ÚTIKRITIKA.HU / Ávila


hirdetes

útikritikák


Ávila

Ávila

Áviláról röviden| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb praktikus információk|Óváros| Ávila falai |Katedrális|Szent Teréz templom és zárda|San Vicente Kolostor|Római vízvezeték |Palacio de Polentinos| Más látnivalók |Érdekességek|Fotóegyveleg

.

A katedrális hátulja a várfalról nézve - Kriszta fotója

Áviláról röviden

Lakosság (2024-ben): 53,300

Ávila városa az Ibériai-félsziget középén, Kasztília és León tartományban (autonóm közösségben) található. A város kb. 110 km-re északnyugatra fekszik Madridtól. A tengerszint fölött 1130 méter magasságban fekszik és ezzel Spanyolország legmagasabban elterülő tartományi fővárosának számít. 

Ávila óvárosa az UNESCO világörökségi helyszínek listáján szerepel. A város fő turisztikai vonzerejét elsősőrban a középkori várfalainak köszönheti. Ez a legjobb és legteljesebb állapotban megmaradt európai városfalak egyike.

              A várfallal körülvett óvárost nagy totálban a Cuatro Postes nevű kilátópontról lehet fotózni. - Kriszta fotója

A spanyol városok közül Ávilában van egy főre jutóan a legtöbb román stílusú (romanika) és gótikus templom.

Ávila könnyen megközelíthető Madridból, és a város a közeli Salamancával és Segoviával együtt egy izgalmas körutazás része lehet Spanyolország középső részén.

A város híres szülöttje Ávilai Teréz, egy csodatételére hivatkozva szentté avatott költőnő (1515-1582), aki szerelmes verseivel írta be magát a spanyol irodalom történetébe.  

Ávilai Teréz szobra - Kriszta fotója

19 euróért Szent Teréz a gyereknek - Kriszta fotója

A több mint két és fél kilométer hosszú védőfalak, kilenc kapuval és 88 toronnyal együtt, a világ legnagyobb teljes egészében kivilágított műemlékét alkotják. A számtalan román és gótikus stílusú templomának köszönhetően sokszor a szentek és kövek városaként is említik Ávilát.

Régészeti leletek azt bizonyítják, hogy már jóval a rómaiak előtt laktak itt. Később a város a vizigótok fontos támaszpontja lett, a mórok pedig Ábilának nevezték el. A velük vívott rendszeres csaták következtében a város teljesen lakhatatlanná vált, de a 11. században VI. Alfonz sógora végérvényesen visszahódította a várost. A Világörökség Listára került egyedi védőfalak a 11. és 14. század között épültek, ezek tetejét másfél kilométernyi szakaszon manapság is be lehet járni. forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Ávilá a kis méretéhez képest meglepően sok kulturális turisztikai értéket kínál.

2. Olvastuk, hogy a helyiek nagyon büszkék a csapvízük minőségére. Kipróbáltuk: iható.

3. A városfal nagyon jól megőrzött állapotban van, és jó program rajta a sétálni. Biztonságos.

Kriszta fotója

4. Ávilában is rokonszenvesek a spanyolok. Tudnak élni.

5. Önmagában a csodás katedrális miatt is érdemes volt Ávilába látogatni! Spanyol föld első gótikus temploma telis-tele van elképesztően izgalmas részletekkel. 

Kriszta fotója

6. Jó döntés volt Ávilát nem egy Madridból kiinduló napi kirándulással megnézni, hanem két éjszakát itt töltve a hangulatos esti fényekben is élvezni a városkát. 

7. VR (virtuális valóság-szemüveg) a katedrálisban

Kriszta fotója

8. Az utólagos járulékos akusztikai és enyhe bélforgalmi bonyodalmaktól eltekintve, a Jókai bablevesre emlékeztető, hagyományos fehér babos, sűrű leves (Judias blancas guisadas como siempre) + sercli élvezete a Siglodoce nevű hangulatos étteremben.

Nem tetszett

1. A falakról a városon kívülre nézve a látvány semmi különös: mezők, lakóépületek, ipar. Az óváros felé kell inkább nézni.

Kivétel a hófedte hegy látványa - Kriszta fotója

2. A katedrális-múzeum 12 eurós belépődíja húzós.

3. 16 és 20 óra között az éttermek döntő többsége zárva tart. 

4. Március közepén fáztunk délelőtt a 8-10 fokban.

5. A Bazilika távolról sem olyan lehengerlő, mint a katedrális

6. A várfalra fel vezető bejáratok szinte rejtve vannak. 

Vélemények

"Kicsi, kompakt. Nagyon turistabarát. Minden második ház feliratozva várja, hogy lefényképezzük. Minden sarkon egy templom, ahol nem, ott zsinagóga, hotellé átépítve. A falak között kevesen laknak, mármint helyiek. Itt minden a turistákról szól.

Nem egy koktélozós, mulatós város. Van egy komolyabb aurája, főleg a hideg hónapokban. Havasak a hegyek, fúj a szél, nagyon hideg a kő, baljóslatú egy lehelletnyit. Közben pedig gyönyörű. A falon nappal lehet csak sétálni, érdemes megvárni vele a napsütést. Fotogén a város felülről, az tuti. " (Kriszta, 2024)

Várfal a naplementében - Kriszta fotója

A Madridból kiinduló népszerű egynapos városlátogatások közül élményérték tekintetében Ávila azért Toledo és Segovia mögé sorolható. Mivel azonban Toledoban és Segoviában korábban már jártunk, Ávila meglátogatásának kellett következnie. Amúgy mindhárom városban egy-két  éjszakát töltöttünk, és megérte. Mindhárom többet érdemel egy 1 napos túránál.

Március helyett áprilisban biztos még jobban élveztük volna Ávilát, de - mindegy - így adódott. Alaposan megnéztük, és tetszett. A katedrális a leginkább. (Aji, 2024) 

Kriszta fotói

Odajutás

Ávila autóval, busszal és vonattal is könnyen megközelíthető Madridból. Az autópálya (AP-6) használatával az utazás időtartama általában 1-2 óra között van, attól függően, hogy Madrid melyik részéből indulunk.

Vonattal az utazás időtartama kb. 1.5 óra. A vonatjegyek árai változóak, attól függően, hogy melyik vonatot választjuk. 10-20.- euró között , napszaktól függően. A vonaton ülőhely van és kalauz, aki minden megálló után végigmegy. A buszokkal történő utazás általában hosszabb ideig tart, általában 2-3 óra között. Az utazás időtartama attól függően változik, hogy milyen gyorsan haladnak az adott útvonalon és hogy milyen kategóriájú buszt választunk.

Szállásválasztás

A falak között érdemes lakni. Viszont arra fel kell készülni, hogy itt nincs modern hotel. Max. modernizált. A szobák kicsik és sötétek. Egyszerűen így építkeztek a régiek. Az airbnbs választék inkább kívül van a falakon, ott már tágasabb helyek is elérhetőek. Ávila kedvelt hétvégi célpontja a spanyoloknak, a turistáknak is. Így a hétvégéken és főleg a szezonban - húsvéttól kb október közepéig - a szállás árak magasabbak.

Több hotel palacioból (úriház) lett kialakítva - Kriszta fotója

Ajánlott hotelek (2024):

2 csillagos: Hotel Puerta de la Santa

3 csillagos: Hotel Las Leyendas , Hotel Las Moradas,

Maria Pacheco Butique Hotel (de ne az étterem fölötti szobába!)

Helyi közlekedés

Megállsz - Körülnézel - Átmész - Kriszta fotója

Ávilában a helyi közlekedés jellemzően gyalogosan történik, mivel a város központja és a nevezetességek nagy része sétálóutcákban található. Azonban, ha távolabb szeretnél utazni a városon belül, akkor a városi buszok és taxik is rendelkezésre állnak.

A helyi buszok a város különböző pontjairól indulnak, és általában egész nap üzemelnek. A menetrendet a városi buszokon található plakátokon vagy az Ávila busz weboldalán lehet megnézni.

Taxisok szintén elérhetőek Ávilában, és a város különböző pontjairól lehet őket meghívni. Általában azonban az Ávila központja olyan kis méretű, hogy a legtöbb helyre gyalog vagy a helyi buszokkal is el lehet jutni. Tuk-tuk is működik a turistáknak.

Ha autóval érkezel Ávilába, érdemes figyelni a központi területeken a forgalomkorlátozásokra, mivel a városközpontban sok utcát csak helyi lakosok használhatnak. Azonban a város szélén van sok parkolóhely, ahol ingyenesen lehet parkolni.

Turista ,,villamos" - Kriszta fotója

Étkezés

Az egyik híres Ávila-i étel a "chuletón", amely egy hatalmas, csontos, steaK jellegű marhaborda, amit a helyi vendéglőkben gyakran nagyon nagy adagban szolgálnak fel.

l. d. fotója

Kriszta fotója

Ez a chuleton alapanyaga (a piacon 19,90 EUR/kiló) - Kriszta fotója

A helyiek által is kedvelt, hangulatos vendéglők közül néhányat megemlítünk:

Restaurante El Rincón de San Segundo - Ez a népszerű helyi étterem hagyományos kasztíliai ételeket kínál, mint például a cochinillo asado (sült malac), a lechazo asado (sült bárány) és a judiones de la Granja (hüvelyesek egy különleges, sertéshússal készült levesben).

Mesón de la Dolores - Ez a régi stílusú, asztalosműhely átalakításával készült étterem a város egyik legnépszerűbb vendéglője. Itt is hagyományos kasztíliai ételeket kínálnak, például cocido (hüvelyesek és húsok együtt főzve) és migas (olajban pirított kenyérmorzsák  szalonnával).

La Bruja - Ez a bensőséges légkörű étterem különleges ételeket, italokat kínál, mint például a kacsa confit, a lazac carpaccio és a hígított pina colada, helyi borok.

La Taberna de Rusty - Ez a népszerű tapas bár friss és finom tapasokat kínál, mint például a jamón ibérico (ibériai sonka), a gambas al ajillo (fokhagymás garnélarák) és a tortilla española (spanyol tortilla).

El Almacen - Ez egy élelmiszerbolt, amelynek egy részét vendéglővé alakították át, különleges ételeket és italokat kínál, például sajtokat, sonkákat és helyi borokat. Van mód arra is, hogy a boltban vásárolt termékeket helyben elfogyasszuk.


Alsón articsóka étek - R. Gyuri fotói

Vásárlás

Kriszta fotója

Ávilában több élelmiszer és vegyes piac található. Az egyik legnépszerűbb piac a Mercado de Abastos, amely a városközpontban található. Itt  friss zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst és sajtokat árusítanak. A piac hétfőtől szombatig 9:00 és 14:00 óra között van nyitva.

Emellett Ávilában néhány kisebb piac is működik a város különböző pontjain. Például a Cuatro Postes területén minden vasárnap reggel 9:00 és 14:00 között tartanak piacot, ahol szintén lehet vásárolni élelmiszereket és kézműves termékeket.

Ávilában a termelői piacok is népszerűek. Az egyik ilyen piac a Plaza del Mercado Chico, amelyet általában pénteken/szombaton rendeznek meg, és ahol helyi termelők kínálják a saját termékeiket, mint például a friss zöldségeket, gyümölcsöket, olajakat, borokat és sajtokat.

,,Ávila-specifikus" plüss cica giccs a turistákat megcélzó szuvenírboltban - Kriszta fotója 

Szórakozás

Ávilában több helyen is meg lehet nézni hagyományos táncelőadásokat. Az egyik helyszín a La Santa Tereziana Múzeum, amelynek állandó műsora Spanyolország különböző régióiból származó népviseleteket és hagyományos táncokat mutat be.

Egy másik lehetőség az Ávila-i kulturális központ, a Lienzo Norte. Itt rendszeresen szerveznek kulturális eseményeket, beleértve a hagyományos táncelőadásokat is. Az események menetrendjét a Lienzo Norte weboldalán lehet megnézni.

Végül érdemes megnézni a helyi ünnepeket is, mivel ezek során gyakran rendeznek hagyományos táncos és zenei előadásokat. Az egyik legfontosabb ünnep Ávilában a Szent Teréz napja, amelyet október 15-én tartanak. Ezen a napon a város számos pontján rendeznek kulturális programokat és előadásokat, köztük hagyományos táncokat is.

Közbiztonság

Ávilában általában biztonságos környékek vannak, és a város általában nem jelent nagyobb biztonsági problémákat. Azonban, mint minden városban, itt is ajánlott a figyelmesség és az óvatosság, különösen a turistalátványosságok közelében és a sötétedés után.

Ajánlott továbbá a csomagok és személyes értékek figyelmes őrzése és tárolása, és érdemes kerülni a zsúfolt helyeket és a sötét, elhagyatott területeket. Zsebesek persze itt is vannak, mindenki figyeljen.

Egyéb praktikus információk

1. Ávila turista információs irodája a városközpontban található, a Plaza de la Catedral mellett. Az iroda címe: Plaza de la Catedral, 3,

Az iroda általában hétfőtől szombatig 10:00 és 18:00 óra között, vasárnap és ünnepnapokon pedig 10:00 és 15:00 óra között van nyitva. Az irodában többnyelvű személyzet áll a turisták rendelkezésére, akik segítenek információkat adni Ávila nevezetességeiről, programokról, közlekedésről, szállásról és étkezési lehetőségekről.

Óváros

Ávila óvárosa lenyűgöző műemléki örökség, amelyet az UNESCO világörökségi helyszínek között tartanak számon. A városfalai egyedülállóak, mivel egész Spanyolországban a legjobb állapotban megőrzött középkori városfalrendszernek számítanak.

A falakat kilenc bejárattal lehet megközelíteni, és egy sétány vezet végig a falak mentén, amely lehetővé teszi a város teljes körbejárását. Az óváros tele van hangulatos szűk utcákka. A történelmi nevezetességek közé tartozik a Szent Teréz bazilikája, a katedrális, a Szent Péter kolostor és a Plaza del Mercado Chico, amely egy nagyon hangulatos tér. Leánykori nevén Plaza Mayor vagyis a főtér.

Kriszta fotói

Az óvárosban sétálva lehetőség nyílik megcsodálni a középkori építészet csodáit, és visszarepülni az időben a spanyol történelem fontos időszakába. A város a középkorban fontos katolikus központ volt.

Kriszta fotója

Orson Welles egy interjúban eltűnődve fejtette ki, leginkább Ávilában szeretett volna lakni: „nagyon fura, tragikus hely… nem tudom, miért szeretnék ott élni”. forrás

Ávila falai

spanyolul: Las Murallas de Ávila

Belépődíj (a falakra feljutás): 5 euró - Kb. egyórás program

Ávila falai középkori védelmi rendszerként épültek a 11. és 14. század között, és ma is az egyik legjobban megőrzött középkori városfalak közé tartoznak. A falakat 2500 méter hosszan és 2,5 méter vastagságban építették, és 88 tornyuk volt, amelyek közül 80 ma is megvan.

Kriszta fotói

A falak körülbelül 12 méter magasak, és közvetlenül a város központját ölelik körül, így azokat a városi környezet jól látható határvonalaként tekintik. Az Ávila falai több pontjáról is szép panorámát kínálnak a környező vidékre.

A látvány kosztümős filmbe illő. Sok-sok fotótéma. A várfalon a séta teljesen biztonságos, még gyerekek számára is. Igaz a lépcsők magasak és megterhelő rajtuk felfelé menni.

Nem javaslom, hogy a Puerta del Carmen át menjetek be, mivel az félúton van, és a szakasz egy részét meg kell ismételnie, ha a teljes útvonalat látni akarjátok. Más: Este a várfalakon kívülről csodás a kivilágított látvány. 

Príma program a falak mentén sétálni. Az egyik legjobb hely a sétára a Puerta del Alcázar (Alcázar-kapu), amelynek két tornya van, és az egyik legimpozánsabb kapuk az összes Ávila falai között. A kapun áthaladva, a falakon sétálva egyedülálló lehetőség nyílik a város történelmi részeinek felfedezésére, és a város különleges hangulatának és építészeti örökségének élvezetére.

Kriszta fotói

Katedrális

Catedral de Ávila

10-től 20 óráig van nyitva. Vasárnap csak 12:30-tól.

Kellemetlenség: 12 EUR a belépődíj

Tilos bent fotózni, de a látogatók jellemzően nem engedelmeskednek. (Mi se, pedig nem volt mise) 

Kriszta fotói

Ávila katedrálisa, vagy hivatalos nevén a Nuestra Señora de la Asunción y de los Santos katedrális, Ávila egyik legfontosabb történelmi és vallási látványossága. A katedrális a város főterén, a Plaza Mayoron található, és a középkorban épült a 11. és 12. században.

40 méter magas a harangtornya. A katedrális hatalmas ahhoz képest, hogy Ávila egy kisváros.

A belső része különlegesebb mint a külseje.

Kriszta fotói

A katedrálist a kései román és a korai gótikus stílus keveredése jellemzi. Az épület homlokzata masszív és erőteljes, a belső tér pedig tágas és fényes. A katedrálisnak két hatalmas tornya van. Ezek a város jelképei közé tartoznak.

Az épületben rengeteg művészeti alkotás található, köztük festmények, szobrok és relikviák.

Kriszta fotója

A katedrálisban az egyik legfontosabb műtárgy a Szent György oltárkép, amelynek alkotója a flamand festő, Simone Martini. A katedrálisban található még az Ávila-ban született szent, Szent Teréz emlékműve is.

Ennél sokkal izgalmasabb, hogy VR szemüvegben pár perc alatt virtuálisan körbe repülhetjük az egészet, nagyon jó buli. Ez még a gyerekeket is leköti, kb 3-5 perces program csak. A kerengőben található kb 10 masina, fel kell venni, el kell inítani és kész.

 R. Gyuri fotója

Kriszta fotója

A város székesegyháza építészeti kuriózumnak számít, mivel egyben erődítményként is szolgált: a szentély a várost védő impozáns fal szerves részét képezi. Román stílusban kezdték építeni a 11. században, de Spanyolország első, lélegzetelállító gótikus katedrálisaként fejezték be.  forrás

Szent Teréz templom és zárda

Convento de la Santa

Szent Teréz temploma Ávila egyik legjelentősebb vallási helye. Az épületet a 17. században építették, és azóta számos átépítésen és helyrehozatalon esett át.

A bazilikában Szent Teréz, Spanyolország egyik legnevesebb szentje emlékét őrzik. Az épületben található Szent Teréz testének ereklyéje, valamint több művészeti alkotás, köztük festmények és szobrok, amelyek a szent életéhez és munkásságához kapcsolódnak.

A bazilika díszes belső tere a barokk stílus jegyeit viseli magán, és rengeteg díszítés és művészeti alkotás található itt, mint például a Szent Teréz életét bemutató freskók és festmények.

A kolostor a Szent Teréz által alapított karmelita rend székhelye volt, és ma múzeumként szolgál, amely bemutatja a rend történetét és életmódját. A kolostor része a világörökségi helyszíneknek.

Kriszta fotói

Ávila templomaiban és kolostoraiban nincs hiány ereklyékben, legendákban és rejtélyekben.

A mezítlábas karmelita rendet megalakító Szent Terézről elnevezett 17. századi kolostorban őrzik azt az ereklyét is, amely állítólag a szent jobb kezének gyűrűs ujja – az anatómiai szemléltető eszközök iránt lelkesedő ifjabb látogatók nagy örömére. forrás

San Vicente Kolostor

San Vicente Kolostora (Monasterio de San Vicente) Ávila város északi részén található, a várfalakon kívül, Ez az egyik legfontosabb román stílusú épület a városban. A kolostor a 12. században épült, és Spanyolország egyik legrégebbi román stílusú kolostora.

Kriszta fotói

Az épület nevezetessége a homlokzatán található portál, amely széles, szögletes nyílásokkal és rombusz alakú ornamentikákkal díszített. Az épület különleges tulajdonsága az is, hogy alátámasztott földön áll, mivel a terület instabil talajra épült.

A kolostorban található templom lenyűgöző művészeti alkotásokkal büszkélkedhet, köztük freskókkal, faragott fa szobrokkal és egy nagyobb méretű, barokk oltárral. A templom belső tere a korai román stílus sajátos jellegzetességeit tükrözi, de van gótika is.

A San Vicente bazilika az impozáns védőfalakon kívül fekszik, és nem csak a román stílusú építészet egyik legkifinomultabb példája, hanem a történetét is gazdagon teleszövik az Ávilára annyira jellemző legendás elemek. Szent Vince Diocletianus római császár uralma alatt szenvedett mártíromságot, és kivégzésekor egy dúsgazdag helybeli lakos elnevette magát. A legenda szerint egy sziklák közül előkúszó kígyó ezért majdnem megfojtotta… Az illető rémülettel kevert bűnbánatában egy templomot épített a kivégzés helyszínén. A bazilikát e templom helyére emelték a 12. században, kriptájában őrzik az úgynevezett Földalatti (Soterraña) Szűz szobrát is. forrás

Kriszta fotói

Szent Vince szobra az oltár közepén - Kriszta fotója

Szent Tamás kolostor

Real Monasterio de Santo Tomás

Csak akkor érdemes kb. 15 percet kigyalogolni oda a városfalon kívülre, ha egy napnál több időre látogat az utazó a városba. Attól hangulatos, hogy szinte soha nincs turistatömeg. A belépőjegy 4.- euró/fő.

"Hát ez még nincs egyáltalán sem rendbe hozva, sem kitalálva, mint a Katedrális. Kriszta"

Kriszta fotói

Római vízvezeték

Az Aqueducto de Segovia által ihletett római vízvezeték Ávila egyik legfontosabb nevezetessége. Az építmény az 1. században épült, és az egyik legjobb állapotban fennmaradt római vízvezeték Spanyolországban.

A vízvezeték hossza kb. 17 km, és az épület magassága eléri a 28 métert. A római vízvezetéknek 166 boltíve van, amelyek egy része a városközpontban található. Az akvadukt az általa szállított vízzel látta el a várost, és számos forrásból nyerte a vizet.

Kriszta fotója

Az Aqueducto de Segovia-hoz hasonlóan a vízvezeték rendkívül pontosan van építve, és az általa átvitt víznyomás is nagyon precízen van beállítva.

Palacio de Polentinos

A Palacio de Polentinos Ávila óvárosának egyik legjelentősebb reneszánsz stílusú épülete. Az épületet a 16. században építették, és a szép kőhomlokzata kiváló példája a spanyol reneszánsz építészetnek.

A palota a Polentinos család otthonaként szolgált, és később más nemesi családok is birtokolták. A homlokzat díszítése jelentős részben azokra a nemesi családokra utal, akiknek tulajdonában volt az épület. Az épületben a múlt században múzeumot nyitottak, amelynek kiállítása a spanyol reneszánsz és barokk művészet remekeit mutatja be.

Jelenleg elsősorban katonai levéltárként funkcionál - Kriszta fotója

Ávila szefárd zsidó öröksége

Ávilában a 4. századtól kezdve éltek zsidók. Számuk a 15. századig folyamatosan nőtt, és Kasztília területén az egyik legjelentősebb szefárd zsidó népesség alakult ki itt. Nem meglepően főleg kereskedelemmel és kézműveséggel foglalkoztak. A zsidő közösségnek Talmud-iskolája is volt a zsinagógákon túlmenően. 

A zsidó családok szinte folyamatosan elszenvedtek diszkriminációkat, például különadókkal sújtották őket. Ami még rosszabb, fizikai támadásoknak is ki voltak téve, amik közül a legsúlyosabb 1366-ban történt. Helyi csőcselék progromszerűen megtámadta a zsidó lakosságot.

A 15. században a Malaventura-kapu közelében kialakított gettóba kényszerítették őket. A 15. század végén és a 16. század elején a spanyol inkvizició vezényletével kiűzték a zsidók nagy többségét, és ez történt Ávilában is.

Ávila városa az utóbbi évtizedekben felkarolta a zsidó kulturális örökség ápolását. 2013-ban egy néhai zsidó temetőben emlékkertet hoztak létre, Szefárd-kert (Jardin de Sefarad) néven.

Ávilában a turista megnézhet több olyan épületet, aminek a helyén hajdan zsinagóga létezett. A Pocillo utcában egy magántulajdonban lévő lakóház a 15. században a Don Samuel zsinagóga volt. A jelenkori Calle de Santo Domingo egykor a zsidó negyed főutcája volt. A Calle Reyes Catolicos-on a Nuestra Senora de Las Nieves kápolna hajdan a Belforad zsinagóga volt. A zsinagógát átépítették katolikus templommá. 

   Antigua Sinagoga del Lomo (calle Tomás Luis de Victoria) - Semmi látható jele, hogy ez a 14-15 században zsinagóga volt. - Kriszta fotója

A Leon-i Mózes kertje mentén található a Balszerencse kapuja. Egy feltételezés szerint a kapu ezt a nevet, arról kapta, hogy a városból kiűzött zsidók ezen a kapun keresztül hagyták el Ávilát. 

A városban található Antika Snoga nevű butikhotelt egy olyan házban alakították ki, ami a 15. században egy rabbi otthon volt. 

Mosen Rubí kápolna

Mosen Rubí kápolna a Szent Vince Ferreri templom része. A kápolna híres az itt található freskóiról, amelyeket a spanyol reneszánsz kor egyik legjelentősebb festője, Pedro Berruguete készített. A freskók közül a legismertebb a "Jelenés az angyalokkal" című alkotás, amely Szent Vince Ferreri jelenését ábrázolja a pápai kinevezés előestéjén. A kápolna többi része is érdekes műalkotásokat tartalmaz, beleértve az oltárt, a mennyezetet és a falakat díszítő festményeket és szobrokat.

R. Gyuri fotója

A Mosen Rubí kápolna az avilai Marques de Benavites utcában található. Mosen Rubí, aki egy kikeresztelkedett zsidó volt, az Avila-i arisztokratikus családhoz tartozott, és 1516-ban ajánlotta fel a kápolnát, mint mauzóleumot a nagynénjének, María Herrera-nak és a férjének, Andrés Vázquez-nak; az alabástrom sírok Vázquez Dávila művésztől származnak.

R. Gyuri fotója

A Mosen Rubí kápolna jelenleg egy domonkos apácarendi közösség birtokában van. Az igényesen díszített belső tér gyönyörű műalkotásokat tartalmaz, a kápolna kiemelkedő darabja a Cristo de las Batallas, egy 17. századi polikróm Krisztus-szobor. Néhány szakértő szerint a templom eredetileg 1492-ben egy zsinagóga volt. A kápolnában látható Monsignor Rubi és a Parcent gróf sírjai, valamint más nemesi családok síremlékei. A nyitvatartási idő kedd-től szombatig 16-18 óráig tart.

Kriszta fotója

Más látnivalók

Cuatro Postes kilátópont

Kriszta fotói

La Santa Tereziana múzeum

La Santa Tereziana múzeum (Museo Teresiano) Ávila város egyik legjelentősebb múzeuma, amely Szent Teréz életének és művészetének bemutatására összpontosít. A múzeum a Szent Teréz kolostor területén található, ahol a szent élt és alkotott a 16. században.

A múzeum több mint 600 m2-en mutatja be Szent Teréz életét, műveit és hagyatékát. A kiállítás részletesen bemutatja a szent életét, tevékenységeit és számos személyes tárgyat és dokumentumot tartalmaz, amelyek a szent életének különböző időszakaira utalnak.

Avila-i múzeum

Ez a múzeum a Nalvillos tér 3. alatt található. Az ásatások, néprajz és képzőművészet kiállítása látható itt. Vannak ruhák és római régiségek. Egy gyönyörű római Triton és Nereida szobor is látható, amely a Kr. e. 3. századból származik. A képzőművészeti kiállítás részét képezi egy triptichon, amely a Krisztus és a Szűz Mária életét ábrázolja, valamint egy faragás a keresztre feszítésről. A múzeum gyöngyszeme Ricardo de Madrazo által 1892-ben festett Espeja márkiné portréja. Madrazo Federico művész fia volt. Az időpontok, amikor a múzeum látogatható, kedd-től szombatig 10-14 óra és 16-19 óra között vannak.

Szent Péter apostol temploma

(Iglesia de San Pedro apostol)

A várfalakon kívüli nagy téren áll.

Kriszta fotója

Érdekességek

1. Ávila városa gazdag történelmi múltra tekint vissza. A város már a római időkben is fontos település volt, amit az a tény is bizonyít, hogy a városban ma is látható egy római kori vízvezeték.

A középkorban Ávila fontos katolikus központ volt, és a város mai arculatát nagyrészt ebben az időszakban építették ki. A 11. századtól a város a keresztény felszabadítók központja lett, és az arabok elleni harcok egyik központja volt. A városfalakat is ebben az időszakban építették, amelyek még ma is az egyik legimpozánsabb városfalrendszernek számítanak Európában.

Ávila továbbra is fontos szerepet játszott a spanyol történelemben, és a 16. században a város nagyobb gazdasági fellendülésnek indult, és akkor építették a Plaza Mayor nevű teret is.

2. Ávila városában egy időben volt egy alagútrendszer, amelyen keresztül a helyi lakosok rejtőzhettek el az ellenséges támadások elől. Ma már azonban ezek az alagutak turistalátványosságként szolgálnak.

3. Az egyik híres városi ünnep Ávilában a "Muro de los Deseos" vagy a "Kívánságok Falának" ünnepe, amikor a fiatalok színes post-it cédulákat ragasztanak fel a városfalra abban a reményben, hogy kívánságuk valóra válik.

A városról elnevezett szentnek sem volt egyszerű viszonya Ávilával. Amikor nézetei miatt elűzték, Szent Teréz állítólag a városfalakon kívül lerázta lábáról a port, és kijelentette, hogy bizony Ávilából még a koszt sem akarja magával vinni.

Azonban a töretlenül népszerű középkori témájú kalandregényekből és filmekből táplálkozó XXI. századi látogató képtelen lesz nem elvinni magával a számtalan benyomást. Ha Ávila netán mégis teljesen hidegen hagyná a turistát, mindenképpen hosszú ideig kell majd ledolgoznia az ellenállhatatlan helyi sütemény, a yemas de Santa Teresa nyomán felszedett kalóriákat…forrás

Olvasmányos linkek

A város egyik legvonzóbb jellegzetessége, hogy a hagyományőrzés nem változtatta át mesterkélt és mozdulatlan muzeális kuriózummá. Ávila kövei ősiek ugyan, de a történetek és legendák színes világa bizony ma is él és virul közöttük.

Ávila a nyári hónapok alatt kiváló zarándokhely az időutazásra vágyók számára. Ávila központja középkori témájú fesztiválok színhelye, utcái zajos piacokká alakulnak át, kosztümös színészcsoportok legendákat és történelmi eseményeket elevenítenek fel lelkesen a város falai között kanyargó sikátorokban. Ávila védőfalai is kiveszik a részüket ezekben az eseményekben, mivel még a falak tetején is színházi előadásokat szerveznek. forrás

Oroszlánülepek - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes