ÚTIKRITIKA.HU / Jaén


hirdetes

útikritikák


Jaén

Jaén

Jaénről bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás |Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk |Katedrális|Óváros|Szent Katalin-vár|Arab fürdők|Más látnivalók |Érdekességek Fotóegyveleg

.

A monstre katedrális (Catedral de la Asunción) a Hotel Xauen miradorjáról - Kriszta fotói

Jaénről bevezető

spanyol kiejtés: háen

Andalúziai város a Sierra de Jabalcuz(es) hegyvonulat lábánál. A város az ugyanazon nevű tartomány központja. 574 méter magasságban fekszik.

Lakosság (2024-ben): 112,300

A spanyol olívaolaj-termelés ,,fővárosának" is nevezik.

Külföldi turisták által némileg méltatlanul mellőzött andalúziai város.

Jaén neve a mór eredetű "geen" vagy "jayyan" szóból származik, ami egy karavánút megállóhelyét jelenti. Itt III. Ferdinánd király űzte el a mórokat 1246-ban, s megalapította a Granadai Nasrid királyságot. Jaen stratégiai fekvése miatt a keresztény Spanyolország és a mór Granada közötti frontvonalon helyezkedett el. Itt kezdődtek a visszahódító hadjáratok, és Ferdinánd és Izabella 1492-ben itt indították a végső támadást a mór Boabdil által uralt Granada ellen.

A város mór óvárosában, a La Magdalena nevű domboldali városrészben sok mecset maradványa fedezhető fel.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon szép a város körüli olívakertek látványa

2. A katedrális tetejéről körülnézni

3. Izgalmas, hogy az óvárosnak van némi marokkói, vagy esetleg kolumbiai feelingje

4. A Carretera de Circunvalación-on a kilátópont (mirador)

5. Autóval megközelíteni a Cerro de Santa Catalina-t

6. A város különböző pontjairól érezni a katedrális méltóságteljes dominanciáját

7. Az utcákon, tereken a narancsfák látványa mindig megmelengette a szívemet.

8. Katedrális kivilágítva

9. Sok-sok jaéni este a belvárosi tereken. Annyi mondanivalójuk van, elképesztő.

Kriszta fotója

Nem tetszett

1. Az óváros kicsi utcái nagyon meredekek és a hőségben felfelé megeröltető volt a séta

2. Nem olyan szenzációs mint Cordoba és Granada, de még az alig ismert, tartományon belüli Úbeda is izgalmasabb. 

3. A katedrális belső része ugyan lenyűgözően monumentális, és vannak bőven fotogén részletek, de valahogy összességében nem nyűgözött le.

4. Szieszta-mániás város. Az rendben van, hogy a két magyar miatt nem nyitnak ki tömegével az éttermek. De bezár a kebabos, a kínai és a normál közért is. Ilyet még nem láttam. 

5. Hét végén nem nyitnak ki reggel a bárok. Egy sem. Se kávé, se tapas, semmi. (Megoldás: piacon kinyit a bácsi)

Kriszta fotója

Vélemények

Granada után és Córdoba előtt direkt azért vettük be az útitervünkbe Jaén-t, hogy lássunk Andalúzia belső részén egy turisták által fel nem kapott várost is. Jó döntésnek bizonyult, mert Jaén egy igazán kellemes, közepes nagyságú város joviális, életvidám polgárokkal, másfél napra tartalmas nevezetességekkel. A turisztikai téren felkapott Granadához képest Jaénben legalább kb. 30 százalékkal alacsonyabbak az éttermi árak. (Aji, 2024)

Az egyik kedvenc sarokházunk - Kriszta fotója

Odajutás

Autóval utazóknak országúti távolságok, és időtartamok:

Madrid-Jaén: 334 km, 3 óra 40 perc

Granada-Jaén: 95 km, 1 óra 10 perc

Cordoba-Jaén: 100 km , 1 óra 40 perc

Sevilla-Jaén: 245 km, 3 óra 5 perc

Malaga-Jaén: 186 km, 2 óra 30 perc

Vonattal:

Madrid-Jaén: 3 óra 51 perc

Busszal:

Madrid-Jaén:4 óra 15 perc

Szállásválasztás

A Parador Castillo de Santa Catalina nagyon izgalmas, romantikus, méregdrága szálláshely, ahol amúgy jókat is lehet enni. De találhatunk bőven választékot a 3-4 csillagos tartományban, meglehetősen kellemes áron.

"Hotel Xuaen, a világ közepén, extra kényelmes ágyakkal. Kopott kicsit, koszos kicsit, de 67.- euró/2 fő."

Kriszta fotója

Helyi közlekedés

A Castillo (vár) kívételével minden nevezetesség gyalogosan megközelíthető. A Castillo is, csak éppen 45 percet kell felfelé caplatni.

Parkolás

Jól használható parkolóház található a Plaza de la Constitución-on (GPS 37.7677, -3.7877)

Étkezés

A város nem turistás, nem felkapott, így sokkal olcsóbb is, mint a tengerpart vagy Granada. Két főre, jó minőségben egy vacsora egy-egy itallal kb 40.- euró. Olcsóbb helyen 25.-

(majd megfordítom a másik laptopon...)

Reggelire pirított bocadillo (zsemle) paradicsompürével (con tomato) és ibérico sonkával, és friss narancslével (5 EUR/fő) - Aji fotói

Jaén gasztronómiája nagyon változatos, főként a helyi ételspecialitásoknak köszönhetően. Ilyenek pl. a pipirrana (paradicsom, zöld paprika, zsemlemorzsa, fokhagymacsíra, olívaolaj, ecet, só és keménytojás); "Jaén-i spenót" (fokhagyma, pirított kenyérdarabok, fűszerezett kolbász, babérlevél, tojás, narancshéj és ecet); "rizs a la Jaén" borjú apróra vágott fokhagymával", "Jaén-i folyók pisztrángja" (pisztráng, vaj, sonkás-baconos darabok, petrezselyem, fehérbor és só), "ajo blanco a la Jaén" (nyers mandula, olívaolaj, tojás, fokhagyma, só, ecet és víz).

Jaén legismertebb cukrászati termékei között szerepel a "rizsfelfújt", a "jaeni gachas" (kásafélék), a "pestiños", a "gusanillos" és az "ochíos".

Jaénben nagyon gyakori az ételkóstolás, számos bár létezik, ahol egy sör áráért (kb. 1,50 euróért) egy tapát adnak, ami egy személy számára kis tányárnyi ételt jelenthet.

Vásárlás

Megnyugtató tény, hogy Jaénben hat Mercadona szupermarket létezik.

Mercado de San Francisco

Gusztusos, nagy élelmiszerpiac a katedrális közelében. Sajnos büfé csak egy van ott.

Kriszta fotói

Szórakozás

Mindenki, de tényleg mindenki a belvárosi tereken nyüzsög éjfélig minden nap.

Közbiztonság

Kifejezetten jó a közbiztonság. Legfeljebb sötétedés után kell némi óvatosságot tanúsítani.

Egyéb hasznos információk

1. Jaén turista információs irodája nem csupán a város, hanem az egész Jaén tartomány, sőt Andalúzia nagy része vonatkozásában is ad információkat. Az iroda a Calle Maestra-n található, kb. száz méterre a katedrálistól. 

Hétköznap 10 és 12 valamint 15 és 18 óra között tart nyitva, szombaton és vasárnap fél 10-től délután háromig.

Katedrális

Spanyolul: La Catedral de la Asunción de Jaén

A Plaza de Santa Maria-n áll. 14:00 és 16:00 között zárva tart.

8 euró a belépőjegy és a nyuggereknek nem adnak kedvezményt.

Kriszta fotói

Aji fotói

Kriszta fotói

A hatalmas katedrálist a 16. században kezdték el építeni (eleinte gótikusra tervezték) és a 18. században készült el. A város korábbi fő mecsetjének helyén áll. A katedrális a spanyol reneszánsz szép példája. 12 méter átmérőjű a kupolája.

A katedrális négy hatalmas kőtábláján hosszú listán emlékeznek meg azokról a papokról (köztük az akkori püspökről), más egyházi személyekről, akiket Jaénben 1936. júliusa és 1939. márciusa között, a ,, marxista forradalom" idején a komcsik vérszomjasan meggyilkoltak.-

Aji fotója

Óváros

Jaén óvárosa történelmi és kulturális nevezetességekben bővelkedik. Itt van az impozáns katedrális, mellette a  Szent Ildefonsusz bazilika. Az óvárosban találhatók az arab fürdők is. Az óvároshoz tartozónak tekinthető - nagyon is - a Magdalena negyed is, benne a középkori zsidó negyed (Juderia).

Kriszta fotói

La Magdalena negyed

Kriszta fotói

Juderia

Nagy, kopottas, néha befigyel egy-egy gyönyörűen felújított épület. Eléggé autentikus, érdemes erre sétálgatni egy-két órát.

Tisztelgés a szefárdi diaszpórában élt spanyol családok előtt - Kriszta fotói 

Szent Katalin-vár

avagy a Castillo de Santa Catalina- egyike a város ikonikus építményeinek, Fontos történelmi emlékhelynek számít.

Kriszta fotója

A vár Jaén városának északkeleti részén, a Santa Catalina dombon található. A vár eredete az iszlám uralom idejére nyúlik vissza, amikor a mór hódítók építették. Később, a keresztények visszafoglalása során átépítették és megerősítették.

 A vár több stílusú építészeti elemeket mutat, mivel az évszázadok során többször átépítették és bővítették. A mór, a reneszánsz és a későbbi keresztény építészet jellemző vonásai is megtalálhatók rajta.

A vár tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a környező vidékre és Jaén városára. Ez a kilátópont nagyon népszerű a turisták körében.

Kriszta fotója

Onnan a kereszt által uralt dombról jobb a kilátás, mint a várból, és még belépődíjat se kell fizetni, plusz onnan látható a katedrális is. - Kriszta fotói 

Arab fürdők

A városban található arab fürdők fontos részei a helyi történelemnek és kulturális örökségnek. Ezek az arab fürdők, más néven "hammamok", eredetileg a mór uralom idején épültek, és fontos szerepet játszottak a mindennapi életben és a higiéniai szokásokban.

Ezek a fürdők több száz éves múltra tekintenek vissza, és a mór időszak egyik jellegzetes építészeti jelenségei Andalúziában.

Az arab fürdők általában gyönyörű, díszes épületek, amelyekben különféle hőfokú melegvizes medencék, gőzfürdők és hideg vízzel teli medencék találhatók. A fürdők nemcsak higiéniai célokat szolgáltak, hanem fontos közösségi és társadalmi szerepet is betöltöttek, mint a társadalmi találkozók és pihenés helyei.

Sok Jaén-ben található arab fürdő ma múzeumként vagy turisztikai látványosságként működik, így a látogatók megtekinthetik ezeket a történelmi helyszíneket, és belekóstolhatnak az andalúz kultúrába és történelembe.

Más látnivalók

Érdekességek

1. A város környékén kb. 50 millió olívafa nő. Ezeknek évente kb. félmillió liter olívaolajhozama van. 

Térségbeli látnivalók

Úbedáról és Baezáról külön aloldalon írunk - itt: https://utikritika.hu/spanyolorszag/andaluzia_-_ubeda_es_baeza

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes