ÚTIKRITIKA.HU / Oxford


hirdetes

útikritikák


Oxford

Oxfordról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Christ Church College| Egyéb látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

.

d. o. fotója

.

Ennek az aloldalnak a tartalommal történő feltöltése előkészületben van. Kérünk némi türelmet.

Oxfordról dióhéjban

Kb. 162 ezer lakosa van (2023-as becslés)

Oxford Londontól északnyugatra fekszik.

A város a nevét i. sz. 900 tájékán kapta az ökrök folyó átkelő helye alapján: oxen azt jelenti ökrök és ford a folyó átkelő. 

Az Oxford-i egyetemet a 11. században alapították. A világ második legrégebbi egyeteme (a bolognai után). 

Az egyetemi oktatás iránt érdeklődőkön kívül ma már sokan mennek azért, hogy forgatási helyszíneket nézzenek. például itt forgatták a Harry Pottert, az étkezőt a Chris Church College-ban kell keresni. A városka egyébként szemet gyönyörködtetően régi, nagyon kellemesen lehet ott sétálgatni tudván, hogy majdnem minden a XVI. században épült.

Oxford a Carfax bástyáról - m. t. fotója

Az álmodó tornyok városát turisták milliói keresik fel évente. Az angolszász világ legrégebbi egyetemének ad otthont, tele van parkokkal, gyönyörű kőépületekkel és élettel.

Oxfordról mindenkinek a felsőoktatás jut először az eszébe. Nincs ezen mit csodálkozni, a University of Oxford jelenleg is a világ legelőkelőbb egyetemének számít, impozáns épületei közel húszezer diákot okítanak szemeszterenként – lassan ezer éve.

Az itt megszerzett papír a felmérések szerint 94,5 százalékban nyitja az áhított kapukat az új munkahelyre, méghozzá világviszonylatban. Állítólag két vadidegen, ám Oxfordon végzett diák telefonon is felismeri egymást az akcentusuk miatt, és minden követ meg is mozgat, hogy segítse a másikat. forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A városon átfolyó Temze partján az élvezetes séták

2. Angliában sok helyen vannak patinás pubok, de az itteniek tán a legszebbek

Nem tetszett

1. Az autóval érkező számára a közlekedési irányok táblái nehezen értlemezhetők

2. Rájöttünk később, hogy nem a Harry Potter témához köthető épületek a legérdekesebbek, hanem a kevésbé felkapottak.

Vélemények

,, Oxfordban mászkálni olyan érzés, mintha a középkor elevenedne meg körülöttünk. Kastélyok, tornyok, kőfalak mindenütt, díszesen égbe kúszó épületek, magasztosan figyelő, cirádás ablakok.

A város központja színekkel és élettel teli. A Cornmarket street és a Queen street az utcazenészek paradicsoma. Az egyik sétálóutca, a másikat csak a buszok használhatják. A Covered Market fedett utcácskáin friss hentesárut, zöldségeket, halat lehetett vásárolni, de volt indiai sapkakészítő, olasz divattervező és svájci csokoládébolt is.

A belvárosi nyüzsgés egész nap tartott, a helyieknek is fontos utcák ezek. Jól ismert gyorséttermek, bankok, telefonüzletek sorakoztak, a diákok tömegesen lebzseltek a tereken. Könyvtár, posta, kávézók, közben meg gitár vagy éneklés hangja.

Az utcakép egységes, kő és tégla mindenütt. Oxford a hagyományaiban él, de nagyon jól áll neki. A lakók nyugodtak, vidámak, folyton ugratják egymást, a pubokban igazi társadalmi élet zajlik délutánonként. Megszerettem ezt a várost, ha csak tehetem, visszatérek. (2017)" forrás

k. v. fotója

,, Harmonikus építészete miatt szokták az „álmodó tornyok” városának is hívni. Olyan hely, ahol érdemes „eltévedni”, letérni a főutcáról, keskeny sikátorokban barangolni. Ezeken a helyeken lehet a legjobb kávézókba, különleges termékeket forgalmazó aprócska, ódon boltokba tévedni.

Oxford igazi megnyugvás. Minden alkalommal, amikor ide látogatok. Középkori épületek, a legrégebbi angol egyetem campusainak különleges atmoszférája, a fekete talárban szaladgáló diákok látványa, és a biciklivel bebarangolható zegzugos utcák mind megnyugtatnak.

A belvárosban kalandozva úton-útfélen kapualjak nyílnak, amikbe bekukucskálva megpillanthatja az idetévedő az egyetem különböző épületeit. Több helyen be is lehet járni a campust. Általában hétköznap délután kettő és fél öt között nyitják meg ezeket az épületeket a nagyközönség előtt, hogy az egyszeri turista is beleshessen az ide járó szerencsés egyetemisták hétköznapjaiba, akik között egykor Stephen Hawking, Oscar Wilde, J.R.R. Tolkien, Bill Clinton, de még (a frissen nősült) Hugh Grant is koptatta az egyetem padjait. (2018) forrás

Odajutás

Londonból átlagosan 1 óra 15 perc alatt lehet eljutni Oxfordba. Naponta sok tucat vonat közlekedik e viszonylatban.

Szállás

Javasolt panziók

The Buttery: Ez a panzió egy gyönyörűen felújított, középkori épületben található, amely az Oxford Egyetem szívében helyezkedik el. A Buttery szobái egyszerűen berendezettek, de tiszta és kényelmesek, és a reggelik bőségesek és finomak.

Victoria House Hotel: Ez a panzió egy elegáns, viktoriánus stílusú épületben található, mindössze 10 perces sétára a városközponttól és a vasútállomástól. A szobák tágasak, kényelmesek és jól felszereltek, és a panzió személyzete nagyon barátságos és segítőkész.

Newton House: Ez a panzió egy régi viktoriánus házban található, amely közel van az Oxford Egyetemhez és a városközponthoz. A szobák tágasak és otthonosak, a reggelik pedig finomak és gazdagok.

The Balkan Lodge Hotel: Ez a panzió egy modern, de mégis barátságos szálloda, amely kiváló hely a város felfedezésére. A szobák tágasak és jól felszereltek, és a reggelik nagyon finomak és változatosak.

Green Gables Guest House: Ez a panzió egy régi viktoriánus házban található, és egy csendes, zöldövezeti helyen fekszik, de közel van az Oxford Egyetemhez és a városközponthoz is. A szobák tágasak és otthonosak, a reggelik pedig finomak és bőségesek.

Helyi közlekedés

Double-decker busz

A helyi városi buszokat zömében az Oxford Bus Company és a Stagecoach üzemelteti. A viteldíjak drágák, és a távolság alapján számítják fel (1,10 GBP-tól kezdődően az egy útra, 2 GBP oda-vissza. A sofőrnek fizethetünk felszálláskor: készpénzben vagy bankkártyával. Ha kettőnél több utat tervez egyszerre egy napon belül, akkor érdmes egész napos bérletet venni (4,20 GBP). , 2018. A helyi buszjáratok fő csomópontjai: a vasútállomás és a St Aldates.

j. f. fotója

Parkolás

,, Oxford vonattal Londontól körülbelül egyórányira van, úgyhogy akár egy egynapos kirándulásnak is tökéletes, ha London a főhadiszállásotok. (Amennyiben az ember autóval érkezik, és nem kíván vagyonokat fizetni a parkolásért, úgy érdemes a városon kívüli Park and Ride parkolót használni, és a menetrendszeri buszjárattal közlekedni a városba. Ha mégsem, akkor a helyi bevásárlóközpontokat ajánlom, ahol viszonylag visszafogott áron lehet letenni az autót.)" forrás

Étkezés

Vault’s Garden

,, Beültem egy olcsó, hamisítatlan angol pubba, és az akciós főétel plusz sör menüért közel 4 ezer forintot fizettem.

xx

Az angolok híresek a süteményeikről is. Oxford belvárosában nehéz olyan utcát találni, ahol ne lenne legalább egy édességbolt. Így ismertem meg az angol répatortát, a sajttortát, a brownie-t, a fudge cake-et, az epertortát meg nagyjából harmincféle cukrot és csokoládét. Van tengeri sóval szórt tejcsoki, borsos, mentás vagy épp levendulás tábla, de a karamellaszósz az ötven év fölöttieknél legalább olyan fontos, mint az olaszoknál az eszpresszó.

(2017) forrás

Vásárlás

Waterstones áruház

Az Oxfordban található Waterstones áruház egy nagyon népszerű és jól ismert könyvesbolt, amely két emeleten kínál hatalmas választékot az olvasnivalókból, beleértve az új megjelenéseket és a klasszikusokat egyaránt. Az áruház címe: William Baker House, Broad St, Oxford OX1 3AF, Egyesült Királyság.

Az áruház a városközpontban található, az Oxford Egyetem és a Bodleian Library közelében. Az épület előtt lévő kávézó és terasz tökéletes hely az olvasásra és a kikapcsolódásra, a boltban pedig számos kényelmi szolgáltatás található, például székek és asztalok, ahol kényelmesen lehet böngészni a könyveket.

Az Oxfordi Waterstones áruházban nagyon barátságos és segítőkész személyzet dolgozik, akik készségesen segítenek az olvasóknak a megfelelő könyv kiválasztásában. Az áruház hangulata és atmoszférája igazán különleges és inspiráló, és a bolt a város egyik legjobb könyvesboltja. Tehát, ha szereted a könyveket, akkor mindenképpen érdemes meglátogatni a Waterstones áruházat Oxfordban.

Bodleian Könyvtár

xxxx

,, Oxford tele van relikviákat árusító kis boltocskákkal, de én ezek helyett inkább azt a különleges posztereket, vicces tárgyakat és eredeti könyveket árusító üzletet ajánlom, ahol egy esős kirándulás alkalmából sikerült órákra elmerülnöm a kínálatban. Ha igazán hiteles relikviára fáj a fogad, akkor mindenképp nézz itt körül, hiszen vannak kifejezetten Oxfordhoz kötődő posztereik, könyveik.

Ha vásárolni támad kedved, van egy fedett piac is, ahol szerdánként termelői alapanyagokat és ételkülönlegességeket, csütörtökönként antikvitásokat találhatsz. A város főutcáján pedig a klasszikus brit márkák vonultatják fel magukat, de ha bevásárlóközpontba vágysz, az is akad. " forrás

Szórakozás

Cowley Road: A Cowley Road Oxford legkedveltebb szórakoztató negyede, amely tele van bárokkal, kocsmákkal és éttermekkel. A Cowley Road-on található helyek közül néhány az O2 Academy, az Emporium és az Cafe Tarifa.

Park End: Az Oxford egyik legismertebb éjszakai klubja, a Park End, a városközpontban található, és számos diák- és egyetemi bulit rendeznek itt. A klub három különböző táncteremmel rendelkezik, és számos DJ és előadó lép fel itt rendszeresen.

Jericho: Jericho Oxford egyik legdivatosabb környéke, amely tele van stílusos bárokkal és kocsmákkal. Itt található a The Old Bookbinders Ale House, a The Rickety Press és a The Victoria.

The Bridge: Az Oxford egyik legnépszerűbb diák klubja, a Bridge, a városközpontban található, és hatalmas táncteremmel, bárokkal és DJ-kkel rendelkezik.

The Plush Lounge: Az Oxford széles választékát kínálja a bároknak és a kocsmáknak, de ha valami különlegesebbre vágysz, akkor a Plush Lounge egy fantasztikus lehetőség lehet. Ez egy elegáns bár, amely a legjobb koktélokat kínálja az Oxfordban.

Egyéb hasznos információk

Oxfordban a turista információs iroda az Oxford Visitor Information Centre néven ismert, és a Broad Street-en található, a város központjában. Az iroda címe az Oxford Visitor Information Centre, 15-16 Broad Street, Oxford, OX1 3AS.

Az Oxford Visitor Information Centre nyitvatartási ideje általában hétfőtől szombatig 10:00-tól 17:00-ig tart, és vasárnap 11:00-tól 16:00-ig van nyitva. Azonban érdemes ellenőrizni a nyitvatartást az iroda honlapján vagy telefonon, mert az időpontok változhatnak az ünnepek vagy a speciális események miatt.

Az iroda kínál térképeket, brosúrákat és további információkat Oxford városáról és környékéről, valamint segítséget nyújt a turisták számára a szálláshelyek, éttermek, múzeumok és más látnivalók foglalásában. Az iroda munkatársai angolul és más nyelveken is beszélnek, és készségesen segítenek a látogatóknak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az utazásukból Oxfordban.

Christ Church College

,, A campus épületei közül is kiemelkedik a Christ Church College, amely nem csupán csodálatosan szép, de az étterme (Great Hall) a Harry Potter szerelmeseinek igazi különlegesség is. Ez inspirálta ugyanis a filmek jól ismert étkezőjét. (Az épület feljáróját és egyes folyosóit pedig valóban forgatási helyszínnek használták a népszerű sorozat egyes jeleneteiben.) Ha valaki elvetemült Harry Potter-fan, annak lehetősége van külön a filmnek szentelt, hivatalos sétatúrán is részt venni, ahol minden helyszínt bejárhat, ami a sorozathoz kötődik a városban.

A College ablakait pedig az Aliz Csodaországban jelenetei díszítik, amelynek szerzője, Lewis Carroll is oxfordi diák volt." forrás

.

sz. v. fotója

Egyéb látnivalók

Hertford-híd

A Hertford-híd (Hertford Bridge) vagy más néven "Siklóhíd" (Bridge of Sighs) Oxford egyik legismertebb épülete és egyben a város egyik jelképe is.

Az épület egy gótikus stílusú, kőből épült híd, amely a két épületet köti össze a St John's College-n belül. Az épület az 1800-as évek végén épült, és nevét az ismert velencei híd után kapta, mivel hasonlóságot mutat vele.

Az épület egyedi és izgalmas látványt nyújt, különösen az éjszakai megvilágításban, amikor a híd kivilágítása fényekbe borítja az Oxford városának éjszakai látványát.

A Hertford-híd látogatható és megtekinthető kívülről és belülről is, de érdemes tudni, hogy az épület a St John's College területén található, és csak az épületbe belépő vendégek és diákok látogathatják meg belülről.


m. t. fotója


Érdekességek

Sokan azt hiszik, hogy ha az oxfordi diáknak több college-ba is kell járnia, ha nagyon eltérő tantárgyat választ. Ezzel szemben az Oxfordi Egyetemnek kollegiális a rendszere. Ez azt jelenti, hogy minden egyes college-ban minden tárgyat tanulhatsz. Ez egy olyan hagyomány, amely az egész városban és az egyetemi rendszerben alakult ki, s így a szállást, étkezést, órákat és sportegyesületet abban a college-ban kapja meg, amelyre úgy dönt, hogy jelentkezik.

Aji fotója

A város a 14. század elejére Európa egyik legjelentősebb oktatási központjává vált körülbelül 7000 lakossal, amiből 1500 volt a diák. Eisner és Brown úgy becsüli, a késő középkori Oxfordban ötvenszer több gyilkosság történt, mint ma.

Az oxfordi emberölések elkövetőinek 75 százaléka az egyetemisták közül került ki, ahogy az áldozatok 72 százaléka is. Az egyetemi város azért lehetett gyújtópontja a gyilkosságoknak, mert különböző népek keveredtek a tanulók között (északi, déli, skót, walesi, ír, angol), a fegyverviselés mindennapos volt (és ez kisebb szabálysértések esetén is gyilkossághoz vezetett), minden sarkon voltak utcalányok, akiknek sokszor pénz helyett késsel fizettek, ráadásul az alkoholhoz is bárki könnyedén hozzájutott.

A pszichés háttér sem elhanyagolható, az oxfordi diákok mind férfiak voltak, jellemzően tizennégy és huszonegy év közöttiek, ez a kor az erőszak és a kockázatvállalás csúcsa, amikor a férfibecsületet mindig meg kellett védeni, és ehhez bármikor kéznél voltak a szúró-vágó eszközök. forrás

Olvasmányos linkek

,, Oxfordban eddig még sosem tudtam úgy végigsétálni egy napot, hogy ne futottam volna bele egy igazi antik autócsodába, amiben nagy eséllyel egy jó vágású idősebb pár utazott elegáns sapkában, mosolyogva. Mert a klasszikus brit hangulat itt elengedhetetlen része a mindennapoknak is.

Ez az a város, ahol Angliában először éreztem: na, itt tudnék élni." forrás

Fotóegyveleg

d. cs fotója

g. m. fotója

o. sz. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon