ÚTIKRITIKA.HU / Galícia


hirdetes

útikritikák


Galícia

Galícia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Időjárás| Megközelítés | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Santiago de Compostela | Islas Cies | Rias Altas | Rias Bajas | Pontevedra | A Coruña | Vigo | A gallegókról | Helyi konyha | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Pontevedra - k.p. fotója

Galícia dióhéjban

ejtsd: liszijá

 • Galícia egy autonóm terület (közösség) Spanyolország északnyugati részén. Partjait az Atlanti-óceán mossa, délen Portugáliával határos. Galicia 29 574 négyzetkilométeres területén 2.7 millióan laknak. Központi városa Santiago de Compostela, viszont a legnagyobb városa La Coruña.
 • A kelta hagyományokkal teli régióban sok helyi gallego nyelven beszél. A gallego nem a spanyolnak egy nyelvjárása, hanem teljesen önálló, egyedi nyelv.
 • Galícia négy tartományból áll: A Coruña (Santiago de Compostela-val is), Pontevedra, Lugo és Orense.
 • Galíciában az év nagy részére jellemző a csapadékosság, a felhős égbolt.
 • Galícia leghíresebb látványossága a Camino de Santiago zarándok útvonal.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A friss tengeri herkentyűk, halak mennyei élvezete valamelyik marisceriában (specialista étterem)
 2. A világítótornyok a nyers partvidékeken
 3. A kelta hagyományok izgalmassága, az emberek, a tájak egyedisége, más spanyol vidékektől való markáns különbözősége
 4. Santiago de Compostellától eltekintve nincs túl sok turista, s így nyugis
 5. Jópofa, hogy egy csomó minden jobban hasonlít Írországra és Skóciára, mint Spanyolországra - nincs flamengó, paella, van duda és sok krumpli
 6. A helyiek roppant büszkék az Estrella Galicia nevű sörükre, ami tényleg jó

Nem tetszett

 1. A helyi népek kissé önteltek, távolságtartóak és az idegenekkel szemben gyanakvóak
 2. A Coruna nem igazán szerethető város
 3. A vendéglőkben udvariasságból mindig meg kellett inni a ház ajándékát, valami vacak likőrt
 4. Túl hideg a tengervíz, még nyáron is
 5. Júliusban a 40 fokos hőség

Vélemények

Jön!

Időjárás

Galícia az északnyugati partvidéke Spanyolországnak, és az éghajlata az Atlanti-óceán és az időszakos esőzések hatására meglehetősen nedves és mérsékelten hűvös. A téli hónapokban a legalacsonyabb átlaghőmérséklet 7-8°C körül van, míg a nyári hónapokban az átlaghőmérséklet 20-25°C között mozog. Az esős évszak általában októbertől áprilisig tart, és a legtöbb eső novemberben és decemberben esik. Az időjárás azonban változékony lehet, és előfordulhatnak hirtelen időjárási változások is. A tengerparti területeken a nyári hónapokban általában kellemesen meleg van, és a tenger hőmérséklete 18-20°C között mozog.

Megközelítés

Budapestről Galíciába ezek a repülőutas lehetőségek kínálkoznak:

1. Wizzairrel Portóba majd onnan vonattal , busszal vagy bérautóval a legközelebbi galíciai nagyvárosba Vigoba utazás.

A Porto nemzetközi repülőtérről autóval Vigo városa Spanyolországban kb. 160 kilométerre található. Az utazási idő általában körülbelül 1,5-2 óra, attól függően, hogy a forgalom és az útvonal hogyan alakul. Az útvonal vezet az A28-as autópályán az Atlanti-óceán partján mentén, majd átkel Portugália és Spanyolország határán. A pontos időtartam azonban a forgalom, az időjárás és az útvonal függvényében változhat.

2. Madridból repülővel Santiaogo de Compostelába:  1 óra 15 perc körül.

Közlekedés

Mivel sok a kicsi , de gyönyörű falu, a meredek hegyoldalba épült település, a meglepően hatalmas gótikus katedrális egy kis faluban, nagyon ajánlott az autó bérlése, hogy mindezekből a lehető legtöbbet meg tudja nézni az egyszeri utazó.

Étkezés

Galicia híres gasztronómiai kincseiről, amelyek közül néhány étele és itala, amelyet érdemes megkóstolni a turistának:

Pulpo a la gallega: Galicia jellegzetes étke a főtt polip burgonyával és paprikával. Ez az étel a régióban nagyon népszerű és elengedhetetlen része a gasztronómiai élménynek.

Empanada: Galicia egyik híres ételéről van szó, amely egy omlós tésztából készült töltelékkel van megtöltve, általában tonhallal, hússal vagy zöldségekkel.

Pimientos de padrón: Egy ízletes étel, amely a Galiciában termesztett paprikából készül, és általában olívaolajjal és sóval ízesítik. A legjobb része az, hogy egyes paprikák csípősak, míg mások nem, így mindig meglepetést jelent, hogy ki melyiket kapja.

Albariño: A Galicia-i bortermelés egyik legfinomabb borát, amelyet a régióban termesztenek. Az albariño általában a tenger gyümölcseivel és a főtt polippal kísérve tálalják.

Tarta de Santiago: Egy hagyományos desszert, amely az egész régióban megtalálható. Az édes mandulás torta készítése egyszerű, és ízletes.

Queixo de tetilla: Galicia egyik híres sajtja, amely kicsi, hegyes és ovális alakú. Általában szeletelve fogyasztják, és tökéletes ételként szolgál az előételhez.

Caldo Gallego: Egy hagyományos leves, amelyet általában a hidegebb hónapokban fogyasztanak. A leves fő összetevője a zöldkáposzta, és többféle hús is kerül bele.

Vásárlás

Camino de Santiago - Ha Galíciában járunk, érdemes meglátogatni a Camino de Santiago útvonalát, ahol sok kis ajándékboltban találhatunk különféle emléktárgyakat, például kulcstartókat, pólókat, sapkákat, bögréket és más használati tárgyakat.

Kézműves termékek - Galíciában számos kézműves termék található, például kerámiák, textiltermékek, ékszerek és fafaragások. A Coruña városában található Rúa Nova utca számos kézműves boltjában ilyen termékeket találhatunk.

Borok és édességek - Galícia híres borairól, például a Ribeiro, a Rías Baixas és a Valdeorras borairól. Emellett érdemes megkóstolni a híres galíciai mandulás tortát, a Tarta de Santiago-t és a Queimada nevű italt, amely egy gyümölcsös rumspecialitás.

Divat és bevásárlás - Galícia városaiban, például A Coruña-ban és Vigo-ban számos divatos bolt és bevásárlóközpont található, ahol az utolsó divat szerinti ruhákat, cipőket, táskákat és kiegészítőket találhatjuk.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Általánosságban elmondható, hogy a spanyolországi Galícia viszonylag biztonságos régió a turisták számára. Természetesen mint minden turisztikai helyen, itt is vannak biztonsági kihívások, például zsebtolvajok, akik a turisták zsákmányára vadásznak. Ezért érdemes figyelni a személyes tárgyak védelmére, és a tömegközlekedési eszközökön, a turisztikai helyeken, valamint a nagyobb városokban figyelni a környezetüket, és vigyázni a táskájukra, pénzükre, okmányaikra.

Galícia turisztikai helyei és falvai általában biztonságosak, és a rendőrség jelenléte is megfelelő. Azonban ajánlott tájékozódni az esetleges kockázatokról, például az aktuális bűnözési tendenciákról, és megfelelő óvintézkedéseket tenni a biztonság érdekében.

A szokásos utazási tanácsok betartása, például az értéktárgyak biztonságos tárolása, a tömegközlekedési eszközökön a figyelmes magatartás, és a lakóhelyed megismerése, minden utazó számára ajánlottak az utazás biztonsága érdekében.

Kétes szórakozóhelyek: A turistáknak érdemes vigyázniuk a kétes szórakozóhelyekkel, különösen az éjszakai életben, mivel ezek általában a helyi lakosokat célozzák meg, és nem feltétlenül biztonságosak a látogatók számára.

Nyáron az olyan népszerű turistás helyek, mint éldául Santiago de Compostela vagy a Rias Baixas régió kellemetlenül nagy a turistatömeg.

A Galíciára jellemző nedves és esős időjárás turistákat okozhat kellemetlenségekkel, különösen, ha nem készülünk fel megfelelően a magunnak vitt ruházat vonatkozásában.

Kevesen beszélnek angolul.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Santiago de Compostela

Közel 95 ezres város (2022-es becslés)

A városról külön oldalon írunk - itt

Islas Cies

magyarul: Cíes-szigetek

kiejtés: iszlász sziesz

Islas Cies, azaz a Cies-szigetek Galicia vitathatatlanul legszebb ékköve. A világ egyik legszebb - egyes összehasonlitások alapján a világ top 20 vagy éppen top 10 legszebb tengerpartjával büszkélkedő lakatlan szigetcsoportra Vigobol, Baionábol vagy Cangasbol indulo katamaránnal lehet eljutni. Nem is olyan egyszerűen! A terület egy nemzeti park része és fokozottan védett, ezert csak a nyári hónapokban látogatható és korlátozzák a napi látogatók számát.

Aji fotója

Rias Altas

riász áltász

MIk a rias-ok?

A riasok a tengerek, óceánok és folyók találkozásánál kialakuló, öblökkel és mély vizekkel tagolt partszakaszok.

Rias Altas egy gyönyörű partszakasz Galíciában, északnyugat Spanyolországban. A terület hosszú, homokos strandokkal, apró sziklás öblökkel és kis halászfalvakkal rendelkezik, amelyek békés és nyugodt légkört biztosítanak az odalátogatóknak.

A partszakasz számos kilátóval és kirándulóhellyel rendelkezik, ahol a látogatók élvezhetik a csodálatos kilátást a tengerre és a környező tájra. A régióban található városok és falvak történelmi és kulturális jelentőséggel is rendelkeznek, így lehetőség nyílik a hagyományos galíciai életmód és konyha megismerésére is.

Az időjárás változékony lehet a téli hónapokban, de nyáron kellemesen meleg, amely lehetővé teszi a fürdőzést és a strandolást a kristálytiszta Atlanti-óceánban. Összességében Rias Altas egy varázslatos régió, amely lenyűgöző természeti szépségeivel, kulturális érdekességeivel és barátságos lakóival kínál kellemes élményt az odalátogatóknak.

Rias Bajas

(riász báhász)

Mik a rias-ok?

A riasok a tengerek, óceánok és folyók találkozásánál kialakuló, öblökkel és mély vizekkel tagolt partszakaszok.

Rias Baixas, amely Galícia délnyugati részén található, az egyik legismertebb és legkedveltebb turisztikai célpont Spanyolországban. A régió az Atlanti-óceán partján található, hosszú homokos strandokkal és kristálytiszta vízzel. Az alacsony rias-ok  (rias baixas) jellemzik ezt a területet, amelyek a szigeteket és a kis öblöket összekötik, és gazdag tengeri életet kínálnak.

Az egyik fő jellemzője a régió az Albariño szőlőből készült borkészítés, amely az egyik legjobb és legismertebb spanyol borok közé tartozik. Emellett a régióban található számos halászfalu, amelyek híresek a friss tengeri ételek kínálatával. A régióban található városok között kiemelkedik Vigo, Pontevedra, Sanxenxo és Cambados.

Az egyik fő látványosság a régióban a Cíes-szigetek Nemzeti Tengeri Parkja, amely az Atlanti-óceán egyik legszebb partszakaszát kínálja. A régióban a látogatók élvezhetik a tengeri sportokat, mint például a szörfözést, a vitorlázást, a búvárkodást és a horgászatot. A régióban található számos természeti park és erdő, amelyek lehetőséget kínálnak a túrázásra és a kerékpározásra.

Pontevedra

Kb. 83 ezres város. Az azonos nevű tartomány központi városa. A Lérez nevű folyó torkolatában fekszik, a Ria de Pontevedra tengeröbölben.

Pontevedra egy csodálatos történelmi város Galícia autonóm közösségben, északnyugat Spanyolországban. A város azon kevés spanyol városok egyike, amelyek megőrizték a középkori hangulatot. Sétáljon az óváros szűk kanyargós utcáin, amelyek tele vannak bárok, éttermek és üzletek széles választékával. A városban számos történelmi emlék található, köztük a 16. századi Plaza de la Leña, a 12. századi Santo Domingo kolostor és a 14. századi Basílica de Santa María nagy katedrális. A város számos kulturális és szórakozási programot kínál, ideértve a Spanyol Filmfesztivált, a Kelta Zenei Fesztivált és a Nemzetközi Jazz Fesztivált. A város szintén híres a szép tengerpartjairól, köztük a Sanxenxo partszakaszról és a Combarro halászfaluról, amelyek mindössze rövid autóútra találhatók.

b. b. fotója

Pontevedra a Camino, azaz a Szent Jakab zarándokút egyik fontos álllomása.

A Coruña

(kiejtés: á korunnyá)

244 ezres a lakossága.

A Coruña egy gyönyörű tengerparti város Galíciában, Észak-Spanyolországban. A város híres a hatalmas kikötőjéről, ahol a hajók és a halászhajók élénk forgalmat bonyolítanak. A városközpontban sok történelmi és kulturális nevezetesség található, például a Torre de Hércules nevű római világítótorony, amely az egyik legismertebb látványossága.

A Coruñának több szép, homokos strandja van. A város híres a kiváló ételeiről, amelyek között megtalálhatók a tengeri ételek, például a friss tengeri halak, valamint a hagyományos galíciai ételek is.

A Coruña élénk és vibráló éjszakai élettel rendelkezik, és számos bár, étterem és klub található a városban, ahol a turisták szórakozhatnak és élvezhetik a helyi kultúrát és ételeket.

m. i. fotója

Vigo

294 ezres lakosságú.

Vigo egy nagyváros Galícia autonóm közösségében. A város a partvidéken található, és híres a tengeri kikötőjéről, a halászati ​​iparról és a hajógyártásról. Emellett fontos ipari központ, számos multinacionális vállalatnak ad otthont, és jelentős turisztikai célpont is.

Vigo központi területei élénk és forgalmasak, tele vannak üzletekkel, éttermekkel és bárokkal. A városban található a világ egyik legnagyobb halpiaca, a Mercado de La Piedra, ahol friss tengeri termékeket lehet vásárolni. A városban sok a zöld terület, mint például a Castrelos park vagy a Samil strand. Emellett számos történelmi és kulturális látnivalója is van, például a román stílusú Santa Maria de Castrelos-templom vagy a Museo del Mar de Galicia halászati múzeum.

A város turisztikai szempontból különösen vonzó azok számára, akik szeretik a tengerparti nyaralást és a vízi sportokat, de a városközpontban is sok programot lehet találni. Vigo a Camino de Santiago útvonal egyik fontos kiindulópontja is.

A hólyag szorít, de a vízből való kijutás egyszerűen túl messze van: valószínűleg mindenki pisilt már valamikor a tengerbe. De vigyázat: ha a nyarat az Atlanti-óceán partján fekvő spanyol tengerparti városban, Vigóban tölti, jobb, ha nem teszi meg.

Ha a strandot vagy a tengert használja vécének, akár 750 eurós bírságra is számíthat

- derül ki a galíciai városi tanács nem sokkal a 2022-es nyári szünet kezdete előtt frissített közleményéből. Eszerint aki a vízbe pisil, az megsérti a régió egészségügyi és higiéniai előírásait.

A spanyol média szerint azonban továbbra is nyitott kérdés, hogy ki fogja ellenőrizni ezeket az új szabályokat. Vigo városa azonban azt tervezi, hogy több nyilvános WC-t telepít a strandokra, hogy a partok tisztán tarthatók legyenek. (2023) forrás

A gallegókról

A spanyolok a galllegókat különc, hozzájuk képest más népnek tekintik, amit leginkább a gallegók kelta eredetével lehet magyarázni. 

Sztereotípiák a gallegókról:

A gallegó kinyilvánít egyszerre egymással szöges ellentétben lévő két véleményt, anélkül, hogy érzékeltetné melyikben is hisz valójában.

Gallegó bácsik - k . p. fotója

Híres gallegók, illetve gallegó származásúak:

Vasco de Gama középkori felfedező

Fidel Castro szülei

Julio és Enrique Iglesias (apai ágon)

Martin Sheen amerikai filmsztár (eredeti neve: Ramón Antonio Gerardo Estévez)

Louis Suarez és Michel Salgado focisták

Helyi konyha

,, Galícia komoly újdonságokat hoz a már-már egyhangú kantábriai-asztúr hetek után. Persze, ott vannak a pote jellegű rusztikus ételek, de minden eddiginél szélesebbre tárul az Atlanti-óceán éléskamrájának kapuja, megjelenik a tányéron a disznó, és új borokkal is ismerkedünk.

Az új ízekkel való ismerkedéskor egyáltalán nem mindegy, mit, hol próbálunk ki. Hallgassunk a helyiek tanácsaira! Például, kissé szégyenlősen mondják Santiagóban, hogy hát, igen, tengeri ételeket talán nem a városban érdemes kóstolni. Legfeljebb egy-két helyen." forrás

Olvasmányos linkek

"A Spanyolország észak-nyugati csücskében található területet, Galíciát az ott lakók kétféleképpen jellemzik: az egyik egy színhez, míg a másik a zenéhez kapcsolódik. Galícia a félsziget legcsapadékosabb tartománya, ezért a terültet a zöld jelzővel illetik nemcsak a galíciaiak, hanem a Santiago de Compostelába érkező zarándokok is. A másik jelző a dallamosságra utal, amely a beszélt nyelvet, a galíciait jellemzi. A gallego nyelv az újlatin nyelvcsaládba tartozik, amely a középkori portugál nyelvből alakult ki, és az egyszerű, földműveléssel foglalkozó nép által maradt fenn. Nagy és régi irodalmi hagyománya van. A gallego dallamos nyelv, amelyet terület jellegzetes hangszere, a duda is jelképez." forrás

Fotóegyveleg

Eme street art alkotás magasztos címe ez: Kozmikus szar - k.p. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes