ÚTIKRITIKA.HU / Andalúzia


hirdetes


útikritikák


Andalúzia

Andalúzia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Granada | Cordoba | Malaga | Sevilla | Ronda | Vejer de la Frontera |Almeria Nemzeti parkok |Zahara| Andalúzia éghajlata|Andalúzia földrajza|Andalúzia történelme|Andalúz konyha| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Sevilla - Kriszta fotója


Andalúzia dióhéjban

 • Andalúzia az európai kontinens nyugati felének legdélebbi régiója, a Gibraltári-szorosnál csupán 14 kilométer választja el a marokkói partoktól, azaz Afrikától. Közel 8 millióan laknak ebben a részben autonóm régióban (Communidad Autónoma Andaluciá), ami közel akkora, mint Magyarország (87.260 négyzetkilométer)!
 • Andalúzia híres a bikaviadalokról, a flamenco táncról és a sherry likőrről. A turisták körében hatalmas presztízse van az andalúziai Granadának és Cordobának. A régió "fővárosa" Sevilla.
 • A Costa del Sol-lal külön fejezetben foglalkozunk, lásd baloldalon a menügombot.
 • Andalúzia spanyolul: Andalucía (kiejtés: ándálusziá, a sziá-n van némileg a hangsúly)
 • ,, Andalúzia rengeteget köszönhet a rómaiaknak, akik kb. 500 évig, az 5. századig éltek a területen. Az ő örökségük a megyebeosztás, az úthálózat alapjai, a belső udvaros házak, a szökőkutak, a szieszta hagyománya és a nyelv. Itt született Hadrianus császár és Traianus is. A terület neve, Andalúzia, a Vandalusia szóból ered, jelentése vandálok országa (ők a 8. sz-ig éltek itt). (Andi, 2016)

Hajni fotója

Az UNESCO világörökség részei Andalúziában:

 • Córdoba történelmi központja (kulturális)
 • Az Alhambra
 • Az El Generalife (el henerálífe) és az Albayzin
 • Granada (kulturális)

Bármilyen kérdéssel (akár repülőjegy vásárlás, szállodafoglalás, egyéni és csoportos programok lehetőségeivel kapcsolatban is) nyugodtan fordulhat az úti kritikushoz. Érdemes! E-mail cím: utikritika@utikritika.hu

Érdemes autót bérelni és úgy bejárni Andalúziát, mivel a távolságok csak így legyőzhetőek könnyen. Az AP jelzésű autópályák fizetősek és nem olcsók, a sima A jelűek ingyen használhatóak. A parkolás szinte mindenhol gond, erre anyagi forrásokkal kell készülni. Egyszerűbb és biztonságosabb sokszor a fizetős központi parkolóban hagyni a kocsit, mint a város széléről kutyagolni a tűző napon befelé egy órát majd fáradtan vissza.. 

Amire minden autóval közlekedőnek kiemelten figyelni kell: nem mindenhol vannak sűrűn a benzinkutak. A Google maps a barátunk ebben is, bár néha tévedhet.

Távolsági  buszokkal is megoldható az utazás, bár a menetrendek miatt sokszor nem tud az utazó feltétlenül ugyanazon a napon vissztérni, mint amikor elindult kirándulni. A spanyol államvasutak ragionális vonalai nem különböznem sokban a magyartól. Az Ave ajánlott, a Renfe kicsit kevésbé.

Andalúziai szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A fehér falvak közül: Mijas a vakítóan fehér házaival, Arcos de la Frontera hangulata
 2. Sevillában sétálgatni a Santa Cruz negyed szűk utcáin és a tapas bárok
 3. Cádiznál a Playa Victoria a sok beach bárral (chiringuitos)
 4. Cordobában azok a villák, amelyekbe be lehet menni megnézni a patiokat (belső udvarok)
 5. Malagában az üveg és kristály múzeum és a Centre Pompidou
 6. Rondában egy flamencós-gitáros előadóest és ugyanott a Puente Nuevo híd
 7. Sevillában az Alcazar és a Plaza de Espana, valamint a Triana negyed a macskaköves utcákkal
 8. Zahara de la Sierra falu, szinte mexikói vidéki természeti miliő
 9. Fél órán belül el lehet érni a strandra.
 10. Tengerpartok, szinte minden nyaralós kisváros Málagától délre
 11. Granadában a varázslatos, letaglózó Nagy Alhambra

Kriszta fotója (április elseje)

12. Córdobában az elképesztően nagy Mezquita jellegzetes mór oszlopainak sűrűjében nézelődni

Kriszta fotója

Nem tetszett

 1. Nyáron a döglesztő hőség (akár 40 fok felett is)
 2. A városkákban a szűk utcákban autózni, parkolni
 3. Van csomó érdektelen falu is
 4. Sok a zaj (robogók, kutyaugatások, hangoskodó britek)
 5. Sevilla egyes negyedeiben a rablások, ugyancsak Sevillában a nyomulós cigány koldus nőcik
 6. A szieszta idején a szolgáltatások leállása
 7. A kockázatos hegyi utak
 8. A csapvíz iható, de nem jó az íze
 9. Sok helyen az utcanevek kitáblázatlansága
 10. Egy elmozdított kő mögött láthatóvá vált skorpió

Vélemények

Granadánál még jobban tetszett Cordoba. Egészen szíven ütött a mór stílusú mecset a számtalan oszlopával, amik közt csak álltam, és nem voltak rá szavaim, csak a szívdobbanás. Érzések, mindenfele csak érzések Andalúziában. Vagy érzékek. Nem a fejet és az intellektust szólítja meg Andalúzia, hanem a szívet és a lelket. forrás


"Andalúzia kiváló hely a városlátogatásokra és persze a pihenésre is. A térség fontos városai közötti viszonylag nagy távolságok megtételére javaslom a gépkocsi bérlését. Étkezés bárhol és bármikor könnyedén megoldható. Az utazást érdemes tavaszra vagy őszre időzíteni, mert június első napjaiban már közel 40 C volt Sevillában." (2015)


Mijas: amiket mi láttunk fehér falvakat, ez fogott meg a legjobban, érdemes pár órát itt eltölteni. Hangulatos kis szűk utcák jellemzik a helyet.
Setenil de las bodegas: számomra túl van értékelve, érdekes látvány, de pluszt nem adott. Egy sétát és egy kávét megér.,, Sevilla, Cordoba és Malaga várai, katedrálisai és a történelem, mely hozzájuk kapcsolódok számomra imádni való, Cordobában különösen lehengerlő élmény a mecsetben a katedrális látványa - nagyon szeretem, amikor bebizonyosodik, hogy vannak kivételek az emberiség meséjében és a világ nagy vallásai meg tudnak férni egymás mellett. Sevilla és Malaga belvárosa is gyönyörű, ráadásul nagyon boldog vagyok, hogy a Malagában található Picasso múzeum látogatása idegenvezetéssel történt. Így aztán elmondhatom magamról, hogy ismét több lettem azáltal, hogy egy világklasszis festő zsenijét elkezdtem megérteni és nem utolsó sorban értékelni. (Mesi, 2016)

Olvera - v. jancsi fotója

"Van errefelé egy mondás, ami így szól: ‘Ha nem láttad Granadát, nem láttál semmit’. Granada annyira szép, hogy semmi máshoz nem lehet hasonlítani. Bárhová mentünk Spanyolországban, mindenhol azt hallottuk, hogy mennyire szépséges város Granada. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a város a legszebb egész Spanyolországban, de egy dolog biztos: a város varázslatos. Érzed ezt például miközben az Albayzín utcáit járod, szemben az Alhambrával. Teljesen elragad a sok fehérre festett ház látványa, az utcák labirintusa, a sok kis tér, vagy a várost körbe ölelő hegyek látványa. Albayzín negyedben bárhova mész, mindenhol a mór időszakból visszamaradt jelekkel találkozol, muzlim minták a házakon, kutak, építészet. Teljesen körbevesz a stílus. Nagyon gyönyörű." forrás

Zahara - kocsma - v. jancsi fotója

,, Tetszett:

-a Mezquita

-Cordoba és Malaga belvárosa

-Sevilla-ban az Alcazar

-a Jacaranda-fák és a bouganvilleák virágba borulva

-a Tinto de Verano (vörösbor szénsavas citromos üdítővel)

-a millió olajfa és mandulafa végeláthatatlan hosszan

-szívvel és lélekkel megtartják a szokásaikat és az ünnepeiket

-rendezett és jó minőségű autóutak

-színes papagájok röpködnek Malagában és Sevillában a parkokban

-Cordoba óvárosában a csodás belső udvarok és a vakítóan fehér házfalakon több sorban a cserepes virágok

Nem tetszett:

-szinte csak spanyolul szólalnak meg a helyiek, angolul alig

-ők is csak udvaron belül törődnek a dolgaikkal, sok a rendezetlen, gazos, koszos terület

(Andi, 2016)


,, Az andalúzok nyitottabbak, kedvesebbek, vidámabbak, főleg a mallorcaiakkal összehasonlítva. Teljesen más ott az atmoszféra, az életforma... Az andalúz nyelvjárás sokak szerint a legrosszabb spanyol nyelvjárás, legjellemzőbb rá hogy nem ejtik a szóvégi s betűket. Én elég jól megértettem őket. Angolul nem igazán tudom hogy beszélnek e, nekem nem volt rá szükségem.
Ami meglepett hogy nem sok külföldivel találkoztam, az ott dolgozók szinte kivétel nélkül spanyolok voltak. Arabot és négert is nagyon keveset láttam arrafelé. (2019)" forrás

Hajni fotója

,, Andalúziában nagy hagyománya van a tapas evésnek, külön szavuk is van rá - tapear, ami annyit jelent hogy tapas bárról tapas bárra járnak, és különféle apró fogásokat kóstolgatnak... természetesen társaságban, náluk ez olyan szociális esemény, illetve életforma. De nem csak a tapas, de az étkezés minden formája, mely náluk nem csak egy létszükséglet hanem szabadidős tevékenység is. (2018)" forrás


,, Közlekedés: malagacar.com-on béreltünk autót. Mi Full Cover biztosítást kértünk, de a közlekedés (utólag végignézve) nem feltétlen igényelte volna. Szabályosan és cseppet sem őrült mediterrán stílusban vezetnek. Én kevés helyen láttam ennyire betartott jobbra tartsot. :D Az utak jó minőségűek, és sok ingyenes „autópálya” van, legtöbbször nem túl erős forgalommal (viszont rendre 80-as sebesség korlátozásokkal) A fizetős utakkal hosszabb távon 15-20 percet lehet nyerni, ami szerintünk nem éri meg (a fizetős utakat „AP”-vel jelzik, de a Waze kikerüli, ha úgy van beállítva). Traffipaxból van fix, időnként átlagsebességet mér, hosszabb, rövidebb szakaszokon (egyébként ezt is jelzi a Waze). Ami miatt mégis jó döntés volt a FC, az az, hogy bőven túlléptük a napi keretben lévő km számot. :D Összesen 1388km-t mentünk. (b.é., 2019)


,, Mi egy Ford Focust béreltünk, mivel hegyi utakon mentünk, jobbnak láttuk az 1,6-os motort, a bérlés 30 euró volt, illetve a tankolás 25 euró volt /kb 1,2 euró/ liter/. Nem autópályán mentünk, így végig autóztunk a hegyi utakon, gyönyörű kilátás a hegyekre és a völgyekben megbújó andalúz kisvárosokra. Nem bántuk meg, még ha kanyargós is volt az út. Tipp! vigyetek magatokkal hordozható töltőt, nekünk lemerült a telefon, mert nehezen talált jelet a GPS-hez."  b.n, 2019)


,, Négy napra béreltünk autót, ha autót béreltek, ne hagyjátok ki; Mijást, Nerjat, és a kedvencem, Frigilianat. Kis falvak, pár kilométerre és csodát lát az ember 😊 (f.e., 2019)


autóbérlésről általánosságban
Külföldi (nem csak EU-s) autóbérlésnél ezekre érdemes rákérdezni:
- Kell-e depzsitot fizetni?
- Ha igen akkor mennyi az összege?
- Lehet-e kártyával fizetni, vagy csak kp? (depozitra vonatkozóan)
- Kell-e nemzetközi jogosítvány? (EU tagállamokban tőlünk még sosem kérték)
- Minden adó benne van-e az árban?
- Milyen biztosítási csomagok vannak?
- Pontosan mit fedeznek a biztosítások?
- Többet kell-e fizetni, ha más helyszínen adom le, mint ahol felvettem?
- Lemondási feltételek?
A deposit arra van, hogy ha bármi történik a kocsival akkor abból fedezik a javítási költségeket. Ez általában akkor van így, ha nincs mellé külön biztosításunk vagy nagyon alap van csak. Minél magasabb kategóriájú autót bérlünk annál több lesz a depzsit összege. Nagyon sok helyen ezt az összeget csak készpénzben fogadják el. Vannak helyek, ahol az átvételkor zárolják a megadott számlán ezt a pénzt. Magyarul vagy készpénzben vagy számlán de rendelkeznünk kell a depozit összegével.
Ha euróban nézzük akkor 300-700 euróig is terjedhet ez az összeg. Tapasztalataim szerint a depozit összegét csak akkor nem kellett befizetni, ha a prémium biztosítást kötöttük.
Én személy szerint a prémium biztosítást javaslom mert pont a spanyol utunkon meghúztam a kocsit és jó volt, hogy tudtam, hogy semmin nem kell izgulnom vagy többet fizetnem.
Érdemes a cég saját oldaláról foglalni a kocsit nem pedig a rentalcarsról, mert így közvetlenül a cég által ajánlott biztosítási konstrukciók közül választhatunk. Ellenkező esetben a rentalcars abszolút általánosságban kínál biztosításokat melyek lehet, hogy nem a legjobb lehetőségek. (t.m., 2023)

.

Egy kis andalúziai ételbár táblája: Itt megöljük az éhségedet - Kriszta fotója

Granada

Granadáról részletesebb tartalom itt olvasható.

Cordoba

Córdobáról külön aloldalon épül tartalom, itt.

Malaga

Malagáról külön oldalon épül tartalom.

Kéretik itt oda kattintani

Sevilla

Sevilláról részletes tartalom ide kattintva

Alcazar - fotó by Elter

Ronda

Rondával külön aloldalon foglalkozunk - itt

Ronda-i szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com

Juzcar

Aki gyerekekkel utazgat Málaga és Ronda környékén, érdemes megfontolnia Juzcar meglátogatását is. Az oda vezető út nem annyira csodás, de bizony ez az első Hupikék Törpikék falu. Eredetileg kicsiny fehér falvacska volt a világ végén, 200-220 lakóval. A Sony finanszírozásában kékre festették a falakat, a falakra pedig különféle törpikés jeleneteket. A falu fénykorában még utcai bohócok is szórakoztatták  a nagyérdeműt. Mára kicsit megkopott, de kétségtelenül vadítóan kék.

Vejer de la Frontera

(kiejtés: beher de lá frontérá)

A város a hegyek között található, és egy fantasztikus középkori falu atmoszféráját sugározza.

A város központjában található az arab Almohad erődítmény, amely a város legfőbb látnivalója. Az erődítményben számos műalkotás, köztük művészeti galériák és kézműves boltok találhatók, amelyek a látogatókat visszarepítik az időben, és felfedezhetik a város gazdag történelmét.

Vejer de la Frontera számos más érdekes helyszínnel is rendelkezik, például a középkori városfalakkal, a Santa Maria Church-al és a Convento de las Monjas de la Concepción-nel. A város szűk, kanyargós utcái és macskaköves terei nagyon hangulatosak, és a városka sok ízben szolgálta már helyszínként filmekhez és tévésorozatokhoz.

A város helyi konyhája is fantasztikus, és a látogatók megkóstolhatják a tradicionális andalúz ételeket, például a gazpachot, a pescaito fritot (rákfalatokat), és a helyi borokat, mint például a Sherry-t.

Almeria

202 ezres város (2021-es adat).

Almeria Andalúzia régiójában található, a Mediterrán-tenger partján. Az Almeria régió a napfényes és meleg éghajlata miatt ismert, és nagyszerű strandokkal, történelmi látnivalókkal és kulturális értékekkel rendelkezik.

Az Alcazaba, a középkori erődítmény, Almeria egyik legfontosabb és legismertebb látnivalója. Az erődítmény a város központjában található, és lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a tengerre. A város számos más történelmi látnivalóval is rendelkezik, például a Székesegyházzal, a Jezsuita templommal és a San Cristobal domborművel.

Az Almeria régió strandjai is nagyszerűek, ahol a látogatók élvezhetik a mediterrán tenger kristálytiszta vizét és meleg homokos partjait. Az Almeria régióban található strandok közül az egyik legnépszerűbb a Playa de los Muertos, amely híres a kristálytiszta vízéről és a sziklás tájáról.

A városban található éttermek és kávézók nagy választékát kínálják az ínyenceknek, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi ételeket és italokat, például a tapasokat, a chorizot és a spanyol borokat.

g.s. fotói

Nemzeti parkok

Parque Natural de Cabo de Gata, Nijar

A Parque Natural de Cabo de Gata egy nagyszerű természeti park, amely Andalúzia déli részén, Níjar területén található, a Mediterrán-tenger partján. Ez az egyik legnagyobb spanyol természeti parkok közé tartozik, és egyedülálló természeti szépséggel rendelkezik.

A parkban található számos homokos strand, kis öblök, barlangok és sziklák, valamint kiváló lehetőségek vannak a túrázásra és a hegymászásra. A parkban számos sós tavak és mocsarak is megtalálhatók, amelyek fontos madárvilág otthont adnak. A park területén több mint 170 különböző madárfaj található.

A Cabo de Gata természeti parkban sétálhat az érintetlen tengerparton, hegyi túrákat tehet, búvárkodhat vagy hajókirándulásokat tehet, hogy megnézze a parkot a tengerből. A parkban található számos szálláshely, kemping és étterem, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy pihenjenek és élvezzék a park különleges környezetét.


Lobo Park, Antequera

A Lobo Park egy farkasrezervátum, amely Andalúzia Antequera nevű városában található. Ez az egyik legnagyobb farkaspark Spanyolországban, ahol a látogatók közelről megismerhetik az európai farkasokat.

A Lobo Parkban a látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy egy érdekes sétát tegyenek az erdőben és megismerkedjenek a farkasokkal, köztük az európai farkasokkal, az ibériai farkasokkal és a szürke farkasokkal. A park szakemberei számos információt nyújtanak a farkasok életmódjáról és viselkedéséről, valamint lehetőséget nyújtanak arra is, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjenek a farkasokkal.

A Lobo Park egy másik érdekes funkciója az interaktív látogatások lehetősége. A látogatók itt lehetőséget kapnak arra, hogy közelebbről megismerjék az európai farkasokat, és személyesen találkozzanak velük. Ez az interaktív élmény egyedülálló lehetőség arra, hogy megismerjük a farkasokat és hogy megtudjuk, milyenek valójában.


Parque Natural del Torcal, Antequera

A Parque Natural del Torcal egy természeti park, amely Antequera városában található, Andalúzia déli részén. Ez a természeti park különleges kőformációiról híres, amelyek az évmilliók során a természetes erózió hatására jöttek létre.

A Torcal kőformációk egyedülállóak és lenyűgözőek, különösen azok számára, akik szeretik a természet csodáit és a geológiai kincseket. A parkban található számos túraútvonal, amelyek lehetővé teszik, hogy közelről megcsodáljuk a lenyűgöző sziklákat, és élvezzük a festői kilátást a környező hegyekre és a városra.

A természeti parkban található állatvilág is különleges. A látogatók megfigyelhetik a területen élő madarakat, mint például a sasokat, a keselyűket és az alpesi vándorsólymot, valamint a parkban található sok kisebb állatot, például nyulakat, rókákat és görényeket.

A Torcal természeti parkban található információs központban a látogatók információkat kaphatnak a terület élővilágáról és geológiájáról. A parkban található látogatóközpont és étterem is lehetőséget biztosít a pihenésre és az élvezetre.

Zahara

Zahara egy bájos falu és város Andalúziában. A város a Sierra de Grazalema Nemzeti Parkban található, és körülötte gyönyörű sziklás táj és hegyvidéki táj terül el.

A város különleges jellemzője a Zahara de la Sierra vár, amely egy középkori erődítmény, és a város jelképévé vált. A várromokból csodálatos kilátás nyílik a környező tájra és a Zahara-tóra. A tó az egyik legnagyobb mesterséges tó Andalúziában, és a környéken számos vízi sportolási lehetőség kínálkozik, mint például a kenuzás, a búvárkodás és a horgászat.

A városban számos kávézó, étterem és bolt található, ahol a látogatók élvezhetik az andalúz konyha specialitásait, mint például a gazpachot, a pescaito fritot (rákfalatokat), és a helyi borokat. A városban számos fesztivált is tartanak egész évben, például a Szent Mihály-napot, a Szent Szűz napját, és a Karácsonyt.

Zahara egy gyönyörű falu, amely békés és csendes légkört áraszt. Azok számára, akik szeretik a természetet és a vidéki életet, Zahara ideális célpont lehet. A város közelében számos túraútvonal található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a Sierra de Grazalema Nemzeti Park szépségeit, valamint a Zahara-tó csodálatos környezetét.

Barokk templom - v.j. fotója

Andalúzia éghajlata

Andalúzia déli részén található, és általában mediterrán éghajlatot tapasztal, ami azt jelenti, hogy az évszakok meleg és száraz nyarakat, valamint enyhe és esős teleket eredményeznek. A nyári hónapokban a hőmérséklet általában 30 Celsius fok körül van, míg télen általában 10-15 Celsius fok körül mozog.

Az éghajlat változó lehet a régió különböző területein belül is. Az északi részén fekvő hegyvidéki területeken, például a Sierra Nevada-ban, a téli hónapokban havazhat, míg a déli partszakaszokon, mint például a Costa del Sol-n, az időjárás általában enyhébb és szárazabb. A nyári hónapokban a tengerparti területek hűvösebb éjszakákat tapasztalhatnak a tengerből fújó szél miatt.

Andalúzia földrajza

Andalúzia számos földrajzi jellemzővel rendelkezik. Az északi része magas hegyvidékekre, például a Sierra Nevada-ra, a Bétikai-hegységre és a Grazalema Nemzeti Parkra összpontosít, míg a déli részén számos tengerparti város található, mint például Málaga, Cádiz és Almería.

(A Bétikai-hegység kiterjed a dél-spanyolországi Andalúziában és az észak-afrikai Marokkóban. Ez a hegységrendszer határozza meg Andalúzia földrajzi és geológiai jellegzetességeit, és számos magas csúcsa, szurdokai és hegyi vidékei vannak.)

Andalúzia híres folyója a Guadalquivir, amely a régió központi részén folyik, és Sevilla városát is érinti. Az egyik legfontosabb mezőgazdasági terület az Andalúziában található gyümölcsösök, olajfaligetek és szőlőültetvények, amelyek a Sierra Nevada és a Guadalquivir völgyének talaján fekszenek.

Andalúzia történelme

Andalúzia történelme gazdag és sokszínű. Andalúzia a dél-spanyolországi régió, amelynek történelme az ókori római korra nyúlik vissza, amikor a területet a Római Birodalom foglalta el. Az 711-es muszlim hódítás után Andalúzia az iszlám birodalom része lett, és a régió kulturális és gazdasági fejlődésnek indult. A muszlim uralom alatt Andalúzia a világ egyik legfejlettebb központjává vált, ahol az irodalom, a tudomány, a művészet és az építészet virágzott.

Az 1492-es Reconquista során azonban Andalúziát ismét keresztény uralom alá hajtották, és a spanyol inkvizíció kezdte el a muszlim és zsidó kultúra elnyomását. Ezután Andalúzia gazdasága leépült, és az országos gazdasági és politikai fejlődésben elmaradt a többi régiótól.

Az 1800-as években Andalúzia újra fejlődni kezdett, és az ipari forradalomnak köszönhetően gazdasági fellendülésnek indult. Azonban a 20. század elején Andalúzia gazdasága ismét leépült, és a munkanélküliség, a szegénység és a migráció súlyos problémává váltak.

Az Andalúziai autonóm közösség 1982-ben alakult meg, amikor a spanyol kormány átruházta a régiókra a kormányzati hatásköröket. Azóta Andalúzia kulturális és gazdasági fejlődése újra felgyorsult, és a régió az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont Spanyolországban.

Andalúz konyha

Az andalúz konyha gazdag és változatos, és számos hagyományos spanyol ételt és helyi specialitást kínál. Az andalúz konyha a mediterrán konyha hatásai alatt alakult ki, és erőteljesen támaszkodik a friss helyi alapanyagokra, mint például a halra, a tenger gyümölcseire, a zöldségekre és a gyümölcsökre.

Az egyik leghíresebb andalúz étel a gazpacho, amely hideg leves, és paradicsom, uborka, zöld paprika, hagyma, fokhagyma, olívaolaj és ecetből készül. Az andalúzok nagyon büszkék a helyi olívaolajra, amely szinte minden ételben megtalálható.

Az Andalúziában gyakran készítik a pescaíto frito-t, ami egy frittt halételek válogatása, például sárga lazac, tengeri sügér, polip, garnéla és kagyló.

Az andalúzok szeretik az olajbogyót, amelyet gyakran salátákba vagy egyéb hideg ételekbe tesznek. A salmorejo egy másik helyi hideg leves, amely a gazpachóhoz hasonlóan paradicsommal, fokhagymával és zsemlemorzsával készül.

Az andalúz desszertek közül kiemelkedő a churros, amelyet forró csokoládéval fogyasztanak, valamint a flan, amely egy tejszínes tojáspuding.

Az andalúz konyha tele van izgalmas és különleges ízekkel, és a helyi ételeket érdemes kipróbálni, ha az ember Andalúziában jár.

Érdekességek

1. Andalúzia lenyűgöző tájai és festői városai gyakran szolgáltak háttérként számos világhíres film számára. Néhány ismert film, amelyek Andalúziában forgatták vagy részben Andalúziában játszódtak:

"Lawrence of Arabia" (1962): Ez a klasszikus film David Lean rendezésében a való életbeli T.E. Lawrence életét mutatja be, aki az első világháború során játszott fontos szerepet az arab felkelésben. A filmet több andalúziai helyszínen forgatták, például a Tabernas sivatagban és a Guadix területén.

"A híd a Kwai folyón" (1957): Ez a háborús film a második világháború során játszódik, és David Lean rendezte. A film egy brit katonai tisztről szól, aki egy japán hadifogolytáborban épít hídakat. A film egy része Andalúziában, köztük a Guadalhorce folyó mellett készült.

"Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag" (1989): A legendás Indiana Jones sorozat harmadik része részben Andalúziában játszódik, és több jelenetet is itt forgattak, például a híres lovagi párbajt a Sevilla Alcázarban.

"A jövő Napja" (1996): Terry Gilliam filmje, amelyben Bruce Willis és Madeleine Stowe játszanak, Andalúziaban is forgatták, köztük a Tavira kastélyban és a Sevilla utcáin.

"Szédítő függöny" (1983): A Sydney Pollack által rendezett film a vörös posztó világában játszódik, és több andalúziai helyszínen is forgatták, például Ronda városában.

Olvasmányos linkek

,, Andalúzia, komor hegyeivel, a narancs és citromligetek balzsamos illatával, napfényben fürdő tengerpartjával, életörömet sugárzó, jókedvű, barátságos, vendégszerető, de rendkívül hangos lakosaival Spanyolország igazi arcát mutatja a látogatóknak.

A kedélyes baráti, családi beszélgetések is 100 decibel feletti hangerővel történnek. A spanyol életritmus jelentősen eltér a miénktől, szinte semmi nincs nyitva 10 óra előtt. A szieszta déltől 4-5 óráig tart, ilyenkor a befüggönyözött szobákban pihennek, és állítólag ez a legkedvezőbb időszak a népesség gyarapítására is. Este éjfélig, 1 óráig, még a gyerekek is ébren vannak.

A parttól eltávolodva kisebb nagyobb dombokat láthatunk, hangulatos, mediterrán épületekkel, a kertekben ezernyi színes virággal, narancsligetekkel. A tájat vad hegyek védik a szelektől, kellemes tengerparti klímát biztosítva az idelátogatóknak.

Andalúzia a napfény, a flamenco, a tüzes borok, és a bikaviadalok hazája. Ez valódi mediterrán vidék, igazi mediterrán életérzéssel." forrás


1. Évszakok: Csak és kizárólag egy évszak van! Csak nyár, néha egy kis tavaszias beütéssel. Számomra ez a tény nyomasztó, ugyanis hiányzik a tél hidege, a hó, a fagyoskodás. Hiányzik a telet követően a természet ébredése, a sár, a hóvirág, az ibolya, majd az átmenet a nyárba. A nyár melege, a viharok, a záporok, a szivárvány, és a nagy kedvenc, az ősz. Az ősz illata, a semmi máshoz nem hasonlítható, levegőben szálló érzés.

2. Időeltolódás: Spanyolországban, de főleg Andalúziában minimum 2 órával el vannak az emberek tolódva. Az élet itt nem reggel 6-kor, 7-kor indul, hanem 9-kor. Hiába kel az ember lánya korán, mint a pacsirta, a nap ilyenkor még sehol sincs, muszáj várni még 2 órát. Az üzletek, a kávézók is 9-kor nyitnak leghamarabb, tehát ha véletlenül nincs a lakásban semmi reggelire, kénytelenek vagyunk korgó gyomorral a bolt vagy a kávézó előtt topogva várakozni.

3. Társalgás: Lehetetlen eldönteni, hogy amikor a spanyolok egymással társalognak itt, Andalúziában, akkor csak szimplán beszélgetnek, vitatkoznak vagy üvöltenek. A lényeg, hogy képtelenek normális hangnemben beszélgetni.

4. Nyelvtudás: A spanyolok nem hajlandóak más nyelven megtanulni. Számukra evidens, hogy mindenki beszél spanyolul. Ezzel nincs is semmi gond, de szerintem nem várhatjuk el egy turistától, hogy az egy hetes nyaralására megtanuljon tökéletesen spanyolul.

5. Üdvözlés: Andalúzia a jó időről, a napfényről híres, és mivel ez összefüggésben van a nyitottsággal, így nem lenne meglepő, hogy az itteniek a vadidegent is azonnal arcra puszival, öleléssel üdvözlik. De az sem ritka, hogy már az első találkozáskor ölelgetés, simogatás is társul a köszönéshez. Számomra, aki tősgyökeres magyar, ez a szokás rendkívül zavaró és rengeteg félreértésre adott okot. " forrás

Hajni fotója

,, Andalúzia közbiztonsági szempontból európai viszonylatban teljesen átlagos. Leginkább Sevillában kell tartani zsebtolvajoktól az embertömeges helyeken és a szűk bárok pultjain ülve. Sevillában inkább kerüljünk 3 városnegyedet: Polygon Norte, Polygon Sur és főleg a Tres Mill Viviendas nevűt.

A strandokra ne vigyünk ki értékeket, mert azért alkalmi tolvajok előfordulhatnak, ha látnak valami érdemleges zsákmányt. Ruhát, törölközőt nem lopnak, mint Rióban. Inkább nejlonszatyort vigyünk, mint táskát. Bizony az észak-afrikai külsejű fiatal férfiak közül kerül ki a tolvajok többsége. A cigány asszonyok a katedrális környékén próbálkoznak ilyen-olyan trükkökkel (óvatosság!). Granadában is a turistás helyeken a cigány asszonyok kínálgatnak virágfüzéreket, hogy aztán pénzt préseljenek ki az emberből elég agresszívan. Szóval kerülni őket. Algeciras város közbiztonsága rosszabb az átlagnál, de turista számára az amúgy se annyira fontos hely." (UK)


,, Tipikus andalúz szuvenír minden ami a flamenco kultúrához tartozik... ruhák, kasztanyetták (kis gesztenye alakú hangszer), illetve a kendők (pañuelos) és nagyon elterjedtek a mindenféle színű, mintájú és anyagú (de főleg fa) legyezők (abanicos). Szintén elterjedtek a különböző mintájú csempék (azulejos), és kerámia termékek (ceramica). Természetesen rengeteg a kulcstartó és mágnes, ezek is általában spanyol témájúak (flamenco, bikaviadalok), vagy Sevilla nevezetességeit ábrázolják. (2019)" forrás


Huszonéves fiatal lányként egyedül mászkálni Andalúziában teljesen biztonságos volt, senki, de senki nem akart molesztálni, zaklatni vagy leszólítani, sőt, valami tiszteletet éreztem mindenkitől, a férfiaktól is. Amire jó példa volt, amikor bementem egy kis helyre, nem étterem, talán egy tapas bár volt, nagyon egyszerű hely, hogy egyek egy helyi gazpachót, és ehhez fel kellett ülnöm a bárpulthoz egy bárszékre (amit már eleve nem szeretek), talán előtte kaptam valami falatkákat, tapas-t, és senki nem nézett ki onnan, kedvesen, tisztelettel bántak velem.

Azt hiszem, azért is kedveltem meg az andalúz embereket, vagyis amit én tapasztaltam belőlük, mert azt éreztem, hogy árad belőlük a kedvesség, az öröm, szeretet, valamiféle tárt kar, amivel a lelkükkel átölelnek, de közben nem tolakodóak, hanem tartanak egy tisztes távolságot, a tisztelet távolságát, és ez nekem nagyon komfortos volt. Andalúzia mindezek mellett azt hiszem a mór örökség miatt fogott meg, és itt bejönnek az emlegetett érzékek, az illatok és a látvány, az az arab hangulat, ami vagy Granadában vagy Cordobában volt, a jellegzetes piac, a színes fűszerekkel, és azok illatával, és a teák, és az a piaci forgatag, amiben nem vész el az ember, csak úgy fürdőzik jól esően. forrás

Fotóegyveleg

Zahara de la Sierra - m.i. fotója

Écija városka  - m.i. fotója


Almodóvar del Rio - m.i. fotója

Sacromonte cigány település a Granada fölötti hegyekben - m.i. fotója

Úton Córdoba felé - V. Jancsi fotója

Jaén város katedrálisa - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes