ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Írország


hirdetes

útikritikák


Észak-Írország

Észak-Írországról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Belfast|Óriások ösvénye|Nemzeti parkok|Kastélyok| Egyéb látnivalók|Történelmi háttér| Manapság| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Belfast - Titanic múzeum - s.m. fotója

2023. március óta hetente kétszer repül Budapest és Belfast között a Ryanair. A repülési idő: kb. 3 óra.


Észak-Írországról dióhéjban

Észak-Írország az Ír-sziget északi részén terül el. Része az Egyesült Királyságnak (United Kingdom) Angliával, Skóciával és Wales-szel együtt. (Nem árt tudni, hogy Nagy-Britannia viszont csak Angliából, Skóciából és Wales-ből áll.)

Észak-Írország fővárosa: Belfast.

1,9 milliós a lakosság (2023-as becslés). A lakosság 45,7 százaléka katolikus, 43,5 százaléka protestáns. A terület 101 éves történetében először kerültek többségbe a katolikusok a helyi lakosságon belül. Észak-Írországban 869 800 katolikus és 827 500 protestáns él.

Észak-Írország lakosságának közel fele 30 év alatti. Nem meglepő így, hogy a településeken pezseg az éjszakai élet.

Régen a belső viszályok, terrorista akciók, erőszakos utcai események miatt a terület a turiszmus szempontjából veszélyes desztinációnak számított. Manapság már semmivel sem veszélyesebb, mint az Egyesült Királyság más részei.

Átlagos nettó havi fizetés (2023-ban, Belfastban): 840 ezer forintnak megfelelő font. - (Az Egyesült Királyságban az átlag: 1 millió HUF)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Belfastban a Titanic múzeum épülete kívülről lenyűgöző

2. A Carrickfergus kastély a 12. századból!

3. Belfast és Derry között a Causeway Coastal Route útszakasz, mert tele van elképesztő parti természeti képződményekkel

4. A Giant’s Causeway strand

5. Ballintoy közelében a Carrick-a-Rede kötélhídon átmenni egészen különleges élmény!

Aji fotója

Nem tetszett

1. Jópofa a Kremlin nevű kocsma, de azért a Lenin-szoborral nem tudtam megbarátkozni   

2. Belfast politikai falfestményei izgalmasak, de nem mindegyik üzenetével tudtam egyetérteni  

3. A katolikus és a protestáns negyedet elválasztó magas fal, a Béke vonal (Peace Line) lehangoló látvány 

Vélemények

,, Észak-Írországban élek, itt egy vidéki kisvárosban dolgozom. Budapestiként engem a mai napig meglep az észak-írek igénytelensége. Belfast lehangoló és nyomasztó, a Titanic negyeden kivül sok látnivaló nincs." (gété, 2019)


Nem a Titanic Múzeum a nagy szám! Hanem a Nomadic, aminek fel lehet menni a fedélzetére. A Titanicra ez a hajó kompolta át az utasokat, a francia partoknál. Jóval olcsóbb a belépő rá, mint a múzeumba. (2022)


Itt szinte mindig esik, de a legkevésbé júliusban. Akkor ki lehet fogni, hogy 3-4 napig nem esik.  (2022)


Észak -Írországban kihagyhatatlan a Carrick-a-Rede. Nem messze tőle az óceán partján, az Óriások Útjának bazaltoszlopai a világörökség részét képezik. Voltam Belfastban, gyönyörű és izgalmas város, végigsétáltuk, egészen a Titanic dokkjáig. (2015)

Odajutás

A Wizzair direktben. 

Dublinból Belfast buszon kb. 2 óra 25 perc.

Londonból Belfastba a repülés ideje 1 óra 25 perc. Napi 17 járat közlekedik! 55 font olcsónak számít az oda-vissza jegyre.

A belfasti nemzetközi reptér azzal fogadott, hogy birkák legelnek a leszállópálya mellett, ami egyébként nagyon aranyos volt. A terminál egy földszintes épület, amit első ránézésre egy kiszuperált tehenészetből alakítottak terminállá, és egy 45 perces buszút vezet Belfast belvárosába onnan. És ekkor jött a meglepetés, hogy ezek tényleg a másik oldalon közlekednek. forrás

Időjárás

Észak-Írország meglátogatására a május és szeptember közötti időszak mondható optimálisnak. Július a legmelegebb hónap (18,4 fok), január a leghidegebb hónap (éjszaka 1-2 fok), október a legcsapadékosabb, április a legkevésbé csapadékos, augusztusban a ,,legmelegebb" a tengervíz: 13 fok (jajj)

Szállás

Közlekedés

k.e. fotója

Busz Belfastban - r. gy. fotója

Étkezés

tt van néhány ízletes és hagyományos étek, amelyek jellemzőek a régióra:

Irish Stew: Ez egy hagyományos ír étel, amely tartalmaz bárányhúst vagy marhahúst, burgonyát, hagymát és zöldségeket. A hozzávalókat hosszú ideig főzik, hogy a hús puha és ízletes legyen. Az Irish Stew tápláló étel, ami  tökéletes a hideg napokon.

Ulster Fry: Ez az Észak-Írországra jellemző tipikus reggeli étel. Az Ulster Fry egy kiadós és laktató reggeli, amely tartalmaz kolbászt, szalonnát, fekete- és fehérpástétomot, gombát, paradicsomot, babot, sült krumplit és tojást. Ez a nagy adag étel energiával tölt fel a nap kezdetén.

Soda Bread: Ez az Írországban és Észak-Írországban népszerű kenyér specialitás. A Soda Bread egy könnyű, omlós kenyér, amelyet sütőszóda (sodium-bikarbonát) hozzáadásával készítenek. Ez a hagyományos kenyér tökéletesen illik az ír stew vagy az Ulster Fry mellé.

Champ: Ez egy klasszikus ír krumplipüré, amit hagymával, vajjal és tejföllel ízesítenek. A Champ kiváló köret, ami jól passzol húsételekhez.

Boxty: A Boxty egy ír krumplipalacsinta, amelyet reszelt burgonyából, lisztből és tejből készítenek. Ezt a szaftos és ízletes étket lehet levesekkel, sült húsokkal vagy akár önmagában is fogyasztani.

Marharagu krumplipürével - k.a. fotója

Ulster Fry - c.b. fotója

Hering - f.m. fotója

Vásárlás

Szórakozás

,, Belfast az Ír-sziget második legnépesebb városa, egyben az északi régió központja is. Egy nagyon vibráló, élettel teli város, és persze tele van jobbnál jobb pubokkal. Ezek közül a belvárosi Crown Liquor Saloon (1880) egy igazi különlegesség mind az építészet, mind a whiskyk, mind a pubok rajongóinak. Egyenesen a ‘Viktoriánus Gin Palota’ néven emlegették sokáig.

Amiért ma is érdemes felkeresni akkor is, ha a házi whiskyjüket nem is kóstolná meg valaki, azok az eredeti épület megmaradt részletei: a faragott, fából készült mennyezet, a régimódi gázlámpások, a színes üvegablakok, a különleges mozaikcsempék és az egyedi sörcsapok. Legsajátosabb jellegzetessége ugyanakkor a tíz, ajtóval is zárható, elszeparált kis boksz, ahol a vendégek a mai napig szabadon vitathatják meg egymással a világ dolgait. Mindegyik boksznak külön betűjele van, és megőrizték a hozzátartozó, egykori jelzőrendszert is, habár az ma már nem működik. (2018)" forrás

Dali Guinness-ben - V. Jancsi fotója

Sarki kocsma - u.a.

Közbiztonság

Észak-Írország közbiztonsági helyzete totálisan megváltozott, pozitív irányba az 1998-as békemegállapodás előtti polgárháborús évtizedekhez képest. Nagy rikátn előfordulnak még terrorcselekmények, de ezek célpontjai sohasem a turisták.  Valójában Észak-Írországban jobb a közbiztonság mint az Egyesült Királyság-i átlag. 

j.g. fotója

m.j. fotója

Egyéb hasznos információk

Belfast

Lakosság (2023-ban): 643,000

g.s. fotói

Aji fotója

Titanic múzeum


,, Kelj át a Lagan-hídon, menjen végig a Queen’s úton egy korábbi hajógyár szívében, s megpillanthatod azt az épületet, amit nemrégiben emeltek. Ez a Titanic látogató központ, amely a több mint 100 éve elsüllyedt hajó alakját formázza, s amely oly sok izgalmas élményt nyújt a turistáknak. Én is elámultam itt.

A kiállítás épületének pozíciója megegyezik azzal, ahol gyártották a Titanicot és a magassága éppen a hajó magasságával egyenlő. Az épület fémlapocskákkal fedett, s amikor a nap rásüt, akkor olyan fényjáték alakul ki, mintha a víz hullámozna. Az épületet medencék veszik körül, s a vendégeket, igény szerint, körbeviszik Belfast ipari parkjában.

2012-ben aztán a Titanic kiállítás megnyitásával tulajdonképpen a mérnöki munka diadalát ünnepelték, hogy annak idején sikerült ilyen hajót megalkotni. A hatemeletes épületben a Titanic sztori minden részletét megtudhatod. A századfordulós években kezdheted az utad a bemutatótermekben, hogy képet kaphass arról, miért éppen Belfast iparosodott annyira 100 évvel ezelőtt Európában, az a város, amely a brit birodalom 3. legnagyobb települése volt? A kiállítás a továbbiakban részletesen ismerteti a hajó építésének minden mozzanatát, s eljuthatsz egészen a hajóroncsok bemutatásáig, s néhány tárgy kiemeléséig. (2017)" forrás

Óriások ösvénye (Giant's Causeway)

,, Az oszlopok a 60 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenységnek köszönhetően jöttek létre. A 40 000 bazaltoszlopból álló terület Antrim megye atlanti partjainál, Bushmills várostól 3 kilométerre északra található. 1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

A legtöbb oszlop hatszögletű, de vannak ettől eltérőek is közöttük. A láva vastagon befedte ezt a területet, van ahol 28 méter vastag. A legmagasabb oszlop 12 méteres. A látványos természeti alkotást 1692-ben fedezte fel egy püspök, ám a világ csak később, egy írás nyomán értesült róla.

Az idő folyamatosan csiszolja, alakítja a kőzetet, így több olyan alakzat is létrejött, ami látszatra olyan, mintha ember alkotta volna. A leghíresebb az Óriás csizmája, az Orgona, az Óriás szeme, a Pásztorlépcső, az Óriások hárfája vagy a Kéménysor." forrás

V. Jancsi fotói

,, Lélegzetelállító a Giant’s Coasway, vagyis az Óriás útja az északi parton. Több mint 40 ezer hatszögletű bazaltoszlop nyúlik itt a tenger fölé. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő természeti csoda úgy jött létre, hogy a vulkánkitörés után a lávafolyam megdermedt a vízben. Olyan pontosan illeszkednek egymáshoz a kövek, oszlopok, mintha precíziós géppel vágták volna őket formára. Közel három órán át csodáltuk az ír óriás útját. A szél süvített, a nap sütött, a felkorbácsolt óceán színe a haragoszöldtől a hófehérig váltakozott. Mintha egy precíziós gép szabta volna a bazaltot, pedig ez a természet műve

Persze legenda is kapcsolódik hozzá: Finn MacCool, az óriás annyira szerelmes lett egy lányba, hogy kőösvényt épített a tengerben, hogy eljusson hozzá.

Visszafelé a tenger mellett, az Antrim Coast Roadon csorogtunk egy darabig, aztán késő délután bekukkantottunk az északír fővárosba, Belfastba. A város új jelképévé vált Titanic Múzeumot (ez a legnagyobb a világon) csak kívülről láttuk, de a hajó formájú modern épület így is lenyűgöző. Az 1912-ben jéghegynek ütközött luxus óceánjáró a város hajógyárában épült. Nagy ötlet volt, hogy megépítették a múzeumot a tragédia százéves évfordulójára, a város image-ét és turizmusát is fellendítette (korábban itt írtunk róla beszámolót - szerk.)." forrás

V. Jancsi fotói


Nemzeti parkok

Kastélyok

Carrickfergus kastély

Hajdan bevehetetlennek tartották ezt a várerődöt. Az észak-ír hatalmas és monumentális középkori erődítményei közül a Carrickfergus-kastély egyike azon keveseknek, amelyek szinte eredeti állapotukban máig fennmaradtak.
Ez a szürke kőből épült kastély az észak-írországi Carrickfergus város fő és egyetlen látnivalója. A kastély ma az ország egyik legnagyobb középkorkutatási központja.

A kastély a 12. században épült. A kastélyt az anglo-normann törzsek építették, innen ered az évekkel később keletkezett erőd és a város igen szokatlan neve. A történészek hipotézisei szerint a Carrickfergus-kastély alapítói at a feladatot tűzték ki, hogy minél bevehetetlenebbé tegyék. Egy puszta sziklára épült, úgy, hogy a tenger felöl lehetetlen legyen bevenni.

A vár összes tornya a közelben bányászott legerősebb bazaltból és homokkőből épült. Az akkoriban viszonylag magas, 20 méter magas falak vastagsága elérte a négy métert is. Ezáltal a kastély az ágyútűzeket is kibírhatta. A kastély büszkesége a szárazföldi támadások elleni egyedülálló védelem volt, amelyet az ellenség „halállyuknak" nevezett. A lyuk egy átjáró a kastély főkapuja felett, a fal színének álcázva.

A kapun való áttörés vagy az ellenség szándékos megtévesztésének pillanatában a gyanútlan gyalogos támadók forrásban lévő gyantát, olajat vagy egy halom éles követ kaptak a fejükre. A visszavonuláshoz vezető utat egy csapódó titkos rács vágta el. A "halállyuk" működési elvét minden turista látogató számára megmutatják. A várlátogatás után lehet egy jót sétálni az öböl mentén, megtekintve az erőd falait különböző szögekből. A kastélyon ​​belül is nagyon gyakran rendeznek jelmezes előadásokat a középkori élet témájában.

Z. Ilona fotója

Dunluce kastély

                                                                                           b.f. fotója

Strangford kastély

Narrow Water Castle

Egyéb látnivalók

Whitepark Bay 


Derry avagy Londonderry

Derry . Észak-írország második legnagyobb városa, amit a Foyle folyó vágja ketté, egyúttal elválasztva egymástól az angol és az ír területeket. A X. században I. Jakab angol király protestáns telepeseket hívott Londonból, ekkortól kezdve hívják az angolok Londonderrynek , a katolikus írek pedig Derrynek. Ebből a későbbiekben sok konfliktus származott , sokáig békében éltek egymás mellett, egészen 1972. január 30-ig, a “
A Véres Vasárnapig “ , amikor angol katonák tüzet nyitottak ír szabadságjogi-tüntetőkre. Az összecsapásban 14 fegyvertelen civil vesztette életét és nagyon sokan megsebesültek.

Derry katolikus részén a tűzfalakat sok szabadságharcosnak és annak a 14 embernek az idealizált arcképei dísziitik, akiket a brit ejtőernyősök lőttek le az utcákon. Az esemény a brit sajtóban évekig tabutémának számított. 2010 júniusában, 38 évvel az események után David Cameron brit miniszterelnök bocsánatot kért.


V. Jancsi fotói

Carrick-a-Rede Rope Bridge

,, A híres kötélhíd Ballintoy megyében található. Ez a híd köti össze az apró Carrickarede szigetet a szárazfölddel. A 20 méter hosszú kötélhidat 25 méteres magasságban feszítették ki még 200 évvel korábban a halászok, hogy átjuthassak a sirályok lakta pici szigetre, így le tudták zárni a szomszédos öböl bejáratát. Apály idején a bent rekedt halakból bőségesen zsákmányt gyűjthettek be, ezt a technikát a mai napig használják. Bár még baleset sosem volt a hídon, előfordult már, hogy néhány turista megijedt a visszafelé úton, őket hajóval szokták visszaszállítani a partra." forrás

Történelmi háttér

Időutazók - j.k.

1972 január 30-án, vasárnap Derry városban a brit ejtőernyős katonák megöltek 14 ártatlan, fegyvertelen tüntetőt. Erre a napra úgy emlékeznek, mint a Véres vasárnapra. Erre emlékeztet a U2 ír rockbanda 1983-ban megjelent dala, a Sunday Bloody Sunday.

Bobby Sands falfestmény Belfastban - Az IRA harcosa avagy terroristája 1981-ben halt meg éhségsztrákban

Ez viszont egy, a királynő iránt lojalista fal

Manapság

Érdekességek

Béke murália - s.m. fotója

Olvasmányos linkek

,, Kb. 1 óránk volt itt Belfastban, hogy körbemenjünk kicsit a belvárosban. De így is meg tudtunk nézni néhány nevezetességet. Az egyik a Crown Liquor Salon, amely talán a leghíresebb pub egész Észak-Írországban, és ez az egyike azon kevés kocsmáknak, melyek a National Trust birtokában áll (ez a szervezet felel minden fontosabb helyszínért az országban). A pub története 1849-ig nyúlik vissza, és úgy tartják, hogy ez volt a kor leggyönyörűbb gin palotája. A National Trust 1978-ban vásárolta meg, és a rengeteg befektetett pénznek és felújításnak hála még ma is tükrözi a Viktoriánus kor szépségét.

A Crown Liquor Saloon-ba belépve a vendégek először egy mozaikképet láthatnak Crown-ról a padlón. A pubban tíz elkülönített boksz van, így a fontos vendégek félrevonulhatnak a tömeg elől. A pubban természetesen lehet csak inni, de még jobb, ha a finom csapolt sört összeköti egy finom ebéddel vagy egy kellemes vacsorával. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Dali festmény Guiness-szel újragondolva

Belfast - International Wall

Harmónia - t.s. fotója

Alkoholmentes terület - A szabélysértőkre maximum 500 font büntetést róhatnak. - j.k. fotója

Ballybogy strand - c.b. fotója

Belfast - A Titanic áldozatainak emlékműve - Elter fotója


Kommentek

Koppány Gábor, 2019. 07. 09. 14:18
Nem olyan régen jöttünk vissza Észak-Írországból, de előtte több napot Írországban töltöttünk. Véleményünk szerint Belfast élhetőbb, mint Dublin. Persze ennek rengeteg oka van. Dublin egy ideje nagyon felkapott, de Belfast mégis az Egyesült Királyság része és a két ország gazdagságát nem lehet összehasonlítani. Belfast nem egy hatalmas város, tehát gyalogosan könnyen bejárható. A Titanic-negyed, benne ezzel a hatalmas interaktív emlékkiállítással (én sem nevezném múzeumnak) hatalmas "dobás" volt a helyiek részéről. Senki se hagyja ki, ha ott jár! Mi természetesen megnéztük a katolikus- és protestáns-negyedeket is a hatalmas falfestményekkel. Még Kelet-Belfastba is elmentünk, hogy megnézzük a CS Lewis teret - ő írta a Narnia krónikái c. könyvet - , ahol fő művének a legismertebb szereplői állnak szoborba öntve. A városháza olyan impozáns, hogy akár egy kisebb ország parlamentje is lehetne. Persze Belfaston kívül más látnivalók is vannak Észak-Írországban, mindenkinek csak ajánlani tudjuk a Giant's causeway-t vagy éppen a Carrick-a-Rede Rope Bridge-t (Ballintoy közelében). Az árakról annyit, hogy ami 1 € Dublinban, az 1 GBP Belfastban...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon