ÚTIKRITIKA.HU / Baszkföld

Baszkföld

Baszkföld és Bilbao dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | A baszkokról | Hasznos információk | Baszk konyha | San Sebastian | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

p.j. fotója


Baszkföld és Bilbao dióhéjban

Baszkföld (Euskai Herria), a baszk régió a nyugati Pireneusok két oldalán fekszik, Spanyolország és Franciaország között felosztva. Határai: Kantábriai-tenger (észak), Kantábria, Kasztíllia és León (nyugat), La Rioja (dél), Navarra és Franciaország (kelet). Kiterjedése 7234 km, ez Spanyolország 13. legnagyobb régiója.
Baszkföld három tartományra oszlik: Vizcaya, Bilbao központtal, a baszkok ezt a várost tekintik nemzeti fővárosuknak. Guipúzcoa a Franciaországgal határos tartomány, melynek San Sebastian a székhelye. A harmadik tartomány neve Álava, mely az előző két tartománytól délre helyezkedik el. Ennek fővárosa Vitoria-Gasteiz, mely Baszkföld hivatalos közigazgatási központja.

Az egész régióban a spanyol mellett hivatalosan elfogadott a baszk nyelv (euskara), melynek eredete ismeretlen és semmilyen más nyelvre nem hasonlít. Baszkföldön minden felirat két nyelven van kiírva és a közlekedési eszközökön is két nyelven mondják be a fontos információkat.

Az éghajlat itt sokkal csapadékosabb, mint a turisták által jól ismert és sokkal többször látogatott déli részeken, hála az Atlanti-óceán jelenlétének. Turistáskodásra legjobb időszak a június és szeptember közötti hónapok (helyi lakostól származó információ). Szeptember és október első hete is alkalmas a régió felfedezésére, mert ilyenkor jól lehet városnézést különféle kirándulásokkal kombinálni, kifoghatunk szép időt, az eső még kevésbé rondít bele a tervezett programokba.

Ha Budapestről vagy Európa bármely másik pontjáról indulunk Baszkföldre, akkor a repülő Bilbaoban landol. Bilbao 1774 km-re fekszik Budapesttől. Az egész környék intenzív zöld színekben pompázik, és ipari jellege van, nyoma sincs a déli flamencós-turistás, forróhomokos feelingnek. Bilbao városa 3-4 nap alatt felfedezhető.

Bilbao lakossága (2021-ben): 349 ezer

Érdemes Bilibao  megtekintése után autóval bejárni a környéket. Van és jó  ugyan a tömegközlekedés, de rendkívüli  módon időrabló. Ajánlott autót bérelni, akár 1-2 napra is.

2018 áprilisától Santanderbe jár a Ryanair. Santander közúton minössze 108 km-re van Bilibaótól, így könnyedén megoldható mindékt tartomány megnézése egy egyhetes autós túrával. 

A honlapunk Baszkföld tartalmának jelentős gazdagításáért nagy köszönet Csics Zsófia utazónak, önkéntes úti kritikusnak!

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Blibao központjában a tapas bárok kínálata - teljesen rápörögtem a falatkák sokaságára
 2. Érdekesek a baszk emberek, meg a sajátos történetük
 3. A tengerparti izgalmas sziklás tájképek, a nyers óceáni panorámák, a tengeri szellők
 4. A halas étkek (pl. a grillezett tintahal)
 5. Guggenheim és a modern Bilbao
 6. Itt láttam életemben először olyan villamost, ami a füvön járt
 7. San Sebastiannál a La Concha nevű csodaszép strand

Nem tetszett

 1. A Guggenheim múzeum belül nem volt olyan érdekes a külsejéhez képest, ráadásul tilos fotózni
 2. A baszkok némileg mogorvának tűnnek az idegenek iránt
 3. A helyi autósok baromire nem állnak meg, lassítanak le a kijelölt gyalogátkelőknél, zebráknál
 4. A sok eső (Baszkföldre bizony nagyon kell az esernyő, vagy az esőkabát)

Vélemények

"Csics Zsófia utazó Tetszett&Nem tetszett listája:

Tetszett:

 • Érkezéskor a taxiból rögtön meglátni a Guggenheim múzeumot

 • Spanyolországban soha sincs igazán hideg, pedig most volt szerencsém két-három esős napot kifogni

 • Nem volt tele a környék turistával

 • Bilbaoban a jól kiépített villamos-és metróhálózat (tilos lógni, gyakran jönnek ellenőrök és szigorúak)

 • A Guggenheim múzeum, kívül-belül

 • Átsétálni a Vizcaya-hídon, a belépőt borsosnak találtam, de nekem megérte

 • Esti séta a Casco Viejoban, miután elállt az eső, kitisztult az égbolt, kigyúltak a fények, az utcák pedig megteltek élettel

 • Sétálni a Parque Etxebarriában és rálátni az egész városra

 • Sok kis kávézó-pékség van (panadería), ahol jókat lehet reggelizni

 • Ha esik az eső Bilbaoban, akkor sem kell kétségbe esni, van elég kulturális program és tapas bár

 • A baszk feliratok (Ez erre, vagyis: Tilos a dohányzás), emberek, akik baszkul szólalnak meg

 • San Sebastianban az óváros és a mezítlábas séta a tengerparton

 • San Juanban a végtelen óceán és az érintetlen természet

 • Laguardia óvárosa és az azt körülvevő őszi, napos, ezer színben játszó borvidék

 • Végül: a rengeteg zöld, a rendkívül részletgazdag és fegyelmezett épületek, a partmenti promenádok, modern építészettel keveredve, a rengeteg hálás fotótéma. Semmilyen más tájhoz nem hasonlít, ahol korábban jártam. Végig bennem volt az érzés, hogy „Hűha, ez is Spanyolország!”

Nem tetszett

 • Bilbao viszonylag drága

 • Az angollal nehéz boldogulni (üdítő kivétel az információs iroda)

 • Hiába a jól kiépített metróhálózat, rögtön az első nap lerobbant az egész, így a húszpercesre tervezett út hetvenpercesre sikeredett

 • Silányak a boltok, nem csábítanak vásárlásra

 • Van pár elhanyagolt épület, mely lepukkantsága miatt szocreál jelleget ölt

 • Itt is megjelentek az ócska bóvlit áruló afrikaiak, és akadt pár koldus

 • San Sebastianban az egyik pinchos-falatka kikészítette a gyomromat

 • Egyes tapas-bárokban a felszolgálók közönye a vendégek iránt

 • A buszközlekedés egyszer kitűnő, máskor nehézkes és megőrjít: vannak pontos és remek távolsági buszok (akár az egész országot beutazhatjuk velük), és vannak buszok, melyek ritkán vagy egyáltalán nem jönnek, a beígért menetidő ellenére sem, így sehogysem sikerült eljutnom Loyolába, mely egyáltalán nincs messze Bilbaotól (pedig kíváncsi voltam rá)

(Csics Zsófia, 2015)

A baszkokról

,, Általánosító megállapítások a baszkokról: nyers a modoruk, nem annyira mosolygósak, imádják a hasukat, lazák, nagy a baszk nemzeti tudatuk.  Az utóbbit illetően baszkföldön bizony nagyon is vegyes a kép. Vannak baszkok, akik vállalják spanyolságukat, és a másik végleten olyanok, akik vad szeparatisták (az extrém végletet, a terrorizmust támogaókat ne is említsük). A turista, ha nincsenek nyelvi akadáályok, nyugodtan kérdezhet heliyeket arról, hogy miként vélekednek, éreznek Baszkföldről és a Spanyolországhoz tartozásról. Sok baszk tisztább vérűnek tartja magát, mint a többi spanyolországi, akik - a baszkok szerint - keverék népségek. A baszkok baromi büszke emberek, szóval inkább ne mondjunk nekik olyasmit, hogy úgyse mered megcsinálni (No hay cojones). Főleg ne mondjuk ezt, ha nem akarjuk, hogy megcsinálja.A baszk férfiak többsége számára a vakmerőség tiszteletre méltó tulajdonság.  

Faggattam egy helyi ismerőst, hogy a baszkok gyakran miért tünnek olyan távolságtartónak, kicsit ridegnek, különösen a dél-spanyolországiakhoz képest. Az ismerős szerint a baszkok egymás között azért elég kövzetlenek, viszont a ridegséget az alapján szokták feltételezni, hogy a baszkok nem szoktak erősen a mások szemébe nézni. Ráadásul a bazskok a többi spanyolországihoz képest többet vágnak komolyságot sugárzó képet, nem vigyorognak folyton, és főleg tekintetükből nehezebben olvashatók le érzelmek.  

Más: Meglepetéssel olvastam fejtegetéseket arról, hogy a baszkoknak örmény gyökereik is lehettek. " (K. J., 2016) 

Hasznos információk

Tiszteletbeli konzul Bilbaoban:  Juan Carlos Pérez de Unzueta Arrieta

 • Cím: Iturriondo, 18 PAE Ibarrabarri Edif. F Metro 1ºC, 48940 Leioa (Vizcaya)
 • Telefon: (+34) 94 652 28 59, (+34) 608 858 835

Hasznos tanácsok:

 1. A higiéniai körülmények teljesen jók, mint Európa többi részén, a csapvíz nem valami finom, de iható.
 2. A közbiztonság megfelelő, pár dolgot azért érdemes fejben tartani, értéket autóban ne hagyjunk, a buszpályaudvaron érdemes egy fokkal óvatosabbnak lenni a szokásosnál, és a Bilbao pályaudvara és a folyó közti kerületben sem tanácsos sokat mászkálni (szintén helyi embertől származó információ).
 3. Ha országutak vagy strandok mentén Club kiírást látnuk akkor ne higyjük azt, hogy ott egy éjszakai lokál, bulihely funkcionál. A Club jelzés mögött a kupleráj intézménye rejlik. 
 4. Ajánlott bérelt autóval közlekedni. Annyi látnivaló van, kár lenne bármit is kihagyni.

Baszk konyha és gasztronómia

Bilbao

345 ezren lakják. és a vonzáskörzettel együtt 950 ezres.

Ata fotója

Látnivalók:

 • Guggenheim múzeum
 • Vizcaya-függőhíd, mely a Világörökség részét képezi
 • Casco Viejo, az óváros
 • A folyómenti épületek a város hídjaival együtt
 • Bilbao vonzáskörzetében, Gextoban a felső tízezernek épült 19. századi villák
 • Bilbaoi szenzációs buszközlekedési megoldás - videó

,, Bilbao fantasztikus, és főleg fantasztikusan gazdag város, amit Magyarországon elképzelhetetlen mennyiségű pénzből és tudatossággal fejlesztettek az elmúlt évtizedekben. 1991 és 1997 között 24 milliárd forintnyi dollárból itt épült meg Guggenheim Múzeum a kanadai-amerikai építész, Frank Gehry tervezésében. Mára ez a világ egyik legismertebb épülete.

Az építkezés célja az volt, hogy felpörgesse Bilbao gazdaságát, új bevételt hozzon a korábban főleg nehéziparból élő városnak. A dolog annyira bejött, hogy azóta már csak “Guggenheim-hatásként” emlegetik a jelenséget. A megnyitás utáni első három évben 4 millió turista látogatott el a múzeumba 158 milliárd forintnyi gazdasági aktivitást hozva a városba, és beindítva az egész baszkföldi turizmus reneszánszát. (2018)" forrás


,, Bilbao nem annyira zsúfolt turistaközpont, amit főleg annak tudok be, hogy a hírneve még nem terjedt el olyan széles körben.

Aki Bilbaoba látogat, készüljön fel, hogy szinte senki sem beszél angolul a helyiek közül, illetve ha a fiatalabb korosztály beszél is, nem szeretik a tudásukat csillogtatni, azonban nagy hálával fogadják, ha az ember megpróbál egy-két szót spanyolul (netalántán baszkul) elmakogni.

A város az egyik legtisztább hely, ahol vala jártam. Minden éjjel végigmossák az utcákat, és kínosan odafigyelnek a szemételszállítás megoldására.

Ami a szórakozást illet, a Poza utca vagy az óváros - Casco Viejo- bármelyike remek lehetőséget nyújt: helyi baszk specialitás a kalimotxo (ejtsd: kalimocso), ami nem más, mint a jó öreg, fejfájós VBK (igen, amit itthon tinikorunkban pénzhiányban fogyasztottunk, az ott nemzeti ital). Aki mégsem szeretné a 16 éves kori bulik hangulatát és a macskajajt felidézni, azoknak a jobbnál-jobb spanyol borok állnak rendelkezésére a kulturált szórakozás támogatása érdekében, ezeket általában 2-3 euró/pohár áron be lehet szerezni. Természetesen a sangria itt is hódit - bár nem annyira mint Barcelonában és Madridban - , azonban a sörök viszonylag gyengék, viszont ahhoz képest nem annyira baráti az áruk. Itt egy üveg kb. szintén 3 euró.  (2018)" forrás

San Sebastian

 • San Sebastian lakossága közel 15 ezer.
 • Bilbao és San Sebastian közti távolság: 77, 52 km

ata fotója

Látnivalók:

 • Óváros, a barokk stílusú Basílica de Santa Maria
 • Az óvárost megelőző sétálóutca, a Catedral de Buen Pastor (kicsit hasonlít a Notre Dame-ra)
 • A tengerparti városháza, az előtte elterülő park és tengerparti sétány

,, San Sebastianban a legmagasabb az egy lakosra jutó Michelin-csillagos éttermek száma. De nem csak erről van szó. A legkisebb boltok, a piacok, a helyi késdobálók is szuper izgalmasak bárkinek, aki szeret enni. Lehet sok száz euróért is olyat kapni, amit sehol máshol a világon, de közben nagyjából hatszáz forintból is olyan halakat, kolbászokat, sonkákat tudtunk venni, amik ebben az ár-minőség arányban itthon egyszerűen nem léteznek. (2018)" forrás

Bakio

Csak szörfösöknek! Nem kellemes a tengerparton ücsörögni, a szél hideg és letépi a nem szörfös turista fejét.
Bilbao és Bakio közti távolság: 28,70 km

San Juan de Gaztelugatxe

(kiejtés: szán huán de gáztelugácse)


Egy tengerbe nyúló sziklán álló kápolnához lehet itt túrázni. Maga a kirándulóút egy nagyobb, összefüggő túraútvonal része. A jó sportcipő ide kötelező!


Bakio és San Juan közti távolság: 3,12 km

Laguardia


Az Álava tartományban fekvő (Bilbaotól délre 84 km) kisvárosnak az óváros az igazi látványossága, az épületek más stílusban épültek, mint Bilbaoban és környékén. Ez már a La Riojával határos szőlővidék, sok helyen lehet bort kóstolni.

Getaria

San Sebastiantól nem messze fekvő tengerparti kis település. nagyon aranyos kis városka, két nagy látnivalója akad: a strandja és a Cristóbal Balanciaga Múzeum, amelyik a nagy haute couture mesternek állít emléket.

Olvasmányos linkek

"A bilbaói Guggenheim múzeum élőben is pont úgy néz ki, mint egy házak közé hajított óriási összegyűrt csokipapír. Az épület belülről nem kevésbé látványos, ami azért jó, mert így szinte fel sem tűnik, hogy alig van benne látnivaló. A múzeum közvetlen környezete is tele van szórva műalkotásokkal, hol egy óriáspókba, hol egy virágokkal borított kutyába botlik az ember. Bilbaóról egyébként az kell tudni, hogy Baszkföld kulturális és gazdasági központja, valamint az egyik leghangulatosabb város Spanyolországban, de ez nem volt mindig így. A múzeum felépüléséig a turistaforgalma gyakorlatilag elhanyagolható volt, de az évi mintegy egymillió látogatót vonzó intézmény mára a város jelképe, és egyben aranytojást tojó tyúkja. Miatta hirtelen kinőtt néhány ötcsillagos szálloda is a földből, és egymást tapossák a világ legnevesebb építészei, hogy letegyék itt a névjegyüket. Lakossága a Wikipédia szerint mintegy 370 ezer fő, amivel a tizedik legnagyobb spanyol város, bár érdekes módon a múzeum honlapja már a negyedik legnagyobbként emlegeti. Egy nagyok kellemes és élhető kisváros benyomását kelti, gyönyörűen felújított klasszikus épületekkel, parkokkal, és gyepszőnyegen sikló, űrhajószerű villamosokkal. Ami feltűnő volt a folyóparton flangálva, hogy rengetegen kocognak, vagy egyszerűen csak sétálnak, szemmel láthatóan nagy kedvvel használják a városukat a baszkok, aki angolul nem igazán beszélnek, de kézzel lábbal nagy kedvvel, és igen hatékonyan kommunikálnak az idegenekkel. 2014" forrás


,, A baszk konyha nagyon jól áll alapanyagokkal. A régiót az egyik oldalról az Atlanti-óceán, egész pontosan a Vizcayai-öböl határolja, Galícia után a baszk területen megy legjobban a halászat Spanyolországban, ennek megfelelően rengeteg a friss hal-rák-kagyló. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Bilbao - n.v. fotója

Laguardia - k.n. fotója

                                                            

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS