyenesen vezet az óvárosban.

A vonatnál picit olcsóbb a távolsági busz. Cserébe hosszabb ideig tart az út, nem biztos, hogy megéri.

Szállás

Nyáron érdemes előre foglalni, a téli szezonban bőségesen akadnak szabad helyek.

Helyi közlekedés

A város központja kis méretű, és sok nevezetessége könnyen elérhető gyalogosan. Emellett az Elche-i tengerparti sétány és parkok ideálisak a sétákhoz és a kikapcsolódáshoz is.

Az Elche-i városi buszhálózat (Autobuses Urbanos de Elche) a város számos pontján közlekedik, és számos buszmegálló áll rendelkezésre, amelyek könnyen elérhetőek a turisták számára. A buszok általában rendszeresen járnak és megbízhatóak. A turisták az Elche-i buszokat használva könnyen eljuthatnak a város nevezetességeihez, a tengerparthoz és a környező településekhez is.

Étkezés

Ajánott éttermek: “Nou Sepia” (a katedrális közelében, nem turistás)

Vásárlás

L'Aljub

Szórakozás

Közbiztonság

Elche biztonságos város, és az utazóknak általában nem kell aggódniuk a bűnözéssel vagy más közbiztonsági problémákkal kapcsolatban. Azonban, mint bármely más város esetében, érdemes óvatosnak lenni és figyelmesnek maradni, különösen a tömegközlekedési eszközökön és a nagyobb turistalátványosságok közelében.

Van egy cigánynegyed. Nos, az nem igazán biztonságos.

Egyéb hasznos információk

1. A csodálatos külsejű turista információs irodában adnak ingyen nagyon praktikus térképet.

Kriszta fotója

Pálmaliget

Európa legnagyobb pálmaligete!

Ingyenes a belépés, de a az El huerto del Cura magánkézben van, fizetős, 6.- eur/fő.

Az Elche-i Pálmaliget (El Palmeral) a város legfontosabb és leginkább látogatott turisztikai attrakciói közé tartozik. Ez a 200 000 pálmafát tartalmazó oázis a város központjában található, és számos turista számára ideális helyszín a kikapcsolódásra és a sétafelüdülésre.

Csodás csempék, mór életérzés és ott hetvenkedik egy kis pingvin a közepén, szuper - Kriszta fotója

A Pálmaliget területe kb. 4 km², és magában foglal több mint 200 000 pálmafát. A pálmafák az ókori idők óta az Elche-i régióban őshonosak, és fontos gazdasági szerepet játszanak a városban. A pálmafák árnyékában számos szökőkút, parkok és sétányok találhatóak, amelyek nagyszerű lehetőséget nyújtanak a sétára, felüdülésre és a pihenésre.

A Pálmaliget egyik legérdekesebb látványossága a Basilica de Santa Maria fölött magasodó Torre del Homenaje / Calaforra torony, amely a középkori várfalak része volt, és a város egyik legmagasabb épülete. A torony tetejéről pazar kilátás nyílik a Pálmaligetre és az Elche-i városra.

"A Pálmaligetbe 5 Eur/fő volt a belépő, de minden centet megér. Rengeteg állat található bent, papagájok, teknősök, pávák, akik szabadon mozoghatnak a parkon belül."

Kriszta fotói

Galambház, avagy mega galambdúc - Kriszta fotója

Óváros

Kriszta fotója

Arab fürdők: Az arab fürdők az óváros szívében találhatóak, amelyek az 1300-as években épültek. Az arab fürdők a régi spanyol fürdők tipikus jellemzőivel rendelkeznek, beleértve a hideg, meleg és forró medencéket. A belépődíj 1 .- eur/fő.

Ha szerencsénk van, és éppen kiállítás van, a Convento de Santa Luciát is ingyen tudjuk megnézni. Egyébként 1.- eur/fő.

A középkor jacuzzija - Kriszta fotója

Elx-palota/Museo Arqueológico de Elche: Az Elx-palota egy gyönyörű reneszánsz stílusú épület az óváros központjában, amely az 1500-as években épült. Az épületben egy múzeum található, ahol megtekinthetőek a város történelmi műalkotásai és régiségei. Legismertebb a La Dama de Elche, egy 56 cm-es női szobor Krisztus előtt 5-4.századból. Sajnos nem az eredeti, az Mardidban van.

Plaça de Baix: Az óváros főtere, a Plaça de Baix egy gyönyörű terület, ahol kávézók, éttermek és üzletek találhatóak. A tér az óváros hangulatos szívének számít.

Kriszta fotói

Basílica de Santa Maria

Kriszta fotója

Az Elche-i Santa Maria-bazilika az egyik legjelentősebb épület a városban. A bazilika a Plaza de Santa Maria-n található, és a város központjában fekszik. Az épület a 15. században épült, és a gótikus stílusú építészeti elemeket a reneszánsz és a barokk stílusú részletekkel ötvözi. Meglátogatása ingyenes.

Kriszta fotói

Az épület belső térét a nagy ívek, a díszes mennyezet és a barokk stílusú oltárok jellemzik. Az oltárteremben található főoltárban a Madonna di Elche látható, a város szimbóluma és védőszentje.

Kriszta fotói

A bazilika kilátótornya

A látogatás 2.- eur/fő. 170 lépcsőfok vezet fel, az utolsó 20-25 kicsit szűkös. Felülről nagyon szépen látszik a pálmaliget és a kupola.

Ezt lehet fentről látni - Kriszta fotói

Altamira kastély

(El palacio de Altamira˛/Palau dels Altamira)

Erődnek is lehet titulálni.

Kriszta fotói

Más látnivalók

Plaça Glorieta

Kriszta fotója

Museo Paleontológico- gyerkes családoknak dino csontvázak

Museo de Arte Contemporáneo - felnőtteknek

Fotóegyveleg

Három apostol nagy örömmel találkozik - Kriszta fotója

Plaza Misericordia - Kriszta fotói

Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes