ÚTIKRITIKA.HU / Manchester


hirdetes

útikritikák


Manchester

Manchester dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság |Egyéb hasznos információk|Foci| Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Shudehill - l.e. fotója

Manchester dióhéjban

 • Manchester északnyugat-angliai város, 1641 kilométerre található Budapesttől. A városban magában kb. 395 ezren laknak, de a vonzáskörzettel együtt összesen kb. 2,8 millióan élnek ott (2023-as becslés).
 • A város lakosságának 22% mozlim.
 • Budapestről a Jet2.com és a Ryanair fapados légitársaságok repülnek direktben Manchesterbe. Nagyon olcsó jegyárban nem tanácsos reménykedni, legfeljebb ha hónapokkal az indulás előtt foglalunk. Az oda-vissza árak bizony 50-60 ezer HUF között mozognak a nyári hónapokban. A repülés időtartama általában 2 óra 20 perc körül van.
 • Manchestert inkább a focirajongóknak és a fiatalabb utazóknak ajánljuk. Manchester érdekes lehet azoknak, akik meg akarnak ismerkedni a nagyváros szórakozási lehetőségeinek tág választékával. London után Manchester a legnagyobb angol diákváros.
 • Hagyományos kulturális turizmus szempontjából Manchester parádés látványosságokat nem kínál. Vörös nyers téglaépületek százai, elég érdekes, de nem szenzációs múzeumok, néhány figyelemreméltó ultramodern építmény, parkok. Azaz persze van rengeteg látnivaló, hiszen a város gazdag történelemben, populáris kultúrában, éjszakai életben, evésben és ivásban, vásárlásban, építészetben és persze fociban. Manchester érdekes lehet azoknak, akik meg akarnak ismerni egy angol nagyvárost, ami átlagosabb, mint London. Manchester egy igazi egyetemista, melós és focirajongós város. Sajátos élmény pénteken, szombaton késő este látni, ahogy a fél város leissza magát.
 • Érdekesebb látnivalók: a National Football Museum (e témában a világ legnagyobb és talán legjobb múzeuma); a Castlefield Urban Heritage Museum (nagyon jól megcsinált ipartörténeti múzeum), a Church Street vagy az Arndale Shopping Complex (vásárolni, nyüzsgést nézni); a Városháza szép épülete.
 • Elég jó a közbiztonság; Manchester jóval olcsóbb, barátságosabb és nyugisabb nagyváros, mint London.
 • Átlagos havi nettó fizetés (2023-ban): 970 ezer forintnak megfelelő font - Ez a budapesti fizetések közel háromszorosa, igaz a kinti árak átlagosan 50-55 százalékkal magasabbak. A sajtok nálunk drágábbak. A cigaretta Manchesterben két és félszer, a tömegközlekedés háromszor drágább ott mint Budapesten.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A rengeteg hangulatos söröző, a piacok, a zenés helyek
 2. Szépen rendbe hozott és rendben tartott az óváros
 3. Szuper etnikai éttermek vannak, a legjobbak az indiaiak
 4. Este a Northern Quarter negyed, a város északi részében, ahol az alternatív fiatalság gyülekezik, a bohém The Village, ami amúgy a melegek negyede
 5. Jó, praktikus a tömegközlekedés
 6. A foci őrületük, a két nagy csapatukkal kapcsolatos szenvedélyek
 7. A helyiek sokkal közvetlenebbek, mint a londoniak, és nagyon aranyosan, humorosan lokálpatrióták
 8. A National Football Museum
 9. Meccsnézés a legendás Old Traffordban (Manchester United)
 10. A hétvégén a parkokban piknikező helyiek

Nem tetszett

 1. A szeszélyes időjárás, a gyakori eső, a szürke ég, a köd
 2. Van néhány nagyon csúnya, rázós utcarész
 3. Az utcai drogárusítás
 4. Szörnyen nehéz megérteni az akcentusukat
 5. Néhány megmaradt ronda gyárépület, sok modern, üveg és acél toronyépület pedig nem annyira kellemes
 6. Nincs elég zöldterület
 7. Az ittas, hőzöngő, bunkó suhancok a rossz hírű Moss Side negyedben
 8. Amikor érdektelenné, valósággal sivárrá válik a város, mert a csaknem 70 ezer itt tanuló egyetemista a tanítási szünet idejére elhagyja a várost
 9. Óvatosnak lenni, hogy ne foglaljunk állást rossz helyen, nem a megfelelő fülek hallatára a Manchester United és a Manchester City rivalizálásának témájában
 10. Hogy faragatlan tuskónak néztek egy pub-ban, amikor borravalót próbáltam adni

Vélemények

"Budapesthez képest méretei eltörpülnek, csakúgy, mint a nem egészen félmilliós lélekszáma. Ám nem csekély, 3,5 milliós agglomeráció veszi körül, s repülőterére a világ minden pontjából percenként érkeznek a nemzetközi járatok. A városban több a szórakoztató központ, mint a mi fővárosunkban, ugyanakkor alig van mozija és színháza. Van azonban rengeteg fényreklámja, több ruhaüzlete, mint Párizsnak, két hatalmas presztízsű futballcsapata és harmincezres egyetemi campusa. Felső-vezetékes metrójáratai a harmadik elővárosból is behozzák az embereket, de éjszakai tömegközlekedése nincs. Az éjszakai szórakozóhelyeit azonban nem lehet "überelni". A padlóban színes fények futnak, akár a Szombat esti lázban, a falak percenként új színekbe öltöznek." forrás


 

,, Manchester maga igazán pozitív csalódás volt nekünk. Azt vártuk, hogy egy nagyon zsúfolt, nagyon ipari város lesz, ennnek ellenére van egy kisvárosi bája, van benne valamely ‘industrial charm’, ami azt jelenti, hogy a tagadhatatlan ipari mivolta ellenére is van valamely ódon elegancia az épületeken. Nagyon szép régi emlékművek is vannak itt, s a fejlődő media city is lenyűgöző a maga nemében." forrás

Szállás

Ajánlott szállodák:

Más Manchesteri hotelek foglalása itt - hotelscombined.com, több mint a booking.com

Közlekedés

Egy 2022-es felmérés Európa leginkább gyalogosbarát városainak rangsorában Manchestert válaszotta a másodiknak (Bruges után).

Étkezés

A városban találhatók hagyományos angol éttermek, amelyek az angol konyha klasszikus ételeit kínálják, mint például a fish and chips, a Sunday roast vagy a steak and ale pie. Ezek az éttermek gyakran hagyományos és családias környezetben várják a vendégeket.

Manchesterben megtalálhatók az olasz, francia, spanyol és indiai ételeket kínáló éttermek is, amelyek nagyszerű ételeket kínálnak a látogatóknak. Emellett a városban sok lehetőség van a street food-ra is, ahol a látogatók különféle ételeket kóstolhatnak meg, mint például a burger, a hotdog vagy a taco.

A városban találhatók vegán és vegetáriánus ételeket kínáló éttermek is, amelyek különféle egészséges és ízletes ételeket kínálnak. Ezek az éttermek általában friss és helyi összetevőket használnak, és egyre népszerűbbek a turisták körében.

Vásárlás

A városban található bevásárlóközpontok közé tartozik az Arndale Centre, amely a város központjában található, és több mint 200 üzlettel rendelkezik. A Manchester Arndale-ben számos nagyobb és kisebb üzlet található, mint például a Primark, a Topshop, a River Island és a H&M. Emellett a bevásárlóközpontban számos élelmiszerbolt, étterem és kávézó is található.

A Selfridges és a Harvey Nichols a város híres áruházai közé tartoznak, amelyek luxus márkákat kínálnak, és az élelmiszerboltjaik is kiváló minőségű termékeket kínálnak.

Manchesterben sok lehetőség van piacokra is. Az Affleck's Palace egy híres piac, amely alternatív ruhákat, ékszereket és kiegészítőket kínál. A piac a város központjában található, és különféle üzletek találhatók benne, amelyek különféle termékeket kínálnak.

Az élelmiszerpiacok közé tartozik a Manchester piac, amely friss élelmiszereket, pékárukat, halat, húst és zöldséget kínál. A piac a város központjában található, és kiváló minőségű élelmiszereket kínál a látogatóknak.

Arndale bevásárlóközpont - K.K. fotója

Szórakozás

A Canal Street a város híres szórakozónegyede, amely a meleg közösség egyik központja. Itt számos melegbarát bár és klub található, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a bulizásra és szórakozásra.

A város számos koncertteremmel és zenei helyszínnel is büszkélkedhet, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a zenekedvelők számára. A Manchester Arena a város legnagyobb koncertterme, amely sok neves előadó koncertjeinek ad otthont. Emellett a városban található számos kisebb klub és bár, amelyek élő zenét kínálnak, valamint számos DJ és éjszakai klub is található.

Közbiztonság

Manchester ma már nem számít rossz közbiztonságú brit nagyvárosnak, de azért nem árt az óvatosság a turista részéről sem. Betörések gyakran előfordulnak, de ez inkább az állandó lakosok gondja. A belvárosban a táskánkat tanácsos a hasoldalon hordani, hogy ne legyünk a zsebtolvajok áhított áldozatjelöltje. Zsebesek dolgoznak a pályaudvaron és környékén, valamint Arndale tájékán. A focimeccsekre látogatóknak is óvatosaknak kell lenni a sűrű tömegben. A Picadilly station éjszaka eléggé veszélyes.

T.P. fotója

Egyéb hasznos információk

1. Magyarország főkonzulátusának címe: Cím: 1 Portland Street, Manchester M1 3BE

Telefon: 00 44 (0) 161 503 5678 - Főkonzul: Kátai-Nagy Krisztina - Email: konz.man[at]mfa.gov.hu

Foci

National Football Museum

(Nemzeti Foci Múzeum)

a. d. fotója

Manchester United

Old Trafford Múzeum és stradion túra (meccsen kívüli) 

Manchester City

Manchester City stadion látogatás (meccsen kívüli)

Látnivalók

Castlefield Urban Heritage Museum (ipartörténeti múzeum)

Church Street

Katedrális

F.A. fotói

Manchester Art Gallery

The Lowry

The Imperial War Museum

Museum of Science and Industry

B.B. fotója

Holy Name (katolikus) templom

F.A. fotója

Olvasmányos linkek

"Méretes tölgyfa asztal mellett nagykabátban ülök egy fapadon, egy krigli Guinness sört szürcsölök – itt nem csapolnak rá habot. Metsző északnyugati szél játszadozik a sálammal. Néha megborzongok a hidegtől, de nem árulom el gyengeségem; ha más kiült, én is kiülök. Öt óra van, már sötétedik. Nem csoda, hiszen lassan november közepe van. A kis téren már húsz perce kigyúltak a hangulatos, narancsszínű fények. Mögöttem a Canal zavaros vize, jobbamon az éppen megnyitott zsilipen átzúduló víz dübörög.

A csatorna lakóhajókat ringató szűk oldalágai fölött minden irányba különböző stílusú és korú hidak ívelnek át. Ha bekötött szemmel hoztak volna ide, talán azt mondanám, Amszterdamban vagyok, bár a városban mindenütt érezhető jellegzetes szag okán – ami leginkább gépzsír és sült krumpli elegyére emlékeztet – a holland ékszerdobozt mégis ki kellene zárnom. Valójában Manchester belvárosának szélén, a Catalan Square-en ejtőzök, vacogva a színes napernyők alatt. Söröm mellett üldögélve azon tűnődöm, milyen képeket, érzéseket, tanításokat kaptam ettől a várostól, mely majd fél évig otthonom volt, s amelyet néhány nap múlva magam mögött hagyok.

Talán nem bántok meg senkit, ha azt mondom, nem pont a természet szépségéért jár ide az ember. Manchesterben a legnagyobb szintkülönbséget a vasúti felüljárók jelentik, az időjárás pedig még szigetországi viszonylatban is pocsék. Ugyanannyi csapadékot kap évente, mint például Róma, csakhogy ami ott percek alatt lehullik, az Manchesterben csak szemerkél – hosszú órákig. Amikor négy napra 20 Celsius-fok fölé megy a hőmérséklet augusztusban, esetleg még a nap is kisüt egy-két órára, a helyiek úgy érzik, az évtized legszebb nyarával lettek megáldva. Így hát nem csoda, hogy olyan fejlett a kocsmakultúra ebben az országban. Azt mondják, ezt másképp nem is lehet kibírni. Manchester, ha akarom, kisváros, ha akarom, nagyváros." forrás

K.K. fotója

"Mikor fejembe vettem, hogy ha lesz egy kis szabadidőm, akkor kimegyek Manchesterbe, mindenkinek a szemében egy kérdőjelet láttam: miért pont Manchester? Az egy szürke ipari város, ahol hideg van és mindig rossz az idő. Plusz a focit sem szeretem. Ez mind igaz, de engem ezek a dolgok nem érdekelnek. Én látni akarom azt a várost, ahol felnőttek a Gallagher testvérek, ahol a Joy Division koncerteket adott, ahol a Stone Roses bulizott. Érezni akarom azt a levegőt, azt a közeget, ami megihlette Ian Curtist! Vagy ott biciklizni, ahol Morrissey is régen." forrás


"A Manchester United otthona megbújt a vörös téglából épült egykori gyárépületek és a meccsekre érkező turistákból élő, egyszerű szállodák között. A környéken azért modern épületeket is lehet találni: a Manchesterre oly jellemző csatornák partján áll például a BBC regionális stúdiójának otthont adó üvegpalota vagy a Daniel Liebeskind tervezte Imperial War Museum North. Ez utóbbi különleges kiállítási tárgyak segítségével kísér végig a konfliktusokkal gazdagon terhelt XX. századon. A múzeum azért is érinti meg az embert, mert rádöbbent, hogy a látszattal ellentétben semmi sem változott: a háborúk a mai életünknek is ugyanúgy részei." forrás


"Manchester maga igazán pozitív csalódás volt nekünk. Azt vártuk, hogy egy nagyon zsúfolt, nagyon ipari város lesz, ennnek ellenére van egy kisvárosi bája, van benne valamely ‘industrial charm’, ami azt jelenti, hogy a tagadhatatlan ipari mivolta ellenére is van valamely ódon elegancia az épületeken. Nagyon szép régi emlékművek is vannak itt, s a fejlődő media city is lenyűgöző a maga nemében." forrás


,, Manchaster Észak-Nyugat nagy bevásárló helye. Az egyetemi város öt nagy egyetemén százezer hallgató tanul.
Azt mondják, kellemetlen az időjárása, mert hűvös van, és mindig esik az eső. A statisztikák szerint ugyanannyi eső esik, mint Rómában. Csak míg Rómában hirtelen záporok üdítenek a forró napokon, itt lassan, hosszan és szemerkélve szinte állandóan esik. Azt hinné az ember, hogy az örök nedvesség nem csak nekünk turistáknak, senkinek nem jó. Ugyanakkor késő este pulóverekben és kiskabátokba csomagolva azt bámultuk, hogy tudnak hasig kivágott ujjatlan nyári ruhákban, kis estélyikben parádézni az itt lakó lányok. Akik mellesleg rendkívül ízléstelenül tudják összeválogatni a holmikat abban a városban, ahol dömping van ruházati árukból. Úgy látszik, egyedül az ízlésük hiányzik az egyébként sem túl szép ifjú hölgyeknek.
Az itteni időjárás egyedül a gyapotfeldolgozásnak kedvezett, ami miatt itt lett ez a nagyváros. A modern technika korában már ez sem szempont, a turistának meg kellemetlen. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

F.A. fotója

Street art - P.A. fotója

a. d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon