ÚTIKRITIKA.HU / Andalúzia / Granada


hirdetes


útikritikák


Andalúzia / Granada

Granada

Granada dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás |Közbiztonság| Egyéb hasznos információk | Alhambra | Generalife | San Nicolas kilátó | Carrera del Darro | Albaicin |KatedrálisLa Madraza | Plaza bib Rambla | Plaza Nueva | Calle Navas | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

A Mirador de San Nicolás-ból a látvány (háttérben a hófedte Sierra Nevada) - Kriszta fotója (április eleje)

Granada meglátogatásának nincs értelme ha nem látogatjuk meg csúcs nevezetességét, az Alhambrát! De: Hónapokkal előre - online le kell foglalni a belépést, különben bosszankodás lesz. Naponta átlagosan 6-8 ezren látogatják. 

Granada dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 234,300

 • Az andalúziai Granada a Sierra Nevada nyugati peremén terül el. A város központja nem túl nagy, azaz gyalogosan könnyedén bejárható.
 • Fő látnivalója az Alhambra, ami az UNESCO kulturális világörökségének a része, a Generalife palotával és az Albaicín negyeddel együtt. (Ne lepődjünk meg azon, hogy a város több részéből ez a fő attrakció nem is látható.)
 • Granada egyetemi város. Közel 60 ezer diák tanul itt!
 • Granada nem egynapos város, három kényelmes nappal kell kalkulálni ahhoz, hogy alaposan fel lehessen fedezni.
 • Garanada szülötte Federico García Lorca (1898-1936), a 20. század legnagyobb drámaírónak egyike, világhíres spanyol költő. 

Sokkal nagyobb város, mint azt az odaérkezésünk előtt elképzeltük - Kriszta fotója 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Granada minden előzetes elképzelésünket sokszorosan felülmúlta.
 2. Az Alhambra életre szóló élmény. Teljesen lenyűgözött minket.
 3. Az utcai narancsfák látványa szívet melengető
 4. Csodás a kilátás az Alhambra felől a városra
 5. Hangulatos környezetben lakni az Albaícin negyedben
 6. Van modern, cool világa is, főleg a egyetemi városi karakterének köszönhetően
 7. Sétálni késő délután a Carrera del Darro-n
 8. A hangulatos kerámia utcatáblák
 9. A turista kislány balettbemutatója

Kriszta fotója

10. A katedrális belső stílusa nagyon izgalmas (festményekkel teli oltár, hatalmas kóruskották stb.)

Kriszta fotói

11. A kivilágított Alhambrát nézni a San Nicolas kilátóhelyről (mindig tömeg van erre a show-ra)

Nem tetszett

 1. Az Alhambra beléptetőrendszere túl bürokratikus, komplikált (pl. többszőr is kellett az útleveleinket mutogatni.). A vendéglátónk elmondta, hogy korábban korrupció, visszaélés kapcsolódott a jegyeládosokhoz és ezért kellett bevezetni erősebb kontrollt. 
 2. A vacak karkötőt a csuklónkra erőltetni próbáló, rozmaringo csokrokat kínálgató helyi cigány nyanyák (naná, hogy aztán pénzt kérnek, ha nem akarjuk megvenni, akkor is...). Vendéglátónk szerint a helyi cigány közösség zöme szerint ez rontja a presztízsüket.
 3. A bazilika rokokós túldíszítettsége
 4. Az Airbnb-s vendéglátó néni fikázta nekünk a turistákat, hogy túl sokan jönnek a városba, miközben hosszú évek óta éppen belőlük él. És nem rosszul.
 5.  A San Nicolas kilátópontnál (mirador) tényleg lehangolóan nagy a turistatömeg. 
 6. Az Albaicin negyedben lévő szálláshelyünkhöz csak gyalog tudtunk eljutni a böröndöt nehézkesen görgetve a macskaköces, gyakran lépcsős úton.
 7. A Sacromonte cigánynegyed valamennyire érdekes, de turisztikailag némileg túlértékelt. (A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 100% cigánylakta Csenyéte falu tuti egzotikusabb...)
 8. Az Albaicin negyedben több ház külső diszítése már a giccs határát súrolja.

Kriszta fotója

8. Az Albaícin negyedben olyan keskenyek az utcák, hogy a forgalom elől nem lezárt helyeken a gyalogosok alig férnek el az autók mellett, főleg ott, ahol járdák sincsenek. 

Kriszta fotója

9. Tény és való, hogy Granada annyira tele van turistákkal, hogy az élményünk azt megsinyli.

Kriszta fotója

10. Hátrány, hogy nem tengerparti város

11. A Katedrálist annyira körbeépítették, hogy külsejéről lehetetlen készíteni normális fotót, csak kis részleteket. 

Vélemények

,, Szinte bármeddig el tudtam volna bolyongani Granadában, akármerre jártam, újabb és újabb csodaszép, eldugott zugra bukkantam. Mint általában a spanyol városokban, itt is van impozáns katedrális, paloták, rendezett kertek, múzeumok. Granadát viszont a mór építészet legmeghatározóbb fennmaradt palotája, az Alhambra teszi kedvelt turistacélponttá." forrás


,, Az Alhambrára mindenképp előre kell jegyet venni (én januárban egy héttel előtte még az utolsók között kaptam, viszont csúcsszezonban sokkal korábban kell foglalni). Minimum 3 óra tényleg kell bejárni az egészet, de lenyűgöző az biztos. :) Örültünk, hogy ilyen szép állapotban van. A jegyfoglalásnál kell személyi ig.- vagy útlevélszám. "  (szo, 2019)


Mi 18:30-ra kaptunk jegyet a Nasrid Palotába (20:00-kor zár) de jóval hamarabb érkeztünk, így előtte megnéztük az Alcazabát és a General Life-ot. Így a másfél óra nekünk pont elég volt a palotára.

Érdekesség: 1. Albaicin negyed bazáros kis utcáin öröm csatangolni. Bőrtáska kánaán van. :D 2. Érdemes felmenni a Mirador de San Nicolas-ig, csodás a panoráma az Alhambrára. Mi beültünk itt egy panorámateraszos kávézóba (Cervezas Alhambra), ami szuper hangulatos, csodás kilátással, cserébe egy presszó kávé 3,75 EUR. (bé, 2018)

Kriszta fotója

,, Egész délután a városban andalogtunk, fagyizva bejártuk az óvárost. A legjobban a bazársort idéző arab bevásárlóutca (Calle Caldereria Nueva) és a San Nicolas kilátópont tetszett, ahova meredek macskaköves utcácskák végeláthatatlan során kapaszkodtunk fel. Innen látható a legtökéletesebben az Alhambra és a mögötte szikáran magasodó Sierra Nevada, mely 3479 m-es legmagasabb csúcsával, a Mulhacénnal a kontinentális Spanyolország legmagasabb pontja. Egyben ez Európa legdélebbi síterepe is. :) A nyári hangulatról és az önfeledt szórakozásról gondoskodnak az utcazenészek, akik flamenco gitáron adják elő a legnagyobb idei slágereket - most például a Despacitót. :D" (2017) forrás


Elbűvöltek a kis utcácskái, telis-tele a hófehér falak virágokkal, elbűvölő hangulat, lesétáltam a Sacromonte nevű cigánynegyedhez, ami már kiesett a központtól, az volt az igazán egyedi hangulatú a kanyargó utcáival, a flamenco légkörével. forrás

Odajutás

Repülő

Nincs direkt repülőjárat Budapestről Granadába, nem értjük, miért nincs? Bécsből szokott néha lenni, érdemes megnézni. Ha nem, akkor marad a madridi átszállás vagy kocsikázás Sevillából vagy Malagából. Alicantéból/Costa Del Solról autóval hosszú ide eljutni. Ráadásul vagy meg kell az utat visszafelé is tenni , vagy felárat kell fizetni , nem is keveset, azért, hogy máshol hagyhassuk az autót, mint ahol felvettük.

Autós távolságok és időtartamok:

 • Sevilla-Granada: 253 km, 3 óra 15 perc
 • Málaga-Granada: 132 km, 1 óra 50 perc
 • Córdoba-Granada: 203 km, 2 óra 35 perc
 • Madrid-Granada: 421 km, 4 óra 47 perc

Ajánlott parkoló: San Cristóbal Albaicín

Vonat, távolsági busz

Bátraké a szerencse. A Madrid- Granada AVE 3óra és 20 perc alatt ér Granadába a madridi Atocha Pályaudvarról.

Szállás

Ajánlott szállodák:

 • 2 csillagos:ibis Hotel Granada
 • 3 csillagos: Hotel Cortijo des Marqués, Rusticae Gar-Anat Hotel Boutique
 • 4 csillagos: Sercotel Gran Hotel Luna de Granada , Hotel Granada Center

Általában itt is igaz, hogy kellemesebb a központi elhelyezkedésű granadai szállás, de általában drágább is. Plusz nehezítés az esetleges parkolás. Ha külső kerületekben lakik valaki, praktikus a kocsit ott hagyni és gyalog, tömegközlekedéssel megnézni a várost.

Airbnbk, panziók tömege várja a látogatókat. Változó minőségben, de ez mindenhol így van. Albaícinben például szinte csak régi házakat alakítottak hotellé vagy panzióvá. A régi házakra jellemzőek a kicsi, hidegebb szobák, a lift hiánya. Nem jellemzőek a medencék sem, csak az új szállodákban.

Helyi közlekedés

Egyáltalán nem ajánljuk hogy autóval behajtsunk Granada óvárosába. Az óváros nagy része le van eleve zárva az autós forgalom elől, s be is van erősen kamerázva a hely. Plusz sok helyen oszlopokkal korlátozzák az út szélességét 1.80-ra.

Granada első sorban gyalogos város. Lépcsőzős, tornacipős, fitt turistáknak való. A többieknek aranyos kis piros helyi buszokat ajánlunk vagy a hop on-hop off családot. Nagyon fontos a megfelelő lábbeli, a köves utcák domborzati viszonyai kikészíthetik az ember talpát egy flip-flopban.

Kriszta fotója

"Nosza, vágódjunk fel a buszra, irány a szálloda - gondoltuk. A buszállomáson azonban gyakorlatilag megfejthetetlen busztérképpel találtuk magunkat szembe. A szivárvány minden árnyalatával jelzett buszútvonalak voltak fölrajzolva gyakorlatilag követhetetlen útvonalon, csak a két végállomás volt jelölve. Nagy nehezen, több mint félóra gyötrődés után kisütöttük, merre is célszerű menni fel a hegyre. A szállodánk, a Hotel Alixires ugyanis nem a városban volt. hanem az Alhambra fölött. (2016)" forrás

"Három napig ugráltunk el az autók elől, hiszen az Albaicín negyedben laktunk, ott pedig minden utca egyirányú és szűk. Az autók pedig jönnek, beszorulnak, manővereznek, a gyalogos pedig lehúzódik előlük. Reptérre menet taxit hívtunk és áthajtottunk a negyeden. Nagyon vicces volt a másik oldalon lenni, most előlünk ugráltak el a bóklászó turisták. Kr"

Alhambra minibusz C31-es járat az Albaicin negyedben - menetjegy: 1,40 EUR - Kriszta fotói

Étkezés

Az éttermi - persze a szállodai -árak tükrözik azt, hogy ide sok millió turista jön évente. Granada nagyon látogatott, ez feltolja az árakat az egekbe. Kb 30%-kal drágább egy átlagos ebéd itt két főre, mint például Alicantéban. Nincsenek nagyon a városban eldugott, olcsó, családias étkezdék sem. Minden a turistákra van kialakítva.

Nem ajánlott olasz étterem az Albaicin negyedben:  a Restaurante pizzeria Verona és az Osobucco.

,, Az egyik granadai estén egy kis helyi bárba tévedtünk be, ahol a sör mellé ingyen tapast hozott a pincér. Tudom, persze, semmi sincs ingyen, a sör árába nyilván ezt is belekalkulálták, de annyira megörültünk a finom falatoknak, hogy jelentősen megnőtt a fogyasztási kedvünk. A tulajdonos bácsival később szóba elegyedtünk.

Azt mesélte, hogy régebben mindenhol jártak az ajándék falatok, ám a turizmus növekedésével lassan kihal ez a hagyomány, hiszen sokan készek extra eurókat fizetni a kis falatokért, a tulajdonosok pedig, nem hülyék. A tulaj szerint a jattolás is csak a külföldiekre jellemző, Spanyolországban nem szokás borravalót adni, esetleg egy nagyon kis aprót, ha annyira elégedettek vagyunk. (2017)" forrás

Sopa de Pescado - Kriszta fotója

,, A sok bóklászástól alaposan megéheztünk, így kénytelenek voltunk beülni ebédelni, ami viszont nem egyszerű menet Spanyolországban. Az éttermek és az üzletek délután kb. 2-től 5-6-ig sziesztát tartanak, így maradnak a tapas bárok, ahol a klasszikus spanyol falatkák garmadájából válogathatunk.

A tapas neve onnan származik, hogy annak idején a borospoharakra kistányért helyeztek a por és a bogarak ellen, és a bor mellé fogyasztott kísérőfalatkákat erre a tányérra helyezték. A "tapa" szó jelenti a fedőt spanyolul, innen mentek hát a köznyelve ezek a falatkák, mint tapasok.

A tapas mellett örök klasszikusok a tengeri herkentyűk és a paella is, a sáfránnyal ízesített rizses ételspecialitás, melynek kismillió féle változata létezik. Szerencsére ezek némelyike mellőzi a csápos-tapadókorongos-nyálkás vízi lényeket, úgyhogy nem maradtunk máskor sem éhen. :) Kísérőnek andalúziai édes spanyol borokat, vagy a számos híres sörmárka (Cruzcampo, San Miguel, Alhambra) egyikét érdemes választani, vagy esetleg az örök kedvencet, a sangriát sok-sok jéggel és friss gyümölccsel.

A desszert abszolút nem képezheti tárgyalás kérdését, ugyanis KÖTELEZŐ megkóstolni a churrost, a spanyolok kicsit édes, kicsit sós hosszúkás fánkját. A helyiek főleg reggelire eszik. (2017)" forrás

Torrijas Brioche Azúcar y Canela - Ez egy népszerű édesség: cukros és fahéjas kenyérpuding sok tejjel - Kriszta fotója

Granada központi negyedeiben elképesztően sok a vendéglő és a bár - Kriszta fotója

Vásárlás

A legbőségesebb vásárlási választék a katedrális és a Calle (utca) Recogidas környékén kínálkozik. A közismert divatmárkáknak megtalálhatók itt a boltjai, áruházai. Minden kapható, mindenféle giccs is bőséges mennyiségben.

Ajándékboltokból is a katedrális környékén van a legtöbb. Több ajándékbolt tipikus arab bazárt próbál imitálni. A festői Albaicín negyed felé vezető meredek Calle Calderia-n több bolthoz csatlakozik mór stílusú teaszalon.

Kriszta fotói

Mercado de Artesania - Kriszta fotója

A bevásárlóközpontok, nagy piacok a belvároson kívül találhatók. A buszpályaudvar közelében van Auchan, Hipercor és Carrefour. Közvetlenül a buszpályaudvar mellett van Aldi és Lidl is.

Granadában volt egy hangulatos étterem, ahol valami különleges fűszerezésű és szószos csirkét ettem, de azért én főleg az édességekért voltam odáig, hoztam haza a mandulás csodán kívül fügebort, ami inkább likőr volt, és a fügét nem meghazudtolóan igen édes. forrás

Kriszta fotói

Szórakozás

A granadai éjszakai élet Andalúzia legjobbjai közé tartozik. Világhírű egyetemi város, rengeteg diák él itt, így a bulihelyek és a zene igen eklektikus elegye található a kínálatban. A technótól a popon át a rockzenéig; a spanyol, angol és ír bárokban mindig megtalálja a zenei vagy hangulati ízlésének megfelelő helyet.

A Sacromonte negyed tele van flamenco show-s helyekkel.

Ez speciel az Albaicin negyedben - Kriszta fotója 

Közbiztonság

Granadában megnyugtató a közbiztonság. Erőszakos bűncselekménytől nem kell tartani a várost meglátogató turistának. Legfeljebb a zsebtolvajok miatt kell némi éberséget tanúsítani, főleg a turistás környékeken, pl. a katedrálisnál. A zsebtolvajok csapatban ténykednek és mindenféle cseles módon megpróbálják megosztani a turista figyelmét, hogy egy bűntárs sikeresen ellopohasson valami értéket. Nagyon nem kell parázni, mert Granadában azért nincs annyi zsebtolvaj, mint pl. Barcelonában. 

Kriszta fotója

Nem bűntett, csupán kellemetlen átverés, hogy a katedrális környékén cigányasszonyok rozmaringcsokrot nyomnak a turista kezébe, amit vásárlásnak minősítenek és erőszakosan pénzt követelnek. Olyan pofátlanok, hogy pénzérmét el sem fogadnak, 5 eurós bankjegyet követelnek. Kerüljük a velük való szemkontaktust, és ne hagyjuk, hogy bármit a kezünkbe nyomjanak.

A Sacromonte ,,cigány negyedben" a barlanglakásokba invitáláskor jöhet a kellemetlen meglepetés: minden engedély nélkül a turistára ráeröltetik ásványvíz vagy sőr fogasztását, ha akarja, ha nem. Próbáljuk ezt kivédeni.

Egyéb hasznos információk

1. Granadában három turista információs iroda is működik: a katedrális közelében, a Plaza Nueva-n és a Városházánál. Az Alhambránál is van egy úgynevezett Information Point.

2.

"Granada csodálatos város, ám csak a megfelelő időszakban. Az időjárás kontinentális, nagyjából olyan a klíma, mint itthon, csak éppen 10-15 fokkal melegebb. Nyáron teljesen értelmetlen ideutazni, mert akkora a forróság, hogy azt nem lehet elviselni - a főutcán árnyékolók vannak kifeszítve az út fölé a közlekedőket védendő. Ősszel azonban már elviselhető a klíma, kellemes meleg.

Noha nem jellemzők a mínuszok, télen igen hideg tud lenni. Egy kis városi kirándulás után akár félórás autózással elérhető a Sierra Nevada, ami még nyár elején is hófödte - a mórok annak idején onnan nyert vízzel gazdálkodtak Alhambrában. Tavasszal és ősszel működik a pólós mászkálás a városban-másnap síelés kombó." (2016)" forrás

2. A 80 perces Granada hop on hop off buszra ezen a megbízható honlapon lehet előre foglalni, olcsóbban, mint a helyszínen.

Alhambra

Ez a granadai palotaváros a 10. leglátogatottabb európai turista nevezetesség. 

A híres várat a 13. században a mórok építtették egy  római erőd romjai fölé. A 15. század elején Ferdinánd és Izabella, katolikus uralkodók  a 15. század végén visszafoglalták. Az Alhambra nagyjából ugyanolyan kinézetű, mint több mint 700 évvel ezelőtt.

Az "Alhambra" arab eredetű szó, amelynek jelentése "vörös föld" vagy "vörös erőd". Ez utalhat arra, hogy a falak, az épületek vörös földes anyagokból épültek, de arra is, hogy az erőd egy vöröses színű domb tetejére épült.

A Nasrid-paloták meglátogatása 18 EUR/fő összegbe kerül. 65 év felettieknek 12 EUR. Ez az Alhambra és a Generalife meglátogatására szól. Konkrét belépési időpont viszont csak a Nasrid palotákra vonatkozik. De a jegy napijegy, egy adott napon, kimenetel nélkül kell megnézni mindhármat. Alap hangon három órát igényel, de tarthat tovább is. Csoporttal vagy privát idegenvezetővel lesz az 4-5 óra is.

A Mirador de San Nicolás (kilátó) felől az Alhambra - Kriszta fotója

8:30 és 23:30  között tart nyitva nyáron, ősszel/télen rövidebb ideig.

Jegyvásárlás

Ha az elővásárlásnál van 8:30 vagy 9 órás időpont, akkor arra érdemes rástartolni, mert a turistacsoportok jellemzően 10 óra után kezdenek el odaáradni. Jók még a délutáni időpontok is , három után, mert addigra elmennek ebédelni. A túl késői időpontok ütközhetnek a zárással, figyelni kell.

A jegyet előre meg kell venni online. Ezen a linken, hivatalosan. Szezonon kívül három hónappal indulás előtt praktikus. Gyakorlatilag aznapi jegyértékesítés nincs, hiába menne oda bárki hatkor sorban állni a pénztárhoz. A jegyvásárláshoz rögzíteni kell azt az igazolványt, amivel majd utazunk. Mindenkinek, egyesével.

A Nasrid palotába kell időpontot választani, amit nem lehet módosítani. Ez volt az a bizonyos reggel vagy délután , de persze simán lehet a 11-es délelőtti időpont a befutó. Nyáron azért a nagy meleg miatt ezt érdemes alaposan meggondolni. 

Jegyet nem küldenek a fizetés után! Ez csak egy online confirmation-t. Ennek a csatolmányában nem a jegy, hanem egy passbook van. QR kódot sem küldenek, így lehet izgulni, mi lesz és hogyan a beengedésnél. Nos az lesz, hogy az izguló turistának a beengedés előtt egy jó órával kell megjelennie a Ticket Office-ban, ahol többszörös beengedési procedúra után adnak neki személyre szóló, QR kódos jegyet. Praktikus, ha a visszaigazolást kinyomtatva magunkkal visszük és elengedhetetlen, hogy a rögzített igazolványt is vigyük.

Hiába adták oda már a jegyeket, azt kb. emléknek adják. Az igazolványt csippantják le, összesen kb három-négy alkalommal. Ha az nem működik, akkor a jegyet. Hátizsákot is nézik, komoly beengedési procedúra van.

Tanács: érdemes korán kelni. Például 11-es palotalátogatáshoz 9-re menni a jegypénztárhoz, átvenni a jegyet és rögtön bemenni. Irány az Alcazba. Azért, mert a Nasrid Palota után automatikusan a Generalifébe terelik a látogatót. Ha ezt követjük, jó messziről kell visszatalpalni az Alcazaba tornyaihoz. Amiket nem érdemes kihagyni, mert a városi panoráma egészen csodás innen. A havas Sierráról már nem is beszélve. Tehát a praktikus sorrend: Alcazaba, Nasrid, Generalife.

Ha jegyvétel az Alhambra site-on nem jön össze, érdemes megpróbálni ezen a linken.

,, Már sok éve nagyon kicsi az esélye annak, hogy nyitáskor még kapni aznapra jegyet, de volt rá példa. Mi januárban vettük meg áprilisra és csak kora reggelre volt szabad időpont. Valószínűleg tömegével vásárolják fel és adják tovább a jegyeket ill. csoportoknak vásárolják. Azt azért tudni kell, hogy a Alhambra-n belül az időpont CSAK a Nasrid palotákba szól, a többi kapunál, ahova kell a belépőjegy aznap bármikor be lehet menni. Jegy nélkül is fel lehet sétálni, de csak igen kis területet lehet így megnézni.

Még egy: ha veszel online jegyet az nem jegy csak egy foglalás. A jegyet ott kell érvényesíteni a pénztáraknál ill. valamelyik kinti bankautomatáknál, de ezt félve írom, mert én nem próbáltam. A jegypénztár és a Nasrid palota - melynek bejárata az V. Károly palota mögött van- kb. 10 percre van egymástól. (a.k., 2020)

Praktikus tanácsok

1. Minden látogatónak kell vinni útlevelet vagy személyi igazolványt. Ellenőrzik nem is egyszer.

2. Érdemes, praktikus a Torre de la Vela-t a zászlókkal diszített torony meglátogatásával kezdeni, mert oda a jegyfoglalás által kijelölt, a Nasrid palotákra vonatkozó időpont előtt már fel lehet menni.  

3. Lehet audioguide-ot bérelni. Magyar nyelvű nincs, de van angol, német, francia stb. 

4. Az Alhambra területén van vécé, vannak snack jellegű étkezési lehetőségek (az V. Károly palota közelében) , és lehet innivalókat is vásárolni.Be is lehet vinni az alapvető csoki-víz túlélő szettet, de nem lehet az épületekben enni-inni.

Alhambre ... Kriszta fotója

5. A 30-as és a 32-es busz közlekedik a centrumból (Plaza Isabel, Plaza Nueva stb.) a bejárat közeléig.  Aki gyalog megy, annak odafelé a Plaza Nueva-ból kb. 30 perces utat kell megtenni, mégpedig felfelé. Ehhez strapabíró cípőt tanácsos hordani. .

6. Jellemzően mindenhol hömpölyög a látogatótömeg, főleg a Nasrid palotákban. A csoportok különösen lelassítják a mozgást. Kicsit erőszakosan hatoljunk át a csoportokon.

7. Feltehetően biztonsági okokból a palotaegyüttesbe belépéskor kérik, hogy a hátizsákodat tegyed előre, a hasad elé.

8. Vigyázzunk értékeinkre, mert az Alhambra területén előfordulnak zsebtolvajok. Olvastuk, hogy voltak látogatók, akiknek ellopták a pénzét.

Alcazaba

Torre de la Vela, ahol négy zászló lobog - Kriszta fotói

Kriszta fotói

Nasrid-paloták

A Nasrid-dinasztia volt az a mór (Északnyugat-Afrikából jött, muzulmán arab) uralkodói dinasztia, amely 1238 és 1492 között uralkodott a Granada emirátusában. A Nasridok uralma idejénépült az Alhambra, az ikonikus palotakomplexum, amely ma Granada jelképévé vált.

Az Alhambra palotái (A Nasrid paloták) és kertjei az iszlám művészet és építészet csúcspontjának számítanak.

Az Alhambra területén több Nasrid-palota található, de a három legjelentősebb a következő:

Mexuar Palota: Ez volt az első Nasrid-palota, amelyet építettek az Alhambra területén. Itt található az emír hivatali helyisége, valamint a bíróság és az udvari tanácskozások helye.

Comares Palota: Ez a palota az Alhambra legfontosabb része, amelyet Yusuf I emír építtetett. A Comares Palotában található a trónterem (Sala de los Embajadores), amely lenyűgöző művészeti alkotásokkal van díszítve.

Palacio de los Leones (Oroszlánok Palotája): Ez a palota a Nasrid-dinasztia legismertebb és leggyönyörűbb része. Nevet a középső udvarban álló híres Oroszlánok kútjáról kapta, ami körül nyílnak a paloták. Itt találhatók a személyes lakosztályok és a rekreációs területek.

Kriszta fotója

Mindhárom palotát különböző emírek építették és alakították ki az idők során, és mindegyikük saját egyediséggel és jelentőséggel bír az Alhambra összképében.

Kriszta fotói

Szépművészeti múzeum

Kriszta fotói


Vélemények az Alhambráról:

Bevallom, sem előtte, sem helyben nem mélyültünk el az adatszerű történeti háttérbe, hanem csak ámultunk és bámultunk a folyamatosan elénk táruló, szebbnél szebb iszlám ornamentikában, udvarokban, ablakokban, kertekben. Sűrű volt a tömeg, így sodródtunk rendesen. A fotók készítéséhez olykor küzdeni kellett, főleg, hogy az idegenvezetők által dirigált csoportok gyakran alkottak forgalmi dugót. 

A legkevésbé sűrű életteret a bástyák tetején és kilátóteraszokon élvezhettük, annak köszönhetően, hogy 10 óra előtt mentünk, a Nasrid-palotákra szóló 11 órai időpontunk előtt.  

Lenyűgöző az Alhambra gondozottsága, csaknem tökéletes állapota. A belépőjegyekből származó gigabevételekkel láthatóan jól sáfárkodnak. Azt le kellett nyelni, hogy az Alhambra óriási népszerűsége miatt nincs itt esély romantikus, igazán időutazós látogatásra. Boldoggá tett minket, hogy láhattuk ezt a csodát.

Halkan azért megjegyezzük, hogy Üzgebisztánban Szamarkandban és Buharában az iszlám ornamentika látványából még ennél is sokkal többet lehet látni, igaz azokat nem palotákban, hanem medreszekben (Korán-iskolák) csodálhattuk meg. (Aji, 2024),, Életemben nem láttam még ilyen szépet! A jegyeket érdemes jó előre megvenni. A reptéren hallottuk, hogy többen lemaradtak róla, hiába álltak sorba, illetve valakinek csak zárás előtti jegy jutott csupán így végigrohant az egészen. Csodálatos 4 órát töltöttünk itt el. Aki Granadát is megnézné, annak azt ajánlom, szálljon meg itt egy éjszakát és mindenképpen előző nap nézzen körül Granadában. Mi annyira elfáradtunk az Alhambrában illetve annyira telítődött a szépérzékünk, hogy már utána semmi sem tettszett :-P Pedig csodálatos a Katedrális is, de már nem akartunk bemenni sem. (B.B., 2018)"


Aprólékosan díszített falak, gyönyörű belső terek, az épületek között kertek és csobogók, vizes medencék mindenfele, elképesztő az egész hely, jó 3 órát el lehet tölteni vele. A Nasrid Palace-ba időpontra kellett jegyet venni, így itt volt egyedül sorban állás a beengedés miatt, de az sem volt vészes. (2020)

Az Alhambrában lehetetlen kevés fotót lőni. De aztán szenvedés kiválogatni a honlap számára a legjobbakat vagy a legjellemzőbbeket. Ezért készült egy külön fül, ahol Kriszta fotóiból még többet lehet megcsodálni:  https://utikritika.hu/spanyolorszag/granada_-_alhambra_-_extra_fotok

Generalife palota

(kiejtés: henerálife)

8:30-tól 20:00- ig van nyitva minden nap. Az Alhambrától eltérően ide nem kell jó előre foglalni jegyet. Már csak azért sem, mert Az Alhambrára szóló jegy ide is érvényes.

A Generalife palota az Alhambra erődrendszer egyik legszebb és legjellegzetesebb része, a mór építészet egyik mesterműve. Az arab Nasrid-dinasztia (1232-492) uralkodóinak egyik kedvenc nyári rezidenciája volt. A palota és a kertek összekapcsolódnak, létrehozva egy csodálatos, pihentető környezetet, amely tökéletesen illeszkedik a környező hegyek és dombok látványához.

A palota maga kisebb és egyszerűbb, mint az Alhambra fő épületei, de szépségében és részleteiben is rendkívül lenyűgöző. A Generalife-t körülvevő kertek (amelyek maguk is a palotához tartoznak) gyönyörűek és békések, tele vizesárkokkal, szökőkutakkal, virágokkal és növényekkel. Ezek a kertek a mór kertművészet egyik csúcspontját képviselik, és fontosak voltak az uralkodók és családjuk számára, mint rekreációs és meditatív helyek.

Kriszta fotói

San Nicolas kilátó & Plaza San Nicolas

San Nicolas kilátó/San Nicolas tér

Az Albaicín negyedben van.

Itt mindig nagy a turistatömeg - Kriszta fotója

Felfelé tán inkább a 31-es busz, vagy a Plaza Nuevától egy kb. 15 perces meredek felfelé erőfeszítés.

San Nicolás kilátó a város egyik legjobb panorámáját kínálja az Alhambra erődre és a Sierra Nevada hegyeire. A kilátó a Sacromonte negyedben található, és a városközpontból gyalogosan könnyen megközelíthető.

A kilátó maga nem egy hivatalos épület vagy palota, hanem egy tágas, szabadtéri terület, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Granadára. Sok látogató gyűlik össze itt, hogy a távolból megcsodálja az Alhambra lenyűgöző építményét, különösen a naplemente vagy a napfelkelte idején, amikor a hegyek és az épületek arany színben ragyognak.

Ez a hely népszerű fotózóhely, és gyakran élőzenei előadásokat vagy más kulturális eseményeket tartanak itt. A kilátóhoz vezető utak során lehetőség van különböző boltokban, kávézókban vagy éttermekben megállni, hogy élvezhessük a helyi konyhát, mielőtt megcsodálnánk a lenyűgöző panorámát.

Kriszta fotója

Carrera del Darro

Este, sötétetéskor, avagy vacsorázás után fölöttébb kellemes idő töltés itt sétafikálni. A korzó jellegű, folyóparti sétány egy pontján térré szélesedik ki, és ott gyakran lehet bámulni az utcai zenészeket, meg általában a forgatagot. Hátrány: kevés bolt, és a sétány jelleget megtörő turistabuszok zaja. Előny: az Alhambra látványa. 

A carrera ide vonatkozó jelentése az lenne, hogy fasor, de ez a szó nem igazán illik rá. A Darro inkább egy patak, mint folyó. 

A Plaza Nueva felöl itt kezdődik a sétány - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Távolról azt hittük, hogy ez egy Bruce Lee szobor, valójában egy helyi híres, cigány (gitano), flamengó táncos és koreográfus szobra

(Monumento a Mario Maya) - Kriszta fotója 

Albaicin (Albayzin)

Mozgalmas, roppant hangulatos, múltidéző negyed rengeteg lokállal, kis kávézókkal, teaházakkal, vendéglőkkel keleties illatok terjengenek, de sajnos húgyszag és kutyaszaros bűz is. Nézegethetünk sok kis üzletet (bőrdíszműves cuccok, ékszerek, lámpák stb.). Arab bazáros a feeling. Persze tele van a negyed turistákkal. A magaslatra felkaptatás teljesítéséhez vigyünk magunkkal ivóvizet.

Nagyon jó, hogy a negyed utcáinak többsége gyalogos övezetű.

Szép onnan a kiltás az Alhambrára.

(A 13. században itt a gazdagabbak laktak. Muzulmánok és zsidók.)

Kriszta fotói

Katedrális

Santa María de la Encarnación katedrális

A Santa María de la Encarnación katedrális, ismertebb nevén Granada katedrális, egy lenyűgöző katedrális Granada belvárosában, az andalúz város egyik legfontosabb történelmi és vallási jelképe. Az épület a spanyol reneszánsz és barokk stílusjegyeket ötvözi, és az egyik legjelentősebb székesegyház Spanyolországban. Roppant nehezen fotózható kívülről, mivel szorosan körbeveszik a szomszédos utcák.

 

Kriszta fotói

A katedrális építése a 16. század közepén kezdődött, és több mint 180 évig tartott. Az építészetileg lenyűgöző struktúra egyik legkiemelkedőbb jellegzetessége a hatalmas, kúpos tornyok, amelyek messziről is jól láthatóak a város felett. A belső tér lenyűgözően díszes és impozáns, gazdag freskókkal, festményekkel és faragott díszekkel, amelyek lenyűgözik a látogatókat.

Kriszta fotói

A katedrális legkülönlegesebb része a Capilla Mayor, vagyis a főoltár, amit Diego de Siloé és Alonso Cano tervezett. Ez az aranyozott, barokk főoltár különleges, igazán egyedi látvány. Gigantikus.

Kriszta fotója

La Madraza

Ha Granadában szoros a programunk, akkor kihagyható a bemenetel. Könnyen megtalálható a katedrális közelében, és legfeljebb kívülről nézzük meg. Amúgy is gyakran tart zárva, jelenleg újra az Egyetem működteti. A La Madraza az egyik legjelentősebb iszlám tanulmányi központ volt Granadában. A idők során különféle funkciókat látott el. Az épület eredetileg a 14. században épült a Naszrida-dinasztia idején, és a Granadai Egyetem székhelye volt. Itt tanították a tudományokat, a teológiát és az arab irodalmat.

A La Madraza épülete rendkívül díszes és művészien kidolgozott, jellegzetes mór stílusban épült, gazdag mozaikokkal, faragott gipszdíszekkel és finom arabeszk motívumokkal ékesítve.

Az épületet később átépítették és más célra használták, de 2006-ban elkezdték a helyreállítási munkálatokat, hogy visszaállítsák eredeti szépségét és történelmi jelentőségét. Ma már látogatható az épület, és lehetőség van felfedezni az iszlám kultúrára és tanulmányokra gyakorolt hatásait, valamint a Granadai Egyetem történetét és hagyományait.

Kriszta fotója

r. l. fotója

Centrum

El Centro

Ez lényegében a katedrális tágabb környéke. Vannak bőven szűk, óvárosi jellegű utcái, de itt van a sugárútas Gran Via és más modernebb részek.

Granada El Centro nevű része a város központja, ahol a legtöbb városi tevékenység zajlik. Ez a terület Granada modern üzleti és kereskedelmi negyede, ahol számos üzlet, étterem, kávézó és szálloda található.

Az El Centro a város szívében fekszik, és a Plaza Nueva, a Plaza Bib-Rambla és más fontos tereket foglal magában. Itt található Granada fő bevásárlóutcája is, ahol számos üzlet kínálja a helyi termékeket és a nemzetközi márkákat egyaránt.

Emellett az El Centro területén találhatók Granada fontos nevezetességei, például a Santa María de la Encarnación katedrális és a Madraza. Ez a terület kiváló kiindulópontja lehet a város felfedezésének, és könnyen elérhető onnan az Alhambra palota és az Albaicín negyed is.

Az El Centro élénk és pezsgő atmoszférájáról híres, különösen este, amikor az utcák tele vannak emberekkel, akik sétálnak, vásárolnak vagy élvezik az éttermek és bárok kínálatát. Összességében az El Centro Granada egyik legfontosabb és legforgalmasabb része, ahol mind a helyiek, mind a turisták megtalálják a számukra vonzó tevékenységeket.

Kriszta fotói

Plaza de Bib-Rambla

avagy Plaza bib Rambla, sőt a helyiek körében használt: Bibarrambla

A Plaza Bib-Rambla Granada egyik központi tere. Számos kávézóval, étteremmel, üzlettel és virágárusokkal körülvéve. A Plaza Bib-Rambla élénk és pezsgő atmoszférájáról híres, különösen napközben, amikor a helyiek és a turisták egyaránt itt gyűlnek össze, hogy pihenjenek, kávézzanak vagy vásároljanak.

A tér nevét a középkori Granadai Koránnak nevezett piacon található mór könyvárusokról kapta. A Plaza Bib-Rambla gyönyörű Neptunusz-kútja, virágos kertjei és nyüzsgő hangulata vonzza az embereket. Esténként az éttermek és kávézók teraszai tele vannak, és a tér még vibrálóbbá válik.

Rendszeresen rendeznek itt vásárokat és eseményeket, amelyek még inkább felpezsdítik a tér hangulatát. Ennek az ittheni lakosok nem örülnek, rendszeresen molinókon tiltakoznak az állandó utcazene és egyéb zajok miatt.

Kriszta fotói

Plaza Nueva

A Plaza Nueva (azaz Új tér) egy másik fontos tér Granadában. A városközpontban található, közel az Alhambra palotához és az Albaicín negyedhez. A Plaza Nueva az egyik legjellegzetesebb és legforgalmasabb hely a városban. Sok itt az étterem, kávézó és üzlet. Itt minden a turisták megnyeréséről szól. Nagyon hangulatos az esti órákban, amikor megtelik,  a helyi lakosok és a turisták gyakran itt gyűlnek össze, hogy élvezzék az éttermek és bárok hangulatát.

A Plaza Nueva környékén több nevezetesség is található, például a 16. századi Iglesia de San Gil y Santa Ana (Szent György és Szent Anna templom), valamint a város történelmi központjához vezető több sikátor. A Plaza Nueva különösen jó kiindulópont a város felfedezéséhez, főleg ha az Alhambra palotáját szeretnéd meglátogatni, mivel innen indulnak a buszok és az idegenvezetett séták. A turistának kb. itt van a város közepe.

Kriszta fotói

Meglepően sok a parkoló motorkerékpár - Kriszta fotója

Eredetileg a Királyi Kancellária (La Real Chancillería de Granada), de ma Andalúzia Legfelsőbb Biróságának (Tribunal Superior de Justicia de Andalucía) székhelye  - Kriszta fotója

Iglesia de San Gil y Santa Ana - A belső rész semmi különös - Kriszta fotója

Calle Navas

(kájje návász)

Kicsike, festői szépségű utcácska telis-tele vendéglőkkel, bárokkal, böltokkal. Délutánonként sok turista jön már csak azért is ide, mert sok része árnyékos. Este fél 10 után rendkívül zsufolttá válik az utca, mert késő este jönnek ide a helyiek is. Ők későn szoktak vacsorázni. A bárok előtt csomó fiatal nagy társaságban borozgat. Nagy a zaj. Vigyázat egyes itteni éttermekben 10 százalékot rászámolnak, ha a teraszon étkezünk. 

Sacromonte negyed

Fontos: stabil lábbeli szükséges a domborzati viszonyok miatt.

A Sacromonte negyed Granada egyik legjellegzetesebb és legérdekesebb része. Ez a városrész híres a barlang lakóhelyekről és a flamenco hagyományairól. A Sacromonte negyed a város északi részén, az Albaicín negyed közelében található, és a város egyik legősibb lakónegyede.

Az egyik fő jellegzetessége a Sacromonte-nak az a tény, hogy a domboldalakban és sziklákkal szegélyezett területeken sok barlanglakás található, amelyek hagyományosan a roma közösség otthonai voltak. Ezek a barlanglakások különlegesek és egyedi jellemzői a kultúrának és az építészeti örökségnek.

Emellett a Sacromonte híres a flamenco hagyományairól is. A negyedben több flamenco tablao (helyszín) található, ahol élő előadásokat tartanak ezen szenvedélyes és érzéki műfajban. Sokan a Sacromonte-t tartják a flamenco születési helyének is.

A Sacromonte negyed lenyűgöző kilátást kínál a városra és az Alhambra palotájára. A látogatók itt gyakran élvezik a sétát a szűk, kanyargós utcákon, felfedezik a barlanglakásokat és részt vesznek a flamenco előadásokon, hogy megtapasztalják Granada kulturális gazdagságát és egyediségét.

Miután szép pirosra pirult a homlokom és átvettük a spanyol osztálykirándulás hangosan éneklő-táncoló diákjaitól az élet szeretetét, felkerekedtünk. Albaicín arab negyedén keresztül indultunk el, szűk utcákon, fehér házak között, hogy bevegyük Sacramontét, a roma városrészt. A Camino Del Sacramontén haladva jobb oldalt végigkísért minket az Alhambra és a Darro folyó völgye.

Sacramontéban a házak sűrűjében érdemes kicsit elveszni, figyelni a helyieket. Ha pedig a Valparadiso-hegy meredek sziklafalába vájt negyedéről többet is szeretnénk tudni, térjünk be a Sacramonte Barlang Múzeumba. A skanzenben a roma lakosság életéről, kézművességéről és hagyományairól tudhatunk meg többet 5 euró belépőért.
Az innen nyíló kilátás pedig, huh. (2024)

Kriszta fotói

Múzeum

A szobák belmagassága kb. 175-180 cm. (Én bevertem a fejem)

Kriszta fotói

Egyéb látnivalók

Bazilika

A Bazilika a Virgen de las Angustias (Szűz Mária a Kínok Szűzének) tiszteletére épült, és az egyik legfontosabb vallási hely a városban. A Bazilika neoromán stílusban épült a 19. században, és a Plaza de las Angustias-on található, közel az Alhambra-hoz és a Granada központjához.

A Bazilika impozáns homlokzatát magas tornyokkal és díszes portikuszokkal ékesítették, a neoromás stílus eszközeivel. A belső tér tágas és díszes, sok szép részlettel, díszes oltárokkal és festményekkel. A Bazilika fő oltára középpontjában egy ikon áll, amely a Virgen de las Angustias-t ábrázolja, az egyik legtiszteltebb Mária-kép Spanyolországban.

A Bazilika zarándokok és hívők fontos célpontja, különösen a Virgen de las Angustias-t tisztelő hagyományoknak köszönhetően. Az épületet a turisták is gyakran meglátogatják, hogy csodálják a neoromán építészeti stílus jellegzetes vonásait, és felfedezzék Granada vallási és kulturális örökségének eme fontos részét.

Hammam Al Andalus

Csodás, nagy kiterjedésű arab fürdő (hamam). Nyugis, hangulatos hely gyertyafénnyel. 1001 éjszakás feeling. A másfél órás program 30 euróba kerül per fő. (A masszázs extra költség).

A megeröltető Alhambra program utánra való. Kell előre foglalás fix időpontra, mert csak csoportosan történik a beengedés. Ügyelnek ugyanis arra, hogy ne legyenek a medencék túlzsúfoltak. Másmilyenek mint a budapesti török fürdők, szóval érdemes kipróbálni.

A fürdőt nem könnyű megtalálni. Egy turista információs iroda közelében van.


Egyetemi negyed

Granada egyetemi negyede az egyik legdinamikusabb és legélénkebb része a városnak, amelyet a Granadai Egyetem és a hozzá kapcsolódó intézmények alkotnak. A városban számos kampusz és épület található, amelyek a hallgatók, tanárok és kutatók otthonai.

Az egyetemi negyedben számos kulturális, oktatási és szórakozási lehetőség található. A környék tele van kávézókkal, bárokkal, éttermekkel és üzletekkel, amelyek a diákok és a fiatal felnőttek számára ideális kikapcsolódási és tanulási helyszíneket biztosítanak.

Emellett az egyetemi negyedben számos kulturális esemény és program zajlik, például koncertek, színházi előadások, művészeti kiállítások és sportesemények. A városi élet itt nagyon pezsgő és sokszínű, és a diákok széles választéka érkezik ide a világ minden tájáról.

A Granadai Egyetem történelmi jelentősége miatt az egyetemi negyed különleges kulturális és oktatási központnak számít, amely hozzájárul Granada élénk és fiatalos atmoszférájához.Realejo negyed

A Realejo Granada egyik legrégebbi és legbájosabb negyede, amely gazdag történelmi örökséggel és egyedi atmoszférával rendelkezik. A negyed a város központjában, az Alhambra palotája és az Albaicín negyed közelében fekszik, és az egykori zsidó negyed részét képezi.

A Realejo a város zsidó közösségeinek egykori otthona volt, és ezt a kulturális örökséget ma is érezni lehet az utcákon, a szűk sikátorokon és az épületeken. Itt található a Granada egyik legjelentősebb zsidó műemléke, a Casa de los Tiros is, amely múzeumként működik és bemutatja a zsidó kultúra és történelem jelentőségét. (Csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.)

A Realejo negyedben különleges hangulatot árasztanak a hagyományos andalúz házak, a történelmi templomok és a művészeti galériák. Az utcák tele vannak kávézókkal, éttermekkel és bárokkal, ahol a helyiek és a turisták egyaránt élvezhetik a helyi konyhát és az élőzenei előadásokat.

Ezenkívül a Realejo területén található néhány Granada fontos nevezetessége is, például a Santo Domingo templom és a San Cecilio barlangszékesegyház.


A zsidók jelenléte Granadában a középkorban kezdődött, amikor a várost a mór hódítók elfoglalták. A mór uralom alatt a zsidók jelentős szerepet játszottak a város gazdaságában, kultúrájában és kereskedelmében. Granada az iszlám, a zsidó és a keresztény kultúrák találkozásának helyszíne volt, ami gazdag és sokszínű kulturális közeg kialakulásához vezetett.

A zsidó közösség Granadában sokáig relatív békében és prosperitásban élt, de a keresztények visszafoglalása (Reconquista) során a város 1492-es bevétele jelentős változásokat hozott. A keresztények, különösen II. Ferdinánd és Izabella spanyol királyok uralkodása idején, a zsidók és a mór lakosság kiűzésére törekedtek a Spanyol Inkvizíció segítségével.

1492-ben, ugyanabban az évben, amikor II. Ferdinánd és Izabella kiterjesztették hatalmukat Granadára, kiadták a "Granadai dekrétumot" is, amely az inkvizíció kezdetét jelentette. Ez a dekrétum kötelezővé tette a zsidók katolikus hitre térülését. Aki ezt nem tette meg, azt kiűzték az országból. Sok zsidó választotta a megkeresztelést, de  sokan inkább elhagyták Spanyolországot, hogy elkerüljék az üldöztetést és az erőszakot.

Így a granadai zsidó közösség szétszóródott, és a város gazdasági és kulturális élete is megsínylette ezt a kivándorlást. A zsidók üldözése és kiűzetése jelentős hatással volt Granada történelmére és kulturális örökségére.


Parque de las Ciencias

(Tudományok parkja)

Kihagyható, rosszul szervezett.

Római híd (Ponte Romano) a Darro folyó felett

A folyó nagy szakaszon szinte teljesen kiszáradt. Lehangoló látvány. Kriszta fotója

Érdekességek

1. Miként sok, turistákkal túltelített európai városban, úgy Granadában is rengeteg helyi utálkozva vélekedik a látogatók túltengéséről. Olyanok is panaszkodnak, akik közvetlenül vagy közvetve nagyon is hazsonélvezői a turizmusnak. 

Az egyik központi téren az ablakban kifeszített molinón az áll, hogy. A zajongás megnyomorítja az életünket (El ruido nos impide vivir.) - Kriszta fotója  

Olvasmányos linkek

"Granada rendkívül bájos és sokarcú város, egyszerre tradicionálisan keresztény, minden sarkon legalább egy Izabella királynő szoborral, csipkés homlokzataival, ám egyszerre őrzi a hajdani mórok keze nyomát is. A puritán homokszínű házak, göröngyös kövesutak, mór boltívek, bájos és meghitt utcák a hegyoldalban arról tanúskodnak, hogy nemcsak arra büszkék, hogy a katolikusok kitakarították Európából az arabokat, hanem arra is, amit az arabok a kitakaríttatást megelőzően csináltak.

Az Alhambra a város és Európa megismételhetetlen csodája - nem meglepő, hogy gyakorlatilag mindennek ez a neve, ezek közül a helyi sört érdemes kiemelni, ami a mediterrán vidék gyenge minőségű produktumaihoz képest meglepően jó ízűre sikeredett. Maga az Alhambra egy város a városban, részben erőd, de emellett egy mór várost és palotanegyedet is magában foglalt hatalmas kerttel. A kert ma már nem nagyon emlékeztet a mór eredetire, akkoriban ugyanis fűszernövények és gyümölcsfák uralták a területet, mára a klasszikus európai kertépítés a jellemző: virágok, tuják, fenyők, miegymás. A vagy ezerféle rózsagyűjtemény ugyanakkor perzsa eredetű.

Alapvetően nem rajongunk a vezetett túrákért, mert kifejezetten nem szeretünk turistákhoz alkalmazkodni - hiszen idegesítő egy népség - ám néhány esetben ez a jobb megoldás. Ilyen az Alhambra is. Nemcsak azért, mert a két és fél órás sétát - és még nem is láttunk mindent - megfelelő infókkal tűzdeli az idegenvezető, bár önmagában ez sem utolsó szempont. Emellett a vezetett túrázók a palotanegyedbe más bejáraton mehetnek be, mint a mezítlábasok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nekünk nem kellett sorba állni, a mezítlábasoknak pedig akkora sort kellett végigállniuk, mint a Vatikánban a Szent Péter bazilikánál. A vezetett túra lehet kényszer is: az egyéni Alhambra-belépők jellemzően napokra előre elfogynak, de vezetős murira később is be lehet fizetni.

Márpedig a szultán lakhelyét nem szabad kihagyni az Alhambrában, mert ilyet garantáltan nem látunk sok helyen. Az arab képzőművészet csodája abból fakad, hogy figuraábrázolás híján a nonfiguratív mintákban élik ki szenvedélyüket a művészek (az Alhambra egyik nevezetessége ugyanakkor egy oroszlánokból álló szobor, ami azért maradhatott meg, mert azt történetesen zsidók készítették, vagyis az igazhitűek nem követtek el semmiféle főbenjáró bűnt).

Malaga Granadából, illetve fordítva busszal és vonattal is elérhető - a vonat drágább, át kell szállni, de kényelmes és igen szép vidéken vezet keresztül. De a kettő között a nevével ellentétben kifejezetten bájos Ronda és például Marbella is bejárható kis kitérőkkel, ám erről egy későbbi posztban számolunk majd be. (2016)" forrás

Alhambra: Az ókori mór monarchia szent helye és erődítmény komplexuma -  Kriszta fotója

,, Összességében az ott élő emberek hihetetlenül befogadóak. Mindenkivel szemben. Zsidók, arabok, ázsiaiak, európaiak, afrikaiak, különféle bőrszínű, arcvonású, kultúrájú emberek kavarognak az utcákon, élnek egymás mellett. Érdekes módon nem rombolják le, nem rabolják el, nem pusztítják egymás kultúráját, hanem erősítik, gazdagítják. Ezt maguk a granadaiak is így gondolják. Nem is értik, hogy miért ne fogadnák el a másikat olyannak, amilyen, miért ne tanulnának tőle. Ez nem csak az évszázadok óta ott élőkre igaz, hanem a frissen érkezettekre is. Kíváncsiak mindenre és mindenkire, barátságosak, jókedvűek.

Az arab bazárban vehetsz zsidó gyertyatartót, Mohamed boltjában helyben termelt zöldséget és gyümölcsöt, válogathatsz a pakisztáni, marokkói, granadai, libanoni és még ezerféle konyha ételei között. Granada él. Lüktet, áramlik, mint a vér az erekben. Granadának illata van. Számtalan fűszerboltból áradnak az illatok, a helyben termelt sáfrány, a messziről idehozott egyéb fűszerek – kardamom, fahéj, bors, egy csomó minden, amiről azt sem tudod, micsoda -, spanyol füstölt paprika kis zsákokban, nagyobb edényekben ontja a maga aromáját. Ez az illat keveredik az éppen virágzó narancsfák, a menta és készülő ételek illatával. Egyszerűen feledhetetlen.

És feledhetetlen, ahogy az emberek elárasztják az utcákat. A munkaidő után hétköznap is, de szombaton különösen. Beülnek az éttermekbe, tapaszozókba, kocsmákba, cukrászdákba és kiülnek az utcára kirakott székekre, padokra, párkányokra, mindenhová. Családok, mégpedig nagy családok. Nagyszülők, gyerekek, unokák, rokonok. Sokszor 8-10 főből álló csoportok, aki a kora, vagy egészségi állapota miatt nem tud járni, azt viszik magukkal kerekesszékkel, akinek arra van szüksége, azt vezetik kézen fogva. Eszükbe sem jut rejtegetni, valahová bezárni a szenilis, vagy parkinsonos dédit, a mozgássérült, értelmi fogyatékos rokont. A világ legtermészetesebb módján viszik magukkal, hiszen a család része és ott a család szent. Tényleg az. Egymásért mindenre képesek, de ezt nem más kárára teszik, egymás családját is ugyanúg,, y tisztelik. (2018)" forrás

Generalife - Kriszta fotója


,, A Jardines del Triunfo közeli parknál az Avenida de la Constitución egy mélygarázsában tettük le az autónkat és egy frissítő után sétáltunk a belvárosban.
Járja az a mondás: “Adj a koldusnak alamizsnát asszony, mert nincs fájdalmasabb, mint vaknak lenni Granadában!”
Már csak eltelten nézelődtünk, az Alhambra nem engedett teret újnak, másnak, bizony, mint vakok sétálgattunk Granadában. (2018) " forrás


,, Mi amikor ott jártunk, egy 500 éves kolostorban volt a szállás, közvetlenül a Río Darro folyó partján, Albaicín negyedben. Az egyik legnagyobb élményünk az volt (az Alhamrán kívül),hogy meglátogattunk egy utcát, ami egy tipikus arab bazár volt. Azonkívül a kis sikátoros utcákban nagyon gyakran gitároznak,flamencót táncolnak a helyiek. Van egy különleges fagyizó is a belvárosban, ahol az ember a tölcsérbe egy darab torta alakú fagyit kap. (D. M., 2018)

Fotóegyveleg

Egy aguador a teherhordó szamárjával - Hajdan az aguador-ok hozták a friss vizet vidékről - Hol?: Plaza de la Romanilla - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Modern városrész, háttérben a Sierra Nevada - Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2022. 06. 19. 19:57
Dianának:

Malaga: 2 nap
Granada: 2 nap
Cordoba: 2 nap
Sevilla: 3 nap
Ronda: 2 nap:
Gibraltár: 1 nap


Szabó Diána, 2022. 06. 19. 12:45
Kedves Utikritika!
Gratulálok a honlaphoz! Nagyon hasznos!
Én egy körutat tervezek és szeretném megkérdezni, hogy hány nap kellene városonként (Malaga, Granada, Cordoba, Sevilla, Ronda, Gibraltar) a nevezetességeik és a városok kis felfedezéséhez. Tehát hogy egy-egy városban 1-2 vagy 3 nap elegendő-e?
Köszönettel: Diána


Sándor Béla, 2019. 02. 07. 20:06
Kedves úti kritikus!Melyik honlapon tudok előre jegyet venni az Alhambrába?Melyik nap érdemes menni?Van olyan,hogy kevesebben vannak,vagy legalább az autó forgalom kisebb?Az Alhambra parkolója milyen messze van a bejárathoz?Mennyivel előbb kell érkezni a belépés előtt?Köszönöm


Lovász Márta, 2018. 08. 20. 12:54
Nagyon köszönöm a gyors választ!


úti kritikus, 2018. 08. 19. 13:52
Márta!
Granada belvárosában a parkolás bizony problémás. Ha csak az Alhambra meglátogatása miatt megyünk be a városba, akkor az Alhambra külön parkolóját érdemes használni. Ezt a parkolót a Ronda Sur A-395 jelzésű déli körgyűrű felől lehet megközelíteni.
A központ körül van több nagy parkoló. Néhányat megemlítek:
1. A Plaza del Campillo-n (más néven Plaza Puerta Real) az Acera de Darro nevű parkoló
2. A Plaza Bibrambla-hoz és a katefrádlishoz közel a Calle Paz nevű autóparkoló
3. A Garaje TREX a Plaza de los Campos-nál (A Hotel Carlos V.-nél)
4. Az 5 Avenida de la Constitucion (sugárúton) a Triunfo nevű parkoló.
Jellemzően 20 euróba kerül 24 óra parkolás.


Lovász Márta, 2018. 08. 19. 11:26
A parkolási lehetőségekről tudna valaki felvilágosítást adni? Hol érdemes leállítani az autót?
Előre is köszönöm a választ!


Németh Antal, 2017. 03. 24. 13:35
Köszönöm szépen!!


úti kritikus, 2017. 03. 23. 11:16
Antal!
A Granada-i pályaudvarral szemben található csomagmegőrző szolgáltatatás (spanyolul: Consigna) angol neve: Locker Granada. Délelőtt fél kilenctől este fél kilencig van nyitva. Bőröndökként v. hátizsákonként 3 és 5 euró között.
A város kellős közepén van a City Locker Granada (Placeta de las Descalzas 3 a cím) Ez nagyon modern és biztonságos csomagmegőrző (automatás). Délelőtt 10-től este 8-ig van nyitva, de 12-től kettőig sziesztáznak...
A buszpályaudvaron is van csomagmegőrző, de az nagyon gagyi.


Németh Antal, 2017. 03. 23. 06:48
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem mivel csak átutazóban érintenénk a várost,találunk valahol csomagmegőrzőt?

Köszönöm.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes