ÚTIKRITIKA.HU / Andalúzia - Úbeda és Baeza


hirdetes

útikritikák


Andalúzia - Úbeda és Baeza

Úbeda és Baeza

Úbeda és Baeza|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Úbeda| Baeza| Fotóegyveleg

.

Úbeda - reneszánsz - Kriszta fotója

Úbeda és Baeza

Úbéda és Baeza műemlékekben gazdag két városka Andalúziában, Jaén tartományban. Úbéda Jaén várostól közúton 56 kilométerre feszik, Baeza pedig 48 kilométerre. MIndkettő északkeleti irányban. A két kisváros egymástól mindössze 11 kilométerre van.

Mindkét kisváros része az UNESCO kulturális világörökségének köszönhetően a gazdag reneszánsz építészeti örökségének. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Úbeda reneszánsz házai tényleg Olaszországra emlékeztetnek.

2. Nagyon kompakt mindkettő, két-két óra alatt bejárhatóak.

3. Alig van turista, délben minden étkezde bezár. Ennek ellenére találtunk nyitva lévő éttermet. Ráadásul jót.

4. Ingyenes parkolók közvetlenül a várfalak tövében.

5. Minden 2-3 szinte max., sehol egy ronda magas ház a hatvanas évekből.

Kriszta fotója

Nem tetszett

1. Mivel a két városkát javarészt dél és 16 óra között ,, rohantuk át", sziinte minden nevezetességet csak kívülről láthattuk, mert mind be volt zárva.

2. Baezában több vendéglátóhelyen közölték, hogy ebéd- és vacsoraidő közötti órákban nem szolgálnak fel frissen facsart narancslevet. Noormális?

Vélemények

Spanyolország déli részét, Andalúziát egyre többen keresik fel - városai és tengerpartjai miatt egyaránt. A legtöbb utazó figyelmét azonban elkerüli két apró város, Úbeda és Baeza, holott ez a két település - egyedülálló reneszánsz építészete miatt - az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. És bár tény, hogy Sevilla, Córdoba vagy Granada épületeivel nehéz felvenni a versenyt, a hangulata miatt igenis érdemes egynapos kitérőt tenni erre is. A nap végére egy dolog biztos: egy életre megjegyezzük Andrés de Vandelvira nevét. Ő tervezte ugyanis a városok majd' mindegyik fontos épületét.

Jaén régióban található Úbeda és Baeza, egy 32.000 fős és egy 16.000 fős kisváros. Ezen a helyen már a VIII. században építettek erődöket a mórok, és bár a XIII. században elfoglalták a spanyolok mindkét várost, az arab világra jellemző labirintusszerű utcák a mai napig megtalálhatóak a településeken. A spanyol idők eleinte nem hoztak túl sok fejlődést a városok életébe: a mecsetet templommá alakították, a citadellát (az alcazart) a katonák használták, a városfalakat és a házakat javítgatták, ha kellett. A XV-XVI. században azonban minden megváltozott. Kisebb részben a mezőgazdasági fejlődésnek, nagyobb részben a szerencsének köszönhetően a két település sosem látott gazdagságra tett szert. Ugyanis egy úbedai nemes (név szerint Francisco de los Cobos y Molina) V. Károly német-római császár magántitkára lett (ez a főkancellári poszttal egyenértékű), és mivel minden "szentnek" maga felé hajlik a keze, így korábban sose látott mennyiségű pénz kezdett áramlani a városba. A városok szerencséjére a pénz (és a nepotizmus) mellé ízlés is társult. A legfontosabb épületeket egységes reneszánsz stílusban egy kiváló építész, Andrés de Vandelvira tervezte. Az ő munkássága nélkül lényegében Úbeda és Baeza csak két szokásos város lenne a több ezer spanyol település között.  forrás

Odajutás

Autóval. Talán távolsági busszal.

Úbeda

Lakosság (2024-ben): 35,600

Vélemények

A két város közül Úbeda a nagyobb, de így is a legtöbb látnivaló a főtér, a Plaza Vazquez de Molina környékén található. Itt valóban olyan az érzésünk, mintha a reneszánsz idők óta semmi nem változott óta - talán legfontosabb átalakulás, hogy az egyik palota ma szállodaként, úgynevezett paradorként működik.

A paradornak Spanyolországban olyan luxushoteleket hívnak, melyeket történelmi épületekben, kastélyokban, kolostorokban, palotákban rendeztek be. A parador szó a spanyol "parar" igéből származik, mely azt jelenti: "maradni". A parador szállóknak komoly hagyományuk van, az első 1928-ban nyílt meg, és az ötlet annyira népszerűnek bizonyult, hogy a szomszédos Portugália is bevezetett egy hasonló rendszert. A paradorok amúgy állami kézben vannak, nem magánhotelek.

A belvárostól kicsit távolabb, mintegy 20 percnyi sétára találhatjuk meg Andrés de Vandelvira utolsó művét, a Santiago Kórházat. Sokan Andalúzia Escoriáljaként is hívják, ami egyértelmű túlzás, de tény, hogy egy olyan késő-reneszánsz épület ez, melyhez hasonlót még Olaszországban is megcsodálnánk. A kórház ma már nem egészségügyi intézményként, hanem kulturális központként működik. forrás

Hospital de Santiago - Kriszta fotója

                                         Plaza de Andalucía - Ezalatt van egy parkoló -  Kriszta fotója

Kriszta fotói

Santa Maria de los Reales Alcazares - Kriszta fotói

Nem Ku Klux Klan, hanem Húsvéti körmeneteken felvonuló csuklyásokat (cofradías) jelképezi. - Kriszta fotója

Étkezés

Ajánlott étterem:

Kriszta fotói

Szórakozás

Kriszta fotója

Közbiztonság

Még a város rendőrségi központja is műemléképületben van - Kriszta fotója

Palacio de las Cadenas

avagy a Vázquez de Molina Palota

Sinagoga del Agua

5 euró a belépőjegy

 Ide se jutottunk be (13.30 és 17:00 között zárva) - 2007-ben egy lifthof kialakításakor,véletlenül fedezték fel a hajdani zsinagóga maradványait és a fotón látható épületet azután építették rá. - Kriszta fotója

Baeza

Lakosság (2024-ben): 15,700

Kriszta fotója

Úbeda "kistestvére", Baeza 30 percnyi buszútra található, és az Ubedából induló napi 15 buszjáratnak köszönhetően könnyen megközelíthetjük. Relatíve magas (tengerszint feletti 790 méteres) elhelyezkedésének köszönhetően általában jó pár fokkal hidegebb időre számíthatunk, mint Andalúzia tengerparti részein. Baezát is hamar megszabadították a mór uralomtól, így itt is kialakulhatott egy viszonylag egységes városkép, amely sokkal inkább olasznak hat, mint dél-spanyolnak. Baezát néhány óra alatt körbesétálhatjuk. A sétát érdemes a Plaza del Pópuloról kezdeni, amelynek közepén egy szökőkút és azon Imilce hercegnő szobra áll. Imilce egy ibériai nemes volt, aki nem máshoz ment feleségül, mint Hannibál pun hadvezérhez. A tértől felsétálva a dombra találjuk meg a helyi katedrálist (melyet jó ismerősünk, Vandelivra tervezett), annak közelében pedig egy 600 éves egyetemi épületet, az Antigua Universidadot. A volt egyetem mellett volt a mi kedvenc épületünk, a Palacio de Jabalquinto, egy 16. századi palota. forrás

Kriszta fotói

Fotóegyveleg

1. Fotók Úbedáról:

Úbeda - Kriszta fotói

Fotók Baezáról:

Kriszta fotói

Baeza - giccs - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes