ÚTIKRITIKA.HU / Kantabria


hirdetes

útikritikák


Kantabria

|

Kantabriáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállásválasztás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság Egyéb hasznos információk|Santander| Costa Quebrada|Piélagos|Santillana del MarLiébana| Fotóegyveleg

Piélagos - Ata fotója

Tartalomfeltöltés előkészületben

Kantabriáról dióhéjban

spanyolul: Cantabria

Kantabria egy régió Spanyolország északi partjainál.

,,Spanyolország zöld szíve", a Kantabria régió a Kantabriai-tenger, vagyis az északi partok mentén elterülő Vizcayai-öböl és a kantabriai hegyek között húzódik. A régió elsődleges vonzereje a 200 kilométer hosszú partszakasza, mely megannyi különleges területet foglal magába. A tenger mentén találunk magasból alázuhanó sziklafalakat, kis szigeteket, csoda szép, tágas öblöket és végeláthatatlan, homokfövenyes strandokat is. forrás

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Potes, ami Kantabria tán legszebb falva az ódon kőházaival

2. Nagy élmény volt látni az Altamira barlang őskori falfestményeit.

3. Santillana del Mar az egyik legszebb spanyol városka

k. e. fotója

4. A Langre és az El Puntal nevű strandok szépsége

5. San Vincente de la Barquera-nál a tenger káprázatos színei

6. A tájak jó értelemben vett vadsága, csaknem érintetlen természetessége

Nem tetszett

1. Santillana del Mar központjában az autónkkal küszködni a forgalomban, megtaláni a parkolót

2. Comillas falut az útikönyv nagyon dícsérte, de a partvonalán kívül nem találtuk rendkívülinek.

Vélemények

Nekünk négy nap alatt sikerült felfedeznünk a vidék egyik legérdekesebb nemzeti parkját, amely egyben állatpark is, feljutottunk a Picos de Europa kilátóponthoz karnyújtásnyira a felhőktől, láttunk hármat a világ legszebb és történelmileg legfontosabb barlangjai közül, és olyan tradicionális spanyol vacsorában volt részünk a szabad ég alatt, ami után még ma is sóvárgunk. És mindezt úgy, hogy Santander meglátogatása után csupán a környező városkákig kellett elbuszoznunk. Mivel négy napunkból egyet sem kellett egész napos utazással tölteni, ezért minden percét ki tudtuk használni az útnak.

A Ryanair közvetlen járata hétfő hajnalban indult Budapestről Santanderbe és reggel kilenc óra körül már ott is volt a repülőtéren, ami nagyjából tíz percre van a városközponttól autóval, de állandó buszjárat is közlekedik az útvonalon. Innen szinte rögtön a tengerpartra indultunk, pontosabban a Somo Beach irányába, a Santander-öböl keleti részébe.
Tengerparti idill

A 200 méter hosszú és 80 méter széles föveny Cantabria egyik leghosszabb – több mint négy kilométeres – egybefüggő partszakaszának, a Ribamontán al Mar-nak a része. Hozzá tartozik még az El Puntal és a Loredo part is. Ha Somora megyünk pont szembe kerülünk Santander tengerbe nyúló részével és láthatjuk a fenséges La Madalena kastélyt, a Cabo Mayor világítótornyot és az elhagyatottnak tűnő Mouro szigetet is. De a Somo Beachre mégsem a szép kilátások miatt érkeznek az emberek, és mi sem azért mentünk oda, hanem hogy hódoljanak a vidék egyik legkedveltebb sportjának, a szörfözésnek.

(2018) forrás

Odajutás

Időjárás

Nem árt előre tudni, hogy Kantabria az Spanyolország egyik leghűvösebb régiója! Április és október között érdemes odalátogatni. Januárban és februárban rossznak mondható a klíma a nappali átlaghőmérséklet 12 fok körül mozog. A november elég csapadékos. 

Szállásválasztás

Közlekedés

Étkezés

Potes közelében találtuk a hamisítatlan hegyi konyhájáról híres El Oso de Cosgaya Hotelt és Éttermet, ahol a kemencében sült hegyi egytálételben, az ocido montañés-ben a csicseriborsótól a főtt csülkön és savanyú káposztán keresztül minden volt, persze chorizo is. forrás

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

Egyéb hasznos információk

Santander

Santanderről külön oldalon írunk - itt

Costa Quebrada

Piélagos

Santillana del Mar

m. e. fotója

Comillas

Comillas-ban jártunk egy tengerparti üdülővároskában, 50 kilométerre nyugatra Santandertől, ahol a spanyol királyi család előszeretettel töltötte a nyarait. Ennek hatására természetesen egyre szebb épületeket emeltek a környéken, és a tehetősebb polgárok is mind itt próbáltak házakat venni. Közülük az egyik legszebb- és híresebb a Capricho de Gaudi, mely Villa Quijano néven is ismert, és 1883-ban kezdődött el az építése. forrás

Picos de Europa

Liébana

Barlangok

Cantabria régióban megannyi barlang és régészeti terület található, köztük tíz olyan nagy jelentőségű helyszín, melyeket egymás után UNESCO Világörökségi listára vettek. Ilyenek az általunk is felkeresett Monte Castillo barlangok és a történelem könyvekből biztos ismert Altamira barlang. Ezek rövid buszúttal elérhetők Santanderből és a helyi utazási irodák is folyamatosan indítanak kirándulásokat a föld mélyébe.

Az El Soplao barlang egy különlegesen szép, modern technikával felszerelt „hangos” és színes barlang, ahol a gravitációt meghazudtoló cseppkövek nőnek, úgy akár a korallok csápjai. A Monte Castillo, El Castillo barlangja elrepít minket egy olyan korba, mikor a vadászat, az alkalmazkodás és a túlélés volt az ember három legfontosabb tevékenysége. A kanyargós, tágulós és szűkülős járatok falain hibátlanul ábrázolt ülő és hátranéző bölények, nagy pocakú lovak és ősi kézlenyomatok, pontozások, csíkozások láthatók. Egy karnyújtásnyira előttünk ott az emberiség múltja.

Az Altamira barlang pedig minderre rátesz még egy lapáttal. Mivel az eredeti barlangba csak egy évente megrendezett sorsolás alkalmával juthat be pár szerencsés látogató, ezért nem messze tőle található egy „neobarlang” és múzeum, ahol felépítették a történelmi barlang másolatát, minden falfestményével együtt. Persze a holografikus kivetítők sem maradhattak el, így az eredeti nem rongálódik tovább, de mi is megtudunk mindent, amiről eddig csak a könyvekben olvastunk.

forrás

Fotóegyveleg

e. o. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes