ÚTIKRITIKA.HU / Costa Blanca


Costa Blanca

Costa Blanca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Alicante | Benidorm | Strandok | Látnivalók | Programlehetőségek |Elche| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Costa Blanca dióhéjban

 • A Costa Blanca egy kb. 200 kilométer hosszú partszakasz a spanyol Alicante tartományon belül. A partszakasz Cabo de Palostól Cabo de la Nao-ig terjed.
 • A térség központi városa Alicante, ami kevésbé nyaralóhely, inkább nagyvárosi turizmusra való. Benidorm a Costa Blanca bulivárosa, ahol legalább ezer bulihely, bár, söröző működik.
 • Costa Blanca főleg a brit, skandináv, német és ír turisták körében népszerű.

Amennyiben a honlapunk Costa Blanca fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Costa Blanca-szakértőhöz fordulni: utikritika@utikritika.hu

Főleg az egyéni szempontoknak leginkább megfelelő szálloda kiválasztásánál bizonyulhat hasznosnak a szakértővel való kapcsolatfelvétel.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A kilátás a Castillo de Santa Bárbara magaslatáról
 2. 2. Altea óvárosa a szűk utcákkal
 3. Villajoyosa és a csokimúzeum

Nem tetszett

 1. Benidormban augusztusban a förtelmes embertömeg a főstrandon

Vélemények

"Costa Blanca nevét szép fehérhomokos tengerpartjairól kapta, mely Costa Brava és Costa del Sol között található, középúton. A régió legjelentősebb városa Alicante, mely jó választás a repülőgépből-fotózás szerelmeseinek, ugyanis a Wizzair gépe elég alacsonyan szeli át a tájat, így már érkezés előtt elámulhatunk a környék változatos látképén, ugyanis a tengerpart közelében a sík területeket magas, kopár hegyek övezik, valamint Benidorm Miami Beachre emlékeztető toronyépületei már a felhők alól is messziről láthatóak. Az éghajlatra pedig egész évben nem lehet panasz: tavasztől őszig felhőtlen napsütés – 30 fok vagy afölötti, télen pedig kellemes 15 fok körüli hőmérséklet várja a látogatókat. Eső alig esik, havat nem nagyon látnak az itteni lakosok. Így például Mallorcával vagy más üdülőövezetekkel ellentétben Alicante éttermei, bárjai egész évben üzemelnek, tehát egy téli pár napos kikapcsolódásra – városlátogatásra is alkalmas, a szokásos egy hetes nyári üdülés mellett. A távolság miatt sem kell aggódni: direkt járattal az utazási idő mindössze 2 és fél óra.

Utazóközönség tekintetében többségben vannak az angolok és németek, az idősebb korosztály főleg a nyári szezonon kívül utazik ide. Július-augusztus hónapokban van az abszolút főszezon, ilyenkor Benidorm tengerpartján egy zsebkendőt is nehéz elhelyezni, nem beszélve a tömött szűk utcákról a városban, amik pezsegnek a sok turistától. Nyáron főleg a fiatalok és a gyerekes családok lepik el a szállodákat. Személy szerint nekem ebben a régióban Alicante tetszett a legjobban, mivel változatos látnivalókat, programlehetőségeket kínál, és itt lehet a legjobban érezni és felvenni a spanyol életritmust, sokkal autentikusabb életérzést ad, mint La Manga vagy Benidorm." (Vitai Gabi)

Megközelítés

Jön!

Szállás

Costa Blanca szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com

Közlekedés

Autót bérelve a legkönnyebba környéket bejárni. A vasút kerülendő, kivéve a nagysebességű vagy az expressz vonatokat. A helyi buszok és a távolsági buszok rendszere sokszor zavaros, nagyon kell figyelni a hétvégi  és hétközi menetrendek közötti különbségekre.

Étkezés

Jön!

Vásárlás

Szórakozás

Jön!

Közbiztonság és kellemetlenségek

Costa Blanca közbiztonsága jobb, mint az európai átlag, de spanyol viszonylatban rosszabb. Nem kell megijedni, mert nincsenek rablások, inkább a zsebtolvajok szorgoskodnak a legzsúfoltabb nyaralóhelyeken,úgy is mint: Benidorm, Torrevieja, Calpe. Este, éjszaka nem veszélyes az utcákon járni. A kisebb települések, mint Denia, Jávea és Moraira gyakorlatilag mentesek a bünesetektől. Kellemetlenek a zugárusok, a nyomulásukkal.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Alicante

Alicantéről részletesen ide klikkelve

Benidorm

Benidormról részletes tartalom ide kattitva


Strandok

 • Granadella Beach

Látnivalók

Programlehetőségek

 • Terra Mitica
 • Montgo
 • Villajoyosa - aranyos kisváros Alicante és Benidormközött. Híres a sokszínű utcáiról és a Csokimúzeumáról. A Valor Museo del Chocolte valóban múzeum és kiállítás is, csak a végén van a kóstoló és a bolt.

Elche

,, Elche (vagy Elx) a régió harmadik legnagyobb, és egyik leglátogatottabb városa. A mórok által alapított városban, és környékén több mint 200 ezer pálmafa található, amelyek nagyon egzotikus légkört kölcsönöznek Elchének. Ez Európa legnagyobb, és a világ egyik legnagyobb pálmafa ligete. Elképesztő élmény ennyi pálmafa közt sétálni a városban, mely ilyen téren teljesen egyedülálló Európában, és emiatt az UNESCO Világörökség része. A pálmafákat a 10. század végén, Elche muszlim uralma idején ültették. A Santa Maria bazilika tetejéről elvileg gyönyörű kilátás nyílik az óriás pálmaligetre, de sajnos a csigalépcső miatt ezt inkább kihagytam. Aki fent volt azt mondta olyan a tengernyi pálma mintha egy kicsit Afrikában lennénk, ezt mondjuk aznap a hőmérsékletről is el lehetett mondani. Május elején 30 fokos hőség volt. (2017)" forrás

Olvasmányos linkek

"Ha igazán szeretnénk megismerni a benidormi életérzést, akkor a férfiak a városban eltöltött idő alatt dobják le ingükert, pólójukat és félpucéran sétálgassanak az utcán. Végképp autentikus, ha tele a felsőtest tetkókkal, úgy tűnik, ez errefelé szinte előírás. A csokoládébarna színű, tetkós urak (többnyire az idős korosztályból) a helyi erők képviselői, a ronggyá égett változat pedig, (szontén a hat-hét x felettiekről van szó) angol turista." (Turizmus Trend, 2015)


"Valenciához viszonylag közel eső partszakasz a Costa Blanca, azaz Fehér Part, amelyet méltán neveznek Spanyolország egyik legszebb tengerpartjának. Fehér homok, hófehér házak, egzotikus növények, őshonos pálmafák, egzotikus gyümölcsök, azúrkék víz és a WHO szerint a világ legtisztább levegője, legjobb klímája jellemzi. A Costa Blanca kristálytiszta levegőjének az oka az ipari létesítmények teljes hiánya a térségben. Egész évben enyhe az idő, télen is 17 fok körül van az átlaghőmérséklet. Sokan sokat írtak már erről a partszakaszról és több gyönyörű hely is van ezen a környéken (Xabia Javea, Dénia, Altea, Elche, Villajoyosa Alicante Granadella) de én előnyben részesítem azokat a helyeket, amiket az útikönyvek nem, vagy alig említenek meg. Turisták természetesen mindenhol vannak, de a kevésbé populáris helyeknek a tapasztalatom szerint teljesen más az atmoszférájuk. Így esett a választásunk hétvégére Morairára.

Alapvetően imádom a tengert és bármely évszakban pusztán a közelsége a sós illata úgy hat rám, mint egy akkumulátor. Nem vagyok az a tipikusan parton lebzselő, napozgató típus, inkább szeretek messzire beúszni, majd sétálni nagyokat a homokban azt is kifejezetten hajnalban vagy későn este. amikor alig vannak a parton. Morairának különleges hangulata van a fehér házaktól, a mediterrán fenyőktől, kabóca hangjától a sok gyönyörű hófehér hajótól, és amit a legjobban szeretek a különböző színekben játszó vízfelülettől. Fantasztikus kis éttermek, bárok, kávézók vannak a parton gyönyörű kilátással a tengerre. Napközben a hajók bejönnek egészen közel a partig, így könnyebben tudnak fürödni az emberek. Este pedig engem teljesen elvarázsol a látvány. ahogy az egész hajóhad egyszerre elindul a kikötő vagy a nyílt víz felé. Olyan méltóságteljesen, nyugodtan siklanak a vízen, mint akik tudják és uralják az egész Univerzum rendjét. (2015)" forrás


,, Alicante után érdemes délnek indulni, főleg, ha Valenciát már látta az ember. Elche onnan 30 kilométer, legfeljebb fél óra kocsival. Külvárosaival együtt 227 ezres település, nyáron jó forró, viszont tele van árnyákot adó datolyapálmával: Európába sehol nincs ennyi pálma egy rakáson, és erre büszke is a város népe.


Kezdjük is rögtön a barangolást a Huerto del Cura nevű botanikus kerttel. Ennek egy káplán volt a tulajdonosa a 20. század elejéig. Könnyen bejárható, egy órát el tudunk bolyongani a végtelenül változatos flórát mustrálgatva, különféle pálmák, parányi tavak mellett citromfákat, narancsfákat, egészen fura és hatalmas kaktuszokat is találunk.

Ha sikerült leparkolni a botanikus kertnél, akár ott is hagyhatjuk a kocsit, mert onnan az óváros csak tíz perc séta. Bóklászhatunk a kiszáradt folyómeder mentén, így biztos ne tévesztjük el az Altamira palotát, amely a XII. században emelt mór erőd helyére épült háromszáz évvel később, már a katolikus királyok idejében. Az épületet az elchei régészeti és történelmi múzeumon át tudjuk megközelíteni, belépő ellenében, a föld alatt.

Megéri a 3-4 eurós belépőt a rövid, de érdekes, interaktív kiállítás, amely után a várban bolyonghatunk. A falakról látszik a környék is, de ha ez nem elég, akkor baktassunk fel újabb 2 euró ellenében a helyi bazilika harangtornyába: mit ád isten, ezt is Santa Mariának hívják. Ha felcaplattunk, és izzadtan kilihegtük magunkat, fotózzunk párat a tetőről: a tengernyi pálma miatt kicsit olyan, mintha Afrikában lennénk.

Onnan megmosolyoghatjuk a Vinalopó folyót, amelyet a szakirodalom Alicante tartomány legfontosabb folyóvizeként említ, 81 kilométeres hosszával. Nyáron azonban csak egy kis ér, egy csermely szinte, a medrét pedig graffitik díszítik, hogy ne a szürke domináljon, és ne egy reménytelen betonteknőt kelljen naponta megbámulnia a helyi lakosságnak.

Elche után mehetünk tovább délnyugatnak, és ha nem az autópályán, hanem a 340-es úton haladunk, még Murcia város előtt beérünk egy kis faluba, Monteagudóba, ahol nem kell sokáig keresgélni a Krisztus-szobrot, ugyanis a hegy, amelyre felépítették, magasan az álmos település fölé tornyosul.  (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS