ÚTIKRITIKA.HU / Csatorna-szigetek


hirdetes

útikritikák


Csatorna-szigetek

A Csatorna-szigetekről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Időjárás| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés|Étkezés| Vásárlás| Egyéb praktikus információk| Guernsey| Jersey| Más szigetek|Fotóegyveleg

Közút a Sark szigeten - F. J. fotója

Tartalom feltöltése folyamatban

A Csatorna-szigetekről dióhéjban

Angolul: Channel Islands

A francia partoktól kb. 22 kilométerre fekvő szigetek a brit korona fennhatósága alá tartoznak, de nem részei az Egyesült Királyságnak.

A szigetek közül a Jersey a legnagyobb.

A Guernsey kis szigetein mindenki ismeri egymást, és a hivatalos nevek használata helyett gyakran becenevekkel szólítják egymást.

Sark szigetén az egyetlen motor, amely engedélyezett, a traktor, amely a sziget mezőgazdasági munkáinak elvégzésére szolgál.

Jersey egyetlen kastélyában, a Mont Orgueil-ben, egykor a WC-knek nincs faluk, hogy az ott dolgozók könnyen ellenőrizhessék, hogy valaki elszökött-e.

Alderney-ről azt tartják, hogy a legnagyobb számú és legjobban tartott bicikliket találhatjuk itt a Csatorna-szigeteken.

A Csatorna-szigetek nem tagjai az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése után sem, mivel a szigetek önálló jogállással rendelkeznek.

Guernsey híres az egyedülálló tejéről, amely egy speciális, sötét színű tejelő tehenek tejéből készül.

Jersey híres a Jersey-tojásokról, amelyek kicsit sárgábbak és gazdagabb ízűek, mint a hagyományos tojások.

Sark szigetén nincs utcai világítás, így a látogatóknak sötétben kell közlekedniük, és a csillagok fénye adja a világítást.

A Csatorna-szigetek a híres írónő, Victor Hugo otthonául is szolgáltak, amíg politikai menedéket nem kértek tőle.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Jersey nyugati partján, a St Ouens Bay csodálatos egy strand.

Nem tetszett

1.

Vélemények

Időjárás

Nyáron jellemzően meleg az időjárás, de nem forró, a tél hűvös, de nem túl hodeg. Ritkán van szélsőséges időjárás, s így egész évben lehet ott turistáskodni.

Agusztusban van a legmelegebb és janárban a leghidegebb. A legtöbb csapadék novemberben decemberben és januárban van, júliusban esik a legkevesebb eső. Nagy hideg és havazás nem jellemző. 

Miként az Egyesült Királyság más területein, itt is szeszélyes az időjárás akár ugyanazon a napon belül.

Odajutás

Az Egyesült Királyságból az EasyJet, British Airways és a Flybe repül ide.

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

Guernsey és Jersey, a két legnagyobb sziget a csoportban, rendelkeznek kiterjedt tömegközlekedési rendszerekkel, amelyekkel könnyen el lehet jutni a városok és a turisztikai látványosságok között.

A buszok a legnépszerűbb közlekedési eszköz mindkét szigeten, és több buszvállalat is működik, amelyek összekötik az egyes területeket. Guernsey-n például a busszal való utazás olcsó és hatékony módja annak, hogy körbeutazzon a szigeten, és megtekinthesse a legfontosabb nevezetességeket.

Ezenkívül mindkét sziget rendelkezik kerékpárút-hálózattal, így a kerékpározás is népszerű közlekedési mód lehet a turisták számára.

A kisebb szigeteken azonban a közlekedés lehet, hogy korlátozottabb, és a legjobb módja annak, hogy felfedezze azokat, gyalogosan vagy kerékpárral történik.

Hop on Hop off Sark szigeten - F. J. fotója

Étkezés

Tenger gyümölcsei - A Csatorna-szigetek tengere rendkívül gazdag tenger gyümölcseiben, így a helyi éttermekben számos tengeri herkentyűs étel kapható, mint például homár, kagyló, kagylófélék, garnélarák, rákok és polip.

Pasty - A pasty egy hagyományos angol étel, amelyet a Csatorna-szigeteken is megtalálhatunk. A pasty egyféle húsos pite, amelyben hússzeletek, zöldségek és fűszerek találhatóak.

Mead - Az angol mézbor, a mead a Csatorna-szigeteken is népszerű ital. A mead-t általában mézből, vízből és élesztőből készítik, és édes íze van.

Jersey cream tea - A Jersey cream tea egy hagyományos tea, amelyet Jersey-n készítenek, és a helyi krémmel és lekvárral tálalnak. Az italhoz általában friss süteményeket vagy sütiket is kínálnak.

Guernsey Gache - A Guernsey Gache egy hagyományos kenyér, amelyet a Csatorna-szigeteken készítenek. A kenyér édes ízű, és általában vajjal és lekvárral szolgálják fel.

Vásárlás

Guernsey Market - A Guernsey Market az egyik legnagyobb bevásárlóközpont Guernsey-n. A piacon számos kiskereskedő és bolt található, ahol különböző árucikkeket lehet vásárolni, például ruhákat, élelmiszereket, édességeket és ajándéktárgyakat.

Jersey Market - A Jersey Market egy másik nagy bevásárlóközpont a Csatorna-szigeteken. A piacon számos bolt és üzlet található, ahol különféle termékeket lehet vásárolni, például ruhákat, cipőket, élelmiszereket, édességeket, helyi kézműves termékeket és ajándéktárgyakat.

St. Peter Port - A Guernsey fővárosában, a St. Peter Port-ban, számos bolt és üzlet található, ahol különböző termékeket lehet vásárolni, például ruhákat, élelmiszereket, édességeket és ajándéktárgyakat.

St. Helier - Jersey fővárosában, a St. Helier-ben is számos bolt és üzlet található, ahol különféle árucikkeket lehet vásárolni, például ruhákat, élelmiszereket, édességeket, helyi kézműves termékeket és ajándéktárgyakat.

Termelői piacok: A szigeteken számos termelői piac (farmer's market) található, ahol friss, helyi termékeket lehet vásárolni, például gyümölcsöket, zöldségeket, halat és egyéb élelmiszereket.

Egyéb praktikus információk

Bankképület Sark-szigeten - F. J. fotója

Guernsey

brit kiejtés: görnzi

Lakosság (2022-ben): 63,400

Történelme: Guernsey nagyon gazdag történelemmel rendelkezik, és az elmúlt évszázadokban számos fontos történelmi eseménynek volt a helyszíne. A sziget fővárosa, St. Peter Port, egykor fontos kikötő volt, amelyen keresztül a kereskedelem zajlott a Brit Birodalom és az Európai kontinens között.

Nyelvek: Guernsey hivatalos nyelve az angol, de a helyiek körében a normand-francia nyelv is elterjedt, amelyet Guernesiais-nek hívnak. Ez a nyelv azonban mára veszélyeztetett nyelvvé vált, és csak kevesen beszélik.

Látványosságok: Guernsey számos érdekes és történelmi látnivalóval rendelkezik, beleértve a Fort Grey-t, a Guernsey kőkeresztjeit, a St. Peter Port kikötőjét és a Sausmarez Manor-t. A sziget továbbá számos gyönyörű stranddal rendelkezik, ahol a látogatók élvezhetik a napfényt és a tengerparti tevékenységeket.

G. A. fotója

Jersey

brit kiejtés: dzsörzi

Lakosság (2022-ben): 107,800

,,Fővárosa": St. Helier

Kiépített bicikliutak sokasága hálózza be a szigetet. Csodás élmény eltekerni a sziget legvadregényesebb pontjaira, például az olyan meseszép tengeröblökbe, mint St. Brelade, Plemont vagy St. Ouen. Itt aztán le lehet támasztani a biciklit, s elmenni egyet kajakozni például a La Corbière-világítótorony körül, amely a sziget délnyugati csücskében magasodik egy apró sziklaszirten. Kerékpárt sok helyütt bérelhetünk, St Aubin faluban például 13 és fél fontba (4690 Ft) került egy bicikli egész napra.

A sziget méreteihez képest megdöbbentő, mennyi a programlehetőség. Jersey legtöbbet fényképezett erődjét, a 800 éves Mont Orgueil várkastélyt a békés halászfalu, Gorey szomszédságában nem szabad kihagyni. A vár önmagában is monumentális látvány, azonban számos érdekes "mozgó" szobornak is otthont ad. Az alkotások olyan hangzatos neveket viselnek, mint Haláltánc vagy Boszorkányok a pokolban.

Itt van Durell állatkertje

Jersey a virágok szigete, ezt úton-útfélen tapasztalhatjuk, de bizonyos helyeken fokozott koncentrációban vannak jelen a növények. A Levendula Farmon egy üdítő mezei séta után szinte mindent megvehetünk, amiben van levendula: szappant, parfümöt, péksüteményt, csokoládét, lekvárt. Aztán van még orchideafarm (Eric Young Orchid Foundation), valamint egy botanikus kert, amely az ódon, Viktória-korabeli kúriát, Samares Manort öleli körül.

(2017) forrás


St. Helier egyik fontos látnivalója a St. Aubin-öböl keleti végében magasodó 16. századi várkastély (Elizabeth Castle). Egészen különleges a fekvése, mivel dagály idején egy szigeten áll, apálykor viszont meg lehet közelíteni száraz lábbal. Érdekes kétéltű jármű közlekedik az erődhöz, amely apály idején kerekeken gurul, dagály idején viszont hajóként funkcionál.

Az árapály jelenség amúgy is ijesztő méreteket ölt Jersey-n. Talán sehol nincs Európában ilyen mértékű – közel 12 méteres – vízszintingadozás. Ez azt jelenti, hogy apály idején kb. másfél-két kilométert húzódik vissza az óceán. Ilyenkor több apró szigetecskére át lehet sétálni, csak ügyelni kell az időre, nehogy úszva kelljen visszatérni.
Kétéltű jármű: apályban busz, dagályban hajóForrás: Németh András

St. Helier hangulatos utcácskáin a brit mellett egyértelműen a francia hatás dominál. Ez nemcsak az építészetben, hanem az utcák, terek neveiben is megjelenik. Egészen a 20. századig a régi (elfranciásodott) normann nyelvből eredeztethető "jersey patois", azaz a jèrriais volt a köznép nyelve, csak az utóbbi száz évben vette át helyét az angol. forrás

A lejtők egy részén burgonyát termesztenek - Sz. Ancsa fotója

J. D. fotója

Más szigetek

Herm

Herm sziget egy kis, békés sziget, ami északkeleti irányban helyezkedik el Guernsey-től, és csak körülbelül 3 km² területű. Itt van néhány dolog, amit érdemes tudni Herm szigetéről:

Gyönyörű táj: Herm szigete gyönyörű, természetes tájakkal büszkélkedhet, amelyek között megtalálhatók a homokos strandok, sziklás partok és a dombok. A sziget nagyon kis területű, így a látogatók könnyen át tudják járni, és élvezhetik a természet közelségét.

Kiváló pihenési lehetőségek: Herm szigete nagyon nyugodt és békés hely, ahol a látogatók élvezhetik a pihenést és a kikapcsolódást a mindennapok stresszes életétől. A szigeten nincsenek autók, így a látogatók gyalog vagy kerékpárral közlekedhetnek.

Érdekes történelem: Herm szigete gazdag történelemmel rendelkezik, amely az 5. századtól kezdődik, amikor a szigetet szerzetesek lakták. A sziget az évszázadok során számos történelmi eseménynek volt a helyszíne, amelyeket a látogatók felfedezhetnek a helyi múzeumban.

Vízi sportok: Herm szigetén a látogatók számos vízi sportot űzhetnek, mint például a búvárkodás, a szörfözés és a vitorlázás. A kristálytiszta víz és a lenyűgöző természeti környezet ideális környezetet biztosít a különféle vízi tevékenységekhez.

Szálláslehetőségek: Herm szigetén számos szálláshely található, beleértve a sziget egyetlen szállodáját, valamint apartmanokat és nyaralókat is.

Alderney

Alderney a Csatorna-szigetek egyik legkisebb, de legérdekesebb szigete, amely a La Manche-csatorna közepén helyezkedik el. Itt van néhány dolog, amit érdemes tudni Alderney-ről:

Történelme: Alderney rendkívül gazdag történelemmel rendelkezik, amely az ókorra nyúlik vissza. A szigetnek fontos szerepe volt a középkori hadviselések során, majd a második világháború alatt a náci megszállásnak volt a helyszíne. A sziget számos emléket őriz ezekből az időkből, amelyeket a látogatók felfedezhetnek.

Természeti kincsek: Alderney számos természeti kincset kínál, beleértve a lenyűgöző partokat, a sziklás öblöket és a csodálatos kilátást a La Manche-csatornára. A szigeten élnek számos védett állat- és növényfajok, amelyeket a természetkedvelők megcsodálhatnak.

Strandok: Alderney strandjai valószínűleg azok közé tartoznak, amelyek a legkevésbé látogatottak a Csatorna-szigeteken. Az állóképességi sportoolók és a fürdőzők paradicsoma, az egyik legnépszerűbb strand a szigeten a Corblets Bay, amely homokos, tiszta és gyönyörű környezetben található.

Érdekes látványosságok: Alderney rengeteg érdekes látványosságot kínál a látogatóknak, beleértve a Fort Tourgis-t, a Nunnery-t, a Mannez Battery-t és a Alderney Wildlife Trust Nature Reserve-t. A sziget a madárbarátok paradicsoma, mert itt találhatóak számos madárfajok, mint például a szürke fecske, a tengeri sas és a guvat.

Közlekedés: Alderney autómentes sziget, és a látogatók csak gyalog vagy kerékpárral közlekedhetnek. A szigeten számos bérelhető kerékpár található, amelyekkel a látogatók könnyen felfedezhetik a szigetet.

F. J. fotói

Sark

Sark szigete egy kis, autómentes sziget, amely a La Manche-csatorna közepén található, és az Egyesült Királysághoz tartozik. A sziget csak 5,5 km² területű, de egyedülálló természeti szépséggel rendelkezik. Itt van néhány dolog, amit érdemes tudni Sark szigetéről:

Autómentesség: Sark szigete egyike azon kevés helyeknek a világon, ahol az autók használata tilos. A szigeten csak kerékpározni, gyalogolni vagy lovas kocsival közlekedni lehet, ami nagyon kellemes és nyugodt hangulatot teremt.

Természeti kincsek: Sark szigete gyönyörű természeti kincseket kínál, beleértve a homokos strandokat, a kristálytiszta vizű öblöket, a zöld dombokat és az erdőket. A sziget állat- és növényfajokban gazdag, ide tartozik több mint 150 madárfaj, valamint számos egyedi növényfaj is.

Látványosságok: Sark szigete számos érdekes látványosságot kínál a látogatóknak, mint például a La Seigneurie-t, amely egy gyönyörű, régi viktoriánus villa, a Sark Caves-t, amelyek a sziget partjainál találhatóak, és a Sark kikötőjét, amelyből gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra.

Étkezési lehetőségek: Sark szigete számos étkezési lehetőséget kínál, beleértve a helyi pubokat és éttermeket, ahol a látogatók kipróbálhatják a helyi ételeket és italokat.

Szálláslehetőségek: Sark szigetén számos szálláshely található, beleértve a helyi vendégházakat, apartmanokat és kempingeket is.

Közlekedés: A sziget csak gyalog, kerékpárral vagy lovas kocsival közlekedhető, így a látogatóknak nagyon élvezetes és különleges élményt nyújt a közlekedés a szigeten.

Derrible-öböl - F. J. fotója

Sarkhenge - F. J. fotója

Fotóegyveleg

Sark sziget - A 19.században ez börtönként szolgált. - F. J. fotója


Kommentek

úti kritikus, 2023. 08. 03. 18:39
Csabának:
https://www.wiman.me/guernsey
https://www.wifimap.io/112-jersey
https://www.wiman.me/guernsey


Fodor Csaba, 2023. 08. 03. 15:38
Esetleg arról lenne info, hogy van-e a szigeteken ingyenes wifi hozzáférés. Mert megnéztem, egyik hazai mobil szolgáltatónál sincs lehetőség kedvezményes internetezésre


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon