ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Anglia


hirdetes

útikritikák


Dél-Anglia

Dél-Angliáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás|OxfordCambridgeCanterbury|Cornwall|   Brighton|Stonehenge| Egyéb látnivalók |Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg 

Ennek az aloldalnak a tartalommal feltöltése elkezdődött. Kérünk némi türelmet.

.

Cambridge

Dél-Angliáról dióhéjban

Dél-Anglia Anglia déli része, amelyet a La Manche csatorna határol az angol csatornától keletre. Az terület több megyét foglal magába, beleértve Kentet, Surrey-t, Sussex-t és Hampshire-t. Gazdag történelmi, kulturális és természeti látnivalói révén, Dél-Anglia vonzó turisztikai célpont.

A régióban találhatók különleges helyszínek, mint például a Stonehenge ősi kőkör, az egyik legismertebb és leglátogatottabb turisztikai attrakció az egész Egyesült Királyságban. Az idilli Cotswolds vidék, az ókori Bath városa, és az Eastbourne-i tengerpart is népszerű látogatási célpontok.

Dél-Anglia kulturális élete is gazdag, számos múzeum, galéria és színház található itt. A régióban található Oxford és Cambridge neves egyetemei világszerte ismertek és elismertek.

A régióban több nemzeti park is található, például a New Forest és a South Downs Nemzeti Park, amelyek ideálisak a kirándulásra és a természet szerelmeseinek.

Dél-Angliában számos szálláslehetőség található, a kis panzióktól és vendégházaktól a luxus szállodákig, és számos étterem, kávézó és bár is található a régióban, amelyek kiválóan képviselik a helyi konyhát és kultúrát.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

2.

Nem tetszett

1.

Vélemények

Időjárás

Általánosságban mondható, hogy Dél-Anglia az Egyesült Királyság legmelegebb klímájú része, és ami még fontosabb a legkevésbé csapadékos. Árnyalni kell azonban ezt a megállapítást, ugyanis a régión belül a légköri és egyéb viszonylatok miatt helyenként eléggé eltérőek az éghajlati jellemzők. Minél közelebb van egy hely a parthoz, azaz az óceánhoz, annál hűvösebbek a nyarak és melegebbek a telek. A parti területek csapadékosabbak is. 

Oxford

162 ezer lakos (2022-es becslés)

Oxfordról külön aloldalon írunk - itt

Cambridge

150 ezer lakos (2022-es becslés)

Cambridge-ről külön alodalon írunk - itt

Canterbury

kiejtés: kenteböri

157 ezer lakos (2023-as becslés)

A város történelme nagyon gazdag és sokszínű. Itt található a Canterburyi érsekség, az anglikán egyház központja. Az érsekséghez kapcsolódóan, a városnak hosszú hagyománya van a kereszténységben, és a középkorban fontos zarándokhely volt.

Canterbury-nek továbbá híres egyeteme van, a Canterbury Christ Church University, melynek oktatási területei közé tartozik a művészet, a humán tudományok, a társadalomtudományok és az egészségtudományok.

A városban számos történelmi látnivaló található, köztük a Canterburyi Katedrális, amely az UNESCO Világörökség része, valamint a St. Augustine apátság romjai, a Westgate középkori városkapu, és a Canterbury Múzeum és Galéria. A város központja hangulatos, tele van szűk utcákkal, boltívekkel, történelmi épületekkel és kávézókkal, üzletekkel, éttermekkel és bárokkal.

Canterbury kulturális központ, és számos eseményt rendeznek itt egész évben, beleértve a filmfesztiválokat, az irodalmi fesztiválokat, a zenei fesztiválokat, a zarándoklatokat és a karácsonyi vásárokat. A város könnyen megközelíthető Londonból, és a környező régióban találhatók további turisztikai látványosságok is, mint például a Doveri Kikötő, a Leeds kastély és a Whitstable partvidék.

Cornwall

Cornwall legszebb strandjai: Pedn Vounder Beach, Kynance Cove, Percella Cove, Porthcurno Beach, Porthminster Beach, Fistral Beach, Towan Beach 

Helston - (Tükörszirmok FB fotói)

,, Cornwall, délnyugat Anglia hol trópusi, hol mesébe illő hangulatot árasztó megyéje elsősorban nyaraláshoz ideális, egyrészt a távolság, másrészt a sok csodálatos helyszín miatt. Londonból gépkocsival, busszal és vonattal is egyszerűen megközelíthető. Busszal 9 óra alatt, vonattal és autóval is körülbelül 6 óra alatt érhetünk Penzanceba (ejtsd: Penzansz), illetve busszal és vonattal is nagyjából 7 óra alatt, autóval 5 óra alatt Newquayba (ejtsd: Nyúki). Mindkét városból számtalan varázslatos helyszínt kereshetünk fel.

Ha főként pihenni, fürödni, szórakozni vágyunk egy lenyűgöző, ám nyüzsgő városkában, és "csak" egy-két nap szeretnénk a környékbeli természeti csodákat - Porthcurno Beach, Pedn Vounder Beach, Minack Theatre, Land's End és Kynance Cove - felkeresni, akkor St. Ivesban vagy Penzanceban válasszunk szállást. Ha viszont az aktív pihenést választjuk és Cornwall északi részeire szeretnénk eljutni, mint például Lost Gardens, Eden Project vagy Tintagel, akkor Newquay ideális választás. A szálloda árak magasak, de a hostelek, kempingek megfizethetők bárki számára. (2018)" forrás

Brighton

A városról külön aloldalon írunk - itt

Stonehenge

kiejtés: sztonhendzs

,, Stonehenge Wiltshire megyében, Dél-Anglia középső részén, a La Manche csatorna partjától kb. 50 kilométerre északra, Londontól kb. 130 kilométerre nyugatra található. Az építmény a nagy kiterjedésű, mészköves dombságon, a Salisbury-síkságon áll. Közelében több jelentős, ősi földépítmény is fekszik, de a hozzá legközelebb eső település az apró Amesbury városka az Avon folyó völgyében.

Stonehenge egyetlen kőépítmény maradványa. Igen egyszerű a szerkezete, elrendezése és a területe sem mondható nagynak. Mégis, ezt a néhány követ, amely nagyfokú pontosságról és leleményességről árulkodik, a mai napig rejtély és titok lengi körül.

Míg mi, emberek legfeljebb egy évszázad alatt megfáradtan életünk végére érünk, az olyan helyek, mint a jó öreg Stonehenge, örökéletűnek mutatkoznak. Fantáziadús összevisszaságban burjánzanak az újabb és újabb elképzelések arról, mit jelképez és milyen céllal épült ez az érdekes kőépítmény. Bármilyen célt is szolgált az építői számára, a mi kultúránkban több mint 900 éve inspiráló és fejtörést okozó hely szerepét tölti be. Nem alakult ki róla egységesen elfogadott magyarázat, a mai, népszerű verzió pedig, miszerint valamiféle történelem előtti csillagászati eszköz lett volna, inkább a saját kultúránkból, korunkról szól, mintsem az ősi valóságból. " forrás

u. sz. fotója

Egyéb látnivalók

Salisbury

Salisbury egy város Dél-Angliában, Wiltshire megyében található. Az egyik leginkább ismert látnivalója a Salisbury-i katedrális, amely a középkori időkből származik és a város egyik jelképe. A katedrális híres a szép, gótikus építészeti stílusáról és a világ legmagasabb egybefüggő kőboltozatáról. Az épületben található az Egyiptom-legátusának sírja, valamint a Magna Carta, az emberi jogok egyik legfontosabb dokumentuma.

Salisbury továbbá híres a középkori történelmi épületeiről, mint például a régi városháza, amely a 18. században épült, és számos szép, szabadtéri teret és parkot kínál, például a Queen Elizabeth Gardens és a River Avon partján található Hudson's Field.

A városban a látogatók számos kulturális és művészeti eseményen vehetnek részt, például koncerteken, színházi előadásokon, kiállításokon és egyéb rendezvényeken. Salisbury környékén több természeti park is található, például a New Forest Nemzeti Park, amely kiváló lehetőséget kínál a kirándulásra, kerékpározásra és a természet megfigyelésére.

Ili fotója

Bath

Bath egy gyönyörű város Dél-Angliában, Somerset megyében található. Az egyik legismertebb látnivalója a Római fürdők, amelyek a római időkből származnak. Ez a helyszín az egyik legfontosabb turisztikai attrakciók közé tartozik, amelyet érdemes meglátogatni. Az épületet a 19. században újjáépítették, és ma múzeumként működik, amely bemutatja a római fürdők történetét, az ott talált régészeti leleteket és azokat az érdekes tényeket, amelyeket a fürdőkkel kapcsolatban tudni érdemes.

Bath városa tele van történelmi látnivalókkal, mint például a Bath-i katedrális, amely egy gyönyörű gótikus épület. A városban számos szép épület és történelmi helyszín található, mint például a Georgian épületek, a Victoria Park, a Royal Crescent és a Circus.

Bath egyébként ismert a forrásairól, így a városban számos fürdő található, amelyek a helyiek és a turisták kedvelt szórakozási lehetőségei. A városban található fürdőkön kívül Bath környékén számos egyéb természeti látnivaló is található, például a Mendip Hills és a Cotswolds Nemzeti Park, amelyek kiváló lehetőségeket kínálnak a természet szerelmeseinek.


Ókori fürdő - Irén fotója

Bibury

Bibury egy festői kis falu Dél-Angliában, Gloucestershire megyében, amely gyönyörű természeti környezettel és történelmi látnivalókkal büszkélkedhet.

A falu leginkább azon híres, hogy a világ egyik legszebb falujának tartják. A Bibury-patak partján található cottages a 17. században épültek, és az angol vidéki életstílus megtestesítői. Ezek a szép, színes, virágokkal díszített házak a patak felett átívelő, köves híd segítségével közelíthetők meg.

A faluban található a St. Mary templom, amely a 12. században épült és számos régészeti értéket rejt magában. A falu közepén található a Bibury Court, amely a középkori időkből származik, és ma az angliai turizmusért felelős hivatalnak ad otthont.

A falu környéke is számos látványosságot kínál. A közelben található a Cotswolds Nemzeti Park, amely gyönyörű tájakkal, erdőkkel és hegyekkel rendelkezik, valamint a Chedworth Roman Villa, amely az egyik legjobb állapotban fennmaradt római villa Angliában.

Bibury-ban számos étterem és kávézó található, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi ételeket és italokat. A faluban a látogatók vásárolhatnak szuveníreket, helyi kézműves termékeket és ajándéktárgyakat is.


j. l. fotója

Hever Castle

Hever Castle egy gyönyörű kastély Dél-Angliában, Kent megyében található. Az épület történelme a 13. századra nyúlik vissza, de a kastély mai formáját a 16. században nyerte el, amikor Thomas Boleyn, Anna Boleyn apja megvásárolta és jelentős átalakításokat hajtott végre rajta.

A kastély leginkább azon híres, hogy itt nőtt fel Anna Boleyn, aki VI. Henrik angol király második felesége lett. A kastélyban számos reneszánsz stílusú szoba és terem található, amelyekben bemutatják az épület történelmét és az ott élők életét. A látogatók megtekinthetik a kastélyban található gyönyörű műalkotásokat, bútorokat és porcelánokat is.

A kastély kertjei is lenyűgözőek. A területen található egy tó, egy labirintus és egy gyönyörű rózsatárnok. A látogatók sétálhatnak a kertben és élvezhetik a csodálatos kilátást.

A kastély környékén további látnivalók is találhatóak, mint például a Hever Golf Club és a Hever Castle Lake, amelyek a természet szerelmeseinek kínálnak kikapcsolódási lehetőségeket. A környéken számos étterem és kávézó található, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi ételeket és italokat.

aji

Winchester

Winchester egy történelmi város Dél-Angliában, Hampshire megyében található. A város történelme egészen az ókorig nyúlik vissza, és a város gazdag kulturális örökséggel és nevezetességekkel büszkélkedhet.

A város központjában található a Winchester Katedrális, amely az egyik legismertebb nevezetessége Winchesternek. Ez a csodálatos katedrális az egyik legnagyobb és legmagasabb középkori templom Angliában. A katedrálisban találhatók az angolszász királyok sírjai és számos művészeti alkotás is.

Winchesternek további nevezetességei közé tartozik a Winchester Városháza, amely az egyik legjobb példa a georgiai építészetre Angliában, a Winchester College, amely az egyik legrégebbi független iskola Angliában, valamint a Great Hall, amely az egyik utolsó maradványa a középkori várnak, és tartalmazza a híres Kerekasztalt is.

A város környéke is lenyűgöző. A South Downs Nemzeti Park gyönyörű kilátást nyújt a környező vidékre, és ideális hely a sétákra és a kirándulásokra. A város közelében található a Winchester Tudományos Központ, amely interaktív kiállításokat kínál a tudomány és az űrkutatás területén.

k. k. fotója

Weymouth

Weymouth egy festői kisváros Dél-Angliában, Dorset megyében található. A város gazdag történelmi örökséggel és gyönyörű tengerparti kilátásokkal büszkélkedhet.

A város központjában található a Weymouth Kikötő, amely a város egyik legfőbb nevezetessége. A kikötőben számos étterem és bolt található, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi ételeket és italokat, valamint vásárolhatnak szuveníreket és ajándéktárgyakat.

A város tengerpartja is gyönyörű. A homokos strand tökéletes hely a pihenésre és a napozásra. A strand mellett található a Weymouth Tengeri akvárium, ahol a látogatók megismerkedhetnek a tengeri állatok és növények világával.

Weymouthnak további látnivalói közé tartozik a Nothe Fort, egy történelmi erőd, amely lenyűgöző kilátást nyújt a környező területre. A környéken számos sétaútvonal található, ahol a természet szerelmesei élvezhetik a gyönyörű tájat és a tengerparti kilátást.


Ilona fotója

Torqay

Torquay egy gyönyörű kisváros Dél-Angliában, Devon megyében található. Az érintetlen strandok, a csodálatos kertek és az elegáns épületek miatt a város régóta népszerű turistacélpont.

A városban található az angol Riviéra nevű rész, ahol az idősek és a nyugdíjasok között keresett a nyaralóhely. A tengerpart menti sétányon találhatók a szállodák, éttermek, boltok és egyéb turisztikai attrakciók. A városban található az Agatha Christie múzeum, amely megemlékezik a híres írónőről, aki itt élt és dolgozott.

Torquay környéke lenyűgöző természeti szépségeket kínál. A Dartmoor Nemzeti Park egy rövid autóútra található, és ideális hely a gyalogtúrákra, a hegymászásra és a kerékpározásra. A környéken találhatók csodálatos kertek, mint például a Torre Abbey, ahol a látogatók megcsodálhatják a virágok és növények szépségét.

j. m. fotója

Hastings

Hastings egy bájos kisváros Délkelet-Angliában, East Sussex megyében található. A város történelme több mint ezer évre nyúlik vissza, és számos kulturális és természeti látnivalóval büszkélkedhet.

Hastingsben található a híres vár, amely már az 1066-os normann invázió idején is állt. A vár megtekintése lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy megismerkedjenek a város gazdag történelmével és a normann invázióval kapcsolatos fontos eseményekkel. A vár közelében található a Hastings Múzeum és Galéria, amelyben megcsodálható a város gazdag művészeti és történelmi öröksége.

Hastings környéke is lenyűgöző természeti szépségeket kínál. A városban található a Hastings Country Park, amely több mint 660 hektáron terül el, és csodálatos kilátást nyújt a tengerre és a környező területekre. A környéken számos sétaútvonal található, amelyeken keresztül a látogatók megismerhetik a természet és a környezet szépségeit.

Hastings híres a tenger gyümölcseiről, így a városban található éttermek és kávézók kínálnak friss halat és rákot, amelyeket helyben készítenek el. A városban találhatók szállodák, panziók és vendégházak is, amelyek a látogatók kényelmét és pihenését szolgálják.

Irén fotója

Eastbourne

Eastbourne egy bájos kisváros Délkelet-Angliában, East Sussex megyében található. A város híres a tengerpartjáról, a strandjairól, a lenyűgöző természeti környezetről és a kulturális látnivalókról.

A városban található a híres Eastbourne Pier, amely egy hosszú, gyalogosan járható móló a tengeren. A móló mellett számos bolt, étterem és kávézó található. A városban találhatók csodálatos kertek is, mint például a Gyöngyvirág-kert, amelyben a látogatók megcsodálhatják a virágok és növények szépségét.

Eastbourne környéke is lenyűgöző természeti szépségeket kínál. A South Downs Nemzeti Park egy rövid autóútra található, és ideális hely a gyalogtúrákra, a hegymászásra és a kerékpározásra. A környéken találhatók csodálatos strandok is, mint például a Birling Gap, amely különösen népszerű a sziklamászók körében.

R. Kati fotója

Botany Bay

Botany Bay egy gyönyörű partszakasz a délkelet-angliai Kentben, Angliában. A partszakasz 14 mérföldre található Canterbury városától és 5 mérföldre Margate városától.

Botany Bay ismert a homokos partjairól, az erős tengeri szélről és a csodálatos kilátásokról, amelyeket kínál a part mentén sétálóknak. A partszakasz valódi természeti csoda, és vadregényes tájat nyújt, amelyet a tengeri sziklák és a magas sziklafalak tesznek igazán lenyűgözővé.

A partszakaszon található egy kis kávézó és étterem, ahol lehetőség van egy kis pihenésre és étkezésre. Azonban, ha valaki a nyüzsgő városi életet keresi, akkor Botany Bay nem feltétlenül az ideális helyszín. A partszakasz nyugodt és békés hangulata miatt sokan úgy választják, mint a pihenésre és a kikapcsolódásra alkalmas helyszínt.

Dover

Dover egy kisváros Délkelet-Angliában, Kent megyében, a Fehér-szikla partján található. Az egyik legismertebb látnivalója a híres Doveri Vár, amely ősi várkastély és erődrendszer, mely az évszázadok során fontos szerepet játszott az angol történelemben.

A városban található a Doveri Kikötő, amely fontos kikötő az Anglia és Franciaország közötti árufuvarozásban és személyszállításban. A kikötő területén számos bolt, étterem és kávézó található.

Dover híres a lenyűgöző természeti környezetről is. A Fehér-szikla partján található a híres Fehér-szikla-szirtek, amelyek csodálatos kilátást nyújtanak a tengerre és a környező területekre. A környéken találhatók a St. Margaret's-öblök és a Samphire Hoe, amelyek ideálisak a túrázásra, a kerékpározásra és a természet szerelmeseinek.


a. e. fotója

Rye

Rye egy bájos kisváros Délkelet-Angliában, East Sussex megyében található. A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és egy népszerű turisztikai célpont.

Rye középkori városfalainak sétánya mellett a város főbb látnivalói közé tartozik a híres Lamb House, amely egy korábbi nyaraló volt Henry James író számára, és most múzeumként működik. A városban találhatók régi templomok és kápolnák is, mint például a St. Mary's Church, amely a város főbb temploma.

Rye hangulatos belvárosa számos kis boltot, galériát, antik üzletet és kávézót kínál a látogatóknak. A városban található szállások között számos szálloda, panzió és vendégház található, valamint számos étterem is, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi ételeket és italokat.

Rye a környező vidékek szépségét is kínálja, köztük a Camber Sands strandot, amely egy népszerű kirándulóhely a helyiek és a turisták körében. A környéken lehetőség van gyalogtúrákra, kerékpározásra és hajókirándulásokra is.

j. b. fotója

Warwick

Warwick egy kisváros, amely a közép-angliai régióban, Warwickshire megyében található. A város gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, és több fontos történelmi látnivalóval rendelkezik.

A Warwicki Vár a város legfontosabb látnivalója, amely az 1068-ban épült normann várkastély egyik legjobban megőrzött példánya. A várban találhatók múzeumok, kiállítások és látogatóközpontok, amelyek bemutatják a város és az egész ország történelmét.

A városban találhatók szállodák, panziók és vendégházak, amelyek kényelmes szálláslehetőséget biztosítanak a látogatóknak. Warwickban számos étterem és kávézó is található, amelyek a helyi ételeket és italokat kínálják.

A Warwickshire megyében található Cotswolds vidék a környék főbb turisztikai célpontja. A vidék bájos falvairól és csodálatos tájairól híres, valamint számos lehetőséget kínál a túrázásra és a kirándulásra.


m. j. fotója

Durdle Door


,, Anglia egyik legszebb és legérdekesebb természeti képződménye a Durdle Door, a tengerbe nyúló 190 millió éves szikla.

Ha busszal érkezünk a Durdle Door Holiday Park megállónál célszerű leszállni, mert a parkon keresztül sétálva 10 - 15 perc múlva a tengerparton lehetünk.

A parkon keresztül sétálva a parkolóhoz érkezünk, ahonnan már látható a sötétkék tenger. Folyamatosan lefelé vezet az utunk, s hamarosan rácsatlakozhatunk az anglia tengerparjait szegélyező gyalogosösvényre (itt S W Cost Path) és láthatjuk a Man O'War Beachet, a Doordle Doort valamint a távolban a függőleges fehér mészkőfalakat.

g. e. fotója

Ahogy egyre közelebb érünk úgy áll el egyre jobban a lélegzetünk, a lenyűgöző látványtól ami fogad minket... A Man O'War Beachre vezető lépcsők le vannak zárva, így erre a partszakaszra csak úszva vagy hajóval, csónakkal - a bátrabbak matraccal - juthatunk el, de a látvány bőven kárpótol...

A part kavicsos, a víz sekély és átlátszó kék a látvány magával ragadó... Végig sétálhatunk a kavicsokon egészen a hófehér meredek sziklafalak alá, vagy napozhatunk a tenger hullámait hallgatva.. ...(2019)" forrás

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Tükörszirmok FB-oldal


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon