ÚTIKRITIKA.HU / Andalúzia


Andalúzia

Andalúzia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Granada | Cordoba | Malaga | Sevilla | Ronda | Vejer de la Frontera |Almeria Nemzeti parkok |Zahara| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Sevilla - Kriszta fotója


Andalúzia dióhéjban

 • Andalúzia az európai kontinens nyugati felének legdélebbi régiója, a Gibraltári-szorosnál csupán 14 kilométer választja el a marokkói partoktól, azaz Afrikától. Közel 8 millióan laknak ebben a részben autonóm régióban (Communidad Autónoma Andaluciá), ami közel akkora, mint Magyarország (87.260 négyzetkilométer)!
 • Andalúzia híres a bikaviadalokról, a flamenco táncról és a sherry likőrről. A turisták körében hatalmas presztízse van az andalúziai Granadának és Cordobának. A régió "fővárosa" Sevilla.
 • A Costa del Sol-lal külön fejezetben foglalkozunk, lásd baloldalon a menügombot.
 • Andalúzia spanyolul: Andalucía (kiejtés: ándálusziá, a sziá-n van némileg a hangsúly)
 • ,, Andalúzia rengeteget köszönhet a rómaiaknak, akik kb. 500 évig, az 5. századig éltek a területen. Az ő örökségük a megyebeosztás, az úthálózat alapjai, a belső udvaros házak, a szökőkutak, a szieszta hagyománya és a nyelv. Itt született Hadrianus császár és Traianus is. A terület neve, Andalúzia, a Vandalusia szóból ered, jelentése vandálok országa (ők a 8. sz-ig éltek itt). (Andi, 2016)

Hajni fotója

Az UNESCO világörökség részei Andalúziában:

 • Córdoba történelmi központja (kulturális)
 • Az Alhambra
 • Az El Generalife (el henerálífe) és az Albayzin
 • Granada (kulturális)

Bármilyen kérdéssel (akár repülőjegy vásárlás, szállodafoglalás, egyéni és csoportos programok lehetőségeivel kapcsolatban is) nyugodtan fordulhat az úti kritikushoz. Érdemes! E-mail cím: utikritika@utikritika.hu

Érdemes autót bérelni és úgy bejárni Andalúziát, mivel a távolságok csak így legyőzhetőek könnyen. Az AP jelzésű autópályák fizetősek és nem olcsók, a sima A jelűek ingyen használhatóak. A parkolás szinte mindenhol gond, erre anyagi forrásokkal kell készülni. Egyszerűbb és biztonságosabb sokszor a fizetős központi parkolóban hagyni a kocsit, mint a város széléről kutyagolni a tűző napon befelé egy órát majd fáradtan vissza.. 

Amire minden autóval közlekedőnek kiemelten figyelni kell: nem mindenhol vannak sűrűn a benzinkutak. A Google maps a barátunk ebben is, bár néha tévedhet.

Távolsági  buszokkal is megoldható az utazás, bár a menetrendek miatt sokszor nem tud az utazó feltétlenül ugyanazon a napon vissztérni, mint amikor elindult kirándulni. A spanyol államvasutak ragionális vonalai nem különböznem sokban a magyartól. Az Ave ajánlott, a Renfe kicsit kevésbé.

Andalúziai szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Granadában a varázslatos, letaglózó Nagy Alhambra
 2. A fehér falvak közül: Mijas a vakítóan fehér házaival, Arcos de la Frontera hangulata
 3. Cordobában a La Mezquita (mecset) és a Juderia (a néhai zsidó negyed)
 4. Sevillában sétálgatni a Santa Cruz negyed szűk utcáin és a tapas bárok
 5. Cádiznál a Playa Victoria a sok beach bárral (chiringuitos)
 6. Cordobában azok a villák, amelyekbe be lehet menni megnézni a patiokat (belső udvarok)
 7. Malagában az üveg és kristály múzeum és a Centre Pompidou
 8. Rondában egy flamencós-gitáros előadóest és ugyanott a Puente Nuevo híd
 9. Sevillában az Alcazar és a Plaza de Espana, valamint a Triana negyed a macskaköves utcákkal
 10. Zahara de la Sierra falu, szinte mexikói vidéki természeti miliő
 11. Fél órán belül el lehet érni a strandra.
 12. Tengerpartok, szinte minden nyaralós kisváros Málagától délre

Nem tetszett

 1. Nyáron a döglesztő hőség (akár 40 fok felett is)
 2. A városkákban a szűk utcákban autózni, parkolni
 3. Van csomó érdektelen falu is
 4. Sok a zaj (robogók, kutyaugatások, hangoskodó britek)
 5. Sevilla egyes negyedeiben a rablások, ugyancsak Sevillában a nyomulós cigány koldus nőcik
 6. A szieszta idején a szolgáltatások leállása
 7. A kockázatos hegyi utak
 8. A csapvíz iható, de nem jó az íze
 9. Sok helyen az utcanevek kitáblázatlansága
 10. Egy elmozdított kő mögött láthatóvá vált skorpió

Vélemények

"Andalúzia kiváló hely a városlátogatásokra és persze a pihenésre is. A térség fontos városai közötti viszonylag nagy távolságok megtételére javaslom a gépkocsi bérlését. Étkezés bárhol és bármikor könnyedén megoldható. Az utazást érdemes tavaszra vagy őszre időzíteni, mert június első napjaiban már közel 40 C volt Sevillában." (2015),, Sevilla, Cordoba és Malaga várai, katedrálisai és a történelem, mely hozzájuk kapcsolódok számomra imádni való, Cordobában különösen lehengerlő élmény a mecsetben a katedrális látványa - nagyon szeretem, amikor bebizonyosodik, hogy vannak kivételek az emberiség meséjében és a világ nagy vallásai meg tudnak férni egymás mellett. Sevilla és Malaga belvárosa is gyönyörű, ráadásul nagyon boldog vagyok, hogy a Malagában található Picasso múzeum látogatása idegenvezetéssel történt. Így aztán elmondhatom magamról, hogy ismét több lettem azáltal, hogy egy világklasszis festő zsenijét elkezdtem megérteni és nem utolsó sorban értékelni. (Mesi, 2016)

Olvera - v. jancsi fotója

"Van errefelé egy mondás, ami így szól: ‘Ha nem láttad Granadát, nem láttál semmit’. Granada annyira szép, hogy semmi máshoz nem lehet hasonlítani. Bárhová mentünk Spanyolországban, mindenhol azt hallottuk, hogy mennyire szépséges város Granada. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a város a legszebb egész Spanyolországban, de egy dolog biztos: a város varázslatos. Érzed ezt például miközben az Albayzín utcáit járod, szemben az Alhambrával. Teljesen elragad a sok fehérre festett ház látványa, az utcák labirintusa, a sok kis tér, vagy a várost körbe ölelő hegyek látványa. Albayzín negyedben bárhova mész, mindenhol a mór időszakból visszamaradt jelekkel találkozol, muzlim minták a házakon, kutak, építészet. Teljesen körbevesz a stílus. Nagyon gyönyörű." forrás

Zahara - kocsma - v. jancsi fotója

,, Tetszett:

-a Mezquita

-Cordoba és Malaga belvárosa

-Sevilla-ban az Alcazar

-a Jacaranda-fák és a bouganvilleák virágba borulva

-a Tinto de Verano (vörösbor szénsavas citromos üdítővel)

-a millió olajfa és mandulafa végeláthatatlan hosszan

-szívvel és lélekkel megtartják a szokásaikat és az ünnepeiket

-rendezett és jó minőségű autóutak

-színes papagájok röpködnek Malagában és Sevillában a parkokban

-Cordoba óvárosában a csodás belső udvarok és a vakítóan fehér házfalakon több sorban a cserepes virágok

Nem tetszett:

-szinte csak spanyolul szólalnak meg a helyiek, angolul alig

-ők is csak udvaron belül törődnek a dolgaikkal, sok a rendezetlen, gazos, koszos terület

(Andi, 2016)


,, Az andalúzok nyitottabbak, kedvesebbek, vidámabbak, főleg a mallorcaiakkal összehasonlítva. Teljesen más ott az atmoszféra, az életforma... Az andalúz nyelvjárás sokak szerint a legrosszabb spanyol nyelvjárás, legjellemzőbb rá hogy nem ejtik a szóvégi s betűket. Én elég jól megértettem őket. Angolul nem igazán tudom hogy beszélnek e, nekem nem volt rá szükségem.
Ami meglepett hogy nem sok külföldivel találkoztam, az ott dolgozók szinte kivétel nélkül spanyolok voltak. Arabot és négert is nagyon keveset láttam arrafelé. (2019)" forrás

Hajni fotója

,, Andalúziában nagy hagyománya van a tapas evésnek, külön szavuk is van rá - tapear, ami annyit jelent hogy tapas bárról tapas bárra járnak, és különféle apró fogásokat kóstolgatnak... természetesen társaságban, náluk ez olyan szociális esemény, illetve életforma. De nem csak a tapas, de az étkezés minden formája, mely náluk nem csak egy létszükséglet hanem szabadidős tevékenység is. (2018)" forrás


,, Közlekedés: malagacar.com-on béreltünk autót. Mi Full Cover biztosítást kértünk, de a közlekedés (utólag végignézve) nem feltétlen igényelte volna. Szabályosan és cseppet sem őrült mediterrán stílusban vezetnek. Én kevés helyen láttam ennyire betartott jobbra tartsot. :D Az utak jó minőségűek, és sok ingyenes „autópálya” van, legtöbbször nem túl erős forgalommal (viszont rendre 80-as sebesség korlátozásokkal) A fizetős utakkal hosszabb távon 15-20 percet lehet nyerni, ami szerintünk nem éri meg (a fizetős utakat „AP”-vel jelzik, de a Waze kikerüli, ha úgy van beállítva). Traffipaxból van fix, időnként átlagsebességet mér, hosszabb, rövidebb szakaszokon (egyébként ezt is jelzi a Waze). Ami miatt mégis jó döntés volt a FC, az az, hogy bőven túlléptük a napi keretben lévő km számot. :D Összesen 1388km-t mentünk. (b.é., 2019)


,, Mi egy Ford Focust béreltünk, mivel hegyi utakon mentünk, jobbnak láttuk az 1,6-os motort, a bérlés 30 euró volt, illetve a tankolás 25 euró volt /kb 1,2 euró/ liter/. Nem autópályán mentünk, így végig autóztunk a hegyi utakon, gyönyörű kilátás a hegyekre és a völgyekben megbújó andalúz kisvárosokra. Nem bántuk meg, még ha kanyargós is volt az út. Tipp! vigyetek magatokkal hordozható töltőt, nekünk lemerült a telefon, mert nehezen talált jelet a GPS-hez."  b.n, 2019)


,, Négy napra béreltünk autót, ha autót béreltek, ne hagyjátok ki; Mijást, Nerjat, és a kedvencem, Frigilianat. Kis falvak, pár kilométerre és csodát lát az ember 😊 (f.e., 2019)

.

Egy kis andalúziai ételbár táblája: Itt megöljük az éhségedet - Kriszta fotója

Granada

Granadáról részletesebb tartalom itt olvasható.

Cordoba

Córdobáról külön aloldalon épül tartalom, itt.

Malaga

Malagáról külön oldalon épül tartalom.

Kéretik itt oda kattintani

Sevilla

Sevilláról részletes tartalom ide kattintva

Alcazar - fotó by Elter

Ronda

Rondával külön aloldalon foglalkozunk - itt

Ronda-i szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com

Juzcar

Aki gyerekekkel utazgat Málaga és Ronda környékén, érdemes megfontolnia Juzcar meglátogatását is. Az oda vezető út nem annyira csodás, de bizony ez az első Hupikék Törpikék falu. Eredetileg kicsiny fehér falvacska volt a világ végén, 200-220 lakóval. A Sony finanszírozásában kékre festették a falakat, a falakra pedig különféle törpikés jeleneteket. A falu fénykorában még utcai bohócok is szórakoztatták  a nagyérdeműt. Mára kicsit megkopott, de kétségtelenül vadítóan kék.

Vejer de la Frontera

(kiejtés: beher de lá frontérá)

Almeria

202 ezres város (2021-es adat).

g.s. fotói

Nemzeti parkok

Parque Natural de Cabo de Gata, Nijar


Lobo Park, Antequera

farkas park


Parque Natural del Torcal, Antequera

Zahara

Barokk templom - v.j. fotója


Olvasmányos linkek

,, Andalúzia, komor hegyeivel, a narancs és citromligetek balzsamos illatával, napfényben fürdő tengerpartjával, életörömet sugárzó, jókedvű, barátságos, vendégszerető, de rendkívül hangos lakosaival Spanyolország igazi arcát mutatja a látogatóknak.

A kedélyes baráti, családi beszélgetések is 100 decibel feletti hangerővel történnek. A spanyol életritmus jelentősen eltér a miénktől, szinte semmi nincs nyitva 10 óra előtt. A szieszta déltől 4-5 óráig tart, ilyenkor a befüggönyözött szobákban pihennek, és állítólag ez a legkedvezőbb időszak a népesség gyarapítására is. Este éjfélig, 1 óráig, még a gyerekek is ébren vannak.

A parttól eltávolodva kisebb nagyobb dombokat láthatunk, hangulatos, mediterrán épületekkel, a kertekben ezernyi színes virággal, narancsligetekkel. A tájat vad hegyek védik a szelektől, kellemes tengerparti klímát biztosítva az idelátogatóknak.

Andalúzia a napfény, a flamenco, a tüzes borok, és a bikaviadalok hazája. Ez valódi mediterrán vidék, igazi mediterrán életérzéssel." forrás


1. Évszakok: Csak és kizárólag egy évszak van! Csak nyár, néha egy kis tavaszias beütéssel. Számomra ez a tény nyomasztó, ugyanis hiányzik a tél hidege, a hó, a fagyoskodás. Hiányzik a telet követően a természet ébredése, a sár, a hóvirág, az ibolya, majd az átmenet a nyárba. A nyár melege, a viharok, a záporok, a szivárvány, és a nagy kedvenc, az ősz. Az ősz illata, a semmi máshoz nem hasonlítható, levegőben szálló érzés.

2. Időeltolódás: Spanyolországban, de főleg Andalúziában minimum 2 órával el vannak az emberek tolódva. Az élet itt nem reggel 6-kor, 7-kor indul, hanem 9-kor. Hiába kel az ember lánya korán, mint a pacsirta, a nap ilyenkor még sehol sincs, muszáj várni még 2 órát. Az üzletek, a kávézók is 9-kor nyitnak leghamarabb, tehát ha véletlenül nincs a lakásban semmi reggelire, kénytelenek vagyunk korgó gyomorral a bolt vagy a kávézó előtt topogva várakozni.

3. Társalgás: Lehetetlen eldönteni, hogy amikor a spanyolok egymással társalognak itt, Andalúziában, akkor csak szimplán beszélgetnek, vitatkoznak vagy üvöltenek. A lényeg, hogy képtelenek normális hangnemben beszélgetni.

4. Nyelvtudás: A spanyolok nem hajlandóak más nyelven megtanulni. Számukra evidens, hogy mindenki beszél spanyolul. Ezzel nincs is semmi gond, de szerintem nem várhatjuk el egy turistától, hogy az egy hetes nyaralására megtanuljon tökéletesen spanyolul.

5. Üdvözlés: Andalúzia a jó időről, a napfényről híres, és mivel ez összefüggésben van a nyitottsággal, így nem lenne meglepő, hogy az itteniek a vadidegent is azonnal arcra puszival, öleléssel üdvözlik. De az sem ritka, hogy már az első találkozáskor ölelgetés, simogatás is társul a köszönéshez. Számomra, aki tősgyökeres magyar, ez a szokás rendkívül zavaró és rengeteg félreértésre adott okot. " forrás

Hajni fotója

,, Andalúzia közbiztonsági szempontból európai viszonylatban teljesen átlagos. Leginkább Sevillában kell tartani zsebtolvajoktól az embertömeges helyeken és a szűk bárok pultjain ülve. Sevillában inkább kerüljünk 3 városnegyedet: Polygon Norte, Polygon Sur és főleg a Tres Mill Viviendas nevűt.

A strandokra ne vigyünk ki értékeket, mert azért alkalmi tolvajok előfordulhatnak, ha látnak valami érdemleges zsákmányt. Ruhát, törölközőt nem lopnak, mint Rióban. Inkább nejlonszatyort vigyünk, mint táskát. Bizony az észak-afrikai külsejű fiatal férfiak közül kerül ki a tolvajok többsége. A cigány asszonyok a katedrális környékén próbálkoznak ilyen-olyan trükkökkel (óvatosság!). Granadában is a turistás helyeken a cigány asszonyok kínálgatnak virágfüzéreket, hogy aztán pénzt préseljenek ki az emberből elég agresszívan. Szóval kerülni őket. Algeciras város közbiztonsága rosszabb az átlagnál, de turista számára az amúgy se annyira fontos hely." (UK)


,, Tipikus andalúz szuvenír minden ami a flamenco kultúrához tartozik... ruhák, kasztanyetták (kis gesztenye alakú hangszer), illetve a kendők (pañuelos) és nagyon elterjedtek a mindenféle színű, mintájú és anyagú (de főleg fa) legyezők (abanicos). Szintén elterjedtek a különböző mintájú csempék (azulejos), és kerámia termékek (ceramica). Természetesen rengeteg a kulcstartó és mágnes, ezek is általában spanyol témájúak (flamenco, bikaviadalok), vagy Sevilla nevezetességeit ábrázolják. (2019)" forrás

Fotóegyveleg

Zahara de la Sierra - m.i. fotója

Écija városka  - m.i. fotója


Almodóvar del Rio - m.i. fotója

Sacromonte cigány település a Granada fölötti hegyekben - m.i. fotója

Úton Córdoba felé - v.j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS