ÚTIKRITIKA.HU / Liverpool

Liverpool

Liverpool dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Kiutazás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Liverpool Waterfront | A Beatles szülővárosa | Katedrális | Egyéb látnivalók | Érdekes negyedek | Foci (Anfield Stadium) | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Liverpool dióhéjban

 • A Wizzair közvetlen járatot üzemeltet Budapest és Liverpoool (LPL) között.

 • A 467 ezres lakosságú Livepool Anglia közép-nyugati partvidékén fekszik, Londontól közúton 354 kilométerre. Liverpool 1700 kilométerre fekszik Budapesttől.
 • A városközpont elég kicsi ahhoz, hogy gyalog könnyen bejárható legyen. Liverpoolban elképesztően sok múzeum és galéria található. A város műemléképületekben rendkívül gazdag.

Fő látnivalók:

A Liverpool Waterfront (vízparti, kikötői terület) az UNESCO kulturális világörökségének a része

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A vízparti övezetben nagyon szépen, ízlésesen integrálták az ultramodern épületeket a régi, rendbe hozott dokk épületetek mellé, közé
 2. Az Albert Dock térség a múzeumokká, galériákká és éttermekké átalakított raktárépületekkel
 3. A helyi Tate múzeum a modern művészeti alkotásokkal
 4. A sok jópofa utcai szobor
 5. A Matthew Street mozgalmas pubjai pénteken vagy szombat este
 6. A Woolton Village negyedben vacsorázni (nagy az éttermi választék)
 7. A Williamson Square boltjai
 8. A Mersey Ferry-vel (komppal) egyórás hajózás a Mersey-folyón
 9. Az anglikán katedrális nagyon szép
 10. Lark Lane utcai hangulata, házai Liverpool déli részén

Nem tetszett

 1. Nagyon sok a koldus
 2. A liverpooli akcentus nagyon kemény és nehéz megérteni még az angolul jól tudó magyar számára is
 3. A Liverpool focicsapat stadionjához közeli negyed nagyon lepukkant (az egyik legszegényebb környék Angliában)
 4. A Chinatown, azaz a kínai negyed nem nagy szám
 5. A Metropolitan katedrális nem annyira szép, mint az anglikán katedrális

Vélemények

"Liverpool már nem egy szürke, csúnya iparváros. Meglepően sok a látnivaló, pompásan rendbe hozottak az épületek, a csúnya raktárépületekből többnyire valami érdekeset varázsoltak. A helyi emberek roppant barátságosak, és viccesek. Akárkivel valamiért szóba elegyedtünk az utcán, valahogy humorosan reagált. Imádják a humort és ez nagyon tetszett. Meglepő az is, hogy mennyire vigyáznak a tisztaságra. Múzeumokból, galériákból olyan nagy a választék, hogy egy 3-4 napos városlátogatás keretében csekély hányadot lehet ezekből látni. Beatles-rajongó számára persze Liverpool egy zarándoklat. Ott álltam Eleanor Rigby szobra előtt és meghatottan dúdoltam magamban azt, hogy: All the lonely people, where do they all come from?" (róka, 2014)


,, Szép, barátságos, nyugis város, bár a liverpooliakat elég nehéz megérteni, ettől függetlenül ajánlom mindenkinek 🙂 Nagyon barátságosak, segítőkészek a helyiek. A Liverpool FC stadiontúrája, a The Beatles Story és a Liverpool Museum kötelező. (r.r., 2019)

Kiutazás

A repülőtérről menetrend szerint közlekedő busszal 25 perc alatt be lehet jutni a kikötőváros központjába.

Szállás

Ajánlott hotelek:

Helyi közlekedés

A buszok megbízhatóak s egy napi bérlet 3.60 fontba kerül.

Étkezés

Bacaro

Vásárlás

Érdemes meglátogatni a Quiggins bevásárlóközpontot, mert van némi egyedi jellege a szokványos, globalizált nemzetközi láncokhoz képest.Amúgy a város legnagyobb bevásárlóközpontja a St John’s Shopping Center. Jó nagy és praktikus egyszerű kajáláshoz a food court-ja.

Szórakozás

Közbiztonság

Liverpool a többi brit nagyvároshoz képest jó közbiztonságú. Ha betartjuk az alapvető óvatossági szabályokat, akkor csekély a valószínűsége, hogy meglopjanak vagy kiraboljanak minket. Ha ismeretlen leszólít minket valami ürüggyel, akkor legyen bennünk némi bizalmatlanság, mert előfordulhat, hogy valami süket dumával át akarnak minket vágni, vagy jó esetben csak le szeretnének lejmolni minket. Éjszaka azért kerüljük a mellékutcákat és maradjunk a főutcák nyomvonalán.

Egyéb hasznos információk

Magyarországnak van egy tiszteletbeli konzulja Liverpoolban Dr. Andrew Zsigmond de Lemhényi személyében.

Liverpool Waterfront

2021. július: Az angliai város világhírű történelmi kereskedelmi kikötőjét 2004-ben vették fel az UNESCO világörökségi helyszínek közé a Brit Birodalom idején betöltött meghatározó kereskedelmi szerepe és lenyűgöző építészeti megoldásai miatt. Az UNESCO már 2021-ben elvesztette ezt a státusát a világörökségi státusza a város vízparti látképét jelentősen megváltoztató beruházások, például a Liverpool Waters nevű fejlesztési projekt miatt.

A Beatles szülővárosa

Katedrális

Nagy-Britannia legnagyobb anglikán katedrálisa a liverpooli.

Egyéb látnivalók

Tengerészeti múzeum

Érdekes negyedek

South End

Lark Lane

Chinatown

Woolton Village

Blundellsands

Foci (Anfield Stadium)

Liverpool két foci élcsapata a Liverpool és az Everton.

Olvasmányos linkek

"A Tate Liverpoolban tettünk egy rövid túrát. A modern művészet továbbra sem tudott megnyerni magának. Nem értem a művészek alkotásait és őrült elképzeléseit. És egyáltalán mi a művészet? Egy fekete zsákba csomagolt varrógép számomra nem egy egyedi ötlet és alkotás. A tükör dobozok már jobban tetszettek, mert a lábunkat és cipőnket trükkösen le tudtuk fényképezni. A dokk és környéke tetszett. A londoni Canary Wharfot juttatta eszembe. Itt nem irodaházak, hanem múzeumok helyezkednek el. A járdák és a víz tiszta, rendezett. Igazán pozitívan csalódtam az első benyomásaim alapján. És ha már Liverpool a Beatles sem hiányozhat! Az együttes tagjai ebben a városban születtek, s itt alapították meg a világhíres bandát. A Beatles rajongók zarándokhelye ez. A Beatles story múzeumot sem szabad kihagynunk. A belépő 16 Font. A jegyet nem ellenőrzik, s mi szépen besétáltunk a kiállításra minden további nélkül. Nem mentünk végig a tárlaton, mert az már pofátlanság lett volna, csupán pár termet tekintettünk meg ingyen, s elhagytuk az épületet. Így is sikerült elcsípnünk a Beatles színpadot, a viaszfigurákat, a mini kezdeti stúdiót és az amerikai sikereket bemutató fényképsorozatot. A teljes Beatles bemutató 2 épületben helyezkedik el a tengerpart mentén. Ha semmiképpen sem szeretnél belépőt venni / lógni, az ingyenes fénykép gallériét ajánlom.

Mindent összegezve Liverpool hihetetlenül meglepett. Csodálatos kis város, ahol több angol angollal tudtunk találkozni a pubban, mint Londonban. Az épületek csinosak, a belvárosban pedig volt élet. Élhető egy hely, ahol az ingatlanárak olcsóbbak Londonhoz viszonyítva. A St. John’s garden és környéke Budapestre emlékeztetett. A St George Hall kívülről hasonlít a Nemzeti Múzeumunkra. A William Brown Street pedig az Andrássy út koppintása Liverpoolban. Egy szép szökőkút is emeli a környék eleganciáját, ahol a Trafalgar térre tudjuk magunkat képzelni. De van egy pici Piccadilly II. is. Ez a város egy csipetnyi kóstolót kínál ebből és abból is. Érdemes „megízlelni” és felkeresni. (2013)" forrás


"Már érkezéskor meglegyintheti az utazót a hely szelleme, a repteret ugyanis John Lennon repülőtérnek hívják. Maga a város – amely természetesen Északnyugat-Angliában található – a Mersey folyó tölcsértorkolatának keleti oldalánál terül el, egy hegygerincre épült, melynek legmagasabb pontja az Everton domb. Bár Liverpool ma már „csak”Anglia ötödik legnépesebb városa a maga mintegy 450 000 lakosával, ez volt annak idején az ipari forradalom egyik igazi központja, a „Birodalom Második Kikötője”, hiszen a világ megannyi pontjából ide áramlott London után a legtöbb áru – igaz, mára a hajók helyét többnyire a repülők vették át, a gyárak kitelepültek valahová a harmadik világba, de maradt a feldolgozó- és szolgáltatóipar, a sport és a kultúra – nem véletlenül volt 2008-ban Liverpool Európa kulturális fővárosa. (2012)" forrás


"Liverpool vízparti látképe 2004-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A dokkok mindig is jelentős helyet foglaltak el a város történelmében. Vitathatatlanul a legismertebb az Albert Dokk, a világ első zárt, tűzbiztos dokk- és raktár épületegyüttese, és Nagy-Britannia első olyan épülete, amit teljes egészében öntöttvas, tégla és kő felhasználásával készítettek. Az 1980-as években felújították, és Anglia legnagyobb védettséget élvező épületegyüttesévé vált. Az öreg dokképületekben kapott helyet a Merseyside Tengerészeti Múzeum, a Liverpooli élet Múzeum és a Tate Liverpool. A dokkok között található a Stanley Dock Tobacco Warehouse, ami 1901-es átadásakor a világ legnagyobb épülete volt. A leglátványosabb képet Liverpoolról kétség kívül a Pier Head nyújtja. A móló mögött helyezkedik el ugyanis a Három Grácia, a város három leghíresebb épülete. Az első közülük a Royal Liver Building, mely az 1900-as évek elején épült, a két tornyán lévő bronz kupolákon egy-egy Liver Bird (Liver madár, Liverpool szimbóluma) látható. A második a Cunard Building, a Cunard hajótársaság egykori főhadiszállása. A harmadik épület pedig a Port of Liverpool Building, a Mersey Dokk és Kikötő Tanács egykori épülete, ahonnan a dokkok életét irányították." forrás

Fotóegyveleg

Eleanor Rigby - ki volt ő?

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon