ÚTIKRITIKA.HU / Ávila


hirdetes

útikritikák


Ávila

Áviláról röviden| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb praktikus információk|Óváros| Ávila falai |Katedrális|Szent Teréz bazilikája|San Vicente Kolostor|Római vízvezeték |Palacio de Polentinos| Más látnivalók |Érdekességek|Fotóegyveleg

R. Gyuri fotója

Az alábbi tartalom még nem esett át stilisztikai szerkesztésen. Elnézést addig is.

Áviláról röviden

Lakosság (2023-ban): 53,300

Ávila városa közép-északnyugati régióban, Kastília és León tartományban található. A város kb. 110 km-re nyugatra fekszik Madridtól, az ibériai-félsziget közepén.

Ávila óvárosa az UNESCO világörökségi helyszínek listáján szerepel.

Ávila könnyen megközelíthető Madridból, és a város a közeli Salamancával és Segoviával együtt egy izgalmas körutazás része lehet Spanyolország középső részén.

Ávila rendkívül fontos szerepet játszott a spanyol történelemben, és a város híres személyiségei között szerepel Szent Teréz d'Avila, a híres spanyol szent és költőnő. Ávila a szerelem városa is, mivel itt született Szent Teréz d'Avila, aki a spanyol irodalom legnagyobb szerelmesköltője.

R. Gyuri fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Avilá a kis méretéhez képest meglepően sok kulturális turisztikai értéket kínál.

2. Olvastuk, hogy a helyiek nagyon büszkék a csapvízük minőségére. Kipróbáltuk és tényleg átlagon felüli.

3. A városfal nagyon jól megőrzött állapotban van.

R. Gyuri fotója

4. A bazilika lenyűgözött. Kivül és belül is csodálatos.

5. A katedrális még inkább

r. gyuri fotója

Nem tetszett

1. A falakról a városon kívülre nézve a látvány semmi különös: mezők, jelentéktelen ez-az

2. Kár, hogy nincs egy bérlet a város valamennyi, vagy legalább több nevezetességéhez. Folyton a fizetgetésekkel kellett időt vesztegetni, meg a sok belépőjegy összességében nem kicsi pénzköltés volt.

Vélemények

R. Gyuri fotója

Odajutás

Ávila autóval, buszokkal és vonattal is könnyen megközelíthető Madridból. Az autópálya (AP-6) használatával az utazás időtartama általában 1-2 óra között van, attól függően, hogy melyik részéből indulunk Madridnak. Az utazás időtartama vonattal kb. 2 óra, és az árak változóak, attól függően, hogy melyik vonatot választjuk. A buszokkal történő utazás általában hosszabb ideig tart, általában 2-3 óra között, az utazás időtartama attól függően változik, hogy milyen gyorsan haladnak az adott útvonalon és hogy milyen utazási osztályt választunk.

Szállásválasztás

Las Cancelas - Ez a hangulatos és romantikus panzió a középkori városfalak mellett található. A szobák kőfalakat és fából készült mennyezetet tartalmaznak, és egy szép belső udvarral rendelkeznek.

Hostal El Rastro - Ez a kedves és kényelmes panzió a belvárosban található, közel a számos nevezetességhez. A szobák egyszerűek, de stílusosak, és az udvarra néznek.

Palacio de Monjaraz - Ez a 16. századi palota a középkori városfalak mellett található, és tágas és elegáns szobákat kínál. Az udvarban található egy szép terasz és egy kis medence.

Hotel Palacio de los Velada - Ez a gyönyörű és történelmi szálloda a Szent Teréz bazilikától néhány lépésre található. A szobák nagyok és elegánsak, és egy gyönyörű belső udvarral rendelkeznek.

Hotel Palacio de Valderrabanos - Ez a gyönyörű 14. századi palota a Szent Teréz bazilika mellett található. A szobák tágasak és elegánsak, és egy szép belső udvarral rendelkeznek.

Helyi közlekedés

Ávilában a helyi közlekedés általában gyalogosan történik, mivel a város központja és a nevezetességek nagy része sétálóutcákban található. Azonban, ha távolabb szeretnél utazni a városon belül, akkor a városi buszok és taxik is rendelkezésre állnak.

A helyi buszok a város különböző pontjairól indulnak, és általában egész nap üzemelnek. A menetrendet a városi buszokon található plakátokon vagy az Ávila busz weboldalán lehet megnézni.

Taxisok szintén elérhetőek Ávilában, és a város különböző pontjairól lehet őket meghívni. Általában azonban az Ávila központja olyan kis méretű, hogy a legtöbb helyre gyalog vagy a helyi buszokkal is el lehet jutni.

Ha autóval érkezel Ávilába, érdemes figyelni a központi területeken a forgalomkorlátozásokra, mivel a városközpontban sok utcát csak helyi lakosok használhatnak. Azonban a város szélén van sok parkolóhely, ahol ingyenesen lehet parkolni.

Étkezés

Az egyik híres Ávila-i étel a "chuletón", amely egy hatalmas csontos sertésborda, amelyet a helyi éttermekben gyakran nagyon nagy adagokban szolgálnak fel.

Hangulatos vendéglőkl, amelyeket a helyiek nagyon kedvelnek:

Restaurante El Rincón de San Segundo - Ez a népszerű helyi étterem hagyományos kastíliai ételeket kínál, mint például a cochinillo asado (sült malac), a lechazo asado (sült bárány) és a judiones de la Granja (hüvelyesek egy különleges sertéshússal készült levesben).

Mesón de la Dolores - Ez a régi stílusú asztalos műhely átalakításával készült étterem egyik legnépszerűbb helyi vendéglője. A menü tartalmaz hagyományos kastíliai ételeket, például cocido (hüvelyesek és húsok együtt főzve) és migas (olajban pirított kenyér morzsával és szalonnával).

La Bruja - Ez a hangulatos és intim helyi étterem különleges ételeket kínál, mint például a kacsa confit, a lazac carpaccio és a hígított pina colada. Az étterem helyi borokat is kínál.

La Taberna de Rusty - Ez a népszerű tapas bár friss és finom tapasokat kínál, mint például a jamón ibérico (ibériai sonka), a gambas al ajillo (fokhagymás garnélarák) és a tortilla española (spanyol tortilla).

El Almacen - Ez az élelmiszerbolt, amelynek egy részét vendéglővé alakították át, különleges ételeket és italokat kínál, például sajtokat, sonkákat és helyi borokat. Az étkezéshez lehetőség van a boltban vásárolt termékek felhasználására is.


Alsón articsóka étek - R. Gyuri fotói

Vásárlás

Ávilában számos piac található, amelyeken élelmiszert és más termékeket lehet vásárolni. Az egyik legnépszerűbb piac a Mercado de Abastos, amely a városközpontban található. Itt számos árus kínálja termékeit, beleértve a friss zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst és sajtokat is. A piac hétfőtől szombatig 9:00 és 14:00 óra között van nyitva.

Emellett Ávilában számos kisebb piac is működik a város különböző pontjain. Például a Cuatro Postes területén minden vasárnap reggel 9:00 és 14:00 között tartanak piacot, ahol szintén lehet vásárolni élelmiszereket és kézműves termékeket.

Ávilában a termelői piacok is népszerűek. Az egyik ilyen piac a Plaza del Mercado Chico, amelyet általában szombatonként rendeznek meg, és ahol helyi termelők kínálják a saját termékeiket, mint például a friss zöldségek, gyümölcsök, olajak, borok és sajtok. Emellett a város többi részén is vannak termelői piacok, amelyeket a helyi turisztikai irodában lehet érdeklődni.

Szórakozás

Ávilában több helyen is meg lehet nézni hagyományos táncelőadásokat. Az egyik helyszín a La Santa Tereziana Múzeum, amelynek állandó kiállítása a Spanyolország különböző régióiból származó népviseleteket és hagyományos táncokat mutat be. Időnként itt rendeznek táncelőadásokat is, amelyeken a helyi táncosok és zenészek lépnek fel.

Egy másik lehetőség az Ávila-i kulturális központ, a Lienzo Norte. Itt rendszeresen szerveznek kulturális eseményeket, beleértve a hagyományos táncelőadásokat is. Az események menetrendjét a Lienzo Norte weboldalán lehet megnézni.

Végül érdemes megnézni a helyi ünnepeket is, mivel ezek során gyakran rendeznek hagyományos táncos és zenei előadásokat. Az egyik legfontosabb ünnep Ávilában a Szent Teréz napja, amelyet október 15-én tartanak. Ezen a napon a város számos pontján rendeznek kulturális programokat és előadásokat, köztük hagyományos táncokat is.

Közbiztonság

Ávilában általában biztonságos környékek vannak, és a város általában nem jelent nagyobb biztonsági problémákat. Azonban, mint minden városban, itt is ajánlott a figyelmesség és az óvatosság, különösen a turistalátványosságok közelében és a sötétedés után.

Ajánlott továbbá a csomagok és személyes értékek figyelmes őrzése és tárolása, és érdemes kerülni a zsúfolt helyeket és a sötét, elhagyatott területeket.

Mint minden nagyobb városban, Ávilában is előfordulhatnak lopások és zsebtolvajok, különösen a turistalátványosságok környékén és a tömegközlekedési eszközökön. Érdemes figyelni az értékekre és nem hagyni őket felügyelet nélkül.

Egyéb praktikus információk

1. Ávila turista információs irodája a városközpontban található, a Plaza de la Catedral mellett. Az iroda címe: Plaza de la Catedral, 3,

Az iroda általában hétfőtől szombatig 10:00 és 18:00 óra között, vasárnap és ünnepnapokon pedig 10:00 és 15:00 óra között van nyitva. Az irodában többnyelvű személyzet áll a turisták rendelkezésére, akik segítenek információkat adni Ávila nevezetességeiről, programokról, közlekedésről, szállásról és étkezési lehetőségekről.

Óváros

Ávila óvárosa lenyűgöző műemléki örökség, amelyet az UNESCO világörökségi helyszínek között tartanak számon. A városfalai egyedülállóak, mivel egész Spanyolországban a legjobb állapotban megőrzött középkori városfalrendszernek számítanak.

A falakat kilenc bejárattal lehet megközelíteni, és egy sétány vezet végig a falak mentén, amely lehetővé teszi a város teljes körbejárását. Az óváros számos szűk utcával és történelmi épülettel rendelkezik, köztük a Szent Teréz bazilikája, a katedrális, a Szent Péter kolostor és a Plaza del Mercado Chico, amely egy nagyon hangulatos tér. A város központi részén található a Plaza Mayor, amely egy nagy téren helyezkedik el, és számos kávézó és étterem várja a látogatókat.

Az óvárosban sétálva lehetőség nyílik megcsodálni a középkori építészet csodáit, és visszarepülni az időben a spanyol történelem fontos időszakába. A város a középkorban egy fontos katolikus központ volt, és az építészeti örökség, amelyet azóta megőriztek, azt bizonyítja, hogy a város milyen fontos szerepet játszott Spanyolország történelmében.

Ávila falai

Ávila falai középkori védelmi rendszerként épültek a 11. és 14. század között, és ma is az egyik legjobban megőrzött középkori városfalak közé tartoznak. A falakat 2500 méter hosszan és 2,5 méter vastagságban építették, és 88 tornyuk volt, amelyek közül 80 ma is megvan.

A falak körülbelül 12 méter magasak, és közvetlenül a város központját ölelik körül, így azokat a városi környezet jól látható határvonalaként tekintik. Az Ávila falai számos szép panorámát kínálnak a környező vidékre, és egyes részeikről gyönyörű kilátás nyílik a városra is.

R. Gyuri fotói

A falak mentén sétálni és felfedezni a város történelmi részeit nagyon ajánljuk. Az egyik legjobb hely a sétára a Puerta del Alcázar (Alcázar-kapu), amelynek két tornya van, és az egyik legimpozánsabb kapuk az összes Ávila falai között. A kaput áthaladva, a falakon sétálva egyedülálló lehetőség nyílik a város történelmi részeinek felfedezésére, és a város különleges hangulatának és építészeti örökségének élvezetére.

R. Gyuri fotói

Katedrális

Ávila katedrálisa, vagy hivatalos nevén a Nuestra Señora de la Asunción y de los Santos katedrális, Ávila egyik legfontosabb történelmi és vallási látványossága. A katedrális a város főterén, a Plaza Mayoron található, és a középkorban épült a 11. és 12. században.

R. Gyuri fotói

A katedrálisot a román és a gótikus stílus keveredése jellemzi. Az épület homlokzata masszív és erőteljes, a belső tér pedig tágas és fényes. A katedrálisban két hatalmas tornyot is találunk, amelyek a város jelképei közé tartoznak.

Az épületben számos művészeti alkotás található, köztük festmények, szobrok és relikviák. A katedrálisban az egyik legfontosabb műtárgy a Szent György oltárkép, amelynek alkotója a flamand festő, Simone Martini. A katedrálisban található még az Ávila-ban született szent, Szent Teréz emlékműve is.

R. Gyuri fotói

Szent Teréz bazilikája

és kolostor

Szent Teréz bazilikája Ávila egyik legjelentősebb vallási helye. Az épületet a 17. században építették, és azóta számos átépítésen és restauráción esett át.

R. Gyuri fotója

A bazilikában Szent Teréz, Spanyolország egyik legnagyobb szentje emlékét őrzik. Az épületben található a szent testének ereklyéje, valamint több művészeti alkotás, köztük festmények és szobrok, amelyek a szent életéhez és munkásságához kapcsolódnak.

A bazilika díszes belső tere a barokk stílus jegyeit viseli magán, és rengeteg díszítés és művészeti alkotás található itt, mint például a Szent Teréz életét bemutató freskók és festmények.

A kolostor a Szent Teréz által alapított karmelita rend székhelye volt, és ma múzeumként szolgál, amely bemutatja a rend történetét és életmódját. A kolostor része a világörökségi helyszíneknek, és számos látogatót vonz minden évben.

R. Gyuri fotója

San Vicente Kolostor

San Vicente Kolostora (Monasterio de San Vicente) Ávila város északi részén található, és az egyik legfontosabb román stílusú épület a városban. A kolostor a 12. században épült, és Spanyolország egyik legrégebbi román stílusú kolostora.

Az épület nevezetessége a homlokzatán található portál, amely széles, szögletes nyílásokkal és rombusz alakú ornamentikákkl díszített. Az épület különleges tulajdonsága az is, hogy alátámasztott földön áll, mivel a terület instabil talajra épült.

A kolostorban található templom lenyűgöző művészeti alkotásokkal rendelkezik, köztük freskókkal, faragott fa szobrokkal és egy nagyobb méretű oltárral. A templom belső tere a korai román stílus sajátos jellegzetességeit tükrözi, és a látogatóknak az érzését kelti, hogy visszarepült az időben.

R. Gyuri fotói

Római vízvezeték

Az Aqueducto de Segovia által ihletett római vízvezeték Ávila egyik legfontosabb nevezetessége. Az építmény a 1. században épült, és az egyik legjobb állapotban fennmaradt római vízvezeték Spanyolországban.

A vízvezeték hossza kb. 17 km, és az épület magassága eléri a 28 métert. A római vízvezeték 166 boltívvel rendelkezik, amelyek egy része a városközpontban található. Az akvadukt az általa szállított vízzel látta el a várost, és számos forrásból és forrásból nyerte a vizet.

Az Aqueducto de Segovia-hoz hasonlóan a vízvezeték rendkívül pontosan van építve, és az általa átvitt víznyomás is nagyon pontosan van beállítva. A római vízvezeték Ávila belvárosának egyik legjelentősebb jelképe, és lenyűgöző látványt nyújt a városba érkező látogatóknak.

Palacio de Polentinos

A Palacio de Polentinos Ávila óvárosának egyik legjelentősebb reneszánsz stílusú épülete. Az épületet a 16. században építették, és a szép kőhomlokzata kiváló példája a spanyol reneszánsz építészetnek.

A palota a Polentinos család otthonaként szolgált, és később más nemesi családok is birtokolták. A homlokzat díszítése jelentős részben azokra a nemesi családokra utal, akiknek tulajdonában volt az épület. Az épületben a múlt században múzeumot nyitottak, amelynek kiállítása a spanyol reneszánsz és barokk művészet remekeit mutatja be.

A Palacio de Polentinos látogatása ajánlott mind az építészeti jellegzetességek, mind pedig a benne található múzeumi gyűjtemények miatt. Az épület kiváló példája a spanyol reneszánsz építészetnek, és az itt található műalkotások és tárgyak megismertetik a látogatókkal a korszak kultúráját és művészetét.

Más látnivalók

La Santa Tereziana múzeum

La Santa Tereziana múzeum (Museo Teresiano) Ávila város egyik legjelentősebb múzeuma, amely Szent Teréz életének és művészetének bemutatására specializálódott. A múzeum a Szent Teréz kolostor területén található, ahol a szent élt és alkotott a 16. században.

A múzeum több mint 600 m2-en mutatja be Szent Teréz életét, műveit és hagyatékát. A kiállítás részletesen bemutatja a szent életét, tevékenységeit és számos személyes tárgyat és dokumentumot tartalmaz, amelyek a szent életének különböző időszakaira utalnak.

A múzeum különleges jelentőséggel bír a szent tiszteletének és imádásának Spanyolországban történő terjesztése szempontjából, és az itt található gyűjtemények és tárgyak kiemelkedő fontosságúak azok számára, akik érdeklődnek a szent élete és műve iránt.

Avila-i múzeum

Ez a múzeum a Nalvillos tér 3. alatt található. Az ásatások, néprajz és képzőművészet kiállítása látható itt. Vannak ruhák és római régiségek. Egy gyönyörű római Triton és Nereida szobor is látható, amely a Kr. e. 3. századból származik. A képzőművészeti kiállítás részét képezi egy triptichon, amely a Krisztus és a Szűz Mária életét ábrázolja, valamint egy faragás a keresztre feszítésről. A múzeum gyöngyszeme Ricardo de Madrazo által 1892-ben festett Espeja márkiné portréja. Madrazo Federico művész fia volt. Az időpontok, amikor a múzeum látogatható, kedd-től szombatig 10-14 óra és 16-19 óra között vannak.

Mosen Rubí kápolna

Mosen Rubí kápolna a Szent Vince Ferreri templom része. A kápolna híres az itt található freskóiról, amelyeket a spanyol reneszánsz kor egyik legjelentősebb festője, Pedro Berruguete készített. A freskók közül a legismertebb a "Jelenés az angyalokkal" című alkotás, amely Szent Vince Ferreri jelenését ábrázolja a pápai kinevezés előestéjén. A kápolna többi része is érdekes műalkotásokat tartalmaz, beleértve az oltárt, a mennyezetet és a falakat díszítő festményeket és szobrokat.

R. Gyuri fotói

A Mosen Rubí kápolna az avilai Marques de Benavites utcában található. Mosen Rubí, aki egy konvertált zsidó volt, az Avila-i arisztokratikus családhoz tartozott, és 1516-ban ajánlotta fel a kápolnát, mint mauzóleumot a nagynénjének, María Herrera-nak és a férjének, Andrés Vázquez-nak; az alabástrom sírok Vázquez Dávila művésztől származnak. A Mosen Rubí kápolna jelenleg egy domonkos apácarendi közösség birtokában van. Az igényesen díszített belső tér gyönyörű műalkotásokat tartalmaz, a kápolna kiemelkedő darabja a Cristo de las Batallas, egy 17. századi polikróm Krisztus-szobor. Néhány szakértő szerint a templom eredetileg 1492-ben egy zsinagóga volt. A kápolnában látható Monsignor Rubi és a Parcent gróf sírjai, valamint más nemesi családok síremlékei. A nyitvatartási idő kedd-től szombatig 16-18 óráig tart.

R. Gyuri fotója

Érdekességek

1. Ávila városa gazdag történelmi múltra tekint vissza. A város már a római időkben is fontos település volt, amit az a tény is bizonyít, hogy a városban ma is látható egy római kori vízvezeték.

A középkorban Ávila fontos katolikus központ volt, és a város mai arculatát nagyrészt ebben az időszakban építették ki. A 11. századtól a város a keresztény felszabadítók központja lett, és az arabok elleni harcok egyik központja volt. A városfalakat is ebben az időszakban építették, amelyek még ma is az egyik legimpozánsabb városfalrendszernek számítanak Európában.

Ávila továbbra is fontos szerepet játszott a spanyol történelemben, és a 16. században a város nagyobb gazdasági fellendülésnek indult, és akkor építették a Plaza Mayor nevű teret is.

2. Ávila városában egy időben volt egy alagútrendszer, amelyen keresztül a helyi lakosok rejtőzhettek el az ellenséges támadások elől. Ma már azonban ezek az alagutak turistalátványosságként szolgálnak.

3. Az egyik híres városi ünnep Ávilában a "Muro de los Deseos" vagy a "Kívánságok Falának" ünnepe, amikor a fiatalok színes poszt-it cédulákat ragasztanak fel a városfalra azzal a reménnyel, hogy kívánságuk valóra válik.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes