ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Írország

Észak-Írország

Észak-Írországról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Belfast|Óriások ösvénye|Nemzeti parkok|Kastélyok| Egyéb látnivalók|Történelmi háttér| Manapság| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Dunseverick - pb


Észak-Írországról dióhéjban

Észak-Írország az Ír-sziget északi részén terül el. Része az Egyesült Királyságnak (United Kingdom) Angliával, Skóciával és Wales-szel együtt. 

1,9 milliós a lakosság (2021-es becslés). A lakosság 48 százaléka protestáns, 45 százaléka római katolikus. Észak-Írország fővárosa: Belfast.

Észak-Írország lakosságának közel fele 30 év alatti. Nem meglepő így, hogy a településeken pezseg az éjszakai élet.

Régen a belső viszályok, terrorista akciók, erőszakos utcai események miatt a terület a turiszmus szempontjából veszélyes desztinációnak számított. Manapság már semmivel sem veszélyesebb, mint az Egyesült Királyság más részei.

Átlagos nettó havi fizetés (2021-ben, Belfastban): 775 ezer forintnak megfelelő font.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Belfastban a Titanic múzeum épülete kívülről lenyűgöző

2. A Carrick-a-Rede kötéhídon átmenni egészen különleges élmény

3. A Carrickfergus kastély (12. századból!)

4. Belfast és Derry között a Causeway Coastal Route útszakasz, mert tele van elképesztő parti természeti képződményekkel

5. A Giant’s Causeway strand

Nem tetszett

1. Jópofa a Kremlin nevű kocsma, de azért a Lenin-szoborral nem tudtam megbarátkozni   

2. Belfast politikai falfestményei izgalmasak, de nem mindegyik üzenetével tudtam egyetérteni  

3. A katolikus és a protestáns negyedet elválasztó magas fal, a Béke vonal (Peace Line) lehangoló látvány 

Vélemények

,, Észak-Írországban élek, itt egy vidéki kisvárosban dolgozom. Budapestiként engem a mai napig meglep az észak-írek igénytelensége. Belfast lehangoló és nyomasztó, a Titanic negyeden kivül sok látnivaló nincs." (gété, 2019)

Odajutás

Dublinból Belfast buszon kb. 2 óra 25 perc.

Londonból Belfastba a repülés ideje 1 óra 25 perc. Napi 17 járat közlekedik! 55 font olcsónak számít az oda-vissza jegyre.

Időjárás

Észak-Írország meglátogatására a május és szeptember közötti időszak mondható optimálisnak. Július a legmelegebb hónap (18,4 fok), január a leghidegebb hónap (éjszaka 1-2 fok), október a legcsapadékosabb, április a legkevésbé csapadékos, augusztusban a ,,legmelegebb" a tengervíz: 13 fok (jajj)

Szállás

Közlekedés

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

,, Belfast az Ír-sziget második legnépesebb városa, egyben az északi régió központja is. Egy nagyon vibráló, élettel teli város, és persze tele van jobbnál jobb pubokkal. Ezek közül a belvárosi Crown Liquor Saloon (1880) egy igazi különlegesség mind az építészet, mind a whiskyk, mind a pubok rajongóinak. Egyenesen a ‘Viktoriánus Gin Palota’ néven emlegették sokáig.

Amiért ma is érdemes felkeresni akkor is, ha a házi whiskyjüket nem is kóstolná meg valaki, azok az eredeti épület megmaradt részletei: a faragott, fából készült mennyezet, a régimódi gázlámpások, a színes üvegablakok, a különleges mozaikcsempék és az egyedi sörcsapok. Legsajátosabb jellegzetessége ugyanakkor a tíz, ajtóval is zárható, elszeparált kis boksz, ahol a vendégek a mai napig szabadon vitathatják meg egymással a világ dolgait. Mindegyik boksznak külön betűjele van, és megőrizték a hozzátartozó, egykori jelzőrendszert is, habár az ma már nem működik. (2018)" forrás

Közbiztonság

Egyéb hasznos információk

Belfast

V.J. fotója

Titanic múzeum

,, Kelj át a Lagan-hídon, menjen végig a Queen’s úton egy korábbi hajógyár szívében, s megpillanthatod azt az épületet, amit nemrégiben emeltek. Ez a Titanic látogató központ, amely a több mint 100 éve elsüllyedt hajó alakját formázza, s amely oly sok izgalmas élményt nyújt a turistáknak. Én is elámultam itt.

A kiállítás épületének pozíciója megegyezik azzal, ahol gyártották a Titanicot és a magassága éppen a hajó magasságával egyenlő. Az épület fémlapocskákkal fedett, s amikor a nap rásüt, akkor olyan fényjáték alakul ki, mintha a víz hullámozna. Az épületet medencék veszik körül, s a vendégeket, igény szerint, körbeviszik Belfast ipari parkjában.

2012-ben aztán a Titanic kiállítás megnyitásával tulajdonképpen a mérnöki munka diadalát ünnepelték, hogy annak idején sikerült ilyen hajót megalkotni. A hatemeletes épületben a Titanic sztori minden részletét megtudhatod. A századfordulós években kezdheted az utad a bemutatótermekben, hogy képet kaphass arról, miért éppen Belfast iparosodott annyira 100 évvel ezelőtt Európában, az a város, amely a brit birodalom 3. legnagyobb települése volt? A kiállítás a továbbiakban részletesen ismerteti a hajó építésének minden mozzanatát, s eljuthatsz egészen a hajóroncsok bemutatásáig, s néhány tárgy kiemeléséig. (2017)" forrás

Óriások ösvénye (Giant's Causeway)

,, Az oszlopok a 60 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenységnek köszönhetően jöttek létre. A 40 000 bazaltoszlopból álló terület Antrim megye atlanti partjainál, Bushmills várostól 3 kilométerre északra található. 1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

A legtöbb oszlop hatszögletű, de vannak ettől eltérőek is közöttük. A láva vastagon befedte ezt a területet, van ahol 28 méter vastag. A legmagasabb oszlop 12 méteres. A látványos természeti alkotást 1692-ben fedezte fel egy püspök, ám a világ csak később, egy írás nyomán értesült róla.

Az idő folyamatosan csiszolja, alakítja a kőzetet, így több olyan alakzat is létrejött, ami látszatra olyan, mintha ember alkotta volna. A leghíresebb az Óriás csizmája, az Orgona, az Óriás szeme, a Pásztorlépcső, az Óriások hárfája vagy a Kéménysor." forrás

Nemzeti parkok

Kastélyok

Carrickfergus kastély

Dunluce kastély

Strangford kastély

Narrow Water Castle

Egyéb látnivalók

Whitepark Bay 

Carrick-a-Rede Rope Bridge

,, A híres kötélhíd Ballintoy megyében található. Ez a híd köti össze az apró Carrickarede szigetet a szárazfölddel. A 20 méter hosszú kötélhidat 25 méteres magasságban feszítették ki még 200 évvel korábban a halászok, hogy átjuthassak a sirályok lakta pici szigetre, így le tudták zárni a szomszédos öböl bejáratát. Apály idején a bent rekedt halakból bőségesen zsákmányt gyűjthettek be, ezt a technikát a mai napig használják. Bár még baleset sosem volt a hídon, előfordult már, hogy néhány turista megijedt a visszafelé úton, őket hajóval szokták visszaszállítani a partra." forrás

Történelmi háttér

1972 január 30-án, vasárnap Derry városban a brit ejtőernyős katonák megöltek 14 ártatlan, fegyvertelen tüntetőt. Erre a napra úgy emlékeznek, mint a Véres vasárnapra. Erre emlékeztet a U2 ír rockbanda 1983-ban megjelent dala, a Sunday Bloody Sunday.

Bobby Sands falfestmény Belfastban - Az IRA harcosa avagy terroristája 1981-ben halt meg éhségsztrákban

Ez viszont egy, a királynő iránt lojalista fal

Manapság

Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, Kb. 1 óránk volt itt Belfastban, hogy körbemenjünk kicsit a belvárosban. De így is meg tudtunk nézni néhány nevezetességet. Az egyik a Crown Liquor Salon, amely talán a leghíresebb pub egész Észak-Írországban, és ez az egyike azon kevés kocsmáknak, melyek a National Trust birtokában áll (ez a szervezet felel minden fontosabb helyszínért az országban). A pub története 1849-ig nyúlik vissza, és úgy tartják, hogy ez volt a kor leggyönyörűbb gin palotája. A National Trust 1978-ban vásárolta meg, és a rengeteg befektetett pénznek és felújításnak hála még ma is tükrözi a Viktoriánus kor szépségét.

A Crown Liquor Saloon-ba belépve a vendégek először egy mozaikképet láthatnak Crown-ról a padlón. A pubban tíz elkülönített boksz van, így a fontos vendégek félrevonulhatnak a tömeg elől. A pubban természetesen lehet csak inni, de még jobb, ha a finom csapolt sört összeköti egy finom ebéddel vagy egy kellemes vacsorával. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Dali festmény Guiness-szel újragondolva

Belfast - International Wall

Harmónia - t.s. fotója


Kommentek

Koppány Gábor, 2019. 07. 09. 14:18
Nem olyan régen jöttünk vissza Észak-Írországból, de előtte több napot Írországban töltöttünk. Véleményünk szerint Belfast élhetőbb, mint Dublin. Persze ennek rengeteg oka van. Dublin egy ideje nagyon felkapott, de Belfast mégis az Egyesült Királyság része és a két ország gazdagságát nem lehet összehasonlítani. Belfast nem egy hatalmas város, tehát gyalogosan könnyen bejárható. A Titanic-negyed, benne ezzel a hatalmas interaktív emlékkiállítással (én sem nevezném múzeumnak) hatalmas "dobás" volt a helyiek részéről. Senki se hagyja ki, ha ott jár! Mi természetesen megnéztük a katolikus- és protestáns-negyedeket is a hatalmas falfestményekkel. Még Kelet-Belfastba is elmentünk, hogy megnézzük a CS Lewis teret - ő írta a Narnia krónikái c. könyvet - , ahol fő művének a legismertebb szereplői állnak szoborba öntve. A városháza olyan impozáns, hogy akár egy kisebb ország parlamentje is lehetne. Persze Belfaston kívül más látnivalók is vannak Észak-Írországban, mindenkinek csak ajánlani tudjuk a Giant's causeway-t vagy éppen a Carrick-a-Rede Rope Bridge-t (Ballintoy közelében). Az árakról annyit, hogy ami 1 € Dublinban, az 1 GBP Belfastban...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon