ÚTIKRITIKA.HU / Costa del Sol


hirdetes


útikritikák


Costa del Sol

Costa del Sol dióhéjban | Costa del Sol vagy Costa Brava? | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Jelentősebb nyaraló települések | Időjárás | Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Strandok | Programlehetőségek | Étkezés, vásárlás és árak | Közlekedés | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Fuengirola - Kriszta fotója

Costa del Sol dióhéjban

 • Az egyik legnépszerűbb spanyol nyaralási desztináció. A Costa del Sol partvonalán a nyaraló települések egymáshoz közel helyezkednek el, de jellegben, légkörben elég különbözőek. A turistákon kívül rengeteg külföldi többé-kevésbé állandó jelleggel él itt, saját ingatlannal, élvezve a jó klímát.
 • A tengervíz jellemzően mindig hideg a Costa del Sol-on, még a legmelegebb hónapokban július, augusztus is 19 C fok körüli. Viszont a nagy melegben kellemes megmártózni benne.
 • Jó dolog, hogy még októberben is 28-30 körüli a levegő hőmérséklete, így szeptemberben, októberben talán a legjobb ideutazni. A nyári hónapokban 35-36 C a levegő hőmérséklete. A Nap partja, vagy a Napos part elnevezés indokolt, hiszen az évnek legalább 300 napja itt napsütéses. Európában itt a legenyhébb a tél, noná, hogy sokan telepednek ide tartósan, vagy félig tartósan.
 • A legprofibban kialakított strandok itt vannak: Marbella, Torremolinos, Fuengirola, és Torre del Mar.
 • Remek dolog, hogy a tengerparttól 10-15 kilométerre fantasztikus falvakat látogathatunk meg.

Amennyiben a honlapunk Costa del Sol fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Costa del Sol-szakértőhöz fordulni: utikritika@utikritika.hu

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Marbella aranyos óvárosa
 2. Kellemes Costa del Sol légköre, a helyiek vendégszeretők,
 3. Az év nagy részében lehet nyaralni
 4. Marbella központjában rend van, nincsenek zugárusok, koldusok, kellemetlen alakok, príma a közbiztonság
 5. A malagai emberek talán a legkedvesebb spanyolok, segítőkészek, toleránsak, optimisták
 6. A malagai Picasso múzeum (a város szülötte)
 7. Marbella közelében Benahavis-ban a szuper éttermek sokasága, valamint a Costa del Sol-on sok-sok helyen a chiringuito-k, az olcsó halas étkezdék
 8. Torremolinos-ban kirakatnézés a Calle San Miguel-en
 9. Marbella-ban a Puerto Banes luxus jachtkikötőben ámulni és bámulni, meg egy kicsit irigykedni
 10. A Playa los Lances a Gibraltár-hoz közeli Tarifa mellett, a legtermészetesebb, legszimpatikusabb strandok egyike a Costa del Sol-on

Nem tetszett

 1. Costa del Sol-nak nincsenek igazán szuper strandjai, mindenhol a beton dominál és ez nem esztétikus
 2. A hoteleknél gyakran nem kifejezetten jó az ár-érték arány
 3. Benalmadena nyaralásra jó, de amúgy nem érdemes meglátogatni
 4. Nincs jó íze a csapvíznek, jobb nem is inni belőle
 5. A viszonylag gyakori bozóttüzek és a szomorú nyomai
 6. Amikor a medúzák miatt tilos bemenni a tengerbe
 7. Marbella-ban a spanyol gazdasági problémák miatt bezárt boltok sokaságának látványa
 8. Malagában az óvároson kívül sok a csúnya vagy csupán fantáziátlan épület
 9. A tengervíz tisztasága néhány strandnál megkérdőjelezhető (szennyvíz sunyi beeresztése, vízben lebegű szemét stb.)
 10. Benidormban az épületek lélektelen zsúfoltsága

Vélemények

"Spanyolországnak minden tájegysége más és más, kicsit különbözik egymástól. Nincs ez másként az andalúziaiaknál sem. Lehet hogy a klíma és a napsütéses órák teszi vagy valami egészen más, de az biztos, hogy imádják az életet. Három legfontosabb szavuk is erre utal: „sol, playa y vino”, vagyis a nap, a tengerpart és a bor. Azt mondják, ha ezek megvannak, akkor minden rendben és nincs szükség semmi másra. A férfiak gyakran egészítik ki a "nők"-kel is: „mujeres” :) A kedvenc helyem a Malaga fölé emelkedő hegyen lévő pihenő park. Innen csodásan látszanak a kikötő által közrefogott hatalmas óceánjáró hajók, előtérben a bikaviadal arénával és nagyjából az egész belvárossal.

Malagában leginkább a turisták által kevésbé látogatott (talán nem is ismert) helyeken voltam az itt eltöltött idő alatt, és egy tipikus lakónegyedben laktam. Jellemző az építkezésükre, hogy hatalmas belső udvarok és terek vannak a lakóházakkal körbezárva. Jellemző ezekre a házakra, hogy nagyon egységesek, ugyanolyan napellenzővel vannak felszerelve, sokszor még az erkélyre teregetett ruhát is szabályozzák. Szinte itt zajlik az életük, sokat vannak az udvaron és szeretik itt tölteni a szabadidejüket a gyerekekkel, nagyszülőkkel együtt. Nagyon összetartóak és családszeretők. Az idegenekkel is mérhetetlen türelmesek és segítőkészek a helyiek. Szeretik a hagyományaikat és akárcsak Spanyolország többi részén, nagyon büszkék is rá." (Orsi,  2015)


"Mijas városában volt olyan tapasztalatunk is, hogy a vendéglős, szinte hozzánk se szólt, csak mogorván letette elénk az ételt, semmi jó étvágyat vagy egy kis mosoly. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy ott ettünk a legfinomabb paellát, így az is lehet hogy ő tisztában van vele, hogy nem szorul rá olyan „ócska” trükkökre mint a kedvesség. Összességében nagyon szimpatikusak a spanyol emberek, talán a legjobb nyaralásunkat töltöttük ott. Nyaralásoknál igyekszünk mindig figyelni, hogy új országokat fedezzünk fel, de talán Costa del Sol miatt hagyunk fel vele és megyünk idén is Spanyolországba, ezúttal Mallorcára." (Máté, 2015)


"A tömegközlekedési járművek tiszták, a menetrendet mindenhol betartják, jegyvásárlás modern, gyors. Autót nem béreltünk, mindent megoldottunk tömegközlekedéssel és gyalog. Fakultatív programra nem fizettünk be, saját felfedezés. A település térképek kiválóak, az utcatáblák mindenhol megtalálhatóak.

Malaga: tiszta, rendezett város, sétálva minden nevezetesség, látnivaló megtekinthető, szép, tiszta homokos a tengerpartja, a vendéglátóhelyek betartják a sziesztát, minden zárva 14-17 óra között.

Torremolinos, Benalmadéna, Fuengirola: üdülővárosok, szinte egybe van épülve, végig homokos tengerpart, főutcákon bazár. A hév és buszközlekedés kiváló késő este is. (Állatkert, óriási parkok, lepke park...)

Benálmadéna: lehetőség van kihajózni a kikötőből, ahol luxuslakások, luxushajókkal sorakoznak a vízen.

Mijas: Torremolinos központjából busszal mentünk, cuki kis hegyi falu, fehér egybeépült sorházakkal, szűk utcákkal, csacsi vagy lóhintó. Gyönyörű, kihagyhatatlan, kb. fél napos program

Nerja: Malaga buszállomásról mentünk távolsági busszal kb. 1,5 óra. A busz végállomástól kb. 20 perces séta a part, a bazáron keresztül. Itt inkább fövenyes, mint tiszta homokos a part, talán itt kicsit melegebb a víz, kb. negyedóráig. Itt lett volna lehetőség sznorkerezni, a part sziklás részein. Csendes a víz, lehet bérelni vízi kajakot. Egész napos program, mivel távol van Torremolinostól.

Ronda: szintén Malaga buszállomásról mentünk távolsági busszal kb. 1,5 óra. Szerpentinen fel a hegyre, utazás közben is már csodás a látvány. Ronda kihagyhatatlan lenyűgöző, tele látványossággal, a hidak, a bikaviadal aréna, templomocskák, maguk az épületek.

Marbella: felejthető, messze is volt, látványosságot nem találtunk." (2016)

Jelentősebb nyaraló települések

Torremolinos

Részletes tartalom Torremolinosról ide kattintva

Benalmádena

Benalmadenáról részletes tartalom itt

Fuengirola

Kriszta fotója

Helyes kiejtése: fuenhirolá

Kisebb település, tele ottani ingatlanokat tulajdonló britekkel és észak-európaiakkal. Van egy aranyos halászfalus része. Fuengirola-nál nagyon jók a strandok. Keddenként nagy utcai piacot tartanak. Nyáron túl nagy a hőség, ez a település és áldozatává vált a mohó ingatlanfejlesztéseknek.

Átutazó látogatók számára ezek lehetnek érdekesek: Plaza Constitucion, La Plaza de los Chinorros, utcai piacok, Centro Commercial Miramar

Kriszta fotói

Tetszett

1. Séta a Paseo-n a Marina-ig

2. A Calle Moncayo, mert tele van halas vendéglőkkel

3. A Plaza Chinorros és környéke

4. A Plaza Constitucion (a turisták Church Square-nek nevezik), mert itt trécselnek a helyiek

6. A Gastromercado!! (Calle España, 5), mert az nagyon jó hely az olyan haspóknak, mint én 

7. A Playa de Carvajal, mert nagyon jó az infrastruktúrája és lassan mélyül a víz

Nem tetszett

1. A kávézó teraszán ültünk és nem hagytak békén minket a mozgóárusok (a pincérek nem hajtották el őket)

2. Sok a szúnyog

Mijas

Mijas (ejtsd: míhász) a Costa del Sol egyik legszebb falva. A nyaraló részen, Mijas Costa-n gyakrabban lehet hallani az angolt, mint a spanyolt. Jól kiépített település, szerencsére sok zöldterülettel. A strandok picik, a buszközlekedés nem elég praktikus.

Kriszta fotói

Marbella

Marbelláról részletes tartalom ide kattintva

Estepona

A Costa del Sol települései közül még ez a leghitelesebben spanyol. Nem véletlen, hogy ide sok spanyol turista is jön, bár a település keleti része itt is tele van britekkel és németekkel. Jók a strandok, és még nyáron sincs túl nagy tömeg. Hátrány, hogy elég szeles a hely. Malaga és a nemzetközi repülőtér nincs közel.

Kriszta fotói

Nerja

Helyes kiejtése: nerhá

Malagától keletre fekvő nyaraló település, egy kisváros, ami még főszezonban sincs túlságosan elárasztva turistákkal. Viszonylag jók a strandjai és kifejezetten jók az éttermei. Nerja egy egykori halászfalu, ami mára a turizmusból szerzi alapvetően a jövedelmét. Fehérre meszelt házak, látogatható  barlangok, hegycsúcsok, sok mindent tud kínálni ahhoz képest, hogy egy kis  falu.  Nerja előnye, hogy közel van a fantasztikus Granadához, viszont a Malaga-i repülőtértől jókora távolságra van. Bérelt autóra szüksége van azoknak, akik Nerja-t választják, Malagából a taxi idáig cca. 100 euro/út. Ha már valaki  kibérelte  az autót, Frigiliana egy egynapos kirándulást bőven megér. Frigiliana ahhoz képest, hogy valóban csak egy kis hegyi falu elég sok látnivalót és megmászni valót kínál.

Torre del Mar

Időjárás és éghajlat

Costa del Sol időjárása áprilisban: A nappali átlaghőmérséklet 16 és 22 fok között mozog, az éjszakai 13 és 16 között. Áprilisban kevés a csapadék, a hónap folyamán 4-5 napon eshet valamennyit. Napi átlag 7-8 órányi napsütésre lehet számítani. A tengervíz azonbanb nem alkalmas fürdésre a 15 fokjával. 

"Ami a legfurább, hogy a klímából kifolyólag hozzá vannak szokva a kánikulához, mégis rosszul viselik a meleget és állandóan panaszkodnak rá. Akárcsak az angoloknál, itt is az időjárás a fő téma, akár otthon, akár az utcán, napszaktól függetlenül. Itt jöttem rá, mennyire hasznos kellék tud lenni a legyező. A déli spanyol nők előszeretettel használják, nem csak praktikus, de divatkellék is egyben. A part mentén állandó szellő van, de a városba már kevésbé jut el, és a meredek dombokon felfelé tartva egyenesen észrevehetetlen!" (Orsi, 2013)


"Augusztus legvégén, szeptember elején voltunk, a nappali hőmérséklettel nem volt gond, egy napon esett az eső ugyan, de ez 10 napból elfogadható talán. A szeptemberi napokban viszont a tengervíz már nem volt olyan kellemes, lehűlt." (Máté, 2013)

Szállásválasztás

"Ha bérelünk kocsit, akkor nem szükséges, hogy közvetlenül vagy séta távolságra legyen a strand a szállásunktól. A tengerpart mellett megy végig a főút, így ahol szimpatikus strandot látunk meg lehet állni egyet fürdőzni. Mijas-Costa-án laktunk, ahol a szállás légvonalban 300-400 m-re volt a tengerparttól, viszont a strandolós részhez már kocsival kellett menni." (Máté, 2015)

Ajánlott hotelek

 • 3 csillagos:
 • 4 csillagos:
  • Torremolinos-ban a Sol Principe (gyerekbarát, szuper medencék, de: középszerű ellátás, átlagos szobák)

Online hotelfoglalás Costa del Sol térségére itt - hotelscombined.com

Strandok

Torre del Mar és Malaga között szinte kizárólag kavicsos strandok vannak.

"A legszebb strandok Estepona környékén találhatóak, Malagától jó óra kocsival, nyugati irányban. Szerintem a H10 Estepona Palace jó választás, mert közvetlen parti, több medencéje is van rendezett, ápolt kertben. A fehér andalúz stílusú épület harmonikusan illeszkedik a környezetébe. Hosszú homokos part még Marbella központjától 7 kilométerre keletre, Malaga irányában található. Ez a terület szabad strand, széles homokos fövennyel, lassan mélyülő, sárga honokkal. Itt csak néhány szálloda épült, pl.a Marbella Playa ****. Több kilométert lehet sétálni akadálytalanul a parton." (Cs. Ági, Vista, 2013)


"A legjobb strandhoz viszonylag sokat utaztunk, mert át kellett utaznunk egészen az óceáni részhez. Itt nagyon jó, finom homokos part volt, igaz a semmi közepén, de egy délutánra nagyon jó volt!" (Máté, 2013)

Programlehetőségek

Gibraltárral külön aloldalon foglalkozunk

"Ha utolsó napokban már a reptér közelében akarják kipihenni a fly and drive végét, de a reptéren adják le a kocsit (amit érdemes egész hétre bérelni, mert kedvező áron van) akkor érdemes választani Fuengirola város jobb hoteljei közül. Onnan már csak egy óra a malagai reptér. Amúgy a főszezonban érdemes itthon lefoglalni az autót (pl. nálam), mert családos, nagyobb autókat helyben improvizálva már nehezebben lehet megszerezni." (Zsuzska, Vista MOM Park, 2013)


"Mijas - Talán a szamár hintóiról lehet híres, ezekkel lehet sétakocsikázást tenni. A szamaraknak rendes kis depójuk van a városka közepén. Nem közvetlenül a tengerparton található, hanem 10-20 km-re onnan egy hegyoldalban. A hegyoldal miatt nem sok vízszintes tér van, az ember le vagy fel megy állandóan. Már messziről jól néznek ki a fehér épületek. Van egy kis aréna a bikaviadaloknak.

Ronda - Nem közvetlenül a tengerparton található, de nagyon gyönyörű város, bármikor odaköltöznék, persze ha a foglalkoztatottsági adatok javulnának Spanyolországban.

Gibraltár - Egy félnapot vagy egy egészet is akár megéri rászánni és átlátogatni. A repülőtere kifutópályáján keresztül tudunk besétálni a városba. Lámpás gyalogátkelő van, csak nem egy forgalmas úton megyünk át, hanem egy széles kifutópályán. A Rock of Giblaltárhoz kicsit sokat kell várni a pénztáraknál mire sorra kerülünk (kb.40 perc), de megéri kivárni, mert gyönyörű a kilátás és persze a majmokkal is itt találkozhatunk. ÁFA nélkül lehet vásárolni, de így is elég drága, igaz cigaretta csempészből többet is láttunk. Már a spanyol részen dugóra kell számítani, érdemes minél hamarabb letenni a kocsit és besétálni.

Marokkó – Tangerbe lehet áthajózni kb. 30 perc alatt Tarifából. Érdemes még a spanyol oldalon befizetni egy csomagra, amiben benne van a hajóút, buszos idegenvezetés és egy ebéd. Önállón nem érdemes neki vágni, mert így sokkal gyorsabb és biztonságosabb. Tanger maga egyébként nem nyűgözött le Minket, elég nagy a szegénység, sok a koldus, köztük is sok gyerekkel. Nem ad igazi képek Marokkóról, arra viszont teljesen jó, hogy elmondhassuk jártunk ott. A város „csábító” voltáról sokat elmond, hogy a túra egy órás szabadprogrammal végződött, de a csoport nagy része annak a kávézónak a teraszán töltötte, ahol az idegenvezető hagyta őket.

Tarifa - Mi kimondottan a hajóút miatt mentünk Tarifába, de egyébként is megér egy látogatást. Főleg szörfösökkel volt tele, ez látszódott a boltokon is és az éttermeken is, hozzájuk igazodtak Különleges hangulata van a városnak, van aki szerint Ausztráliára hasonlít. Bárokon látszódott, hogy esténként nagyon jó bulik lehetnek.

Ha több időnk lett volna vagy közelebb esik a szállásunk Sevillához, akkor biztosan elmegyünk foci meccsre is. Barátaim voltak pár éve egy Sevilla – Betis meccsen, ami a helyi a Fradi-Újpestnek felel meg és nagyon jó hangulata van! (Máté, Vista Debrecen, 2013)

Étkezés, vásárlás és árak

Este érdemes elmenni Marbella óvárosába, vacsorázni, vásárolni. Butikok, hangulatos éttermek, gyalogos sétálózónák, fehérre meszelt andalúz épületek, narancsfaligeteket találunk itt. Puerto Banus Marbella elegáns yachtkikötőjét sem érdemes kihagyni: exkluzív éttermek, üzletek, divatos éjszakai bárok sorakoznak itt. Mijas hegyi falu is remek program estére. Csodálatos kilátás a tengerre. Mindenféle pénztárcához mért áru éttermek sokasága, kézműves termékeket kínáló galériák és zegzugos utcák a fehér faluban, ezt kínálja Mijas.

"Egy főétkezés ára ital nélkül 10-12 EUR-nál kezdődik. Sok helyen kínálnak ebédre menüket, úgy egy kicsit olcsóbban ki lehet hozni. Jobb éttermek érdemes estére asztalt foglaltatni, mert vacsora idejére sok már tele lesz. Szállodánkban esténként mindig volt valamilyen műsor, általában énekes, de az egyik estére bűvész érkezett. Rajtunk kívül szinte csak angol turisták lakták a hotelt, erre figyelve a hotel vezetősége szinte csak angol anyanyelvű fellépőket hívott. Gondolom pár hétre eljönnek és jó pár szállodában fellépnek." (Máté, 2013)

Közlekedés

Az autóbérlés elengedhetetlen, mert a tömegközlekedés nagyon macerás. A kirándulásokhoz, Mijas, Ronda, Granada, Marbella kocsival a legkönnyebb eljutni. A malagai repülőtéren érdemes felvenni és leadni a gépkocsit. Nem drága. Pl. két hétre 200 euró.

" Itt szembesültem először azzal, hogy milyen toleranciára képesek a közlekedésben. Amikor az úttestesten akarunk átmenni, már messziről fékeznek az autók, ahogy a zebra felé vesszük az irányt, pedig még a közelében se voltunk az úttestnek. És ha egy hölgy halad át, akkor még dudaszóval is kísérik... A másik dicséretre méltó az autóbusszal történő közlekedés. Példát vehetnénk róluk, amilyen türelemmel viselik az első ajtón történő felszállást, ami nagyon sokszor lassítja le a menetidőt a sok ki nem készített apró és lejárt bérletek miatt. De hát nem hiába igaz a mondás: "Mañana, Mañana,..." (="Hej ráérünk arra még...")" (Orsi, 2013)


"Igazán meg akarjuk ismerni ezt a térséget, akkor nélkülözhetetlen, hogy autót béreljünk. Biztonságosan lehet közlekedni a spanyol utakon, nyugodtan bele lehet vágni az itteni autókázásba. Érdemes tudni a spanyol autópályákról, hogy vannak fizetős és ingyenes szakaszok, amik szinte párhuzamosan futnak. Az ingyenes szakaszokon lassabban lehet haladni, illetve átmennek a városokon, ahol elsősorban körforgalmakkal van tagolva. Mivel nyaralunk és ráérünk, ezért felesleges a fizetős szakaszokon autózni, plusz így több mindent látunk is." (Máté, Vista Debrecen, 2013)

Egyéb hasznos információk

Tetszett:

 • Ronda városa (Képek itt)
 • Az ételek nagyon jók! Alapvetően válogatós vagyok és nem szeretek kipróbálni új ízeket, itt viszont megtettem és ízlettek is!

Nem tetszett:

 • Érkezéskor a repülőtéren hatalmas sor állt az autóbérlés cégeknél. Hiába volt előre megrendelve egy órát biztosan várakoztunk.
 • Marokkói kirándulásnál Tanger városa

Mi azt tapasztaltuk, hogy nem ugrálják körbe az embert, de ha kérdezünk valamit, akkor szívesen segítenek. Kimondottan kedves volt például a recepciós lány a szállodában, elfeledkeztünk a kártyalimitről és 4-5 kártyáról hoztuk össze a fizetni valót. Minden egyes sikeres tranzakció után ujjongatott, de lehet csak nagyon félt, hogy nem jutnak pénzhez!

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes