ÚTIKRITIKA.HU / Costa del Sol / Marbella


hirdetes


útikritikák


Costa del Sol / Marbella

Marbella dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Marbella dióhéjban

A (2021-es adat szerint) 147 ezres lakosságú Marbella (ejtsd: márbejjá) a Costa del Sol legismertebb települése, drága hely, magasra értékelt, luxus piacot megcélzó. Ehhez képest vannak Marbellának igencsak szerényen kinéző részei is.

A lakosság 30% külföldi. A vendégkör vegyes, itt az oroszok jelenléte is erős. Ismert turisták körében Marbella óvárosa, a szép a parti sétány és népszerű kikötő, a Puerto Banús. Sok a zöldterület, nyáron valamivel enyhébb itt a hőség, mint a Costa del Sol sok egyéb részén. Marbellán nagy a drágaság, a városi strandok pedig nem különösebben vonzóak. Marbella 59 kilométerre van Málagától (egy óra), 46 kilométerre Torremolinostól (40 perc).

Marbella csaknem 30 kilométer hosszúságban terült el a parton. Hatalmas pénzek fordulnak meg errefelé, a marbellaiaknak is kijutott egy jó ki korrupciós botrány a városházán. Ennek ellenére Marbella virágzik, élő, lüktető, nagyon is jó kis nyaraló település. Sokat köszönhetnek János Károlynak, az előző királynak. 

Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Tényleg csodálatos a kicsi, nagyon tiszta óvárosa (Casco Antiguo) a cuki kis boltokkal, a virágokkal teli házfalakkal, macskakövekkel
 2. Reggelire churros-t enni Marbella sétányának valamelyik churreriájában
 3. A menő jachtkikötőben (Puerto Banus) a bámészkodás (piszok drága boltok)
 4. Az óváros kellős közepén, a Narancsok terén (Plaza de Los Naranjos) garantáltan jól érzi magát az utazó
 5. Puerto Banus és Marbella központjának keleti vége közötti kb. 2 kilométeren sét a Golden Mile-on, ami tele van 5 csillagos luxushotelekkel és baromi drága lakóházakkal, nyaralókkal(nem vagyunk sznobok, de azért az ilyesmit is megnézzük)
 6. Az Avenida del Mar a Dali szobraival
 7. A Narancsok tere közelében egy nagyon szép templom, az Iglesia Mayor de la Encarnacion
 8. Parque de La Alameda, egy csodás kis park a központban
 9. A Paseo Maritimo a központban, a part mentén tele vendéglőkkel, kávézókkal

Nem tetszett

 1. Nagy a drágaság, de hát ez a legmagasabb életszínvonalú város Andalúziában
 2. A szuvenírek nem igazán fantáziadúsak, eléggé silány a minőségük
 3. Látszódik, hogy Marbella aranykorszaka (a nyolcvanas évek) régen volt, már nincs a városnak olyan dinamizmusa 
 4. Azt mondják, hogy ,,itt élnek a gazdagok és szépek", nos a szépek csak a strandokon láthatók, az utcákon kevésbé (sok az átmenő, sem nem gazdag, sem nem különösebben szép turista) 
 5. Plusz: Sok a maffiózó külsejű figura, akik - mint megtudtuk - valóban maffiózók
 6. Az Óvárosban a Plaza de los Naranjos gyakorlatilag fényképezhetetlen, minden beborítanak a vendéglők teraszai

Vélemények

"Mi Torremolinos-ban nyaraltunk és meglátogattuk egyszer Marbellát. Semmi különös, sajnáltuk az elvesztegetett időt." (Babi, 2012)


,, Mi mindig decemberben, vagy januárban szoktunk kimenni, kicsit feltöltődni a melegbe, hisz ilyenkor is nagyon jó az idő, ráadásul turistákkal sincs tele a város. Nem csak a csodás napsütést élvezheti az ember, hanem a környezetet is, Andalúzia és környéke tele van történelmi örökségekkel rendelkező városokkal, falvakkal. Érdemes ellátogatni Rondába, Puerto Banúsra, ha időnk engedi, és autóval is rendelkezünk Gibraltárra.

Amire figyelni kell: - Mindenképp megbízható szálláshelyet foglaljunk. Sok történetet hallottam arról, hogy amíg a városban voltak a turisták, a szobájukat kipakolták. (2017)" forrás


Marbella, Monaco kistestvére. A Costa del Sol legexkuzívabb, legelegánsabb és egyben legdrágább üdülőhelye Marbella. Valóban nevezthetjük Monaco rokonának, hiszen több herceg, trónörökös, politikus vagy olyan színészek, mint Antonio Banderas, Sean Connery tölti itt a nyaralását. Tele van elegáns jachtokkal a kikötője, Porschékkal és Ferrarikkal a parkolói, és a luxusvillák mellé elkelnek a méregdrága üzletek, éttermek is.
Marbella óvárosában szűk, utcácskákat, hangulatos kis tereket találunk és felfedezhetünk egy-két római kori vagy mór műemléket is. Varázslatos egy hely, azt meg kell hagyni. (2017)" forrás

Kriszta fotója

Szállás

Étkezés

Aki nem akar rongyot rázni az ne válasszon éttermet a partmenti promenádon, a Narancsok terén és Puerto Banus közepén.

Egy cappuccino egy churros-szal 2,50 euróba kerül.

Kriszta fotója : Plaza de los Naranjos

Vásárlás

Az itteni La Cañada az Andalúzia egyik legnagyobb bevásárlóközpontja.

Szórakozás

A pubokban bent tilos a dohányzás, van terasz, akkor ott lehet.

Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

1. Puerto Banus-ban és magában Marbellában is a legolcsóbb és legjobb parkolás az El Corte Ingles áruházak parkolója!

Ingyenes a parkolás az Andalucía Plaza-nál

Strandok

Playa de Puerto Banús

A Playa de Puerto Banús gyönyörű homokos strand.  Kb. 1 km hosszú, és a híres Puerto Banús kikötőjének közelében található.

A tengerpartot rendszeresen takarítják. Az általában nyugodt víz miatt a gyerekek számára is biztonságos a fürdés.

Fontos megjegyezni, hogy ez a strand a főszezonban nagyon népszerű, így a zsúfoltság elkerülése érdekében érdemes időben érkezni vagy korán reggel vagy késő délután látogatni.

El Faro

Ez a legközpontibb strand. Szépen rendben tartott, wc-vel, zuhannyal, rengeteg bérelhető napággyal.

Playa de Artola- Cabopino

Van egy nudista szakasza is.

Venus Bajadilla

A Venus Bajadilla strand Marbella belvárosában található, és ez egy kb. 500 méter hosszú homokos tengerpart. A strand rendszeresen takarítják, és a tengeri víz általában tiszta és nyugodt. A tengerparton napágyak és ernyők bérelhetők, valamint számos strandbár és étterem áll rendelkezésre.

A strand elég közel van a városközponthoz, így könnyen elérhető gyalog vagy tömegközlekedéssel is. A tengerparti sétányon és a közeli üzletekben, kávézókban és éttermekben kiváló lehetőségek vannak a szórakozásra és a kikapcsolódásra. A strand belépés  ingyenes, de a napágyak és az ernyők bérlése persze fizetős.

Playa de Nagüeles

A Playa de Nagüeleskb. 1,5 km hosszú  strand. Rendszeresen takarítják a homokfövenyt, és a tengeri víz általában tiszta és nyugodt.

Óváros

Avagy helyi nevén a Marbella Pueblo a Plaza de los Naranjos, a Calle Aduar és a Calle Alcantarilla térségét jelenti. Casco Antiguo-nak is nevezik. Hihetetlenül hangulatos nappal is, bár az élet 11 előtt nem idul itt be. Látszik, hogy nagyon rendben tartják, minden tele van virággal, egy girland itt, egy ott. Összességében nagyon kellemes, este riási élet van errefelé- A bulikat inkább a parton tartják, itt az emberek inkább esznek-isznak. És vásárolnak. Mindent, minden mennyiségben.

Kriszta fotói

Más látnivalók

Dali térszobrok

Az Avenida dal Mar-on, a város központjában. Jesus Gilnek hívták a polgármestert, aki állítólag kitalálta, hogy rendezzenek állandó kiállítást Dalí műveiből Marbellában.

Kriszta fotói

Programlehetőségek

Kirándulások

Mijas, Benalmádena vagy Málaga meglátogatása. Víziparkok, gyerekprogramok, lepkeház vagy vízi vidámprkok.

Vizisportok

Olvasmányos linkek

"Marbella kétségtelenül a Costa del Sol legelegánsabb és legfelkapottabb üdülővárosa. Ehhez a reputációjához bizonyára hozzájárult az a bizonyos arany mérföld, mely a Marbella Club Hotel és a szaúdi királyi rezidencia között húzódik, illetve Puerto Banús Nemzetközi Aranymerkúr díjjal kitüntetett kikötője. De ha ettől eltekintünk is, méltán megérdemel bármilyen dicsérő szót a 29 stranddal büszkélkedő partszakasza, vagy az óváros egyedüli atmoszférája. A Casco Antiquo, vagyis az óváros zegzugos utcáin bolyongva mintha az egész történelem jelen lenne a különböző stílusú és korú épületek és templomok falaiban, az utcák itt sem mérnöki asztalon, vonalzóval tervezett hálójában. (2010)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes