ÚTIKRITIKA.HU / Wales

Wales

Wales dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Cardiff | Swansea | Walesi várak | Pembrokeshire Coast | Egyéb látnivalók | Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A walesiekről | Turista etikett | Walesi nyelv | Walesi konyha | Rugby | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Wales dióhéjban

 • Wales Nagy-Britannia része a brit főszigeten, Angliától nyugatra. Wales partjait az Ír-tenger mossa. Wales 20 7879 négyzetkilométeres területén (2021-es becslés szerint) közel 3,15 millióan laknak. Wales fővárosa: a 481 ezres lakosságú Cardiff.
 • Az angol hivatalos nyelv mellett eléggé elterjedt a walesi Cymraeg nyelv. Az utca- és helységnevek gyakran mindkét nyelven fel vannak tüntetve. Hozzávetőleg 575 ezren beszélik még ezt a walesi nyelvet, főleg Wales északnyugati részén. Wales walesi neve: Cymru.
 • Van saját kormánya, ami Cardiff városban székel.
 • Az egy négyzetmérföldre eső várak számát tekintve Wales világelső. Walesben legalább 400 vár tekinthető meg.
 • Wales klímája viszonylag enyhe a Golf-áramlatnak köszönhetően. Viszont Wales még Angliánál is csapadékosabb.

Az UNESCO világörökségének helyszínei Walesben:

 • I. Eduárd király várai és városfalai Gwynedd grófságban (Wales)
 • Blaenavon területén és környékén lévő iparvidék
 • A Pontcysyllte-akvadukt

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A csodálatos tájak. mint a Clwydian Range, a Llyn-félsziget,, Wye völgye, a Gower-félsziget és az Anglesey sziget, a vízesések
 2. Cardiffban kellemesnek tűnik az élet, nagyon hangulatosak a boltos, fedett és fedetlen árkádok (pl. a Royal Arcade)
 3. A Pembrokeshire-part látványos, drámai sziklaszirtjei
 4. Swansea mellett a Rhossili Bay (öböl) az 5 kilométer hosszú nyers partjával, homokdűnéivel

Nem tetszett

 1. Ha Skócia és Wales között kell választani, akkor inkább Skóciát érdemes meglátogatni, mert szebb
 2. A walesiek zárkózottabbak, mint az angolok és a skótok
 3. Swansea eléggé csúnya város

Vélemények

Jön!

Odajutás

A bristoli reptérről van közvetlen busz Cardiffba és Newportba.

Ott a piros a Wales

Szállás

Walesben jól kialakított a turista infrastruktúra, ezen belül széles a szálláshelyek választéka. Nem nehéz az igényeinknek és a pénztárcánknak megfelelő szálláshelyet találni.  De a nyári szezonban tanácsos előre foglalni szállást, főleg a turistás: Ilyenek: Cardiff, Lleyn, Swansea, Tenby, Anglesey, Llandudno, Llangollen, Lleyn és Rhyl.

Közlekedés

Wales domborzata és történelmi fejlődése okán a közlekedés inkább kelet-nyugati irányú, mint észak-déli. Dél-Wales és Észak-Wales között azért gyors és hatékony közlekedési kapcsolatok vannak.

Dél-Walesen belül a legtöbb település másfél órán belül elérhető. Cardiff és a legnagyobb városok, mint Newport és Swansea között különösen erős a közlekedési kapcsolat.

,, Baloldali közlekedés kezdőknek:

1. Merj lassan menni
Az első és legfontosabb dolog, hogy érezd magad biztonságban. Nem kell sietni. Ez a jobb oldali vezetésre is igaz, de itt a szigeten főleg. Engem Pest megedzett arra, hogy folyton rohanni kell, különben letúrnak, de ezt itt nem kell erőltetni. Ha lassan tolatsz ki egy parkolóból, mert úgy érzed jónak, akkor lassan tolatsz. Hidd el, neki jobban kell az a parkolóhely, semhogy nekiálljon hisztizni.

2. Ints és köszönj
Itt nem szokás villogni ha valakit elengednek. A szemkontaktus a lényeg. Legyen szó gyalogosról, másik autó sofőrjéről, ha nem vagy biztos a dolgodban keresd a szemkontaktust. Nézz mélyen a szemébe, győződj meg és csak utána csinálj bármit. Ha sikerült, utána kedvesen ints egyet, majd haladj tovább utadon.

3. Merd használni a GPS-t
Rengeteget segít az elején, ha útközben folyamatosan megy a GPS. A legtrükkösebbek a körforgalmak, hiszen szinte mindegyik több sávos, így ha nem találod el besorolásnál a kihajtódnak megfelelő sávot, akár az is előfordulhat, hogy máshol kell kihajtanod és új útvonalat találnod.

4. Merd nem használni a GPS-t
Igen, tudom, ez némileg ellent mond a fentebbi állítással. Viszont az is igaz, hogy a GPS nem egy élő ember, nem látja amit te. Ha úgy érzed, hogy amit mond nem helyes vagy nem kivitelezhető, mert másfelé menni. Majd ha később újrakalkulálja a kis szerkezet az útvonalat úgyis visszavezet arra, amerre menned kell.

5. Az a bizonyos körforgalom
Mindenki, akivel csak beszéltem, azt a bizonyos körfogalmat emlegette. Mert állítólag az nagyon bonyolult, hiszen "a másik irányba" forog. Mivel minden körforgalomba egy út vezet, így nehéz eltéveszteni a haladási irányt. Azt már viszont sokkal könnyebb, hogy, mint ahogy az előbb említettem, melyik sávba sorolsz be.
Ne ijedj meg, ha valakit jobbra látsz indexelni! Mivel itt sokaknak, még a helyieknek is, bonyolultnak tűnik a rendszer, így amíg körbe forognak jobbra indexelnek, majd kihajtás előtt balra.

6. Felejtsd el az indexet
Igen, egy újabb ellentmondás. Te, kedves sofőr, ne felejtsd el az indexet. Szeretném azt gondolni, hogy amit annak idején civilizált emberként megtanultunk annak nem szabad elveszni belőlünk, hiszen még bármikor előfordulhat, hogy máshol is vezetni kell. Arra viszont ne számíts, hogy egyes nagy kereszteződéseket leszámítva itt bárki jelez.(2019)" forrás

Étkezés

"Kagyló, sült kecskesajt, bélszín, tengeri halak: ilyen ételek fogadnak bennünket. (Walesben meglepően sok finom, helyi ínyencség készül. A déli parton, amerre mi jártunk, természetesen a tengeri finomságok vezetik a sort. Jellemző a tengeri sügér, hínár, kagyló, rák, de népszerű eledel a bárány, kecskesajt, különböző sonkák és a fudge is.) Társaimmal gondosan kiválasztottunk az összesből egyet-egyet, hogy mindenről véleményt tudjunk alkotni. A steaket pont úgy készítették el, ahogyan kértem, a báránycomb egyenesen felséges volt! Persze az egészet leöblítettük néhány helyi aranybarna színű sörrel." forrás

,, Mindenképp pozitívak az élményeim/ink a környékbeli helyekkel. Bár valamennyivel többe kerül eljárni vacsorázni, mint Pesten, de a szolgáltatást itt igencsak meg kell fizetni és ez így van rendjén. A minőség abszolút megfelelő, számomra pedig kifejezetten megnyugtató, hogy eddig bárhova mentem, mindenhol találtam valamit, amit cölisként én is megehettem. (2019)" forrás

Vásárlás

Walesben is a font a fizetőeszköz, de ellentétben Skóciával és Észak-Írországgal nincs különálló walesi bankjegy. Csak a Bank of England által kiadott bankjegyek a fizetőeszközök. A skót vagy észak-ír bankjegyeket nem biztos, hogy el tudjuk Walesben költeni. Legfeljebb egy bankban váltják át angol fontra. Pénzváltóhelyek vannak nagy számban és érdemes körülnézni, hogy hol a legjobb az árfolyam.

Bankautomata nagyon sok helyen található, még a kisebb településeken is. Vigyázat, mert a bakautomatákkal kapcsolatos visszaélések elterjedtek ott is. Körültekintően hazsnáljuk a bankautomatákat, hogy ne figyeljenek meg minket, illetve főleg a PIN-kódunkat. Figyeljünk, hogy nincs-e valami gyanús dolog a gépen (főleg a klaviatúráján).  

Szórakozás

Walesben a kocsmázástól eltekintve nincs nagy buliélet. A pubokban érdemes szóba elegyedni a helyiekkel, mert igazán szórakoztató népség. 

élőzenés pub

Közbiztonság

Wales az Egyesült Királyság egyik legjobb közbiztonságú része. Ráadásul a bűnesetek száma folyamatosan csökken. Azért a turistának tudnia kell, hogy erőszakos cselekmények nem ritkák, igaz ezek nagy része városi kocsmai verekedés, bepiált egyedek közötti agresszió, vagy a focimeccsekhez kötödő huliganizmus. Kerüljük a városokban a hétvégi éjszakai életben az agresszív alakokkal teli pubokat és a nagy sportesemények utáni tömegmozgásokat. A turisták a legrikábban válnak kiszemelt áldozattá. Inkább véletlenül kerülhetünk verekedős közegbe. Walesbena zsebtolvajlás és a rablás nagyon ritka. 

Egyéb hasznos információk

CARDIFF (WALES) - TISZTELETBELI MAGYAR KONZULÁTUS
cím: Osborne House, Clos Llanfair Wenvoe CF5 6DJ  Cardiff
telefon: +44-2920-595-585 - tiszteletbeli konzul: Alun Davies - (e-mail: alun@alunjdavies.co.uk)

Cardiff

"A városban leginkább három jellegzetesen elkülönülő és fontos építészeti egység található. A kikötő a Cardiff Bay, a Cardiff Castle és a Millenium Stadium. Meghatározni melyik a legfontosabb talán felesleges. A város lakóinak mindenképpen a stadion és környéke, amely néhány évvel ez előttig – amíg az új Wembley el nem készült -, a szigetek nemzeti stadionjaként is funkcionált. A 75 ezres aréna, azon ritka stadionok közé sorolható, amely öt csillagos minősítést kapott az UEFA-tól.

Az öbölben kapott helyet egy másik meghatározó épület a Millenium Centre. A hatalmas koncerttermet, színpadokat és a BBC walesi szimfónikusainak is helyet adó épület a budapesti MÜPÁ-val rokonítható, grandiózus épület. A walesieké annyiban mégis teljesen más, hogy az egész épület a szimbólumok sokaságát hordozza. Már az épület homlokzata maga is egy verssort rejt. Két nyelven egy rigmus. Kelta sorok kaptak helyet rajta. Így az épület belső tereiben is a szén, és más természeti kincsek a szimbólumok." forrás


,, Cardiff jóval több, mint a walesi bárdok otthona. Európa legfiatalabb fővárosa méltán híres kikötőjéről, zöldellő tájairól és a modern és hagyományos építészet keveredéséről a belvárosban.

Londonból vonattal vagy busszal könnyen megközelíthető, ha bevállaljuk a fapados buszos utazást, a Megabus rendkívül olcsó jegyeket kínál kb óránként a Victoria coach stationtől. Bár vannak szervezett buszos túrák is és a helyi tömegközlekedés is kedvező árú, egy napos kirándulás esetén a legjobb, ha sétálunk. A látnivalók közel vannak egymáshoz, és így könnyebben felfedezhetjük a városka rejtett szépségeit.

A gyönyörű Bute Park és a vele határos Sophia Gardens egyike a kihagyhatatlan látnivalóknak a városban, ha kikapcsolódásra vágyunk. A parkok reggel fél 8-tól este 8-ig nyitva vannak, és ingyenesen látogathatók.

A belvárosban, Bute Park határán találhatjuk Cardiff legfontosabb történelmi látványosságát. A kastélyba belépőjegy ellenében léphetünk be, ha kevés az időnk vagy nem szeretnénk belépőre költeni, kívülről csodálva is remek élményt nyújt.

A számos étteremmel, bárral, egy mini piaccal és népszerű látványosságokkal teli öböl szórakozást nyújthat minden korosztálynak. Van lehetőség hajókirándulásra indulni, de remek időtöltés lehet a naplementét nézve vacsorázni, mindössze egy rövid sétára a belvárostól.

A Millenium Stadion, avagy a helyi rögbi fellegvárának környéke érdekes hely a street art kedvelőinek, de igazából bárkinek ajánlom, aki egy könnyed sétára vágyik a folyóparton. (2017)" forrás

A várkastély

"A cardiffi várkastély, mely egy csodálatos romantikus – viktoriánus – középkori fantáziaerőd. Cardiff várkastélya egy I. századi római erős helyén, a Taff folyó mentén áll. A római fal egy szakasza mindmáig látható. Később a normannok emeltek itt erődöt, majd a XII. században egy vártornyot is. Utóbbinak, a Black Towernek részét alkotja a jelenlegi bejárati kapu. A tekintetet mégsem a kastély legrégibb részei vonzzák, hanem a kastélybirtokon épített középkori ihletésű, romantikus palota, amelyet William Burges építész tervezett Bute harmadik őrgrófja számára, aki valószínűleg a leggazdagabb brit nemes volt a maga korában; címét nagyapjától örökölte, aki várossá fejlesztette az akkor még falunak számító Cardiffot, amely így a Bristol-csatorna fontos kikötőjévé lépett elő. Innen exportálták a dél-walesi völgyekben fejtett szenet a világ minden részébe. Burges és Bute is a középkor bűvöletében élt. Az építész a középkori építészet szakértője lévén kapva kapott az alkalmon, hogy létrehozhassa a romantikus késő középkori kastélyt. A kastélyt 1947-ben a városnak ajándékozta az ötödik őrgróf, jelenleg két walesi katonai múzeum működik benne." forrás

Swansea

,, Swansea-ban az emberekre jellemző a kedvesség és az udvariasság. A buszvezetőtől a pénztárosig sokkal kiegyensúlyozottabb, boldogabb embereket látsz, mint otthon. Swansea amúgy tipikus egyetem város.

A Swansea-i tengerpart is csodaszép a napsütésben, illetve a környéken is vannak még híres partok
(kedvencem: Rossily Bay, Mumbles), amiket érdemes meglátogatni.  forrás

Wales-i várak

 • Caernarvon

 • Harlech

 • Penrhyn

 • Beaumaris

 • Montgomery várrom

Montgomery a vár neve,
Hol aznap este szállt;
Montgomery, a vár ura,
Vendégli a királyt.

,, Ki ne emlékezne ezekre a sorokra iskolás korából? Edward király a megtépázott Waleset megy megnézni, de mint ahogy minden vérbeli irodalomtanár megmagyarázza, ez igazából nem Edward, hanem Ferenc József, nem Wales, hanem Magyarország, ezzel pedig a kisdiák le is tudja magában az egészet. Hiszen miért is lenne fontos Montgomery városa, ha az igazából csak Arany elmaszkírozott politikai üzenetének része?

Őszintén szólva először nekem sem esett le. Ciki, nem ciki, eltartott egy darabig, mire előkotortam agyam hátuljából, hogy milyen szövegkörnyezetben találkozhattam én Montgomery nevével amikor már sokadjára olvastam le a helységnevet az útjelző tábláról.

Montgomery, walesiül Trefaldwyn, városa mesébe illő. Azonban meg kell jegyeznem, hogy magyar viszonylatban egy 1300 fős lakosságú települést nem szokás városnak nevezni, de a Briteknél minden helység, amiben legalább egy bolt, étterem és egy buszmegálló van megfelel ennek a megnevezésnek. (2019)" forrás

 • Conwy

Pembrokeshire Coast

"Wales legszebb része - Pembrokeshire-part: A Pembrokeshire Coast Nemzeti Park Délnyugat-Wales szinte teljes partvonalát magában foglalja, beleértve a déli part mentén fekvő szigeteket, Skomert, Skokholmot és Grassholmot is, valamint a St. Bride-öböl északi földnyelvénél fekvő Ramsey-szigetet és a Caldey-szigetet, mely délebbre, Tenby közelében található. Ide tartozik még a Daugleddau torkolatvidéke és a Preseli Hills körüli mocsárvidék egy része is. A pembrokeshire-i part menti túraútvonal 300 kilométer hosszú, de miután ennek bejárásához legkevesebb két hét kellene, a legtöbben inkább úgy döntenek, hogy az útnak csak kisebb szakaszait teszik meg gyalogosan.

A csipkés partvonalat és a drámai hatású szirteket, melyeknél fenségesebbet talán az egész országban nem találni, kis halászfalvak és kiterjedt, homokos partszakaszok tagolják. Ezt a sokszor barátságtalan és elszigetelt vidéket a több mint 50 várrom mellett a St. David-székesegyház is vonzóvá teszi, mely Wales legfontosabb egyházi műemléke. Nagy általánosságban elmondható, hogy a turisták három okból látogatnak ide: sétálni a part mentén, megismerni az élővilágot, illetve gyakorolni az olyan szabadtéri tevékenységeket, mint a szörfözés, vitorlázás, kenuzás, búvárkodás, horgászás, lovaglás, tengeri kajakozás és természetesen a sziklamászás." forrás

Egyéb látnivalók

Jön!

Földrajz

Időjárás és éghajlat

Wales klímája viszonylag enyhe a Golf-áramlatnak köszönhetően. Az eső esélye viszont sokkal nagyobb, mint Angliában!

Történelem

Wales a mitikus Artúr király földje.

"Wales egyes források szerint a világ egyik legrégibb országa; majdnem 200 ezer évre visszamenőleg találtak leleteket arra vonatkozólag, hogy emberek laktak a területén. Az európai kelták, akik az időszámítás előtti 600 körül érkeztek, hozták a walesi karakterjegyeket: az ékesszólást, a barátságosságot és a fantáziadús gondolkodást. A későbbi római jelenlét békés periódusként maradt meg a történelmi emlékezetben, valószínűleg azért, mert a rákövetkező időszak kifejezetten zavaros volt az ír kalózok és a skótok betörésével. Az V. századtól kezdve az országra az angolszász uralom nyomta rá a bélyegét. Történelme során Wales többször is megpróbálta megteremteni függetlenségét, de ez még ideiglenesen sem sikerült. Ma Nagy-Britannia része, hivatalosan Walesi Hercegség, ám a walesi herceg nem vesz részt Wales kormányzásában. Uralkodója a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet. " forrás

Manapság

Gazdaság

Walesben háromszor annyi a juhok száma, mint az embereké.

A walesiekről

 • A walesieknek saját himnuszuk van: a Hen Wlad fy Nhadau / Land of my fathers (Őseim földje). Nagyon szép egy férfikórus előadásában.

 • A walesiek rajonganak a rugbyért, és a kóruséneklésért.

 • A walesiek idegenekkel beszélgetve szeretik kihangsúlyozni, hogy ők nem angolok, hanem walesiek.

 • Azt mondják, minden walesi azt gondolja magáról, hogy jól tud énekelni. Ha így van, ha nem. (Tom Jones esetében: így volt)

 • Sok angol szerint a walesiek: durvák, faragatlan viselkedésűek, koszosak, ápolatlanok, általában kellemetlenek. Az angolok kéjesen poénkodnak azon, hogy a walesi parasztok szeretik meghágni a juhaikat.

"Cardiff, Wales fővárosa, a kis ország lakosságának tíz százalékát tudhatja magáénak. A Miskolc nagyságú városka azonban mintha a világ közepe lenne. A walesi öntudat ugyanis szétfeszíti. Rengeteg autón díszeleg például a walesiek vörös sárkánya – zászló formájában -, vagy az autonómiát hirdető saját gépkocsi jelzés a CYM vagyis Cymru, ahogy a saját, ősi kelta nyelvükön szól. Itt különösen érezni, hogy Nagy-Britannia, valójában négy külön ország, amely hol verseng, hol háborúzik, de mindenképpen élcelődik egymással. Az angolszász, a skót, a walesi és az ír is csak pillanatokig bírja ki, hogy ne tegyen megjegyzést a másikra (főleg az angolokra). Nincs ez másképp Cardiffban sem. Még a közösségi összejöveteleik is részben arról szólnak, hogy az angolokat cikizik. Pubokban az angolok, skótok elleni rögbi meccsek mennek, amelyet képtelenek megunni, ráadásul úgy örülnek, mintha nem is ismernék az eredményt." forrás


"Nemzeti intézmény az Eisteddfodau, azaz a walesi bárdok összejövetele. Ez egy kora középkori tradicionális zenei és költői verseny, az elsőt 1176-ban rendezték Cardinganben. A hagyományokat az 1860-as években élesztették újjá. Ennek a versenynek a szellemében alakultak a férfikórusok is, többnyire szénbányászokból. A tradíciókat ma, a nehézipar összeomlása után is ébren tartják. Egy ilyen walesi bányászkórus tagjából emelkedett világsztárrá Tom Jones is. Ma három különböző Eisteddfodau-t rendeznek tavasztól augusztusig: külön zeneit, külön nemzeti hagyományokat ápolót és külön egyet a 25 év alattiak számára." forrás

Híres walesiek

Richard Burton (1925-1984)

Sir Anthony Hopkins (1937- )

Tom Jones (1940- )

Catherine Zeta-Jones (1969- )

Timothy Dalton (James Bond, 1946- )

Gareth Bale (Real Madrid)

"Istenem Bale! Egy elképesztő játékos, hihetetlen jó rúgótechnikája van, a futási sebessége és a szép cselei is egy káprázatos játékossá teszik őt. Nagyon nagy sportember, még más sportokban is jeleskedni tudna. Ha a magánéletét nézzük, akkor sem csalódunk benne, mert egy rendes ember."

Turista etikett

Jön!

Walesi nyelv

Walesi konyha

Báránysült

Rugby

Érdekességek

 1. A világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet egy walesi emberről, Sir George Everestről nevezték el.

 2. Fűves teniszpályát először Walesben alakítottak ki, még a 19.században.

 3. A világ leghosszabb nevű települése Észak-Walesben van.
  Íme: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch (
  Itt hallgatható meg a kiejtése - videó)

 4. Wales az Egyesült Királyságnak (Nagy-Britannia és Észak-Írország), amely nem jelenik meg a brit nemzeti lobogón (Union Jack).

Olvasmányos linkek

"Lélegzetelállító strandok. Impozáns hegyek, kanyargó folyók. Vakítóan zöld gyep. Legelésző juhok mindenütt. Várak és kastélyok egymás hegyén-hátán. Igen, ez Wales, Londontól csak kétórás vonatútra, és annyi felfedezni valót tartogat, hogy felsorolni is nehéz lenne! Walesbe leginkább úgy jó utazni, ha nincs előre gyártott forgatókönyved, és nincs rajtad az állandó nyomás, hogy gyorsan ki kell pipálni a kötelező látnivalókat, hanem egyszerűen csak sodródsz az árral, és megéled a pillanatot." forrás


"A harmadik napon továbbmentünk nyugatra, a Pembrokeshire Nemzeti Parkba, Wales délnyugati oldalára, Nagy-Britannia egyetlen tengerparti nemzeti parkjában, mely 620 négyzetkilométernyi területen terül el. A partszakasza 416 km, és erre a területre mindössze 23 ezer lakos jut. (Ezzel szemben Budapest 525 négyzetkilométer, a Duna-Ipoly Nemzeti Park pedig 603 négyzetkilométer.). Valószínűleg itt sem az agyvérzés viszi el az embereket, gondoltam magamban, ahogyan a mérgeszöld színű dombok hullámoztak előttem, hogy aztán csipkés, fekete sziklaként zuhanjanak a tengerbe. A természetes bokorkerítéseken túl mindenhol báránycsordák legelésztek." forrás


,, Wales szépségéről minden ismerősöm ódákat zengett, úgyhogy az Angliában töltött hetek alatt mindenképpen időt akartam rá szakítani. A határátlépésre a településnév-táblákon és a forgalmi felfestéseken kívül semmi nem utalt. Azok viszont annál inkább. Wales 3 millió lakosa közül ugyanis több mint félmillió beszél walesiül, az ország hivatalosan is kétnyelvű.

A walesi nyelv leírva olyan, mintha valaki véletlenül rátenyerelt volna a billentyűzetre, kimondva pedig egy gonosz varázsló rontóátkához hasonlít. Úti célom egy Aberystwyth nevű kisvároska volt a Ystwyth és a Rheidol folyók találkozásától nem messze. Áthajtottam többek között Llawryglyn és Cwmerfyn településen is, mire odaértem.

xxx

Aberystwyth városába azonnal beleszerettem. Az időjárás is megkegyelmezett, a felhőket mintha elfújták volna. Wales le akart nyűgözni a hullámok hátán ugráló fényfoltokkal, barnásfekete, égnek meredő sziklafalaival, amelyek közepébe fröccsentette a színes házak sorfalát. Az egyetem- és üdülőváros békésen napozott, párok teáztak a pubok teraszán, családok sétáltak a tengerpart fövenyén.

Megmásztam a Craig-lais dombot, mely Aber – a helyiek rövidítik így, gondolom nekik is nehéz a teljes név kiejtése – fölé magasodik. A csúcsra vezető siklóvasút, mely a gyaloghíd alatt robog el, 1986 óta hordozza szorgosan az utasokat. Két kocsija nevet is kapott, Lord Geraint vagy Lord Marks hátán utazhatunk.A dombtetőről nyíló kilátás már önmagában megérte volna az egész utat. Végtelen nyugalom öntött el, talán a váratlan napsütés, talán a sirályok, talán Wales hangulata miatt. Csak álltam, és néztem a délutáni fények játékát a város háztetőin.

A Walesi Parti Ösvény (Wales Coast Path) a Craig-lais csúcsán halad át. A 2012-ben átadott túraútvonal hivatalosan a világ első megszakítatlan, parton futó nemzeti ösvénye. A kirándulók mosolyogtak, mindenki köszönt mindenkinek, mint faluhelyen szokás. A walesi parti ösvény teljes távja 870 mérföld, vagyis 1400 kilométer. Ha napi húsz kilométeres átlaggal számolok, valamivel több, mint két hónap alatt legyalogolhatom. Úgy érzem, lenne rajta látnivaló. (2016)" forrás


"Wales gyönyörű! Nekem nagyon tetszik a táj, a zöld legelők és a tengerparti részek is. A városkák nagyon hangulatosak, a tipikus házikókkal. Voltunk kirándulni Rhonddában. A Rhondda Heritage Park Wales egyik fontos kulturális öröksége, a fő látványosság a bányászati múzeum, amit tényleg nívósan megcsináltak. Multimédiás eszközökkel mutatják be, hogy milyen volt a korabeli élet, különösen a bányászok élete. A prezentációban egyébként ékes walesi akcentussal beszéltek. Talán ez volt az a szöveg, amit eddig a legkevésbé értettem az erős akcentus miatt. Az ottani bányát is megmutatták, a végén pedig igazi hullámvasutas kalandban volt részünk ;) Technikailag (vetítéssel, stb.) megoldották, hogy valójában csak egy egyhelyben mozgó bányászvasútban olyan érzésünk volt mintha tényleg hihetetlen sebességgel robognánk, vicces volt :D

Következő alkalommal pedig Cardiffba mentünk sétahajózni, nagyon szép volt :D. Cardiffnál torkollik a Taff folyó az óceánba, és egy nagyon hosszú híd ível amúgy felette. Cardiff Wales fővárosa, és valójában egy nagyon fiatal városnak számít, a városi rangot csak 1905-ben kapta meg, és körülbelül 50 éve Wales fővárosa. Az egyetemnek is a legtöbb kara Cardiffban van, és a két városnak Glamorgannek és Cardiffnak együtt körülbelül 33e diákja van.

Az eddigi harmadik kirándulásom pedig a Caerphilly kastélyba volt. Ez volt talán a három kirándulás közül a legjobb. Egyrészt nagyon szeretem a várakat, és ez tényleg csodás volt, másrészt pedig egy nagyszerű idegenvezetőnk volt. Caerhilly Nagy-Britannia legnagyobb vára, az angolok viszont ezt nem szeretik beismerni, és inkább úgy közelítik meg a kérdést, hogy alapterület szerint lehet hogy ez a legnagyobb, ellenben van egy másik vár Anglia területén, ami a felhasznált kő mennyiséget tekintve nagyobb, szóval ők inkább azt tekintik a legnagyobbnak...

Ezt a várat, amúgy soha senki nem vette be. A várat amikor egyszer megpróbálták bevenni, az egyik bástyája alá ástak aknát, viszont a torony nem omlott le teljesen, csak elferdült. A walesiek büszkék rá, hogy 1 fokkal ferdébb, mint a pisai ferdetorony :) A vár meglátogatása után megnéztünk még egy skanzenszerűséget Cosmestonban, de meg kell hogy mondjam, hogy eddig ez volt az egyik legérdekesebb, amit láttam. Valósághűen volt megcsinálva az egész, mindenki korabeli viseletben volt, a tűzhelyeknél tűz égett, másrészt pedig a kultúra különbözősége miatt is volt jelentős újdonságtartalma. (2010)" forrás


Edward the king, the English king,
stride his tawny steed,
"For I will see if Wales," said he,
"Accepts my rule indeed."

Are stream and mountain fair to see?
Are meadow grasses good?
Do corn-lands bear a crop more rare
Since wash’d with rebel’s blood?

And are the wretched people there,
Whose insolence I broke
As happy as the oxen are
Beneath the driver’s yoke?"

("John Gold" költeménye)

Fotóegyveleg

A Tintern apátság romjai (avagy a "kabrió-apátság" :D)

Criccieth vár

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon