ÚTIKRITIKA.HU / Costa Brava / Lloret de Mar


hirdetes


útikritikák


Costa Brava / Lloret de Mar

Lloret de Mar dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

g.s. fotója

Lloret de Mar dióhéjban

katalán kiejtés: jurett de már - spanyol kiejtés: joret de már

Lakosság (2023): 37,000

Lloret de Mar a Costa Brava déli részén található, Barcelonától 70 km távolságban. A néhai halászfalunak 5 fő strandja van egy hét kilométer hosszúságú partszakaszon. Ezek a strandok kék zászlós minősítésűek, tehát kiválóan felszereltek és kellően gondozottak. A víz és a homokföveny minősége jó, a strandolók a szükséges szolgáltatásokra számíthatnak.

Ez egy dinamikusan fejlődő, modern, karakteres turista város. Jó választás lehet az aktív nyaralásra vágyóknak, mert sok a sportlehetőség, és mozgalmas hely változatos vásárlási lehetőségekkel. A szálláshelyek főleg szállodák, kempingek és apartmanházak.

Kevesebb mint 100 kilométeres sugarú körben el lehet érni Barcelonát, Gironát és a fenomenális Dali múzeumot Figueresben. Na és még ott van a nagyon egyedi élményt nyújtó Montserrat is.

A nyaralók között sok a fiatal, iskolai szünetekben ez a tizenéveseket is jelenti, valamint sok a fiatal pár, családok, akik kisebb költségvetéssel akarják megúszni a nyaralást. Az idősebb korosztály inkább a mellékszezonba jön ide. Lloret de Marban nagy a választék kicsi 1 vagy 2 csillagos szálláshelyekből is. Vannak egészen nagy szállodák is, inkább egyszerű színvonalúak, viszonylag olcsóbb árfekvésben, persze spanyol viszonylatban. Az apartmanházak jellemzően a központtól és a strandoktól távolabb helyezkednek el.

g.s. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Sok a bulizó fiatal, jó a hangulat
  2. A hangulatos kis öblök

                                                                              g.s. fotója

Nem tetszett

  1. A nyári főszezonban a központi strandrészen túl nagy a tömeg
  2. Nekünk nem jött be a Lloret Beach. Nem az a gond, hogy kavicsos, hanem az, hogy nincs jó hangulata.

Vélemények

,, Lloret de Mar nagyon hangulatos kisváros, rengeteg bolttal, szórakozóhellyel, néhány gyönyörű épülettel és a város melletti stranddal. A strand kavicsos, mezítláb szúrja a lábat, a víz pedig június elején, amikor mentünk, még hideg volt, ezért nem tudtunk benne fürödni, de erre fel voltunk készülve." (Vista-utazó, 2016. június)


,, A parti sétány nagyon szépen és kulturáltan kialakított volt rengeteg étteremmel, büfével és bolttal. A város Costra Brava legnyüzsgősebb helye, a hosszú, kacskaringós utcákon, sétálóutcákon járkálva mindenki megtalálja a maga ízlésének megfelelő szórakozóhelyet, éttermet. Természetesen, mint minden nyaralóhelyen, itt is minden második üzlet szuvenírbolt volt.

A part egyik végén (Tossa de Mar felé) található a Sant Joan kastély, ami sajnos magánkézben van és nem látogatható, azonban körülötte nagyon szépen kialakított sétány van. A parton a fő strand másik végénél a sziklákon egy szintén szépen kialakított sétány vezet fel a Dona Marinera szoborhoz, ami a visszatérő halászokat figyeli.

A part egyébként apró kavicsos, ami miatt a víz kristály tiszta, mivel a homokot nem kavarja fel a víz, így messzire beúszva is lehetett látni az alját. A tenger hirtelen mélyül, kb. 2-3 métert lehetett belemenni úgy, hogy leérjen a lábunk. (2016)" forrás


LLoret del Mar egy nagyon nyüzsgő buliváros - nagyon sok magyar kedvelt nyaralóhelyszíne - ennek megfelelően kevésbé tükrözi a spanyol autentikus képet, ugyanakkor nagyon jó kiindulópont az aktívabb nyaralóknak.

Én nagyon szeretek túrázni, és ha mindezt a tengerpart vonalán tehetem meg, mesés kilátással, valóban erőt próbáló emelkedőkkel, sok lépcsővel és mélységekkel, az mindig egy plusz bónusz. Ez a partszakasz sok helyen teljesen érintetlen, találsz olyan kis öblöket, ami nyár közepén is csak a TIÉD, néhol nagy sziklás, máshol nagyon finom puha aranyszínű homokos. Nincs annál jobb, mint jól megizzadsz a kaptatóktól, elérsz a partra, csobbansz egyet, kicsit megszárítod magad, és folytatod az utadat. (vá, 2023. március)

Odajutás

Barcelonai repülőtérről Lloret de Marba az alábbi lehetőségekkel lehet eljutni:

Tömegközlekedéssel:
Először metróval vagy vonattal kell eljutni a Barcelonai-Sants állomásra, majd onnan buszjáratok indulnak Lloret de Marba. Az utazás időtartama a csatlakozásoktól függ, általában 2-3 óráig tart. Az egy útra vonatkozó költség körülbelül 20-25 euró.

Transzfer szolgáltatással:
Transzfer szolgáltatásokat lehet foglalni az interneten vagy a repülőtéren, amelyek az utasokat közvetlenül a célállomásra szállítják. Az utazás időtartama általában 1,5-2 óra, a költségek pedig körülbelül 70-80 euró egy útra.

Taxi:
A taxik állnak rendelkezésre a repülőtéren, és közvetlenül Lloret de Marba szállítanak. Az utazás időtartama általában 1,5-2 óra, a költségek pedig körülbelül 120-150 euró egy útra.

Az utazás időtartama és a költségek változóak lehetnek a forgalomtól és az évszaktól függően.

Szállásfoglalás

Lloret de Mar egy zajos város, szóval tanácsos tisztázni, hogy a szálláshely mennyire van kitéve forgalmi vagy bulis zajoknak, milyen messze van strandtól. Ha megkérdezed tőlünk, akkor ebben tudunk segíteni minden üzleti megfontolástól mentesen.

Ajánlott hotelek (2023)

2 csillagos: Bella Dolores

3 csillagos: htop Palm Beach und Spa ,

4 csillagos: Hotel Rosamar Garden Resort , L’Azure Hotel

--------------------

Nem ajánlott hotelek: Maria del Mar , Royal Beach , Rosamar&Spa , Rosamar Maritim , Surf Mar , URH Excelsior

------------------------

,, A Hotel Don Juan egy 3 csillagos szállodának megfelelő szolgáltatást nyújtott. Kiemelem az "all you can eat" étkezést, mely bőséges és ízletes választékot biztosított, mindennap többféle halétellel. Egyetlen dolgot hiányoltuk a szállodai szolgáltatások közül: a konditermet. A személyzet elfogadható volt, de az angol tudásuk hiányos volt, és egy mulasztást is elkövettek: elfelejtették a hazafele útra szervezett reptéri transzferünkről szóló értesítőt kitűzni az erre szolgáló tájékoztató táblára. A kisváros központja és a strand is 5-10 perc sétára volt a szállodától." (Vista-utazó, 2016)

Étkezés

Van néhány olyan hely, amit a helyiek is szívesen látogatnak, és érdemes kipróbálni, ha szeretnél autentikus spanyol ételeket kóstolni.

Az egyik ilyen hely a Ca L'enric. Ez egy családi étterem, amely nagyon népszerű a helyiek körében. Az ételek nagyon finomak és az árak is barátságosak. Az étterem a városközponttól kissé távolabb található, így nem annyira turisták látogatják.

Egy másik ajánlásom a La Parrilla. Ez egy hagyományos spanyol grill étterem, amelyet a helyiek szeretnek. Az ételek kiváló minőségűek, az árak pedig megfizethetőek. Az étterem Lloret de Mar központjában található, de mégis kevésbé ismert a turisták körében.

Végül, a Ca L'Amic étterem is egy jó választás lehet. Ez egy családi étterem, ahol az ételek hagyományos spanyol receptek alapján készülnek. Az étterem elhelyezkedése kicsit távolabb van a városközponttól, így nagyobb esély van arra, hogy helyiekkel találkozzunk itt.

Minden esetben érdemes asztalt foglalni, mert ezek az éttermek is népszerűek lehetnek a helyiek körében.

g.s. fotója

Vásárlás

Lloret de Mar-ban több nagy szupermarket is található, amelyek közül a legnagyobb választékot a Mercadona szupermarket kínálja. Ez a lánc Spanyolországban nagyon népszerű, és széles választékot kínál élelmiszerekből, háztartási cikkekből, drogériai termékekből és még sok másból. A Mercadona üzletek Lloret de Mar különböző pontjain találhatóak, így könnyen elérhetőek az üzletekből való vásárlásra szándékozók számára.

Ha azonban szeretnél helyi élelmiszereket vásárolni, érdemes ellátogatni a Lloret de Mar piacára vagy a helyi termelői piacokra. A városban található fő piac az Ajuntament piaca, amely az Avinguda del Rieral-on található, és hétfőtől szombatig 8:00 és 14:00 óra között van nyitva. Itt megtalálhatóak a friss élelmiszerek, a halak, a húsok, a zöldségek, a gyümölcsök és még sok más.

Emellett Lloret de Mar-ban több kisebb termelői piac is van, amelyek általában a hétvégéken kerülnek megrendezésre. A "Mercat del Pagès" nevű termelői piac szombatonként 9:00 és 14:00 óra között van nyitva a város központjában, a Plaça de la Vila területén. Itt lehetőség van a helyi termelőktől közvetlenül vásárolni friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, borokat és más helyi termékeket.

Másik opció a "Mercadillo" nevű vásár, amely vasárnaponként 9:00 és 14:00 óra között található a Plaça de la Victoria területén. Ez a vásár ahol különböző termékek kaphatóak, mint például ruhák, cipők, ékszerek, kézműves termékek és még sok más.

g.a. fotója

Szórakozás

Tropics: Ez a nagy szórakozóhely Lloret de Mar központjában található, és számos különböző teremmel rendelkezik, ahol különböző zenei stílusok szólnak.

St. Trop: Ez a szórakozóhely a Tropics testvérszórakozóhelye, és az elektronikus tánczene rajongóinak kedvez.

Moef Gaga: Ez a szórakozóhely a legnépszerűbb a fiatalok körében, és a legújabb zenei slágerek szólnak.

Londoner: Ez egy pub, amely a legjobb hely a sportközvetítések megtekintéséhez, de az éjszakai bulikra is megfelelő.

Revolution: Ez a szórakozóhely a hip-hop és a R&B zene rajongóinak szól.

Bumpers: Ez a hely a legjobb választás azoknak, akik élőzenét hallgatnának, és az élő zene mellett számos DJ is fellép itt.

Boal: Ez a szórakozóhely a fiatalok körében a legnépszerűbb, és számos különböző zenei stílus szól itt.

Egyéb hasznos információk

1. Lloret de Mar turista információs irodáinak adatai:

Lloret de Mar Turisztikai Információs Iroda (Plaça de la Vila, 1, 17310 Lloret de Mar
Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 9:00-20:00, vasárnap 10:00-14:00.
Telefonszám: +34 972 365 788 - E-mail cím: turisme@lloret.cat

Lloret de Mar Turisztikai Információs Iroda (Passeig Jacint Verdaguer, 7, 17310 Lloret de Mar
Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 9:00-14:00 és 16:00-19:00.- Telefonszám: +34 972 364 735
E-mail cím: info@lloretdemar.org

2. Lloret de Marban a sürgősségi orvosi ellátást a "CAP Lloret" nevű egészségügyi központ biztosítja. A címük: Carrer de Sant Jaume, 75, 17310 Lloret de Mar.

Ha sürgős orvosi ellátásra van szüksége, akkor ajánlom, hogy azonnal hívja a spanyol sürgősségi számot, a 112-t. Az ügyfélszolgálati munkatársak általában angolul is beszélnek, és tudják majd, hogy hogyan segítsenek Önnek a megfelelő orvosi ellátás megtalálásában.

Strandok

Lloret Beach: Ez a város fő strandja, amely hosszan elnyúlik a település szélén, közel az óvároshoz. Homokos és kavicsos részek váltakoznak rajta, és számos bár és étterem található a közelben. A strand előnye, hogy nagy, így általában nem nehéz találni helyet, azonban nyáron nagyon zsúfolt lehet. Hátránya, hogy a város közepén található, így a zaj és a forgalom nagyon zavaró lehet.

Fenals Beach: Ez a város másik nagy strandja, amely a Lloret Beach-től észak felé található. Homokos és kavicsos területek váltják egymást, és számos sportolási lehetőséget kínál, például vízisportokat, például a jetski-t. A strand előnye, hogy nagyon tiszta és rendezett, és számos szolgáltatás áll rendelkezésre, mint például zuhanyzók, öltözők és éttermek. Hátránya, hogy a nyári szezonban szintén nagyon zsúfolt lehet.

Cala Boadella: Ez egy kisebb strand, amely délre fekszik a várostól, a Lloret Beach és a Fenals Beach között. Az egyik legjobb strand azok számára, akik szeretik a természetes szépséget, mivel egy gyönyörű öbölben található, amely zöld dombokkal és sziklás partokkal körülvett. A strand előnye, hogy gyönyörű és viszonylag nyugodt. Hátránya, hogy nehezen megközelíthető, és kevés szolgáltatás áll rendelkezésre.

Santa Cristina Beach: Ez egy másik kisebb strand, amely északra fekszik a várostól, a Cala Boadella közelében. Homokos területekkel és kristálytiszta vízzel rendelkezik, és ideális hely a csendes napokra. A strand előnye, hogy viszonylag csendes és békés, és sok zöld terület veszi körül. Hátránya, hogy kevés szolgáltatás áll rendelkezésre, és az árak magasabbak lehetnek, mint más strandokon.

Kisgyermekes családok számára nagyon alkalmas  eza Santa Cristina.

Programlehetőségek

Vízi sportok: Lloret de Mar egy kiváló hely a vízi sportok szerelmeseinek. A településen és a környező területeken lehetőség van a vitorlázásra, szörfözésre, vízisízésre és jetski-zésre.

Túrázás: Lloret de Mar közelében számos természeti szépség található, és kiváló lehetőségeket kínál a túrázásra. Az Ermita de Santa Cristina és a Castell d'en Plaja közötti ösvény a tengerparti kilátásokkal lenyűgöző.

Kerékpározás: Lloret de Mar környékén számos kerékpárút található, amelyek megengedik a város és a vidék közötti könnyű áthaladást. Az útvonalak lehetnek rövidebb vagy hosszabb távolságok, és lehetőséget nyújtanak a táj és a vidék felfedezésére.

Történelmi és kulturális látogatások: Lloret de Marban számos történelmi és kulturális látnivaló található, mint például a Santa Clotilde kertek, a San Román templom és a Tossa de Mar középkori falu.

Wellness és szépség: Lloret de Mar számos wellness-szolgáltatást kínál, mint például masszázsok, szaunák és jacuzzik.

Olvasmányos linkek

Jön!

g.s. fotója

Fotóegyveleg

g.s. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon