ÚTIKRITIKA.HU / Liverpool


hirdetes

útikritikák


Liverpool

Liverpool dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Kiutazás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Liverpool Waterfront | A Beatles szülővárosa | Katedrális | Egyéb látnivalók | Érdekes negyedek | Foci (Anfield Stadium) | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Liverpool dióhéjban

 • A Wizzair közvetlen járatot üzemeltet Budapest és Liverpoool (LPL) között. A Ryanair 2024. októberétől repül Budapest és Liverpool között, hetente kétszer.

 • A 467 ezres lakosságú Livepool Anglia közép-nyugati partvidékén fekszik, Londontól közúton 354 kilométerre. Liverpool 1700 kilométerre fekszik Budapesttől.
 • A városközpont elég kicsi ahhoz, hogy gyalog könnyen bejárható legyen. Liverpoolban elképesztően sok múzeum és galéria található. A város műemléképületekben rendkívül gazdag.

Fő látnivalók:

A Liverpool Waterfront (vízparti, kikötői terület) az UNESCO kulturális világörökségének a része

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A vízparti övezetben nagyon szépen, ízlésesen integrálták az ultramodern épületeket a régi, rendbe hozott dokk épületetek mellé, közé
 2. Az Albert Dock térség a múzeumokká, galériákká és éttermekké átalakított raktárépületekkel
 3. A helyi Tate múzeum a modern művészeti alkotásokkal
 4. A sok jópofa utcai szobor
 5. A Matthew Street mozgalmas pubjai pénteken vagy szombat este
 6. A Woolton Village negyedben vacsorázni (nagy az éttermi választék)
 7. A Williamson Square boltjai
 8. A Mersey Ferry-vel (komppal) egyórás hajózás a Mersey-folyón
 9. Az anglikán katedrális nagyon szép
 10. Lark Lane utcai hangulata, házai Liverpool déli részén

Nem tetszett

 1. Nagyon sok a koldus
 2. A liverpooli akcentus nagyon kemény és nehéz megérteni még az angolul jól tudó magyar számára is
 3. A Liverpool focicsapat stadionjához közeli negyed nagyon lepukkant (az egyik legszegényebb környék Angliában)
 4. A Chinatown, azaz a kínai negyed nem nagy szám
 5. A Metropolitan katedrális nem annyira szép, mint az anglikán katedrális

Vélemények

"Liverpool már nem egy szürke, csúnya iparváros. Meglepően sok a látnivaló, pompásan rendbe hozottak az épületek, a csúnya raktárépületekből többnyire valami érdekeset varázsoltak. A helyi emberek roppant barátságosak, és viccesek. Akárkivel valamiért szóba elegyedtünk az utcán, valahogy humorosan reagált. Imádják a humort és ez nagyon tetszett. Meglepő az is, hogy mennyire vigyáznak a tisztaságra. Múzeumokból, galériákból olyan nagy a választék, hogy egy 3-4 napos városlátogatás keretében csekély hányadot lehet ezekből látni. Beatles-rajongó számára persze Liverpool egy zarándoklat. Ott álltam Eleanor Rigby szobra előtt és meghatottan dúdoltam magamban azt, hogy: All the lonely people, where do they all come from?" (róka, 2014)


,, Szép, barátságos, nyugis város, bár a liverpooliakat elég nehéz megérteni, ettől függetlenül ajánlom mindenkinek 🙂 Nagyon barátságosak, segítőkészek a helyiek. A Liverpool FC stadiontúrája, a The Beatles Story és a Liverpool Museum kötelező. (r.r., 2019)

Kiutazás

A repülőtérről menetrend szerint közlekedő busszal 25 perc alatt be lehet jutni a kikötőváros központjába.

Szállás

Ajánlott hotelek:

Helyi közlekedés

 Az egyik legnépszerűbb közlekedési mód a busz, amelynek számos járata közlekedik a városban és környékén. A városban továbbá rendelkezésre áll metró, amelynek négy vonala van és gyorsan lehet vele közlekedni a város különböző pontjai között.

A buszok megbízhatóak s egy napi bérlet 3.60 fontba kerül.

A városban találhatóak továbbá kerékpárutak és járdák, így kerékpárral vagy gyalogosan is kényelmesen lehet közlekedni. A városi kompok szintén népszerűek, melyek a Mersey-folyó két partja között közlekednek.

Ha turistaként szeretnénk felfedezni a várost, ajánlott lehet a Hop-on Hop-off turistabusz, amely megáll a város főbb nevezetességeinél és lehetőséget ad arra, hogy a látogatók saját tempójukban fedezzék fel a várost.

Étkezés

Az éttermek, kávézók és kocsmák széles választékát kínálják a hagyományos brit ételektől kezdve az indiai, olasz, spanyol és ázsiai konyhákig. A város híres a fish and chips-ről, amelyet szinte minden kocsma és étterem kínál, de a látogatók megkóstolhatják az észak-angliai ételeket is, mint például a Lancashire hotpot, a scouse (lencsés húsleves), a steak pudding és a scotch egg. Liverpoolban találhatók híres éttermek is, például a The Art School, amely a Michelin-csillagos fine dining élményt nyújt, vagy a 60 Hope Street, amely hagyományos angol ételeket és modern fogásokat kínál.

Bacaro

Vásárlás

Érdemes meglátogatni a Quiggins bevásárlóközpontot, mert van némi egyedi jellege a szokványos, globalizált nemzetközi láncokhoz képest.Amúgy a város legnagyobb bevásárlóközpontja a St John’s Shopping Center. Jó nagy és praktikus egyszerű kajáláshoz a food court-ja.

Szórakozás

iverpool városa híres az élőzenei klubokról és a vibráló éjszakai életéről. A város központjában található Mathew Street az egyik legismertebb szórakozóhely, ahol a Beatles rajongók a Cavern Clubban élőzenét hallgathatnak. A Concert Square egy másik népszerű terület, ahol sok bár és klub található, és számos zenei stílusban játszanak zene. A Baltic Triangle egyre inkább felkapott szórakoztató negyeddé válik, ahol sok klub, bár és étterem található.

Liverpoolban található az Echo Arena is, ahol koncerteket és sporteseményeket is rendeznek, mint például a Liverpool FC és az Everton FC labdarúgó mérkőzései. Emellett az O2 Academy és a Liverpool Philharmonic Hall is népszerű helyszínek koncertekre és előadásokra.

Ha inkább csendesebb helyet keresünk, akkor a város számos bárjában és pubjában is lehetőség van egy kellemes esti italozásra vagy vacsorára.

Közbiztonság

Liverpool a többi brit nagyvároshoz képest jó közbiztonságú. Ha betartjuk az alapvető óvatossági szabályokat, akkor csekély a valószínűsége, hogy meglopjanak vagy kiraboljanak minket. Ha ismeretlen leszólít minket valami ürüggyel, akkor legyen bennünk némi bizalmatlanság, mert előfordulhat, hogy valami süket dumával át akarnak minket vágni, vagy jó esetben csak le szeretnének lejmolni minket. Éjszaka azért kerüljük a mellékutcákat és maradjunk a főutcák nyomvonalán.

Egyéb hasznos információk

Magyarországnak van egy tiszteletbeli konzulja Liverpoolban Dr. Andrew Zsigmond de Lemhényi személyében.

Liverpool Waterfront

Az angliai város világhírű történelmi kereskedelmi kikötőjét 2004-ben vették fel az UNESCO világörökségi helyszínek közé a Brit Birodalom idején betöltött meghatározó kereskedelmi szerepe és lenyűgöző építészeti megoldásai miatt. 2021-ben elvesztette ezt a státusát a város vízparti látképét jelentősen megváltoztató beruházások, például a Liverpool Waters nevű fejlesztési projekt miatt.

A Beatles szülővárosa

Liverpool az egyik legismertebb zenei város a világon, és a Beatles együttese szorosan kötődik hozzá. A Beatles tagjai, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr mind Liverpoolban születtek és nevelkedtek, és itt kezdték zenei karrierjüket is.

A városban számos helyen található emlékmű és nevezetesség, amelyek a Beatles-hez kötődnek. A legismertebb talán az a kocsmahelyiség, ahol a Beatles először játszott, a The Cavern Club, amely ma is működik és rengeteg turista látogatja meg.

A városban található a Beatles múzeum, a The Beatles Story, amely az együttes történetét mutatja be, és rengeteg kincset őriz a Beatles rajongók számára. A városban továbbá található a Beatles nevét viselő tér, a Strawberry Fields, amely John Lennon gyermekkorában szolgált ihletforrásként.

Katedrális

Nagy-Britannia legnagyobb anglikán katedrálisa a liverpooli.

Lenyűgöző épület, a város egyik legismertebb látnivalója. A hatalmas katedrális az anglikán egyház székesegyháza, és az egyik legnagyobb épület a világon. A katedrális építése 1904-ben kezdődött, és 1978-ban fejeződött be.

Az épület stílusa neogótikus, és két főtornya 100 méter magasra nyúlnak. Az egyik tornyot lehet megmászni, és csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező tájra.

Az épület belső tér is nagyon impozáns. A főhajó 101 méter hosszú és 36 méter széles, és több mint 5 ezer embert tud befogadni. Az óriási ablakok gyönyörű színes üveggel díszítettek, és több mint 2 ezer jelképet és emblémát találunk a falakon és a mennyezeten.

Egyéb látnivalók

Tengerészeti múzeum

A Mersey Maritime Museum a tengerészeti múzeumok egyik legjobb példája, amelynek gyűjteménye az Egyesült Királyság tengeri örökségére fókuszál. A múzeum Liverpoolban található a dokkok közelében, és több mint 6 000 tárgyat tartalmaz, beleértve a hajómodelleket, navigációs eszközöket, festményeket és szobrokat, valamint interaktív kiállításokat is kínál. A látogatók megismerkedhetnek a Liverpooli Dokkok történetével, valamint a város híres hajóival, például a Titanic-al és a Lusitaniával kapcsolatos kiállításokkal is. A múzeum ingyenesen látogatható.

Érdekes negyedek

South End

Liverpool South End negyede a város déli részén található, közel a Liverpooi Doki Negyedhez. Az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztések történtek a negyedben, és ma az egyik legdivatosabb és legfelkapottabb része Liverpoolnak. A South End egyedülálló karizmatikus hangulata vonzza az éjszakai élet rajongóit, valamint a helyi kreatív ipar szereplőit. A negyedben rengeteg kávézó, bár és étterem található, valamint számos művészeti galéria és vintage üzlet is várja az érdeklődőket. A Royal Albert Dock és a Beatles Múzeum is könnyen elérhető a South End-ről.

Lark Lane

Chinatown

Liverpool Chinatown az Egyesült Királyság legrégebbi kínai negyede, Európában a legnagyobb. 1850-ben épült fel, és ma az ősi és modern kínai kultúra keveredik itt. A negyedben számos étterem, bolt, szupermarket és kínai stílusú díszítésű épület található. Az évente megrendezett kínai újévi ünnepségek is nagy érdeklődésre tartanak számot. Az utcák díszítése, az árusok hangulata és az ételek illata mind hozzájárulnak az autentikus kínai élményhez.

Woolton Village

Woolton Village egy festői kis falu Liverpool déli részén. Az egykori falu az elmúlt évtizedekben inkább egy kertvárosi környékké nőtte ki magát, de a régi épületek és a falusias hangulat még mindig megvan. Woolton Village neve összeforrt a Beatles-zal, mivel itt található a St. Peter's Church, ahol John Lennon találkozott először Paul McCartneyval, valamint a Strawberry Field nevű gyermekotthon is a közelben van, ami inspirálta a Beatles egyik legismertebb dalát. A faluban számos kávézó, étterem és bolt található, és kellemes sétákat tehetünk a falu parkjában, az Allerton Road üzleti negyedében, valamint a közelben található Calderstones Parkban is.

Blundellsands

Blundellsands egy szép, elegáns és csendes kertváros Liverpooltól északra, a Mersey partján. A környék tele van történelmi és építészeti jelentőséggel bíró épületekkel, például a Blundellsands vasútállomással, amely az egyik legjobb megőrzött viktoriánus vasútállomás az országban. A Blundellsands Beach is népszerű a sétálók és a kutyatulajdonosok körében, és az ide látogatók élvezhetik a látványos kilátást a Wirral-félszigetre és a Liverpooli-öbölre.

Foci (Anfield Stadium)

Liverpool két foci élcsapata a Liverpool és az Everton.

Az Anfield Stadium a Liverpool FC hazai stadionja, melynek kapacitása több mint 53 000 fő. Az épület jelentősége a labdarúgás szerelmesei számára nemcsak azért kiemelkedő, mert az egyik legikonikusabb stadion a világon, hanem azért is, mert a Liverpool FC történetének számos fontos pillanata, mérkőzése kötődik hozzá.

Az Anfield Stadium meccsen kívüli látogatása lehetséges a Liverpool FC hivatalos stadiontúráin keresztül. A túra során a látogatók megismerhetik a stadion történetét, bejárhatják a játékosok öltözőjét, a sajtótermet, a VIP-lounge-okat, valamint a pálya környékét.

A 19-szeres angol bajnok otthonába felnőttként 23, tizenhat év alatti látogatóként 14 fontért lehet bejutni, ha nincs épp bajnoki. Az összegért cserébe – amely a londoni gigászok, az Arsenal, a Chelsea, vagy épp a Tottenham hasonló szolgáltatásánál olcsóbb is – az érdeklődők bejuthatnak mind a hazai, mind a vendégöltözőbe, végigjárhatják a folyosót, ami a játékoskijáróhoz vezet. Fotózkodhatnak a játéktér szélén, és megnézhetik az éttermet és a páholyokat, ahová csakis a legfontosabb vendégeket ültetik.
A múzeumban aztán ott a klub által elhódított hat BEK/Bajnokok Ligája-serleg... hivatalos replikája. Meg még további két tucat, vitrinek mögé bújtatott trófea, melyek létéről egyébiránt az Anfield tőszomszédságába felhúzott Bajnokok fala is igen látványosan emlékezik meg. (2023) forrás

Olvasmányos linkek

"A Tate Liverpoolban tettünk egy rövid túrát. A modern művészet továbbra sem tudott megnyerni magának. Nem értem a művészek alkotásait és őrült elképzeléseit. És egyáltalán mi a művészet? Egy fekete zsákba csomagolt varrógép számomra nem egy egyedi ötlet és alkotás. A tükör dobozok már jobban tetszettek, mert a lábunkat és cipőnket trükkösen le tudtuk fényképezni. A dokk és környéke tetszett. A londoni Canary Wharfot juttatta eszembe. Itt nem irodaházak, hanem múzeumok helyezkednek el. A járdák és a víz tiszta, rendezett. Igazán pozitívan csalódtam az első benyomásaim alapján. És ha már Liverpool a Beatles sem hiányozhat! Az együttes tagjai ebben a városban születtek, s itt alapították meg a világhíres bandát. A Beatles rajongók zarándokhelye ez. A Beatles story múzeumot sem szabad kihagynunk. A belépő 16 Font. A jegyet nem ellenőrzik, s mi szépen besétáltunk a kiállításra minden további nélkül. Nem mentünk végig a tárlaton, mert az már pofátlanság lett volna, csupán pár termet tekintettünk meg ingyen, s elhagytuk az épületet. Így is sikerült elcsípnünk a Beatles színpadot, a viaszfigurákat, a mini kezdeti stúdiót és az amerikai sikereket bemutató fényképsorozatot. A teljes Beatles bemutató 2 épületben helyezkedik el a tengerpart mentén. Ha semmiképpen sem szeretnél belépőt venni / lógni, az ingyenes fénykép gallériét ajánlom.

Mindent összegezve Liverpool hihetetlenül meglepett. Csodálatos kis város, ahol több angol angollal tudtunk találkozni a pubban, mint Londonban. Az épületek csinosak, a belvárosban pedig volt élet. Élhető egy hely, ahol az ingatlanárak olcsóbbak Londonhoz viszonyítva. A St. John’s garden és környéke Budapestre emlékeztetett. A St George Hall kívülről hasonlít a Nemzeti Múzeumunkra. A William Brown Street pedig az Andrássy út koppintása Liverpoolban. Egy szép szökőkút is emeli a környék eleganciáját, ahol a Trafalgar térre tudjuk magunkat képzelni. De van egy pici Piccadilly II. is. Ez a város egy csipetnyi kóstolót kínál ebből és abból is. Érdemes „megízlelni” és felkeresni.)" forrás


"Már érkezéskor meglegyintheti az utazót a hely szelleme, a repteret ugyanis John Lennon repülőtérnek hívják. Maga a város – amely természetesen Északnyugat-Angliában található – a Mersey folyó tölcsértorkolatának keleti oldalánál terül el, egy hegygerincre épült, melynek legmagasabb pontja az Everton domb. Bár Liverpool ma már „csak”Anglia ötödik legnépesebb városa a maga mintegy 450 000 lakosával, ez volt annak idején az ipari forradalom egyik igazi központja, a „Birodalom Második Kikötője”, hiszen a világ megannyi pontjából ide áramlott London után a legtöbb áru – igaz, mára a hajók helyét többnyire a repülők vették át, a gyárak kitelepültek valahová a harmadik világba, de maradt a feldolgozó- és szolgáltatóipar, a sport és a kultúra – nem véletlenül volt 2008-ban Liverpool Európa kulturális fővárosa. " forrás


"Liverpool vízparti látképe felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A dokkok mindig is jelentős helyet foglaltak el a város történelmében. Vitathatatlanul a legismertebb az Albert Dokk, a világ első zárt, tűzbiztos dokk- és raktár épületegyüttese, és Nagy-Britannia első olyan épülete, amit teljes egészében öntöttvas, tégla és kő felhasználásával készítettek. Az 1980-as években felújították, és Anglia legnagyobb védettséget élvező épületegyüttesévé vált. Az öreg dokképületekben kapott helyet a Merseyside Tengerészeti Múzeum, a Liverpooli élet Múzeum és a Tate Liverpool. A dokkok között található a Stanley Dock Tobacco Warehouse, ami 1901-es átadásakor a világ legnagyobb épülete volt. A leglátványosabb képet Liverpoolról kétség kívül a Pier Head nyújtja. A móló mögött helyezkedik el ugyanis a Három Grácia, a város három leghíresebb épülete. Az első közülük a Royal Liver Building, mely az 1900-as évek elején épült, a két tornyán lévő bronz kupolákon egy-egy Liver Bird (Liver madár, Liverpool szimbóluma) látható. A második a Cunard Building, a Cunard hajótársaság egykori főhadiszállása. A harmadik épület pedig a Port of Liverpool Building, a Mersey Dokk és Kikötő Tanács egykori épülete, ahonnan a dokkok életét irányították." forrás

Fotóegyveleg

Eleanor Rigby - ki volt ő?

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon