ÚTIKRITIKA.HU / Andalúzia / Cádiz


hirdetes


útikritikák


Andalúzia / Cádiz

Cádiz dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | El Populo | Plaza de las Flores | Yacimiento Arqueologico Gadir | Katedrális | Egyéb látnivalók | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója


Cádiz dióhéjban

 • A 115 ezres lakosságú Cádiz város Andalúziában van, Spanyolország dél-nyugati részén, az Atlanti-óceán partján. Európa egyik legrégebbi városa. A főnicaiak alapították az ókorban.
 • Kolumbusz Kristóf 1493-ban éppen Cádizból indult el arra az útjára, amin felfedezte Amerikát. 17 hajóval, mintegy 1200 emberével hagyta el Cádiz kikötőjét. Ez volt a második felfedező útja. A negyedik útjára is Cádizból indult.
 • A városnak 160 őrtornya van, amelyek közül a 45 méteres Tavira a legismertebb.
 • Még októberben is 24 fok körüli a nappali hőmérséklet.
 • Erősen érezhető az arabos hatás a mindennapokban.
 • Csodaszép a Katedrális kívül-belül. A tornyába pedig szinte kötelező felmászni.

Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Kinézetre, hangulatra spanyol-marokkói keverék, s ettől izgalmas
 2. A La Caleta strand szombaton a sok helybéli családdal
 3. A sok aranyos kis kávézó
 4. A Plaza de Mina nevű tér hangulatossága
 5. A Tavira toronyból a kilátás Cádizra
 6. A sűrűn beépített óváros sikátorai, a cuki apró terek kis templomokkal
 7. A központi piacon a kikötőből érkező friss halak, kagylók látványa

Nem tetszett

 1. Strandjain könnyen le lehet égni, akár felhős időben is (nem vittünk naptejet)
 2. Megértjük a szieszta kellemes intézményét, de a turista számára nem kényelmes a szolgáltatások leállása
 3. Az elképesztően sok galamb és az ürülékük a tereken, sok helyen

Vélemények

,, A központból gyalogoltunk el a tengerpartra, és végigsétáltunk a part menti sétányon. Maga a városközpont kicsike... 10 perc alatt át lehet érni az egyik végéből a másikba, viszont ha az ember körbe akarja sétálni az jó sokáig tart. De mindenképpen megéri, mert innen a legszebb a kilátás.

Két erődöt is találunk a part mentén, az első a Castillo de San Sebastian. Ez a tengerben található és egy mólon közelíthető meg, most azonban zárva volt felújítási munkálatok miatt. Érdekessége hogy itt forgatták a Halj meg máskor c. James Bond film részleteit.

A másik a Castillo de Santa Catalina. Ez viszont nyitva volt és ingyenes a belépés. Van itt pár kiállítás meg egy kápolna is, de mégis a legérdekesebb a falakon sétálni és megcsodálni a szép kilátást.

Megnéztük Cádiz két legismertebb parkját. A Parque Genovés a nagyobb és ismertebb, de nekem nem tetszett annyira." forrás

Kriszta fotója

,, Cádizba el kell menni, mert egész más, mint Andalúzia többi része, már csak a fekvése miatt is. Egy unikum ez az ősi város! (mvk, 2019)


Nekem Ronda nem jött be, viszont Cádiz egy csoda.


Érdekesség, hogy Torre Tavirában van az egyik európai Camera Obscura. Nekünk különleges élmény volt, és a toronyból a sima „szabad szemes” panoráma is sokkal jobb, mint mondjuk a katedrális tetejéről. ;) 2. Előzetesen olvastam a főtéri pincérek hírhedt stílusáról, hát kijelenthetem, hogy a katedrális előtti téren is sokkolóak voltak. :D (b.é., 2018)

Odajutás

Madridból busszal hét és fél óra alatt lehet eljutni Cádizba. Bérelt autóval valmennyivel könnyebb és gyorsabb. A belvárosban javasolt a sétálás, a strandon és a tengerparton nem is nagyon lehet mást tenni. Egyébként az autós közlekedés kevésbé problémás, mint pl. Sevillában. A belváros szinte teljes egészében sétálóutcákból áll, de körülötte legalább 4-5 hatalmas földalalatti parkolóban hagyhatjuk a kocsit. Negatívuma, hogy a parkoló nem olcsó.

Az Avenida de Andalucíán jár a legtöbb busz, tíz perc alatt végig lehet rajta könnyen menni busszal is.

La Pepa-híd, Cádiz - Kriszta fotója

Szállás

Ajánlott hotelek:

Más cádizi hotelek foglalása itt - hotelscombined.com

Étkezés

Vásárlás

Mercado Central


Szórakozás

Egyéb hasznos információk

aji fotója

El Pópulo

Középkori óváros. Nagyon szépen rendbe van hozva, telis tele pici utcákkal, kocsival kevésbé ajánlott a behajtás. Egy elég nagy bevásárlónegyed az egész, de azért szinte minden sarkon van egy kis templom. Nem középkori, de nagyon kellemes hely. Millió kiülős kis bárral, étteremmel, este nyolctól hatalmas utcai korzózással.

Kriszta fotója

aji fotója

Plaza de las Flores

Yacimiento Arqueologico Gadir

Jön!

Katedrális

18. századi templom, barokk és neoklassicista stílusban épült (sőt vannak rokokó elemek is).

Kriszta fotói

,, A belépő 6 euró, viszont nem nagyon éri meg. A katedrális belseje múzeumnak van kialakítva, magából a templomból nem sok látható, és fotózni sem szabad. Vasárnap csak 13:30-tól volt nyitva, viszont a toronyba csak 4-től lehetett felmenni, mert a toronyőr elment ebédelni. Így vissza kellett jönnöm még egyszer ha látni akartam a kilátást. (2018)" forrás

Kriszta fotója a toronyból

Egyéb látnivalók

Paseo Canalejas

Park Genoves


Torre Tavira

18. századi őrtorony.

Castillo de Santa Catalina


Santiago templom


San Sebastian erőd

"A város északnyugati csücskében található létesítmény mélyen benyúlik az óceánba. Egy 1 kilométer hosszú, keskeny, cikkcakkos földnyelv köti össze a szárazfölddel. Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha az Alcatraz falai között sétálna, nem véletlenül, hiszen az erőd sokáig börtönként működött. A robosztus falak között, a félsziget közepén egy kecses világítótorony áll. Lehetőleg ne a legnagyobb kánikulában, a nap közepén fedezzük fel, mert a séta pillanatok alatt túlélőtúrává válhat. Az erődben alig találni árnyékot, egyedül az óceánkutató intézet kihelyezett laborjának előterébe húzódhatunk be megpihenni. A falakról és a mellvédekről viszont egy egészen különleges perspektívából nézhetjük meg Cadízt. Az erőd körül apály idején sokan bukdácsolnak a sziklákon kezükben kosárral. Kagylót gyűjtenek." forrás

Strandok

La Caleta Beach

Ez a kiváló strand az óvárosban San Sebastian és a Santa Catalina erődök között terül el.

"Cadíz egyik leghangulatosabb strandja, a város északi részén, a San Sebastian erődhöz vezető földnyelvnél. Itt áll a királyi fürdő egykori patinás épülete, a strand egyik jelképe. A nem túl nagy, de annál hangulatosabb fürdőhely olyannyira népszerű, hogy sokan még Costa del Solról is hajlandóak érte két órát autózni. Az óceán itt sokkal nyugodtabb, mivel az erőd hullámtörői megszelídítik a vizet, gyermekes családoknak kifejezetten ideális. A keleti oldalon napközben ósdi halászhajók pihennek és várják a hajnalt, hogy ismét kifussanak a nyílt vízre. A Caleta lényegesen biztonságosabb, mint az új városrész nyugati oldalán húzódó végeláthatatlan – egyébként szenzációs – strandok, ahol már közepes erősségű szélnél is képes megmutatni erejét az Atlanti-óceán. Itt találkoztunk azzal az olasz, Cataniából származó művésszel, aki nyaranta keresetkiegészítésként óriási homokvárakat épít a parton, illetve köveket, kagylókat fest." forrás

Playa Victoria

Ez egy 3 kilométer hosszú (átlagban 50 méter széles) homokos strand az új városban.

El Palmar


Olvasmányos linkek

"A pincéreknek itt van egy kifejezetten harsány, túlzottan közvetlen stílusa, amit kellő humorral jól lehet kezelni. De az is egyértelmű, hogy állandóan szét vannak esve, lövésük nincs, hogy ki, mit rendelt, senki nem beszél angolul. Így aztán gyakran előfordul, hogy a kb. 100 asztal között bolyongva kérdezik, hogy te rendelted a paellát? De azon sem akadnak fenn, ha baromira nem azt kapja a vendég, amit kért. Mellettünk egy német párocska próbált vacsorázni. Csirkés paellát kértek, mivel a lány nem szerette a halat. 20 perc alatt meg is kapták a „Mixed Paellát”, amiben köztudottan csirke is van és hal is. Amikor bátorkodtak jelezni, hogy ez így nem teljesen oké, a pincér – mi sem természetesebb – fogta magát és elkezdte kiválogatni a csirkedarabokat a lány tányérjára. Amikor a nap végén desszertet akartunk kérni, a tök őszinte válasz az volt: „Forget it!” Mindez egy kedves mosoly kíséretében. Kolléganőm, hogy megkönnyítse a széthullott személyzet dolgát, gondolta feláll és odamegy a pulthoz és kér egy pohár bort. Amikor ezt kiszúrta az egyik felszolgáló, szinte fejvesztve rohanni kezdett az asztalhoz és valósággal visszaparancsolta őt a székébe. A kaják egyébként tök jók, az árak sem szálltak el, akkor is betessékelnek, ha zárás előtt vagyunk egy félórával, csak a személyzet hóbortját kell elviselni, amivel valószínűleg mindenki tisztában van, hiszen a tulajdonos bácsi egyértelmű kézmozdulattal többször is jelezte a székén ülve, hogy némelyik tényleg nem normális." forrás

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Szakál béla, 2018. 02. 07. 13:16
Nagyon szép emlékezek rá,sokat jártam spanyolba,13évig évente 2x,jártam cádizba 2x,voltam,Üdvözlöm Önöket,t.Szakál Béla


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes