ÚTIKRITIKA.HU / Valencia / Látnivalók


hirdetes


útikritikák


Valencia / Látnivalók

Valencia látnivalók

Valencia Tourist Card| Óváros| El Carmen negyed| Plaza de la Reina| Katedrális| Placa de Ayuntamiento| Selyembörze| Torres de Serranos| Playa de las Arenas| Almudin múzeum| Ruzafa negyed|L'Eixample negyed| Túria negyed| Ciudad de las Arted y las Ciencias| Gulliver Park |Szent Miklós templom| L'Hemisferic Valencia| Más látnivalók|StrandolásFotóegyveleg

.

Óvárosi tér ünnepnapon - Kriszta fotója

Általános

A városi látnivalók elhelyezkedése nagyon egyszerű. Fel vannak fűzve a Turia folyó hajdani medrének a környékére. A Turia folyót egyébként azért kellett elterelni, mert gyakran kiöntött. Ha végig akarnánk járni a látnivalókat kezdve a Botanikus kerttel, sorban jönnek: Történeti Múzeum, Művészetek hídja, Modern Művészetek Képtára, Városkapu, Szépművészeti Múzeum, Állatkert, Természettudományi Múzeum, Királyi híd, Calatrava híd, Kiállítási Palota, Palau de la Musica, Gulliver, Operaház, Hemispheric, Tudományok Múzeuma, az Óceonographic, mind-mind a betemetett folyómeder vonalán vannak. Úgy is hívják a valenciaiak ezt az útvonalat, hogy a kultúra folyója. " forrás

Valencia Tourist Card

A Valencia Card érvényes a nyilvános tömegközlekedési eszközökön, reptéri transzferre, múzeumokban, látnivalóknál.
Különböző kedvezmények éttermekben, városnézéseken, üzletekben és sok más.

Az alábbi ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokat tartalmazza a Valencia Card:
- tömegközlekedési eszközök korlátlan használata (az ABCD Zonában ),
- repülőtéri transzfer Valencia-Airport-Valencia (L3, L5).
- ingyenes muzeumok több mint 36 helyre.
- kedvezményes jegyek és túrák

Az alábbi látványosságokra érvényes a kártya.

Ingyenes : Tömegközlekedés, Almudin, Casa Museo Blasco Ibanez, Casa Museo Jose Benlliure, Cripta Arqueologica de la Carcel de San Vicente Martir, Galeria del Tossal, Lonja de La Seda, Museo Arqueologico de la Almoina, Museo del Arroz, Museo de la Ciudad
Museo Fallero, Museo de Historia de Valencia, Museo Historico Municipal, Museo Municipal de Ciencias Naturales, Palacio de Cervello
Reales Atarazanas, Torres de Serranos, Torres de Quart.

Vannak (5, 10, 15, 25 srb.) százalékos kedvezmények nagyon sok nevezetességnél és szolgáltatásnál. A lista itt található:

Óváros

Valenciai nyelven és katalánul: Ciutat Vella (szjutát vejjá)

Kriszta fotói

Plaza Redonda - Kriszta fotói

A Torres de Serranoson keresztül érdemes bemenni az Óvárosba. Állítólag ez Európa legnagyobb gótikus kapuja, de ezt valójában csak a helyiek mondják. A központ természetesen a Katedrális.

Plaza de la Virgen

Soak szerint az Óváros legszebb tere. (Mi nem vagyunk a sokak között...)

Kriszta fotója

El Carmen negyed

Valenciai nyelven: El Carme

Kriszta fotója

Valenciában ebben a negyedben látható a legtöbb street art.

"Ok, kerestük ebben a negyedben a beharangozott street artokat. Találtunk is párat, köztük a híres elefántos is megvolt. De azért a Carmen negyed alapvetően körbe van tagelve. A graffitiző ott hagyja névjegyét. Tudatja a többiekkel, hogy ő ott járt. Kb. mint amikor a kutya lepisili az utcasarkokat. (Kriszta, 2022)

Kriszta fotói - ezek street artok

Plaza de la Reina

cs. n. fotója

Katedrális

spanyolul: Iglesia Catedral-Basílica Metropolitana de la Asunción de Nuestra Señora de Valencia

valenciai nyelven: Església Catedral-Basílica Metropolitana de l'Assumpció de la Mare de Déu de València

Itt őrzik a kelyhet, amiből Jézus az utolsó vacsorán ivott. Hosszan és részletesen bemutatják, miért ez az igazi és egyetlen ilyen kehely. Az úti kritikus kicsit szkeptikus a dolog eredetiségét illetően, de a város annyira szép, a helyiek annyira büszkék erre, hogy egyszerűbb ezt így itt elfogadni. A Katedrális tornya 10-től látogatható, érdemes nyitásra menni. Előre foglalni nem lehet, a jegy ára 2.- eur/fő. 207 db lépcső visz fel a toronyba, kb.mintha valaki szusszanás nálkül felcaplatna a nyolcadikra. A forgalmat (fel-le) lámpa irányítja, ahhoz kell igazodni. Aki szeret körülnézni a magasból, ki ne hagyja!

Kriszta fotói

A katedrális előtti tér szintén teljesen megújult és zavartalanul lehet sétálgatni. A tér körül éttermek, kávézók, cukrászdák és boltok találhatóak, a tér közepén lévő pálmafás pihenőrészen a melegben vízpárában lehet hűsölni. Bár a katedrális épülete elfoglalja a tér teljes északi oldalát, mivel szögben áll a térhez képest, homlokzata nem is a térre néz igazából. A katedrális belseje és a torony külön-külön látogatható, utóbbiba a keskeny csigalépcsőn váltakozó irány miatt turnusokban lehet felmenni és lejönni. A bolognai, firenzei és portoi tornyokhoz képest itt széles csigalépcső visz fel, mely ráadásul felfelé egyre szélesebb. A torony elég tágas, a tetején bőven elfér mindenki és szabadon lehet nézelődni. (2022) forrás

Placa de Ayuntamiento

Itt a főtéren található a város tán legszebb épületei: a neoklasszikus városháza és a központi postahivatal.

Kriszta fotói

A Plaça de l'Ajuntament,a főtér, melyet déli, kövezett felét kétoldalról a városháza és egy régi postaépület határol. A tér északi felén egy kis park és szökőkút található, a kettőt pedig egy szabadtéri színpad választja el. Régen többsávos utak futottak a tér szélén, most teljesen a gyalogosoké. forrás


A tér közepén egy virágzó, zöld növényekkel körülvett szökőkút van, ami egy népszerű találkozóhely a valenciaiak számra. Ezen a téren tartják a városi rendezvényeket, ünnepségeket, fesztiválokat, és itt van a karácsonyi vásár is.

A Városháza tér Valencia főtere, az itt álló városháza eklektikus épületének homlokzata nagyon lenyűgöző, a palotát a XVIII. században építették. Egy meglepő óratorony ékeskedik rajta, aminek vasból készült kupolája olyan, mint egy nagy madárkalitka. Az óratorony mindkét oldalán egy-egy szögletes torony van, az oldalszárnyakat két kerek torony zárja le.

Az óratorony alatt, a homlokzat központi részén egy látványos nagy kőerkély van, ahonnan beszédet lehet tartani ünnepi alkalmakkor. A homlokzat bővelkedik szobrokban, allegorikus alakokban, valenciai szimbólumokban, címerekben, és természetesen a városházákon elmaradhatatlan óra sem hiányzik. forrás

Régi postaépület - Kriszta fotói

Selyembörze

Spanyol neve: Lonja de la Seda, Katalán neve: Llotja de la Seda

Az UNESCO kulturális világörökségének a része . 1996 óta a világörökség része, manapság inkább Tőzsdepalotaként ismert. A XV. században épül és nagyon szépen rendben van tartva. Akit közelebbről érdekel a selyem gyártása, annak a selyem múzeum meglátogatását javasoljuk. Sajnos a torony nem látogatható. (2022)

Kriszta fotói

A gótikus stílusban épült Selyembörze Valencia egyik leghíresebb műemléke. Emlegetik valenciai Selyempiac és Tőzsdepalota néven is, mivel ez volt a híres valenciai selyem kereskedelmének helyszíne. Itt adták-vették egymás között a kereskedők a portékát, amelyet aztán Európa szerte árultak.

A Selyempiac épülete 1482 és 1548 között épült késői gótikus stílusban.

Az épület alapja egy 1990 négyzetméter nagyságú téglalap.

Kriszta fotója

3+1 fő részből áll: 1. A kereskedői terem, ahol az üzleteket kötötték egy hatalmas, gazdagon díszített tér gyönyörű csavart oszlopokkal, amelyek magassága 17,4 méter. 2. A konzulátus pavilonja, amely az oldalszárnyban található. Itt székelt az első spanyol tengeri kereskedelmi bíróság. 3. A torony, ahova az adóval tartozó kereskedőket zárták be. +1 A fallal körülvett narancsfa udvar.

A La Lonja belső kertje: a narancsfa liget

Az épület fő részei Pere Compte valenciai mérnök és építész nevéhez köthetők.

A valencia Selyembörze a Palma de Mallorcán található hasonló célú épület alapján készült.

A tisztességes kereskedésre hívja fel a figyelmet a fő kereskedői terem falán, 11 méter magasan végigfutó felirat. A feliratot arany betűkből készítették a sötét háttérre.

144 lépcsőfok vezet a torony csúcsáig, ahonnan az óváros panorámájában gyönyörködhetünk.
Vasárnap és ünnepnapokon ingyenes a belépés a Tőzsdepalotába. forrás


A valenciai Selyembörze 1482 és 1548 között épült. A gótikus épület külső része középkori várra emlékeztet, a kőfalaival, a közepén magasodó toronnyal, a tetőn lévő szögletes pártázattal. Az épület selyempiacként és kereskedelmi központként működött. Az épület egy kétezer négyzetméteres téglalap, aminek a részei: a kereskedő terem, az első spanyol tengeri kereskedelmi bíróság, a fallal körülvett narancsfa udvar, és a torony, ahová az adóval tartozó kereskedőket zárták be.

A kereskedői terem, ahol az üzleteket kötötték, egy hatalmas, gazdagon díszített tér, gyönyörű, csavart, színes oszlopok sokaságával. A hálós mennyezete alatt egészen különleges élmény sétálni a 18 méter magas oszlopok erdejében, amik tartják. Körben nagy, kőkeretes, kődíszes ablakok engedik be a fényt.

A tisztességes kereskedésre hívja fel a figyelmet a falán 11 méter magasan végigfutó felirat. A sötét háttérre arany betűkből készítették. A felirat így hangzik:

"A kalmárság csak akkor helyes, ha a parolában nincs álnokság, ha a kereskedő betartja ígéretét, és pénzét nem uzsorára adja. Az e szabályokat betartó kereskedő nemcsak vagyont szerez, hanem az Örök Életet is jutalmul kapja."

Kriszta fotója

A tengerészeti kereskedelmi bíróság terme sokkal kisebb volt. A szépséges, faragott, aprólékos kidolgozott, fakazettás mennyezete sokkal alacsonyabb, mint a kereskedői terem. Az egyik falnál egy dobogón egy drapériával letakart asztal mögött három szék volt, mögötte a falon faliszőnyegek, és lámpák. A dobogó előtti székeken megfáradt turisták kortyolgatták a vizes palackjaikból.

Kriszta fotói

Kint az udvaron narancsfák kínálták érett termésüket. Sok sárga gömb, a zöld lombok között, alattuk szépen nyírt sövények között padok a nézelődők számára, és a Valenciában elmaradhatatlan szökőkút. forrás

Kriszta fotója

Torres de Serranos

Nagyon hangulatos, megéri felmenni, körülnézni. De meredek az összes lépcső, gyerekeseknek kötelező a gyerek kezét folyamatosan fogni. Főleg, hogy mindenki az instára szeretne innen képet posztolni magáról, ezért pedig mindenre hajlandó. Minden turistacsoport itt kezdi a városnézést, rengetegen vannak, még télen is. Érdemes nyitásra (10) odamenni. 15 perc alatt megmászható simán. Az első szinten, ahol ki lehet menni a bástyák külső felére is , nagyon jópofa üvegpadlókat építettek be.

Kriszta fotói

A másik kilátótorony ahova fel lehet menni a városfal egykori kapujaként szolgált Serranos ikertornyok az óváros északi részén. Ha oldalról megnézzük a tornyokat, pontosan látni hol csatlakozott hozzájuk a városfal. Ezek alacsonyabbak, mint a katedrális tornya és nem is a belváros közepén állnak, így én az előbbit javaslom meglátogatni. Innen pár utcára egy különleges, mini látnivalót találunk, ha fogékonyak vagyunk az ilyen apróságokra. Az egyik ház kőkerítésére a kóbor macskák számára egy átjárót vágtak, köré pedig egy házat formáztak kerttel és garázskapuval. forrás

Kriszta fotói

Playa de las Arenas

katalánul: Platja de Llevant

Széles homokos strand a városközponttól csupán 15 percre. Ha nincs sttrandolós idő vagy évszak, akkor is érdemes idejönni, mert hangulatos a sétány a sok étteremmel.

Ha nyári strandidő van és forró a homok, akkor jól jön, hogy fapalló vezet a zuhanyig. Nyugágyak és napernyők bérelhetőek. Vannak nyilvános WC-k (?), zuhanyzók és lábmosó csapok is. Életmentők is vannak és rendőrök járőröznek.

A tengervíz tiszta, a strandföveny is. Hátrány: nincsenek természetes árnyékok.

Almudin múzeum

Almudín de Valencia

Plaça de Sant Lluís Bertran, 2,

Hétfőn zárva, a többi napon 14é s 15 óra között zárva.

A Valencia kártyával ingyenes a belépés. Szombaton, vasárnap ingyenes, más napokon 2 euró a belépő, nyuggereknek 1 euró.

Hangulatos, építészetileg karakteres (valenciai gótika), de nem kívülről, hanem inkább belülről. A fő attrakciót a falfestmények jelentik.

Eredetileg, a mozlim hódítás idején (a 15. században) egy gabonatárolóként szolgált, ma kiállítóközpont nagy belmagassággal. 

Ha kevés az időnk, akkor kihagyható,  mert nem sorolható a város fő attrakciói közé. 

Ruzafa negyed

Nagyon rokonszenves, trendi negyed, ahol jellemzően középosztálybeli, nem sznob, 30-45 közöttiek élnek, lazulnak. Jellemzően sok a latino, brazilok minden mennyiségben. Itt láttuk a legtöbb biciklist is.

Kriszta fotói

L'Eixample negyed

katalán kiejtés: lesambla

Széles sugárutak, patinás házak, luxusüzletek. Érdemes megnézni az Espacio 1880 nevű édességboltot, ahol a turrónból (tradícionális spanyol mandulás édesség) rengetegfélét kínálnak. Másik kedvencünk a Casa Judía, a valenciai art deco szép darabja 1930-ból. Nincs valódi zsidó kötődése, csak a bejárat feletti Dávid csillag miatt kapta ezt a népi nevet. (Calle Castellón 20.)

Mercado Colon, ami valójában egy luxus gourmet központ. Olyannyira , hogy csak előzetes foglalással lehet helyet szerezni a hét végén. - Kriszta fotói

Itt, pazar lakóházakban felső középosztálybeliek laknak - Kriszta fotói

La Tassa negyed

Itt van a legtöbb tapas bár.

Túria negyed

5,6 kilométer hosszú zöldterület lényegében a városközepén! Egészségőrző sétára kiváló.

A Turia kertek fölötti egyik régi híd, a Puente del Mar - Kriszta fotója

Jardin del Turia

Egy tökéletes zöldövezet kicsiknek és nagyoknak a város közepén, ahol kávézók, játszóterek, lugasok és szökőkutak, bicikliutak és kültéri edzőterem vagy épp sportpályák várják a látogatóikat. Közkedvelt időtöltés itt ahogy észrevettük a futás, a jóga a szabadban, de a kutyusok és gazdáik is előszeretettel választják maguknak. A több kilométeres séta során engem újra és újra meg tudott lenni, mi minden kapott itt helyet, és hogy mennyire jól megférnek egymás mellett. Nem egyszer jutott eszembe a gondolat, hogy mi lenne, ha egyszer a Duna kiszáradna vagy valamilyen oknál fogva elterelnék Budapest belvárosi szakaszán, létesülhetne‑e egy ilyen park; hogy milyen érzés lenne akkor ott sétálni, kikapcsolódni? Nem hülyeség a felvetés, mivel a Turia folyót is az 1957-es hatalmas és sok-sok emberáldozatot követelő árvíz után mesterségesen terelték el, és a város lakosságának kívánságára létesült a folyómederben ez a park 1986-ban. forrás

Kriszta fotói

A Jardín del Túria 110 hektáros területével Spanyolország legnagyobb városi parkjának számít. 1986-ban létesítették a kiszáradt Túria folyó medrében. A kiszáradásnak mesterséges oka van: Az 1957 októberi, sok halálos áldozatot és jelentős anyagi károkat követelő nagy valenciai árvíz után úgy határoztak, hogy a folyót kivezetik Valencia központjából, hogy elkerüljék az újabb árvizeket. A régi folyómeder helyén a városvezetés egy autópályát akart kialakítani, de a lakosság ragaszkodott a zöldövezet kialakításához, így végül 1982-ben megbízták Ricardo Bofill városépítészt, hogy készítse el a terveket.

Az egykori folyó felett 15 csodálatos, régi híd ívelt át, melyeket természetesen megtartottak a park látogatói számára. A park 9 km hosszan szeli át a várost, könnyen megközelíthető gyalog, biciklivel bárki számára. Hemzsegnek benne a játszóterek (itt található a híres Gulliver csúszdapark is), bicikliutak, sportpályák, egzotikus tavak és a vége beletorkollik a Művészetek és Tudományok Városába (Ciudad de las Artes y las Ciencias), mely egy futurisztikus épületkomplexum és egyben Európa egyik legimpozánsabb kulturális és tudományos kiállítási központja. forrás

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ezek a csodás épületek, komplexumok sorolhatók ide:

Az Operaház (Palacio de las Artes Reina Sofía)
L’Hemisfèric
L’Umbracle
A Fülöp herceg Tudományos Múzeum
L’Oceaografic
L’Agorà

Érdemes a Túria parkon át nagyot sétálva megközelíteni.

Ultramodern komplexum a Túria völgyében. A szokatlan formájú épületekben múzeumok, ocesan park és opera is található. Rengeteg spanyol keresi fel évente, Valencia nagyon büszke ezekre a létesítményekre. Döntően a 90-es években épültek. Santiago Calatrava tervei szerint. Calatrava persze Valencia mellett született, a sevillai expora épített hídjai voltak azok, amelyek a hírnevét megalapozták. Mára igazi rocksztárrá  vált az építészek között, épített Tenerifén, Velencében, New Yorkban, gyakorlatilag mindenol. Érdemes rákeresni a neten.

,, Hétfő modern és extravagáns lett. Ezt a napot szántuk alapvetően a Művészetek és Tudományok Városának bejárására, felfedezésére. Valencia talán első számú nevezetessége ez a modern városrész, mely 1996-ban jött létre a Turia folyó medrében az óváros és a tengerparti övezet között. Mintegy 350 ezer négyzetkilométeren terül el a Santiago Calatrava valenciai tervező nevéhez kötődő városrész, mely igazi fellegvára a kulturális, szórakoztató kikapcsolódásnak. Utramodern és lenyűgöző öt komplexum kapott itt helyet. Csodás és kihagyhatatlan, ha egyszer Valenciában jártok! Lehetetlen nem szuperlatívuszokban beszélni erről, minket nagyon megfogott ez a hely. (2019) forrás


A város névjegyének számít az 1998-ban nyílt Művészetek és Tudományok Városának hívott épületkomplexumra nézett, így ott kezdtük reggel a városnézést. Az épületeket az egykori Turia folyó medrében húzták fel, amit egy katasztrofális áradás után tereltek el a városon kívülre. A folyó egykori medre ma is látható, mert a mélyedésben egy hosszú parkot hoztak létre. A torkolat előtt kiszélesedő mederben a park mellett kaptak helyet a futurisztikus épületek, melyek mindegyike egyedi, de mégis összehangolt formavilággal rendelkezik. Ha a belvárosból látogatunk ide, busszal és villamossal tudjuk megközelíteni, a metróvonalak sajnos nagy ívben elkerülik.

A legészakibb épület az Operaház, melynek hatalmas, ívelt tetőszerkezete csak az egyik végén csatlakozik az épülethez és mint egy levél magasodik az épület fölé, szerkezetileg egy rémálom lehetett megoldani. Következő épület a Planetárium, melynek tetőszerkezete - melynek oldalát fel is lehet nyitni - az épület gömb alakú központi magjával egy szemre emlékeztet. A Tudományos Múzeum épülete, mely a többi épület tengelyétől eltolva épült, a legnagyobb és talán a hagyományos épület formákhoz legközelebb álló, bár még így is messze van azoktól. A komplexumot a déli oldalon a több, mint egy évtizeddel később épült, ötezer négyzetméteres multifunkciós rendezvényközpont zárja. Az épületekkel párhuzamosan egy pálmaház épült, mely a mélygarázst takarja. (2022) forrás

Kriszta fotói

Ahogy itt szinte minden, a lenyűgöző opera is Santiago Calatrava valenciai tervező munkája, aki Antoni Gaudí ornamentális művészetét vette kiindulási pontnak. Egyszerűen elvarázsolja az embert a Calatrava által alkalmazott tiszta fehér beton és a Gaudí-féle összetört csempék harmonikus egysége. Nem kevésbé látványos a talán leginkább egy óriási szemre emlékeztető mozi és planetárium, a Félteke (L’Hemisféric). A következő állomás a tudományos múzeum, majd a Lugas (L’Umbracle), amely alatt különleges növényeket láthatunk. Ugyanitt kapott helyet a hatalmas, magas üvegfalairól felismerhető, a tengerek, óceánok élővilágát bemutató Oceanografic, amely a maga nemében Európa legnagyobbja, például cápák között, alatt sétálhattunk az üvegfalú folyosókon. A különleges „kerület” gigantikus méreteiről sokat elárul, hogy a művészetek és tudományok városának része a L’Agora rendezvénycsarnok, amelyben akár 6000 fős koncerteket és sporteseményeket is rendezhetnek. forrás

Az Operaház (Palacio de las Artes Reina Sofía)

Kriszta fotói

L’Hemisfèric

Kriszta fotói

L’Umbracle

Kriszta fotói

eszebe jut - Kriszta fotója

A Fülöp herceg Tudományos Múzeum

Kriszta fotói

L'Agorá

Kriszta fotói

L’Oceaografic

"Gyönyörű a kialakítása, de azért ez egy kicsit túlárazott állatkert. A busás belépőn felül a delfinshow , a 4ds mozi persze külön fizetendőek. Gyerekes családok rémálma. Kriszta"


Tudtad, hogy itt van európa legnagyobbja? A legtöbb állattal.
Vannak delfinek, halak, madarak sőt még bálnák is.
Tudtad, hogy a beluga bálnák képesek mosolyogni? Hatalmasak, mégis nagyon aranyosak
Nekem különösen tetszettek a medúzák főleg ebben a megvilágításban, bár amikor a tengerben mellettünk úsztak el az elég félelmetes volt

Igazán megrázó élmény.
Tök érdekes volt, hogy a gyerekek mikor sétálnak,( és volt bőven) akkor egy kötelet fog az összes, és úgy vezeti őket a tanárnő. Így nem vesznek el, és mind egyforma ruhában van.
Ez akkor érdekes amikor 200 gyerek vonul előtted. Igazi látványosság, osztály szerint más szín.
Láttunk galapagosi óriás teknősöket is, és bálna fogat is. Na meg ősállatokat is
Mindenképpen ajánlom, mert egy felejthetetlen élmény. (2024)


Kriszta fotói

Gulliver Park

A Gulliver Park egy gyerekeknek való látványos játszópark, de a felnőtt látogatóknak is jó muri, mert a Guliveren belül mulatságosan el lehet tévedni. Gyerekkel délelőtt vagy délután jöjjön mindenki, délben nem javasolt. Árnyék ugyanis nincs felette.

Kriszta fotói

Szent Miklós templom

La Iglesia de San Nicolás de Valencia. Egy szűk kis sikárotból nyílik, de jól ki van táblázva.

Érdemes meglátogatni csak a pompázatos mennyezeti freskók megtekintése miatt is. A belépőjegy 8.- euró.

Kriszta fotói

Az épület a 2016-ra véget ért restaurálás után visszanyerte régi pompáját: a 15.  századi gótikus stílusú épület és a XVII. századi barokk freskók, a 2000 négyzetméter felületű kupola lenyűgözi a látogatókat. forrás

Benimaclet negyed

Ez régebben egy kis falu volt, amit Valencia bekebelezett. Van valami bájos kisvárosi hagulata. Tömegközlkedéssel könnyen elérhető. Sok errefelé az egyetemista.

Kriszta fotói

Espai Verd

Benimaclet városrészében találjuk ezt az organikus épületegyüttest, amely a privát lakásokat közterekkel egyesíti, így egy rendkívül zöld, buja növényzettel benépesített lakókomplexum lett a végeredmény. Antonio Cortés tervezte ezt a biodiverzitásáról híres látnivalót (ahol közben valódi emberek laknak), lenyűgözp részleteiben érdemes hosszan elmerülni, hiszen a zöld részek mellett a víz is megjelenik egymásba csorgó medencék formájában, amelyek ráadásul békés aláfestő zenét is biztosítanak a sétának. Olyannyira szerves része lett a város életének, hogy megfigyelték, még a költözőmadarak is beiktatták a pihenő- és élőhelyeik közé. forrás

Más látnivalók

Szent Katalin torony

Ez a a 14. századi Szent Katalin templom 18. században épült harangtornya. A Szent Katalin tornyot és a katedrális Micalet-tornyát férjnek és feleségnek is hívják. Nagyon közel állnak egymáshoz / mind a kettő a Királynő terénél található/, de a Szent Katalin templom barokk tornya elegánsabb díszítéssel rendelkezik, és sokkal könnyedebb alakja van, mint az erős és ünnepélyes Micalet-toronynak. A Szent Katalin torony Valencia nevezetessége, egyik legszebb épülete, és felejthetetlen látvány a napsütéses spanyol délutánon. forrás

Szent Mária katedrális

A katedrális két évszázadig épült, gótikus stílusban kezdték, aztán román stílusban folytatták, majd reneszánsz, barokk elemekkel egészítették ki, végül neoklasszikus stílusban fejezték be. Látványos hibridje alakult ki a stílusoknak.

1972-ben eltávolították a neoklasszikus stílusra utaló elemeket a katedrálisról, és igyekeztek gótikus stílusát helyreállítani. Ahány szögből nézzük az épületet, mindig mást mutat. A homlokzat barokk stílusú, de az egyik oldalán a gótikus bejárat - az Apostolok kapuja - még a katedrális előtt itt álló mecset kapuja volt. A harangtornya a mellette álló, vele egykorú, zömök Micalet-torony.

A katedrális igazi spanyol templom belülről, gazdag képi díszítéssel, szobrokkal, oszlopokkal, rengeteg aranyozással és fafaragással, színes üvegablakokkal, oldalkápolnákkal. A legkülönlegesebb szobor a számomra a "Jó szülés" Mária szobra, ahová a várandós nők jönnek imádkozni a jó szülés reményében.

A gazdagon aranyozott főoltár hat nagyméretű festményből áll, de alapvetően is jellemző volt a sok festmény a templomban, egy Goya festményt is díszíti a falakat, az "Ördögűzés".

Kriszta fotója

Impozáns a katedrális kék- és aranyszínű freskókkal díszített kupolája, és a gótikus mennyezet magasba szökő kőívei. Úgy tarják, hogy a Szent Grál /a pohár, amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott/ 500 évig a valenciai katedrálisban volt. A Szent Grál másolatát - ami több kutató szerint az eredeti - mi is megnéztük a katedrális egyik kápolnájában, valamint a körmenetben a város utcáin végig hordozott hatalmas ezüst tortára emlékeztető, súlyos, oltáriszentséget - ami már elő volt készítve, mert közeledett az úrnapi felvonulás. forrás

Jardim Botanico

Botanikus kert, ami valójában az egyetemhez tartozik. 1567-ben alapították a szerzetesek, többször költöztették a városon belül. Végül az egyetemnél maradt, a jelenlegi helyén 1802 óta található. A múlt század legvégén jöttek rá, hogy érdemes lenne a kertet megújítani és megnyitni a nagyközönség előtt. 4500 különböző növény található itt, viszonylag ki alapterületen. A belépő 3.- eur, azoknak éri meg igazán, akiket kifejezetten érdekelnek a botanikus kertek. Itt talán a legtisztább a levegő egész Valenciában. Kb egy óra alatt bejárható, nagyon kellemes. Iskola időben bónuszként iskolás csoportokat is lehet látni, nagyon helyesek.

Kriszta fotói

Plaza del Toros

Kriszta fotói

A bikaviadalok helyszínéül szolgáló amfiteátrum vöröstéglás, kerek épületét látni kell. Engem a római Colosseumra emlékeztetett, csak sokkal épebb állapotban volt, mint az. Tizenkétezer ember tud itt helyet foglalni, hogy megnézze a véres viadalokat, amiket az aréna elkészüléséig a városon kívül tartottak. forrás

Las Fallas

A lángok fesztiválja. kicsit a busójáráshoz hasonlító ijesztegetős fesztivál, melynek csúcspontja mindig a bábuk elégetése, innen származik a neve is. ma már a hagyományos tüzelésen túl kicsit túltengenek az egyéb pirotechnikai eszközök, petárdák és társaik. Minden évben  a tél végén tartják.

Jézus Szent Szíve bazilika

Canyalemar negyed

Kriszta fotói

Iglesia de Nuestra Senora del Rosario (parókia)  - Kriszta fotója

El Cabanyal negyed

A Canyalemar negyeddel lényegében össze vannak nőve. Nagyon ellentmondásos állapotú negyed, mivel vannak teljesen lepukkant részei és szépen felújítottak is. A strandhoz közeledve egyre szebb minden.

Kriszta fotói

Kerámia múzeum

 

Kriszta fotói

Északi pályaudvar

spanyolul: Estación del Norte, Valenciai nyelven: Estació del Nord. Szecesszió minden mennyiségben, gyönyörű. Nagyon szépen, gondosan fel is újították, vigyáznak is rá. 

,, A belváros megnézését az Északi pályaudvaron kezdtük, azon egyszerű oknál fogva, hogy oda tudtunk legkönnyebben eljutni metróval a hoteltől. Nem túlzok, mikor azt mondom, hogy leesett az állunk. A történelmi épület kívülről is impozáns, de a belső díszítése és tisztasága szinte megkérdőjelezi, hogy egy igazi vasútállomáson járunk-e. A falak fejmagasságig faragott faburkolattal, fölötte pedig - beleértve a plafont is - mozaikcsempével van burkolva. Mostanában sokan pedzegetik, hogy a vonatoknak kellene felváltani a rövidtávú légiforgalom nagy részét, de erre azt szoktam mondani, hogy amíg a vasúti infrastruktúra olyan lepusztult, erre esély sincs. Hát, erről az állomásról szívesen indulnék bárhova." forrás

Kriszta fotói

A Plaza de Toros mellett található az Estación del Norte /Északi pályaudvar/, ami Valencia legnagyobb vasútállomása. Vanília színű falaival, szecessziós, gazdag díszítésével, három tornyával, egy monumentális, négyszögletes tortára emlékeztetett, aminek a közepére leszállt egy sas - a sebesség jelképe -. Arculata páratlan egész Spanyolországban, műemlékvédelem alatt áll, de ma is teljes gőzzel működik. Négy vasútvonal ér itt véget, és évente tízmilliónál több utas fordul meg az állomáson. (2019) forrás

Strandolás

A városi strand 2,8 kilométer hosszú és hét, külön nevű egységből áll.

V. Andris fotója

Adott a város tengerpartja minden kikapcsolódásra vágyó utazónak. Érdemes télen is kilátogatni, melegebb napokon fürdőzőket is lehet látni. Nyáron a város életének döntő része a parton történik, nagyon kellemes hely mindenféle szempontból.

A városi közstrandok általában kevésbé kényelmesek, sokan vannak, a napozóágyak, napernyők és a sporteszközök bérlése olcsóbb. A hotelek előtti strandok jellemzően kényelmesebbek, tágasabbak és drágábbak. 

Egyébként a Valencia tartomány homokos strandjainak hossza 485 kilométer. (v. a.)


Vasárnap a tengerparton kezdtünk kisebb újratervezést követően, mivel a Las Fallas miatt szinte az egész város felbolydult, sok a lezárt útvonal, nem közlekednek vagy terelt útvonalon a buszok, így kicsit körülményesebb volt eljutni úti célunkhoz, amely a Malvarossa Beach volt. Egyszerűen imádtam, nincs rá jobb szó, és talán több sem kell; széles és homokos tengerpart kilométerek hosszan. Szikrázó napsütés, a ráncokat kisimító könnyed szellő, a tenger halk morajlása. forrás


A városnézés mellett lehetőség van strandolni is, ami életmentő tud lenni a forró nyári napokon. A partra metró- és villamosvonalak is vezetnek, de ez ne tévesszen meg minket, ezek mindegyike a felszínen járó villamos. A megállóktól már csak egy-két utcányi séta, hogy a hosszan elnyúló parton találjuk magunkat. Nagy különbség nincsen hogy hol telepszünk le, a homok és a víz is ugyanaz. Van lehetőség bérelni napernyőt és ágyat, de Riminivel ellentétben a saját törülközőnket is leteríthetjük. (2022) forrás


Valenciában járva vétek lenne kihagyni a strandolást. A fürdőzésre vágyóknak a bőség zavarával kell megküzdeniük, mert egymást érik a szebbnél szebb partszakaszok. A Saler és a Devesa strandok az Albufera természeti park közelében találhatók. A Salernek közel 6 km-es, jó minőségű aranyhomokos tengerpartja van.

A valenciai strandok királynőjének is nevezett kék zászlós, lehető legjobb minőségű strandon saját tapasztalatokat is szerezhettünk. Fehér homokos parton sétáltunk a dűnék között az azúrkék víz mellett, amit később a káprázatos, tenger feletti étteremben, a Marina Beach Clubban tálalt fenséges ebéddel koronáztunk meg. forrás

El Cabanyal strand

Valencia hét városi strandja közül ezt mondják sokan a legjobbnak, hogy miért azt nem értjük.Talán azért, mert a szolgáltatások közül több is megtalálható itt.

Kriszta fotója

Malvarrosa strand

Tán az a fő erőssége, hogy itt van a legagyobb választák bárokból és éttermekből, valamint strand röplabda pályából.

ok, ez egy novemberi kép

Kriszta fotói

Playa las Arenas (Ez lényegében azonos az El Cabanyal-lal.) 

Paseo Maritimo tengerparti promenád - Kriszta fotói

Fotóegyveleg

Central market - Kriszta fotója

Az óváros egy lazább része - Kriszta fotója

Puerta de la Antigua Facultad de Medicina - Kriszta fotója

Óváros - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Kriszta fotója

Jardin de Real (közpark) - Kriszta fotói


Kommentek

Szilvia, 2023. 09. 24. 12:51
Számomra nagy csalódás Valencia. Az óvárosban kevés a látnivaló, hangulata meg sem közelíti a híresebb spanyol városokat A tenger meg minimális hullámzásnál is olyan zavaros, hogy a kezedet sem látod a vízben nem, hogy az alját.Aki azt írja, hogy fehér homokos az mit mond a Maldivról. Egyszerűen felháborító, hogy ilyen dezinformációt ír. Ilyen zavaros vizű tengerben még soha nem voltam, mint amilyen ez.A Duna vize sokkal tisztább és átlátszó b. Sok embernek megfelel, ezzel nincs gond, de ha már valaki egy beszámolót ír akkor a valóságot írja és ez nem relatív, mert ha egy homok homok színű akkor nem fehér.Ha a víz olyan zavaros mint egy iszapos tó akkor nem lehet kristály tiszta vízről beszélni
.Én ilyen csúnya tengerben még nem fürödtem pedig voltam már a világba pár helyen.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes