ÚTIKRITIKA.HU / Oxford

Oxford

Oxfordról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Christ Church College| Egyéb látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

.

Ennek az aloldalnak a tartalommal történő feltöltése előkészültebne van. Kérünk némi türelmet.

Oxfordról dióhéjban

Kb. 166 ezer lakosa van (2019-es becslés)

Az álmodó tornyok városát turisták milliói keresik fel évente. Az angolszász világ legrégebbi egyetemének ad otthont, tele van parkokkal, gyönyörű kőépületekkel és élettel.

Oxfordról mindenkinek a felsőoktatás jut először az eszébe. Nincs ezen mit csodálkozni, a University of Oxford jelenleg is a világ legelőkelőbb egyetemének számít, impozáns épületei közel húszezer diákot okítanak szemeszterenként – lassan ezer éve.

Az itt megszerzett papír a felmérések szerint 94,5 százalékban nyitja az áhított kapukat az új munkahelyre, méghozzá világviszonylatban. Állítólag két vadidegen, ám Oxfordon végzett diák telefonon is felismeri egymást az akcentusuk miatt, és minden követ meg is mozgat, hogy segítse a másikat. forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A városon átfolyó Temze partján az élvezetes séták

2.

Nem tetszett

1.

2.

Vélemények

,, Oxfordban mászkálni olyan érzés, mintha a középkor elevenedne meg körülöttünk. Kastélyok, tornyok, kőfalak mindenütt, díszesen égbe kúszó épületek, magasztosan figyelő, cirádás ablakok.

A város központja színekkel és élettel teli. A Cornmarket street és a Queen street az utcazenészek paradicsoma. Az egyik sétálóutca, a másikat csak a buszok használhatják. A Covered Market fedett utcácskáin friss hentesárut, zöldségeket, halat lehetett vásárolni, de volt indiai sapkakészítő, olasz divattervező és svájci csokoládébolt is.

A belvárosi nyüzsgés egész nap tartott, a helyieknek is fontos utcák ezek. Jól ismert gyorséttermek, bankok, telefonüzletek sorakoztak, a diákok tömegesen lebzseltek a tereken. Könyvtár, posta, kávézók, közben meg gitár vagy éneklés hangja.

Az utcakép egységes, kő és tégla mindenütt. Oxford a hagyományaiban él, de nagyon jól áll neki. A lakók nyugodtak, vidámak, folyton ugratják egymást, a pubokban igazi társadalmi élet zajlik délutánonként. Megszerettem ezt a várost, ha csak tehetem, visszatérek. (2017)" forrás


,, Harmonikus építészete miatt szokták az „álmodó tornyok” városának is hívni. Olyan hely, ahol érdemes „eltévedni”, letérni a főutcáról, keskeny sikátorokban barangolni. Ezeken a helyeken lehet a legjobb kávézókba, különleges termékeket forgalmazó aprócska, ódon boltokba tévedni.

Oxford igazi megnyugvás. Minden alkalommal, amikor ide látogatok. Középkori épületek, a legrégebbi angol egyetem campusainak különleges atmoszférája, a fekete talárban szaladgáló diákok látványa, és a biciklivel bebarangolható zegzugos utcák mind megnyugtatnak.

A belvárosban kalandozva úton-útfélen kapualjak nyílnak, amikbe bekukucskálva megpillanthatja az idetévedő az egyetem különböző épületeit. Több helyen be is lehet járni a campust. Általában hétköznap délután kettő és fél öt között nyitják meg ezeket az épületeket a nagyközönség előtt, hogy az egyszeri turista is beleshessen az ide járó szerencsés egyetemisták hétköznapjaiba, akik között egykor Stephen Hawking, Oscar Wilde, J.R.R. Tolkien, Bill Clinton, de még (a frissen nősült) Hugh Grant is koptatta az egyetem padjait. (2018) forrás

Odajutás

Szállás

Helyi közlekedés

Double-decker busz

Parkolás

,, Oxford vonattal Londontól körülbelül egyórányira van, úgyhogy akár egy egynapos kirándulásnak is tökéletes, ha London a főhadiszállásotok. (Amennyiben az ember autóval érkezik, és nem kíván vagyonokat fizetni a parkolásért, úgy érdemes a városon kívüli Park and Ride parkolót használni, és a menetrendszeri buszjárattal közlekedni a városba. Ha mégsem, akkor a helyi bevásárlóközpontokat ajánlom, ahol viszonylag visszafogott áron lehet letenni az autót.)" forrás

Étkezés

Vault’s Garden

,, Beültem egy olcsó, hamisítatlan angol pubba, és az akciós főétel plusz sör menüért közel 4 ezer forintot fizettem.

xx

Az angolok híresek a süteményeikről is. Oxford belvárosában nehéz olyan utcát találni, ahol ne lenne legalább egy édességbolt. Így ismertem meg az angol répatortát, a sajttortát, a brownie-t, a fudge cake-et, az epertortát meg nagyjából harmincféle cukrot és csokoládét. Van tengeri sóval szórt tejcsoki, borsos, mentás vagy épp levendulás tábla, de a karamellaszósz az ötven év fölöttieknél legalább olyan fontos, mint az olaszoknál az eszpresszó.

(2017) forrás

Vásárlás

Waterstones áruház

Bodleian Könyvtár

xxxx

,, Oxford tele van relikviákat árusító kis boltocskákkal, de én ezek helyett inkább azt a különleges posztereket, vicces tárgyakat és eredeti könyveket árusító üzletet ajánlom, ahol egy esős kirándulás alkalmából sikerült órákra elmerülnöm a kínálatban. Ha igazán hiteles relikviára fáj a fogad, akkor mindenképp nézz itt körül, hiszen vannak kifejezetten Oxfordhoz kötődő posztereik, könyveik.

Ha vásárolni támad kedved, van egy fedett piac is, ahol szerdánként termelői alapanyagokat és ételkülönlegességeket, csütörtökönként antikvitásokat találhatsz. A város főutcáján pedig a klasszikus brit márkák vonultatják fel magukat, de ha bevásárlóközpontba vágysz, az is akad. " forrás

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

Christ Church College

,, A campus épületei közül is kiemelkedik a Christ Church College, amely nem csupán csodálatosan szép, de az étterme (Great Hall) a Harry Potter szerelmeseinek igazi különlegesség is. Ez inspirálta ugyanis a filmek jól ismert étkezőjét. (Az épület feljáróját és egyes folyosóit pedig valóban forgatási helyszínnek használták a népszerű sorozat egyes jeleneteiben.) Ha valaki elvetemült Harry Potter-fan, annak lehetősége van külön a filmnek szentelt, hivatalos sétatúrán is részt venni, ahol minden helyszínt bejárhat, ami a sorozathoz kötődik a városban.

A College ablakait pedig az Aliz Csodaországban jelenetei díszítik, amelynek szerzője, Lewis Carroll is oxfordi diák volt." forrás

.

Egyéb látnivalók

Hertford-híd

Oxfordi Botanikus Kert és Arborétum

Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, Oxfordban eddig még sosem tudtam úgy végigsétálni egy napot, hogy ne futottam volna bele egy igazi antik autócsodába, amiben nagy eséllyel egy jó vágású idősebb pár utazott elegáns sapkában, mosolyogva. Mert a klasszikus brit hangulat itt elengedhetetlen része a mindennapoknak is.

Ez az a város, ahol Angliában először éreztem: na, itt tudnék élni." forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon