ÚTIKRITIKA.HU / Torrevieja


hirdetes

útikritikák


Torrevieja

Torreviejáról dióhéjban| Tetszett&nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Strandok| Programozási lehetőségek| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Torreviejáról dióhéjban

kiejtés: torreviehá, néha torreviszá

Lakosság (2024-ben) 101,000 - ennek kb. 55 százaléka nem spanyol. Britek vannak a legtöbben (nyuggerek), de van sok svéd, német és orosz. A 30-45 közötti életkorú, családos oroszoktól (és ukránoktól?) eltekintve, többségében nyuggerek.

A némi kisebbséget jelentő helyiek nem használják a valenciai katalánt, bármennyire a Valencia-i régió városa.

Torrevieja a Costa Blanca régiójában található, amely Spanyolország déli partjának egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

Az időjárás Torreviejában általában nagyon kellemes, az év nagy részében napsütéses, meleg idő van.

Torrevieja híres kristálytiszta vízű strandjairól, amelyek a világ legjobbjai közé tartoznak. Az egyik legnépszerűbb strand a Playa del Cura, de van még számos másik is a környéken.

A város központjában található a híres tengeri só-tó, amely a város egyik legjelentősebb természeti látnivalója.

Torrevieja kiváló hely a golf szerelmeseinek, mivel a környéken több nagyszerű golfpálya is található.

A városnak gazdag a kulturális és történelmi öröksége, és számos fesztivált rendeznek itt az év során.

Tetszett&nem tetszett

Tetszett

1. A Sós tó rózsaszín vízébe megmártózn i(sajnos nem láttunk flamingókat)

2. Vannak ízléses, modern lakóházak, amik nem túl magasak.

k. r. fotója

3. Jó volt csak úgy üldögélni a Jardín de las Naciones (Nemzetek kertje) nevű parkban

4. A Playa del Cura tényleg szép

5. A Szeplőtlen fogantatás templomának egyszerű szépsége

6. Az Aromatico park (Av. Torreblanca)

7. A kaszinó kivül s belül is nagyon megagadó építészetileg (modernista és andalúz keverék)

8. Paseo de Vistalegre (sétány) késő délutánonként

9. A parti sétányon kedves színfolt a zenészeket ábrázoló kis szoboregyüttes, emlékképek készítésére kiválóan alkalmas hely

Dobos a dobossal

Nem tetszett

1. Nem reméltünk gyönyörűen átlátszó tengervizet, fehér homokfövenyt - oszt nem is volt kellemes csalódás.

2. Vannak városrészek, amik túlépítettek, túl sűrűn lakóépületekkel.

3. Egyes utcákban erősen jelen van a prostitució.   

4. A fegyelmezetlen strandolók bűneként délutánra már elég sok volt a szemét, a cigarettacsikk a Playa de la Mata-n (késő délután azért jó volt látni, hogy jöttek munkások eltakarítani ezeket). 

5. Nincsenek hangulatos dombok. Túl sík a domborzat.

6. Mercadillo de Torrevieja heti piac nem volt izgalmas.

7. Playa del Cura télen is sűrűn látogatott, nyáron elviselhetetlen a tömeg

8. A városka egyik ikonikus építménye a hullámtörő gát , amely valószínűtlenül hosszú. Alatta több száz kóbor macska . Elviselhetetlen vizelet és ürülékszagot árasztva. (Kis dobozkáik mellett mégis nemi macskaeledel nyomai láthatók. Valakik gondoskodnak róluk ezek szerint.)

Vélemények

,, Már a Wizz Bud-Alicante járatán feltűnt a sok ukrán fiatal és középkorú utas. Menekültekre nem jellemző ápolt megjelenés , rendezett ruházat stb.
Itt Torrevieja promenádján nagyon gyakran hallunk oroszul ill. ukránul beszélő csoki barnára érlelt népeket. A tengerparti sétány kávézókkal, ajándékboltokkal, bazárokkal övezett részen szintúgy alkudozó ukránokat láthatunk.

Az alicantei reptéren helpdesk fogadja szomszédainkat . Számos SUV prémium kategóriás, ukrán rendszámos autó látható a városban . Felmerül a kérdés : ki harcol odahaza ? Ki dolgozik ? Miből és ki finanszírozza a nyugaton tartózkodásukat? Miért pont egy angol , belga , holland turisták és ingatlanbefektetők által kedvelt tengerparti területen ?

(Ervin, 2023. április)


"Alicante kicsiben. Kimondottan szerethető városka, szerencsére mi márciusban voltunk. Semmi tömeg, de sajna a város fele is zárva volt. Kr"

Kriszta fotója

Odajutás

Torrevieja könnyen elérhető, mivel az Alicante repülőtér mindössze 40 percre található autóval, és a környék számos buszos közlekedési lehetőséggel rendelkezik.

Az alicantei reptérről Torrevieja központi buszállomására két járattal juthatunk el .
Az egyik az expressz , ami az autópályán kb.50 perc alatt teszi meg az utat . Nekem volt szerencsém egy “ őrült spanyol “ sofőrrel utazni aki egy autóversenyző stílusában vezetett.
A másik lehetőség a part mentén kicsivel hosszabb menetidővel több megállóval és turisták számára érdekes látnivalókkal pl. sólepárló tavak és a bennük élő flamingók .
A buszmegálló közvetlen a reptér érkezési szint kijáratánál található.
Torrevieja központi buszpályaudvara a korai 70’ évekre emlékeztet ( a jóindulattal toiletenek nevezett intézmény kerülése ajánlott !) (Ervin, 2023)

Szállásválasztás

A város központi része és a tengerpart közelében található részei azok, amelyek a legközelebb vannak a turisztikai látnivalókhoz és a strandokhoz, és általában a legforgalmasabbak. Ez a terület kiváló lehetőségeket kínál az étkezésre, a bevásárlásra és a szórakozásra is. Ez a terület ideális lehet azok számára, akik közvetlenül a tengerparton vagy közelében szeretnének szállást foglalni, és akiknek fontos, hogy a város központjában legyenek.

A város északi részén található szállások nyugodtabbak és csendesebbek, és általában nagyobb területeket kínálnak, mint a központi területek. Az északi rész környékén találhatók a természeti parkok és a sós tavak, amelyek számos természeti látványosságot kínálnak, és kiváló lehetőségeket biztosítanak a madármegfigyelésre és a kirándulásokra.

A város déli részén található szállások pedig általában nyugodtabbak, mint a központi rész és a tengerpart közelében található szállások. A déli rész környékén találhatók azok a strandok, amelyek nagyszerű lehetőséget kínálnak a vízi sportok kedvelőinek.

Helyi közlekedés

A parkolás Torreviejában változó lehet. A városközpontban és a strandoknál általában nehéz parkolóhelyet találni a nyári szezonban, amikor sok turista látogatja a várost. Azonban a város peremterületein és a nagyobb bevásárlóközpontoknál általában könnyebb parkolóhelyet találni. A parkolás ára változó, azonban általában mérsékelt. A városban és környékén vannak fizetős parkolási lehetőségek, illetve számos ingyenes parkolóhely is található. Érdemes azonban figyelni az utcán elhelyezett parkolási táblákat, a felfestést, hogy az adott helyen és időszakban milyen szabályok érvényesek a parkolásra. Mindig meg kell nézni a felfestéseket.

Busz

Kriszta fotója

Étkezés

Torrevieja híres a kiváló ételeiről és italairól, így érdemes felfedezni a helyi konyhát. A városban rengeteg étterem és bár található, ahol meg lehet kóstolni a helyi finomságokat és italokat.

A frekventáltabb elhelyezkedésű éttermek jutányos ebéd menűket kínálnak, 13-17 euró közötti árakon. Gyakori, hogy két menűsort ajánlanak, úgy, hogy a drágább persze valamennyire minőségibb.

Bőségtál seafood-ilag - Ilona fotója

Vásárlás

Torrevieja és a környékén több bevásárlóközpont található, ahol mindenféle árut kínálnak, beleértve a ruhákat, az élelmiszereket, az elektronikai cikkeket és még sok mást. Az egyik legnagyobb és legismertebb a Habaneras bevásárlóközpont, amely az óceán mellett található és számos üzletet, éttermet és mozit kínál.

Torreviejában számos piactér található, ahol friss élelmiszereket, helyi termékeket és kézműves árut lehet vásárolni. Az egyik legnépszerűbb piactér a kikötőben található, ahol csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a városra.

A városközpontban és a part mentén számos bolt található, amelyek ruhákat, cipőket, ékszereket, édességeket és még sok mást kínálnak. A városban találhatóak nemzetközi és spanyol márkák is, így mindenki megtalálhatja a stílusához és ízléséhez legjobban illő dolgot.

A part mentén és a kikötőben sok helyi árus és utcai árus kínálja az ékszereket, a kézműves árut és az ajándéktárgyakat. Az árak általában nagyon versenyképesek, és ez egy nagyszerű hely a helyi kultúra és művészet megismerésére.

Szórakozás

Torrevieja számos bárral és pubbal büszkélkedhet, ahol a látogatók élvezhetik az italokat és a jó hangulatot. Az angol pubok és a spanyol bárok mellett az érdeklődők megtalálják az ízlésüknek megfelelő helyeket.

Rengeteg a brit söröző.

A városban több éjszakai klub található, amelyek a legkülönfélébb zenei stílusokat kínálják. A klubokban lehetőség nyílik az élő zenére, a DJ-kre, a táncra és az italokra.

Torrevieja tele van kiváló bárokkal, ahol az érdeklődők élvezhetik a helyi ételeket és italokat.

Van a városban kaszinó. Ott élőzenét is nyomnak.

 Az esti séták a tengerparti sétányon nagyszerű lehetőséget nyújtanak az éjszakai élet élvezetére. A sétányon található bárok és éttermek gyönyörű kilátást kínálnak a tengerre.

Közbiztonság

Jó a közbiztonság. A frekventáltabb helyen van rendőri jelenlét.

Egyéb hasznos információk

1. Torrevieja spanyol település, és a hivatalos nyelve a spanyol. Azonban mivel Torrevieja egy népszerű turisztikai célpont, az angol, a francia és a német is elterjedt a városban, és sok helyen beszélnek ezeken a nyelveken is. A városban dolgozó és turizmussal foglalkozó személyek általában beszélnek angolul, így a turisták számára általában nem jelent problémát a kommunikáció. Emellett a városban sok más nemzetiségű ember él, akik beszélnek az anyanyelvükön vagy más nyelveken, így Torrevieja valóban egy multikulturális helyszín, és a turisták számára könnyen hozzáférhető.

Strandok

Júniusban még türhető a tömeg - k. v. fotója

Playa del Cura: Ez a strand a város központjában található, és az egyik legnépszerűbb Torreviejában. A homokos part és a kristálytiszta víz mellett számos szolgáltatás is rendelkezésre áll, mint például bárok, éttermek, és sportpályák.

Ha ennyien vannak március 20-án, akkor mi van itt nyáron? - Kriszta fotói

Playa de los Locos: Ez a strand a Playa del Cura-tól északra található, és hosszú, homokos partjával és nagyszerű kilátással rendelkezik. A strandhoz különféle szolgáltatások, mint például napozóágyak és napernyők állnak rendelkezésre.

Március közepén - Kriszta fotói

Cala Ferris: Ez a kisebb strand a város peremén található, de a látogatók gyakran szeretik a nyugodt és csendes környezetet. A strand egy kis öbölben található, amely kristálytiszta vizével és homokos partjával kiváló lehetőséget nyújt a fürdőzésre és a napozásra.

Playa de la Mata: Ez a hosszú, homokos strand a város északi részén található, és kiváló lehetőséget nyújt a sportolásra és a vízi tevékenységekre, mint például a vitorlázás és a szörfözés. La Mata egyébként egy saját kis közonttal rendelkező városka is egyben. Aranyos, nyugodt, kicsi.

Március közepén - Kriszta fotói

Cala Capitán: Ez a strand a város déli részén található, és egy kis öbölben található, amely nagyszerű lehetőséget nyújt a fürdőzésre és a napozásra. A strandhoz bárok, éttermek és sportpályák is rendelkezésre állnak.

Playa del Acequión

A város északi részén. A két strand között a kikötő.

Március közepén - Kriszta fotója

Programozási lehetőségek

Torrevieja gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, így érdemes felfedezni a várost.

Tengeri só-tó:

A tengeri só-tó az egyik legismertebb és leglátványosabb hely Torreviejában. Ez az óriási tó, amely a város peremén található, hosszú sétányokkal és madártanyákkal körülvéve, valódi természeti csoda.

Kikötő:

A kikötő a városközpontban található, és itt lehetőség nyílik hajókirándulásokra és halászhajók bérlésére. A kikötőben található éttermek és bárok nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy élvezze a friss halakat és a helyi italokat. Nagyon rokonszenves, hogy nem hatalmas jachtok, hanem döntően átlagos hajók parkolnak a kikötőben.

Szeplőtelen Fogantatás Miasszonyunk plébánia

Torrevieja központi terén. Innen minden sétálód távolságban van, maga a tér is nagyon közkedvelt.

Kriszta fotója

La Mata természeti park:

La Mata egy nagyon kellemes kisváros Torrevieja északi részén.

A La Mata természeti park a város északi részén található, és gyönyörű természeti környezetet kínál a látogatóknak. A parkban különféle madárfajok találhatók, és a turisták itt piknikezhetnek, túrázhatnak és kerékpározhatnak is.

Az apátság romjai:

Az apátság romjai a város peremén találhatók, és egy régi kolostor romjai. A helyszín gyönyörű látványt kínál a városra és a környékre.

Ermita de la Virgen del Rocío:

Ez a kis kápolna a város peremén található, és a helyiek és a turisták imádkoznak itt. A kápolna környéke gyönyörű kilátást nyújt a városra és a tengerre.

Városközpont:

A városközpontban néhány történelmi és kulturális emlék található, beleértve a középkori épületeket, a régi utcákat, az éttermeket és a bárokat.

Aktív sporttevékenységek: Torrevieja a környék egyik legjobb helyszíne a sportolásra. Az érdeklődők kerékpározhatnak, túrázhatnak, futballozhatnak vagy kosárlabdázhatnak is, és a városban és a környékén számos sportrendezvényt és versenyt rendeznek

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

cs. j. fotói

Pálma karbantartó munkás - Ervin fotója


Kommentek

úti kritikus, 2024. 05. 22. 08:20
Az egyik legközelebbi és legismertebb ilyen létesítmény a L'Oceanogràfic Valenciában, amely Európa egyik legnagyobb akváriuma. Az L'Oceanogràfic részét képezi a Valenciai Művészetek és Tudományok Városának, és különféle tengeri élőlényeket mutat be, beleértve a delfineket, cápákat, pingvineket, teknősöket és sok más tengeri fajokat.


úti kritikus, 2024. 05. 22. 07:59
Vivien-nek:

Téves információ volt. Alicante központjában volt egy Acuario Mediterraneo, de az jelenleg zárva van. Töröltük. Elnézést kérünk.


Vivien Katona, 2024. 05. 22. 00:10
Szia. Meg tudnád mondani, hogy mi a címe és a pontos neve az óceániumnak? Hiába keresem, nem találom. Köszönöm szépen!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes