ÚTIKRITIKA.HU / Nagy - Britannia






hirdetes

útikritikák


Nagy - Britannia

Általános tanácsok | London | Manchester | York | Brighton | Liverpool | Nottingham | Oxford | Cambridge | Canterbury | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Hastings (Délkelet-Anglia) - o.p. fotója

Általános tanácsok

,, Városi parkok - minden városban található legalább egy nagyobb zöld terület, padokkal, örökzölddel, virágokkal. Rendkívül hangulatosak és nagyon sokat dobnak a város összképén. Nem tilos leheveredni a fűre egy-egy melegebb napon, sokan az ebédre szánt szendvicset, salátát is itt fogyasztják el. Ja, és a mókusok: teljesen megszokták az ember közelségét, várják, hogy etessék őket." forrás

 • A közép-angliai York város Londontól 280 kilométerrel északra fekszik.York lakossága már elérte a 200 ezret.
 • York az egyik legszebb angol város a középkori emlékek tekintetében, valóságos élő múzeum.

Fő látnivalók:

 • Városfalak
 • Kastély-múzeum
 • Vasúti-múzeum
 • A The Shambles nevű középkori utcája
 • A York Minster (anglikán templom)

Brighton

Lakosság (2022-ben): 139,000, de a vonzáskörzetét beleszámolva 616,000

Ejtsd: brájten.

Liverpool

Ejtsd: liverpúl

Részletes tartalom ide kattintva olvasható.

Nottingham

Ejtsd: nátingem

Lakosság (2022-ben): 321,000, de a vonzáskörzetével együtt közel 800,000

Oxford

Oxfordról külön aloldalon írunk - itt

Cambridge

Ejtsd: kémbridzs

Cambridge-ről külön aloldalon írunk - itt

Canterbury

Ejtsd: kentöböri

,, Canterbury egy hangulatos kisváros barátságos utcákkal, egyenruhás diákokkal, szokatlan és ijesztő módon az utca bal oldalán közlekedő autósokkal, minden utcájában minimum három szuvenír árus bolttal és egy óriási katedrálissal.

A szuvenír árusok mellett még különféle kis kajáldák voltak szép számmal, így megkóstolhattuk az első igazi angol villásreggelinket.

Azt követően, hogy a Kenti Királyság 597-ben áttért a kereszténységre, canterburyi Szent Ágoston püspöki székhelyet alapított a városban és ő lett az első canterburyi érsek. Ez a pozíció ma az angliai egyház és a világszerte jelenlévő anglikán közösség vezetői tisztségét jelenti.

Zarándokhellyé azután vált a katedrális miután Thomas Becket érseket 1170-ben itt gyilkolták meg." forrás


Londontól 2 óranyira található Canterbury városa. Középkori jellege, a tenger közelsége miatt esett rá a választásunk.
Gyönyörű volt a katedrális , a kriptától a kórusig bejárható (18£), a Westgate Garden ,és a csónakázás (15£). Több útvonal is van, de van egy izgalmasabb,ami az óvároson át vezet, a Geoffrey Chaucer szobra mellett lehet rá befizetni.

Olvasmányos linkek

"Kis, fagerendás, fehérre és sárszínűre meszelt házak, századok fényét tükröző ablaküvegek, kanyargós utcák, az utcákon pedig hömpölygő emberáradat. Ez Stratford upon Avon, itt látta meg a napvilágot a drámaírók legnagyobbika. A táj, amely ezt a kis várost körülöleli, igazi angol vidék. Zöld dombok, hátukon és lankáikon körbefutó alacsony fakerítésekkel. Öreg tölgyekkel szegélyezett földutak szaladnak a tanyák házaihoz, mellettük lovak, tehenek, de főleg bárányok legelésznek. Ezen a tájon kanyarog az Avon folyó, s míg Stratfordba érünk, több kis kőhídon kell átkelnünk. Itt látogattam meg Shakespeare-t, és ő jó vendéglátóhoz méltón terített asztalán borral, sajttal és aszalt gyümölcsökkel, kandallójában parázsló tűzzel várt. Inasai körbevezettek, meséltek a házról és a régi korokról, udvarán pedig én lehettem pár percre a szépséges hölgy egy komédia ki tudja hányadik felvonásában." forrás


Anglia – Wiltshire és Dorset

Tetszett:

 1. Igazából leírni nem lehet milyen helyes kisvárosok vannak errefelé

 2. Dorset tengerpartja mesebeli, gyönyörű a Jurassic Coast, ezeket a sziklaképződményeket egyszer mindenkinek látni kell

 3. Rengeteg kert , virágok, több száz éves fák, kastélyok

 4. Minden szépen rendben van tartva, gondozott, nincs semmi lepukkant

 5. A látnivalóknál kifejezetten meglepett, hogy mennyire tiszták és modernek a mosdók, még a városi public toilet is

 6. New Forest-ben a szabadon legelésző, nyargaló vadlovak

 7. Nincs rohanás, az ember órákat el tud tölteni egy helyen sétálgatva, nézelődve

 8. Bámulatos zöld, hosszan elterülő legelők, mezők

 9. Az embernek az az érzése, mintha egy 19. századi regény díszletei közé csöppenne

 10. A tengerparton 20 fokos melegben is meg lehet pirulni!

Nem tetszett:

 1. Saját autó nélkül a helyi buszokkal csak nehézkesen lehet felfedezni a látnivalókat

 2. Nem csak a baloldali közlekedés macerás tapasztalan autósok számára, hanem hogy sok helyen vidéken túl szűkek az utak, az angolok száguldoznak, így repülnek a tükrök

 3. Mindenhol borsos belépőt kell fizetni (kb 8-10-16 fontok per fő, diákkedvezmény nincs)

 4. Általános drágaság más nyugat-európai országokhoz képest

 5. Az ételeket a legtöbb helyen sült krumplival adják, ami pár nap után már unalmas

"Szerintem ha már az utazó elhagyja London nyüzsgő városát, és valami vidéket is látni szeretne, akkor meg se álljon Salisbury-ig, utána pedig már csak kb másfél óra autóút vezet Dorset csodálatos tengerpartjához, a Jurassic Coast-hoz, mely az UNESCO világörökség része. Általában a turistacsoportok, kirándulások csak a Stonehenge-ig, maximum Salisbury-ig mennek el, utána fordulnak is vissza, pedig nagyon sok szépet rejt még Wiltshire és Dorset is.

Amit főként nyújt ez a két déli megye, azok a csodásabbnál csodásabb kertek, akár külön építettek mint az Exbury Gardens vagy a Bennet Water Gardens, vagy pedig a nemesi családok birtokában lévő kastélyok kertjei, mint Stourhead, Longleat vagy Sherborne. Az épített kertekben többnyire tavacskákat, szezonális növényeket találunk, minden évszakban van mit csodálni a bokrokon, fákon. A kastélyok kertjeiben általában többet látunk, mivel ezeknek a kerteknek célja volt a gazdagság megmutatása, így sok ilyen kertben találunk ókori római dizájn alapján készült kis épületeket, Pantheon másolatot, hidakat vagy esetleg labirintust, szobrokat, szafari parkot. Általában külön belépő van a kastélyokba és a kertbe, így vagy mindkettőt meg lehet nézni, vagy ha minket csak a kert érdekel, úgy csökkentünk a kiadáson. Ha csak a kerteket szeretnénk nézni, akkor kb 6-10 font a belépő, ha kastélyt is, akkor 13-16 font általában. Nekem legjobban Stourhead tetszett, csodálatosan kitalált kert, nem csoda, hogy ezt a helyszínt (és a Wilton házat többek közt) választották a Büszkeség és balítélet 2005-ös film forgatásához.

Amit nem érdemes kihagyni, az a New Forest. Ez szinte egy teljes megyényi terület, így nyugodtan át lehet autózni rajta, kapuk jelzik mindig az átlépést. Teljesen más itt a növényzet, mint a környéken bárhol, és ezen a területen belül szabadon élnek vadlovak, így lassan kell haladni, ha épp az úttest közepén sütkérezik egy, meg kell várni amíg továbbhalad. Több parkoló is van, ahol félre lehet állni megnézni az állatokat, aki bátor, az be is mehet közéjük, de nem nagyon szokták hagyni magukat. Valamint rengeteg varázslatos természeti látnivalót nyújt a tengerpart. A Jurassic Coast lélegzetelállító, akár a kék öblöket nézzük Lulworth-nél, vagy a napsütésben világító fehér Öreg Harry szikláit Studland-nél. Ezekre a túrákra mindenképpen kényelmes cipővel készüljünk, mert csak egy bizonyos pontig lehet autóval menni, utána sokat kell dombra fel-le sétálni. Érdemes nyáron naptejet is vinni ezekre a túrákra, akármennyire is viccesen hangzik, hogy Angliába naptej, mégis a kellemes tavaszi melegben a napnak olyan ereje van, hogy estére kellően megpirul, akár le is ég az arcunk. Ezeknél a látnivalóknál külön belépő nincs, viszont fizetős parkolók vannak, így jó ha apróval is készülünk.

Ha autót bérlünk és úgy fedezzük fel a környéket számítsunk arra, hogy az angoloknál magasabb a sebességkorlát, általában gyorsabban lehet közlekedni a táblák szerint az utakon, mint ahogy mi azt itthon megszoktuk. Ők ezt be is tartják, még az olyan utakon is, ami kevésbé belátható, vagy annyira szűk, hogy folyton félre kell húzódni. A vidéki utakat sövény szegélyezi, ami szintén nehezíti a kilátást, így valóban csak tapasztaltaknak ajánlott. Valamint a kis falvakban nincsenek kifejezetten járdák, és sok a biciklis is, így rájuk is nagyon kell figyelni vezetés közben." (Vitai Gabi, Vista Főiroda, 2014)


Coventry Blitz - 1940. november 14-e...

A német Luftwaffe 515 bombázó repülője közelített a west midlands-i ipari központ fölé és rövid idő alatt 4000 ház, szinte az egész történelmi óváros, valamint Anglia egyik legnagyobb katedrálisa megsemmisült.
Miért éppen Coventry? A második világháborúig az ország ipari fellegvára, a kerékpár-, autó és repülőgépgyártó központja volt. A háború alatt minden üzem átállt a hadiiparra és az angol katonai repülőgépek motorjait itt gyártották. Súlyos árat fizetett azonban a város ezért, Plymouth mellett Coventryt érte a legtöbb kár a háborúban.
Churchill és az angol kormány úgy döntött 1945 után hogy nem építik újjá Anglia egyik legnagyobb XIV. századi Szent Mihály katedrálisát hanem mint a Nyugat-Berlini Emléktemplomot mementóként hagyják az utókorra.

Ma az óriási székesegyház tornya, gótikus falai és apszisa áll csak. A mellette lévő Szentháromság templom pazar belső díszítése ad képet arról milyen lehetett a katedrális egykori pompás belső tere.

Coventryben készült a világ első kerékpárja 1865-ben de az első autómobil is a Daimler 1898-ban. Később a szinte mindenki által ismert Rover, Jaguar és Mini márkákat is itt gyártották. Az 1980-as évektől azonban az angol munkaerő túl drága volt és sorra került a márkák gyártása külföldre 2006-ig. Ekkor megszűnt végleg Coventry egykori gazdagságát adó autógyártás és nehezen ébredt fel a város abból a sokkból hogy itt volt a 2000-es években a legnagyobb a munkanélküliek száma Angliában.
Kevesen tudják azt is hogy Coventry hívta életre az azóta népszerű testvérvárosi rendszert is. Elsőként Coventry és Sztálingrád, a mai Volgográd lépett testvérvárosi kapcsolatba, mint a Második világháborúban méretéhez képest legnagyobb kárt szenvedett két település. Az együttműködésbe később Drezda is meghívást kapott. (Ata, 2023)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon