ÚTIKRITIKA.HU / Birmingham


hirdetes

útikritikák


Birmingham

Birminghamról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Közbiztonság| Egyéb praktikus információk| Látnivalók| Programlehetőségek| Fotóegyveleg

.

d. e. fotója

A Jet2.com brit fapados légitársaság hetente kétszer (hétfőn és pénteken) közlekedik Budapest és Birmingham között. A repülési idő kb. 2 óra 50 perc. Birminghamből sajnos reggel 8-kor indul a gép.

A Wizzair is ugyanezeken a napokon repül, csak ott az odaútnál kell a reggel 6:45-höz az éjszaka közepén felkelni.

A Ryanair is elkezdett ide közlekedni. Pénteken és vasárnap vannak a járatok. Az indulások kedvező időpotban vannak mindkét iráynban.

.

Birminghamről dióhéjban

1,3 milliós a lakossága (2023-as becslés), a vonzáskörzettel együtt 2,6 milliós. Nagy-Britannia második legnépesebb városa. A közép-angliai West Midlands régióban található a nagyváros. Birmingham Lndontól északnyugatra van, 193 kilométer távolságban.

Azt hihetnénk, hogy Birmingham a turizmus szempontjából nem annyira felkapott város. Tévedés. Évente 40 millió belföldi és egymillió külföldi  látogatója van. Az ide irányuló hatalmas belföldi turizmus elsősorban a fesztiválokhoz és a konferenciákhoz kötődik.

A fiatalok városa: a lakosság 40 százaléka 25 éven aluli. 4 egyeteme van, s ezekben összesen 75 ezer diák tanul. Nagy arányban élnek Birminghamben afrikai, ázsiai bevándorlók. A lakosság 25-30 (!) százaléka mozlim.

Birminghamnak összesen 56 kilométernyi vizi útja van. Ez több, mint ami Velencének van. 

Birminghamből indultak el ezek a legendás hard rock és heavy metal bandák: Led Zeppelin, Judas Priest, Black Sabbath.

Feltünően, elképesztően sok ékszerbolt van a városban. Van egy ékszernegyed is (Jewellery Quarter).

Nettó havi átlagbér (2023-ban): 1 millió HUF-nak megfelelő font - ez annyi mint az Egyesült KIráályságban az átlag

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Szerencsére a centrumban nem érződik az iparváros jelleg: minden hangulatos, szépek az utcák

2. Jópofák a csatornák, kellemes sétálni a partjaikon

3. A Bullring nevű bevásárlóközpont futurisztikus komplexuma

4. Az iparvárosi múlthoz képest meglepően sok a zöld terület, park

5. A Great Western Arcade

Nem tetszett

1. Nincs metró

2. Tulajdonképpen nincs egyetlen igazi kötelező nevezetessége, rengeteg angol város van, ami sokkal hangulatosabb.

3. A buszokon a jellemző szemetelés

4. A hatvanas években épült ronda épületek

Vélemények

,, Ismeritek a Netflix-es Peaky Blinders című sorozatot? A 19.században játszódik, az ipari forradalom idején. Birmingham fontos ipari központnak számított, mivel rengeteg csatornánk van, amin keresztül az áruszállítás zajlott. Ezek a csatornák még ma is megvannak." forrás


Felfedeztem tipikus angol időben Anglia második legnagyobb városát.
A hajdanán dúsgazdag és csodás viktoriánus kori épületekkel teli várost a németek a második világháborúban teljesen lebombázták.
Így megsemmisítették az angol hadiipar bázisát de azért pár szép palota és épület megmaradt az utókorra.
A 18. század végétől 35 mérföldnyi városi mesterséges csatorna épült Birminghamben, ezen szállították az árukat és a megtermelt ipari termékeket a kikötőből, a nem tengerparti városba. (Ata, 2023)


Birminghamben alapvetően nincsen sok "hagyományos" látnivaló, ugyanakkor az építészete miatt úgy gondolom, hogy tulajdonképpen maga a város egy múzeum, hiszen az anglikán stílusú templomtól kezdve a modern irodaházakig minden megtalálható.


Odajutás

A Jet 2, a Wizzi Air és a Ryanair fapados légitársaságok közlekednek ide Budapestről.

Londonból vonattal egy óra 25 perc alatt juthatunk el ide.

Budapestről jelenleg 3 légitársaság üzemeltet közvetlen járatot: Jet2.com, Ryanair és Wizz Air.
Én péntek este utaztam Wizz Air-rel, majd vasárnap este jöttem haza Ryanairrel. Budapesten figyeljetek melyik kapuhoz mentek, mert nincs sok különbség a járatok indulása között (pénteken 3 db járat indul), ezért mindenképpen ellenőrizzétek le a járatszámot is.
Odafele csupán 5516 Ft volt a jegy, hazafele pedig 20 font.
A repülőtérről gyorsan és olcsón be lehet jutni a városközpontba vonattal, az AirLink járat díjmentesen igénybe vehető, amely elvisz Birmingham International vasútállomásig, onnan pedig 10-15 perc alatt a New Hall street-i vasútállomáson leszel. (2024)

Szállás

Travelodge Birmingham New Hall Street szállodában töltöttem el a 2 éjszakát, teljesen kulturált, tiszta szobát kaptam. Az elhelyezkedése tökéletes volt, hiszen minden fontos negyedet elértem max. 10-15 perc sétával.
https://maps.app.goo.gl/fXYqYGfe8DSpphgP9

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: 

3 csillagos: 

4 csillagos:

Helyi közlekedés

Én egyetlen egyszer használtam a városi tömegközlekedést, azt is csak amiatt, hogy kipróbáljam a híres emeletes buszokat. Nagyon sűrűn közlekednek a járatok. Jegyautomaták nincsenek, legegyszerűbben a bankkártyáddal tudsz jegyet venni, 2 font 1 db jegy, 4.5 font a 24 órás jegy, amit automatikusan számol a rendszer, így fontos, hogy mindig ugyanazt a kártyát használd a felszálláskor és ne kombináld a mobiltárcás fizetést a fizikai kártyával.
Birminghamben vonattal, buszokkal és villamossal lehet közlekedni, metró nincsen.

Uber elérhető Birminghamben.

Busz

Birminghamben széles körű buszközlekedési hálózat működik, melyet a National Express West Midlands üzemeltet. A buszjegyek ára a távolságtól függően változik, és több árú opció áll rendelkezésre, például egyszeri utazásra szóló jegyek, napijegyek vagy hetijegyek. A jegyek ára általában 2 és 5 font között mozog.

Villamos

Birminghamban jelenleg nincs villamosközlekedés. Volt.


p.m. fotója

Étkezés

A késő esti érkezés miatt első utam egy Tescoba vezetett, ahol kipróbálhattam a híres Meal Dealt, ami egyébként egy nagyon jó budget-friendly találmány. Csupán 3.9 fontért tudsz választani rengeteg szendvics, saláta, készétel közül, mellé kijelölt snack-et és üdítőt/vizet is kapsz. Snack egyébként lehet gyümölcs is.

Másnap reggel kipróbáltam a Medicine Bakery-t, ahol egy hatalmas tál granola görög joghurttal és áfonya szósszal valamint egy menta tea 8.2 fontba került.
Lehetőség van péksüteményeket is vásárolni elvitelre, ezek nagyon finomak és kiadósak voltak.
https://maps.app.goo.gl/AVLfbzVSWik8EJ7R6

Hagyományos beülős éttermet nem tudok ajánlani, mert akárhol próbálkoztam, mindenhol telt ház volt, sajnos erre nem igazán készültem fel. (Bár nem is az éttermek miatt mentem oda.)

Rengeteg street food-os fuvarkocsi (büfékocsi?) kínálkozik. A jelentős dél-ázsiai közösség miatt sok helyen lehet enni curry-s ételeket.

Helyi specialitások:

Balti hús: Birmingham kínai negyedében található az ország legnagyobb Balti hús étterme. A Balti hús egy indiai curry alapú étel, amelyet gyakran balti edényben szolgálnak fel.

Fish and chips: A hagyományos angol étel, a sült hal és sült krumpli, a híres Balti háborús munkások által behozott indiai fűszereket is felhasználó, ízletes újragondolásban is kapható.

Cadbury csokoládé: A Cadbury World nevű látogatóközpontban meg lehet tekinteni a csokoládégyártás folyamatát, és természetesen meg lehet vásárolni a híres Cadbury csokoládékat is.

Steak pie: Az angol piték közül a steak pie a legnépszerűbb. A steak pie-ban marhahús a töltelék, és általában sült krumplit és zöldségeket szolgálnak mellé.

t. p.

Balti kebab: Egy kicsit másképp, mint a hagyományos kebabok, a Balti kebabok indiai fűszereket használnak, és általában a Balti hús éttermekben kaphatók.

Black Country lángos: A Black Country régióban található Dudley lángosa híres az egész Egyesült Királyságban. A lángos lágy és puha tésztából készül, amelyet édes és sós feltétekkel lehet fogyasztani.

Pease pudding: Az angolok által kedvelt étele, a Pease pudding, egy főtt borsókrémes étel, amelyet általában sonkával és kenyérrel szolgálnak fel.

Vásárlás

Birmingham népszerű bevásárlóhely, és számos lehetőséget kínál a turistáknak. Az egyik legismertebb bevásárlóközpont a Bullring, amely több mint 160 üzletet kínál. Itt találhatóak a legismertebb brit és nemzetközi márkák, de a helyi ékszerboltokat és kézműves boltokat is érdemes meglátogatni.

A The Mailbox szintén egy népszerű bevásárlóközpont, ahol a luxusmárkákat találhatjuk meg. A Grand Central és a New Street Station között található üzletközpontokban szintén számos lehetőség van a vásárlásra.

A Bull Ring Markets a helyi élelmiszerboltokat és kézműves boltokat kínálják, és az üzemeltetők célja, hogy bemutassák a helyi termékeket a látogatóknak.

A turistáknak érdemes meglátogatniuk a Jewellery Quarter-t is, ahol több mint 100 ékszerbolt és ékszerkészítő műhely található. Itt számos lehetőség van az egyedi ékszerek megvásárlására és a helyi készítésű ékszerek megtekintésére.

Közbiztonság

Birmingham közbiztonsági helyzete nem a legjobb, de tán jobb, mint Manchesteré és Liverpoolé.

Mint minden nagyvárosnak, Birminghamben is vannak olyan környékek, amelyeket a turistáknak érdemes elkerülniük, különösen éjszaka. Ilyen például a Nechells, Washwood Heath és Alum Rock nevű kerületek, amelyek magas bűnözési aránnyal rendelkeznek. Azonban a város többsége biztonságos és turistabarát, és a turistáknak nincs okuk az aggodalomra, ha a szokásos óvintézkedéseket betartják. Ajánlott mindig figyelni a környezetet, különösen sötétedés után, és kerülni az elhagyatott helyeket.

Őszintén szólva a repülőjegy lefoglalása után kezdtek el megjelenni olyan cikkek, hogy ez Anglia legveszélyesebb városa, stb. Mivel a járatom majdnem este 9-kor landolt + útlevél ellenőrzés, így bőven az éjszakai életbe cseppentem. Alapvetően minden korosztály képviseltette magát a szórakozóhelyeken és kocsmákban, semmilyen félelemre adó okkal nem találkoztam, rendőröktől kértem egy kis útba igazítást, akik készségesen segítettek. Én végig biztonságban éreztem magam nappal és éjszaka is. (2024)

Egyéb praktikus információk

Nem sokkal drágább vagy sok minden ugyanannyiba került mint Budapesten. Amikor kint tartózkodtam, akkor 451 Ft volt 1 angol font, jelenleg ez már 460 Ft, így azt gondolom, hogy "szerencse" kérdése is, milyen áron tudsz pénzt váltani.
Készpénzt egyáltalán nem vittem, mindenhol a terminált hozták automatikusan fizetéskor. Revoluton váltottam pénzt és végig Revoluttal fizettem. (2024)

Látnivalók

Alapvetően két nagy városrészre oszlik a város:
"hagyományos" belváros valamint az Ékszerésznegyed.
Mindenképpen ajánlom felkeresni a Victoria teret, a Birmingham-i székesegyházat, St. Martin's teret és anglikán templomot. Elsétáltam a kínai negyedbe is, nekem ez nem tetszett annyira. Akik szeretnek külföldön vásárolni, azoknak ajánlom a Bullring nevű bevásárlóközpontot, ahol minden üzlet gigantikus méretben található meg.
Ha valakit érdekelnek a múzeumok, akkor a művészeti múzeum és galéria sem fog csalódást okozni. Ezek mellett kiemelkedik a Cardbury csokoládémúzeum, valamint a National Sea Life akvárium is.

Szombat délután elindultam vonattal Stratford-upon-Avon városába, ahol Shakespeare szülőházát lehet megtekinteni. Nekem ez egy fantasztikus élmény volt, mindenkinek ajánlom. A házba a belépőjegy 19 font volt, viszont ezzel a jeggyel 1 éven át korlátlan alkalommal visszatérhetsz és megtekintheted a kiállítást.
A retúr vonatjegy 9.6 fontba került, az utazás pedig 1 órát vett igénybe.
Ha valakit Oxford érdekelne, szintén elérhető kb. 1 órás vonatúttal Birminghamből.

Gas Street

Gas Street Basin Birmingham városközpontjában található, ahol a Worcester és a Birmingham csatornák találkoznak. A hely egykor a város ipari szívének számított, ma pedig az egyik legkedveltebb turisztikai látványosság, ahol rengeteg étterem, bár és üzlet található a kikötőben. A régi csatornaházak és raktárak felújítottak és átalakítottak, és sokukban exkluzív lakások és irodák találhatók. A Gas Street Basin a város egyik legismertebb és legszebb helye, amit érdemes meglátogatni, különösen egy kellemes sétára a csatornán.

p.m. fotója

Jewellery Quarter

A Jewellery Quarter egy olyan városrész Birminghamben, amely híres az ékszer- és óragyártás hagyományairól. Az iparág története egészen a 18. századig nyúlik vissza, és a városrészben ma is több mint 400 ékszerüzlet található. Az utcák és épületek gazdag történelmi és kulturális örökséget őriznek, és a látogatók számos érdekes múzeumot és galériát fedezhetnek fel, például a Pen Museumot, az Argentea Galleryt vagy a Museum of the Jewellery Quarter-t. A városrészben a gasztronómiai kínálat is bőséges, és számos tradicionális pubot, kávézót és éttermet találhatunk, ahol kipróbálhatjuk a helyi specialitásokat.

B. T. fotója

Templomok

Birmingham több híres és jelentős templommal rendelkezik, közülük néhány:

St. Philip's Cathedral: A város főtemploma, amely a 18. században épült és számos átalakításon és bővítésen ment keresztül az évek során.

St. Chad's Cathedral: Az Anglikán Egyház második legnagyobb temploma Birminghamban, amely a 19. században épült és a városközpont közelében található.

St. Martin's Church: Ez a középkori templom a város legrégebbi és legismertebb temploma, amely több mint 800 éves történelemmel rendelkezik.

Birmingham Oratory: Ez a 19. századi római katolikus templom, amely az Oratórium rendházaként működik, a barokk és a neogótikus építészet keveréke.

St. Mary's Church: Ez a gótikus stílusú templom a középkori Birmingham egyik legrégebbi épülete, amely a 12. században épült és az eredeti középkori részek ma is láthatók.

Programlehetőségek

National Sea Life Center

A National Sea Life Center Birmingham-ben egy akvárium-komplexum, amely különböző tengeri élőlényeket mutat be, például cápákat, teknősöket, rájákat és számos halat. Az akvárium általában egész évben nyitva tart, és a belépőjegy árai felnőttek számára általában £20 és £25 között változnak, a gyerekek belépőjegye pedig általában £16 és £20 között van. Az árak azonban változhatnak az időszaktól, a napszaktól és az online foglalásoktól függően.

Fotóegyveleg

s.v. fotói

Ata fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon