ÚTIKRITIKA.HU / Spanyolország


hirdetes

útikritikák


Spanyolország

közlekedés Spanyolország

Közlekedés | Egészség | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

egy patio - Kriszta fotója

.

Közlekedés és közlekedés-biztonság

,, Nagyon sok a radar az autóutak mentén. 15 éve még kevesebb radar volt egész Spanyolországban, mind Hollandiában, de ez mára megváltozott, mert rengeteg baleset történt az utakon. Ezért pl. az autóutak mentén nem szabad reklámozni, nincsenek óriásplakátok. Az alkohol fogyasztása annyiban megengedett, hogy 1 pohár bor vagy sör étkezés után. A közlekedési bírság 300-500 EUR!" (Aracsi Andi)

Saját autóval vagy bérelt autóval utazók figyelmébe

A személygépkocsival Spanyolországba utazóknak kiemelten tanácsos elutazás előtt ellenőrizni, hogy meg van-e a gépjármű összes hivatalos dokumentuma (forgalmi engedély, nemzetközi GFB-t igazoló zöld kártya, környezetvédelmi igazolás). A spanyoloknál a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, mégpedig utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. Használata a közúton a gépkocsit elhagyó utasoknak is kötelező. A bírság mértéke elérheti a 90-100 eurót. A gépjárművel utazóknak nem szükséges a nemzetközi jogosítvány.

Spanyolországban is fizetősek az autópályák, de egy sajátos rendszer szerint. Az AP jelzésűeken kell mindig fizetni, az A jelzésűek ingyenesek.  A népnyelvben az AP az autopista, az A az autovía, ennek ellenére sok a kétsávos, elterelőkkel felépített, sztádának látszó autovía, ami nagy örömünkre nem fizetős. A fizetős viszont nem olcsó, 100 km akár 7 euróba is kerülhet.

Jól működik általában a google maps, kivéve, amikor nem. Andalúziában többször tervezett olyan útvonalat, ahol a bekötőút valószínűleg csak a tervezőasztalon létezik még.

Biztonságos, praktikus autóbérlés nagy választékból itt. Az autóbérléshez dombor nyomott bankkártya, fényképes személy azonosító okmány  és érvényes jogosítvány is kell. Az autót bérlőnek nagykorúnak, kell lennie, sőt , be kell töltenie minimum a 21. életévét általában ahhoz, hogy kocsihoz jusson. Nem ritka az olyan cég, amelyik a betöltött 25. életévhez ragaszkodik. "1 és 25 között, valamint 70 felett pótdíjat számolhatnak fel. Az itthon előre lefoglalt (és esetleg már ki is fizetett) autó kibérlése esetén is zárolnak egy biztosítéki összeget a hitelkártyán az esetleg felmerülő büntetésekre, autópálya díkakra, stb. Ezt a zárolást csak a bérautó leadása után több héttel oldják fel. Lehet ezzel vitatkozni, csak minek?

,,Ha még egyszer bérelnék autót Spanyolországban, akkor csak nagy cégtől tenném. Malagán béreltünk talán expedia.com- on keresztül, olcsó volt nagyon. Biztosítást is az oldalon kötöttünk, ami persze a kölcsönzőben nem tetszett nekik, mert nem tudták a saját biztositásukat eladni. Természetesen találtak nagy nehezen valami állítólag új karcot a lökhárító alatt, rámterheltek vagy €3-400- at. Biztosító ugyan visszautalta, de kb. 1-2 hónapig ugye az én pénzem állt benne. Erre figyeljetek nagyon. (ba, 2019)

A spanyol közlekedésrendészet - policía de tráfico - mozgó civil járművekből és taxikból is használ traffipaxot. A gyorshajtásért kiszabott büntetéseket mindig tudják dokumentálni. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetni, vagy lefoglalják a járművet! A közlekedési bírságok magasak, a 250- 900 eurót is elérhetik.

 • A tilosban hagyott és elvontatott gépkocsik vontatási díja és bírsága tudomásunk szerint 90 euró, de elérheti a 250 eurót is. Figyelem! Még pár percre sem szabad tilosban leparkolni, mert ezért vagy a parkolási díj meg nem fizetéséért a parkolóőr vagy a rendőrség azonnal elszállíttatja a járművet, aminek visszaszerzése kifejezetten bonyolult, hosszadalmas és költséges folyamat. A helyi hatóságok kiemelt szigorúsággal büntetik a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyeket indokolatlanul használókat.
 • Az autóban történő mobiltelefon-használat büntetési tétele 300 euró.
 • A jogosítvány nélküli közlekedés bűncselekménynek számít, ezt 3-6 havi szabadságvesztéssel, 12-24 havi pénzbüntetéssel (720-288.000 euró) vagy közmunkával sújthatják.
 • Gyorshajtás: a sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, szabadságvesztéssel is büntethető.
 • Spanyolországban 0,5 g/l véralkoholszintig (0,25 mg/l légalkohol) megengedett a vezetés. (Kezdő, valamint hivatásos vezetőknél az érték alacsonyabb.) 1,2 g/l-nél magasabb véralkoholszint (0,6 mg/l légalkohol) esetében azonban az ittas vezetés már bűncselekménynek számít, amit börtönnel, vagy közmunkával, illetve a jogosítvány elvételével sújtanak.

Figyelem! A helyi bűnözői körök rendkívül elterjedt módszere az, hogy a külföldi rendszámú autóval a városba érkező turisták autóinak kerekét a forgalmi dugóban, vagy egy piros lámpánál egy autó mellé álló motoros kiszúrja. Percek múlva egy másik motoros előzékenyen figyelmezteti az autóst lyukas kerekére, segítséget ajánl neki, mialatt társa az autó utasterében található kis táskát kiemeli, vagy erőszakkal elveszi (esetenként az ajtók bezárása esetén az ablakokat betöri) és motorral elszáguld. Hasonló, kerékkiszúrós trükköt alkalmaznak az autópályák pihenőiben, vagy benzinkutaknál "dolgozó" szervezett bűnbandák is.

Megelőzés:

 • Ne hagyjuk táskáinkat kívülről jól látható helyen az autóban, még menet közben sem
 • Ne hordjunk minden értéket (útlevél, pénz, szállodai voucher, bankkártyák) egy helyen
 • Kerüljük a város azon veszélyes kerületeit, ahol erre szakosodott bandák garázdálkodnak (pl. Barcelonában: Avenida Meridiana)

Javasolt viselkedésmód: Ha már kiszúrták a kerekünket és feltűnt a "segítőkész motoros", forgalmas helyen álljunk meg, értékeinket fogjuk kezünkbe, az ajtókat zárjuk be, dudálással és a vészvillogó bekapcsolásával hívjuk fel magunkra a figyelmet. Ha lehetőség van rá, mobiltelefonon kérjünk rendőri segítséget.

A különböző spanyol rendőri szervek telefonszámai:

 • Általános segélyhívó telefonszám: 112 (magyar mobilról: 0034-112)
 • Policía Nacional: 091 (magyar mobilról: 0034-091), magyar mobilról: 0034-93/290-3000
 • Policía Local / Guardía Urbana: 092 (magyar mobilról: 0034-092), magyar mobilról: 0034-93/223-5320
 • Guardía Civil: 062 (magyar mobilról: 0034-062), magyar mobilról: 0034-93/448-6650
 • Katalán Autonóm Rendőrség (Mossos d'Esquadra) központi száma, Barcelona: (0034)93/300-2296

,, Az ibériai országban érdekes szabály van érvényben a pénzbüntetésekre vonatkozóan. Aki 20 napon belül befizeti a kiszabott bírságot, az 50 százalékos engedményben részesül. A spanyoloknál ezenkívül előírás, hogy minden autóban legyen legalább két elakadásjelző háromszög – ez az előírás pedig a bérelt járművekre is vonatkozik. Ha az ellenőrzésnél fény derül ennek hiányára, azért minden esetben a sofőr tartozik felelősséggel. (2021)" forrás

Spanyol vasúti közlekedés

A Renfe színvonalát legtöbben a MÁV-hoz hasonlítják, de ők még soha nem vonatoztak a Dalaton déli partján koszos személyvonattal. A helyi vonatok valóban nem egy magas minőséget képviselnek, de mindenhová elvisznek. A probléma az, hogy nem járnak mindenhová és az átszállások néhol hajmeresztőek. Ez a spanyol nagybitrokosi rendszerre vezethető talán vissza, de az utazónak semmiképpen sem kellemes. Ezzel szemben a gyorsvasút, itt AVE nagyon jó és pontos.

"Az AVE a spanyol gyorsvasutat jelenti. Egészen pontosan Tren de Alta Velocidad, azaz szó szerint nagy sebességű vonat. (Alta Velocidad -->AVE) Volt alkalmam kipróbálni az AVE-t. Az Atochától Gironáig a 700 kilométert 4 óra alatt teszi meg, ami talán soknak tűnik, hiszen a vonat elvileg 300 körül száguld, de megáll Guadalajaraban, Zaragozában, Tarragonában, Barcelonában is, mielőtt beérne Gironába. Az Ave-ra a jegy távolságfüggő, az enyém kb. 70 EUR-nál kezdődik, ez a normál turistajegy. Vannak jegyek 50 EUR körül, ezek azonban "mesa" jegyek, vagyis egy asztal körül üldögélsz 3 másik emberrel. A jegyár kicsit erősnek tűnhet, de itt is, aki idejében foglal, vagy kifog valami akciót, az remekül tud takarékoskodni az útiköltségen, pláne, hogy nincs felár a poggyászra, és nem kell figyelned, hogy 19,9 vagy 21 kilót viszel-e magaddal..

A felszállás előtt itt is van security check (biztonsági ellenőrzés), de ez kimerül annyiban, hogy átmegy egy futószalagon a csomagod. Felszállva a vonatra teljesen repülő-feeeling fogad, a jobbik fajtából. Kényelmes állítható ülések, tágas hely a lábaknak (az én 158 centis magasságomnak legalábbis tágas, hihi). Induláskor 2, de inkább 3 nyelven köszöntik az utasokat (az angol a szokásos arckarmolós akcentussal, alig érteni), majd kis fülhallgatókat osztogatnak. Az üléseden ugyanis van rádió, amin váltogathatod a csatornákat vagy a TV csatornájára válthatsz, ugyanis az úton mindig leadnak egy filmet.

A vonat valóban gyors, sőt az utazás alatt kijelzőkön végig követni lehet, hogy merre megyünk, mi a következő megálló (ha van), mennyi a külső hőmérséklet, illetve mi az aktuális sebességünk. Én Gironába menet átlag 270 km-rel utaztam, de sokszor volt 300 felett a kijelző. A vonaton büfékocsi is van, ami annyiból mindenképpen jó, hogy nem kell méregdrágán a pályaudvaron megvenni a szendvicset - én attól félve, hogy a vonaton milyen drága lesz, vettem egy csöves 3szög szendvicset potom 4.10 euróért. Ennyiért lehet a vonaton is kapni frissebbet. A vonatközlekedésnek megvan az az előnye, hogy nincs súlyhatár a csomagoknál, nem fizetsz extrát a csomagért, gyors, pontos, és a városszéli repterekkel ellentétben, a városközpontokban lévő pályaudvarokra visz be általában. A jegyár talán elsőnek tűnik drágának, de itt is igaz, hogy aki korábban foglal az olcsóbban utazik, illetve a Renfe (a spanyol MÁV) is szokott akciós jegyeket hirdetni. Spanyolországon belül én mindenképpen ezt az utazási formát ajánlanám, ha valaki kirándulásokat tervezget!" forrás

"Részlet egy brit utazónak az utazási irodájához írt panaszos leveléből: Az volt a problémánk Spanyolországban a taxisokkal, hogy mind spanyolok." 

Egészség

A Spanyolországban nyaralóknak érdemes tájékozódniuk, mielőtt rágyújtanának a strandon. Ugyanis aki tiltott zónában dohányzik, annak akár kétezer eurós bírságot is kaphatnak.

Azt javasoljuk a magyar állampolgárságú utazóknak, hogy váltsák ki az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A régebben használt E-111-es nyomtatványt évek óta felváltotta ez az új kártya, amely alapján ugyanolyan mértékben lehet kint ellátásokat igénybe venni, mint régebben a nyomtatvánnyal.

Spanyolországban a magyar egészségbiztosítás terhére azok az egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe, amelyek a kinti átmeneti tartózkodás idején orvosilag szükségessé válnak. A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el. Így a Kártyával közvetlenül a magyar társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervvel szerződéses kapcsolatban álló spanyol egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni. A spanyol egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az Spanyolországban lenne biztosított.

De: Az EU biztosítási kártya csak az OEP-pel szerződött intézményekben jogosít ellátásra, s ott is – bizonyos esetekben – önrészt kell fizetni a költségesebb és nem feltétlenül sürgős (baleseti) ellátásért. Vészhelyzet esetén viszont előfordulhat, hogy a megfelelő ellátás érdekében a betegnek nem áll módjában kórházat keresgélni, vagy válogatni, és így kénytelen lesz a költséges kórházi kezelést „saját zsebből” fizetni.


Feltétlenül javasoljuk az utazási, baleset- és poggyászbiztosítás megkötését is.

A közegészségügyi helyzet Spanyolországban megfelelő, nem kell tartani járványoktól. A csapvíz kis településeken néha nem alkalmas fogyasztásra. Ivóvíz („agua mineral” vagy „agua mineral con gas” - szódavíz) bárhol vásárolható.

,, BBP biztosítás: Ha van biztosításunk, akkor spanyolországi nyaralásunk idején igénybe vehetjük a magánszektort is. Nem kell sorban állni, rögtön fogadják a beteget és ellátják. Uniós állampolgárként az állami szektorban kötelességük ellátni bennünket, de itt nagyon sokat kell várni. Kisebb számlákat ki kell fizetni helyben, de a nagyobbaknál a kórház kapcsolatba lép a magyar biztosítóval és ők rendezik a számlát." (Aracsi Andi) 

Étkezés

Update 2022 november : sokszor mintha az árak olcsóbbak lennének itt. Egy Mercadona látogatás nem annyira megterhelő a pénztárcának, mint egy bevásárlás otthon. És gyümölcsben változatlanul vehetetlenek.

Bár a turista nem köteles követni a helyiek étkezési szokásait, azért érdemes ismernie azokat. Nos, a spanyolok fő étkezése az ebéd. Az éttermek többsége hétköznap napi menüt ajánl, és kizárólag az ebédidőre. Elég jutányosak ezek az ételsorok, jellemzően 10-25 euróba kerülnek, menőbb éttermekben persze többe. Az ebéd menüket jól láthatóan kiírják az éttermek utcai frontján, hogy könnyen tájékozódjanak a járókelők. Sok turista él a lehetőséggel és csatlakozik a helyiekhez ebédelni. Sőt Spanyolországra is érvényes, hogy a helyiek jelenléte a legjobb referencia arra, hogy az étteremnek jó az ár-érték aránya.

A napi menü jellemzően két fogásból áll. Az első fogás lehet valami étvágygerjesztő előétel, leves, vagy saláta. A második fogás a főétel, hús vagy hal körítéssel, pl. hasábburgonyával. A napi menühöz tartozik még kenyér és desszert. Gyakran a menühöz jár még egy pohár bor vagy sör. A menü ára tartalmaz adót is. Borravalót külön kell adni, ha akarunk. (Olcsóbb étkezőhelyeken egyáltalán nem szokás a borravalózás.) Mindenesetre a menüt alaposan tanulmányozzuk, hogy világos legyen mit is tartalmaz. Amúgy sok étterem többféle napi menüt is ajánl, különböző árakon. Ha bemegyünk az étterembe akkor kérjük az étlapot (la carta), mert abban is lehetnek speciális ajánlatok.

Az éttermekben az ebédet jellemzően 13 és 15 óra között szervírozzák. A spanyolok többsége nem ebédel fél kettő-kettő óra előtt. Persze vannak a nagy nemzetközi kajaláncok, amelyeknél a nyitva tartás sokkal hosszabb.

Spanyolország éttermeire ez egy általánosan igaz szabály. Ahol délben ebédet kínálnak, azok tuti turista csalogató helyek. Itt az ebédidő 14:30-tól 16:00-ig tart. Át kell állítani a gyomrunk időzónáját. Ha már spanyolok: paellát szigorúan csak ebére esznek. Szintén árulkodó jel, ha peallát kínálnak vacsoraidőben. Az ilyen éttermeket jobb elkerülni. forrás

Na és mi van a reggelivel? A spanyolok többsége nem tartja igazán fontosnak a reggelizést, és eleve korábban foglalkozik vele, mint a később kelő turista. Ha a szállodai szobaárban nincs benne a reggeli, akkor sok turista eszik sandwich mixto-t (sonkás-sajtos, két pirítós kenyérszeletből összeillesztett szendvics), bocadillo-t (szintén szendvics). Aki délelőtt 11 tájban akar enni, az sok bárban rendelhet plato combinado-t, azaz vegyes tálat, amiben van hús, hasábburgonya, tojás, sonka valamilyen összeállításban. Azok a turisták, akik kiadós reggelit akarnak, a tortilla-ra szavazhatnak. A tortilla egy tartalmas, méretes krumplis rántotta.

Hagyományos spanyol reggeli: olívaolajjal megkent pirított kenyér és apróra vágott paradicsom a tetejére - m. d. fotója

Ne lepődjünk meg, hogy a spanyol vendéglátóhelyeken az étkeket langyosan és alig fűszerezetten tálalják. Mivel későn ebédelnek, a spanyolok többnyire nem is vacsoráznak kilenc óra előtt, sőt hétvégeken este 10 utánra is eltolódik. Európában, Ciprus után Spanyolországban van egy főre jutóan a legtöbb bár (130 emberre egy), tehát a turista lépten-nyomon talál be- vagy kiülős helyet. Spanyolországban étteremből, bárból, kávézóból van vagy 350 ezer, és ezzel elsők Európában.

Spanyolországban nagyon jól lehet élelmiszerboltokban vásárolni. Mindenhol más a legelterjedtebb lánc, de mindenhol van és bőséges választékkal. Olyannyira, hogy speciális diétákhoz is alkalmazkodik. Nagyobb supermercadokban mindig van cukormentes kínálat. Könnyű felismerni, 0%-kal jelölik. Sokszor kék a jele, nem sikerült még megfejteni, miért. Kenyerekben van teljes kiőrlésű (integral trigo100%) és tönkölybúzás (trigo espelta) is. Ha találunk egy német pékséget, ott talán vannak egyéb magvas és sötét kenyerek, de ez inkább a turistás helyeken jellemző. Joghurtokból, egyebkből a magyarhoz hasonló a választék, de ezekből általában még a natur is cukros.

"Időeltolódás: Itt reggel 9 előtt nem nyit ki semmi. Maximum egy-két bár a koránkelők miatt, ahol bedobhatod a reggelidet: kv churrossal vagy bolleriaval (péksüti), esetleg egy tostada, amit vagy olívaolajjal vagy paradicsommal szolgálnak fel cafe con leche (tejeskávé) és narancs juice. Délelőtt aztán van már bocadillo is (szendvics), ezzel azonban érdemes figyelni, ha az van hogy bocadillo con jamon, abban csak és kizárólag sonka van, más nincs benne. Itt nem igazán ismerik ezeket a mindenfélével teletömött szendvicseket, hacsak nem Subwayben vagy Rodillaban veszed őket. Itt délben még reggelit osztanak. Meridiana- déli szendvics , kv vagy akármi- de nem ebéd. Az ebéd itt kb. 2 körül van, 1-kor már lehet menüt enni de kicsit furcsán néznek az emberre. Vacsora nincs 10 előtt, esetleg előtte uzsonnáznak valamit, de az sem biztos. Az élet általában hajnal 2 körül csendesedik el. Ez a spanyol órarend. A hétvégén még lazábbak, 11 előtt csak a legbátrabbak merészkednek ki az utcára...mert minek sietni annyira." forrás


"A tapas nem egy étel, hanem egy ital mellé felszolgált rágcsálnivaló, ami lehet akármi: a sós mogyorótól kezdve az olívabogyón át a sonkáig. Bármi, ami a bár felszolgálójának eszébe jut. Aki tapssal akar jóllakni, annak nagyon durva összegeket kell a bárban hagyni. Ha éhesek vagyunk, akkor inkább szánjunk 8-12 eurót egy napi menüre. A napi menü egy első és egy második fogásból áll (általában 3-3 féle ételből válogathatunk), ezután egy desszert vagy kávé, és a menü mellé jár 1 pohár üdítő, sör vagy bor. Spanyolországban teljesen normális dolog, hogy az emberek a menü mellé sört vagy bort isznak, utána visszamennek dolgozni...az alkohol szint tolerancia 0,04%, ebbe ez még belefér. Amúgy ezidáig ez az egyetlen ország, ahol már jártam, és ahol a Mekiben vagy a Burgerben is lehet sört kérni a menü mellé." forrás


,, Spanyolországban nagyon más az étkezési kultúra, mint nálunk. A 3 nagy étkezés helyett többször keveset esznek, az emberek ezért úgy tűnhet mintha állandóan ennének. Az életvitelük el van tolva a miénkhez képest körül belül 2-3 órával, és az étkezést ehhez igazítják. Reggel 9-10 előtt Madridban a fű sem nő, a kis boltok is csak ekkortájt nyitnak, a reggelit is később eszik ezért az egész nap étrendje eltolódik így hát senki sem lepődik meg egy este 10-11 körüli vacsorán." forrás


Spanyol gasztro szótár:

 • Camarero, la carta por favor. – Pincér, az étlapot kérem szépen.

 • Algo para beber? – Inni valamit?

 • Para mí, una cerveza / vino tinto / limonada. – Nekem, egy sört / vörösbort / limonádét.

 • Qué desean comer? – Mit szeretnének enni?

 • Han elegido ya? – Választottak már?

 • De primero, una ensalada de atún. – Első fogásként, egy tonhalsalátát.

 • De segundo, un pollo con patatas. – Másodikként, csirkét krumplival.

 • De postre, una crema catalana. – Desszertnek, egy katalán pudingot.

 • La cuenta, por favor. – A számlát, kérem.

 • Son ______ euros. – _______- euró lesz.

 • Quédese con la vuelta. – Tartsa meg a visszajárót.

 • gazpacho – hideg zöldségleves

 • flan – puding

 • mariscos – tenger gyümölcsei

 • atún – tonhal

 • almejas – kékkagyló

 • cangrejo – garnélarák

 • calamar – tintahal

 • frutas del tiempo – idénygyümölcsök

 • ensalada – saláta

 • salsa – szósz

 • pollo – csirke

 • cordero – bárány

 • ternero – borjú

 • pavo – pulyka

 • cerdo – disznó

 • pasta – tészta

 • pastel – sütemény

 • nata – tejszínhab

 • pollo frito – olajban sült csirke

 • pavo asado – sütőben sült pulyka

 • merluza a la plancha – vaslapon sült tőkehal

forrás


,, Spanyolországban minden 175 lakosra jut egy bár, ami azt jelenti, hogy a népességhez viszonyítva itt található a legtöbb bár a világon. Náluk bárba járni az életforma része, valamennyi igazi találkozóhelynek számít, ahol napközben vagy este összefutnak a barátok, ismerősök, ahova beugranak a kollégák, és beülnek a családok is a gyerekekkel inni valamit, mellé pedig csipegetni pár falatot. A fogyasztási lista élén a kávé és a sör áll, utóbbi mellé a bárokban mindig kínálnak rágcsálni valót is.  (2016)" forrás


,, Ha már étterem: a helyzet az, hogy a legtöbb spanyolországi egységben hétköznapokon van napi menü. Amire persze hajlamos az ember legyinteni, ami elég komoly hiba, lévén ezek a menük – jók. Viszonylag olcsók (kb. 10-12 euróra kell gondolnunk, persze ezt városa és azon belül az étterem helye is befolyásolja). Mivel ez általában három fogást (előételt, főételt, desszertet) jelent, kellemesen jól lehet vele lakni (nyáron egyébként is baromi meleg van, nem hiányzik a nagy trakta).

Szóval ebédidőben (ami a spanyoloknál ugye inkább 2 óra magasságában van) felejtsük el az a la carte-rendelést és nyugodtan menjünk rá a menüre (és ha gazpachót látunk az étlapon, ne hagyjuk ki)! (2018)" forrás

Vásárlás

A nagyvárosokon kívül a boltok 14 és 17 óra között zárva tartanak. Ilyenkor a boltosok nagyokat ebédelnek, sőt akár sziesztáznak is otthon, ha az nincs messze.

,, Nagyjából 14-17 óra között a spanyolok relaxálnak, alszanak kicsit, hogy aztán újult erővel álljanak neki a nap második felének (mondjuk nem csoda, hogy így éjfél előtt nem fekszik le senki).

Tehát a sziesztát kihagyni nem csak egészségtelen, de értelmetlen is, mert bár egyes nagyobb üzletek vagy bevásárlóközpontok ilyenkor is nyitva vannak, de fölösleges hajtani magunkat, mert egyrészt a legtöbb hely zárva, másrészt csak megpusztulni lehet a melegben. " forrás

Szórakozás

A spanyoloknak a vérükben van az ünneplés, legyen akár szó színpompás fiestákról, körmenetekről, hagyományőrző, búcsújárásokról, tapas bárokban való vigadásról, diszkóban táncolásról. A spanyolok szinte semmilyen lehetőséget nem hagynak ki, ha szórakozásról van szó, és imádnak kimozdulni otthonról, sétálni az utcán és szóba elegyedni ismerősökkel. A turista számára az egyik legélvezetesebb szórakozás elvegyülni a péntek, szombat esti utcai tömegben a városokban.

Spanyolországban a szórakozási lehetőségeknek óriási a választéka és mind az ízlésünk, mind a pénztárcánk lehetőségei alapján könnyen találunk magunknak valót. Az este kezdődhet 7 óra tájban egy utcai kávézóval, bárral, folytatódhat 9 órától egy éttermi vacsorával és éjféltájban bevethetjük magunkat egy diszkóba, ha éppen erre van kedvünk.

Ha takarékoskodni akarunk bulizás előtt, akkor követhetjük a spanyol ifjak botellon nevű szokását, azaz, hogy a bulihelyre való elmenetel előtt otthon vagy egy parkban a szupermarketben vásárolt olcsóbb itallal ,,alapoznak". A diszkóban vagy a bárban ugyanazért a piáért akár háromszor annyit kellene fizetniük. A közvéleménykutatások szerint a spanyolok többsége ma már ellenzi a bikaviadalokat. A Kanári-szigeteken 1991 óta, Katalóniában 2009 óta tiltják is a bikaviadalok megrendezését.

Bar Marcelino: kiülős hely a Montjuic oldalában, fel lehet menni ide is kabinos felvonóval (imádják ezeket a spanyolok, nem értem), vagy gyalog, szép parkokon keresztül. Egy kisebb bódé az egész, de egy halom asztal ki van rakva, tökéletes kilátással a városra, miközben az árak messze nincsennek elszállva.
Anita Gelato: ez valami fagyizólánc, de eddig nem találkoztam vele máshol. A legkisebb adag is hatalmas, és nem az itthon sajnos nagyon elrontott albán fagyi kategóriában, hanem valódi tartalommal, alapanyagokkal. Nem ettem hasonlóan jót sem sehol eddig, idénre teljesen el van rontva a fagyizás, mert sírva fogom a hőségben is enni a helyi gombócokat, miközben az Anitára gondolok. Graciaban található.
Bloody Mary Cocktail Lounge: oké, ez azért elég hosszú név, egy pici koktélozó, 2 srác pult mögött, akik minden koktélt IS megfőznek az embernek, nagyon profik, a hely hangulatos, a dolgok nincsennek túlárazva, pláne a jó piákhoz képest, amiből dolgoznak. Gracia, naná.
Encercle, tapas bár, elég nagy, van jó csapolt sör, a személyzet a szokásosnál is kedvesebb és jól beszél angolul, a tapasok sokfélék és finomak. Mindig volt hely, ami fura, mert azért sokszor futottunk bele kicsit a belváros felé, hogy a jó helyek (amikről Tripadvisoron is látványosan jó értékelések voltak) dugig tele, sor áll előttük, előre kell foglalni. Nincs azzal baj, csak nyaraláson nem mindig tervez ennyit előre az ember.
LOKAL bar: nah, ide már foglaltunk péntek estére, nem is volt csalódás, minden jó, de amikor a desszertnél az olivaolajas-sós csokifagyit kaptuk, akkor elszállt az agyunk, annyira finom volt. A koktélokat is érdemes kipróbálni, de óvatosan, lehet csak mi haverkodtunk a román mixerrel sokat, de elég erősre csinálta őket a barátkozás közben. (2022)

Közbiztonság

Spanyolországban a közbiztonság egyáltalán nem rosszabb, mint az európai átlag. A turistáknak azonban észnél kell lenni, mert vannak az ibériai országban kifejezetten a turisták rovására szakosodott bűnözők. Elsősorban a turisták által nagy számban látogatott városokban fordulnak elő olyan zsebelések, amiket a turista sokszor azon nyomban észre sem vesz. Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy a turista erőszakos rablótámadás áldozatává válik. Rablás esetén nem szabad ellenállni, mert az életünk, a testi épségünk fontosabb, mint az anyagi értékeink.

Általános szabály: értékeket, úti okmányokat lehetőleg ne hordjuk magunkkal, ha lehet hagyjuk a szálláshelyen őrzött körülmények között, leginkább szobai, vagy szállodai széfben. Az autós táska és az övtáska felhívja a rossz emberek figyelmét. Ha elkerülhetetlen, hogy az értékeink és az úti okmányaink velünk legyenek a város felfedezése folyamán, akkor legalább rejtsük a ruházatunk alá, nem észrevehető helyre. Az úti okmányainkról még otthon készítsünk fénymásolatot vagy interneten hozzáférhető beszkennelt változatot. Többekkel megtörtént, hogy a hátizsákból kilopták a fényképezőgépet, videókamerát. Az is fontos általános szabály, hogy amennyiben többen utazzunk, ne egy embernél legyen az összes érték, meg még az úti okmányok is.

Országúton a saját vagy a bérelt autóval csak az egyenruhás jelzésére álljunk meg, mert vannak trükkösök, akik gyanútlan autóvezetőket leállítanak valamilyen ürüggyel és aztán az ellenőrzés közben megpróbálnak elemelni ezt-azt. A metróállomásokon és -szerelvényeken, a fő turistalátványosságoknál a tömeg összeverődésekor, mindenféle zsúfolt helyeken a zsebtolvajlások figyelemelterelési trükkökkel mennek végbe. Résen kell lenni, persze nem folyton idegeskedve, mert akkor az elronthatja az utazás élvezetét.

Ha pénzt akarunk felvenni bankautomatából, akkor inkább használjunk olyat, ami bankon belül található és nem a nyílt utcán. Így nem fordulhat elő, hogy fiatal csibészek bandája rárontson az utazóra és kikapja kezéből a bankjegyeket. Ráadásul a nyílt utcai automatákat meg tudják úgy buherálni, hogy a lényeges adatok ismeretében pénzt emeljenek le az utazó bankkártyájáról. Semmilyen figyelemre ne méltassuk azokat a nagyvárosi utcákon, tereken előforduló cigány-asszonyokat, akik a turistáknak virágcsokrot (pl. rozmaringot) kínálnak. Nem csak pénzt akarnak ezzel szerezni, hanem figyelemelterelést elérni ahhoz, hogy a bűntársaik kizsebelhessék az áldozatot. Kerülni kell a hivataloskodóan adományozást kérő embereket is, mert ők is a virágárus cigány nők trükkjéhez hasonlóban settenkednek.

Egy komoly felmérés szerint Spanyolország legjobb közbiztonságú városai közé tartozik: Pamplona, Oviedo, Santander, Gijón, a Coruna és Bilbao.

A legrosszabb közbiztonságú városok ezek: Sevilla, Málaga, Madrid, Palma de Mallorca, Alicante, Las Palmas de Gran Canaria. A rossz közbiztonságú városok éllovasa egyértelműen Barcelona.

Jelentősebb értékekkel való utazás esetén tanácsos biztosítást kötni lopás- és egyéb kárra is.

Spanyol honban több rendőri testület is létezik: a városi, elsősorban közlekedésrendészet neve a Guardia Urbana; működik helyi rendőri szervezet - pl. Katalóniában a Mossos d'Esquadra, Baszkföldön az Ertzaintza; a határőrizetet a Policía Nacional végzi; illetőleg a doboz-szerű sapkájáról felismerhető csendőrség, a Guardia Civil. Ha a turista kapcsolatba kerül a rendőri szervek valamelyikével (lopás bejelentése, közlekedési baleset, stb.), érdeklődje meg, hogy éppen melyik testületről van szó. Így könnyebbé válik az esetleges utólagos eljárás, és a hivatalos jegyzőkönyv-másolat beszerzése a biztosító számára.

Magyar külképviselet

Nagykövet: Győri Enikő

Madridi magyar konzul: Balogh Ferenc

 • Cím: Angel de Diego Roldán, 21 (28016 MADRID)
 • Telefon: +34 91 413 98 50, +34 91 413 41 37 - Fax: +34 91 416 44 54 - E-mail: madrid.consulado@gmail.com
 • Félfogadás: szept 1.-máj. 31. között: hétfőn, szerdán és pénteken 10 órától 12 óráig. Jún. 1.-aug. 31. között: hétfőtől péntekig 10 órától 12 óráig.
 • Munkaidőn túl az ügyelet súlyos és halaszthatatlan esetben hívható +34 619 22 19 29

Egyéb hasznos információk

Spanyolország (is) telis tele van önkiszolgáló mosodákkal. Érdemes kipróbálni őket, egy nagy adag ruha mosószerrel, mosással és szárítással pl. 9 euró és egy órányi elfoglaltság. Laundry vagy lavandería a kulcsszó a googlemaps-en.

2023-ban bevezették a digitális nomád vízumot, amit akár öt évre is igénybe vehetnek nem EU-s állampolgárok. A spanyol digitális kultúra javulását várják ettől. A helyiek azért tartanakattól, hogy , ha sok amerikai jön ide nomádkodni, fel fogják hajtani az árakat. Meglátjuk.

Ünnepek

 • Január 6. - Vízkereszt - országos ünnep
 • Húsvét hete - Nagy ünnep, csütörtök és péntek munkaszüneti, húsvét hétfő munkanap
 • Május 1. - Munkaszüneti nap - országos ünnep
 • Május 15. - (Madrid) A főváros védőszentjének (San Isidoro) napja
 • Augusztus 15. - Mária mennybemenetele - országos
 • Október 12. - Nemzeti ünnep - országos
 • November 1. - Mindszentek - országos
 • December 6. - Alkotmány napja - országos
 • December 8. - Szeplőtelen fogantatás - országos ünnep
 • December 25. - Karácsony - országos

Fotóegyveleg

Jön!

Vissza az elejére


Kommentek

Kovácsné Czinege Piroska, 2019. 11. 15. 20:40
Az francia úton, az El Caminon, vannak e érvényes törvényi szabályozások a napoleoni útra vonatkozóan?


Bartyik János, 2019. 08. 27. 04:45
Nagyon hasznos és érdekes ez az információ Spanyolországról.
Én robogóval tervezem a Spanyolországi túrámat.
Ami 30napos,és oda-vissza
kb 7000-kilométer lesz.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes