ÚTIKRITIKA.HU / Costa Blanca


hirdetes


útikritikák


Costa Blanca

Villajoyosa, Santa Pola

Costa Blanca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Alicante | Benidorm | Villajoyosa |Strandok | Látnivalók | Programlehetőségek |Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Nagy kedvencünk: Villajoyosa színes házai - Kriszta fotója

Costa Blanca dióhéjban

 • A Costa Blanca egy kb. 200 kilométer hosszú partszakasz a spanyol Alicante tartományon belül. A partszakasz Cabo de Palostól Cabo de la Nao-ig terjed.
 • A térség központi városa Alicante, ami kevésbé nyaralóhely, inkább nagyvárosi turizmusra való. Benidorm a Costa Blanca bulivárosa, ahol legalább ezer bulihely, bár, söröző működik.
 • Costa Blanca főleg a brit, skandináv, német és ír turisták körében népszerű.

Amennyiben a honlapunk Costa Blanca fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Costa Blanca-szakértőhöz fordulni: utikritika@utikritika.hu

Főleg az egyéni szempontoknak leginkább megfelelő szálloda kiválasztásánál bizonyulhat hasznosnak a szakértővel való kapcsolatfelvétel.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A kilátás a Castillo de Santa Bárbara magaslatáról
 2. Altea óvárosa a szűk utcákkal
 3. Costa Blanca strandjain a homokföveny tisztasága, a lábmosók, a szinte végtelen hosszúságú part
 4. A békés és nyugalmas életmód
 5. Kisvárosok falusias jellege, rengeteg boldog, kisimult nyugdíjas
 6. A villamos Alicante és Benidorm között a tengerparton
 7. Villajoyosa színes partmenti házai!

Kriszta fotója

Nem tetszett

 1. Benidormban augusztusban a förtelmes embertömeg a főstrandon
 2. Ugyancsak Benidormban a napközben is részegen hangoskodó, csúnya kinézetű brit pasik (főleg harmincasok) 

Vélemények

"Costa Blanca nevét szép fehérhomokos tengerpartjairól kapta, mely Costa Brava és Costa del Sol között található, középúton. A régió legjelentősebb városa Alicante, mely jó választás a repülőgépből-fotózás szerelmeseinek, ugyanis a Wizzair gépe elég alacsonyan szeli át a tájat, így már érkezés előtt elámulhatunk a környék változatos látképén, ugyanis a tengerpart közelében a sík területeket magas, kopár hegyek övezik, valamint Benidorm Miami Beachre emlékeztető toronyépületei már a felhők alól is messziről láthatóak. Az éghajlatra pedig egész évben nem lehet panasz: tavasztől őszig felhőtlen napsütés – 30 fok vagy afölötti, télen pedig kellemes 15 fok körüli hőmérséklet várja a látogatókat. Eső alig esik, havat nem nagyon látnak az itteni lakosok. Így például Mallorcával vagy más üdülőövezetekkel ellentétben Alicante éttermei, bárjai egész évben üzemelnek, tehát egy téli pár napos kikapcsolódásra – városlátogatásra is alkalmas, a szokásos egy hetes nyári üdülés mellett. A távolság miatt sem kell aggódni: direkt járattal az utazási idő mindössze 2 és fél óra.

Utazóközönség tekintetében többségben vannak az angolok és németek, az idősebb korosztály főleg a nyári szezonon kívül utazik ide. Július-augusztus hónapokban van az abszolút főszezon, ilyenkor Benidorm tengerpartján egy zsebkendőt is nehéz elhelyezni, nem beszélve a tömött szűk utcákról a városban, amik pezsegnek a sok turistától. Nyáron főleg a fiatalok és a gyerekes családok lepik el a szállodákat. Személy szerint nekem ebben a régióban Alicante tetszett a legjobban, mivel változatos látnivalókat, programlehetőségeket kínál, és itt lehet a legjobban érezni és felvenni a spanyol életritmust, sokkal autentikusabb életérzést ad, mint La Manga vagy Benidorm." (Vitai Gabi)


Nem véletlenül Costa Blanca: tényleg fehér homokos a part és szubtrópusi a klíma a körül ölelő hegyek miatt. Alicante környékén strandolás Benidorm-ban ajánlom. Érdekes udulovaros, mini spanyol Manhattan. Pedig halaszfalu volt valaha. Két öble van: Poniente (nyugisabb) és a Levante (bulisabb, ott vannak a felhőkarcolók). A két öböl talslkozasanal kilátó. Beniformvan volt Puskas nyaraloja is. Nem tudom kinek a tulajdonában van azota.

Az alábbi helyeket ajánlom mindenkeppen a környéken: Altea (fehérre meszelt házak), Calpe (haltőzsde itt van, a tengerparton számtalan étterem kínál napi friss halat ), Guadalest vára, Algar vízesés (lehet fürödni is), Elche botanikus kert.

Megközelítés

Alicante vagy Valencia repülővel,akár Bécsből is.

Szállás

Costa Blanca szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com

Közlekedés

Autót bérelve a legkönnyebb a környéket bejárni. A vasút kerülendő, kivéve a nagysebességű vagy az expressz vonatokat. A helyi buszok és a távolsági buszok rendszere sokszor zavaros, nagyon kell figyelni a hétvégi  és hétközi menetrendek közötti különbségekre.

Zsúfoltság a Tram-en, ami egyfjta távolsági villamos Alicante tágabb környezetében- Kriszta fotója 

Étkezés

Minden, amit a tenger kínál és minden, ami nemzetközi konyha. Nincs már sajnos nagy különbség az otthoni és a spanyol árak között 2023-ban, így az éttermek a megfizethető kategóriába tartoznak. Önellátásra berendezkedve pedig 2023 márciusában az a szomorú helyzet, hogy a Mercadonában bevásárolni olcsóbb, mint otthon. (250gr vaj 2.10.- eur, jamón serrano 2.20.- eur, friss ananász dobozban, pucolva, felszeletelve aznap 3.00.-eur.)

El Campello - vendéglátás sor - Kriszta fotója

Vásárlás

A bevásárlóözpontok a városok szélein, minden és mindenféle minőségben kapható. De , ha például az airbnb-ből hiányzik valami , gyorsan kell nem fontos a minősége, akkor a helyi chinot kell megkeresni.

Szórakozás

Tenger, fesztiválok, sportolás, túrázás, rengeteg szabadtéri program inek-kinek ízlése és pénztárcája szerint. Az éjszakai élet éjfél előtt el sem indul, de sajna másnaposan otthon heverni az ágyban nem biztos, hogy a legjobb szórakozás. A gyerekeseknek milliónyi vizipark és állatkert, de sok jó és színvonalas múzeum is ajánlott.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Costa Blanca közbiztonsága jobb, mint az európai átlag, de spanyol viszonylatban rosszabb. Nem kell megijedni, mert nincsenek rablások, inkább a zsebtolvajok szorgoskodnak a legzsúfoltabb nyaralóhelyeken,úgy is mint: Benidorm, Torrevieja, Calpe. Este, éjszaka nem veszélyes az utcákon járni. A kisebb települések, mint Denia, Jávea és Moraira gyakorlatilag mentesek a bünesetektől. Kellemetlenek a zugárusok, a nyomulásukkal.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Alicante

Alicantéről részletesen ide klikkelve

Benidorm

Benidormról részletes tartalom ide kattitva

Kriszta fotója

Villajoyosa

spanyol kiejtés: vijjáhojoszá

Nagy kedvenc, mert nagyon kellemes, nem túlzsúfolt - ez persze nézőpont kérdése- és aranyos kisváros. Három villamosmegállója is van, a megközelítése így eléggé egyszerű. Gyerekes családoknak a strandon kívül nagyon jó program a Valor csokigyár múzeuma, ersze a kötelező kóstolóval. Ugyanitt cukorbetegeknek hosszú tengeri séta ajánlott.

Kriszta fotói

Kriszta fotói (2024. március végén)

Strandok

Santa Pola

Egyformán közel van Alicantéhoz és a repülőtérhez is, így könnyen megközelíthető, kellemes és szép is. Aranyos kisváros, kellemes városközponttal, sétálóutcákkal és nagyon jó kis strandokkal. Alicante 20 percnyi autózás, de tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, megbízhatóan jár a busz. A strandoláson és a kajáláson kívül jó program a világító torony és a Pola Park meglátogatása.

Március közepén - Kriszta fotói

Guardamar del Segura - Playa Centro

Ez a kisváros is nagyon aranyos, nem sétáló utcás, de kellemes. A strandja talán az egyik legjobb, hosszú, jól kiépített és felszerelt. A helyiek kedvence. Sok az állandóan itt élő külföldi.

Március közepén - Kriszta fotói

Granadella Beach

Playa de Villajoyosa

Kriszta fotói

Cala Finestrat Beach

Kriszta fotója

Látnivalók

Programlehetőségek

 • Terra Mitica
 • Montgo
 • Villajoyosa - aranyos kisváros Alicante és Benidorm között. Híres a sokszínű utcáiról és a Csokimúzeumáról. A Valor Museo del Chocolte valóban múzeum és kiállítás is, csak a végén van a kóstoló és a bolt.

Olvasmányos linkek

"Ha igazán szeretnénk megismerni a benidormi életérzést, akkor a férfiak a városban eltöltött idő alatt dobják le ingükert, pólójukat és félpucéran sétálgassanak az utcán. Végképp autentikus, ha tele a felsőtest tetkókkal, úgy tűnik, ez errefelé szinte előírás. A csokoládébarna színű, tetkós urak (többnyire az idős korosztályból) a helyi erők képviselői, a ronggyá égett változat pedig, (szontén a hat-hét x felettiekről van szó) angol turista." (Turizmus Trend)


"Valenciához viszonylag közel eső partszakasz a Costa Blanca, azaz Fehér Part, amelyet méltán neveznek Spanyolország egyik legszebb tengerpartjának. Fehér homok, hófehér házak, egzotikus növények, őshonos pálmafák, egzotikus gyümölcsök, azúrkék víz és a WHO szerint a világ legtisztább levegője, legjobb klímája jellemzi. A Costa Blanca kristálytiszta levegőjének az oka az ipari létesítmények teljes hiánya a térségben. Egész évben enyhe az idő, télen is 17 fok körül van az átlaghőmérséklet. Sokan sokat írtak már erről a partszakaszról és több gyönyörű hely is van ezen a környéken (Xabia Javea, Dénia, Altea, Elche, Villajoyosa Alicante Granadella) de én előnyben részesítem azokat a helyeket, amiket az útikönyvek nem, vagy alig említenek meg. Turisták természetesen mindenhol vannak, de a kevésbé populáris helyeknek a tapasztalatom szerint teljesen más az atmoszférájuk. Így esett a választásunk hétvégére Morairára.

Alapvetően imádom a tengert és bármely évszakban pusztán a közelsége a sós illata úgy hat rám, mint egy akkumulátor. Nem vagyok az a tipikusan parton lebzselő, napozgató típus, inkább szeretek messzire beúszni, majd sétálni nagyokat a homokban azt is kifejezetten hajnalban vagy későn este. amikor alig vannak a parton. Morairának különleges hangulata van a fehér házaktól, a mediterrán fenyőktől, kabóca hangjától a sok gyönyörű hófehér hajótól, és amit a legjobban szeretek a különböző színekben játszó vízfelülettől. Fantasztikus kis éttermek, bárok, kávézók vannak a parton gyönyörű kilátással a tengerre. Napközben a hajók bejönnek egészen közel a partig, így könnyebben tudnak fürödni az emberek. Este pedig engem teljesen elvarázsol a látvány. ahogy az egész hajóhad egyszerre elindul a kikötő vagy a nyílt víz felé. Olyan méltóságteljesen, nyugodtan siklanak a vízen, mint akik tudják és uralják az egész Univerzum rendjét. " forrás


,, Alicante után érdemes délnek indulni, főleg, ha Valenciát már látta az ember. Elche onnan 30 kilométer, legfeljebb fél óra kocsival. Külvárosaival együtt 227 ezres település, nyáron jó forró, viszont tele van árnyákot adó datolyapálmával: Európába sehol nincs ennyi pálma egy rakáson, és erre büszke is a város népe.


Kezdjük is rögtön a barangolást a Huerto del Cura nevű botanikus kerttel. Ennek egy káplán volt a tulajdonosa a 20. század elejéig. Könnyen bejárható, egy órát el tudunk bolyongani a végtelenül változatos flórát mustrálgatva, különféle pálmák, parányi tavak mellett citromfákat, narancsfákat, egészen fura és hatalmas kaktuszokat is találunk.

Ha sikerült leparkolni a botanikus kertnél, akár ott is hagyhatjuk a kocsit, mert onnan az óváros csak tíz perc séta. Bóklászhatunk a kiszáradt folyómeder mentén, így biztos ne tévesztjük el az Altamira palotát, amely a XII. században emelt mór erőd helyére épült háromszáz évvel később, már a katolikus királyok idejében. Az épületet az elchei régészeti és történelmi múzeumon át tudjuk megközelíteni, belépő ellenében, a föld alatt.

Megéri a 3-4 eurós belépőt a rövid, de érdekes, interaktív kiállítás, amely után a várban bolyonghatunk. A falakról látszik a környék is, de ha ez nem elég, akkor baktassunk fel újabb 2 euró ellenében a helyi bazilika harangtornyába: mit ád isten, ezt is Santa Mariának hívják. Ha felcaplattunk, és izzadtan kilihegtük magunkat, fotózzunk párat a tetőről: a tengernyi pálma miatt kicsit olyan, mintha Afrikában lennénk.

Onnan megmosolyoghatjuk a Vinalopó folyót, amelyet a szakirodalom Alicante tartomány legfontosabb folyóvizeként említ, 81 kilométeres hosszával. Nyáron azonban csak egy kis ér, egy csermely szinte, a medrét pedig graffitik díszítik, hogy ne a szürke domináljon, és ne egy reménytelen betonteknőt kelljen naponta megbámulnia a helyi lakosságnak.

Elche után mehetünk tovább délnyugatnak, és ha nem az autópályán, hanem a 340-es úton haladunk, még Murcia város előtt beérünk egy kis faluba, Monteagudóba, ahol nem kell sokáig keresgélni a Krisztus-szobrot, ugyanis a hegy, amelyre felépítették, magasan az álmos település fölé tornyosul.  (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Alicante - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Istvaan, 2024. 04. 21. 13:04
Köszönünk szépen!
Köszönünk szépen mindent!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes