ÚTIKRITIKA.HU / Gibraltár


hirdetes

útikritikák


Gibraltár

Gibraltárról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk|Szikla teteje| Main Street|A gibraltári majmokról|Egyéb látnivalók|Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Gibraltárról dióhéjban

Városállam, elképesztően jó helyen. Minden jót egyesít magában, amit a mediterrán spanyol tengerpart és a brit jópofa életszemlélet tud nyújtani. Összesen 7 km2, egy félnapos kirándulással könnyen, egy egész napossal alaposan bejárható. A belépéshez személyi - bexitig -  vagy útlevél szükséges. Hivatalos pénzneme az angol font, de az euróval is könnyel elboldogulnak.

Fantasztikus a formája, egy hatalmas szikla szinte az egész.

1704 óta angol terület, azóta böki a mindenkori spanyol hatalom csőrét a területi megosztottság. Fontosságát stratégiai elhelyezkedése indokolja, ezért ragaszkodik hozzá mindkét állam.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Angol telefonfülke a pálmafák alatt. Rá is játszanak persze arra, hogy ők Nagy Britannia része.

2. Vadon élő majmok, ilyen nincs máshol Európában.

3. A sziklára fel kell menni, remek a kilátás a 2018-ban nyitott üvegpadlós kilátóból.

4. Általában kedvesek

Nem tetszett

1. Nyáron, negyven fokban nem lehet felgyalogolni a sziklára.

2. Azonosak az árak az angliai árakkal

3. A majmok ellenszenvesen viselkednek.

4. A helyi brit angol kiborító

Vélemények

,, A városközpont felé tartva azon az úton haladunk, amin áthalad a leszállópálya – ha szerencsénk van, tanúi lehetünk egy gép landolásának. Gibraltárban angolul beszélnek, de spanyolul is értenek, a lakosság pedig igazán sokszínű. Látunk itt arabokat, hindukat, angolokat, spanyolokat és persze itt élő, itt született llanitosokat (a spanyolok nevezik így őket).

Az itteni hangulat azért olyan különleges, mert jól megférnek egymással a különböző kultúrák, egyedi keveréket alkotnak. A nem különösebben szép és izgalmas város varázsát két dolog adja: az egyik, hogy egy mini Angliát találunk mediterrán körülmények között – nincs köd, nincs borult ég és nehezen elviselhető klíma, hanem ragyog a nap, és ömlik le a virág a falakról –, a másik, hogy a gibraltáriak rendkívül kedves, segítőkész és figyelmes házigazdák.

Végigsétálva a város főutcáján, egyaránt találunk szép lakóházakat és középületeket, jellegzetes angol postaládát és telefonfülkét, kizárólag brit árucikkeket árusító üzleteket, valamint éttermeket, ahol a spanyol ételek mellett ott vannak az angol konyha megszokott remekei is, mi a fish and chipset próbáltuk ki. (2013)" forrás


,, Gibraltárt ne hagyjátok ki! Felfelé a hegyre érdemes felvonóval menni, lefelé sétálva. A majmok nagyon pofátlanok 😀. A hegytetőről átlátni Afrika partjaira." (téká, 2019)


,, Érdemes a spanyol oldalon parkolni, és átsétálni, van egy Meki a határ előtt, reggel szinte üres volt, és ingyenes. A felvonó elég borsos árú, de mindenképp megéri felmenni a sziklára és sétálni egy nagyot.
#Tarifa: Hatalmas szörfparadicsom, szezonban csúcs lehet, a hihetetlen szél, és a 17C-os víz június első hetében nem az a pancsolós klíma. (b.é., 2018)


,, Elmentünk még Gibraltárba egy napot, oda szervezett túrával mentünk, szép, a kilátás fantasztikus, a makik aranyosak, és csak kaját lopnak a szakértők szerint - ezt mi is így láttuk /nem láttam karórát és nyakláncot a kezeiken :P / Viszont nagyon drágának találtam, 40 eurót fizettünk kb 2 pohár sörért, egy hamburgerért és egy hot- dogért. A város egyébként tiszta, rendezett, érdemes megnézni a cseppkőbarlangot, a makik mellett nekem az volt nagy kedvenc." (b.n., 2019)


,, Vedd Angliát, vond ki belőle a rossz időt, adj hozzá pálmafákat és makákókat, és megkapod Gibraltárt.

Bár a Tripadvisor csak úgy záporozza magából a gibraltári programlehetőségeket, ez ne tévesszen meg tervezés szempontjából: egy kevesebb mint 7 négyzetkilométer területű városállamról beszélünk, amit néhány óra alatt tényleg be lehet járni. Ha minden fontos állomást ki szeretnél pipálni a listán, három nap bőven kielégítő lesz, bicikli- vagy rollerbérléssel, a hegyi felvonóval, valamint a helyi busszal pedig az A-ból B-be jutást is felgyorsíthatod. A legtöbb látványosság “A Sziklához” kapcsolódik, ami egy egész napos túrával bejárható.

forrás

Időjárás

Odajutás

Busszal, kocsival, komppal vagy repülővel.

Gibraltár - A történelem bölcsője

Szállás

Spanyol oldalon legyen szerintünk.

Közlekedés

Döntően gyalog. La Líneától kb. tízperces sétára van. Megközelíthető légi és szárazföldi úton. Légi úton Angliából és Marokkóból, szárazföldi úton Spanyolországból. Ugyn a repülőtér nemzetközi, de csak spanyol, marokkóiés angol gépeket fogad. Egyedülálló módon a kifutópályát egy közút kersztezi. A legjobb látvány, amikor le- vagy felszáll egy gép és piros lámpát kapnak a kifutópályán egyébként keresztben közlekedő autók és gyalogosok. Autóval a legkönnyebb idejutni, de mivel elképesztően zsúfolt nyáron, érdemes a kocsit kint, a spanyol oldalon leparkolni és gyalogolni. A másik járható út a távolsági busz Malagából vagy Cádizból.

Nagyon zsúfolt a félsziget, annak, aki mégis bemerészkedik autóval rengeteg egyirányú hegyi útra kell felkészünie és hosszas parkoló keresésre. A cable carnál van egy nagy parkoló, ami ingyenes is, de csak a fehér vonalak között. A kék a fizetős hely, a sárga pedig szigorúan a rezidenseknek van fenntartva.

Érdemes a bérautót a cable car (libegő) alsó állomása melletti nagy parkolóban letenni. Vigyázat, ne a sárga vonallal jelölt helyekre! - Kriszta fotója 

,, Gibraltárnál a spanyol oldalon parkoltunk mélygarázsban. Kint voltak ingyenes parkolók is, de mivel mindig benne volt az autóban az összes cuccunk, így biztonságosabbnak éreztük, csomagtartóval egészen a falig parkolni és a csomagok tartalma miatt is jobb volt, hűvös helyen állni órákon át, mint a 40 fokban az autót 80 fokra felforralni, így inkább több pénzt adtunk ki a parkolásért, ez a mi döntésünk volt.

Gyalog mentünk el a felvonóig. Fent az első kiszállókat megtámadták a majmok, egy nőnek a fejére ugrott egy, egy fickónak a hátára és ott hosszú közdelem volt a hátizsákért. Voltak nagyon nagy példányok is és én nagyon féltem tőlük. Egyszer a páromra is ráugrott egy kisebb, de sikerült még a válláról lehessegetnie. Így végül a hőség és a majmok miatt nem mentünk körbe a hegyen. (v.n.a., 2019)

Étkezés

Vásárlás

Gibraltár vámmentes övezet, ez a híre a hetvenes évek óta. Igazán érdekes ez a kijelentés majd a brexit megvalósulása után lesz, vajon fennmarad-e a státusza?

Ocean Village

Nagyon jól kitalált városrész, kicsiny boltocskákkal, kávézókkal, kaszinóval és a legjobb helyi éttermekkel. Ami miatt mindenképpen érdemes ide elsétálni az a kikötő látványa. Nagyon jól lehet innen figyelni a fel- és leszálló repülőket.

Egyéb hasznos információk

Sorokra és sorban állásra kell felkészülni. De a látvány mindenért kárpótol.

Szikla teteje

Libegő (cablecar)

Kihagyhatatlan, Gibraltár egyes számú látnivalója. Egy belépőjeggyel nézhető meg a Szent Mihály barlang, a Skaywalk és az Upper Narure Reserve, a természetvédelmi terület és a Második világháborús alagutak is. Az út felfelé mindössze 6 perc, a jegy 16.00.-  font oda-vissza. Idividuális wifi kódot adnak vele mindenkinek, ami nagyon praktikus. Ehhez jön hozzá az 5.00.- fontos "sétálójegy", amivel a nevezetességekhez lehet bemenni. Nem nagyon lehet vele trükközni, kérik a bemutatását és más színű maga jegy, mint a cable carra szóló jegy.  Érdemes minden szinten körülnézni, ritkán adatik meg az élmény, hogy az ember csak úgy átnéz Afrikába.

Az alagutak csak hétköznap látogathatóak, a libegő minden nap üzemel. Érdekes, hogy az alagutakat a katonák építették a második világháború alatt védelmi céllal. Erdetileg minden volt bennük, pékségtől mosodáig.

kr

Üveg kilátópont (Skywalk)

Egy régi katonai megfigyelőállásból alakították ki, 2018-ban nyílt meg. 340 méter magasan van, szerencsére lifttel lehet felmenni. Legnagyobb vonzóereje a remek kilátás, illetve az üvegpadlós kilátó. Érdemes naplementekor felmenni, esti fényben pazar a kilátás. Reggel 7-től este 10-ig van nyitva a hét minden napján. Nyilván ünnepnapokon előtte le kell ezt ellenőrizni. Maga Mark Hamill avatta fel személyesen 2018-ban.

"Nagyon jópofa a fenti szintről nézni, hogy az emberek mennyire óvatosan közlekednek az üvegpadlón. Toporognak. És azonnal határozott léptekre váltanak újra, amikor a pöttyökkel díszített üvegpadlón lépkednek. Ami ugyan az az üvegpadló, mint egy méterrel arrébb, csak pöttyös ruciban. KK.2019"

kr

Main Street

Kedves kis főutca, érdekessége, hogy eredeti angol hangulatot próbál árasztani. Sok a designer shop, márkás és drága cuccokkal. Nagy előnye, hogy gyalogos övezet, tele van éttermekkel és kávézókkal, ami roppantul kellemessé teszi az utcát.

A gibraltári majmokról

Első és talán legfontosabb szabály, hogy tilos őket etetni. Amúgy a világ kb. legszemtelenebb 300 majmáról beszélünk. Végtelenül pofátlanul támadják meg a látogatók táskáit, ha bármi ehetőt látnak.

"Ki van írva, elmondják a liftben is külön, hogy nem, ne etesd meg őket bármilyen jópofának is tűnjön az ötlet. Tíz perc alatt almát kapott a majom, a másik pedig dobozos almalét. Felfoghatatlan, mennyire sötétek egyesek. kk"

Kriszta fotói

Berber makákó (Macaca sylvanus) - Elter Karcsi fotója

Apes Den: makákók valójában mindenhol vannak a szikla területén, de van egy külön számukra – és a turisták számára – kialakított rész, ahol tömegesen táboroznak. Bár alapvetően barátságosak (vagy leginkább ignoránsak), kaja láttán meglehetősen erőszakosak lesznek, és állítólag simogatásra is harapnak – szóval pár fotó belefér, de ezen kívül jobb, ha békén hagyod őket, mindenki érdekében. Mikor a mellettünk álló srác kibontotta a kekszét, egyből megfosztotta tőle egy ereje teljében lévő makákó, és egyáltalán nem irigyeltük. forrás

Egyéb látnivalók

Mediterrán lépcsők

A Cablecar sportos alternatívája. Gyönyörű kilátással számolhat az, aki vállalja a felfelé gyaloglást a sziklára. Nyáron ajánlott kora reggel felgyalogolni, délben már nagyon megterhető a meleg miatt. Vizet mindenki vigyen magával, büfé csak a tetőn van. És még egyszer: naptej, kalap és kényelmes cipő vagy szandál is kell.

Trafalgar temető

Nyugodt, békés hely annak ellenére, hogy a főút mellett fekszik. Angoloknak történelmi emlékhely, magyaroknak inkább kellemes séta az árnyat adó fák alatt.

Repülőteri kifutópálya

Ami Európában a legrövidebb címért vetekszik Madeira replőterével. Így a legveszélyesebb is, nagyobb géppel megközelíteni is tilos. Csak angol, spanyol belöldi és marokkói járatokat fogad. Azért turisztikai látnivaló, mert a félszigetre vezető utat a leszállópálya metszi, egy kereszteződésben. A gépek érkezésénél és indulásánál piros közlekedési lámpával állítják meg az addig ott közlekedő forgalmat. Belegondolva egy rémes helyzet, de itt működik. Remek fotókat lehet készítenia kifutópálya végéről a gépekkel és a sziklával a háttérben. (Nem igazán ajánlott megpróbálni, simán elvisz a rendőr. ) Érdekesség: a második világháború után épült, mert a háborúban még a puszta földre kellett leszállniuk az angol gépeknek. A bővítése folyamatban van, így is évi 400000 látogatót fogad.

Kriszta fotói

Érdekességek

Olvasmányos linkek

kr

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Radnai Anna, 2022. 02. 24. 22:36
2022 február 24-én voltunk Gibraltárban, sajnos csak 5 órát a busz menetrend miatt. Az előző, igen tartalmas hozzászólásokhoz annyi újdonságot tennék hozzá, hogy a határon csak az útlevelet nézték.
A libegőnél nem volt sor, a majmok továbbra is ugranak a hátizsákra, nagyon kell figyelni.
A sétáláshoz a nemzeti parki bejáratnál újabb belépőt kell venni.


naty77, 2022. 01. 22. 16:11
Sziasztok!
2022. februárjában megyünk Malagába és átmennénk Gibraltárra. Voltunk már évekkel ezelőtt, így most csak a covid szabályok érdekelnek, mennyire nézik a tesztet a határon, ha az ember átsétál? Oltásunk van 3 is, az nem gond.
Köszönöm!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon