ÚTIKRITIKA.HU / Costa Blanca / Alicante


hirdetes


útikritikák


Costa Blanca / Alicante

Alicante dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óváros |Santa Cruz negyed|Explanada de Espana| Castillo de Santa Bárbara | Kortárs művészeti múzeum|Egyéb látnivalók | Strandok |Érdekes negyedek| Környékbeli látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

.

Alicante dióhéjban

spanyol kiejtés: álikánte

Valenciai katalán nyelven a neve: Alacant (álákánt)

 • A közel 330 ezres lakosságú Alicante kikötőváros Valencia tartomány Alicante megyéjének székhelye, a Costa Blanca (fehér part) központi városa. Katalán város, a spanyol és a katalán is hivatalos nyelv. Alicante a Benacantil-hegység lábánál fekszik.
 • A 2008-as pénzügyi válság előtt Alicante Spanyolország egyik leggyorsabban fejlődő városa volt. A város gazdaságának motorja a turizmus. (A turisták zömében nem feltétlenül Alicantében szállnak meg, hanem jellemzően a Costa Blanca üdülővárosaiból jönnek egynapos látogatásra, de így is sok pénzt költenek, a város szolgáltatóinak örömére.) 
 • Az Alicante-i egyetemnek legalább 27 ezer diákja van. A város lakosságának 15 százaléka külföldi, főleg Nagy-Britanniából és Dél-Amerikából.
 • Alicante klímája alapvetően száraz és nagyon egészséges (főleg az asztmásoknak és az ízületi gyulladásoktól szenvedőknek). A legcsapadékosabb két hónap: a szeptember és az október.
 • Alicante lakói váltig állítják, hogy városukból való eredetileg a tapas.
 • Egy 2019-es felmérés szerint a spanyol városok közül Alicante a legkoszosabb. (2023-as személyes tapasztalatunk szerint valójában a turisták által frekventált utcák tiszták, csak egyes lakónegyedekben van kosz, de leginkább a járdákon kutyakaki. Pedig vaskos (200 és 700 euró közöttii) pénzbüntetéssel fenyegetik azokat a kutyatulajdonosokat, akik nem gondoskodnak azonnal ebük ürülékének eltakarításáról.)
 • Budapest és Alicante között közvetlen járat esetén a repülési idő: kb. 2 óra 50 perc.
 • 2024-ben heti 8 járatnál tartunk, eléggé népszerű célpont


Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szuper a kilátás a várból - nem szabad kihagyni!
 2. A közeli Denia csodás strandjai
 3. A kellemes sétányon a csapatokba verődő öregurak pletykálkodásának életképe
 4. A városháza díszes homlokzata
 5. A friss garnélarák izzó fokhagymás lében, és főleg a tapas bárok mágneses erejű kínálata
 6. Az óváros Santa Cruz részében a szűk, macskaköves utcák, az élénk színekben pompázó házak, a gótikus (imádom) templomok, a ,,Júliás" balkonok
 7. Sokkal kellemesebb, mint Benidorm
 8. A kikötőkben bámulni a jachtokat
 9. A Mercado Central épületének külseje, és a szemet gyönyörködtető, és egyben étvágygerjesztő kínálat odabent
 10. A Hermanos de Santa Cruz tapas bár az óvárosi Santa Cruzban
 11. Sétálni az Almirante Julio Guillén Tato sugárúton
 12. Villamosozni a parton. Imádtuk!
 13. Clle de las Setas, a gombás utca. Akkora hatalmas giccs, hogy az már tetszetős
 14. Városban srandolni a legjobb

Nem tetszett

 1. A közeli nagy rizsföldek miatt a helyi konyhába nagyon dominál az általam az étkezésből kizárt rizs
 2. A repülőtér és a városközpont közötti menetrend szerinti buszos transzfer túl időigényes a kis távolsághoz képest
 3. A váron (és persze a strandoláson) kívül nincs Alicantének igazi turisztikai adukártyája
 4. A város nagy részén az eléggé unalmas, már nem annyira modern (nyolcvanas, kilencvenes évekből) házak dominálnak
 5. A városközpontból kacifántos volt kikeveredni az autóval , még GPS-szel is.  
 6. Kénytelenek vagyunk a nem tetszetthez rakni azt, hogy Alicantéban 2023-ban az élelmiszerárak 20-30 százalékkal olcsóbbak, mint Magyarországon, miközben a fizetések náluk kb. 40 százalékkal magasabbak. (A gyümölcsök olcsósága persze érthető a helyi termesztés okán.)
 7. Alicanténak nincsenek világhíres turista nevezetességei , mint pl. amilyenek a régióban Valenciának vannak. A távoli Sevillával pláne nem lehet összehasonlítani e tekintetben. 
 8. Fentről a város összképébe, panorámájába belerondít három csúnya toronyépület, valamint a kereskedelmi kikötő a daruival.
 9. A Castillo San Fernando, a város másik vára testedzésre alkalmas, de amúgy fent semmi nincs, uncsi, legfeljebb arra, jó, hogy a várost felülről fotózzuk.
 10. Sok a szemét és a kutyasz.r az utcákon

Vélemények

"Alicante városában egyesül minden amit egy utazó kívánhat: homokos tengerpart, ahol a víz kristálytiszta, helyes kis város szűk sikátoros de annál hangulatosabb utcákkal, hosszú tengerparti sétány bárokkal és kávézókkal tömve, az újvárosi részen pedig a modern divat boltjai, a legjobb márkák és a híres spanyol cipőipar termékei. Így mindenki megtalálja a kedvére valót a városban. Legszebb része a régi arab negyed, ahol nagyon hamar el lehet veszni a sok kis kanyargós utcában, viszont annál hangulatosabb, virágokkal díszített házakat lehet felfedezni. Ezekben a kis utcákban úgy érzi magát az ember, mintha valami másik dimenzióba került volna. A házak nagy részét az úgynevezett „azulejos” díszíti, mely a helyi jellegzetes csempe, még az arabok honosították meg a spanyol és portugál nyelvterületeken, itt az utcatáblák is ilyen csempékből készültek. A város látképét a Szent-Borbála vár uralja, 170 méterre található a tengerszint felett, ahonnan az egész Alicante-öböl látható. A központnak a kikötő számít, ahol szép jachtokat csodálhatunk meg, másik oldalán pedig már kezdődik is a szabad strand, ahol a napágy-ernyő bérlése kb. 5 euró egy napra. A két partszakaszt egy benyúló választja el, melyen a Melia Alicante Hotel is található, valamint a híres Volvo Ocean Race versenyhajói. Közvetlenül a Melia Alicante Hotel mellett lévő tengerparton a víz nem annyira kellemes ugyanis vize barnás, viszont ha már 1-200 métert lejjebb sétálunk, akkor már szép tiszta vízben fürödhetünk. A víz szintén lassan mélyül, így kisgyerekekkel is élvezhető a tenger." (V. G., 2015)

Kriszta fotója

"Alicante a különleges piros márványok, a tüzes fiesták, a gótika és a barokk keveredésének hazája. Ne feledjük a kézműves cipőkészítők utcasorát, az isteni (és nevetségesen olcsó) fagylaltok végtelen kínálatát és a gyerekjátékok választéka is feltűnően nagy. Arab emlékekben bővelkedik az alicantei óváros: emitt egy mecset, amarra sok más, gazdag muzulmán emlék, lakóházak, arab díszítések, ornamentikák a házak falain mindenütt." (Turizmus Trend, 2015)

"Tetszett:

 • a hangulatos tengerparti sétány a belvárosi szűk utcácskákkal fűszerezve

 • a kikötőben pihenő ódon kalózhajó, melyet folyamatosan költöztetnek, de mindig visszatér Alicante kikötőjébe. (Santísima Trinidad)

 • a tengerpartról induló (edzésnek is kiváló) sétaút a 166 méteren fekvő vár tetejére, ahonnan lenyűgöző a kilátás

 • a Hogueras de San Juan Festival évente megrendezésre kerülő mesevilága

Nem tetszett:

 • a zsúfolt városi strand főszezonban (ez igazából csak a központhoz közeli részen jellemző, elég egy kicsit északabbra menni és már jók vagyunk)

 • az utcai árusok rámenőssége (még a parton is)

(László Orsi, 2016)

Nagyon kellemes, plusz március közepén rövid ujjú pólóban - Kriszta fotója

,, Szóval, hogy is esett a választásunk Alicantéra? Meleg helyre vágytunk és oda ahol egyikünk sem volt és a wizzair repül oda (a wizz pontok levásárlása miatt). Aztán egyszer csak jött egy akció, ami kihagyhatatlannak bizonyult. Heti 2 járatot indít a wizz Alicantéba, mi szombaton délután mentünk és röpke 2.5 óra után megérkeztünk a nyárba. A reptéren a transzfert keresve kicsit meglepődtünk, amikor a 2. emeleten találtuk meg a buszokat. (senki NE lent a taxiknál keresse) 20 percenként járnak a C6-s jelzésű buszok, amivel könnyen el lehet jutni a városba (persze ha nincs épp dugó).

A városban szombat este hömpölygött a tömeg, a kikötőben meg valamilyen zenész fesztivál is volt. A meglepő számomra, hogy a helyiek kabátban és sálban addig mi nekivetkőzve. Érdekes, hogy nekik ez a május még kabátos idő… A város maga a sziklák és a tenger közé van beszorítva, így szép hosszú területen fekszik. Este már csak egy tengerparti sétára volt erőnk az utazás után. (2017)" forrás

Kriszta fotója

Alicante önmagában nem fogott meg, de az óvárosban, a pöttyös gombás utcájában, a pálmafás sétányon jó volt sétálni. (2022)

Kriszta fotója


A kedvencem egyértelműen a Calle de Las Setas. Ebben az utcában újra gyereknek érezhettem magam. Mindenhol óriás gomba szobrok voltak, rajtuk kukacokkal, pókokkal. Egy álom volt ebben a környezetben sétálni. Mindenféleképpen ajánlom az alicante-i pálmaligetet. Ez a városon kívül található, de megér egy látogatást, mivel egyrészt ingyenes, másrészt fantasztikusan meg van csinálva. Ide vagy helyi járatos busszal tudtuk menni, vagy a Murcia felé tartó vonattal egy megállót kell utazni. Mindenhol szabadtéri önsúlyos edzőparkok vannak létrehozva. Ami nagyon tetszett még az a Bikaviadal Múzeum volt. Ide ingyenes a belépő, és nagyon sok szép dolog ki van állítva, átadva a bikaviadalok hangulatát. Az más kérdés, hogy bikaviadalokat már nem rendezhetnek, mert tiltják.

Odajutás

 • A Wizzair és a Ryanair repül közvetlen járattal Budapestről Alicantéba. A repülési idő picit rövidebb, mint három óra. 2023-ban a repülőjegy árak az égben járnak, érdemes a bécsi indulást is megnézni.
 • Az Alicante-El Altet nevű repülőtér a városközponttól délnyugatra, 12 kilométerre található.
 • A környék bejárásához ajánlott autót bérelni. Alicante maga egy kétnapos város.

Az Alicante-i repülőtérről a városközpontba a taxi ára általában körülbelül 20-25 euró, attól függően, hogy pontosan hova szeretne menni a városközpontban, és hogy melyik taxi szolgáltatást választja.

A busz, a C6-os 3.85.- eur/fő, bőröndtartója is van. A termináltól a kijáratnál jobbra a sor végén indul. Szezonban 10 percenként, szezonon kívül sem kell rá sokat várni. A menetidő cca 25 perc. Nagy előnye, hogy a belvárost körbejárja.

Fontos megjegyezni, hogy az árak változhatnak a forgalomtól és a szezontól függően, és hogy az árak magasabbak lehetnek az éjszakai vagy ünnepnapokon.

Az Alicante-i repülőtéren hivatalos taxi szolgáltatás működik, amelyet az állomáson található információs pultokon lehet igénybe venni. A hivatalos taxi szolgáltatás általában megbízhatóbb, mint az utcai vagy az előre megrendelt taxi szolgáltatások, és a viteldíjakat előre meghatározzák.

Ha azonban inkább az előre megrendelt taxi szolgáltatásokat preferálja, akkor számos alkalmazás, mint például a Cabify is rendelkezésre áll az Alicante-i repülőtéren. Az előre megrendelt taxi árai változóak lehetnek a kereslet és az ajánlat függvényében, de általában hasonlóak a hivatalos taxi szolgáltatások áraihoz.

A főpályaudvar ízléses frontoldala - Kriszta fotója

Szállás

Alicante több negyede is alkalmas lehet a nyugodt szállásra, de mégis közel a városközpontban. A következő negyedek lehetnek jó választás:

San Blas-Santo Domingo: Ez a városrész a városközponttól kb. 20 perc sétára található, de nyugodt környezetben fekszik. Számos park és zöld terület található itt, és a szállások árai is általában kedvezőbbek.

Mercado-Casco Antiguo: Ez a városrész a történelmi belvárosban található, de mégis csendes környezetben fekszik. Számos étterem, kávézó és üzlet található a közelben, és az árak is általában kedvezőbbek.

Pla del Bon Repós: Ez a városrész az Alicante-i városközponttól kb. 20 perc sétára található, és a nyugalom és a csend jellemzi. A területen számos park és zöld terület található, és a szállások árai is általában kedvezőbbek.

Vistahermosa: Ez a városrész a városközponttól kb. 30 perc sétára található, de csendes és nyugodt környezetben fekszik. A területen számos üzlet, étterem és kávézó található, és a szállások árai is általában kedvezőbbek.

Ajánlott hotelek:

Helyi közlekedés

Az Alicante-i repülőtérről direkt buszjárat közlekedik Alicante városközpontjába. A buszon látható a Centro Cuidad felirat, ami annyit jelent, hogy városközpont. A C-6-os jelzésű busz megállója a reptér indulási oldalán található. A menetjegy 2,85 euró. A transzfer elég hosszú, vagy 40 perc, de az utazás akár elmehet egy városnézésnek is. A menetrend kicsi bizonytalan, de jellemzően 20 percenként indul járat. A buszok légkondicionáltak (vagy működik éppen,vagy nem). A buszsofőrök a spanyolon (és a katalánon) kívül más nyelvet nem beszélnek, cserébe mosolygósak. A busz a városban megáll a vasúti pályaudvarnál (estacion de trenes) is, és még három más helyen áll meg bent a városban: központi buszpályaudvar (estation de autobuses), Plaza Puerta del Mar-nál a villamosmegállónál, Plaza de los Luceros villamosmegállónál. A repülőtérről a városba taxizás átlagos ára 16 euró. A taxizás menetideje 15 és 30 perc között bármi lehet függően az aktuális forgalmi helyzettől.

Az utazás kártyával fizetendő. Helyi közlekedési kártyával. Bono multiviaje. 2 euróért kapható és utána egyesével lehet elhasználni a feltöltött összeget. Legjobb a kombinált: buszra és villamosra. Városon belül egy tarifával, a zónahatárokat mindenhol jelzik. Az A zónájú jeggyel El Campello elérhető, utána már a B-t kell használni például Villajoyosába vagy Benidormba. Kiegészítő jegyet nem találtunk. Persze fura a rendsze, mert a belépéshez kell a jegy, az ellenőr csúnyán megbüntet, ha nincs. De, ha az A zonás jeggyel utazol Benidormig és szerencséd va, ott simán le lehet szállni és ellenőrzés nélkül elsétálni. Visszafelé ez nem megy, a kijáratoknál Alicantéban elektromos kapuk vannak.

Taxi/Uber

Jelenleg nincs Uber szolgáltatás Alicantéban. 2019-ben az Uber döntése alapján a szolgáltatás megszűnt Alicantéban és más spanyol városokban, miután a spanyol bíróság szabályozási korlátokat állapított meg a városi taxi szolgáltatásokkal szemben. Az Uber helyett Spanyolországban a Cabify szolgáltatás népszerűbb, amely hasonlóan működik az Uberhez, de engedélyezett és szabályozott a spanyol törvények szerint. Azonban Alicantéban, mint sok más spanyol városban, a hagyományos taxisok továbbra is népszerűek és könnyen elérhetők. A városban számos taxitársaság működik, és az utazók egyszerűen hívhatják őket a megfelelő alkalmazással vagy telefonon.

Kriszta fotója

Villamos/Tram

Alicantéban a villamos egy kiterjedt hálózatot szolgáltat, amelyen a városban és környékén utazhatunk. A hálózat összeköti a városközpontot az elővárosokkal és a közeli strandokkal, így a villamos használata lehetővé teszi az egész környék felfedezését. Átszállással Deniáig megy, de egy vonalon (1) el lehet jutni egy óra alatt Benidormba.

A villamos modern és kényelmes járművekkel üzemel, amelyekben széles ülések, légkondicionáló és ingyenes Wi-Fi áll rendelkezésre. Az utazás kellemes és kényelmes, főleg a forró nyári hónapokban. A villamos gyors és hatékony közlekedési mód Alicantéban. Az alacsony emelkedésű, gyors járművek lehetővé teszik a gyors haladást az utakon és a dugók kerülését. A belvárosban a föld alatt, utána felette, egy jó hosszú szakaszon pedig a parton halad. Egyszerűen remek.

A helyi közlekedési kártyával működik. Zónán kívül jeggyel. A sima jegy 1.45.- eur. Az Alicante Denia - átszállással - 6.35.-eur oda-vissza. Kalauz bármikor jöhet, ellenőriz, büntet. A kártya ára 2 eur.-, 10 utazás 4.35.- a városon belül, ez a kedvezmény 2023 július 31-ig él. Ezzel akarják ösztönözni a tömegközlekedés használatát az autóval szemben. A villamosok gyorsak és nagyon pontosak. A Gmaps jobbn tájékoztat a menetrendről, mint a helyi saját weboldal.

Update: ezek az árak 2024 márciusában még érvényesek. A villamosok a Húsvét tiszteletére késnek. Irónia.

Kriszta fotói

Alicanténak négy tram-ja van (Szerintem ez olyan, mint nálunk a hév és a villamos keveréke modern verzióban). Mi 24 órás jegyet vettünk, amivel korlátlanul használhattuk ezt a fantasztikus tömegközlekedési eszközt. Ezt a jegyet csak jegypénztárban (Alicante-Luceros megálló) lehet megvásárolni, az automata nem tud ilyen jegyet adni. Mi Calpban, La Vilajoiosa-ban, Alteában és Costa Blanca megállónál szálltunk le. Világítótorony rajongóknak kötelező program, mivel nagyon sokhoz oda lehet menni, és fényképezkedni velük. A városok tengerpartjai, hol kavicsosak, hol homokosak, de mindegyik gyönyörű.

Étkezés

A helyi specialitásokat meghatározza a rizsföldek és a tengeri halászat adottsága. Népszerű helyi kaja az arroz a banda, ami rizs hallal. Az arroz negro (a tintahal tintájától elfeketedett rizs), az arroz con costra (tojásos kérges rizs), az arroz de mero y gambas, (rizs fűrészes sügérrel és garnélarákkal), avagy az arroz de magro (sovány hús zöldségekkel)

Emeletes, hurkapálcás pincho (4 EUR/darab) - Kriszta fotója

A piacon sokszor tátva maradt a szám, annyira jó dolgokat lehetett venni. Ajánlani tudnám napközbeni harapni valónak a baguettaliat (olasz imádó vagyok, és ez nagyon menő volt), illetve vacsorának a Ristaurante El Buen Comer menüjét, ami zseniális. A kikötőben ettünk szószos paellát (Ristaurente La Brújula), amit ugyancsak ajánlani tudnék a csatos üveges Sangriával egyaránt. Ha pedig csak egy kávét innátok gyönyörű panorámával, akkor a Noray Café Bart javasolnám.

Ha indiai étteremre vágyunk (márpedig én vágyok), akkor a tengerparti sétányon lévő, kicsike New delhi Indian Restaurant kerülhet a képbe. A csípős tényleg nagyon csípős, azaz óvatosan! A chicken tikka jalfrezi és a chicken tikka massala szuper.
Passeig Esplanada d'Espanya, a kikötőhöz közel. Déltől éjfélig nyitva vannak.

Ha egyszerűen tapasokat szeretnénk enni, irány egy tapas bar. Egy sör (cana) vagy egy kóla mellett ehetünk 3-4 féle falatkát fejenként kb.4.- euróért. Pazar.

Óvárosi kaja utca ebédidő előtt - Kriszta fotója

Ukrán-barát terítés 2023 március -Kriszta fotója

Calle San Ildefonso szombat késő délután - Kriszta fotója

Churros - Kriszta fotója (csálén)

Vásárlás

Ha önellátást jelentő lakást bérlünk, akkor messzemenően a Mercadona szupermarketet ajánljuk. Szuper, sőt megaszuper. V PlazaMar2 is az, működik benne egy Auchan is, AlCampo az itteni neve.

A turistás környékektől, és a szupermarketektől eltekintve a boltok többsége zárva van 14 és 17 óra között. Vasárnap a nagyobb boltok is zárva tartanak.

Központi piac (Mercado Central)

Gyönyörű kívülről, ínycsiklandó belül. 2022-ben ünnepelték létrejöttének századik évfordulóját.

Kriszta fotói

,, A Mercado Central, a helyi piac minden nap korán reggeltől délután kettőig üzemel a piac, ahol minden földi jót megtalál a vásárló. Hatalmas kupacokban árulták a garnélarákot, polipot, mindenféle tenger gyümölcsét, a legkülönbözőbb húsokat, hogy a helyi különlegességekről, sajtokról, süteményekről és friss gyümölcsökről már ne is beszéljek.

A brit szupermarketek után, ahol a bolt felét az előre csomagolt, mikrózós készételek teszik ki, és még a gyümölcsöt is megmosva, felszeletelve, evésre készen bezacskózva árulják, el lehet képzelni mennyire el voltam ájulva, amikor egy kiló epret kaptam mindössze másfél euróért (ráadásul papírba csomagolva). Ha tehetném, ezt az egész piacot egy az egyben (na jó, a polip nem kell) átköltöztetném Aberdeenbe, hogy mindig így vásárolhassak! (2018)" forrás

Mozgólépcső vezet le a halas (pescados) és a zöldséges (verduras) szekcióhoz - Kriszta fotója

Sok a félkész áru. Itt (jobbra)  pl. amerikai fánk formájú csirkefasirtot kínálnak. - Kriszta fotója


A szupermarketben megláttam (szemüveg nélkül) konkrétan ezt a csinos újhagymát, amit otthon el is kezdtem enni, amikor kiderült, hogy fokhagyma (spanyolul ajo). Ez két napon át meghatározta leheletem milyenségét (bűzét), barátnőm, Kriszta nagy bánatára. - Kriszta fotója

Bazársor a város egyik legjobb helyén - Kriszta fotója

Szórakozás 

Szombat esti nagy élet Calle San Ildefonso-n és közvetlen környékén.Látni kell!

Calle San Ildefonso - Szombat esti láz - Kriszta fotói

Kriszta fotói

Közbiztonság

Alicante közbizrtonsága jó, mindazonáltal a szokványos biztonsági szabályokat tanácsos betartani. Például ne virítsunk személyes értékeket, és ne hagyjunk őrizetlenül értéktárgyakat pl. a strandokon.

Helyben hosszú évek óta élő magyar ismerősünk szerint a turistákra leselkedő veszélyek közül a leggyakoribb az hogy a Playa del Postiguet strandon a fürdés közben a szenvedő alany ellenőrizetlenül hagyott értékeire lecsapnak tolvajok. Nem egy mindennapos eset, de elég gyakori ahhoz, hogy a strandoló turista ezt a veszélyt komolyan vegye. Előfordult, hogy a lakáskulcsnak, vagy/és a sluszkulcsnak így lába kelt. 

A nagyon ránk akaszkodó idegeneket rázzuk le gyorsan és határozottan. A belváros éjjel-nappal mozgalmas, és nem kell aggódni a biztonságunkért. Ellenben kijjebb van néhány negyed, környék, amiket éjszaka jobb elkerülni: Mil viviendas, a Virgen del Remedio és a Juan XIII. térsége. Alicante külső negyedeiben éjszaka gyakoriak a rendőri járőrözések, de azért nem árt óvatosan járkálni a kies utcákon.

Az alábbiakban még  néhány olyan negyedet sorolok fel, amelyeket érdemes kerülni vagy figyelmesnek lenni a látogatás során:

Raval Roig: A Raval Roig negyed a város belvárosának egy része, amelynek néhány utcája a város legrégebbi részeihez tartozik. Néhány érdekes műemlék, például a San Roque-templom és a San Nicolás de Bari-templom is tt van.

San Antón: A San Antón negyed a város egyik legnagyobb bevándorló negyede, amelynek jelentős része a város régi részéhez tartozik. A negyedben található néhány érdekes látnivaló, például a San Antón-templom és a Santa Cruz-körzet.

Carolinas: A Carolinas negyed az északi városrészben található, és általában nem tartják a legbiztonságosabb helynek. Bár a negyedben van néhány fontos turisztikai látnivaló, mint például az Európa-park és a Carolinas-park. Nappal egy nyüzsgő, élettel teli negyed boltokkal és bárokkal, de zsebesek is járnak néha erre.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a város többi része általában biztonságos és barátságos az utazók számára, és a turisták számára ajánlott negyedekben, mint például a városközpont, a Santa Cruz körzet vagy a Postiguet strand negyed. Mint minden nagyvárosban, itt is javasolt az általános elővigyázatosság, különösen éjszaka, és érdemes figyelni az értékekre, és elkerülni a magányos, rosszul megvilágított helyeket.

Policia Nacional - rendőrségi autó - Kriszta fotója

Guardia Civil , ami nem fordítható polgárőrségnek, mert félkatonai testület, ami egyebek mellett a migránsok ellenőrzésével is foglalkozik.  - Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

 1. Az Alicante-i bulihelyeken nem indul be az élet éjfél előtt. Aztán a hajnali órákig lehet bulizni.
 2. A fő bevásárlós utcák ezek: Avenida Maisonnave és az Avenida de Alfonso X El Sabio.
 3. A vendéglátóhelyeken többnyire ilyen táblákkal óróbálják távol tartani azokat, akik nem vendégek, hanem az utcáról csak a vécézés miatt térnek be. 

Csak vendégeknek - Kriszta fotója

Óváros (El Centro)

Óváros egyik része, a Santa Barbara negyed, ami Alicante egyik fő nevezetessége. (Érdekes, de nem nagy szám.) Ha vár látogatásával akarjuk kombinálni Santa Cruz meglátogatását, akkor a vár nyugati falától kell elindiulni lefelé. Könnyű eltévedni.

Kriszta fotói

Városháza az óvárosban - Kriszta fotója

Calle San Francisco de Alicante, más véven Calle de las Setas egy óvárosi sétálóutca némileg giccses, játszótérre illő gombákkal - Kriszta fotói 

Szent Miklós katedrális (társszékesegyház)

(Concatedral Sant Nicolau de Bari d'Alacant)

Délutánonként kb. 6-ig zárva van. A belépés ingyenes.

A katedrális az óvárosban található egy kicsi téren (Plaza Del Abad Penalva), szép régi lakóházakkal szemben. Kívülről nem hatalmas, nem pompázatos, mégis jól néz ki, főleg távolról a méretes kék kupolájának köszönhetően.

Kriszta fotója

Szorosan körbe van építve, s így nehéz külsejéről jó fotót csinálni.

A templombelső nem különleges, érződik, hogy a kupolát utólag építették. 

Igazán figyelemre méltó a bejárat felöl jobbra eső kápolna, a Capilla del Santissimo Sacramento. Látványos a kis kápolna kupolájának belső tere, lásd alább a fotón: 

Kriszta fotója

Egy, a mór uralom alatt épült mecset helyére emelték a templomot. A ,, valenciai gótikus" stílusban épült templom 50 éven át tartó építése 1662-ben fejeződött be. Építészeti stílusok keverednek: pl. valenciai gótika, puritán, dísztelen spanyol (herrerian) reneszánsz homlokzat, spanyol barokk úrvacsora kápolna. 

Kriszta fotói

Santa Cruz negyed

Amit a Vár és a MACA meglátogátásával érdemes összekötni.

Kriszta fotói

Explanada de Espana

(észplánádá de eszpányá)

A 400 pálmafával szegélyezett sétány kövezetét 6,6 millió piros, fekete és krém színű márványcsempe darabból rakták össze. A sétány a kikötőből a Gran Vía sugárútig húzódik. Érdemes a turistának megnézni azt, ahogy a parton a helyiek társaságokba verődve csevegnek, élvezve a hagyományos ,,paseo"-t azaz az esti sétát. Kedvenc: beszélgetős székek. El lehet venni, leülni, nézelődni, csacsogni és utána átadn a következőnek. Nyilván felmerül a kérdés, mi történne a hasonlóan kihelyezett székekkel Pesten? Itt megvannak .

"Imádtam nézni a spanyol nyugdíjas néniket és bácsikat. Kézenfogva, beszélgetve, kávézgatva, mindenhogy. Szerintem azért magasabb 10 évvel a várható élettartam Spanyolországban, mint Magyaroszágon, mert az idősek minden nap kijárnak. Társaságba mennek, teázgatnak, kávézgatnak, élnek. Megbecsültek és jól érzik magukat. Nem vagyok abban biztos, hogy sokkal több pénzből gazdálkodnak, mint máshol. Kr"

Kriszta fotói

Castillo de Santa Bárbara

(kásztijjo de szántá bárbárá)

Ez a várrom Alicante egyik fő látványossága: 360 fokos panoráma. Eredetileg a mórok építették egy dombtetőre a 10. században. A Castillo de Santa Barbara Európa egyik legnagyobb középkori erődítménye. A felfelé vezető út a kikötőből vagy az óvárosból jól ki van táblázva. Lefelé, a központig kb. 20 perces a gyaloglás. Sportcipő előnyben. Ha kényelmesek vagyunk, avagy szűk az időkeret, akkor felfelé érdemes fizetős lifttel menni (2,70 euró/fő). A lift alsó bejáratát a jachtkikötőhöz közel, a sétányon találjuk meg. 

"Ez egy középkori erődítmény, mely napjainkban kilátóként és rendezvények helyszínéül szolgál. 3 részre osztható a magassága és a különböző korokból való származása szerint. Elérhetősége: a várat elérhetjük a Playa de Postiguet strandról felsétálva különböző útvonalakon, vagy turistabusszal vagy autóval, de térítés ellenében akár lifttel is feljuthatunk. Általában délelőttől estig van nyitva, szezononként változóan. A tetejéről csodálatos kilátás nyílik a tengerpartra, a kikötőre és a város egészére." (László Orsi, )


,, A Benacantil-hegy tetejéről néz le a városra Alicante talán leghíresebb nevezetessége, a Castillo de Santa Bárbara (Szent Borbála vára). Autóval illetve pár euróért lifttel is megközelíthetjük a várkastélyt, de a kalandosabbak gyalog is nekivághatnak – laza tempóban körülbelül negyven perc – egy óra alatt fel lehet érni (ha nem téved el az ember, ugye, a felfelé utat keresve). A városra és a messze elhúzódó tengerpartra nyíló kilátás kárpótol az igencsak meredek lépcsőzésért. A vár egyébként belépő nélkül, ingyen látogatható, ez magába foglalja a várudvart, pár termet és a vár illetve Alicante történetét bemutató kiállításokat, de néhány euróért idegenvezetést is kapunk. (2018)" forrás

Alulról - Kriszta fotója

A másik vár, az amúgy jelentéktelen, érdektelen Castillo San Fernando-ból fotózva - Kriszta fotója  

Óvárosi utca - Kriszta fotója

Kortárs művészeti múzeum

(MACA - El Museo de Arte Contemporáneo de Alicante)

Ingyenes a belépés. Szép az épület, színvonalas az állandó kiállítás. Nyáron nagyon kellemes bejönni a hidegbe. A múzeum alapítója, mestere Eusebio Sempere is megérdemli, hogy ide kerüljön a neve. Az 1685-ös épület - a legrégebbi alicantei középület - modernizálása remekül sikerült, az első művek az ő adományai révén kerültek ide.

Egyik kedvencünk. Címe: Letartóztatás (Rafael Canogar műve) - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Joan Miró festmények is láthatóak. - Kriszta fotója

A két lencsébe belenézve magunkat látjuk. - Kriszta fotója

Egyéb látnivalók

Bikaviadal aréna (Plaza de Torros)

Ma esztrád műsorokat, flamenco esteket, különböző sportműsorokat tartanak itt.

(Alicantéban az utolsó bikaviadalt 2011-ben rendezték meg. Ezt követően az alicantéi hatóságok 2016-ban határozatot hoztak, hogy betiltják a bikaviadalokat, és ezt az intézkedést a spanyol bíróságok is megerősítették. Az állatvédők és más aktivisták évek óta küzdöttek azért, hogy a bikaviadalokat betiltsák Spanyolországban, és a témában végül 2013-ban elfogadtak egy törvényt, amely korlátozza a bikaviadalok számát és időtartamát, valamint szigorítja a bikák bánásmódjára vonatkozó előírásokat. Azóta a bikaviadalok és más hasonló állatokkal szórakoztató célokra történő bánásmód tilalmát számos spanyol régióban bevezették, beleértve a Valencia régiót, ahol Alicanté is található.)

Kriszta fotói

Iglesia de la Misericordia

(A könyörületesség temploma)

Nem egy nagyon jelentős, 1952-ben épített Alicante-i templom, de a fotóművész (Kriszta) kedvencévé vált a fent jámboran, és a leesés veszélyével dacolva, széttárt karral csücsülő Jézus Krisztus miatt.

Kriszta fotói

Szent Mária bazilika

(Basilica de Santa María)

Belépődí: 6 euró (65 felettieknek 5 euró)

Ez Alicante egyik legrégebbi temploma. A katedrálishoz némileg hasonlóan ezt is úgynevezett valenciai gótikus stílusban építették, legalábbi a külsejét. A 14. és 16. század között épült, ugyancsak egy mór mecset helyére. A katolikusok általi visszahódítás (rekonkviszta) könyörtelenül elbánt a mecsetekkel. Két tornya jól néz ki. A portálja jóval mívesebb, gazdagabban díszített mint a katedrálisé. 

Belül nem nagy. A barokk főoltár látványos, bár némelyek giccsesnek (too much-nak) vélhetnek egyes részleteket, de hát a rokokó jellegű csicsásabb stílusváltozat megítélése erősen ízlés kérdése. A MACA meglátogatásával érdemes összekötni.

Kriszta fotói

Kikötő

Eléggé hangulatos hely manapság. Ami miatt fontos, az az, hogy ez az Öngyilkosok Kikötője, amit ma már nagyon nehéz elképzelni róla. Nem ősi mondákról, sajnos nagyon is XX. századi történetről van szó. A polgárháború végén frankóisták elől a kikötőbe menekült köztársaság párti családokról, döntően civil lakosságról. Mintegy 15000 emberről, akik a várost körbezáró fasiszta hadsereg és a tenger közé szorultak. Annyira kiltástalannak ítálték meg a saját helyzetüket, hogy tömegével követtek el öngyilkosságot. És sajnos jól ítélték meg a helyzetüket, tucatnyian maradtak életben ebből a tömegből. A másik, hasonlóan rossz emlékű kikötő a cartagenai.

Ennek ellenére érdemes sétálni a kikötőben, akár hajózni is ízlés szerint. Gyerekes családoknak jó program lehet a Museo The Ocean Race, ami a világ egyik legnagyobb tengeri vitorlás versenyének interaktív múzeuma.

MARQ - Museo Arqueológico de Alicante

Maga a múzeum nagyon erős szándékokkal működik, a valenciai múzeumi negyed vetélytársa lenni. Ennek érdekében az 1931-ban átadott San Juan De Dios Kórház épületét gyönyörűen felújították és elég erős tartalommal töltötték meg. Nagyon széleskörű nemzetközi kapcsolataik révén évente kétszer megújuló, átfogó igényű kiállításokat raknak össze. Többek között magyar partnereik is vannak, a debreceni Déri Múzeum, a miskolci Hermann Ottó Múzeum és a szolnoki Damjanich János Múzeum. De az egész világról kölcsönöznek tárgyakat az éppen adott kiállításhoz. A belépőjegy 5.- euró, a nyugdíjas jegy 3.-. Sok az ingyenes nap, ingyenes akció, érdemes tájékozódni.

"Nagyon szép az épület, gyönyörűen felújították. Jók a termek, gyönyörű a kápolna. Jó és színvonalas a kiállítás. Imádtam a vetítéseket, nagyon jók a régészeti kiállítások. A hajó a legjobb. Ami viszont nem tetszett, az az, hogy mindent a fekete ural, a megvilágítás nagyon gyenge. Elképzeltem a harmadik b-t, amint a múzeumi napjukat itt tartják. De a munkafüzetet már egyik gyerek sem tudja kitölteni, viszont remekül bujócskáznak a fiúk a homályban. Ez design döntés, lelkük rajta. A másik gyenge pont a kávézójuk. Illetve pontosabban annak az árszínvonala." (Kriszta 2024)Kriszta fotói

A MARQ kápolnája - Kriszta fotója

Strandok

Playa de Postiguet

(kiejtés: posztiget)

(katalánul: Platja del Postiguet)

Ez a legismertebb, tán legnépszerűbb Alicante-i strand, és a közponhoz legközelebb eső, A Santa Barbara-vár lábánál húzódik. Kellemes promenád szegélyezi. sétány csempekövezete fotogén, Vasarely-re hajazó a mintázata.

Közel van a forgalmas parti út, ami némileg rontja a strand nyugalmát. Másik negatívum: a tengervíz itt-ott, időnként szemetes, miközben a strand összességében elég tisztának mondható. A víz lassan mélyülő.  A tengerfenék kissé iszapos, ebből adódan is, a víz nem igazán átlátszó. 

Napozóágyakból nincs sok. Ami van az napi 7 euróért bérelhető.

Kék zászlós strand, tehát jól felszerelt (csomagmegőrző, lábzuhany, vécé stb.), gondozott. A homokföveny aranysárgás, finom. Ha nem akarunk strandolni, akkor is érdemes megnézni, mert kellemes a promenádról bámulni a napozó, sportoló népséget.  

Villamossal megközelíthető, illetve innen indul a lift, ami a várba visz fel.

Kriszta fotói

"Itt a strandoláshoz mindössze pár perces sétát kell tennünk, esetleg felpattanni a villamosra, és máris a Playa del Postigueten találjuk magunkat. Ez a centrumhoz legközelebbi partszakasz, zuhanyzókkal, öltöző fülkékkel, 5-10 eurós, bérlehető napágyakkal rendelkezik, sőt, zárható szekrények is vannak, hogy értékeinket biztos helyen tudjuk hagyni. A parti sétányon bárok, éttermek és fagyizók szolgálják ki a fürdőzők igényeit. A vízben lebegve, ha a város zsúfoltsága és házai fölé emeljük tekintetünket, a Santa Barbara vár romjait csodálhatjuk meg a hegycsúcs tetején. Ha a városban nyaralunk, ez a part tökéletes megoldás lehet egy városnézős nap utáni kikapcsolódó csobbanásra. Mégis azt ajánlanám, ha van lehetőségünk autót bérelni, látogassunk el egy-két közeli, és a turisták által kevésbé ismert helyre is." forrás

Postiguet március közepén - Kriszta fotói

Kriszta fotói (Nagypénteken - Santo Entierro)

Playa San Juan

A Playa San Juan a spanyolországi Alicante városában található. Ez a strand a legnagyobb és legnépszerűbb a környéken, és hossza mintegy 7 km, ami az egyik leghosszabb homokos strand egész Spanyolországban.

A Playa San Juan nagyon széles és homokos, és a tenger vizének kristálytiszta, kék színe kiváló úszásra és napozásra csábítja az embereket. A strand kényelmes és biztonságos a látogatók számára, és számos szolgáltatást kínál, mint például zuhanyzók, mosdók, bárok, éttermek és számos sportolási lehetőséget, például teniszezést, kosárlabdát, vízi sportokat és strandröplabdát. Nagyon jó kis strand.

A strand Alicante központjából villamossal könnyen, gyorsan (kb. 20-25 perc) elérhető.

Március 19-én, vasárnap sok strandoló, és még több korzózó, de a vízben senki nem fürdik. Szeles idő, 19-20 fok a levegő. Nagyon rokonszenves hely. - Kriszta fotói 

,,Szilaj hullámokat vet" - Kriszta fotója

Playa de la Albufereta

A La Albufereta strand kisebb, mint a közeli Playa de San Juan, de így is nagyon szép és kellemes hely a fürdőzésre, a napozásra és a tengerparti sétákra. A part mentén található egy kis kikötő, ahol hajók és vitorlások állnak, és ahonnan hajókirándulások indulnak a közeli szigetekre és a környező tengerparti városokba. Szép, tiszta, átlátszó a víz!

Március 21-én - Kriszta fotói

 

Érdekes negyedek


Playa de San Juan-nak az El Cabo része

El Cabo hegyekkel határolt tengerparti terület. A látogatók itt élvezhetik a gyönyörű panorámát, valamint a természet és a tenger közelségét. Az El Cabo rész a tengerparttól kicsit távolabb található, és több terep található a gyalogtúrákhoz és a kerékpározáshoz. Az El Cabo területén található az Alicantéi Városi Egyetem Botanikus Kertje, ami nagyon szép hely a sétákhoz és a piknikezéshez. Az El Cabo környékén található éttermek kiválóan alkalmasak a helyi ételek és italok kipróbálására.

La Albufereta

La Albufereta a város északi részén, a városközponttól mintegy 3,5 km-re található. Ez egy kis, nyugodt tengerparti városrész, amely békés kikapcsolódást kínál a város nyüzsgő központjától és a turisták által jobban látogatott helyektől.

A La Albufereta negyed egy csendes, lakóövezet, amelynek hangulatos utcáit és kis tereit dús mediterrán növényzet övezi. Itt található a híres és nagyon népszerű Casa Julio étterem is, amely kiváló tapasokat és egyéb tradicionális spanyol ételeket kínál. A városrészben található még néhány kávézó, bár és kis üzlet is. Fő attrakciója a strandja.

Kriszta fotói

A La Albufereta területe nagyon alkalmas gyalogtúrákra és kerékpározásra is. A közelben található az Albufereta Park, ahol sok zöldterület és szabadtéri sportolási lehetőség található. A La Albufereta területén számos buszmegálló és a villamos megállója is megtalálható, így könnyen megközelíthető a város más részeiből.

Cabo de Las Huertas

A Cabo de las Huertas egy természetvédelmi terület Alicantéban, Spanyolországban. A Cabo de las Huertas a város északi részén található, mintegy 8 kilométerre a városközponttól. Ez egy csodálatos hely, ahol a természet szerelmesei élvezhetik a mediterrán növényzet és az Atlanti-óceán vad hullámainak látványát.

A Cabo de las Huertas a hegyekkel határolt tengerparti terület, amely csodálatos kilátást kínál a városra és a tengerre. A terület számos kis öblöt tartalmaz, amelyek kiválóak a fürdőzésre és a búvárkodásra. Az itt található strandok közé tartozik a Cala Palmera és a Cala Cantalars. Van egy kis romantikus világítótornya, érdemes oda is kisétálni.

A Cabo de las Huertas környékén található néhány kiváló étterem és bár, ahol a látogatók élvezhetik a friss halételeket és a mediterrán ízeket.


Környékbeli látnivalók

El Campello

Róla külön aloldalon írunk.

Villajoyosa és Benidorm

"Alicantétól körülbelül egy órányi kellemes, szép tájakon és pici falvakon áthaladó autózás után találhatunk rá a mediterrán partok legszebbjeire, ahol a tenger kéksége és a sziklás tájak együttese kápráztatja el az arra látogatókat. A partot észak-felé követve egészen Déniáig érdemes felfedező útra indulni, ezen a szakaszon ugyanis szebbnél szebb strandokra, kristálytiszta vizekre, és lenyűgöző természeti csodákra bukkanhatunk. Nem véletlen, hogy a térségben több kék zászlóval kitüntetett part is található, ami egy nemzetközileg elismert minőség ellenőrző rendszer, a kiemelt színvonalú és minőségű partok megkülönböztetésére." forrás

Olvasmányos linkek

"Nem mentem ki Alicante-ból, a híres La Explanada-n sétáltam minden nap, egyszer pedig felmentem a várba. Amúgy a parton vagy a kikötőben üldögéltem és koktéloztam vagy San Miguelt ittam." forrás


"Alicante egy nem túl szép, de nem is csúnya kisváros, ahol nagyon-nagyon sokat süt a nap. Sosem gondoltam volna, hogy Európában is lehet ilyen gyönyörű időjárás.Tél közepe van, délután 5 óra, 18 fok, szikrázó napsütés. Pár órája a tengerparti strandon a homokban törölközőn üldögélő és olvasgató embereket láttam. A helyiek szerint ennek a városnak vannak Spanyolországban a legjobb klimatikus adottságai. Ez azt jelenti, hogy évente három hónap van, amikor az átlagos nappali hőmérséklet 20 fok alatt van: Ez persze nem hangzik rosszul, de ha azt nézzünk, hogy a lakásban általában ugyanannyi a hőmérséklet, mint az utcán, akkor már nem is olyan tökéletes ez a téli 15-17 fok :-) " forrás

Avenida del General Marvá - Kriszta fotója

"Alicante, és gyönyörű pálmafákkal, valamint bevásárlóutcákkal szegélyezett sugárútja egyike a Costa Blanca legszebb városainak. A spanyol vidék kilométereken keresztül elnyúló homokos strandjairól is híres, melyeket több ezer turista keres fel évente. Jó éghajlatának és időjárásának köszönhetően késő estig kóborolhatunk a városban vagy akár egy hosszabb kirándulást is betervezhetünk a part mentén, egészen Tabarca gyönyörű szigetéig. Alicante kikötőjéből számos kis utca nyílik, melyek könnyed sétákra csábítanak. Az andalgás közepette több történelmi épületre bukkanhatunk, de eldugott templomokat és kápolnákat is találhatunk, valamint egy hatalmas gótikus katedrálist, az Iglesia de Santa Maria-t is láthatjuk.

Nem maradhatnak ki a lenyűgöző strandok sem. Az egyik legszebb ezek közül a Playa de San Juan, mely északra húzódik Alicantetől, pontosan a El Campello privincia határán. Éttermeket, kávézókat és bárokat természetesen itt is találunk szép számmal, de igazán a tenger és partjának sokszínű kihasználhatósága csábítja ide az embereket. Playa de San Juan akkor is tökéletes ha úszni, napfürdőzni szeretnél, vagy extrém vízi sportokat szeretnél kipróbálni." forrás

Kriszta fotója


A várost a Santa Barbara vár uralja, amely 166 méter magasan terpeszkedik a Benacantil hegyen. Kezdjük itt az ismerkedést. Ibériai, római tárgyak is előkerültek ásatások során, de a 9. századtól említik csak erődként, a mór hódítás korában is felismerték stratégiai jelentőségét – be lehet látni az egész öblöt, és ötven kilométert a szárazföldre is.

Feljuthatunk fizetős lifttel, turistabusszal, de autóval is, hátulról, nem a tenger felöli oldalon. Bátran menjünk kocsival is, ha legfelül nincs üres parkolóhely (bár nekünk főszezonban, délután ötkor simán akadt öt is), akkor kicsivel lejjebb akad két másik kijelölt terület, mind ingyenes, akárcsak a vár megtekintése.

Ha ezzel végeztünk, nézzük meg a Santa Maria-bazilikát, amelyet a 15. században emeltek, természetesen mór mecset helyére, mint annyi más templomot Dél-Spanyolországban. Még marad időnk fürdeni egyet: a Playa del Postiguet van a legjobb helyen, de ennek megfelelően elég zsúfolt.Ha viszont nincs tömegiszonya, és nem zavarja, hogy néha egy nejlonzacskó tapad az arcára a kedélyesen hullámzó vízben, akkor megteszi. Előnye, hogy onnan egy percre van a kikötő és a sétány, ahol a nagy esti-éjszakai élet zajlik.

A Plaza Puerta Del Martól délnyugatra eső utcákban is nagy a jövés-menés, ott lehet vacsorázni. (2016)"  forrás

Kriszta fotója

,, Alicante Benidormhoz hasonlóan kristálytiszta tengervízzel, finom, szinte fehérhomokos tengerparttal rendelkezik. Az óvárosból a legtöbb érdekes látnivaló gyalog elérhető. Alicante leghíresebb nevezetessége a 166 méter magas sziklán található Castillo de Santa Barbara, Spanyolország egyik legnagyobb középkori vára. A várhoz sziklába vájt lifttel terveztük a feljutást és szerencsénkre az utolsót el is értünk ¾ 8kor. Ahol közölték velünk, hogy lefele csak gyalog lehet már jönni. Fentről gyönyörű a kilátás a városra és a kikötőre. A belépés ingyenes, a liftért viszont fizetni kell. A naplementét már nem vártuk meg, mert igencsak éhesek voltunk, így lefelé jövet próbáltunk valami jó kis tapasos helyet keresni. Vacsora után sétáltunk a kikötőtől induló Explanada de España pálmafák övezte sétányon, ami Spanyolország talán legszebb és leghíresebb tengerparti sétánya. (2017)" forrás

Kriszta fotója

,, Könnyen megeshet, hogy a céltalan kóborlás vagy étteremkeresés közben egy szürreális világba botlunk. Alicante egyik utcáját, a Calle San Francisco-t (Calle de Las Setas-nak is nevezik) ugyanis óriásira nőtt gombák díszítik. Ha itt jártok, a hatalmas gomba-házikók nem csak a kisebbeknek lesznek csábítóak, az utcában pedig jobbnál jobb szuvenírboltokba vagy tapas bárokba lehet betérni. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

A központi piac előtti tér - Kriszta fotója

Postiguet promenád Vasarelyt- idéző kőburkolata - Kriszta fotója

Kriszta fotója

A turisták zajongásától megcsömörlött lakó segélykiáltása a feliraton: ALUDNI AKARUNK - Kriszta fotója

R. Gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2024. 02. 19. 14:04
KErikának:
Az egyes villamos (piros vonal) Alicantéból egész Benidormig elmegy, és megáll Villajoyosában is. Déniáig ez a vonal nem megy el, hanem Benidormban át kell szállni a 4-es vonalra (szürke).
Alicante-Benidorm jegy 2,80 euró. Villajoyosáig valamivel kevesebb, de 2 euró fölött. Déniáig 5,60 euró az átszállással.


KErika, 2024. 02. 19. 12:54
Ha tömegközlekedve szeretnék eljutni Alicanteból Villajoyosába, vagy Benidorm, esetleg Dániában, akkor mit javasoltok? Villamos az 1-es? Meddig lehet vele eljutni? Mi az ár kb? Köszönöm


úti kritikus, 2023. 03. 20. 19:26
Timeának!

A honlapunk szerkesztője valamint a fotósa éppen Alicantéban olvasta a kérdésedet. Ez azért érdekes, mert most március harmadik hetében is már láttunk itt néhány embert fürödni, szóval el tudjuk képzelni, hogy mi lesz itt fürdőzésben május végén, június elején. Mi 22 fokot saccolunk addigra.
Más: Az Alicante fejezetünk tele van új fotókkal (Kriszta) és napokon belül szövegben is több lesz.


Ritzl Tímea, 2023. 03. 20. 12:44
Sziasztok!
Május 30-június 6-ig leszünk Alicantén és környékén. Érdeklődni szeretnék mire lehet számítani időjárás tekintetében, esetleg fürödni lehet e a tengerben?
Közönöm:)


úti kritikus, 2019. 03. 01. 21:10
Vilistein,
Az átlag hőmérséklet 13-14 fok, de előfordul 17-18 fok is, viszont éjszaka lehet 8-9 fok hideg is. A tengervíz túl hideg a fürdéshez, 17 fok körül. Némi eső eshet egy-egy nap.


Vilistein, 2019. 03. 01. 17:02
Decemberben általában milyen az időjárás?


úti kritikus, 2018. 09. 20. 14:38
Anna!

Van automata csomagmegőrző (spanyolul consigna)a buszpályaudvaron, a reptéren és a centrumban (Calle Garcia Morato 27, bajo) is.


Anna K., 2018. 09. 20. 14:08
Van valahol csomagmegörző Alicantéban? Esetleg a pályaudvaron? Előre is köszönöm a segítséget. Üdv., Anna


Vincze József, 2018. 07. 03. 13:02
How I could send two pictures taken in Your hotel?

With greetings,

József Vincze


Vincze József, 2018. 07. 03. 13:01
Nagyon jó volt a szálloda, tökéletesen éreztük magunkat. Szerencsénk voltaz Albahia szállodával.


úti kritikus, 2018. 04. 29. 18:24
József!
Éjfélig jár, 20 percenként a C6-os busz a reptérről a centrumba. Ha 22.15-kor van az érkezés, akkor bőven belefér, hiszen nincs útlevél ellenőrzés, csak - legfeljebb - csomagfelvétel. A reptér 2. emeletének szintjén található meg a buszmegálló. Enjoy your travel.


Vincze József, 2018. 04. 28. 12:11
Thank You very much for Your information. Our flight will arrive at Alicante at 22.15! So it is possible to travel to the town by bus!? We are waiting for our travelling. We'll start from Budaepst on 4th of June!
with greetings, József


úti kritikus, 2018. 04. 05. 17:02
József! A C6-os busz megy a reptérről a Plaza Puerta del Mar-ig, ami a városközpontban van. Onnan a hotel kb. 2 és fél kilométer, szóval nem egy könnyed gyalogtávolság, bár éjszaka nincs mitől félni a parti sétányon. Van busz a Plaza Puerta del Mar és a hotelközött, de éjfél után szerintem az már nem közlekedik. Vagy taxi, vagy gyalog. Amúgy a C6-os buszjárat éjféli 20 percenként közlekedik, utána azonban már csak óránként. Mikor érkezik a gép?


Vincze József, 2018. 04. 05. 16:33
A fenti kérdésemre tud-e valaki választ adni?


Vincze József, 2018. 01. 04. 13:14
Mi a utazási lehetőség a repülőtérről a Hotel Albahia Aicante-hez való bejutáshoz késő este (éjfél felé)? A hotel a kikötőtül észak irányban található a tengerpart közelében.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes