ÚTIKRITIKA.HU / Segovia

Segovia

Segovia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óváros | Alcazar | Katedrális | Más templomok | Palacio Real de La Granja de San Ildefonso | La Judeira | Múzeumok | Egyéb látnivalók | Közeli látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

t.a. fotója

Segovia dióhéjban

Kasztíliai spanyol (castellano) kiejtés: szegóbijá

 • A Kasztília tartományban, 750 méter magasságban fekvő városnak közel 56 ezer lakosa van (2022-es adat).  A Clamores és az az Eresma folyók találkozásánál található.
 • Október a legcsapadékosabb hónap. Januárban napközben 4-5- fok a jellemző. Nyáron jellemzően nincs 25 fok fölötti hőség, lévén a város a tengerszint felett ezer méterre fekszik.

Fő látnivalók:

 • Segovia római kori vizvezetéke az UNESCO kulturális világörökség része.

t.a. fotója

 • Rengeteg román stílusú templom

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az itteni sonkák csodásak!
 2. A kasztíliai gótikus stílus remeke: a katedrálsi (imádom a gótikát)
 3. A barátságos spanyolok tapast esznek
 4. Vízvezeték, csak úgy ott áll, lenyűgöző egyébként.

Nem tetszett

 1. A román stílusú templomok épitészetileg nem nyűgöztek le
 2. Kár, hogy a vasúti pályaudvar nincs a városköpontban és időt kell vesztegetni a központba való bejutással (egynapos látogatásnál ez számít)

Vélemények


,, Segovia méltatlanul ismeretlen az igazi nagyközönség számára véleményem szerint. Ókori vízvezetéke, a mesekastélyszerű Alcázar, illetve teljes Spanyolország egyik legimpozánsabb katedrálisa három olyan vonzerő, amely miatt mindenképpen ajánlom egynapos kirándulásra. Számítani kell rá, hogy a vízvezeték és az Alcazar, mint az egymástól legtávolabbi két érdekes pont között hosszú a sétaidő, de tartalmas látnivalókkal szegélyezett.

Hiába keressük a vasúttal történő könnyű megközelítési lehetőségeket, csak igen hosszú menetidővel érhető el az Eger vagy Veszprém nagyságú város. Igazi gyorsvasút csak a város közelében áll meg (de jár hozzá a menetrendhez igazodó shuttle busz), így inkább a közvetlen buszos megközelítést ajánlom. A La Sepulvedana nevű társaság (nem állami) sűrű menetrendet biztosít Madrid Moncloa buszállomás és Segovia buszállomás között. Ha retúrjegyet velünk (y vuelta), olcsóbb lesz, mint az irány jegyek. Átlagos, de kultúrált távolsági busszal közelíthetjük meg Segoviát legkönnyebben, a Föld minden tájáról származó turista társakkal együtt. Mindenképpen ajánlott előre jegyet vásárolni, helyben a buszon nem is lehet, csak a társaság saját pénztárában. Az erősen vidéki hangulatú, de elfogadható színvonalú pályaudvartól rövid sétával elérhető a római vízvezeték, amely a legjobb fotótéma lesz a városban. Nem hiába UNESCO világörökség. Innen már nem is számolja az ember a métereket, mert az Alcázarig tartó séta a középkori városmagban igazán tartalmas élmény.

Étkezdék, bárok és szuvenír árusok itt is nagy számban megtalálhatóak, de a Toledoban átélhetőhöz képest az üzletek kínálata messze nem olyan vonzó. Segovia kisebb volumen, mint Toledo, de barátságosabb, élhetőbb hely. Érdemes mindkettőt meglátogatni, mert nem fogunk duplázni a stílusban, hiszen mindkettőnek megvan a maga egyedisége. Mi szombati napon tettünk ide egynapos kirándulást. Nagyon tetszett, hogy nem a toledoi nyomorgás fogadott, még csúcsidőben sem. A különbség a csoportok számában van, úgy gondolom. Főleg egyéni utazókkal lehet itt találkozni. Komótosan indult be az élet a városban, tulajdonképpen délben lehetett látni csak a helyieket először mozgolódni.

A Katedrális méreteit nehéz befogadni. Mivel szerencsére körbejárható, ezt javaslom kezdésnek. Nem gyakori dolog, hogy beleépült egy kerengő is, hangulatos (de nem bejárható) udvarral.

A harmadik javasolt és kihagyhatatlan látnivaló az Alcázar. Mivel Alcázarból van több, ez hivatalosan a segoviai Alcázar. Az Escorialban elkényeztettek, hogy volt magyar nyelvű audio guide, de itt az angolra lehetett hagyatkozni. Igazi mesekastély kívülről, filmdíszletbe illő termek belülről. Könnyen átjárható, illetve érthetően taglalt minden tárlat az amúgy kezelhető méretű várkastélyban. Nekünk annyira tetszett a hely, hogy kétszer is körbejártuk." (Ádám, 2017)

Odajutás

 • Madridból vonattal: Az AVE szupervasúttal 27-30 perc! Kb. 13 euró a menetjegy.
 • Madridból busszal: 5-6 euró egy útra a jegy,
 • Madridból autóval: Közúton 92 kilométer (ebből 82 kilométer autópálya), kb. 1 óra 20 perc

Szállás

A városban a turista főszezon hónapjai ezek: május, február, március. Ezekben a hónapokban a hotelek sobaárai az átlagosnál magasabbak.

Ajánlott szállodák:

Helyi közlekedés

Ingyenes parkolási lehetőség nincs a közelben, de számos mélygarázs teszi lehetővé, hogy autónkat biztonságban tudjuk. Mi a várhegy oldalában találtunk egyet, ahonnan lift vitt fel egyenesen az óvárosba. (2022) forrás

Étkezés

Segoviában az ételek tipikusan a kasztíliai konyhához tartoznak. Nagy kedvenc a cochinillo, ami lassan sütött szopósmalac, továbbá a sült bárány, füstölt makréla hal, a tartalmas babétkek. A bárokban látványos a sör- és borkorcsolyák (pinchok) választéka.

Vásárlás

A szuvenírek közül figyelemre méltóak a fazekasáruk.

Szórakozás

Jók a fehér- és vörösboraik.

Közbiztonság

Segovia az egyik legjobb közbiztonságú spanyol város.

Egyéb hasznos információk

sz.f. fotója

Óváros

San Martin tér

S. J. fotója

Vízvezetékhíd (Aqueduct)

A Plaza de Azoguejo-n (téren) található. Az időszámítás utáni első század végén, vagy a másodi század elején épült. 

V. Jancsi fotója

Plaza Mayor

v. m. fotója

Calle Real

cs. a. fotója

Alcazar

"Ez a középkori lovagvilág szinte a képzelet határait meghaladó, romantikus mesekastélya, amely magaslaton fekszik, és egykor védőfallal vették körül. Az ablakait mór festmények díszítik, a falakon pedig spanyol királyok képei láthatók. De XVI. Lajos és a Bourbon-uralkodók korából való bútorok is megtalálhatók itt. Sokan feltételezik, hogy ez az erődítmény-vár lehetett a képzelet szülte Walt Disney-vár mintaképe. Külön érdekesség a fegyverkiállítás, amely korabeli kézműves ékességeket tartalmaz. Megcsodálhatók a középkori fegyverek, a lovagi öltözékek és felszerelések. A hatalmas termekben található festmények, a bútorok, a trónszék méltán színesítik a látnivalókat." forrás

v.j.

,, Bájos utcácskákon át jutottunk el a város másik nagy durranásának számító Alcázar de Segovia fellegvárhoz. A XIV-XV. században épült hajdani királyi rezidenciát 1862-ben építették ujjá, miután egy tűzvésznek köszönhetően igencsak leromlott az állaga. Most viszont úgy néz ki, hogy akár a Disney stúdió is forgathatna itt tündérmeséket. Nyolc euró a beugró, de ha nem akarunk felmenni a toronyba, hatból megússzuk. Mi nem akartunk, mert a várfalról is nagyjából ugyanazt a panorámát láthattuk (és nem azért mert lusta vagyok 152 lépcsőfokot mászni egy fotóért). Napjainkban az Alcazar nemzeti levéltárként és múzeumként üzemel, ami leginkább fegyvergyűjteményére lehet büszke. (2022) forrás

v.j.

v.j.

Katedrális

,, 1525-ben épített Catedral de Segovia székesegyháznak kétszáz év kellett, hogy mai formáját elnyerje, de megérte várni, igazán impozáns templom lett belőle. Természetesen ugyanazok gótikus oszlopok, és aranyozott oltárok, mint amiből oly sokat látni Európa szerte, de azért észrevettünk néhány különleges alkotást is. És, hogy mennyire haladnak a korral, misem bizonyítja jobban, hogy a Szent Mária-székesegyház már Instagram profillal is rendelkezik." (2022) forrás

t.a. fotói

"A turisták legtöbbje a San Martinról elnevezett térről indul el gyalogtúrára. Ez a hely ma az apátsági templommal ma is a középkori képét mutatja. A vendégek ezután kapaszkodnak fel arra a dombra, ahonnan Segovia teljes látképe tárul eléjük. Így megcsodálhatják a házakat, a különböző templomokat, a középkori várat, illetve a gótikus katedrálist. Erre a híres katolikus egyházi építményre különösen büszkék a segoviaiak, hiszen Európa egyik legszebb műemlékeként tartják nyilván. Az épület harmóniája, az ablakok elrendezése, a hatalmas oszlopkötegek kecsessége teszi ezt a templomot a kasztíliai késő gótika remekévé. A katedrális alapjait 1525-ben helyezték el, de a mestermű csak több mint ötven évvel később, 1577-ben készült el. A jellegzetes tornya 88 méter magasan emelkedik." forrás

Más templomok

Iglesia de la Vera Cruz

m. sz. fotója

Palacio Real de La Granja de San Ildefonso

b. v. fotója

La Juderia

u. m. fotója

Múzeumok

Real Casa de Moneda

Casa de los Picos

Coleccion de Titeres de Francisco Peralta

La Carcel Segovia Centro de Creación

Egyéb látnivalók

Jön!

Közeli látnivalók

Jön!

Érdekességek

Jön!

Olvasmányos linkek

,, Az ezer méter magas felföldön fekvő Segoviát már az ókorban is lakták, de az igazi fejlődését a római hódítóknak köszönheti. Az I. században épített, 15 km hosszú vízvezetékük leglátványosabb szakasza az Acueducto a mai napig fennmaradt, és egy kicsit jobb állapotban, mint a mi Aquincumunk. Igaz, a mór megszállás alatt a 166 gránit boltívből álló, 800 méter hosszú és 29 méter magas építményt kicsit megágyúzta Al-Mamún muzulmán vezér, de a megsérült 36 ívet később helyreállították. Ez az Ibériai-félsziget legjelentősebb római kori műemléke, nem csoda, hogy az UNESCO világörökség része.

 Szerencsére a mórokat kizavarták a XI. században, és megkezdődött a település felvirágzása. A legszebb épületeket a XIV-XVI. században emelték. (2022)" forrás

Fotóegyveleg

v.j.

v.j.

v.j.

Ha ezzel seggbe rúgtak valakit... - fotó v.j.

z.e. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2022. 07. 07. 10:03
Kasztília gyöngyszeme:
https://fikatours.blogspot.com/2022/07/segovia.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS